Да не се опияняваме по силната държава

За коронавируса има обективен тест, но за вируса на контрола и прекомерната власт няма.

© Цветелина Белутова, Капитал

За коронавируса има обективен тест, но за вируса на контрола и прекомерната власт няма.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Публикуван е за пръв път във вестник "Сега".


Коронавирусът почти гарантирано ще доведе до рецесия както в Европа, така и в България. Ефектът на подобни пандемии е различен от обичайните икономически и финансови кризи, като ударът е особено силен в краткосрочен план. Обявеното извънредно положение и тежките ограничителни мерки в почти цяла Европа неизбежно ни водят към шоково свиване в търговски потоци и индустриално производство, както и към огромна тежест върху публичните финанси. Мерките в Европа са разбираеми и доста сходни, но покрай тях се развива и една друга болест, която е свързанa с "опиянението" от извънредното положение.


Лорд Актън е известен със своята фраза, че властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Точно това е и втората голяма пандемия, от която трябва да се пазим днес. Попаднахме в ситуация, в която
всяка сутрин даден министър може да издаде заповед, с която да затвори


търговски обекти, да забрани на група хора да отидат в парка или да затвори цял град. И всички тези мерки почти сигурно са обосновани и подкрепени от голяма част от населението. Какво обаче се случва, когато "войната" с вируса свърши?


За коронавирус има обективен тест, но за вируса на контрола и прекомерната власт няма.


Опиянението може да бъде забелязано в разговора за икономиката. През последната седмица се чуват всякакви идеи за икономически мерки в отговор на кризата, но сред тях ясно се различават и тези, които са открито популистки и/или целят да подменят дебата. Главният прокурор, който беше изместен в новините от коронавируса, бързо се върна с акция срещу спекулата и проверки в аптеки и търговски обекти. Проверки, които спряха работата на аптеки в най-лошия възможен момент. Синдикален лидер в едно от най-гледаните предавания по националната телевизия пък нарече всеки, който е срещу всесилната държава, "мухльо", който не бива да бъде канен и не трябва да се изказва. И това е преди още държавата да започне да спасява бизнеси с пари на данъкоплатеца - каквито искания неизбежно ще започнат да се трупат.


Този тон подсказва, че натискът кризисното управление на икономиката да формира и бъдещия модел на развитие ще бъде факт. Аргументът "сега е криза и всички легнахте на държавата" ще бъде развиван до безкрайност в опит да се покаже, че без всесилната държава сме безсилни, неподготвени и незащитими. Фактът, че Европа в момента е затворена и остава чувството за изолираност на отделните страни членки, само ще напомпа тази теза. Крайното левичарство е безнадеждно пред отворените пазари и интегрирането на веригите на производство, но тяхното прекъсване дава поле за изява на всякакви позабравени екзотики.


Пандемията е наистина извънредно събитие, но


не трябва да позволяваме с лека ръка да промени траекторията на страната.


Няма мерки, които да отменят макроикономическия удар. Няма и мерки, които да компенсират напълно удара върху реалния сектор - икономическата "цена" на кризата не може да бъде отменена със закон. Това, което реалистично може да се направи, е да се променят приоритетите на бюджета в подкрепа на здравната и социалната система, които са "на първа линия", както и да се подкрепят работниците, които са у дома или са заплашени от съкращение така, че да получат обезщетение, запазвайки работните си места. Ликвидната подкрепа към бизнеса минава през разсрочване на някои данъчни плащания и кредитни линии за предприятия, които са тежко ударени от извънредното положение. Това са мерките, които не отменят кризата, но могат да олекотят дълбок краткосрочен удар върху икономиката.


Големият капан в тези мерки е в детайлите на ликвидната подкрепа към реалния сектор, която крие огромен политически и морален риск. В никакъв случай не бива да се допуска в условията на извънредно положение средства на данъкоплатците да се насочат за покриване на загуби, нямащи нищо общо със сегашната криза. Участието на търговските банки в този процес, както и ясните правила, в т.ч. и лимити на средствата за кредитиране на отделни предприятия, са ключови за поне частичната защита от злоупотреби. Вкарването на големи и малки предприятия в един механизъм също може да изкриви много механизма.


Предложението за наливане на 500 млн. лв. в Българска банка за развитие (ББР) е вероятно най-бързият възможен начин за ликвидна подкрепа на реалния сектор, но опитът от работата на ББР през годините показва въпросните морални рискове - към момента няма и яснота какви са параметрите и изискванията за достъп до средствата.


Особено притеснително е намерението за финансиране на големи компании чрез покупка


на акции и дялове с опция за обратно изкупуване. Не знаем как ще изглежда схемата, но подобен подход създава значим риск да се използва извънредното положение за "набутване" на вече губещи или проблемни фирми на ББР (т.е. на данъкоплатеца), като съответно от ликвидната подкрепа печели единствено въпросният недобросъвестен инвеститор.


Дори и в добрия сценарий кризата най-вероятно ще даде тласък на държавния капитализъм. Франция, Италия и Испания вече обявиха, че ще или са готови да национализират, или установят контрол върху големи предприятия и болници. Само преди дни беше обявена (ре)национализацията на Alitalia например. Превозвачите са най-непосредствено ударени, но представете си, ако това се разпростре и върху индустрията, която неизбежно също ще закъса. А сега си представете, ако подобна вълна дойде и тук - още не можем да се отървем от тежестта на разговора за приватизацията, дори тепърва ще я "разследваме", а сега да тръгнем на национализация.


Големите икономически рискове от коронавируса не са просто изпадането в рецесия, а


потенциалният възход на държавния капитализъм и дългосрочната промяна в модела на развитие.


Натискът за повече държава - завръщане в сектори и участие в големи предприятия, повишени данъци, регулирани бизнеси и контролирани цени, ще се увеличи в периода на извънредното положение. Затова едно опиянение от власт може да бъде опасно - защото ефективността на декретите във времена на извънредно положение лесно се превръща в желание за поддържане на контрола в нормални времена.


След пандемията обаче няма да е време за контрол, а за икономически растеж и приспособяване на промишлеността към новата реалност. В този процес свободата ще ни трябва повече от всякога. Бюджетният дефицит се изчиства, евентуалните злоупотреби с ликвидната подкрепа също се преживяват, но важното е икономиката да заработи. А тя работи при запазване на съществуващите макрокотви и отбягване на държавния капитализъм. Това не бива да забравяме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Да, оказа се че милиционери дал бог, но лекарите и медицинските сестри са в дефицит.

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Не знам защо се пишат някакви неща при положение, че сега все още е само началото. И забележете в България всеки пише само за бизнеса. Точно по комунистически никой не се интересува от отделният човек. Така и навремето комунистите се интересуваха от всичко друго, но не и от човекът. А без хора няма нищо. Нито бизнес, нито нищо.

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1129 Неутрално  Едно си баба знае , едно си баба бае . Само това ще кажа за така нареченото ИПИ , защото иначе " либералите " ще ми изтрият коментара и ще ме баннат во веки веков . 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Разстроено

  Вече има 2 медицински щаба, но няма икономически за справяне с вече настъпилата криза, да не кажа депресия.
  Еми те управляващите в икономиката всичко си го знаят, за какво им е.
  Ето, първо гласуваха изключително компетентен текст от закон за спекулата, после го отмениха, банките ще могат безпрепятствено /от държавата/ да фалират бизнеси и физически лица, помощи за загубили работата си или за компании, задържащи работници няма и т.н. и т.н.

 5. 5 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мерките в Европа са разбираеми и доста сходни, но покрай тях се развива и една друга болест, която е свързанa с "опиянението" от извънредното положение.

  Да не се опияняваме по силната държава ..абсолютно ,абсолютно ама абсолютно не съм съгласен с автора .

  Направиха тол система и какво се случи ,някой отразя с флекс поставката където стоят камерите за системата .Защо ?Защото българина има манталитет че държавата е враг и примерно това с тол системата беше абсолютен пример .Искаме хубави пътища ,мрънкаме щото пътищата са лоши но когато държавата направи нещо по въпроса ние сме тарикати и искаме някой да плати вместо нас ,а ние на аванта да караме по хубави пътища ..

  Втори пример във всяка една развита държава има закон за защита на детето от 40 години ...В България решиха да направят подобен закон но българина излезе да протестира и реши че закона трябва да му пасвал на манталитета .Абсолютна простотия !!!Как стотици милиони деца са отгледани с закон за защита на детето в САЩ и Европа в България не може ??

  Бонус малус ..същото .Избиваме се по пътищата но когато държавата реши да санкционира джигитите не можело ..Е как в цял свят има бонус малус в България не може щяло да им се вдигне гражданската ..И автора с писанието си е доказателство че и той е част от статуквото .
  Да не подхващам темата за паркирането !!
  Защо всички нации може да изпълняват а ние да не можем ...абсолютно съм несъгласен с автора още повече ние не сме Северна Корея ..и веднъж да се нормализират нещата мерките ще бъдат вдигнати .
  Дано българина се научи ,че интереса на обществото идва пръв и да се научи да изпълнява !!!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Много пъти съм писал и пак сега ще напиша, че името "Бог" се пише с главна буква.
  Комунистите пишеха името "Бог" с малка буква по разбираема причина, защото бяха антихристи.
  Сега защо все още някои го пишат с малка буква? Няма концлагери, никой няма да ви направи нищо ако го напишете правилно.
  Но всеки претендира, че знаел български.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1129 Неутрално  До коментар [#2] от "anonim440":

  Между комунистите и " либералите " няма много голяма разлика . И двете групи са крайно идеологизирани и закостеняли . При промяна на обстоятелствата не могат да отстъпят и на йота от глупавите си идеологеми . Даже Религиите са по гъвкави . А и комунистите и " либералите " са яростни врагове на религията . Как беше : " Религията е опиум за народа . " . 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Разбира се, че не трябва да се опияняваме по силната държава! Трябва да се опияняваме по слабата държава! Даже по никаквата! Това е мечтата на всеки неолиберал и мафиот! Дайте да затрием държавите и да възцарим нашия ред, където никой човек да няма на кого да разчита! Каквото му дадем-това е! Вива комунисмус!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  Мрън - мрън - мрън……….. Няма държава.
  Мрън - мрън - мрън……… Силна държава.
  По-рано повтаряха: Прост народ - слаба държава.
  Сега повтарят: Прост народ - силна държава.

  Еретик
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Това не е държава, това е пародия

 12. 12 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#5] от "keepwalking":

  Напълно Ви подкрепям. Синдромът "Андрешко" е заразил българите отдавна! И усилено се подклажда в нечии интереси, предимно политически, но много често и нарцистични в стил"вижте ме, чуйте ме". Онзи ден г-н Каролев се беше изтъпанил да огласява как пък той щял да отиде на Витоша въпреки забраната и как никой не можел да му забранява. Добре, иди тихомълком, като си толкова инат, но защо трябва да го споделяш във ФБ? Каква е целта на огласяването? Тъжно е, че уж интелигентни и умни хора не разбират тежката ситуация. Стоят отстрани и дават акъл кое как да се направи! Понякога под нечии внушения.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#12] от "Boriana Gecheva":

  Освен Андрешко, имаме и синдром на шопа: "Гледам, у влако тулили табела на вратата - "Не скачай по време на движение!". Они ли че ми кажат, да не скачам! Веднага скочИх!!!"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *тулили -> турили

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Вече има 2 медицински щаба, но няма икономически за справяне с вече настъпилата криза, да не кажа депресия.Еми те управляващите в икономиката всичко си го знаят, за какво им е.Ето, първо гласуваха изключително компетентен текст от закон за спекулата, после го отмениха, банките ще могат безпрепятствено /от държавата/ да фалират бизнеси и физически лица, помощи за загубили работата си или за компании, задържащи работници няма и т.н. и т.н.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Ми сети се, че този щаб се нарича правителство. Сомо те са тези които носят отговорност и го правят.
  Пак ли някакво 3% НПО трябва да ни управлява.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "променят приоритетите на бюджета в подкрепа на здравната и социалната система, които са "на първа линия", както и да се подкрепят работниците, които са у дома или са заплашени от съкращение така, че да получат обезщетение, запазвайки работните си места"

  С тия на власт?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 17. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Това, че Италия, с население 20 пъти по-малко от това на Китай, вече има повече смъртни случаи,показва недъзите на либералната демокрация, която очевидно е в залеза си. Хората никога, НИКОГА не са искали свобода. Единственото, което искат е сигурност. Демокрацията през последните 200 г. им предостави такава сигурност, но все по-малко е в състояние да го прави.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Весело

  Та се сетих, къде се покри Гешев?
  Взе да ми липсва.

 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Веднъж: "Лелее, на тая територия няма държава!"
  Втори път: "Лелее, да не се опияняваме по силната държава!"

  Шизофрения, Уотсън!

  Лекарите, отваря ви се допълнителна работа за съжаление...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  "Свободата Санчо, е велико нещо и се намира на върха на копието!... И не е за всеки"
  Та така, Недялко ... жалко ...

 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Нямам нищо против, Здравната каса , и Държавата, да се оттеглят от частните болници. Който иска , да си плаща в брой за тях. Нека видим как ще се справят.
  Нека целия ресурс отиде към държавни и общински болници, които поемат и почти цялото население и то реално, а не само със записване на личните карти.
  Според мен , както с лотарията , ще е добре.
  За други бизнеси не знам. Реално държавата не се справя добре в гъвкавите бизнеси.

 22. 22 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До 11 slick

  Доказано е че може и съд и прокуратура и институции да работят и извънредното положение го доказва това .Но такива като са проблема
  Малкия човек може да промени четири неща
  Карай нормално ,паркирай нормално (не по полянките )
  Изхвърляй си боклука където трябва
  И ако видиш нешо кажи нещо ,не като ония боклуци дето мълчаха в автобуса като биха момчето ..

  Самия факт че говориш негативно означава ,че ти не правиш нито едно от нещата отгоре а вечно някой ти е виновен без ти да се помъчиш да промениш нищо зависещо от теб

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Като се замисли човек , за 30 години и нещо УВЕЛИЧЕНИЕ се забелязва само при полицаите......всичко друго е в ембрионален стадии ! Въпрос на доверие към етноса на българите е очевидно …...

 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  "Та се сетих, къде се покри Гешев?
  Взе да ми липсва."

  И той направи щаб за борба с короната. В България щабове да искаш ....

 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Да не се опияняваме по силната държава
  -------------------------------------------------------------

  Не зная кой е лепнал това заглавие, редакцията или хората от ИПИ, но то е просто смешка - и с езиковата си грешка / опияняваме се ОТ , а не "по"/, и с комичното твърдение за някакво "опиянение" в ситуация, в която хората, чувствайки се изключително притеснени за себе си и близките си, имат нужда по-скоро от от упование, докато опиянението е състояние на позитивизма, не на периоди на емоционално пропадане.
  Поредната кретения, още в заглавието. Няма как човек да поздрави медията за нея....

  Мараба, С-ДС доносници!
 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Няма мерки, които да отменят макроикономическия удар. Няма и мерки, които да компенсират напълно удара върху реалния сектор - икономическата "цена" на кризата не може да бъде отменена със закон.
  -----------------------------------------------------------------------

  И кой твърди подобни глупости? Кой? Къде?

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Весело

  Големият капан в тези мерки е в детайлите на ликвидната подкрепа към реалния сектор, която крие огромен политически и морален риск. В никакъв случай не бива да се допуска в условията на извънредно положение средства на данъкоплатците да се насочат за покриване на загуби, нямащи нищо общо със сегашната криза. Участието на търговските банки в този процес, както и ясните правила, в т.ч. и лимити на средствата за кредитиране на отделни предприятия, са ключови за поне частичната защита от злоупотреби. Вкарването на големи и малки предприятия в един механизъм също може да изкриви много механизма.
  -----------------------------------------------------------------------------

  Това вече е смислено. Макар че мозъците от ИПИ пак са успели да пропуснат нещо съществено в подхода си, при това точно в областта на експертизата им - рисковете не са само морални и политически, те са главно финансово-икономически. Втората част от цитата го докзава, но комичният пропуск в първото изречение за пореден път ни сочи с какво ниво на мислене и изразяване си имаме работа...
  Смешници докрай, какво да ги правиш! Наши момчета, винаги успяват да се омацат с глупост и фанфарна емоционалност;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 28. 28 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  " Какво обаче се случва, когато "войната" с вируса свърши?"
  Ще разберем като стигнем до там,и Китай е примера как да го направим!
  Няма нужда от философи/дървени/,трябва само да прилагаме опита на тези преди нас!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 29. 29 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Статията добре започна и заглавието ѝ си беше според първия абзац.
  Но после зави към някакво проповядване на свободния пазар и започна да громи подпомагането на икономиката и напълно изостави проблемът с рестрикциите и липсата на контрол върху контролиращите.
  Накрая видях че авторът е Ганев и никак не се изненадах. ИПИ с акъл колкото чук - всички проблеми им изглеждат като пирони...

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  Те в Китай си броят и класифицират умрелите, кой от вирус, кой по "естествени' причини.
  Хайде по-полека с възхищението от Китай, не съм забелязал дори азиатци да се клекнали пред границата на Китай и да напъват да станат емигранти в тази чак толкова прекрасна държава.
  Какво става в провинциите далеч от всякакъв поглед един Господ знае, другото е статистиката, при която под ръководството на ККП ( впрочем и коя да е друга комунистическ партия) всичко е ОК. Аз чувам за Южна Корея добри неща, ама Северна си е направо прекрасна, там вируси няма, хората ракети изстрелват.

 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Един от малкото анализи в Дневник, с които съм съгласен. Но балансът е труден. В момента наистина има нужда от силна държава, която да мине през тази ситуация. След това е ясно, че ще има и преходен период за премахване на регулациите. Аз съм твърдо за строг контрол и крайни мерки на карантина в момента. Съгласен съм и че трябва да има действия към подпомагане на икономиката, както и омекотяване на удара за най - уязвимите. Въпросът е, че самият бизнес в момента хем иска, ако може и директни компенсации за липса на приходи, което за мен би било огромна грешка, ако се направи, хем хората желаят да не им се нарушават правата и свободата в тази много тежка ситуация... Едновременно искаме супер силна държава, която да ни измъкне чудодейно от кризата, хем искаме всичко да е по старому, ако може да е направо свободия, да сме "тарикати". Ами няма как да се случи.

 32. 32 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия неолиберални пазарници пак се развилняха. Отново напомням на Дневник, че Институт за пазарна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика" с преобладаващо чуждестранно финансиране. Нарочно не се споменава истинската им организационна форма, а се набляга на "институт" с цел придаване научна стойност на публикациите си. Доста агресивно медийно присъствие, необяснимо от гледна точка на качеството на продуктите им.
  Документът им за регистрация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Всичко това е вярно, но управляващите няма да го схванат, пък и имат интерес за повече държавна собственост, за да си назначават приятели и роднини на атрактивно постове, да източват на входа и на изхода, и др. подобни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Без хора няма бизнес, но и без бизнес няма хора. Бизнесът, това е производство и разпространение на храни, на лекарства, на учебници, на всичко, от което има нужда човек, за да съществува.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. "
  Тука вече е достигнала това състояние.

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#5] от "keepwalking":

  С всички примери, които даваш, показваш всъщност, че държавата (властта) за нищо не я бива, а не че са виновни недоволните от управленските решения. Защото недоволни винаги ще има, недисциплинирани винаги ще има, НО държавата (властта) е тази, която отговаря за решенията си и която трябва да ги отстоява и да намери начин да задължава хората да ги спазват, ако разбира се смята, че са правилни и са в полза на обществото. Досега не сме свидетели на такова управленско поведение от правителствата на ББ. Борисов е безпомощен пред общественото недоволство от една страна, защото е некомпетентен, а от друга, защото е зависим от от различни лобита, и затова често взема решения, които няма как да издържат на обществрния контрол.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":Много пъти съм писал и пак сега ще напиша, че името "Бог" се пише с главна буква.....".
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Приемам забележката!
  Съжалявам!

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 21:"grayeagle"]....Нямам нищо против, Здравната каса , и Държавата, да се оттеглят от частните болници. Който иска , да си плаща в брой за тях. ....."

  Най-ТЪПИЯ всички коментари!
  В белите (развитите) страни, където хората не гласуват за ТИКВИ, няма разлика в отношението на държавата към държавни, частни, общински болници. И там в болниците им лекуват, а не мерят температура и кръвно както в повечето от нашите!

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "...НО държавата (властта) е тази, която отговаря за решенията си и която трябва да ги отстоява и да намери начин да задължава хората да ги спазват, ако разбира се смята, че са правилни и са в полза на обществото....."

  Хората спазват правилата, когато са логични, смислени. Опашките през Лидл са през 2 м, всички влизат с маски в магазина, преди да влязат сами си дезинфекцират ръцете, и в магазина спазват някои отстояния.

  Но малцина са тези, които спазват забраната за разходка в парковете или на Витоша на чист въздух и слънце. Защото само милиционерска тиква може да забрани разходка на чист въздух!

 40. 40 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#20] от "sweeper":
  Не ти ли прави впечатление, че моето твърдение има много повече минуси, а прекрасния цитат, който ти добави и който само потвърждава казаното от мен - плюсове. Кара ме да си припомня казаното от Фридрих Велики: “Понеже познавам хората, затова обичам кучетата.”

 41. 41 Профил на fbc47600850
  fbc47600850
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Цитатът е неточен, мисля, че целенасочено: “Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely..."

 42. 42 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#21] от "grayeagle":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++ Че то у нас частни болници няма!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK