Адвокатите сме в по-тежко положение от другите свободни професии, а подкрепа няма

Пред адвокатите бяха поставени непреодолими пречки да извършват дейността си, а в най-добрия случай и само за част от тях – да я извършват в много ограничен обем.

© Надежда Чипева, Капитал

Пред адвокатите бяха поставени непреодолими пречки да извършват дейността си, а в най-добрия случай и само за част от тях – да я извършват в много ограничен обем.Адвокат Искра Кишкова, председател на Управителиня съвет на Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС), и адвокат Ивелина Владимирова, секретар на @НАПС, изпратиха отворено писмо до парламента, с което алармираха, че управляващите са ги оставили извън мерките за защита, предвидени в закона за извънредното положение. Заглавието е на "Дневник".


С голяма тревога ние, адвокатите, следим работата по приемането на Закона за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март. На 20 март той беше окончателно приет, но както за всички граждани на България, така и за нас, адвокатите, остава неясно съдържанието му. Публикуваната в електронното досие на законопроекта и в медииите информация хвърля светлина върху приетите текстове, но това е крайно недостатъчно, а липсата на пълна информация по този толкова важен закон буди повсеместна тревога.


Възникналата в България здравна криза, породена от коронавируса, несъмнено влече след себе си непредсказуема икономическа и социална криза, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата
криза не следва да се пренебрегва и неглижира, защото тя обрича българите на трудно оцеляване и практически, прави невъзможно справянето със здравната криза.
Правителствата в целия свят приеха мерки в подкрепа на засегнатите си граждани. Частично такива мерки са залегнали и в приетия Закон за действие по време на извънредното положение, но


измежду адресатите на тези мерки не са адвокатите, които са самоосигуряващи се лица,


упражняващи свободна професия.


В същото време с решение по протокол № 8/10.03.2020 г., т. 31, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на административните ръководители на съдилищата в страната в срок до един месец да не се разглеждат дела, насрочени в открити съдебни заседания, с изключение на случаите, изрично предвидени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), в резултат на което в много от съдилищата откритите съдебни заседания бяха преустановени. На 16.03.2020 г. това решение беше допълнено, като изрично бе посочено, че се преустановява разглеждането на всички видове наказателни, граждански, търговски и административни дела за периода на обявеното извънредно положение 16 март 2020 г. - 13 април 2020 г. включително, с изключение на изрично посочените неотложни и нетърпящи отлагане дела и процесуални действия.


В заповедта изрично бе записано, че в зависимост от динамично променящата се обстановка и при необходимост срокът може да бъде удължен.


Така пред адвокатите бяха поставени непреодолими пречки да извършват дейността си,


а в най-добрия случай и само за част от тях - да я извършват в много ограничен обем.


Едновременно с това, във връзка с обявеното с решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и
последвалите заповеди в тази връзка, и с оглед защита здравето на гражданите, Националната агенция за приходите, Националният осигурителен институт и други държавни институции въведоха спешни мерки, съгласно които, за да няма струпване на хора в затворени пространства, в офисите им се въвежда режим на контролиран достъп, а подаването на заявления, жалби, декларации, и други документи следва да става преобладаващо или само по електронен път.


Ние, адвокатите, сме длъжни да спазваме посочените по-горе решения и заповеди, както и всички наложени мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с възникналата пандемия, които се предприемат от законодателната, изпълнителната и съдебната власт.


Поставени в тази безизходна и тежка ситуация, ние с тревога установяваме (макар и само от сайта на Народното събрание и публикации в медиите), че измежду приетите текстове на Закона за действие по време на извънредното положение, липсва каквато и да била мярка, която да облекчи положението на адвокатите и да ги подпомогне да оцелеят в тази кризисна ситуация. Вече 10 дни адвокатите практически сме без доходи, но въпреки това следва да


изпълняваме законовите си задължения, като погасяваме своевременно вноските си къв ДОО, ЗО, ДЗПО


и дължимите данъци. Не са променени и сроковете ни за подаването на годишните данъчни декларации /ГДД/ по ЗДДФЛ.


Видно от електронното досие на законопроекта /сигнатура 054-01-24/, на основание чл.83, ал.1 от Правилника за работата на Народното събрание, Менда Стоянова и група депутати са внесли писмени предложения с вх. №054-04-67/ 18/03/2020г. за изменения и допълнения в приетия на първо гласуване законопроект, относими към чл.50 от ЗДДФЛ, но само за ограничен кръг от задължени лица, а именно:


"Чл. през 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.


(2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.


(3) През 2020 г. отстъпката по чл. 53, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се ползва от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон, ако декларацията е подадена и данъкът за довнасяне е внесен в срок
до 31 май 2020 г."


При разглеждането му в пленарна зала на второ четене този текст е бил гласуван във вида, в който е предложен от вносителите, като от него


неоснователно и необосновано са били изключени адвокатите, които също имат задължение


за подаване на годишна данъчна декларация по реда на чл.50 от ЗДДФЛ и декларация образец №6 "Данни за дължимите осигурителни вноски", до 30.04.2020 г. В същия срок адвокатите следва да внесат дължимият данък и дължимите осигурителни вноски след определяне окончателния размер на месечния осигурителен доход.


Изключването на адвокатите от предвидената мярка е неоснователно и ги поставя в по-тежка ситуация от останалите свободни професии, предвид описаните по-горе решения и забрани.


Предвид изложеното по-горе молим, в най-кратък срок в "Закона за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март", да бъдат добавени следните мерки, касателно адвокатите, упражняващи дейността си в България:


1. В приетите вече текстове за промяна на чл.50 от ЗДДФЛ да бъдат включени и адвокатите, които да могат да подават ГДД в срок до 30.06.2020 г.


2. В същия срок адвокатите да могат да подават и декларация образец №6 "Данни за дължимите осигурителни вноски".


3. В срок до 30.06.2020 г. адвокатите да могат да внесат дължимия данък по ЗДДФЛ, както и дължимите за довнасяне осигурителни вноски, след определяне на окончателният размер на месечния осигурителен доход.


4. За срока на извънредното положение върху невнесените осигурителни вноски от адвокатите да не се начисляват лихви.


Промени в посочения смисъл са жизненоважни не само за запазване здравето на адвокатите и техните семейства, но и за тяхното оцеляване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Весело

  Да започнем ли да разказваме народни умотворения и вицове за адвокати ?:)

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Положението не е розово за всички но не бива да се изпада в криза на десетия ден... дръжте

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Сега е моментът адвокатите да покажат какво друго могат да правят.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Адвокати без доходи!!!
  Това с очите си да го видя - пак няма да го повярвам.

 5. 5 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ще живеят от наеми... всичките имат по 3+ апартамента , да не ги мислим

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 343 Неутрално

  В земеделието има достатъчно свободни места.

 7. 7 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Колеги, недейта така , влезте в положение на хората. Това да ти падне доходът от 300лв/ден на 100лв/ден е крачка към мизерията.

 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  Ха-ха-ха, щом тия ревнаха...Как беше, ако нямаше адвокати, нямаше да има нужда от адвокати..Ма иначе, проронвам сълза!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Тези нямат ли си спестявания?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Трогнат съм най-дълбоко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Аре, бе, Дневник, принц Чарлз е пипнал короната..Нали търсите селебретита с вирусче..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#6] от "ivant88":

  Ахахаха, да..Да одат да садят царевица...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "измежду адресатите на тези мерки не са адвокатите, които са самоУсигуряващи се лица"
  бнт 2 или бнт 4.
  Малко да се Уграмотите ;)

 14. 14 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#12] от "Noise":

  Сеят***.Отивам за кафе
  .

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 15. 15 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1331 Весело

  Аре, бе, Дневник, принц Чарлз е пипнал короната..Нали търсите селебретита с вирусче..
  —цитат от коментар 11 на Noise


  ми браво поне някоя корона да получи :D:D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 16 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "измежду адресатите на тези мерки не са адвокатите, които са самоУсигуряващи се лица,"

  Леле... Ако това е нивото на:
  председател на Управителиня съвет на Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС) и адвокат Ивелина Владимирова, секретар на @НАПС, изпратиха отворено писмо до парламента...

 17. 17 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 661 Неутрално

  С този вопъл ще предизвикат точно обратното на обществено съчувствие.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Две деца до говорят:
  - Моят татко е адвокат.
  - Ама честен ли?
  - Не, обикновен.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Това е безмерна наглост, още повече, след последните криминални случаи с главното участие на адвокати.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 21. 21 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  плача... на всички ни е мъчно за това алтрустично и себепожертвователно съсловие

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#9] от "Taiga":

  "Тези нямат ли си спестявания"
  Как да имат, като доходите им едва стигат от хонорар до хонорар.

 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха-ха ! Прави са американците да измислят вицове за адвокати ! Не че няма нужда от тях ,ама точно тях да ги мислим в момента е меко казано неуместно !

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Десетки хора стоят без пари повече от 10 дни след плащане на адвокатския хонорар. За Королев кога ще страдаме? Има нужда от адвокат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Прати СМС на 17 777 с текст "Тодор Батков" .
  Може и в офшорките на оня с парите на Мадуро !

 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#17] от "Sir Humphrey":

  Евала за ника! Мисла днес да пусна некоя серийка, да си оправя настроението.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  За 90 процента от адвокатите не изпитвам никакво, ама никакво съжаление...! Последната такава с която си имах работа ми скъса нервите! Иначе много се оплакваше, че нямала работа... Като я търся преди заседание по делото и се почва: Ама сега съм еди къде си на почивка, не мога. После: Ще пътувам, защото сме на ски не знам къде си... То не бяха екскурзии, то не бяха почивки и прочие...! В чудо се виждам, като трябва да си губя времето с някое дело...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#15] от "MititU":

  Ша си отиде коронясан..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 29. 29 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Тъжно и жалко е да чета повечето коментари ! Толкоз за солидарността и взаимно помощта. Всички адвокати под ножа. И те и семействата им да умират от глад. Да, и банковите служители също.

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#29] от "pavelsilistra":

  Ха-ха-ха, това е Вица на деня!Еваларка, пич!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1300 Весело

  Младият вампир:
  - Тате,ама на какъв готен тип попаднах,каква сладка кръв,пих до насита.
  Старият вампир:
  - Да не му си изпил всичката,все пак сме вампири,а не адвокати!

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Пази Боже да опреш до услуги на адвокатите...

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  - Знаете ли как се спасява давещ се адвокат?
  - Не
  - Правилен отговор.

 34. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  тия имат доста мазнинка, както казва Борисов, ще оцелеят.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Трогнат съм най-дълбоко.
  —цитат от коментар 10 на Един вампир броди из Европа


  Аз направо се разплаках ! Горките адвокати ! Живи да ги оплачем !

 36. 36 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Вие сте натрупали прилична "мазнинка", нама да мяукате!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  - Как се познава че адвокат лъже?
  - Мърда си устните.

 38. 38 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  Всички адвокатомразители по-горе, научете се да четете, стига глупости!
  Адвокатите не искат пари, а изравняване на сроковете за подаване на декларации и внасяне на данъка и осигурителните плащания с тези на юридическите лица. Просто е, ама кой да разбере!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 39. 39 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#38] от "Дилема":

  Не ги мразя ама и не ми се чете по вестниците за тях

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 40. 40 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 981 Неутрално

  навремето един адвокатин га му показах
  кви тъпни е писал у един проектодоговор ми вика
  адвокат пари не връща
  бахгу у наглеца имат си и поговорки
  върна ги кат стай та глей
  ма нема такова гнасно племе

 41. 41 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Туземната гмеж, освен че умира от кеф, праща адвокатите да маат из къра с мотиките.

  Щото туземната гмеж помни как по комунистическо неврохирурзи бяха юрвани да събират цвеклото на апекато, а инженери да шпакловат стените на стройкомбината.

  И й беше хубаво на гмежта.
  Радваше се точно както сега.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Разбирам я мацката, но това не се отнася само до адвокатите, а за всички юристи упражняващи свободни професии (адвокати, нотариуси, ЧСИ). Както казва г-н Горанов - това са маргинали...

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  - Господин обвиняем, какво ще добавите към защитата си?
  - Нищо, господин съдия! Всичко дадох на адвоката.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Важно е и на Вуте да му е зле, а ...

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Тъжно и жалко е да чета повечето коментари ! Толкоз за солидарността и взаимно помощта. Всички адвокати под ножа. И те и семействата им да умират от глад. Да, и банковите служители също.
  —цитат от коментар 29 на pavelsilistra


  Просто адвокатите трябва да осъзнаят, че живеят в 21-ви век. Време е да се научат да работят онлайн, да научат някой език и да сменят нагласата си, че клиентът е ходеща касичка. Адвокатската професия, измежду останалите свободни професии, е най-малко ощетена от вируса, защото спокойно могат да общуват с клиентите си онлайн. Само че трябва да се бръкнат малко по-дълбоко и да платят на някой програмист да им направи смислен сайт със съответната платформа, вкл. за плащане. Само че кой адвокат обича да дава пари за каквото и да е ....

  Ако адвокатите са ощетени, какво да кажат бакшиши, фризьори и прочие свободни професии, които просто няма как да предлагат услугите си онлайн...

 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#41] от "b_52_strato":

  Хехе, как тънко приравнихме адвокатите към неврохирурзите..Адвокат?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#42] от "Günther":

  Маргинали са и архитекти, зъболекари ... не хора, които плащат куп данъци.

 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Разбирам я мацката, но това не се отнася само до адвокатите, а за всички юристи упражняващи свободни професии (адвокати, нотариуси, ЧСИ). Както казва г-н Горанов - това са маргинали...
  —цитат от коментар 42 на Günther


  Живи да ги оплачеш всички тези.

 49. 49 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#48] от "galapagas":

  Защо акулите не нападат адвокати? Професионална солидарност.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 50. 50 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Като прочетох, какво пишат горе, за една нормална професия, в която само стотина избрани имат високи доходи, ми стана ясно. Явно тая нация следва да го духа мощно. Затова, като имате нужда от нормален адвокат , си свършете работата сами. Нали всичко знаете. Правото е лесно за българина. Затова и свършва неговата история при ......съдебния изпълнител. Адвокатите плащат авансово суми, пълнят бюджета всеки месец. Бюджет , от който след време, ще получат ниски пенсии. Това е положението. Прост народ. Интересно ми е, ако както се обиждат постоянно адвокати, следователи и да речем полицаи, започнат те пък да обиждат компютърни специалисти, учители и лекари....... Но, така е, каквото повикало, такова се обадило.

 51. 51 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Изразявам своето ПРОФЕСИОНАЛНО недоумение, без да отива към негодувание...

  Адвокатите не бива да искат, Адвокатите могат и ще се справят с всичко!
  Не е присъщо, затова да не създаваме вредни прецеденти!

  С една дума - против съм!

 52. 52 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#50] от "grayeagle":

  Ще ме разревеш бе, човек..Плащали, пълнели бюджета?! Бюджета се пълни с данъци.Данъци плащат всички.Дори адвокатите, колкото и несправедливо да ти се струва..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#51] от "Аскет":

  Евала , Аскетче!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#50] от "grayeagle":
  Точен си във всичко, но искането за нещо като помощ не нито навременно, нито уместно.

  ----
  В края на краищата при създалата се ситуация, следва да се помисли преимуществено за медици, аптекари, магазинери, длъжностни лица, пряко ангажирани в потушаване на случващото се, хора в затруднено положение.

  Без да хвърлям съчки в огъня, неприятно е, че сума държавни и общински служители, нямащи нищо общо към провежданите мероприятия, и по този начин бидейки наравно с всички останали, ще получат сигурно нещо, което няма да получат невисящите на бюджета, особено свободните професии.

  За огромно съжаление така е било, така и ще бъде - колкото и да се тупа демокрацията в гърдите, привилегии си има и ще си има, особено за "бюджетниците"...

 55. 55 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4726 Весело

  Да работят дистанционно, изедници

 56. 56 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 990 Весело

  " Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС)"

  Алеле, майкоо...

  Та един съвет към горните: Когато всичко отмине, а то ще отмине, вдигнете таксите тройно-четворно и така че избиете сегашните си загуби и ще наваксате за в бъдещи кризи!
  И на това ли да ви уча?!
  И да, плащайте си реално данъците!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 57. 57 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#38] от "Дилема":Не ги мразя ама и не ми се чете по вестниците за тях
  —цитат от коментар 39 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Затова не си прочел, а-ха.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 58. 58 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Колко мъка има на този свят,и ти, да си адвокат!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 59. 59 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 990 Весело

  "че" = "ще"!

  Пардон...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 60. 60 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Да започнем ли да разказваме народни умотворения и вицове за адвокати ?:)
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Великият Братски Американски Народ се слави със своята неприязън* към адвокатите.

  Преди време се кисках на една мисъл в американска книга - "като завършил средното си образование Главният Герой се изправил пред избор - да стане адвокат или да стане джебчия. Понеже родителите му били заможни - спрял се на първото."

  ------
  заб.* - според мен е малко безпочвена тази неприязън, все пак, както и да живее човек, рано или късно опира до Адвокат.

 61. 61 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1610 Любопитно

  Някой успя ли да прочете тая плява до долу?

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#56] от "ТНТ":

  Национална адвокатска платформа за асоциирано сътрудничество и толерантност - НАПАСТ.

 63. 63 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Не ми е жал за адвокатите.

  мурзилка
 64. 64 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Е намерихме нещо което да ни обединява. Няма десни, нема леви. Фоби или фили. Добре се посмях

 65. 65 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#56] от "ТНТ":Национална адвокатска платформа за асоциирано сътрудничество и толерантност - НАПАСТ.
  —цитат от коментар 62 на Deaddark


  Направи деня ми светъл!

  Благодаря!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 66. 66 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#54] от "Аскет":

  Каква помощ, бе човек. Аз не искам помощ. Нека дават пари на камериерки и сервитьори и хотелиери. те са много по- важни. Аз съм длъжен, да внасям , всеки месец задължителна осигуровка, независимо от дохода ми, като минималния праг се определя от министерство/еднолично/. минималния праг е вързан, с минималната заплата. Което няма никаква логика. Всеки няколко месеца минималната расте. Значи всеки месец, дори да имаш изкарани нула лева, плащаш стотици левове . Те отиват за пенсиите, които вдигат всеки месец. Не е осигуряване понеже по осигурителната ми партида има реални нула лева- всичко отива в бюджета, на принципа на солидарността. Не съм бил на лекар над 10 години- налага се да отида за изследване на кръв и .......личната ми лекарка ми казва..........Свършиха ми направленията............. Аз съм внесъл десетки хиляди лева осигуровки , а нямам нищо по партидата. казвам и, ок , тогава си плащам от джоба тия скапани 30 лева. Значи внасям хиляди за други хора. Няма да разказвам професионални истории.....За българи, които не си плащат хонорарите и се крият, въпреки че услугата им е направена, за българи, които заминават за чужбина без да си вземат дори бракоразводното решение ........ и да си платят таксите по него, за българи, които ти звънят на мобилния в събота и недела в 7.30 сутринта, понеже се прибрали от чужбина, и им трябва бракоразводното решение, отпреди 5 години, понеже ще се женят пак, ама не си го платили и взели навремето. Последните истории са за велики българи, които лъжат в Западна Европа, че са бедни, дават декларации затова, че нямат нищо, а след години се оказва, че у нас имат по пет имота.... Да не ти обяснявам, какво несъстоятелно като честност и почтеност , е българското племе. Как не се плаща издръжка от богати бащи, как не се дават деца за виждане от "честни "майки, как не се плащат местни данъци с години "от богати хора", как се плащат чак като им потрябва данъчна оценка. Мога да пиша един ден. Ама няма смисъл. При нас има изцяло сбъркано мислене и обществено устройство.

 67. 67 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1297 Весело

  навремето един адвокатин га му показахкви тъпни е писал у един проектодоговор ми викаадвокат пари не връщабахгу у наглеца имат си и поговоркивърна ги кат стай та глейма нема такова гнасно племе
  —цитат от коментар 40 на bruno__dante


  Хе, имам същия случай, един адвокат (бившо соц ченге) ми беше написал собствената си интерпредация на текста в нотариалния акт с който банката искаше да обезпечи кредита. Акта не мина пред банката, взех си от него парите и стях платих на друг за поправката на нотариалния акт.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 68. 68 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#60] от "Аскет":

  абе амеркиканските адвокати за добър ден ти взимат 1000 $ , освен това точно в САЩ , адвокат ти се налага да ползваш много по често отколкото в БГ... Там наистина са много наядени

  Pure Chewing Satisfaction
 69. 69 Профил на lilithi
  lilithi
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "..., така и за нас, адвокатите, остава неясно съдържанието му."
  Плашещо е... А и съдии няма, че да помогнат.
  И най- плашещо е , че ще се излезе с тезата, че " в тези трудни времена законодателят не може да прецизира всичко и да се погрижи за всеки частен случай, важното в случая е духа на закона да маркира основните насоки.... " и бля, бля ,бля....

 70. 70 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 990 Весело

  Някой успя ли да прочете тая плява до долу?
  —цитат от коментар 61 на Николай Георгиев


  От няколко дни насам "Дневник" усилено пуска подобни материали. Само днес до този момент забелязах три, а може да са и повече. Нямам друго обяснение, освен това да се събират кликвания...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#66] от "grayeagle":

  Значи адвокатите са виновни затова, че на българина се налага да се бракува по закон, развежда по закон и умира и наследява по закон, усложнени по начин, че да има нужда от адвокати за да се тълкуват. Едно време, когато нещата бяха написани по-просто от адвокати нужда не е имало. Съответно не ми е съвестно, че някой не си е платил за услуги, които са станали нужни заради вашата изгода и които преди това просто не са имали причина да съществуват.

  мурзилка
 72. 72 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Адвоката е прав за нещата които казва. Лошото за него е, че в България се напълни с адвокати, кой от кой със съмнителни професионални възможности. Българските вузове изкарват на конвейр адвокати и икономисти. За това и сме на тоя хал икономически, а кой ли не, се е сблъсквал с адвокат и не е оставал доволен.

 73. 73 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Аре, бе, Дневник, принц Чарлз е пипнал короната..Нали търсите селебретита с вирусче..
  —цитат от коментар 11 на Noise


  Изглежда го е пипнал от принц Алберт. И след това се е срещал с кралицата, двамата малки принца, Борис Джонсън и -- о, ужас! -- нашата лява икона Джереми.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 74 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#66] от "grayeagle":
  Казах - точен си във всичко!

  --------
  Казаното от теб се отнася с пълна сила и за мен.
  Доходи, има, няма, разноските си вървят със страшна сила.
  В годините, когато се трудих по-усилино, имах ЖЕЛЯЗНО И НЕНАРУШИМО правило. Всеки 10-15-20% от доходите внасях (или обръщах във валута при по-смътни времена) в нарочна сметка - за данъците и годишното уравняване. И не се пипаше за нищо друго. Като отминеше данъчното време - приспадах останалото, ако има, и пак отначало.

  ---------
  В този смисъл - за доходите и разходите. Не ги знам, не ги помня за десетилетията. Но има един месец, за който помня до стотинка дохода си. Януари 1998.

  Свърших някаква дребна услуги на познат и клиент - видяхме се случайно една събота или неделя. Даде ми 10,000 лева (за да не се разкарва в работно време), внесох му някаква такса 8,000 лева, останаха цифром и словом 2,000 (две хиляди) лева суха пара.

  За целия месец това бе ЕДИНСТВЕНИЯТ ми доход. 2,000 лева. Разходите си вървяха, както винаги е било, със страшна сила. А се трудих съвестно като Сизиф.

  За прибързалите със заключенията - погледнете годината (януари, 1998), отмахнете трите нули след 2,000 лева и се сетете. :)

 75. 75 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 609 Весело

  Точно пък адвокатите да изокат...

 76. 76 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 433 Неутрално

  и без тва са много адвокатите ..малко да им се намали броя нема да е лошо

 77. 77 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  Изразявам своето ПРОФЕСИОНАЛНО недоумение, без да отива към негодувание...Адвокатите не бива да искат, Адвокатите могат и ще се справят с всичко!Не е присъщо, затова да не създаваме вредни прецеденти!С една дума - против съм!
  —цитат от коментар 51 на Аскет


  Ти си против, но масата ти е напраскала минуси, щото тя пък е против адвокатите. Дали не е защото "адвокатите могат и ще се справят с всичко"? Или пък, щото троловете и пишещите от чужбина не обичат богатите, хората с по-големи възможности от тях? Адвокатите им взимали пари, обирали ги, демек, хаха... Ама да не ходят при адвокати, да се явяват пред съда и пред нотариусите сами! Имах едно дело за договор, писан от нотариус - колкото години продължи това дело, толкова нямаше стаж госпожата нотариус. Боса, горката, боса, ама турила табелата. Да ходят, после ще ни кацнат. Колкото по-късно и по-омацани в скудоумието си, толкова по-добре!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  Смешен плач.

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Колеги, недейта така , влезте в положение на хората. Това да ти падне доходът от 300лв/ден на 100лв/ден е крачка към мизерията.
  —цитат от коментар 7 на juk35625824


  ++++++ мога да добавя, че дохода им на болшинството и 4 цифрен на ден!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 80 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ха-ха-ха, щом тия ревнаха...Как беше, ако нямаше адвокати, нямаше да има нужда от адвокати..Ма иначе, проронвам сълза!
  —цитат от коментар 8 на Noise


  Абе и от теб няма нужда. Без сълза ще минеш.

 81. 81 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дилема":

  Не само! Но и е следствие. Много малко заети хора, които се трудят (между тях и адвокатите) имат време да пишат глупости по форуми.

 82. 82 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#60] от "Аскет":абе амеркиканските адвокати за добър ден ти взимат 1000 $ , освен това точно в САЩ , адвокат ти се налага да ползваш много по често отколкото в БГ... Там наистина са много наядени
  —цитат от коментар 68 на serpico


  Винаги и още се смея като се сетя за едно нещо.

  Преди време, няколко години, в нашата преса бе спусната като УВОДНА статия, изготвена от някакви нашенци, колеги-евро-атлантици, които твърдяха, че в САЩ адвокатските хонорари били АДСКИ ниски, ДОСТЪПНИ за всеки, а адвокатите безкрайно СЪВЕСТНИ.
  Т.е. плюеха се българските адвокати, а се възхваляваха чуждите - както си е редно в тия отродителски времена.
  Беше във в-к "СЕГА", но аз, нали съм гадняр, прегледах достъпната преса в интернетя - дописката беше пръсната наистина навсякъде.

  Направо се заекнах от смях! Смях се дни и седмици наред!
  И пак се смея!

  -----------
  заб. (с елемент на Откровение) - както и да го въртим, две неща си остават като титанова основа за просперитета на една държава: "Ред трябва да има, ред и високи хонорари!"

 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1474 Весело

  "Адвокатите сме в по-тежко положение от другите свободни професии, а подкрепа няма"

  Няма и да има!
  Скъпоплатени нагли паразити!

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#81] от "falkoneti":

  Ти очевидно имаш достатъчно време.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 85. 85 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  [quote#67:"zz_s"][/quote]

  Извинявай, че питам, но ти защо отиде при бивше соц. ченге да ти пише нотариалния акт? Чудя се винаги и се налага да правя сравнения със... сиренето. Ако на 100 магазина по пътя е написано, че се продава сирене на различна цена, ти най-скапаното ли ще си купиш?
  Адвокатите сме на пазара - избират ни, НО и ние избираме. Поне аз избирам с кого да сключа договор. Няма как някой да си помисли, че като си плаща, трябва да му върша работа. Той платил някакви си там стотинки на човек, за когото знае, че не разбира от гражданско и вещно право, повярвал на тъпата банка, ходил да си поправя грешки в акта (не че не са му го чели на глас!) и после се разходил да си вземе парите от ченгето, хахах... И от адвокатите недоволен, горкият!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 86. 86 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#80] от "falkoneti":

  Мен не ме мисли..Не рева за помощи..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 87. 87 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Като прочетох, какво пишат горе, за една нормална професия, в която само стотина избрани имат високи доходи, ми стана ясно. Явно тая нация следва да го духа мощно. Затова, като имате нужда от нормален адвокат , си свършете работата сами. Нали всичко знаете. Правото е лесно за българина. Затова и свършва неговата история при ......съдебния изпълнител. Адвокатите плащат авансово суми, пълнят бюджета всеки месец. Бюджет , от който след време, ще получат ниски пенсии. Това е положението. Прост народ. Интересно ми е, ако както се обиждат постоянно адвокати, следователи и да речем полицаи, започнат те пък да обиждат компютърни специалисти, учители и лекари....... Но, така е, каквото повикало, такова се обадило.
  —цитат от коментар 50 на grayeagle


  А защо само стотина имат добри доходи?! Защото 90% от адвокатите са безотговорни, мързеливи и алчни! Наемал съм адвокати по много дела, и констатацията ми е, че 90% от тях отиват на заседания абсолютно неподготвени, без да си мръднат пръста да схванат за какво става въпрос! Накрая си назначих двама юрисконсули от току-що завършилите и рахатясах! Хем по-евтино ми излиза, хем дела почти не губим! Та толкова за адвокатите с ниски доходи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 88. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2242 Весело

  Аре, бе, Дневник, принц Чарлз е пипнал короната..Нали търсите селебретита с вирусче..
  —цитат от коментар 11 на Noise


  Казваш, и на него да отпуснем 1000 лева - на предния фронт е все пак, и да му плащаме 60 % от заплатата, поне един месец след времето, през което се е лекувал? Това след като решим въпроса с обедняването на адвокатите ли по-късно?

 89. 89 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  Веднъж преди години един грък, шеф на голяма фирма с магазини в България, ми разказа една поучителна история. Специално за колегата Аскет ще я разкажа.
  Та фирмата на гръка наела най-известния адвокат в Атина, но, разбира се, той решил да отиде и лично да се убеди в неговите качества като човек. Записал си час, говорили си за времето, за конюнктурата, за какво ли не, колкото нашият човек да се ориентира. Накрая, много доволен от срещата, той решил да си тръгва. След "довиждане"-то адвокатът му казал да мине през секретарката и да си плати една звънка сума. Човекът се шашнал и даже решил да попита защо, след като не са си говорили за правните му проблеми. Тогава му казали, че за времето, което губи на адвоката се плаща, независимо какво се обсъжда.
  Тук не стига, че ни губят времето, не стига, че ни занимават с глупости, не стига, че ни вдигат кръвното, защото са тъпаци, ами искат и с кафе да ги посрещаме за едното "благодаря". Даже и това забравят да кажат, обаче мразят милинките, мразят, та две не виждат, хаха...

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 90. 90 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#3] от "galapagas":

  в смисъл? Да покажем че можем да правим шпакловка и замазка или какво точно друго се очаква от адвоката да прави? Да програмира ли?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 91. 91 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  странно - в страната има 13 хил адвокати и е наглост заради някакъв случай с адвокат да искат и те да бъдат подкрепени при положение, че дефакто и тяхната дейност е спряна тотално. По тая логика никой не етрябва да е подкрепен щото случаи с престъпници има в абсолютно всички професии.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 92. 92 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Решението за мен е просто. От социалните системи трябва да ползваш права според приноса си. Всички свободни професии са самоосигуряващи се. Който на каквото се е осигурявал , върху това да му се помогне. СОЛ на МОД - минимална помощ. СОЛ на максимален доход - максимума. Или на деклариран доход и платен данък.
  Сега е момента да се разбере , че който се е правил на тарикат губи.

 93. 93 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#42] от "Günther":

  на ЧСИ не са им забранили да действат - има ограничения относно физическите лица.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 94. 94 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#45] от "galapagas":

  Какво точно онлайн да правят - съдът не заседава онлайн, нотариустите онлайн не изповядват сделки, чси онлайн не приема да се извършва процесуално представителство. Остават консултации пък честно казано мисля, че са рядкост случаите в българия клиент да си направи онлайн консултация с адвокат - не е невъзможно ама има поне няколко въпросителни а и то се иска клиентът и той да е отворен за онлайн консултация.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 95. 95 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Решението за мен е просто. От социалните системи трябва да ползваш права според приноса си. Всички свободни професии са самоосигуряващи се. Който на каквото се е осигурявал , върху това да му се помогне. СОЛ на МОД - минимална помощ. СОЛ на максимален доход - максимума. Или на деклариран доход и платен данък. Сега е момента да се разбере , че който се е правил на тарикат губи.
  —цитат от коментар 92 на djb95


  Никой не се е правил на тарикат, драги. Адвокатите се осигуряват по избран от тях доход с определен минимум, а след като декларират доходите си за годината, тоест следващата година правят т.н. "изравнителни" вноски. Доходът им не е постоянен, сещаш ли се?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 96. 96 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Весело

  До коментар [#91] от "bludniq_sin":

  "Някакъв случай"?!
  Ало, ти в коя страна живееш?!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2090 Весело

  До коментар [#94] от "bludniq_sin":

  като нямате работа отивайте да помагате на фермерите бе... вие по-французойки от французите се изкарахте

 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#89] от "Дилема":

  Един адвокат съм ползвал и то да помогне на приятел, който имаше да взема сериозни пари. Дадох му заем на френда за адвоката, но свърши работа - взе си таксите първо от длъжника, после върна парите на около 95%-та. Минаха може би десет години оттогава, но авера още ме черпи.

 99. 99 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1685 Весело

  ...юрисконсули
  —цитат от коментар 87 на lz2


  Да са ти живи и здрави консулите, пардон юрисконсулите, хахахах.... Нищо не си научил от тях.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 100. 100 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#90] от "bludniq_sin":

  От адвокатът се очаква да е човек.

  Каква е разликата между прегазено куче и прегазен адвокат?
  Пред кучето има следи от спирачен път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK