Бъдете търпеливи, до 2-3 седмици трябва да има добри новини за пандемията

Бъдете търпеливи, до 2-3 седмици трябва да има добри новини за пандемията

© ReutersВ понеделник регистрирахме 200-ния потвърден случай на COVID-19 в България. Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая, беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускоряване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?


Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия - т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем, че са заразени. И, второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано.


В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа, гледано спрямо етапа на епидемията у дома. В случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това, че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.
Стъпките за социално дистанциране са най-ефективният инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са "горивото" на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат вкъщи, контактите спират и това отнема "кислорода" и "задушава огъня".


Само че при коронавируса резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Така е поради една особеност, която съм коментирал и преди. Това е дългото време, което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Забавянето в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента, в който сме въвели мерки за социално дистанциране, и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите).


Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица, ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано - доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези, които се разболеят, да речем, след две семици, ще са хора, заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.


На практика това означава, че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец.


Нещо повече - през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно.


Подобно нещо, макар и в друг мащаб, се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са "заключени" вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден.


И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.


Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна "временна мярка за неотклонение"?


Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по който работят мерките за справяне с коронасируса, ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично, да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта, че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо.


Ако стриктно си стоим вкъщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки, въведени преди 10 дни.


И после, една седмица по-късно, се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението, въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.


Ето - успях и да завърша с добра новина!


Авторът е епидемиолог от Оксфордския университет и е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести. Текстът е от профила му във "Фейсбук" и е публикуван с негово съгласие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Добре написано. Дано повече хора се вслушат.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Това и правим. Почти не се срещаме с хора, работим дистанционно и не се оплакваме. Е, не всички.

  Еретик
 3. 3 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Ключовите фактори са взематите навреме мерки и социалната изолация. Не се вземат предвид, че първо е много вероятно новите случаи на заразени да са от връщащи се от чужбина и втора, пренебрегва се вероятността болен и изолиран човек да оздравее без дори да прояви симптоми. Така че може още по-рано да обърнем кривата!

  Колкото повече - толкова повече
 4. 4 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Така е! Пикът на епидемията у нас ще бъде към края на април, а до края на май вече няма да има нови заразени. Защо ли? Ами защото температурите ще са такива, че този вирус няма да издържи. Ето и статистика - https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd - заболели в Китай – 81 767, а заболели в Индия – 519 души. Вие, драги съфорумци, си направете сметките относно населението на Китай и Индия, нивото на хигиената в двете страни, атмосферните условия и т. н. Ето защо се препоръчва само спокойствие, по-лека храна и малки дози алкохол, но не повече! Медицината е доказала, че колкото повече се паникьосваш, толкова по-лесно се разболяваш! Хубав ден на всички!

 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица, ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано - доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. "

  Проф. Кантарджиев каза, че симптомите на болестта се проявяват на 8-9 ден от заразяването. Кое е вярното?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  заболели в Китай – 81 767, а заболели в Индия – 519 души.
  —цитат от коментар 4 на Santos


  В Китай отдавна са спряли да правят тестове, а в Индия са направили няколко хиляди.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Дано да е прав авторът...

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#5] от "меншевик":

  Всичко е вярно.
  На 8-9 ден симптоми, но през това време заразява още хора. Има и хора без симптоми или слаби такива, които не обръщат внимание, но заразяват и те.
  Така че във времето нещата се разтеглят така, че да стигнат 3-4 седмици.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  На тоз "лондонски епидемиолог" да му кажем, че без да нормираш броя на положитените с броя на тестовете нищо не можеш да разбереш.
  Увеличават се случаите, защото се увеличава броя на тестваните.
  Просто като боб.
  Като намалиш тестовете, ще ти паднат и положителните, като ги увеличиш ще се вдигнат. И други неща имат значение като достоверност, ама там да не го бутаме щото едва ли има и бегла представа какво означават тия понятия и как да ги използва във формулките.
  Ама откъде се излюпват такива с тотална липса на познание по елементарна математика?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#5] от "меншевик":

  И двете са верни. Симптомите се появяват по-рано. Но после докато се влошиш и станеш за болница минава време.

  Едното е поява на симптоми, другото е влошаване. Все пак повечето от болните у нас, си го карат у тях в момента под карантина и ако се влошат тогава ги карат в болница.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#5] от "меншевик":

  И двете са верни. Симптомите се появяват по-рано. Но после докато се влошиш и станеш за болница минава време.

  Едното е поява на симптоми, другото е влошаване. Все пак повечето от болните у нас, си го карат у тях в момента под карантина и ако се влошат тогава ги карат в болница.

 12. 12 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  Много вярно ... напомня ми за тоя мем:

  https://images.app.goo.gl/kxGezoToJionbf7o6

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Още малко по-прости примерчета като за "епидимеолог" от Лондон.„
  При 0 теста имаш 0 болни.
  Верно ли твърдението, че нямаш зазазени на определена територия?
  Според него ДА.
  Грешно.
  При 50 теста имаш 5 положителни в регион А.
  В друг регион при 100 теста имаш 20 в регион Б.
  Къде е по-опасно и трява да се вземат спешни мерки?
  Според Пешко от Лондона директно тичаш в регион Б.
  Може, ама не е сигурно.
  Ако регион А ти е по-гъсто населен, с повече население на кв.км отколкото в регион Б, регион А ти е по-опасен, ако и да се намерил по-малко като абсолютно число защото си тествал по-малко по-малко хора и е по-верятно другата седмица там да избухнат.
  Не може да не ги умат тия неща в Оксфорд.
  Защо тогава се правят на маймуни и баламосват хората?

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  ако тези съвсем разумни доводи не ви стигат, позволете ми да добавя още един:

  спомнете си какво лечение и отношение сте получили при последния си досег с нашата здравна система в нормална обстановка, а след това си представете каква помощ бихте получили при липса на достатъчно места в болница (недай си Боже) - ще ви лекуват военни медици в зала Армеец!

  останете си вкъщи, заредете се с положителни мисли и гледайте да не се пристрастите към електрониките и алкохола :)

 15. 15 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Личи си че епидемиолозите от Оксфорд ги разбират повече нещата от социолозите и историците от СУ и НБУ !

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#14] от "хм":
  Няма какво да си представяме.
  Това вече е тъжната реалност за стотици българи с отложени операции и процедури и бавно си изтляват поради паниката за тоя шибан грип.
  Не могат и да се опитат да протестират, дори гъкнат защото ще ги навикат и може дори Каскетите да ги арестуват.
  Някой трябва да има кураж да спре тая простотия на годжитата колкото се може по-скоро.
  Тия вече опразват болниците и водят страната към италианския случай зорлем.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Ще си запазя и тази статия за албумчето като пример за див оптимизъм и липса на реализъм. Към статията на кака Радка от преди 3 седмици как грипът бил с по-висока смъртност или към онази статия как слънцето щяло да умОри вируса....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  За съжарение нещата хич не отиват на добре.
  Следващата седмица годжитата ще бецалят някоко десетки милиона за тестове и това не е най-големия проблем ще ги платим като попове.
  И като запукат с тестовете наред бройката им ще скочи с пъти и тогава всеки положителен го набутват в болницата да не заразява другите.
  Болниците блокират и те ти Италианския тъп сценарии едно към едно.
  И копче не можеш им каза, защото броките са им налице, смъртните също - ама кой от кво умрял няма значение.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#5] от "меншевик":

  В болница не се влиза с първите симптоми на заболяването.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  По принцип в медицинското образование влиза и медицинска статистика освен епидемиология и инфекциозни болести , но някои може би познават по-добре лондонските пъбове отколкото факторите в статистиката. Пък и всички днешни епидемиолози познават само минали пандемични събития върху които градят сковани теории, но коронавирусната пандемия очевидно не се вмества в модела насаден от образованието им до момента, а неизвестните величини са множество на брой....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  На теория би трябвало да е така, ама вчера Годжи каза че всички доказани пположителни са под контрол и в болница. Каза дори че има и здрави ама чакали им втората проба да е отрицателна и тогава щели да ги пуснат, ако и да не им достигали леглата.
  Като ги гледам, тия шапкари наистина си вярват че към момента са установили всички корони в България и са проследили всички те им възможни контакти и пр. "държат нещата под контрол"
  Няма думи!
  В момента в страната най-вероятно има няколко стотин хияди носещи си грипа в различен стадии. Като гледам исптомите първата вълна беше през ноември-декември. Та може и да са милиони с антитела.
  ОТ тия стотици хиляди във фаза на развитие огромната част едва ли ще го усетят, други с треска, а една малка част ще станат тежки случаи. За тях като се наложи да влязат в болница няма да има места, защото болниците ще са пълни с полуздрави очакващи втората си отрицателна проба да ги изпише годжито с пагоните.

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Трай коньо за зелена трева поне 2-3 месеца, това е за успокоение на масите !!!

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  В болници по алгоритъм ще отидат само тези със симптоми на дихателна недостатъчност. Всички други в къщи ще трябва да си лежат ,а повечето да карат на крак инфекцията кой както оцелее. Една от паническите заблуди днес е ,че с бариерно окопни мерки може да се предотврати инфекцията. Само временно и е ефективно само за добре организирани добре финансирани здравни системи (не и в нашата) , които могат с това време да се подготвят поемайки по разпределен удар. А и с карантинни мерки може да предотвратиш ограничен тип другояче разпространяващи се инфекции като антракс или ебола или тиф. Не и коронавирусна инфекция. Както и да се изолираш излизайки след 6 месеца от пещерата вирусът все ще има резервоар някъде в обществото или фауната .И почваме пак от нулата. Грипната инфекция е циклична сезонна инфекция никой не я е елиминирал стопроцентово от хилядолетия ,единствено противогрипната имунизация я спира да не се превърне пак в бич какъвто вече е била. Същото е и тук -коронавирусната ваксина и имунизацията срещу нея някой ден ще се превърне в сезонна необходимост от тук нататък. За който е оцелял от първата вълна. Със стъпването на испанците на американския континент 16ти век милиони там хора от племената са измрели от пренасянето на морбили, рубеола и грип. До създаването на стаден имунитет ,който сега някои плюят като едва ли не изоставяне на човечеството на съдбата. Ами това е положението. Стаден имунитет и/или ваксини. Няма други трайни решения като криене в мазето и изолация на човеците на 10 метра един от друг.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Прав е авторът, че резултатите идват след 10-15 дни. Да видите другата седмица какво ще стане от братята роми, които се върнаха миналата седмица от Европа и празнуват...

 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  И да има добри новини,трябва да се съобщават шепнепком,не за друго,а защото 90% процента чакат да го чуят,и да хукнат като изтървани!Много предпазливо и тихичко да се постъпва!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Благодаря ти сега вече надявам се след твоето обяснение на Лекар.
  Истината макар и неудобна и цинична да стане ясна на мнозина.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 27. 27 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#4] от "Santos":

  В Испания и Италия е голям студ нещо

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Важното е да ни се размине сега, след някколко месеца като се мобилизират, нашите и да са под крушата, ще може поне да искаме помощ от по-нормалните страни

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Пък може и някой да измисли ваксина...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":
  Прави си, докторе, ама годжи каза да не ходим до болница да тъсим доктори ами да чакаме да дойдат маскираните да ни вземат, ако кашляме лошо.
  Да, ваксини има и са възможно и тярбва да се ползват, там където доказано работят.
  За "по-мързеливите" грипни щамове има и наистина работят да те предпазят ако случайно се такънеш на такъв.
  Обаче за "пъргавите" дето мутират много бързо ваксините не работят.
  За САРС и МЕРС правиха опити, ама още не са ги пуснали.
  Сегашния генетиците го разчепкаха вече и се видя, че е от "пъргавите", така че ваксина сигурно ще пуснат, може да я направят дори задължителна ама това няма никакво значение. Вируса е изменчив е ще си жъне още бая време сред нас.
  Абсолютно прав си за груповия мунитет и холандците си вървят по тази пътечка.
  Англичаните се уплашиха и дръпнаха назад.

 31. 31 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 708 Весело

  Уважаеми г-н докторе,
  В Лондон може и да е възможно да изкарате спокойно месец в къщи, елате, обаче, да го направите в София. И гледайте да не умрете от глад в месеца, който го правите, и в месеца след това. Все пак сте лекар, знаете, че човешкото същество издържа само около 40 дена без храна.
  Освен това в Англия може и да се оцелее след стриктни мерки, но при нас, г-н докторе, няма как, за зла участ даже гробищата са ни препълнени, освен, че лекарите ни играят на руска рулетка, а политиците ни тепърва се учат що е това икономика....

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Добър оптимистичен анализ - дано така излезе на практика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  В Холандия всъщо взимат някакви мерки, макар че няма блокада с КПП-та

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#31] от "lilithi":

  В София може да си поръчваш храна онлайн също

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Социалното дистанциране сигурно помага, и дано да помага щото е единственото което може да направим. Въпреки че сме далеч от осъзнаването че абсолютно не бива да правим неща които може и да не правим в момента и които ще застрашат нас или някой друг. Сигурно не сме се уплашили достатъчно? Колкото за намаляне на заразените, първо ще се стигне върхът, после ще чакаме намаляне. Сега върхът е в Италия и Испания, ще последват западна и Северна Европа и Америка, после Източна Европа, после Средна и Южна Азия. С една дума добре е да се уплашим повече преди да ни уплаши върхът на епидемията. Ако ви се е прияла риба но имате пилешко, спестете си излизането до рибния магазин. Ако се чудете какво да правите и решите да боядисате вратата, оставете я за боядисване след епидемията. Ако колата има нужда от нови гуми, сменете ги след два месеца. Ей такива дребни нещица ги отложете, може да спасят човешки живот.

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Неминуемо ще има много болни ,но бързата изолация ще помогне много ,да не се стига до ексцесиите в Италия и Испания .

 37. 37 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Къде е добрата новина???

 38. 38 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#31] от "lilithi":В София може да си поръчваш храна онлайн също
  —цитат от коментар 34 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Пробвайте. Аз ползвам такива услуги, от 6 сайта, от години . В момента доставката на хранителни продукти през 2 от тях е силно ограничена поради запълване на възможностите на куриерите. А и до сега все пари ми искат, за да ми доставят, никой не дарява... Силно ме съмнява, че, в труден за мен момент, ще ми подарят храни, защото съм им дългогодишен клиент.

 39. 39 Профил на so
  so
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Добре де, изолация, но докога? Вечно ли ще живеем в бункери в някаква дистопия? Убаво, ще си седя у нас 3 месеца. И после цветя и рози? Ми... не :-) Вирусът ще си е пак тук и пак сред нас. Разбира се, ще спечелим малко време, но като гледам как се използва това време малко се съмнявам. А... и страничния ефект ще са стотиците хиляди безработни и десетките хиляди изкукуригали (един от тях може и да съм аз).

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Много оптимистична прогноза! Аз мисля че по скоро след 2 или 3 седмици ще дойде пика и ще е най страшното. Малкото тестове в държавата също не показват и близка до истината картина. Италия влезе в карантина преди повече от 2 седмици със 133 жертви на ден. От тогава тренда е все негативен с едно малко изключение. Да, там закъсняха, а сега здравната система вече е колабирала.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ще си запазя и тази статия за албумчето като пример за див оптимизъм и липса на реализъм. Към статията на кака Радка от преди 3 седмици как грипът бил с по-висока смъртност или към онази статия как слънцето щяло да умОри вируса....
  —цитат от коментар 17 на Dr_Doolittle


  Два месеца ни баламосваха как Грип Б бил по-страшен - за това съм съгласен.

  Но и с оптимистичната прогноза на д-р Марков също съм съгласен. Аз даже мисля, че той е леко предпазлив в прогнозата си. Според мен още преди да минат 2 седмици ще има рязък спад в броя на новоустановените заразени.

  А иначе слънцето може би няма да умори вируса. Но карантината му разказва играта - това го видяхме в Китай, а от ден-два го виждаме и в Италия. Просто трябва да минат поне 2 седмици за да се усети ефекта. А мине ли месец локалната епидемията угасва - до идването на нови външни носители. Затова в Китай сега най-голямата грижа е вноса на зараза отвън.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Личи си че епидемиолозите от Оксфорд ги разбират повече нещата от социолозите и историците от СУ и НБУ !
  —цитат от коментар 15 на Dankol


  Въз основа изприказваното до сега по медиите и аз можех да напиша статията без да съм "епидемиолог от Оксфордския университет".

 45. 45 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_": "При 0 теста имаш 0 болни."
  - При 100 положителни теста, е повече от вероятно болните да са 0. Защото тестовете, по думите на Мутавчийски, са ненадежни. Мерят антитела, а вирусите се предполагат. Никой никога до този момент не е иозолирал нито жив, нито мъртъв вирус.
  Вирус означава отрова и тези цветнш боздуганчета, дето ги показват по телевизиите, са нещо като шменти капели, за които вярваме, както едно време са вярвали в съществуването на таласъми. Причините за специфичната пневмония съм ги предоставил на вашето внимание, като съм обобщил мненията на изследователи. Щом избирате да вярвате на хора с титли, получени чрез наизостяване на грешни теории, и поставили се в услуга на политически цели, е ваш проблем. Пропагандата е по силна от истината.

 46. 46 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...Стаден имунитет и/или ваксини. Няма други трайни решения като криене в мазето и изолация на човеците на 10 метра един от друг....." До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Защо не приемеш икономичния вариант: изолация докато се намерят надеждни средства против заболяването? Точно това правят китайците и пропускат европейците.

 47. 47 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":В Холандия всъщо взимат някакви мерки, макар че няма блокада с КПП-та
  —цитат от коментар 33 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Холандците се отказаха от изолация и ще си набавят "групов имунитет". Предстои да видим колко ще им струва и проверим идеите на д-р Мангъров.

 48. 48 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николов": "А иначе слънцето може би няма да умори вируса. Но карантината му разказва играта - това го видяхме в Китай, а от ден-два го виждаме и в Италия."
  - Знам, че усилия ми са напразни, но все пак съм длъжен да поясня. Няма такова нещо, което да унищожи нищото. Въпросът е не защо е унищожил вируса, а защо карантината разказа играта на болестта? Тази пневмония е специфична, защото за разлика от другите представлява нарушаване на кислородния обмен, който се извършва в граничната част на алвеолно-капилярния апарат. Причините могат да бъдат сърдечна, бъбречна, чернодробна и всякаква друга недостатъчност. Праховите частици също могат да затормозят кислородния обмен, като замърсят мембраните. Следва затруднения в дишането и всичко което следва от това. В Ухан спряха производствата, въздуха се прочисти и болните намаляха. Като започнат заводите да бълват отрови, отново ще обвинят горката буболечка. За Италия, Испания и останалите държави от ЕС нещата са по комплицирани. Тук се преплитат икономически, политически и криминални наслагвания, като не изключвам и влиянието на мигранските вълни. В САЩ и Англия знаят за какво става въпрос, но поради целесъобразност(предстоятизбори за президент и проблемите около Брекзит), решиха да се включат в хорото.

 49. 49 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#5] от "меншевик":

  Но след проявата имате една седмица на развиваща се, казват и силно флуктуираща (ту сте по-добре, ту сте по-зле) симптоматика - или оздравявате в тази седмица или се влошавате и се нуждаете от специализирана грижа. Тъй че от зараза до болница си стават 3 седмици.

 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Весело

  Нищо не може да ни изтрепе......хубаво е някой да му каже на вируса и да се разкара оттук !

 51. 51 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#49] от "znaya":

  Вие каква сте? Вирусолог, епидемиолог, инфекционист, имунолог или гробарски трол? За да продължа с питанията все пак.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Слънце, въздух и туризъм = здрав и бодър организъм.
  Слънчево и топличко време.
  Ултравиолетовите лъчи отслабват имунната система на кой да е вирус.
  Слънцето окуражава човешкия организъм да си произведе витамин D.
  И т.н.

  Тъй и тъй поддържаш Албум...
  Точно преди денонощната дата 3.3 имаше юнашка изява
  от резидент президент: щел да катери върха Шипка.
  Въпреки антигрипни предупреждения.

  Ескалирали на 13.3 до извънредно антикоронавирус положение.

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  Ще си запазя и тази статия за албумчето като пример за див оптимизъм и липса на реализъм. Към статията на кака Радка от преди 3 седмици как грипът бил с по-висока смъртност или към онази статия как слънцето щяло да умОри вируса....

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Това "граничната част на алвеолно-капилярния апарат"
  звучи правдоподобно, а другото... по-малко.

  Няма ли в мултимилионен Ухан "криминални наслагвания"?
  Няма ли там пазар за животинки предназначен за... нехигиенични, екзотични и чужди "хр. навици"?
  Ще има ли пак същия проблем, в Европа:
  прашен въздух, експорт (и горене) на боклуци
  от една страна в друга и подобни.

  Зер, въздухът в Европа е чист, ама временно.
  От бубулеч вируслав не се предполага въздухът да е чист.
  А от прахови частици?

  До коментар [#48] от "Георги Славчев":

  Тази пневмония е специфична,
  защото за разлика от другите представлява
  нарушаване на кислородния обмен,
  който се извършва в граничната част на
  алвеолно-капилярния апарат.

  Причините могат да бъдат сърдечна, бъбречна, чернодробна и всякаква друга недостатъчност.

  Праховите частици също могат да затормозят
  кислородния обмен, като замърсят мембраните.
  Следва затруднения в дишането и всичко което следва от това.

  В Ухан спряха производствата, въздуха се прочисти и болните намаляха. Като започнат заводите да бълват отрови,
  отново ще обвинят горката буболечка.

  За Италия, Испания и останалите държави от ЕС нещата са по комплицирани.
  Тук се преплитат икономически, политически и криминални наслагвания, като не изключвам и влиянието на мигранските вълни.
  В САЩ и Англия знаят за какво става въпрос, но поради целесъобразност(предстоятизбори за президент и проблемите около Брекзит), решиха да се включат в хорото.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е, но 90% олигарси
  леко преувеличено?

  До коментар [#25] от "АмброзСП":

  И да има добри новини,трябва да се съобщават шепнепком,
  не за друго,а защото 90% процента чакат да го чуят,и да хукнат като изтървани!Много предпазливо и тихичко да се постъпва!

 55. 55 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Добри новини ще има, когато ония които раздухаха истерията с вируса постигнат целите си за икономическа рецесия, тогава изведнъж ще се спре да се говори за болните, за умрелите , за ковчезите и ще се запее поредната нова песен според случая.

 56. 56 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Надявам се в това да има доза истина, но засега не е сигурно. Пандемията се развива и в страни с горещ климат. Аз самият представих този аргумент на един колега от Индия, и неговият отговор беше с една дума: “Лъжат!”.

  До коментар [#4] от "Santos":

 57. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#55] от "antonio_vivaldi":

  Много добре казано.

 58. 58 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#51] от "меншевик":

  Аз съм просветител.

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Подкрепям тезата на автора, още 2-3 седмици и ще му се види края

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#48] от "Георги Славчев":

  На мен, като човек много далеч от това да се занимава с вируси, да не говорим за медицински проблеми, които никога не са ми били интелектуално привлекателни. беше много интересно да прочета следното:

  "Защото тестовете, по думите на Мутавчийски, са ненадежни. Мерят антитела, а вирусите се предполагат. Никой никога до този момент не е иозолирал нито жив, нито мъртъв вирус.Вирус означава отрова и тези цветнш боздуганчета, дето ги показват по телевизиите, са нещо като шменти капели, за които вярваме, както едно време са вярвали в съществуването на таласъми."

  "Щом избирате да вярвате на хора с титли, получени чрез наизостяване на грешни теории, и поставили се в услуга на политически цели, е ваш проблем. Пропагандата е по силна от истината."

  "Няма такова нещо, което да унищожи нищото. Въпросът е не защо е унищожил вируса, а защо карантината разказа играта на болестта? Тази пневмония е специфична, защото за разлика от другите представлява нарушаване на кислородния обмен, който се извършва в граничната част на алвеолно-капилярния апарат. Причините могат да бъдат сърдечна, бъбречна, чернодробна и всякаква друга недостатъчност. Праховите частици също могат да затормозят кислородния обмен, като замърсят мембраните. Следва затруднения в дишането и всичко което следва от това. В Ухан спряха производствата, въздуха се прочисти и болните намаляха. Като започнат заводите да бълват отрови, отново ще обвинят горката буболечка. За Италия, Испания и останалите държави от ЕС нещата са по комплицирани. Тук се преплитат икономически, политически и криминални наслагвания, като не изключвам и влиянието на мигранските вълни. В САЩ и Англия знаят за какво става въпрос, но поради целесъобразност(предстоятизбори за президент и проблемите около Брекзит), решиха да се включат в хорото."

  Значи, излиза, че вирусите са някакви абстрактни представи, за чието съществуване съдим индиректно от установяване, чрез аналитични методи, на обекти, на които приписваме вирусен произход. Достатъчно е да устновим тези обекти-антитела, за да заключим, че в тялото има определен вирус, без да имаме пряко доказателство за съществуването му.

  Мисля, обаче, че гледах някъде представени снимки, правени чрез нарочно конструиран микроскоп, на самите вируси. Разбира се, това не значи, че, което ни е представено за вируси са наистина вируси. Човек може да намери в научната литература и съобщения за пряко наблюдение на орбитали, които пък със сигурност не са физически обекти -- орбиталите са единствено графични изображения на решенията на някакво нарочено уравнение (уравнение на Шрьодингер), което, и самото то, няма физически смисъл, камо ли да му наблюдаваш с микроскоп решенията. В този смисъл, да спомена и едни, дето и Нобелова награда им дадоха, че били наблюдавали със специален микроскоп отделни атоми на Силиция. Оказа се, като се анализират по-внимателно снимките и данните, които самите автори са представили, че не били отделни атоми, а образувания от десетки атоми.

  Тъй че, халюцинации в научната литература по подобни въпроси колкото щеш. Само, дето още вампири и таласъми не са почнал да наблюдават със специално създадени уреди и да ги публикуват като научни открития.

  От друга страна, ще кажеш, макрообекти, образувани от групи от много атоми, се наблюдават навсякъде около нас и представата за атом, а не това, че сме го видели с очите си, ни позволява да въведем понятия в една, да речем, статистическа физика, понятия които ни позволяват да характеризираме състоянието на една физическа система. Ми, щом не сме видели с очите си и вампири и таласъми, защо да не ги ползваме тях, внесто да ползваме представата за атоми, за да опишем състоянието на нея система? Просто, представата за атом има подходящите за целта ограничения, които представата за вампир и таласъм няма. Грубо казано, поради такива причини във физиката и химията (единствените истински науки), сме приели представата на Болцман, а не тази на Оствалд.

  В медицината нещата са далеч по-сложни. В медицината е трудно, а даже невъзможно, да поставим изучавания обект в контролирани условия, както можем да поставим една термодинамична система и да изучаваме как изменението на един параметър влияе на друг. Ето защо ми се стори много интересна спекулацията, че, видиш ли, цялата тази гръмогласна паника е предизвикана от атипична пневмония, предизвикана от какви ли не агенти, спекулация, която се противопоставя на другата спекулация, а именно, че днес панически наблюдаваната пневмония, която подпали света, се причинява от някакъв точно определен вирус.

  Проблемът е, че, докато в онзи пример с Нобеловите лауреати, аз мога да ти докажа дефинитивно, с техните собствени данни (анализ, който те са пропуснали да направят), че онва, кето им се е сторило, че са отделни атоми, са многоатомни обекти, в случая с избора между горните две спекулации не ми се струва да има възможност тук, пред нас, да ни докажеш с неопровержими доказателства, че твоята спекулация е меродавната. Интересно ми е какво ще кажеш по въпроса.

 61. 61 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#48] от "Георги Славчев":

  Между другото, в подкрепа на тезата ти, всяка година, когато се прибирам през зимата в щатите, най-малко месец винаги съм тежко болен със симптоми много подобни на описваните симптоми от К19. Въздухът в София през зимата е изключително замърсен и едниствено чистият въздух тук ме оправя. Не знам, ако трябва да живея в София през зимата какво щях да правя. Може би щях да се кача на Витоша, да прекарам сезона в някоя хижа. Другото спасение, което намерих за себе си е, че пия само дестилирана вода. Не е само миенето на ръцете панацеята. Много по-опасно е да се пие вода от чешмата, даже и да е филтрирана с Брита. Най-малкото, ако нямаш дестилатор, водата, която пиеш, трябва да е преварена. Иначе е самоубийство. Знаеш как Чайковски е пренебрегнал съвета на приятелите си да не пие непреварена вода и си е отишъл и той от пневмония. Тук споделям личен опит, проверен от години. Преди това не можеш да се отърва от гърло и кашлица цяла зима.

 62. 62 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не мога да повярвам, че това го чета в дневник?! Т.е. одобрявам статията, доста е реалистична и информативна. Дано либерастията вземе най накрая да разбере какво става в тоя околния им чужд свят населен с ганьовци, гербаджии, овце и т.н. Да им дадем шанс да схванат, а те бавно схващат понеже са заети да крещят, злобеят и обиждат.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 63. 63 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#4] от "Santos":

  Да, но в Малайзия - над 2000 и Еквадор - над 1200. В Бахрейн и Катар, които са общо към 1млн население, имат по над 500 случая, общо 1000. А там е доста топло. Всички тези са много по заразени от България на човек, и там също расте доста бързо. Третия свят ще ги спаси младото население, там старите хора са между 50-60 годишни и са 10 пъти по малко относително от 70-80 годишните в Европа. Средната възраст там е от под 20г в половин Африка, до около 30г в Азия. В Европа вкл България е над 40г.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 64. 64 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Този вирус при лошо развитие, може да смаже стария свят. И няма да му реши никакъв проблем. Краткосрочно- разходи, задлъжняване и смърт. Средносрочно - икономическа криза. Дългосрочно- вече ще дойдат новите пенсионери, и няма да има облекчение за системата дори и тук. Вируса ще даде геополитически наклон спрямо оста стар-нов свят. Някои като Китай и юана много ще спечелят, а някои като Европа и еврото много ще загубят. Европа май се очертава най-голяма жертва. Разбира се, ако не стане някое чудо/лекарство следващите някой друг месец.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 65. 65 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#63] от "ndb":

  Имаш ли доказателства, че случаите, за които говориш наистина са свързани с К19 или просто ни цитираш данните на доверие? От памтивека се знае, че хората живеят, а в един момент умират. Да си чул/а някога да ни заливат всеки ден със съобщения колко души са умрели у нас и в Малйзия за деня? Имаш ли под ръка статистика, да ни покажеш колко души в Бахрейн и Катар уират на ден от върлуващия сезонен грип, на когото не приписват да е предизвикан от К19?

  Ако имаш такива доказателства и данни, можем да се вслушаме в предупрежденията ти за глобалния Армагедон. Иначе, просто ни споделяш някакви свои интуитивни чувства, предивикани от прочетено в пресата. С други думи, без да е прочетено в пресата нямаше да има и милиграм от интуиция по този въпрос, а нещо съвсем друго щеше да те занимава, което, предполагам, щеше да е наистина интересно да прочетем.

 66. 66 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  Не хвърляш боб, гледаш друга статистика която не зависи от броя тестове.
  Гледаш смъртността спрямо общия брой население.
  За да стигнем състоянието на Италия (70млн) и тяхното безпомощие, то трябва в България да започнат да губят живота си всеки ден по 70-80 души.
  Ако държим тази бройка много по-ниска, както е в момента значи се справяме до колкото е възможно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK