Защо трябва да изследваме масово? Моят опит с бързите тестове

Извършването на PCR теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек.

© Dado Ruvic, Reuters

Извършването на PCR теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек.Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази. Работи в Русе и от самото начало на пандемията от коронавирус призовава да се използват бързи тестове за установяване на заразените. От няколко дни д-р Тодоров изследва пациенти с такива тестове и разказва за опита си в медицинския сайт "Право & здраве".


За съжаление в повечето лаборатории в страната няма бързи тестове за КОВИД-19. Това е крайно неправилно, защото с масово изследване ще постигнем информираност за имунитета в страната, т.е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората, които са с активна форма на болестта или са безсимптомни, но с активно размножение на вируса, и да ги изолираме. Тестът е точен за откриване и на двете състояния.


Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата система. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 човека, 8390 болни и много малко починали.
В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а индустрията беше стимулирана за производство на тестове.
У нас бързи тестове започнаха да пристигат едва миналата седмица и първите 30 000 бяха прибрани на "топло" във ВМА.


Интересно защо ги купиха с нашите пари, а твърдят, че са ненадеждни.


Изявленията на генерал Мутафчийски за броя на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати при бързите тестове показват само, че има недостатъчно базови познания за лабораторната дейност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да вярват:


Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:


1. IgM, характеризиращи бързия отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.


2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.


Наличието на положителен тест за IgM и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактите им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.


Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактите им и да се тестват повторно.


Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.


Добрите лекари знаят тези факти и знаят как да ги интерпретират.


Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.


Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.


Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.


Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове.


В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията,


а отдалечено от лица, нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.


Бързите тестове могат да се правят във всяка лаборатория на страната и освен че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути), са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.


Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо, защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне два дни да се науча да извършвам теста без грешки в преданалитичния период.


Ние, лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото


колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички.


Това е важно както за болните хора, така и за преболедувалите, важно е и за епидемиологията и натрупването на безценна информация за процеса на разпространение. Установяването и изолирането на всички заразени ще помогне за контрола на епидемията и за скъсяване на срока на извънредното положение.


Апелирам към правителството да се вслуша в аргументите на експертите и да направи необходимото за осигуряване на бързи тестове за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са заразени или не, властите имат нужда да знаят колко са заразените и къде, за да формират по-адекватно политиките си. През март НЗОК така или иначе ще реализира огромна икономия. Икономисаните средства могат да се използват за купуването на бързи тестове и заплащане на изследванията. Ако някой има по-добра идея за оползотворяването на икономисаните пари, моля!


Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души със и без униформи!


Пожелавам на всички да са здрави!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK