Защо трябва да изследваме масово? Моят опит с бързите тестове

Извършването на PCR теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек.

© Dado Ruvic, Reuters

Извършването на PCR теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек.Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази. Работи в Русе и от самото начало на пандемията от коронавирус призовава да се използват бързи тестове за установяване на заразените. От няколко дни д-р Тодоров изследва пациенти с такива тестове и разказва за опита си в медицинския сайт "Право & здраве".


За съжаление в повечето лаборатории в страната няма бързи тестове за КОВИД-19. Това е крайно неправилно, защото с масово изследване ще постигнем информираност за имунитета в страната, т.е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората, които са с активна форма на болестта или са безсимптомни, но с активно размножение на вируса, и да ги изолираме. Тестът е точен за откриване и на двете състояния.


Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата система. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 човека, 8390 болни и много малко починали.
В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а индустрията беше стимулирана за производство на тестове.
У нас бързи тестове започнаха да пристигат едва миналата седмица и първите 30 000 бяха прибрани на "топло" във ВМА.


Интересно защо ги купиха с нашите пари, а твърдят, че са ненадеждни.


Изявленията на генерал Мутафчийски за броя на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати при бързите тестове показват само, че има недостатъчно базови познания за лабораторната дейност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да вярват:


Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:


1. IgM, характеризиращи бързия отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.


2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.


Наличието на положителен тест за IgM и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактите им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.


Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактите им и да се тестват повторно.


Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.


Добрите лекари знаят тези факти и знаят как да ги интерпретират.


Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.


Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.


Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.


Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове.


В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията,


а отдалечено от лица, нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.


Бързите тестове могат да се правят във всяка лаборатория на страната и освен че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути), са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.


Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо, защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне два дни да се науча да извършвам теста без грешки в преданалитичния период.


Ние, лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото


колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички.


Това е важно както за болните хора, така и за преболедувалите, важно е и за епидемиологията и натрупването на безценна информация за процеса на разпространение. Установяването и изолирането на всички заразени ще помогне за контрола на епидемията и за скъсяване на срока на извънредното положение.


Апелирам към правителството да се вслуша в аргументите на експертите и да направи необходимото за осигуряване на бързи тестове за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са заразени или не, властите имат нужда да знаят колко са заразените и къде, за да формират по-адекватно политиките си. През март НЗОК така или иначе ще реализира огромна икономия. Икономисаните средства могат да се използват за купуването на бързи тестове и заплащане на изследванията. Ако някой има по-добра идея за оползотворяването на икономисаните пари, моля!


Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души със и без униформи!


Пожелавам на всички да са здрави!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3117 Любопитно

  Смислен текст, с ясни обяснения за лаици като мен. Доколкото разбирам, трябва да има и достатъчен брой лицензирани лаборатории по градовете, където да се правят въпросните бързи тестове, а то понастоящем май няма.
  Струва ми се, че щабът ще се вслуша в това професионално мнение, хората там не са глупаци.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата си система.
  _______________________________
  Значи СЗО тябва да възложи на някой фарма олигарх да направи 3-4 милиарда тестове по 1$ което е бързо и лесно.
  Ама тук се търсят едно трилиони! Фарма терора ще върви по друга глобална схема, щом могат да изкарат трилиони а банкерите да започнат новия световен ред с удвояване дълговете на всяка държава!


  Пандемията си върви в прогресия и 1 000 000 ще се до идния понеделник.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много лъже неграмотния доктор от Гана...

  "Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата си система. "

  Нито Корея нито Тайван са използвали "бързи" тестове.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се, че щабът ще се вслуша в това професионално мнение, хората там не са глупаци.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Повече се доверявам на мнението на ген. Мутафчийски!


  До коментар [#1] от "boevbisser":

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  А в Швеция, например, човек не можел да се тества, освен ако не се нуждаел от спешна медициндка помощ. Тоест - само ако вече приритваш, тогава. Ако имаш леки симптоми - никакво тестване. Че току виж си развалил статистиката.
  Ей на, питайте Грета Тунберг, тя казва това.

  И между впрочем, колега украинец спомена, че не можел дади обмени доларите за украински гриени - ни в банка, ни на черния пазар дори. Нямало кеш!
  Тук как е? Някоя мисирка ще пробие ли затъмнението по въпроса? 🙄

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. "

  Real-time PCR? REAL-TIME PCR???

  Защо публикувате бълвочите на този напълно неграмотен индивид? RT в RT-PCR идва от REVERSE TRANSCRIPTION, а не real-time.

  Невероятна неграмотност!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, намерете си най-после някой консултант който разбира поне малко от тематиката и не публикувайте всяка идиотщина, която намерите на Фейсбук или тоя лъжлив сайт "Право и здраве".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#7] от "⎮":

  ние затова сме и лаици, ти доктор ли си?
  ако си, сложи си името, разкажи за опита си, защо човекът не е прав и т.н.
  не плюй.

 10. 10 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  "ако си, сложи си името, разкажи за опита си, защо човекът не е прав и т.н.
  не плюй."

  Вече написах защо "човека" не е прав. Първо, лъже най-нагло, че Корея и Тайван са използвали бързи тестове. Второ, толкова е неграмотен, че дори не знае на какво е съкращение RT-PCR. Само в БГ такъв индивид може да е лекар.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#10] от "⎮":

  името си, квалификацията си и опита си по темата ще сложиш ли на масата?
  даже за Корея и Тайван да си прав - не съм проверявал, това не означава, че няма смисъл в това, което казва за бързите тестове.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Похвални са опитите на доктора да извършва тестовете ,но поне до вчера ,нямаше нито един положителен тест в град Русе ,нека тренира ,за да се стигне до опит и ниво ,което ще ни трябва и за в бъдеще ,дори да има грешки ,пак е добра тренировка за всички лаборатории ,защото все пак трябва някой да слага диагнози и в Северна България ,а не само в София и около ВМА .

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Весело

  Какво ми пише жената тая сутрин:

  "Когато карантината отмине, ще виждаме ли Генерала, защото не мога да си представя живота без него вече? 🙄😕🙏🤣"  😅😅😅😅😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. "Real-time PCR? REAL-TIME PCR???Защо публикувате бълвочите на този напълно неграмотен индивид? RT в RT-PCR идва от REVERSE TRANSCRIPTION, а не real-time. Невероятна неграмотност!
  —цитат от коментар 6 на  И в американския Centers for Disease Control and Prevention ли са неграмотни?

  Real-Time RT-PCR Resources

  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/index.html?CDC_AA_refVal=https ://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/rt-pcr-detection-instructions.html

  Или публикациите в Нейчър?

  Quantification of mRNA using real-time RT-PCR
  https://www.nature.com/articles/nprot.2006.236

  Винаги съм се чудил как пък за всяко нещо най-големите специалисти в света са все събрани във форума на Дневник?! 😂

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#14] от "Котаракът на Шрьодингер":Специялно Тоя всезнайковец е най-големия от най-големите,няма смисъл да му се обръща внимание! Просто няма тема по която да не е на ниво!))))

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#14] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Винаги съм се чудил как пък за всяко нещо най-големите специалисти в света са все събрани във форума на Дневник?! 😂"

  Тук сме елита!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3117 Весело

  До коментар [#16] от "Веселин Дечев":

  да си малко по-скромен също няма да е лошо.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":"ако си, сложи си името, разкажи за опита си, защо човекът не е прав и т.н.не плюй."Вече написах защо "човека" не е прав. Първо, лъже най-нагло, че Корея и Тайван са използвали бързи тестове. Второ, толкова е неграмотен, че дори не знае на какво е съкращение RT-PCR. Само в БГ такъв индивид може да е лекар.
  —цитат от коментар 10 на


  Държавната южнокорейска информационна агенция друго казва.

  SEOUL, March 16 (Yonhap)
  South Korean test kits used to check novel coronavirus infections are very accurate and reliable, the country's health authorities said Monday, dismissing allegations about their reliability by a U.S. lawmaker.

  The health ministry said the country currently uses five testing kits based on real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) assay methods to check whether a person is infected with the new strain of virus that has spread throughout the world.

  South Korea has tested 274,504 people since Jan. 3 when the country reported its first confirmed virus case, significantly more than the U.S.

  https://en.yna.co.kr/view/AEN20200316006800320?section=search

  Ама знам ли, може да сте по-информиран от южнокорейците за това какво се случва в Южна Корея. 😂😂

 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Много лъже неграмотния доктор от Гана..."Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех, без да си сринат социалната, здравната и икономическата си система. "Нито Корея нито Тайван са използвали "бързи" тестове.
  —цитат от коментар 3 на


  Може и да не са ги използвали.

  Но това не е същината на тезата му.

  Иначе и за пунктуация може да се заяждате, но всъщност нищо по-полезно от него не казвате.

  Нещо като демократите, които плюят по всичко, което Тръмп прави, вкл. и малкото неща, които са всъщност правилни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Нормално е на базата на личния си опит всеки специалист да има свой начин на работа, как може да има толкова елементарни хора, които да гледат на това като някакво протипоставяне. Нормално е след дадено изследване да трябва да се направи допълнително друго изследване.
  Идеалния вариант е всички да могат да се изследват, но има ли в днешно задължителна профилактика?
  По-голяма част от хората ще искат да си направят тест и за знаят състоянието си. Някои хора с отрицателни тестове дори периодично ще си правят изследване, за да проследят, дали в един момент няма да се окаже, че са се заразили.
  Добре би било поне всеки да знае, дали е придобил имунитет , тъй като една много голяма част от населението няма да си направят тест и няма да пазят другите.

 21. 21 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По принцип е добре като си избрал една стратегия, да се придържаш към нея, дори да не е оптимална - вместо да скачаш насам-натам.

  Добра, лоша стратегията на щаба - вече сме почнали. Защо щабът я е избрал, ами сигурно не е с ези-тура. Може да са нямали достъп до масови бързи тестове, може да им е трябвало време, за да подготвят болници, лаборатории, лекари и граждани за симптомите и лечението, може да са чакали данни за движение на хора (кой да предположи, че ломско село без фелдшер ще стане огнище и кой да тества там), какво ли не.
  Със сигурност ще има умници, които със задна дата ще размахват назидателно пръст, но както ние във форума знаем, отдалеч лесно се дава акъл.

  Сега са поръчали 1 млн. бързи тестове, сигурно ще ги използват. Очевидното предимство на тези тестове е, че позволяват да се излезе от пълната карантина.
  Надявам се щабът и ББ да имат план кога и как ще приключат с карантината и може би е добре да дадат някакви индикации, дори приблизителни, за да си правим и ние плановете.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":

  Не зная дали за другото сте прав, но за RT PCT сте прав. Направих си труда да проверя в интернет. Чудя се защо са ви наисали толкова минуси, като проверката е елементарна.

 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":Не зная дали за другото сте прав, но за RT PCT сте прав. Направих си труда да проверя в интернет. Чудя се защо са ви наисали толкова минуси, като проверката е елементарна.
  —цитат от коментар 22 на Мондиана


  https://www.youtube.com/watch?v=DH7o9Df5_50

  Това е прилично дълга и детайлна експозиция на RT-PCT от някой очевидно добре запознат с материята, който използва real time и Reverse Transcription заменяемо.

  Може да е особеност на бранша и двете да за разговорно верни.

  Ако авторът е бил научен така от лектор като този в YouTube какво лошо има?

  В моите специалности има сума жаргонни термини, които не са пунктоално коректни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":Не зная дали за другото сте прав, но за RT PCT сте прав. Направих си труда да проверя в интернет. Чудя се защо са ви наисали толкова минуси, като проверката е елементарна.
  —цитат от коментар 22 на Мондиана


  https://www.youtube.com/watch?v=DH7o9Df5_50

  Това е прилично дълга и детайлна експозиция на RT-PCT от някой очевидно добре запознат с материята, който използва real time и Reverse Transcription заменяемо.

  Може да е особеност на бранша и двете да за разговорно верни.

  Ако авторът е бил научен така от лектор като този в YouTube какво лошо има?

  В моите специалности има сума жаргонни термини, които не са пунктоално коректни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#21] от "espresso":

  " и може би е добре да дадат някакви индикации, дори приблизителни, за да си правим и ние плановете. "

  Бойко, раздавай хляб и салам! И музиката да свири,!

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Когато се говори за нещо, особено когато е нещео непознато и е предмет на тясна и задълбочена квалификация, то трябва да бъде ясно ДЕФИНИРАНО. Ето каква забележка за пренасочване има в уикипедия за RT PCR:

  "RT-PCR" redirects here. For real-time polymerase chain reaction, also called quantitative real time polymerase chain reaction (qPCR) or kinetic polymerase chain reaction, see Real-time polymerase chain reaction.

  И после:

  Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) is a laboratory technique combining reverse transcription of RNA into DNA (in this context called complementary DNA or cDNA) and amplification of specific DNA targets using polymerase chain reaction (PCR) и.т.н.

  Т.е. има два термина, които лаикът може лесно да обърка и е най-добре да не спорим, още повече, че не знаем кой термин е имал предвид автора.

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":Не зная дали за другото сте прав, но за RT PCT сте прав. Направих си труда да проверя в интернет. Чудя се защо са ви наисали толкова минуси, като проверката е елементарна.
  —цитат от коментар 22 на Мондиана


  Ако прочетете коментар 18, може и да зацепите, че колегата не е прав, а вие сте проверили повърхностно. Южнокорейците казват, че използват метода real-time polymerase chain reaction (RT-PCR), което на български ще рече полимеразна верижна реакция в реално време, на немски Echtzeit-PCR, на руски Полимеразная цепная реакция в реальном времени... други езици не знам. Очевидно южнокорейците знаят какво правят, щом всички ги дават за пример. Не се увлякох в четене, но доколкото разбрах от другарите в Нейчър и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (САЩ),
  Real-Time RT-PCR е само един от методите за изследване на PCR, с някакви флуоресцентни сонди.

 28. 28 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Голям зор някой да си продаде тестовете и да направи едни бързи пари....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Народът вярва на генерал Годжи!!!

 31. 31 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#4] от "xrr31638754":

  Мутафчийски може да е добър в специалността си, но в този щаб е медицинският глас на правителството. Навигира между тиквите (за икономия на пари) и тревогите на гражданите (тушира възмущението на хората да не нараства) затова не залагам 100% на казаното от него.

 32. 32 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 601 Весело

  За тоз доктор нали заразата не беше никак опасна - защо му е да я тества, имаш я, нямаш я, все едно.

 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#3] от "⎮":

  Малко са положителните примери за борба с COVID-19. Такива са Ю. Корея и Тайван. Това, което ги отличана от многото лоши примери е МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ. Те тестват масово от началото на кризата и това работи. Там не се затварят цели градове, а камо ли цялата държава. Затварянето е мярка за забавяне, а не за ограничаване на епидемията. Това не са мои твърдения или на д-ра от Русе. Това е твърдение на СЗО. Добре е да се забави епидемията и това го правим, но не правим нищо за ограничаването на епидемията. За ограничаването трябват тестове. Много тестове. Хиляди тестове дневно. Каквито и да е тестове, но много. Колкото повече, толкова по-добре. Нетестването е пробвано в Италия, Испания, САЩ и практически навсякъде. То води до един и същ неминуем резултат - рязък и несонтролируем скок в заболяемостта. В момента стоим, заровили сме си главите в пясъка и гледаме, как в България не се тества достатъчно и съответно хиляди случаи не се откриват и остават в статистическата графа "здрави", но те не са здрави и заразяват други хора. Това се случва всеки ден. В резултат на упорството на щаба, ние не тестваме и вървим право към пропастта. Няма значение, дали едни тестове са по-точни или по-малко точни. Има значение, колко теста се правят всеки един ден. Докато не чуем, че всеки ден се изследват хиляди хора, не правим нищо. А когато пропаднем в пропастта и броят на заболелите започне да расте главоломно, тогава ще тестваме, но вече ще бъде късно. И най-точният тест е напълно безполезен, ако не бъде използван. И най-лошият бърз тест е по-добър от липсата на тест.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Добре де, поголовно тестване, викате, това явно е главната теза на умно-красивитета днес, след като другите (за диктатура, за стаден имунитет, за Великобритания, Холандия и т.н.) един по един отпаднаха. И който го каже, той веднага, автоматично, става умен, красив и най-важното, прав!
  ОК, но, хипотетично, тестват те сутринта, отиваш на работа и докато излезе резултата, има вероятност да си пипнал вируса. Всички, по няколко пъти, ежедневно тестване?!
  И реално, ама реално, откъде толкова тестове, колко ще струва и каква, ама наистина, ще е сигурността на резултатите? И другото – ако, довчера си застъпвал тезата, че няма нужда нищо да се прави, най-добре да се заразят 70-80% от населението възможно най-бързо, а днес вече си за масово, поголовно тестване...?!? Не го разбирам!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":
  Точно "real-time-PCR" каза и днес грамотният ген. Мутафчийски на сутрешния брифинг на кризисния щаб, когато му беше зададен въпрос какви и по колко теста се правят на ден у нас.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4526 Любопитно

  До коментар [#4] от "xrr31638754":

  "Повече се доверявам на мнението на ген. Мутафчийски."

  Защото...?

 38. 38 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#35] от "Milen Ivanov":

  Прекрасен сте! Не „селянин с униформа", а гражданин с костюм, усеща се. Винсеремост, другарю, няма да се дадем на ХУНТАТА!

 39. 39 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#37] от "vassilun":

  Бе, все си мисля, че един генерал-майор професор д-р, български офицер, лекар-хирург, началник на Военномедицинска академия и днес, излъчен за ръководител на Националния оперативен щаб за борба с вируса, заслужава някакво доверие и уважение...

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#21] от "espresso":

  Съдейки че нямаме експоненциално нарастване на нови случай, имаме само 30 човека в болници от които 3'ма в тежко състояние и 3'ма умрели и имаме пълна блокада вече втора седмица а децата не учат от 4 седмици, изглежда сякаш до 2 седмици ще стигнем върха в броя заразени. Дори да предположим че има огромен брой заразени без да ги е хванала статистиката, май повечето го прекарват леко щото очевидно няма тълпи болни и умиращи по болниците. Т.е ако така върви, въпреки че нямаме абсолютна карантина като в Китай ще успеем да влезем в техния модел и ще влезем в 2 месеца карантина. Което обаче според мен не значи че след 2 месеца всичко ще се върнекакто си беше.. Примерно аз очаквам да няма полети и пътувания в европа за поне още +2 месеца, до америка +4 и т.н. Но поне засега изглежда като да можем да полежим на българското море след юли.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#34] от "nniikkii":

  Идеята за масово тестване е че ако хванеш някого да го изолираш веднага т.е да няма много скрити носители за които просто няма ресурс да се тества. Т.е ако изолираме заразените сутринта, то те ще заразят по-малко хора до вечерта и така ще прекъснем по-бързо разпространението. И така всеки ден (образно казано, ясно е че на практика ще се таргетират по-опасните групи). Според мен лично, бързите тестове ще покажат и това че много, много хора са прекарали вируса без никакви симптоми. Т,е ще докажат че не хич толкова смъртоносен и ще се намали паниката в обшеството.

 42. 42 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Разбирам, но кое е ,,масово", колко е „масовото"? Южна Корея, която е примерът за това, към вчерашна дата има 348,582 тествания при 51,709,098 население...

  И другото, ако имаме при сегашните рекламирани „бързи тестове" 20% фалшиви резултати, то, какво правим всъщност?!

 43. 43 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#3] от "⎮":Малко са положителните примери за борба с COVID-19. Такива са Ю. Корея и Тайван. Това, което ги отличана от многото лоши примери е МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ. ...
  —цитат от коментар 33 на russian78


  И по-близо можем да видим показателен пример. Напр. между Ломбардия и Венето - разликата е в тестовете, и в починалите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 44. 44 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 803 Любопитно

  До коментар [#41] от "m17":Разбирам, но кое е ,,масово", колко е „масовото"? Южна Корея, която е примерът за това, към вчерашна дата има 348,582 тествания при 51,709,098 население...И другото, ако имаме при сегашните рекламирани „бързи тестове" 20% фалшиви резултати, то, какво правим всъщност?!
  —цитат от коментар 42 на nniikkii


  Т.е. излиза че в Южна Корея са тествали около 0,6% от населението. Не съмпада с представата ми за масовост, но явно върши работа.
  За нас при 6,5 милиона това означава около 39 хил. души. До момента май са тествали около 3 хиляди ?

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Как да не са глупаци в щаба? Не само че са глупаци ами са завършени идиоти. Тия неща вирусолози, епидемолози и микробиолози ги обясняват от няколко седмици но за генерал Годжи и за Боко "единствените доказани мерки" били ограничаването на основни човешки права, свирането на хората като мишки по апартаментите и прехвърляне на цялата отговорност върху хората. С това оправдават собствената си некадърност. А в същото време през хипермаркетите се изреждат стотици хиляди хора на ден, в допълнение имаме градски транспорт, банки, все още работещи магазини, предприятия и офиси и т.н. Или ограничаваш или не ограничаваш, какви са тия половинчатости. Ясно е че нямаме като държава капацитета да затворим всичко тогава не затваряй нищо и почвай да тестваш масово хората а не да ги слагаш карантина заради евентуалности.

 46. 46 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ако не ползват тези тестове има причина. Ако причината не е от медицински характер, значи е от финансов. Ако има финасов мотив означава, че някой има изгода. Извод: Когато някой печели, винаги друг губи. Познайте ние от кои сме.

 47. 47 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":
  И двете определения са верни и се използват широко, което само увеличава объркването.. Аз затова предпочитам да използвам съкращението RT-qPCR, което означава обратна транскрипция - количествен PCR.

 48. 48 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#46] от "yorddj":
  Причината да не се използват е големият брой фалшиви позитивни и фалшиви негативни резултати. Тук съм по склонен да вярвам на д-р Мутафчийски. Аз проверих информация от първа ръка от сайтовете на компании, които произвеждат бързи тестове. Никъде не се обявява точността на резултатите, но пък изрично се отбелязва, че тези тестове не са одобрени от федералната администрация по лекарствата и диагностиката, т.е. използвайте ги на ваш собствен риск.

 49. 49 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 404 Неутрално

  И още нещо за масовото тестване. Точно сега, в периода на най-строга карантина, ние ще юрнем сто хиляди или един милион души към лабораториите, където да им вземат кръв за бързи тестове. Струва ли ви се разумно?

 50. 50 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  "името си, квалификацията си и опита си по темата ще сложиш ли на масата?"

  И какво точно ще променят името и квалификацията ми? Или викаш от свое име и с квалификация можеш да лъжеш колкото си искаш?

  Името и квалификацията не правят фактите по-малко факти.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 51. 51 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Държавната южнокорейска информационна агенция друго казва."

  И къде точно пише, че Корея използва серологични тестове? Защо се опитваш с Гугъл да замениш образованието си?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 52. 52 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Колев":

  "Може и да не са ги използвали.

  Но това не е същината на тезата му."

  Когато някой лъже за едно нещо, той е лъжец и не може да му се вярва за каквото и да е.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Оставам с впечатлението, че не четеш това, което пускаш - пише, че Корея използва RT-PCR?!

 54. 54 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боби Колев":

  Аз лично се надявам, да не е обучен от лектор в YouTube :)

 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#14] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Колегата леко се заяжда за терминологията, но по принцип е прав.

  Обикновено като се каже "real time PCR" се има предвид нещо съвсем различно: https://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_polymerase_chain_reaction

  Този протокол се обозначава като qPCR: "Quantitative PCR or Real Time PCR (qPCR not to be confused with RT-PCR)" (https://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_chain_reaction )

  qPCR (наричан още "real time PCR") ползва като суровина ДНК, докато RT-PCR ползва като суровина РНК. Т.е. говорим за съвсем различни протоколи. вЕрвай ми - работил съм в лаборатория :)

  Причината за тези недоразумения е следната:

  "The acronym "RT-PCR" commonly denotes reverse transcription polymerase chain reaction and not real-time PCR, but not all authors adhere to this convention" (https://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_polymerase_chain_reaction )

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#15] от "angeles":

  Не винаги съм съгласен с мнението на колегата, но е от малкото във форума, който изглежда, че е работил (или работи) в лаборатория.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Този цитат потвърждава казаното от колегата - корейците ползват RT-PCR тестове, които са по-бавни, но по-точни.

  Между другото, вече има и доста бързи RT-PCR тестове:

  https://www.straitstimes.com/singapore/health/singapore-scientists-on-the-front-lines-of-fight-against-covid-19

  Затова е хубаво да не купуваме 1 милион теста дето ще трябва да ги ползваме години наред, а доста по-малко (за 6 месеца напред). Междувременно ще излязат доста нови тестове - както по-точни, така и по-бързи. И цената им ще пада.

  Така, че по-разумно е да не се презапасяваме за години напред с тестове дето ще бъдат морално остарели само след няколко месеца.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Сопри се.

  Няма как корейците да са ползвали "real time PCR" защото за този протокол изходния материал е ДНК, а не РНК.

  По-скоро някоя мисирка е написала "real time PCR", а, всъщност, е имала предвид "reverse-transcriptase PCR".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":Точно "real-time-PCR" каза и днес грамотният ген. Мутафчийски на сутрешния брифинг на кризисния щаб, когато му беше зададен въпрос какви и по колко теста се правят на ден у нас.
  —цитат от коментар 36 на Николай Николов


  Ами и той бърка, значи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Колев":"Може и да не са ги използвали.Но това не е същината на тезата му."Когато някой лъже за едно нещо, той е лъжец и не може да му се вярва за каквото и да е.
  —цитат от коментар 52 на


  Ами по тази логика не би трябвало никой да Ви вярва, защото очевидно Real Time се изплзва заменяемо с RT (което означава друго) в контекста на анализ и като така очевидно Вие лъжете, че хората не разбират какво говорят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 61. 61 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 61 Неутрално

  "During the early stage of the infection (days 4–10), the IgM component of the test provides a sensitivity of just 70%. This rises rapidly to 92.3% between days 11 and 24, and the IgG component of the test offers a sensitivity of 98.6% during this phase of the infection." А, изненада, то зависело и в кой момент се прави бързия тест. Това май го няма в статията... Нали се сещате какво значи това - 30 % false negative резултати за всички, тествали се преди 10-ия ден и 30% болни, ходещи на воля и сипещи зараза, защото д-р Георги Тодоров им е казал, че нищо им няма.

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боби Колев":

  По принцип колегата има предвид, че ккогато някой прави авторитетно мнение би следвало да внимава с термините.

  Освен това, колегата има леки подозрения (или поне аз ги имам), че въпросният доктор не е съвсем безпристрастен.

  Да Ви обясня за каква игра става дума.

  Авторът на статията има своя частна лаборатория. Като повечето лаборатории в БГ лаборатория му не разполага с PCR машина. И, респективно, той първо не е запознат с този протокол (без значение дали става дума за PCR или rtPCR). И, второ, не може да предложи такива тестове. Той има комерсиален интерес БГ да премине от PCR тестове към серологични.

  Аз не твърдя, че от серологични тестове няма смисъл. Има. Но не е в ранната диагностика (т.е. примерът с Ю. Корея отпада), а в това, което авторът нарича "преброяване на преболедувалите". Това ни дава информация за т.н. стаден имунитет.

  Авторът доста тънко прокарва своя комерсиален интерес споменавайки, че нямало как пробите да се вземат в лекарски кабинет. Т.е. трябва да се ходи при него в лабораторията. А в Ю. Корея правят точно обратното - там взимат натривките по паркинги.

  Така, че трябва много да внимаваме какво ни се поднася като "експертен съвет" и какво, всъщност, е комерсиален интерес.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Петко Петков
  Петко Петков
  Рейтинг: 5 Неутрално

  IgM се синтезира след 4-10 дни след заразяване, не след 24 часа, да ти имам и лекарите, да ти имам и знанията по имунология...

 64. 64 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боби Колев":

  “ Ами по тази логика не би трябвало никой да Ви вярва, защото очевидно Real Time се изплзва заменяемо с RT (което означава друго) в контекста на анализ и като така очевидно Вие лъжете, че хората не разбират какво говорят.”

  Аз и да лъжа, не е страшно. Нито в Гана съм работил, нито ми публикуват бълнуванията в Право&Здраве и Дневник.

  В контекста на анализ на РНК вируси RT означава reverse transcriptase. Както споменава piliferus, коректния термин е RT-qPCR. Но доктора от Гана доскоро наричаше теста ПСР (докато българското съкращение е ПВР), та направил е някакъв опит да се поограмоти.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 65. 65 Профил на music___Joker
  music___Joker
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Това е правилният път, казва го професионалист с опит. Една от причините от ''щабът'' да отказват да се направи такова масово тестване е, че броя на заразени е в пъти по-голям от официалната ''информация'' и това ще взирви обществото което най-вероятно ще спре да вярва на тъй нареченият щаб, а и от там на правителството, а идват избори.
  Управляващите се надяват вирусът просто да отмине, което е под голяма въпросителна.

 66. 66 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Търгашите надушват келепира.

 67. 67 Профил на ceco7806
  ceco7806
  Рейтинг: 11 Неутрално

  По принцип съм за масово тестване на хората. Но в случая,това с 24ч за IgM i 72ч за IgG ми се вижда нереално бързо. В повечето случаи,доказано и в България първите се образуват доста по късно т.е. седмица (сравнявано е и от щаба) ,а IgG пише,че обикновено се образоват след М и това е след 14_30 дни. Прекалено е рано и сигурно с малки сравнения са дали тези прекалено добри показатели за чувствителност и специфичност.

 68. 68 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Весело

  Бързите тестове-срам за майстора!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  IgM се синтезира след 4-10 дни след заразяване, не след 24 часа, да ти имам и лекарите, да ти имам и знанията по имунология...
  —цитат от коментар 63 на Петко Петков


  Така е. Тоя перко ("специализирал в Гана") отдавна ми прави впечатление на въздух под налягане. Ама Икономедия го е нарочила за говорител на "прогресивната" част от лекарското съсловие.

  Навсякъде по света ползват rtPCR тестове понеже в началния етап на заболяването те имат най-голяма чувствителност. Да, по-бавни са, и са по-скъпи. И също не са съвършени. Но са, поне за сега, най-чувствителния тест - особено за асимптоматични хора.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николов":
  Колега,
  Предполагам, че сте ми колега по писането ви по тези въпроси. Продължавайте да разобличавате тази лъжа, аз ще правя същото. Не знам каква е мотивацията на тези, които пробутват имунологичните тестове в момента. Предполагам, че е користна - или продават тези тестове, или имат лаборатории, под тяхно или чуждо име, които ги правят. А и нали си представяте колко сертифицирани RT-qPCR машини има в България, и как всички останали искат да докопат кокала?
  Най-отвратителното за мен днес беше да наблюдавам Радка Аргирова, която напълно разбира проблемите, а и знае истината, да го усуква по килифарски. Съжалявам, не мога вече да я нарека нито професор, нито доктор. Жалко за реалните й постижения през 80-те години на 20 век.

 71. 71 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боби Колев":По принцип колегата има предвид, че ккогато някой прави авторитетно мнение би следвало да внимава с термините.Освен това, колегата има леки подозрения (или поне аз ги имам), че въпросният доктор не е съвсем безпристрастен.Да Ви обясня за каква игра става дума.Авторът на статията има своя частна лаборатория. Като повечето лаборатории в БГ лаборатория му не разполага с PCR машина. И, респективно, той първо не е запознат с този протокол (без значение дали става дума за PCR или rtPCR). И, второ, не може да предложи такива тестове. Той има комерсиален интерес БГ да премине от PCR тестове към серологични.Аз не твърдя, че от серологични тестове няма смисъл. Има. Но не е в ранната диагностика (т.е. примерът с Ю. Корея отпада), а в това, което авторът нарича "преброяване на преболедувалите". Това ни дава информация за т.н. стаден имунитет.Авторът доста тънко прокарва своя комерсиален интерес споменавайки, че нямало как пробите да се вземат в лекарски кабинет. Т.е. трябва да се ходи при него в лабораторията. А в Ю. Корея правят точно обратното - там взимат натривките по паркинги.Така, че трябва много да внимаваме какво ни се поднася като "експертен съвет" и какво, всъщност, е комерсиален интерес.
  —цитат от коментар 62 на Николов


  Ама той още Адам Смит е казал, че хората работят водени от собствен интерес.
  Ние сме на сайта на Дневник, който не същестува за наш личен интерес и пишеме неща не за да помогнем на Дневник или обществото, а водени от вътрешни нужди и желания.

  Така че в това, че човекът си има лаборатория - малка или голяма - няма нищо лошо.

  И никъде в написаното не виждам директна линия на облагодетелстване само за него.

  В крайна сметка за такива тестове има нужда от 20-30 лаборатории, не от една.

  Не, просто не приемам аргумента, че дори би имало значение дали казаното е водено от личен интерес.

  По-важно е доколко е вярно.

  И според мен в огромната си част е вярно - по-добре да има много бързи тестове за да има информация за разпространението.

  Толкоз.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 72. 72 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боби Колев":“ Ами по тази логика не би трябвало никой да Ви вярва, защото очевидно Real Time се изплзва заменяемо с RT (което означава друго) в контекста на анализ и като така очевидно Вие лъжете, че хората не разбират какво говорят.”Аз и да лъжа, не е страшно. Нито в Гана съм работил, нито ми публикуват бълнуванията в Право&Здраве и Дневник.В контекста на анализ на РНК вируси RT означава reverse transcriptase. Както споменава piliferus, коректния термин е RT-qPCR. Но доктора от Гана доскоро наричаше теста ПСР (докато българското съкращение е ПВР), та направил е някакъв опит да се поограмоти.
  —цитат от коментар 64 на


  Вие и да лъжете, не е страшно...но по Вашата собствена логика би следвало на НИЩО да не Ви вярваме, дори и на горните аргументи.

  С което искам да кажа, че правите съвсем същото, в което обвинявате автора на статията (който не ми е абсолютно никакъв), но за разлика от него не успяхте да ме убедите, че бързите тестове не биха били много полезни.

  Убедихте ме, че може би не е знаел името на технологията на теста, защото е лаборант, а не кандидат-доктор.

  Аз познавам доста техници, които имат по-висок интелект от инжинери...но по една или друга причина са само техници.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 73. 73 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#27] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Прав сте, че за първия си коментар съм проверила повърхностно, но за следващия (26) се коригирах.

 74. 74 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#4:"xrr31638754"][/quote]

  Чудесно,но се питам, ако недай си боже се заразиш на кого би се доверил на вирусолог или на коремен хирург?

 75. 75 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Автора на тази статия влиза в противоречие с всички научни публикации, които съм чел по тази тема. Тестовете с антитела, според тях са достоверни след 5-7 дни от началото на инфекцията. Например: https://www.biopanda.co.uk/images/covid19-chart.gif

  Някой намира ли информация, че IgM може да се хване на 72 час? Имам чувството, че се търси бизнес за частните лаборатории.

 76. 76 Профил на NiCo Zafirov
  NiCo Zafirov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Леле-е-е колко експерти и никой не обръща внимание на извода от статията! Вие не разбирате ли, че колкото по-пълна е епидемологичната картина за COVID-19 в България, толкова по-адекватни ще са контра-мерките!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK