Масово тестване, проследяване и изолация сега

Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.

© Велко Ангелов

Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.Явор Джонев е председател на Фондацията за образователна трансформация, която развива екосистема от български прогресивни училища. Коментарът му е от профила му във "Фейсбук" и представлява обобщение на последните изследвания и моделирания на световни учени.


Важна синтезираща статия от Томас Пуейо:


Обобщение: Силно рестриктивните мерки срещу коронавируса би трябвало да продължат само няколко седмици. Не би трябвало да има скок на инфекциите после. Това може да се постигне на разумна обществена цена, като едновременно се спасят милиони животи. Ако не предприемем тези мерки, десетки милиони ще бъдат заразени, много ще загинат заедно с много други, които имат нужда от интензивно лечение, защото здравната система би била в колапс.
Ключът е да приложим стратегия на потушаване "The Hammer",


която да осигури повече време за реакция и учене, за да не се претовари здравната система. Последвана от фаза на контролирано облекчение на рестрикциите до почти нормални отношения "The Dance".


Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.


За да се приложат тези стратегии, е необходимо рязко повишаване на капацитета на здравната система и следните изключително важни процеси:


1. Ефективно масово тестване. Често и на всички.


2. Ефективно проследяване на контактите на идентифицираните заразоносители.


3. Ефективна изолация на заразените.


4. Ефективно ограничаване на пътуванията и контактите.


След първоначалното потушаване на вълната се преминава към контролирано премахване на рестрикции (но продължава масово тестване, проследяване и изолация на заразените), като се следи коефицентът на заразяване да е под единица. Един заразен да не заразява повече от един друг.


В България прилагаме само част от тези политики.


В момента не изглежда да се планира масово тестване, а проследяването на контактите се извършва с ниска интензивност.


В заключение: Ако имаме шанс да преодолеем кризата без големи загуби на живот и без да съсипем обществото и икономиката, то незабавно трябва да организираме масово тестване, проследяване и изолация. Използвайки всички възможни ресурси, включително иновативни информационни технологии. България има отлични специалисти в тази област. Трябва да ги ангажираме веднага за общо добро.


Масово тестване, проследяване и изолация сега!


Масово тестване. Сега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK