Как да се справим със социалната изолация? Пет съвета на психотерапевтите

Психотерапевтите предупреждават особено за опаснотите на социалната изолация, която в момента е една от най-сериозните мерки, препоръчани за превантивно справяне с пандемията.

© Юлия Лазарова

Психотерапевтите предупреждават особено за опаснотите на социалната изолация, която в момента е една от най-сериозните мерки, препоръчани за превантивно справяне с пандемията.Текстът е от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Пандемията Covid-19 и строгите превантивни мерки срещу нея представляват голямо превизвикателство за милиони хора в Европа. Психотерапевтите предупреждават особено за опаснотите на социалната изолация, която в момента е една от най-сериозните мерки, препоръчани за превантивно справяне с пандемията. Какво да се прави? Диана Иванова разговаря с четири жени - психотерапевти, в София, Фрайбург и Виена.


Съвет № 1: Преодолейте социалната изолация, не бъдете сами
Според Елизабет Докулил, психотерапавт във Виена, сегашната политическа ситуация в Европа, свързана с ксенофобията и неолиберализма, влияе на начините, по които хората реагират на пандемията. "Затвярането на границите, твърдото разчитане на собствените ресурси, ограничаването на взаимната помощ в момента са водещи политически модели на управляващите."


Отчуждението между хората и елитите предизвиква ново отчуждение, защото предприетите мерки не намаляват страховете. "Просто е трудно да гледаш децата вкъщи и същевременно да си на работа вкъщи, да се грижиш за възрастните, без да ги виждаш. Към това се добавя рязкото намаляване на доходите, особено за малките предприятия, хората на изкуството, свободните професии. Мисля, че е травмиращо за много хора, да не знаят дали ще могат да си платят наема, сметките за ток В момента по-голямата част на населението не страда от инфекцията на коронавируса, а от предпазните мерки срещу срещу нея".


Какво може да помогне - преодоляване на социалната изолация. "Познавам самотни майки във Виена, които например решават да живеят заедно, за да могат да се справят с нарежданията, макар това да не е в духа на препоръчаните мерки за социална дистанция. Хората на изкуството се свързват и правят различни акции през интернет. Докато интернет функционира, той е добър ресурс срещу изолацията".


Съвет № 2: Търсете и обменяйте правилна информация


Според Людмила Величкова, психотерапевт в София, тревожността в хората нараства, защото в информацията за вируса се набляга на случаите на смърт, което засилва екзистенциалния страх - дали ще оцелея аз самият?


"В ситуация на криза всеки изпада в своята собствена криза. Светът навън се разпада, става враждебен и това за много хора е ужасно, защото досега им е действало спасяващо - да имаш работа, да бъдеш навън с други хора е било вид защита, за да не останеш сам с проблемите си или с връзките, в които има проблеми -сега това принудително затваряне в този свят идва в повече".


Какво може да помогне - разговори с хора, които могат да разберат страха, търсене на правилна информация за това докъде стига изолацията, какво представлява тя.


Съвет № 3: Установете кое е реално и кое - не


"Никой не е подготвен за случващото се в момента. За мен това е най-голямата обществена криза и промяна, която преживяваме след 11 септември 2001 година. Тогава казвахме, че след това светът никога вече няма да е същият. Сега можем да употребим същия израз по отношение на COVID-19 и човека. След COVID-19 хората и техните отношения никога вече няма да са същите. Последствията от днешната пандемия ще бъдат еднакво силни и значими, както за икономиката, политиката и световния ред, така и за личния свят на всеки отделен човек на планетата", казва Цветелина Йосифова, психотерапевт в София.


"Предстои да разберем повече за случващото се едва когато преживеем траура и загубата непосредствено и лично. Сега у нас все още преживяваме тези възможности абстрактно. В онзи бъдещ момент ще има нужда от кризисни интервенции, които са по-различен вид психологическа подкрепа. Колеги от Италия разказват за преживяването - например, как в Бергамо вече няма човек, който да не е познавал някой починал и това е променило всичко", казва Цветелина Йосифова и уточнява, че в България в момента нещата стоят другояче.


Тя самата наблюдава два противоположни начина на отреагиране на ситуацията в България - крайно отричане (хора, които вярват, че ситуацията не ги засяга или не би ги засегнала) или силен страх, който парализира цялото ежедневие.


Какво може да помогне - да бъде въведена реалността, тоест да се "преведе" случващото се на езика на чувствата на конкретния човек и това, което става наоколо, да се свърже с неговата лична история.


"Хората често разиграват - в ума си или на сцената - въображаеми сценарии. Това дава възможност за известно емоционално разтоварване и пробване на една въображаема бъдеща реалност", казва Цветелина Йосифова.


Съвет № 4: Установете какво зависи от вас


"Важно е да си припомням и да вярвам, че от мен зависи да имам добра имунна и защитна система и затова не може да ми се случи нищо лошо.", казва Регина Вайзер, психотерапевт и травма-терапевт във Фрайбург, Германия. Това не означава лекомислие и надменност - но всеки един може да се стреми да се храни здравословно, да спи достатъчно, да излиза на чист въздух, да прави хубави неща с любими хора. От това, че много неща отпадат, изведнъж се отваря време за тишина, спокойствие, музика.


Какво може да помогне - да си припомняме неща, които в началото са предизвикали чувство на страх, но са завършили добре.


Съвет № 5: Не мислете само за коронавируса


Регина Вайзер от Фрайбург препоръчва на своите пациенти да не мислят постоянно, че могат да се заразят с коронавируса. Но това е по-трудно да се направи, отколкото да се пожелае.


"Трябва да намерим златната среда, казва тя - да не сме лекомислени, но и да не сме прекалено уплашени. Моето лично отношение е ето такова: аз съм на 74 години и като цяло съм имала чудесен живот. Готова съм да приема, че животът може да свърши. Дали това ще бъде чрез коронавирус, грип или сърдечен удар, не е толкова важно. За щастие, не избирам аз. Струва ми се обаче, че все още не ми е дошло времето.", казва Регина Вайзер от Фрайбург.


Какво може да помогне - "На своите пациенти препоръчвам да правят неща, което отдавна отлагат. Например, да си водят дневник на преживяванията", казва Елизабет Докулил от Виена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Весело

  Когато питаш жени получаваш женски отговори. Това е нормално. Сега попитайте и другата страна. Прави впечатление, че никъде в отговорите ги няма мъжете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2044 Весело

  Здрав сън, здрава храна и здрав секс!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Хората са преживявали къде по-страшни неща и са се справяли без психотерапевти.

 4. 4 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Излизайте на чист въздух, където няма хора, докато не е въведена тотална карантина и полицейски час.

  Така или иначе имате право.

  Най-опасните места са все още разрешени (то и няма как) - супермаркети, аптеки, офиси на банки и застрахователни дружества - там са хората ;).
  Ходете сред природата.
  Жалко че точно паркове и излизане извън града е забранено.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#4] от "hli32616303":

  И аз съм на това мнение и освен всичко друго, мисля че тази мярка за забрана на разходки в паркове и въобще сред природата, вероятно ще се преразгледа.
  Що се отнася до текста и съветите - само празни приказки.
  Може би 4 и 5 горе долу-горе стават, но нека всеки открие съвсем извън темата вурус-епидемия теми и занимания, с които да се занимава, да потърси и намери начин да не скучае, така и така се отваря време за тях.
  Така или иначе и тази епидемия ще мине, жалко за тези които пострадат и си отидат, но това се случва по маса други начини и е част от обичайния живот.

 6. 6 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Забранено е по военному, защото при излизане извън града, не е ясно кой къде отива и какво ще прави.

  В градските паркове също може да е пренаселено, и децата пипат навсякъде.
  Но индивидуално разхождащите се и спортуващи, по нищо не се различават от разхождащите кучета.

  Последно, ако броя на заразените много нарасне, и вече имаме такива ядра в градовете - всички разрешени магазини и офиси стават много много опасни....

  Блокадата може да спаси малки населени места, които и без това 'либерализма' остави без здравеопазване ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 7. 7 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Весело

  Като чета мерките имам чувството,че е начертана карта на пътищата,по които
  ще се движат вирусите. Не летят ли по въздуха или са двукраки и ходят по земята.
  Дали не трябва да ни забранят да дишаме,че да не ни влезе вирус през носа и устата.
  Не преминават ли през огнища на тялото- имам предвид открити наранявания.
  Да не си насочваме мислите към вирусите за да не ни идват на гости.

  mihala
 8. 8 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Единствения полезен съвет е търсене на истината. Хората трябва да разберат, че вирус означава отрова. От отрова можеш да умреш, но не можеш да се заразиш. Следва да се разбере, че заразни болести няма. По този начин отпада страха, а оттук и причините за болестите. Социалната изолация поражда стрес, но за да я преодолеем трябва да се обърнем към истината. Не напразно Господ Бог Исус Христос казва:"Аз съм Истината и Пътя и Живота". Няма друга истина освен Божията. Не вярвайте на пигмеите. Те ви плашат, за да ви разболеят и от болестите ви да печелят. Те няма да издържат и ще разхлабят примката. Ние трябва да издържим и когато дойде момента, да ги пратим където им е мястото. Ако отново сгрешим, ще трябва дълго да се учим, и така докато узреем. "Бог помага, но в кошара не вкарва"

 9. 9 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Единствения полезен съвет е търсене на истината. Хората трябва да разберат, че вирус означава отрова. От отрова можеш да умреш, но не можеш да се заразиш. Следва да се разбере, че заразни болести няма. По този начин отпада страха, а оттук и причините за болестите. Социалната изолация поражда стрес, но за да я преодолеем трябва да се обърнем към истината. Не напразно Господ Бог Исус Христос казва:"Аз съм Истината и Пътя и Живота". Няма друга истина освен Божията. Не вярвайте на пигмеите. Те ви плашат, за да ви разболеят и от болестите ви да печелят. Те няма да издържат и ще разхлабят примката. Ние трябва да издържим и когато дойде момента, да ги пратим където им е мястото. Ако отново сгрешим, ще трябва дълго да се учим, и така докато узреем. "Бог помага, но в кошара не вкарва"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK