Извънредното положение активизира авторитарните рефлекси на властта

В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г.

© Георги Кожухаров

В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


Вече си признах във "Фейсбук", че разпространих неволно "невярна информация" за заразна болест. Е, ставаше въпрос за т.нар. испански грип от 1920 г., а не за коронавируса сто години по-късно. Но колко му е човек, без да иска, да стане поне веднъж поне преносител на фалшива новина и дезинформация. Във време, когато думите отново могат да започнат да пращат в затвора. Като в едни не много далечни авторитарни и тоталитарни времена.


Вчера клъвнах на мнимо писмо на Скот Фицджералд до негова позната, "писано" в Южна Франция през 1920 г., очевидно по време на втората вълна от испански грип. На български "писмото" ми попадна във "Фейсбук" през сайта Big 5. В публикацията нямаше обяснителна бележка, че става въпрос за майсторска пародия на стила на великия писател, публикувана в англоезичен хумористичен сайт. Добре че беше пиарът Людмил Каравасилев да ми обърне своевременно внимание, че става въпрос за фейк. Междувременно "Ройтерс" съобщи, че "писмото" на Фицджералд се разпространява вирусно в социалните мрежи; моя статус беше харесан от десетки души от приятелската ми листа и споделен от някои от тях. Това всъщност е разбираемо, защото текстът третира темата за депресията по време на пандемия и звучи убедително. "Авторът" очевидно страда от изолацията, препоръчана от властите, и описва как с жена му Зелда едва ли не са изпразнили целия рафт с алкохолни напитки от магазина. Както и своенравния си приятел Хемингуей, който не си миел ръцете въпреки препоръките, защото вярвал, че става въпрос за обикновен грип.
Всичко това показва, че


от фалшиви до фалшиви новини има огромна разлика.


Едно е съзнателното и целенасочено създаване и разпространяване на "невярна информация", друго са слуховете и полуистините, трето - вярна информация, поставена в погрешен контекст, четвърто - сгрешената поради незнание, нехайство или бързане журналистическа дописка, а нещо съвсем различно сатирата и пародията. Вижда се, че освен да рушат репутации на хора и компании, да клатят правителства и дори цели държави, във времена на несигурност и масови психози фалшивите новини могат да имат и забавна, терапевтична, положителна страна.


Противодействието на фалшивите новини е напълно оправдано, дори и преследването им с инструментариума на закона, но изисква спазването на определена мяра. А когато законът се изправи срещу словото, нарастват изкушенията да се ограничат свободата на изразяване, свободата на информация и критичната и контролна функция на медиите. Такъв подход забелязваме в България в условията на извънредно положение на борба с коронавируса.


Под благовидния предлог да се предотврати паника в обществото вследствие на разпространението на фалшиви новини за заразната болест в закона за извънредното положение преди частичното вето от президента Радев залегна и силно рестриктивна промяна в Наказателния кодекс. Тя представляваше нескопосан опит да бъдат поставени


под един знаменател хората, които информират за реални проблеми, и откровените дезинформатори.


Беше променен прословутият чл. 326, останал още от Живково време и епохата на студената война. В новия си вид той предвиждаше "който предава по радио, телефон или по друг начин повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация при разпространяването на заразна болест", да се наказва, в зависимост от тежестта на нарушението, с лишаване от свобода до 5 години и с глоба, която можеше да достигне до 50 000 лв. Промяната на НК трябваше да остане и след отмяна на извънредното положение. След ветото на президента няма да има наказателното преследване за разпространението на "невярна информация", но се увеличават санкциите по сега действащ текст за "заблуждаващите знаци".


Не е за подценяване фактът, че в първоначалния си вид промяната в НК беше "подсказана" от главния прокурор Иван Гешев. На 17 март той беше категоричен в парламента, че "фалшивите новини атакуват основни структури в държавата и могат да предизвикат срив на цели отрасли". Междувременно стана ясно, че ВМРО е внесла в парламента проектозакон за промени в Закона за радиото и телевизията с още по-сурови мерки срещу разпространяването на "невярна информация". Освен промяна в НК "воеводите" искат СЕМ да може да контролира и цензурира онлайн медиите, вкл. да се блокират сайтове по предложение на надзорния орган след решение само на председателя на Софийския районен съд. Според законопроекта сайтове ще могат да бъдат и спирани при липса на администратор на лични данни. В текста няма ясни критерии за дезинформация в интернет. Тя е дефинирана като разпространение на публикация, която съдържа "невярна информация, засягаща физически или юридически лица".


Опасността обаче да се обзаведем с "Министерство на истината" е голяма,


предупредиха от АЕЖ - България. СБЖ също атакува остро законопроекта.


Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за извънредното положение, вкл. защото "законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие".


Властта е планирала ограничаване и на други права. Правосъдният министър Данаил Кирилов вече обяви, че е възможно да има известно нарушаване на неосновните права на личността при прилагането на мерките срещу коронавируса в България. Министърът се надява, че след уведомление от София до Европейският съд по правата на човека той няма да разглежда жалби от българи за това.


Стремежът към контрол върху информацията в публичното пространство и замисълът да се суспендират граждански права не са единствените признаци за


активизиращите се авторитарни рефлекси на управлението на ГЕРБ и националистите,


както и на свързаните с тях други властови центрове.


Разбира се, строгите мерки на правителството и Националния кризисен щаб за справяне с поразилата и България пандемия не трябва да бъдат критикувани самоцелно. Много от тях са резонни и с право срещат одобрението на хората, защото са насочени към ограничаване на разпространението на вируса - затварянето на училищата и университетите, на ресторантите и дискотеките, разреждането на градския транспорт, необходимостта от строга карантина на връщащите се от чужбина и контактувалите със заразени. Всички те с различни вариации са прилагани от нашите партньори в ЕС. В някои от най-засегнатите страни, като Италия и Испания например, мерките за налагане на социалното дистанциране са направо драконовски в сравнение с българските.
Действията на властите обаче се радикализират, без да са дискутирани предварително сред по-широк кръг експерти. Публичната реч, с която са аргументирани новите забрани, както и образите, с които обрастват, разкриват желанието да се демонстрира твърда сила пред уплашеното народонаселение. Да се проверява, ограничава, забранява. Да се контролират движението на хората, информацията, дори и цените на пазара (последното като реверанс към БСП).


Сред непремислените докрай мерки са блокадите на София и областните градове, тоталното затваряне на паркове и градинки, че и Витоша дори, което прави


невъзможно в тях да се спортува индивидуално на чист въздух.


Армията пък беше натоварена с полицейски функции вместо само със спомагателни по транспортната логистика. Военните влязоха в ролята на плашило и с разпространените от хората на министър Красимир Каракачанов кадри от зала "Арена Армеец", преоборудвана с тренировъчна цел в полева болница. В нея като по конец бяха разпънати 500 легла, но критични коментатори веднага оцениха мярката като крайно неадекватна. Струпването на толкова много болни на едно място без никакви прегради би обрекло фатално и хората с по-леки симптоми. Така и не стана ясно защо за целта не се преоборудват хотели, както е в други държави, където подобни мерки са насочени и към подкрепа на бизнеса.


Неслучайно президентът атакува закона за извънредното положение и с аргумента, че "никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава". Всъщност Радев сложи пръст в раната със следната диагноза: "Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги."


Все пак мераците да се демонстрира твърда ръка засега са повече вербални,


отколкото облечени в конкретни политически действия. Доказателство затова е приемането от парламента на президентското вето с отмяната на наказателното преследване за "невярна информация" и отпадането на фиксираните цени.


Силовото говорене на облечените в голяма власт обаче буди основателна тревога сред демократично мислещите хора. Преди десетина дни главният прокурор Гешев каза, че трябва да преминем в режим "почти на военно положение". Неговият аргумент е, че "трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло". В събота пък финансовият министър Горанов заяви пред БНР, че "не е моментът да си говорим за демокрация". Строгите мерките обаче били свързани с това "да създадем предпоставка за недобро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения". Не остава по-назад и премиерът, който призова "олигарсите": "Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт мерцедесите и майбасите и вeднaгa щe плaтитe (на работниците - б.а.) зa първия мeceц." "Прозрението" дойде в продължилия над час монолог - отговор на Борисов на краткото обръщение на президента за ветото. Този популистки подход към групата от най-богатите българи с политическо влияние, сред които премиерът има поне дузина приятели, прави впечатление на фона на липсата на смели социално-икономически действия на правителството за компенсиране на най-засегнатите бизнеси и работници.


Съществува, макар и неголяма,


опасност управляващите в София да прихванат вирус от унгарския министър-председател


Виктор Орбан, който на всичкото отгоре има много почитатели в България. Неговите действия показват в каква посока може, но в никакъв случай не трябва да завиваме. Тази седмица парламентът в Будапеща ще дебатира върху правителствения законопроект извънредното положение в страната да се удължи за неопределен срок. Текстът предвижда и 5 години затвор за хората, които пречат на мерките против разпространението на коронавируса, както и за разпространяващите лъжлива информация. Като при диктатурите правителството ще може да управлява чрез специални укази, дори парламентът да не проведе следваща сесия през 2020 г. Ако това се случи, нелибералната демокрация в Унгария ще навлезе в зряла фаза, а Орбан ще се циментира във властта.


В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г., без да се прилага унгарският сценарий. Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса. В състоянието на уплаха и задълбочаваща се психоза общество като българското трудно прави разлика между необходимостта от силна и налагането на силова държава. При това иска по-скоро втората, защото я асоциира с представата за модерния юнак, който все някак си ще му реши проблемите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Те и преди си ги имаха, но ги прикриваха. Сега имат оправдание.

 2. 2 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Цял свят е в извънредно положение, само българинът мисли, че нещо го пързалят.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Любопитно

  Интересно, грантовете не секват дори по време на пандемия...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Защо пишещия или някой друг, не се постави на местото на сегашен министър. Дали ще се справи, дали някой би се справил отлично при такива неща които стават. Според мен няма начин- понеже никой не е учил затова и понеже, всички,/даже министрите/, всички ги е страх. Всеки министър трябва да ходи на работа, докато повечето служители не са длъжни или работят от дома. Да ходиш на работа, да знаеш, че нещата се влошават и ще се влошават, а и да очакваш всеки момент някой да те зарази или нещо в държавата да стане. Не е приятно. Не е случайно ,че в момента властта не блазни нито Нинова нито Радев..... само напълно луди като Копейкин искат незабавна оставка, но забележете- не искат да управляват после. Така, че пишеш си статията/ в медия , където всеки втори коментар е обида, клевета или дезинформация/оня, приятеля на Тайпи/ и няма дори санкция за тия хора, които стоят зад това.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Аз вервам само на истински фалшиви новини. Ментетата не ги уважавам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#2] от "juk35625824":

  Авторът точно това обяснява, че по цял свят е така, ама на никой не му минава през главата да бори вируса с наказателни мерки и то под мъглявото наименование фалшиви новини.
  На вас гербаджиите всичко , дето Баце и ченгето Каракачанов правят ви се струва правилно.
  Как па един път некоя гербаджийска амеба не каза нещо против, някакво съмнение да изрази...
  Толкова сте плоски, че няма накъде...

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Опасността обаче да се обзаведем с "Министерство на истината" е голяма"

  "Подчинението не е достатъчно. Как можеш да си сигурен, че той се подчинява на твоята воля, а не на собствената си, ако не страда! Властта се състои в причиняването на болка и унижение. "

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.

  Вече си признах във "Фейсбук", че разпространих неволно "невярна информация" за заразна болест. Е, ставаше въпрос за т.нар. испански грип от 1920 г., а не за коронавируса сто години по-късно. Но колко му е човек, без да иска, да стане поне веднъж поне преносител на фалшива новина и дезинформация. Във време, когато думите отново могат да започнат да пращат в затвора. Като в едни не много далечни авторитарни и тоталитарни времена.
  И журналистиката ни е такава , какъвто "ПРЕПОДАВАТЕЛЯ "
  Неволните "препратки " са най- сладки , но ДО ВРЕМЕ /ако ме разбираш /! Не пей в един глас с "младия Хрушчов " , който СИ ИСКА "ФЕЙКОВЕТЕ " ! Слезе на нивото му , доценте !
  А сега ще бъда УНИЩОЖЕН от бдителните КОЛЕГИ И ЦЕРБЕРИ от "Дневник " заради опитът ми да покажа , че в "Дневник" все пак ИМА ОЩЕ СВОБОДНО СЛОВО !

 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Разстроено

  ГЕРБ - вирусът на България.
  Не е ясно колко живота ще затрие, но е ясно, че се боледува продължително.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Не се ослушвайте!

  България веднага трябва да поиска от Китай изпращане на екип от поне 3ма лекари и поне един кризисен мениджър за работа в страната ни поне за срок от 3 месеца. Тези 3 - 4ма китайци да станат членове на каквито там щабове има и да получат достъп да цялата информация, за да направят анализи и предложения за работа. Писна ми да слушам "то там може, ама тука не може, щото има специфики". Какви специфики има? Да не би китайците да са с по едно око, три бели дроба или с по четири уши?

  Крайно време е да разберем, че Китай отдавна не е само фабриката на света. Там има голяма наука. И с цялото си уважение към тази нация трябва да се опитаме да ползваме тази наука.

 13. 14 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Вече си признах във "Фейсбук", че разпространих неволно "невярна информация" за заразна болест. "

  Ти права си, когато съгрешиш дори. ..по Радевски. Едновремешния

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Е, защо тогава се лъже на държавно ниво в България?! Кой е отговорен за разпространението на невярна информация и последвалата наложена карантина и затварянето на бизнеси?! Каква е ползата и кой плаща разходите свързани с ескорта на здрави хора до летището?!

  Не спирам да се питам, колко още лъжи се разпространяват от българските политици за реални и нереални случаи на заразени хора в България и кой стои зад всичко това.
  —цитат от коментар 4 на Моа Преател Тайпи


  Това че Бойче лъже е ясно отдавна. Но да не се окаже , че цялата истерия с коронавируса е лъжа?

 16. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Ми сега е далаверата. Колко повече пише, толкова повече пари има

 17. 18 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Извинявам се, ама Дневник в желанието си да запълнят съдържание, малко изливат канчето.
  Това са си врели некипели пар екселанс.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 18. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  Тоест Костов да се чете вече само от ... учтивост. Сори командире ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#1] от "Роси":

  Не, че си трол, ама как смогна за една минута да прочетеш статията и коментар да напишеш!? Пари ли заработваш, внимание ли търсиш.....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Не се ослушвайте!България веднага трябва да поиска от Китай изпращане на екип от поне 3ма лекари и поне един кризисен мениджър за работа в страната ни поне за срок от 3 месеца. Тези 3 - 4ма китайци да станат членове на каквито там щабове има и да получат достъп да цялата информация, за да направят анализи и предложения за работа. Писна ми да слушам "то там може, ама тука не може, щото има специфики". Какви специфики има? Да не би китайците да са с по едно око, три бели дроба или с по четири уши?Крайно време е да разберем, че Китай отдавна не е само фабриката на света. Там има голяма наука
  —цитат от коментар 12 на Stoil Stoilov


  Тия китайци, що не направиха анализи и не предотвратиха коронавируса в зародиша му?


 21. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Не се ослушвайте!България веднага трябва да поиска от Китай изпращане на екип от поне 3ма лекари и поне един кризисен мениджър за работа в страната ни поне за срок от 3 месеца. Тези 3 - 4ма китайци да станат членове на каквито там щабове има и да получат достъп да цялата информация, за да направят анализи и предложения за работа. Писна ми да слушам "то там може, ама тука не може, щото има специфики". Какви специфики има? Да не би китайците да са с по едно око, три бели дроба или с по четири уши?Крайно време е да разберем, че Китай отдавна не е само фабриката на света. Там има голяма наука. И с цялото си уважение към тази нация трябва да се опитаме да ползваме тази наука.
  —цитат от коментар 12 на Stoil Stoilov


  Ходи се лекувай в Китай тогава.

 22. 23 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дженералито Атанасов провежда активно мероприятие. Впрегнал е вторият отбор Инджов и сие да оплюват властта. А гуруто от Драгалевци го играе доброто ченге. Пожарникаря уж е много запознат с учебниците от КГБ, ама на мурафетите на нашите десни неможе устои. Въпроса е какво ще струва на нас простосмъртните.

 23. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г., без да се прилага унгарският сценарий. Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса. В състоянието на уплаха и задълбочаваща се психоза общество като българското трудно прави разлика между необходимостта от силна и налагането на силова държава. При това иска по-скоро втората, защото я асоциира с представата за модерния юнак, който все някак си ще му реши проблемите."

  Господи! Съдбата била "подарила"на Борисов кризата с коронавируса....Как е възможно да се удари подобно "дъно" на сугестирането??
  Знам, че въпросът дали не ви е срам не би достигнал съзнанието ви..Близо половин милион са заразени и десеткихиляди загубиха живота си в една от най-коварните пандемии на Планетата.
  А вие/които и да сте/, успяхте да метафоризирате и тази заплаха за Човечеството, като "подарък за Борисов"??!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stoil Stoilov":

  Идеята не е лоша.
  Но и без китайски експерти, засега се справяме по-добре от болшинството държави (чукам на дърво).

 26. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  "Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса"

  Гьобелс ридае от умиление. Съвършенството в едно изречение. Късо

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#6] от "Моа Преател Тайпи":
  Момче, ходи се лекувай, че ще ти замине черния дроб...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Българите обичат генерали ,диктатури , фуражки ,каскети ... така ,че сега им е дибре . Не ги жалете . Мразят неистово умните и богатите и живеят на принципа - не е важно на мен да ми е добре ,а на Вуте да му е зле ...

 29. 30 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Коло евро фондове и колко нагласени поръчки , и колко % от всеки километър магистрала и колко продадени български паспорта и колко ... - КРАЖБИ НАГЛИ - от Гроб№3 и лъжепатроти ......... НО СЕГА ИЗВЪНРЕДНИТЕ КРАЖБИ ЩЕ СА МАСОВИ - ЗАКОНА ОФИЦИАЛНО ИМ ГО ПОЗВОЛЯВА - И ТОВА АКО НЕ Е ШАНС ! Нов вирус ще пуснат , но кокала не ще изпуснат - извънредното положение е началото на диктатура - ДАНО ДА НЕ СЪМ ПРАВ !!!

 30. 31 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Това вестник Дневник ли е или Дума?

 31. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Българите обичат генерали ,диктатури , фуражки ,каскети ... така ,че сега им е дибре . Не ги жалете . Мразят неистово умните и богатите и живеят на принципа - не е важно на мен да ми е добре ,а на Вуте да му е зле ...
  —цитат от коментар 29 на hodounski  До коментар [#29] от "hodounski":

  Българин/ ка сте, нали?

 32. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Гневно

  "В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г., без да се прилага унгарският сценарий. Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса. В състоянието на уплаха и задълбочаваща се психоза общество като българското трудно прави разлика между необходимостта от силна и налагането на силова държава. При това иска по-скоро втората, защото я асоциира с представата за модерния юнак, който все някак си ще му реши проблемите."


  Браво на словоблудсващия безотговорен аналлизатор.
  Интересно ми е какво щеше да попречи на ГЕРБ да остане на власт след 2021, сигурно 3%ните. Та гроздето е кисело.
  Поредната гнусотия, пожелавам на аналлизатора да получи и той такъв "подарък от съдбата".
  Господи, на какво учат децата по университетите, такива специалисти по политически комуникации.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Весело

  Ей, добре, че дойде Мирча Кришан с краставицата! Има-няма два дена не беше писано нищо за Гешев и той сам си призна, че тъкмо е щял да си сменя името от Иван на Торбалан, та по-качествено да се плашат един-други тези в Подопашието и ето Иво, още Инджов „пристигна със гръм“: „Не е за подценяване фактът, че в първоначалния си вид промяната в НК беше "подсказана" от главния прокурор Иван Гешев“. Така, точно така, да не си мисли Гешев, че ще бъде забравен и оставен да си разиграва коня! Удри, докато мърда! Както се пее в чешката народна песен „На ръбу купичку комар мръда мухичку“!

  Иво, още Инджов, обаче нещо се е настроил пораженчески: „В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г., без да се прилага унгарският сценарий. Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса“. А-а-а-а-а, Иво, не така! Сега може и да не го долюбвате Баце, ама той няма никакво желание да работи още 3-4 мандата, като Мик Джагър до 76-годишна възраст! Знам, че правите всичко възможно да го докарате дотам – е, и на избори струвате и невъзможното да не вземете повече от 2,8-3%, ама толкова чак пък да го карате толкова много да работи, не е хубаво! Че и съдбата намесвате, че „подари на Борисов кризата с коронавируса“! Ей, ама съдба, брей! Чак от Китай тръгна, за да не разберем, че ще му направи подарък на Баце! Ама Иво, още Инджов е от стара коза яре, той не се хваща на въдиците на съдбата и веднага я разконспирира! Какво си мисля тя, а? Браво, Иво, ашколсун, Инджов! Все така да пишеш! Много ни забавляваш, златен!

 34. 35 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  така е заради комунистически чип, който още имате и няма да се изчесне !

 35. 36 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "В България се очертава ГЕРБ да остане на власт и след 2021 г., без да се прилага унгарският сценарий. Съдбата подари на Борисов кризата с коронавируса."

  Нищо чудно. При такава опозиция начело с Погребалния агент Бацето може и да задмине Тато...

  "В нея като по конец бяха разпънати 500 легла, но критични коментатори веднага оцениха мярката като крайно неадекватна. Струпването на толкова много болни на едно място без никакви прегради би обрекло фатално и хората с по-леки симптоми. Така и не стана ясно защо за целта не се преоборудват хотели, както е в други държави, където подобни мерки са насочени и към подкрепа на бизнеса."

  Кои са тези критични коментатори? Лекари? Ако болните са болни от една и съща болест за какво заразяване става дума? Ако има други зарази може, но въпросните легла ще си използват само при супер тежка ситуация.
  А да се преоборудват хотели без в момента да има нужда от повече болнични легла е държавен подарък за собственицие им.

 36. 37 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Много мразя лаладжии да съветват лекари как се лекуват болни, как се подготвят болнични помещения и т.н.

 37. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#32] от "zle_platen_trol":

  Да , но това не ми пречи да виждам истината . Чети Иван Хаджийски

 38. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  На вас, псевдодесните болшевики, ви се струва вярно всичко, което казват ченгето Сашо 11 и Иво ИнджЕв.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#20] от "todor._89":

  Това е женският кмет в сянка. Развила до съвършенство е умението чрез нищоказване да натрупаш чудовищен рейтинг. Ти сещаш ли се да си прочел нещо запомнящо се от тази другарка?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  Българите обичат генерали ,диктатури , фуражки ,каскети ... така ,че сега им е дибре . Не ги жалете . Мразят неистово умните и богатите и живеят на принципа - не е важно на мен да ми е добре ,а на Вуте да му е зле ...
  —цитат от коментар 29 на hodounski


  Щастлив съм, че нямаш нищо общо с нас, българите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 42 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Голямо бръщолевене и накрая едно нищо. Много от пишещите тук във форума имат по-богата лексика и въображение от този автор, че и преподаватл на всичкото отгоре.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Ама разбира се, един експерт по политически комуникации без ден стаж в реалната икономика страшно много разбира от управление на държава в условия на пандемия. :)

 44. 45 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#2] от "juk35625824": "Цял свят е в извънредно положение, само българинът мисли, че нещо го пързалят?"
  - Въпросът е не кой е в извънаредно положение, а защо. Средно 80 % от българите не смята, че го пързалят. По моя преценка грешат. Пързалят ги и то доста безцеремонно.

 45. 46 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#43] от "Моа Преател Тайпи": "Причината да нямаме регистрирани заболели е че не правим практически никакви тестове. Което не означава, че в момента вече не умират хора"
  - И да разбереш някога жалкото си интелектуално ниво, няма да имаш смелост да се самоубиеш, а още по малко да се извиниш. Респираторни заболявания е имало, има и ще има. Няма никаква необходимост от тестове, защото чрез обикновена слушалка всеки лекар може да диагностицира пробема. Ако има съмнения - рентген. Тестовете откриват антитела, а съществуването на вируси остава загадка. В момента умират хора и ние с тебе някой ден ще умрем.

 46. 47 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Иво Инджов, прочети по-горе статията за Италия и после се застреляй. " Като нямаш срам, страх нямаш ли?"! Аман от ибрикчии!

 47. 48 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Иво Инджов, прочети по-горе статията за Италия и после се застреляй. " Като нямаш срам, страх нямаш ли?"! Аман от ибрикчии!

 48. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  То и за диктатурата си трябва акъл, дето го няма у нашите управляващи.

 49. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Винаги в извънредни ситуации и кризи се взимат както правилни, така и грешни решения по простата причина, че обстоятелствата са уникални, няма готови рецепти за справяне и това се прави в остър времеви дефицит. Методът на пробите и грешките е неизбежен. Затова критиките на т.нар. експерти са безсмислени. Макар много хора да споделят патетичното възмущение на медийните разбирачи, можем да го приемем като отдушник на лични фрустрации. Едно само не е ясно, защо социалната раздразнителност на автора неусетно преминава в могъщо фелацио на Решетника. А де?

 50. 51 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Не знам защо свободата на словото трябва да се възприема като някакъв неотменим императив?
  Трябва деференциран подход за всичко, а не някакво странно скимтене на засегнатите. Когато ти дадат супа не грабваш вилицата по подразбиране, а се озърташ за лъжица. Така е със всичко, ако фалшивите безобидни новини не трябва да се слагат на един кантар с преднамерено фалшивите новини, то така трябва да се действа и със свободията на словото и словоблудстването. Например защо трябва да се пише непременно за кризата? Имаш свобода на словото да пишеш и по други теми, ограничават се правата на всички да пишат само по една тема, за непроверени данни и точно за да не се предизвиква психоза.
  Автора е нечестен, има около милиони други теми при които няма рестрикции и той е напълно свободен да пише за тях, кой му нарушава свободата? Има само една единствена тема в която да не всява дезинформация и той точно там иска да човърка, че и успява да вие като карпатски вълк за "отнетите" си права…

  Значи се оказва, че медиците могат да правят жертви, да са в епицентъра на бурята безропотно да обслужват такива посерковци, а те като ги лъхне вятър само, почват да скимтят. Моля поне за малко съпричастност с медици, полицаи и всички на първа линия, които търпят лишения включително и за такива лигльовци без права! Като нямаш какво да правиш, а имаш много енергия - ходи да бягаш по стълбите в блока!

  Хиляди остават без работа, и бъдещето им е абсолютно несигурно, а момченцето искало права. Едва ли ще осъзнае колко е низко.

 51. 52 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Никой не е казал, че и тоталитарният строй е нещо лошо при всички обстоятелства, видя се, че дисциплината и реда в някои държави е животоспасяващ, докато в либералните демокрации, които всеки е за себеси и е копетентен по всичко и се чувства значим ако не спазва закони или правила, като комплексаря Каролев.
  Демократична Италия нямат чували за труповете, сигурно 20% от тях са били много смели и борци за свободата против тоталитарството на управляващите. Е добре, разделихме се със много от смелчаците. Както казват:
  - Има смели притати и възрастни пирати. Няма смели и възрастни пирати!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK