Масово тестване, проследяване и изолация сега

Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.

© Велко Ангелов

Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.Явор Джонев е председател на Фондацията за образователна трансформация, която развива екосистема от български прогресивни училища. Коментарът му е от профила му във "Фейсбук" и представлява обобщение на последните изследвания и моделирания на световни учени.


Важна синтезираща статия от Томас Пуейо:


Обобщение: Силно рестриктивните мерки срещу коронавируса би трябвало да продължат само няколко седмици. Не би трябвало да има скок на инфекциите после. Това може да се постигне на разумна обществена цена, като едновременно се спасят милиони животи. Ако не предприемем тези мерки, десетки милиони ще бъдат заразени, много ще загинат заедно с много други, които имат нужда от интензивно лечение, защото здравната система би била в колапс.
Ключът е да приложим стратегия на потушаване "The Hammer",


която да осигури повече време за реакция и учене, за да не се претовари здравната система. Последвана от фаза на контролирано облекчение на рестрикциите до почти нормални отношения "The Dance".


Точно такива са стратегиите на Сингапур, Южна Корея и Тайван, които успешно контролират вируса, без да разрушават обществения живот и икономиките си.


За да се приложат тези стратегии, е необходимо рязко повишаване на капацитета на здравната система и следните изключително важни процеси:


1. Ефективно масово тестване. Често и на всички.


2. Ефективно проследяване на контактите на идентифицираните заразоносители.


3. Ефективна изолация на заразените.


4. Ефективно ограничаване на пътуванията и контактите.


След първоначалното потушаване на вълната се преминава към контролирано премахване на рестрикции (но продължава масово тестване, проследяване и изолация на заразените), като се следи коефицентът на заразяване да е под единица. Един заразен да не заразява повече от един друг.


В България прилагаме само част от тези политики.


В момента не изглежда да се планира масово тестване, а проследяването на контактите се извършва с ниска интензивност.


В заключение: Ако имаме шанс да преодолеем кризата без големи загуби на живот и без да съсипем обществото и икономиката, то незабавно трябва да организираме масово тестване, проследяване и изолация. Използвайки всички възможни ресурси, включително иновативни информационни технологии. България има отлични специалисти в тази област. Трябва да ги ангажираме веднага за общо добро.


Масово тестване, проследяване и изолация сега!


Масово тестване. Сега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  В Китай започва нещо странно, китайците започват да се страхуват от европейци. вече китайците избягват европейци (много европейци работят в Китай). Това може да се дължи на антикитайските настроения преди месеци, когато всички отбягваха китайци. А може и да се дължи на това, че в момента в Европа вирусът се разпространява най-бързо.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Приет е нов закон в Китай, според който всеки си поема вече сметката за лечение на корона вирус. Досега е било безплатно за всички, и за чужденци и за китайци. Сега всеки ще трябва да си плаща. Като в Китай практиката била да се плащат парите авансово, и ако се налага по време на самото лечение сумата се увеличава, а след лечение вече да се връщат парите, които не са изхарчени.
  За сравнително средно тежък случай отивали 14000 долара, а за тежък случай отивали 100000 долара за лечение. Разбира се ако човек има медицинска застраховка вече нещата са други.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 3. 3 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вярно ли си представяте, че в България ще има иновативен подход за нещо такова, и някаква многопластова и интелигентна стратегия? Кога е било така? Вчера нали видяхте какъв човек ръководи битката с вируса и ефектите от него. Да ви прилича на човек, който ще измисли нещо различно?

  България е иновативна единствено в усвояването на нео-нацистки инициативи, като примерно отхвърляне на международна конвенция против насилието над жените. Но не и в нещо положително.

  Няма да има масово тестване. Ще има само фатмашко навикване да си мълчим и да изпълянваме безпрекословно силовите им стратегии още месеци наред.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Някаква статия по същество. В България няма маски за ЛЕКАРИ, какво да говори за друго. Няма медицински персонал достатъчно ,няма "медицинска инфраструктура" , няма толкова обучени хора и лаборатории за извършване на излежаванията, и на последно място определени места за изолация снабдени с онези мобилни медицински системи. Това което се прави са РИТУАЛИ И ШАМАНИЗЪМ за прогонване на лошият ВИРУС. В името на този РИТУАЛ , сме готови да убием ИКОНОМИКАТА, а това вече защо става,.... е друга БИРА.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Това със заплащането на лечението е било прието, защото се подозира, че много китайци може да се върнат от Европа болни с корона вирус, за да се лекуват в Китай, защото в Китай вече има натрупан опит в лечението на заболяването.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Почнаха да ни заливат със статии от разни измислени пророци дето със сериозен тон ни дават ама най-вярната "стратегия" и даже в телевизионен стил "Кашпировски " имат нахалството да раздават заповеди. Айде по-полека.

 7. 7 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почнаха да ни заливат със статии от разни измислени пророци дето със сериозен тон ни дават ама най-вярната "стратегия" и даже в телевизионен стил "Кашпировски " имат нахалството да раздават заповеди. Айде по-полека.
  —цитат от коментар 6 на nhh18551388


  А що реши, че "щаба" са пророците, след като препятствието е нещо съвсем ново и реално никой няма опит. Освен малкото натрупан опит от споменатите от автора страни. Защо лицето Борисов, и дори лицето Мутафчийски, който е лекар, но никога не се е сблъсквал с ТОВА, трябва да са пророците?

 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Така мислят някои световно известни учени (не политици):
  Нуждаем се от глобален план
  Важен избор, пред който сме изправени, е между националистическата изолация и глобалната солидарност. Както самата епидемия, така и произтичащата от нея икономическа криза са глобални проблеми. Те могат да бъдат решени ефективно само чрез глобално сътрудничество.
  На първо място, за да победим вируса, трябва да споделяме информация в световен мащаб. Това е голямото предимство на хората пред вирусите. Коронавирусът в Китай и онзи в САЩ не могат да разменят съвети как да заразят хората. Китай обаче може да научи САЩ на много ценни уроци за коронавируса и как там да се справят с него. Онова, което италиански лекар открива в Милано рано сутринта, до вечерта може да спаси човешки животи в Техеран. Когато правителството на Обединеното кралство се колебае между няколко различни политики, то може да получи съвет от корейците, които вече са били изправени пред подобна дилема преди месец. Но за да се случи това, се нуждаем от дух на глобално сътрудничество и доверие.
  Страните трябва да са готови открито да споделят информация и смирено да търсят съвет, и трябва да са в състояние да се доверят на данните и откритията, които получават. Освен това се нуждаем от глобални усилия за производство и разпространение на медицинско оборудване, най-вече комплекти за тестване и дихателни апарати. Вместо всяка държава да се опитва да го прави на местно ниво и да събира каквото и да е оборудване, координираните глобални усилия могат значително да ускорят производството и да гарантират, че животоспасяващото оборудване се разпределя по-справедливо. Точно както държавите национализират ключовите индустрии по време на война, така и общочовешката война срещу коронавируса може да изисква от нас да "хуманизираме" основните производствени линии. Една богата страна с малко случаи на коронавирус трябва да е готова да изпрати ценно оборудване в по-бедна страна с много случаи, като вярва, че ако впоследствие сама се нуждае от помощ, други страни ще ѝ дойдат на помощ.
  Можем да помислим и за подобно глобално усилие за обединяване на медицинския персонал. Страните, които понастоящем са по-слабо засегнати, могат да изпратят медицински персонал в най-засегнатите региони на света, както с цел да им помогнат в час на нужда, така и за да придобият ценен опит. Ако по-късно фокусът на епидемията се измести, помощта може да започне да протича в обратна посока.
  Глобалното сътрудничество е жизнено необходимо и на икономическия фронт. Като се има предвид глобалният характер на икономиката и на веригите за доставки, ако всяко правителство се грижи единствено за собствените си проблеми, при пълно пренебрегване на останалите, резултатът ще бъде хаос и задълбочаваща се криза. Нуждаем се от глобален план за действие, и то бързо.
  Друго изискване е постигането на глобално споразумение за пътуванията. Спирането на всички международни пътувания с месеци ще доведе до огромни трудности и ще попречи на войната срещу коронавируса. Държавите трябва да си сътрудничат, за да позволят поне една струйка от основни пътници да продължат да преминават границите: учени, лекари, журналисти, политици, бизнесмени. Това може да се постигне чрез изработване на глобално споразумение за предварителния скрининг на пътниците още в родната им страна. Ако знаете, че само на внимателно прегледани пътници е било разрешено да се качат в самолета, ще бъдете по-склонни и да ги приемете в страната си.
  За съжаление, в момента почти никоя страна не върши тези неща. Международната общност е обхваната от колективна парализа. Сякаш в стаята няма възрастни хора. Човек би очаквал още преди седмици да види спешна среща на глобалните лидери, на която да се излезе с общ план за действие. Вместо това лидерите на G7 успяха да организират видеоконференция едва през тази (късна) седмица, а и тя не доведе до такъв план.
  В предишните глобални кризи – като финансовата криза през 2008 г. и епидемията от ебола през 2014 г., САЩ поеха ролята на глобален лидер. Сегашната администрация на САЩ обаче се е отказала от лидерската роля. Тя казва ясно и недвусмислено, че се интересува много повече от величието на Америка, отколкото от бъдещето на човечеството.
  Тази администрация е изоставила дори най-близките си съюзници. Когато забрани всички пътувания от ЕС, тя не си направи труда дори да изпрати предварително известие – камо ли да се консултира с ЕС относно тази драстична мярка. Както се твърди, тя е скандализирала Германия, като е предложила 1 млрд. долара на немска фармацевтична компания, за да изкупи монополните права върху нова ваксина срещу Covid-19. Дори ако настоящата администрация в крайна сметка промени курса и излезе с глобален план за действие, малцина ще последват един лидер, който никога не поема отговорност, никога не признава грешките си и по правило оставя заслугите за себе си, като заедно с това прехвърля цялата вина на другите.
  Ако вакуумът, оставен от САЩ, не бъде запълнен от други страни, не само ще бъде много по-трудно да се спре настоящата епидемия, но и наследството ѝ ще продължи да трови международните отношения с години напред. И все пак всяка криза е и нов шанс. Трябва да се надяваме, че настоящата епидемия ще помогне на човечеството да осъзнае острата опасност, породена от глобалното разединение.
  Човечеството е изправено пред избор. Ще тръгнем ли по пътя на разединението или ще поемем онзи на глобалната солидарност? Ако изберем разединението, това не само ще удължи кризата, но вероятно ще доведе до още по-лоши катастрофи в бъдеще. Ако изберем глобалната солидарност, това ще бъде победа не само срещу коронавируса, но и срещу всички бъдещи епидемии и кризи, които биха могли да нападнат човечеството през 21 век.

 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#7:"Барба Ганьос бе техния господар"][/quote]

  Защо ли? Защото всичко което направиха до сега се оказа правилно, вярно, далновидно и го подкрепям. Като гражданин на тази държава. Другите страни направиха същото.
  А пък ти си мятай храчки колкото щеш. Явно за това ти плащат. Ама да знаеш че вече мнооого трудно минава номера.
  Ясен си ми, като вчерашен вестник! Айде чао!

 10. 10 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Какъв подход прилага Южна Корея: шпионира граждание си, за да установи какво са плащали каво са яли и дори на кое място в киното са стоели. Освен тестването. Прилага лицево разпознаване. По един виртуален Гешефф на всеки заразен демек! Ааау колко недемократично, ааау... Резидентски вой дали се чува там??

 11. 11 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#7:"Барба Ганьос бе техния господар"]
  —цитат от коментар 9 на nhh18551388
  Защо ли? Защото всичко което направиха до сега се оказа правилно, вярно, далновидно и го подкрепям. Като гражданин на тази държава. Другите страни направиха същото. А пък ти си мятай храчки колкото щеш. Явно за това ти плащат. Ама да знаеш че вече мнооого трудно минава номера. Ясен си ми, като вчерашен вестник! Айде чао![/quote]

  Ами то прословутото социално дистанциране, демек единственото, което твоите пророци знаят и умеят, не е отречено от автора, напротив. Въпросът е какво друго и какво след това.

  И малко нелепо е да говориш за това колко били далновидни пророците ти, след като са минали едва две седмици от откриване на първия зарзен.

 12. 12 Профил на Solomon Sigonalapa
  Solomon Sigonalapa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бързо се сбъдна " 1984 " на Оруел.

  Много съм прост
 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#11] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  Казах каквото имах да казвам и ти пожелавам приятен снежен ден. Стой си на топло и се пази! Отново Чао!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 538 Неутрално

  За точки 1 и 2 няма достатъчно ресурси, финанси, подготовка. Това са неизпълними мерки за България в момента и няма какво да ги разглеждаме.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#12] от "Платон Фъшкиев":

  Беше по времето на комунизЪма,за който вие така мечтаете да се върне.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В Дневник га че ли са дистрибутори на тестове.
  А това проследяване, не ги ли смущава също откъм права на граждани, някак.

 18. 18 Профил на Solomon Sigonalapa
  Solomon Sigonalapa
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#12] от "Платон Фъшкиев":Беше по времето на комунизЪма,за който вие така мечтаете да се върне.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Кои сте вие?

  Много съм прост
 19. 19 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  То трябваше да се направи преди време. Но изобщо няма да се направи... Как уцелихме точно тия да са на власт...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калиевперманганат":

  Те САЩ и Англия не го правят !? :)) Просто използват ритуални думи за човешките права, за свободата и прочие дивотии. После си шпионират всичко , ама наистина всичко . Защо Китай ....излезе от СВОБОДНИТЕ СОЦИАЛНИ СИСТЕМИ и изгради свои !?

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Неутрално

  На ден, по 7 милиона теста - за всеки един от нас! На световно ниво - по 7 милиарда теста! Да, но това не е тест за кръвна захар!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защо ДНЕВНИК продължава да публикува мнения на на личности, некомпетентни в тази сфера, препечатвайки ги от фейсбук?
  Кога ще спре това?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 706 Неутрално

  =======а проследяването на контактите се извършва с ниска интензивност.==========

  Страхотно е , че сте посочили, с какво се занимава господина.
  Страхотно е , че изказва мнения, извън специалността си

  Моля, да посочи , откъде е сигурен , че проследяването на контактите се извършва с ниска интензивност, след като го твърди.

  При положение, че мвр се скъсва от работа в тая насока.

  Подбирайте си хората и нека са специалисти.

  Защото , има и нещо друго. Високата интензивност на търсенето става с лицево разпознаване и следене изцяло. В Китай гледат записи къде си ходил целия ден. Да не би това, което предлага един соросоид, на разстрои друг соросоид.

  Аз предлагам, пък тия които нямат медицинска осигуровка да ги събират на извънградски изолирани места и да им дават само храна, подслон и вода, а и каквото те си донесат като медикаменти.

 25. 25 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Абсолютно правилно, и WHO вече тръби навсякъде за това, само че не знам дали у нас ще успеят да го организират. Западът ще се окопити.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

  Много циничен текст. Значи да се лекува болестта със самата болест. Нищо не пречи на учени да се свързват по интернет. Вавилоновата кула знаем защо не е достроена. И сегашните радетели на новата Вавилонова кула пак нещо са посрамени.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 27. 27 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Приет е нов закон в Китай, според който всеки си поема вече сметката за лечение на корона вирус. Досега е било безплатно за всички, и за чужденци и за китайци. Сега всеки ще трябва да си плаща. Като в Китай практиката била да се плащат парите авансово, и ако се налага по време на самото лечение сумата се увеличава, а след лечение вече да се връщат парите, които не са изхарчени.За сравнително средно тежък случай отивали 14000 долара, а за тежък случай отивали 100000 долара за лечение. Разбира се ако човек има медицинска застраховка вече нещата са други.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Ама така го прикзавш все е едно е нещо лишо! Действат типично по азитски. Знаеш ли, че в повечето азиатски държави има задължителни прегледи като колоноскопия например, при която ако не ходиш доброволно и след време хванеш рак на дебелото черво цялото лечение е за твоя сметка и плащаш глоба? Знаеш ли, че пушачите плащат 10 рно по високи застрховки от непушачите? Така, че спри да вменяваш колко зли за китайците.
  Действаха по учебник и се справиха за разлика от Европа и останаата част на света, която просто се насра от страх от тоя посредствен вирус.

 28. 28 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "другари, дайте да дадете".
  —цитат от коментар 23 на Сибип Давидич


  Тва и самият главатар на шайката, Барба Ганьос, вчера го повтори. Както и десетките правоверни гербави комуня, строени в хор да повтарят опорката. Чудно е само как става разпространението на дневния ред. Не за друго, ми щото Барба повтаря същото, което и правоеверните комуня, едно към едно, обаче имам чувството, че те първи пущат в обращение булшита. Дали Барба ходи на спявка с главния пропагандатор, или просто правоверните гербави комуня действат на принципа на Ал Кайда - на самостоятелно клетки...

 29. 29 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Нямаме нищо против тестването."
  това е абсурдно твърдение ...

  с извинение, че се повтарям от вчера:

  Ирландия в момента разпределя 40,000 теста, още 20,000 пристигат в сряда; други 100,000 са договорени за доставка по-късно.
  Поръчани са 11,000,000 (ЕДИНАДЕСЕТ МИЛИОНА) маски, един МИЛИОН (!) предпазни щитове, един МИЛИОН защитни очила, 400,000 защитни костюми.
  Население: България 7,000,000 Ирландия 5,000,000
  Заразени: България 181 Ирландия 171

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  1. Ефективно масово тестване. Често и на всички.

  Добро пожелание, но бързите тестове, които могат да станат масови не са ефективни.
  Каква е ползата от тест на когото вярваш на 70%. След такъв тест още по-трудно ще заспиш.

  Сигурните тестове изискват не само апаратура, но изискват подготвени кадри и добра организация на тестването.

  подпис
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":
  "В Китай започва нещо странно, китайците започват да се страхуват от европейци. вече китайците избягват европейци"

  Наистина китайското правителстово се страхуваше от европейците до такава степен, че прикриха епидемията и излъгаха СЗО, че болестта била лека и контролеруема

  https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

  подпис
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Прочетете тази публикация и ще ви стане ясно защо точно Италия и защо точно Милано.
  https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

  подпис
 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Масово тестване е наистина изхода, плюс изолация и за един месец ще сме се справили. НО здравната ни система е в будна кома, и не може да се справи, нито каквито и да са там сформирования от генерали и генералисимуси.
  Късно е. Пак казвам, държавата е мащеха за повечето, за много малко е майка, след като съветва гражданите сами да си правят тестове за по 120лв

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на krassis
  krassis
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "pak_pitam":

  “Coronavirus: The Hammer and the Dance” by Tomas Pueyo https://link.medium.com/KdcSLSCF34

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":
  "Когато правителството на Обединеното кралство се колебае между няколко различни политики, то може да получи съвет от корейците, които вече са били изправени пред подобна дилема преди месец. Но за да се случи това, се нуждаем от дух на глобално сътрудничество и доверие."

  Какво глобално сътрудничество като в България управляващите не разбраха от кого им зависи жалкия животец?
  Трябваше да ни се стовари ковидът 19, та да разберат защо има протести от старана на мед.сестри и лекари с по 900 лева заплати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Това съсловие панически се разбягва години, десетилетия станаха и работят за здравето на гражданите в други държави! Един ТИКВОЧ им подхвърли по 1000 лева, като чели ги вади от собствения си джоб, а като оттече тази епидемия благоразумно ще забрави за мизерното им съществуване! Защо съм бесен, защото на най-ленивата пасмина, мелеционерчетата, най редовно актуализира заплатите!
  Лекари, сестри и да не забравя УЧИТЕЛИ могат да чакат с години обещаното повдигане на уровена на живот!
  Вчера слушам мишата топурдия на двамата "генерали" начело на държавата – единия трупа евтини дивиденти през цените, другия повтаря като изоглавен, как се претрепва за пенсиите на възрастните!
  А и за двамата едно е важно – сладката ВЛАСТ! Сакън да не я изтърват сега, пък и за в бъдеще! Свръх популисти драги сънародници!
  Защо трябва някой да ни помага, след като ние имаме сбъркана социална стълбица, която сега ще лъсне с огромната липса на персонал, заместван с хора на края на възможностите си?
  ТОВА СА ПЕНСИОНИРАНИТЕ СЕСТРИ И ЛЕКАРИ, КОИТО ДОПЪЛВАТ ЛИПСВАЩИТЕ, КОИТО СА ХВАНАЛИ ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА , КЪДЕТО МОГАТ ДА ИЗЖИВЕЯТ ДОСТОЙНО ЕДИНСТВЕНИЯ СИ ДАДЕН ИМ ЖИВОТ!

 37. 37 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сибип Давидич":

  показателно е, че такива като този, в момент като този, атакуват цяла класа хора и някаква извънпарламентарна политическа сила.
  доста показателна и стряскаща индикация за приоритетите на управляващите политици.

  впрочем, ако не бяха въпросните умни и красиви, щяхте да си карате пълен мандат на кабинета бсп/дпс. и бисеров и пеефски щяха да ви "вадят зъбките" в цацаратурата.
  много ви е къса паметта.

  това, че сега същите хора пак са заплаха за поредната коалиция на дпс, е красноречиво само по себе си.

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.07.20021071v1.full.pdf
  https://systems.jhu.edu/research/public-health/ncov-model-2/
  https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/13/science.abb3221
  https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/05/science.aba9757.full
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.18.20024414v1.full.pdf

  Всеки със средно ниво на умение да чете текстове на английски език може да разбере тези статии.
  Наистина статиите са академични, но материята която се разглежда е лесна за разбиране. В статиите се борави само с официални данни. Това са основно брой на пътуващи хора, цитират се офоциални статистики и изявления на държавни органи.

  подпис
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Звучи приятно за ухото, ама сметаката е направена без кръчмара.
  Какъв ресурс, финансов, но и далеч не само финансов, а човешки, при това става дума за квалифицирани хора, времеви, контрола установяването на контактните кой, за колко време и как ще управлява този процес.
  Първите 3 мерки са неизпълними в реално време в нашата реалност.
  Не мога да кажа за Коре, но в Китай какво става, кой блен кой здрав единГопсод знае, все пак всички данни идват от някакъв център, но в голямата многомилинна перифиера, я камилата, я камилара.
  То ако погледнете в Русия, при тази територия, да не би във всяко сибирско село да имат лаборатория или някой да отчита, кой от какво е умрял?
  Та заразените в Русия са по-малко от 2 милионна Словения?
  Просто по цивилизованите и с прилични здравни системи страни нещата са прозрачни, а за Бразилия, Русия Индия, Китай...един Господ знае какво става.
  А Африка пък съвсем е зоната на здрача.

 40. 40 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ако знаем кои хора са заразени с коронавирус и ги изолираме, разрастването на болестта ще спре. Но за това са нужни голямо количество тестове, лаборатории и персонал за тях. Повечето държави ги нямат и затова предприемат мерки да изолират всички или максимален брой хора, независимо дали са заразени или здрави и по този начин да намалят разпространението на коронавируса.

 41. 41 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Стига сте му давали трибуна на тоа безхаберен словоблудец ?!

 42. 42 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още един дървен философ

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 43. 43 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "В момента не изглежда да се планира масово тестване, а проследяването на контактите се извършва с ниска интензивност."

  Къде в Европа се прилага масовото тестване? Примери?
  Валят предложение отвсякъде, но като че ли никой не се замисля за цената и колко обществото ще трябва да плати.

 44. 44 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Аеде още един разбирател дето изплюва какво да се прави. Ама как да се организира?
  1.Ще ни трябват няколко милиона теста(колко точно милиона?)
  2.Трябва да се направи организация и това трябва да е като в САЩ, с колите и до големите хипермаркети на паркинги те. За да няма струпване на хора.
  3.Тестуването ставало бавно. Трябват и много защитни средства за тези които ще вземат пробите, а то няма.
  Идеята може и да е добра, но на този етап е не осъществим в България и всички го знаем
  С изключение на списващият

 45. 45 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":

  Съвсем скоро от "щабът", културно са отказали на института по молекулярна биология БАН, предложена помощ, под формата на апаратура и квалифицирани специалисти. Където живея, има асоциация на молекулярни биолози, в пълна готовност да съдействаме на държавата технически и не само, асоциацията се стреми да присъства на всички нива, за да се намали разпространение на дезинформация. По повод отказът от предложената помощ, искането е било институтът да осигури сам нужните консумативи, което автоматично означава, че българската държава не е подсигурила първата и най-важна линия на защита. Българската държава няма ресурс да тества масово, защото няма пари за консумативи. Българската държава се управлява от идиоти. Толкоз.

 46. 46 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#37] от "Bira":

  Глупости! И ние протестирахме срещу Орешарски и Пеевски, обаче сме против такива като погребалния агент да си правят пиар за сметка на тези, които работят. Естествено е да има грешки, защото само който не работи, той не греши.
  Пограбалният агент доказа, че даже и без да работи може да прави гафове. Примерът с Шипка.

 47. 47 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#44] от "nkk81":

  Хубаво прочети какво казва един от най-големите специалисти в областта.

  Кога ще можем да излезем от къщи и да се върнем на работа?

  Много ни е лесно да се вгледаме в миналото, но днес ни трябва да виждаме в бъдещето. Ако бяхме на тенис мач, бих казал, че сега вирусът има предимство. Но вече имаме и добри новини. В Южна Корея днес новите случаи са по-малко от 100. В Китай новите заразени в повечето случаи пристигат от чужбина. За нас ще бъде трудно да приложим китайския модел. Не можем да затворим хората вкъщи и да им доставяме продукти. Но моделът на Южна Корея може да се приложи навсякъде. Това предполага масови тестове. В Южна Корея вече са тествани около четвърт милион души. Докато при тях бяха направени вече 200 000 теста, в САЩ имахме по-малко от 1000.

  https://euractiv.bg/section/all/interview/лекарят-който-помогна-да-бъде-овладян/?fbclid=IwAR3TmVCs7fWeXVyx3fZV9N8Tl1Iv4zYL52RUMBxzCYiHb27L7FIUVlUlTnk

 48. 48 Профил на ojl41369459
  ojl41369459
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Това са мерки които се взимат в белите държави където наистина се мисли за хората.
  Не в държавите-кочини в които целият държавен апарат е впрегнат в кражба или да прави пиар на вожда-тиква.
  Тиквата тук е напът да унищожи-ливидира 90% от дребният бизнес в интерес на другараетата си олигарсчета.След 2-3 месеца ще идва мизерията и глада.

 49. 49 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

  ++++!!!

 50. 50 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 948 Неутрално

  като изключим обидите и прочее разправии, има явен консенсус че правителството и "щабът" нямат никакво намерение да предприемат някакви мерки извън репресивните.

 51. 51 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#48] от "ojl41369459":

  Мхм, ще ликвидира цялата икономика, за да не купи тестове и впрегне институциите да си свършат работата. Казвам ви, страните управлявани от идиоти ясно си проличаха, и ако за нас това не е изненада, то другите да му мислят къде сгрешиха.

 52. 52 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Затворете всечки бизнес, кой не е есентиал. Всичко в у дома си и никой да не излиза на улица.

 53. 53 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "4okuto":

  За финансите Урсула ти каза, ама кой е свикнал да дава пари без далавера от тиквичките.

 54. 54 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":

  Най-смешно звучат данните за заболелите, именно в Русия - едва 350 към днешна дата, а към 20.03., бяха дори 250! Някой може ли да допусне, че в най-голямата територия в света, с 140-милионно население, щъкащо постоянно къде ли не и имащо многобройни диаспори, както в Сев. Америка, така и в Европа, ще има такъв нищожен % на заболеваемост?!? Явно руснаците ще "прихванат" епидемията, когато тов. Путин нареди:)

 55. 55 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Brexit: Boris Johnson's father 'applies for French passport'

 56. 56 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 501 Гневно

  Просто да се чуди човек какъв трябва да си, за да пишеш глупостите като "Барба Ганьос..." . Типичен словесен гамен , с каквито се напълниха свободните (без проверена идентификация) форуми. Цялата държава - МВР, лекари и градски власти се е напънала до краен предел без почивка и с опасност от заразяване , а той плюе наляво и надясно без да мисли!

 57. 57 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#54] от "ultra_61":

  Кремльовците просто лъжат, както винаги. Въпреки това Росстат пусна информация, че заболелите от пневмония през тази година са със 37 % повече от тези през миналата. Ето това е реалната картинка.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 58. 58 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван K":


  До коментар [#30] от "Иван K":

  Не нужно да се тества "на крак по улиците".
  Достатъчно би било влизащите в страната да се подлагат всички тест.
  Колкото уловят все ще е от полза. Ама по-евтино е да пратиш един милиционер да го търси дали си спазва карантината.
  Пълна мимикрия на мерки без пари.

 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  Масово тестване. Сега.
  —цитат от коментар 0 на др Джонев


  Като стана реч за тестването, сещам са за един пост на един немски лаборант от преди седмица. Та човека обяснява, че тестовете дето се ползват ловят цялото племе корони (те били цяла тумба) и никой не може да каже дали е номер 19, или някой друг, дето човек си го мъкне със себе си с години без да се разболява. Иначе е много доволен щото лабораторният бизнес процъфтява. Предишният такъв период бил при птичосвинския грип дето впоследствие се оказал ментак.

  Има и интересни цифри за статистиката:

  сезон 2017/18 - грип Б Ямагата , най - тежък от 30 години:
  - 9 млн посещения на доктор
  - 5,3 млн болнични
  - 334.000 случая лабораторно доказан грип
  - 45.000 хоспитализирани
  - 25.100 гушнали букета

  сезон 2018/19 - грип А :
  - 3,8 млн посещения на доктор
  - 2,3 млн болнични
  - 182.000 случая лабораторно доказан грип
  - 18.000 хоспитализирани
  - 954 гушнали букета

  https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/04-10-2019/mild-oder-schlimm-wie-war-die-letzte-grippesaison

  Сега чекаме наесен кога се броят пилците да излязат цифрите за мега турбо якия вирус от тоя сезон

 60. 60 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "Bira":

  "Население: България 7,000,000 Ирландия 5,000,000
  Заразени: България 181 Ирландия 171"

  Къде ги прочете тези числа за Ирландия? Щото аз виждам други:
  Заразени в Ирландия - 906, починали - 4.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/ireland/

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Тестването е вятър работа. Изолация, изолация и пак изолация!!!! При 100-процентова изолация да 10 дена епидемията ще е само лош спомен.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Каква изолация, когато непрекъснато се прибират хора от чужбина, на които даже температурата не мерят на влизане.

 63. 63 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Тестването е вятър работа. Изолация, изолация и пак изолация!!!! При 100-процентова изолация да 10 дена епидемията ще е само лош спомен.
  —цитат от коментар 61 на Judjuk


  Съгласен, но 10 дни не са достатъчни. Поне 3 седмици, а най-добре месец.

 64. 64 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#59:"dosetliv"][/quote]

  Цифрите са 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Явно не правиш разлика между цифра и число, а си тръгнал да даваш акъл. Пробвай с онлайн уроците за първи клас по канала.

 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":Най-смешно звучат данните за заболелите, именно в Русия - едва 350 към днешна дата, а към 20.03., бяха дори 250! Някой може ли да допусне, че в най-голямата територия в света, с 140-милионно население, щъкащо постоянно къде ли не и имащо многобройни диаспори, както в Сев. Америка, така и в Европа, ще има такъв нищожен % на заболеваемост?!? Явно руснаците ще "прихванат" епидемията, когато тов. Путин нареди:)
  —цитат от коментар 54 на ultra_61


  Просто руснаците имат по-забавен реакции - там всичко идва със закъснение. Помня как бяха луднали по маратонките през 90-те - като видеше човек някой с костюм и маратонки, веднага се сещаше, че е руснак, дори и без да гледа мужишката му физиономия.

 66. 66 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":Съвсем скоро от "щабът", културно са отказали на института по молекулярна биология БАН, предложена помощ, под формата на апаратура и квалифицирани специалисти. Където живея, има асоциация на молекулярни биолози, в пълна готовност да съдействаме на държавата технически и не само, асоциацията се стреми да присъства на всички нива, за да се намали разпространение на дезинформация. По повод отказът от предложената помощ, искането е било институтът да осигури сам нужните консумативи, което автоматично означава, че българската държава не е подсигурила първата и най-важна линия на защита. Българската държава няма ресурс да тества масово, защото няма пари за консумативи. Българската държава се управлява от идиоти. Толкоз.
  —цитат от коментар 45 на cavenn


  Така е, но не е само българската държава. Американската и британската също - само преди 10-тина дни Тръмп каза, че вирусът бил фейк-нюз на демократите, а братчедът му в Лондон искаше да остави вирусът да премине от само себе си. Сега и двамата са натиснали паник бутона.

 67. 67 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Там е работата, че докато те тестват, могат да те заразят.

  Логичният ред е -

  1/ изолация за всички в рамките на 18 дни
  2/ тестване единствено на случаите, за които е подаден сигнал и то на място, а не в болница

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  "Съгласен, но 10 дни не са достатъчни. Поне 3 седмици, а най-добре месец."
  [quote#63:"galapagas"][/quote]

  До 10 дена симптомите се проявяват. Както тежките, така и най-леките. Всички засегнати може да бъдат изолирани и лекувани. Но това е при 100% дисциплина и отговорност. При по-малко не става.

 69. 69 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#47] от "cavenn":

  Аз не съм да не се правят тестове. Напълно съм съгласен да се правят колкото може повече тестове. Но нашите не са подготвени и не могат да организират такова нещо. Виж че няма предпазни средства дори нисък клас. А за тези които ще вземат трябват висок клас. А и от къде ще си ги доставим тия милиони тестове?

 70. 70 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#69] от "nkk81":

  От фирмите произвеждащи такива. Имаш пари, плащаш, доставят ти. Нямаш пари, чакаш Пеевски да отдели 300000 от откраднатите от нас КТБ пари, да ни спаси.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 969 Неутрално

  За съжаление няма достатъчно тестове, и не само в България. И в щатите е така. Там ако млад пациент с леки до среднотежки симптоми няма рискови заболявания не се тества. Няма лекарство, което да му предложат ако се окаже положителен. Праща се в къщи да си пие чай и да взема парацетамол или подобно. Понеже много хора са болни от грип или други инфекции заразерните с вируса не могат ефикасно да се изолират и така не може да се спре епидемията, но това е положението засега.

 73. 73 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В Китай започва нещо странно, китайците започват да се страхуват от европейци. вече китайците избягват европейци (много европейци работят в Китай). Това може да се дължи на антикитайските настроения преди месеци, когато всички отбягваха китайци. А може и да се дължи на това, че в момента в Европа вирусът се разпространява най-бързо.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Китайците лъжат като роми. През януари СЕДЕМ МИЛИОНА китайци са напуснали Китай. Заразата е в Китай. Навсякъде. Заразени са десетки милиони.
  Нищо не са преборили тези комунисти. Никакви тестове не правят. Лъжат.
  Нов Нюрнбергски процес трябва да има за комунистиската хунта!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 744 Неутрално

  През януари СЕДЕМ МИЛИОНА китайци са напуснали Китай
  —цитат от коментар 73 на EU defender


  Ухан.

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Образователна трансформация за екосистема от прогресивни училища. Хахаха съвсем скоро няма да има, кой да дава пари за такива "работи".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 76. 76 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Китайските доктори дошли в Италия питат : Вие това за мерки ли го имате ?

 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Китайските доктори дошли в Италия питат : Вие това за мерки ли го имате ?
  —цитат от коментар 76 на fjp58603113


  Челният китайски опит е - заваряване на входните врати.

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#72] от "blagoj":

  В USA да отговарят cdc и малоумната Тръмп администрация, що най-мощната държава няма тестове.

 79. 79 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#70] от "cavenn":

  От фирмите произвеждащи такива
  _________________________________
  То ако беше толкова лесно и просто. Виж какво е с маски и други средства за дезинфекция. Същото е положението с тестовете. ФРАНЦИЯ се отказа от метода с масовото тестване поради липса на тестове. Ти приказваш България да внесе. Когато едно нещо е търсено и цената му се вдига. Нали не мислиш че можем да се сборим ценово със САЩ, Южна Корея и т. н.

 80. 80 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#79] от "nkk81":

  Защо не сме се запасили с подходяща бройка тестове, не е нужно да са милиони и няма място за сравнение с държави като Корея, САЩ, Франция и тн. Ще ти дам жокер " защото коронавируса ще подмине България и за нас опасност няма, туй обикновен грип, бе" след две седмици "изправени сме пред невиждана , яростна Атака и глобален апокалипсис, затваряме държавата".

 81. 81 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Тест за КОVID19 в €вропа струвал 200€, в САЩ-3000$

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#61] от "Judjuk":

  Смешник! Как си го представяш това? Ще се влачим до есента, избрали тази стратегия на оцеляване. Не че имаме друга алтернатива - здравната ни система е абсолютно неподготвена и е в невъзможност да поеме повече пациенти, затова са и ограничените тестове, липсата на реанимационна апаратура по болниците, недостигът на лекари и медсестри и т.н. Така че свиквайте с изолацията, няма да е седмици, месеци ще е.

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  "Не че имаме друга алтернатива - здравната ни система е абсолютно неподготвена и е в невъзможност да поеме повече пациенти, затова са и ограничените тестове, липсата на реанимационна апаратура по болниците, недостигът на лекари и медсестри и т.н. Така че свиквайте с изолацията, няма да е седмици, месеци ще е."
  До коментар [#84] от "derek101":
  И години може да е. Връщат от Англия берачите на ягоди, малини, нарциси и пр и положението става безнадеждно. Управниците можеха да затворят границите и да ни спасят, могат и да ни погребат. В Италия 10% са жертвите и още 20% инвалиди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK