Пандемията и бъдещето на света

Коронавирусът се опитва да довърши работата на изолационистите.

© Pablo Sanhueza, Reuters

Коронавирусът се опитва да довърши работата на изолационистите.Владимир Левчев е писател и университетски преподавател по литература и творческо писане.


Добре е, че у нас се въведе извънредно положение, още преди да е станало лавинообразното нарастване на броя на заразените. Дисциплината не е най-силното ни национално качество. Също така е добре да се слуша Националният оперативен щаб, който дава подробна информация за положението в страната, а не да се четат изобилията от глупости онлайн или хипотези за лечение, представяни като доказани истини. Заразяването става много лесно, макар че то не е смъртна присъда. Вирусът е невероятно устойчив и вече е навсякъде - дори в Гренланция. Епицентърът сега е в Европа. Така че трябва да бъдем много разумни и дисциплинирани. Без да се подаваме на паника или андепресия от несигурността и изолацията.


Светът е преживявал далеч по-летални пандемии oт тази.
При чумната епидемия в средата на 14-и век умира вероятно половината от населението на Европа. (Това е в зората на Модерното време.) А през 1918 г., в края на Първата световна война, избухва най-голямата грипна пандемия. Смята се, че заразените са били около 500 милиона. А жертвите - вероятно около 50 милиона, което е повече от жертвите на войната. (Това става в началото на "джазовата епоха". И масовото въвеждане на нови производствени технологии като поточната лента.)


Смята се, че причината за "Испанския грип" не е била толкова самата война, но нарастването на пътуванията в света след втората технологична революция. През океана се е пътувало все още с кораб, макар че вече е имало самолети. Повечето американци никога не са ходили в Европа преди войната, и обратното - европейците са отивали в Америка най-вече завинаги. Близо 3 милиона млади американци (войници) виждат за първи път Европа, когато САЩ се включват в Европейската война. През 20-те Париж става световен културен център, където се събират писатели, художници, музиканти,артисти от цял свят. А САЩ стават Велика сила.


Освен стоки, идеи, културни и технически постижения, хората в новия глобален свят обменят и вируси, за които нямат имунитет.


Пандемията е част от сянката на глобализацията.


Пеницилинът е открит още през 1928 г. от Александър Флеминг. Хората, които общуват, развиват имунитет. А медицината днес е на светлинни години от нивото, на което е била тогава, преди един век.


След двете ужасяващи световни войни на 20-и век, светът, да се надваме, си е взел поука и от тази черна сянка на глобализацията. Не е сладко и достойно, според хорациевата максима, да умреш за родината, както знаем от стихотворението на Уилфред Оуен Dulce et Decorum Est. Да умреш в безсмислена окопна война, която взема милиони жертви и от двете страни и води до невиждано страдание.


Днес светът е едно цяло. И дано да е поумнял. Защото технологиите са морално неутрални - те умножават многократно и Доброто, и Злото. Всяка новина, всеки финансов проблем, всяка заразна болест, която възниква някъде днес, след информационната революция, за часове, за минути, за секунди обикаля целия свят. Цялото световно село е едно. За добро и за зло. Лесното пътуване на информацията, на хора, стоки и идеи, важи и за фалшивите новини, конспиративните теори, умишлените измами. Смъртоносните вируси и масовите психози.


Но искаме ли да бъдем затворници в някакъв (трудов, социалистически или друг) лагер или затвор? Искаме или нова Желязната завеса?


Глобализацията няма алтернатива и няма да ни е много приятно, ако се лишим от нея.


Нито ще можем да оцелеем по-лесно в изолация. Трябва да мислим за Земното кълбо като наша обща родина. Родина, която е застрашена.


Коронавирусът се опитва много бързо да свърши работата на изолационистите и национал-популистите: затваряне на гранците, недопускане на миграция в света, страх и дистанциране от съседите. Всяка държава със своя национална политика. Всяка коза за свой крак. Освен самата социална изолация и затварянето на границите, също и икономическите последици от пандемията несъмнено заплашват да ни върнат назад към "предглобални" времена.


От друга страна обаче в извънредната ситуация става още по-ясно, че сътрудничеството между световните държви няма алтернатива. Ако международната търговия спре поради затварянето на гранците и пазарите, може се върнем икономически не само в предглобани, но и в предмодерни времена.


Спасението обаче е именно в сътрудничеството:


световната информация за вируса, опита от случващото се в други държави, както и взаимната помощ в осигуряване на медицински средства, в откиването на лекарства и ваксини и разпространението им в целия свят. Глобалните заплахи изискват глобални решения.


"Социална изолация", т.е. физическото ни дистанциране, както и временното затваряне на граници, е неизбежна мярка. (Впрочем карантината не е нещо ново, спомням си от детството ми белите бележки с червен кръст на вратите на хора, в чието семейство има шарка или скарклатина.) Но в информационната епоха новините не признават граници. Хората сега могат да пътуват и общуват не само физически, но и в социалните мрежи "на живо". При новите условия, училищата и университетите вече минаха онлайн. А и много бизнеси, и дори международни политически срещи, могат да съшествуват чрез, и във, електронното пространство. Дори и в пълна физическа изолация, ако сме сами под карантина, може да общуваме с приятели, с колеги и партньори, да се информираме, да се обучаваме и да се забавляваме.


Тъй че физическото социално дистанциране,


парадоксално, може би ще доведе дори до по-голяма социална интерактивност и взаимодействие.


Така в крайна сметка пандемията, която рано или късно ще премине, може би ще направи изолационализма и национал-популизма не по-силни, а по-малко популярни. На пръв поглед пандемията помага за осъществяването на мечтите на изолационистите Но светът може да се справи с глобалните заплахи само, ако действа солидарно и единно. И той сега се учи да прави това дори без физически контакт.


Добре е да си припомним пак думите на Джон Дън, писани преди 4 века:


"Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго;
отмъкне ли морето буца пръст, по малка става територията на Европа
. . . . .
всяка човешка смърт ме намалява,
аз съм част от цялото Човечество"


Траурната камбана, която "бие за теб", и за всички, може да бъде и камбана на надеждата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "....не да се четат изобилията от глупости онлайн....."

  НЕВЕРОЯТНО ВЯРНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  СТРАХОТНА СТАТИЯ! БЛАГОДАРЯ!

 3. 3 Профил на lil67
  lil67
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Много вярно. Дано повече хора прочетат тази статия.

 4. 4 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  „Спасението обаче е именно в сътрудничеството“ – Левчев

  Въпреки че е казано от сина на Любомир Левчев – това е истина.
  Както е истина, че вчера руска военна колона с камиони направи преход от Рим до Бергамо (това е около 600 км) без да срещне съпротива от войските на НАТО.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вирусът ще мутира и да загуби способността си да заразява хората.

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Някои статията им харесала, няма лошо. Аз от половината нататък почнах да прескачам. Не го знам колко носи на пиене авторът, но когато е писал това, със сигурност е бил на повече от две ракии.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Заглавието е малко подвеждащо- в статията става дума повече за миналото и настящето, а за бъдещето основно,че глобализацията и сътрудничеството нямат алтернатива. А въпросът е какъв ще бъде светът след пандемията, как ще се промени икономиката и животът на всички нас.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Огнян Минчев:
  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

  - Дори само заглавието е достатъчно за този дебат. Глобализация - да, но глобален производител - Китай и глобален консуматор - Европа - това няма да го бъде. Апропо, вирусът е Китайски, короната е само политкоректното му име.
  - Мнението на Левчев е едно обнадеждаващо изключение тук.
  Със здраве.

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  "Не го знам колко носи на пиене авторът, но когато е писал това, със сигурност е бил на повече от две ракии.""

  Можеш ли чрез цитати да посочиш влиянието на двете ракии върху авторовите мисли?
  Вероятно ракиите ги виждаш ето тук:

  "Днес светът е едно цяло. И дано да е поумнял. Защото технологиите са морално неутрални - те умножават многократно и Доброто, и Злото. "

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Изненадващо спокойна и разумна статия на Левчев, макар и с предвидими изводи.
  Винаги може да се спори за всичко, но един текст, излъчващ смирение, е добра новина сам по себе си в момент, в който много се опитват да крещят.

  Еретик
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  "Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;

  klimentm
 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Слабо, Владо. Много слабо. Няма в текста вдъхновяващ комсомолски патос, който да увлече масите, няма грам вяра в светлото ни болшевишко бъдеще. Можеше в мерена реч да напишеш една "Ода за глобализЪма". Баща ти знаеше как стават тия работи...

  "Вярата ни в комунистическата идея, вярата ни в партията, никой не ще докосне. Партията иска от нас ярко идейно, жизнеутвърждаващо съвременно изкуство и това ще бъде наша и моя бойна задача. И ще пазим идейното си знаме чисто срещу всякакви буржоазни влияния.“

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Вирусът ще мутира и да загуби способността си да заразява хората.
  —цитат от коментар 6 на trj09592697


  Лошото е , че не се знае КАК ЩЕ МУТИРА !

 15. 15 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ще се справим.
  Единствено правенето на секс от метър и половина дистанция все още е трудно за овладяване, но и на това ще се научим.

  Не ща да влизам у затвора!
 16. 16 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Глобализация, глобализация, но винаги трябва да имаме едно наум. В критична ситуация най-добре се справят държавите, които произвеждат стоки за директна консумация, а не разчитат само на туризъм, финанси, услуги и ИТ технологии.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Ами аз пък мога да кажа, че човекът е остров вътре в себе си затворен, и какво?
  Древните гърци са казвали "Опознай себе си за да опознаеш другите". А в днешно време всеки се вторачил в другите (в България е мода) да им намира кусури и да ги злепоставя. Според мисленето на Бай Ганьо, ако злепоставиш другият то ти растеш, което е логически невярно.
  Разбира се не е добре човек да се затваря вътре в себе си, но има нещо друго, текстът е писан сякаш няма Господ. А вече за вярващият православен християнин няма самота, защото има Бог.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Слабо, Владо. Много слабо. Няма в текста вдъхновяващ комсомолски патос, който да увлече масите, няма грам вяра в светлото ни болшевишко бъдеще. Можеше в мерена реч да напишеш една "Ода за глобализЪма". Баща ти знаеше как стават тия работи...“
  —цитат от коментар 13 на Котаракът на Шрьодингер


  Болен човек си. Най-вече от злоба.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  "Коронавирусът се опитва много бързо да свърши работата на изолационистите и национал-популистите: затваряне на гранците, недопускане на миграция в света,"

  Пак ли тези мигранти, авторе.
  Върти, суче пак към интернационал-болшевизъм го кара.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще има някакви последици, наистина, за света, да видим за колко дълго време.

  Моите надежди специално са да се вложат повече пари в медицина и наука, и по-малко за войни и конфликти.

  Дори и западния свят трябва да осъзнае на колко ниско ниво са здравните системи, че и медицината дори.

  Нека медиците, които сега се издигат за герои, наистина станат герои и получат повече средства.

  Нека приоритет на всички станат научните открития. Човечеството би следвало да може да се предпази от подобно нещо завбъдеще чрез лечение, а не пълна изолация.

  Ех, мечти мечти...

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Чудесно есе и напълно споделям написаното.
  Дано повече хора го прочетат и се замислят над текста.
  Що се отнася до т.н. глобализация, доста се учудвам, как днес толкова много хора, по неясни за мен причини, се обявавят против искат едва ли не да бъде спряна, забранена.
  И се учудвам не на друго, а на някаква вяра, че този процес е едва ли не привнесен от някакви зли сили или много лоши хора.
  От както свят светува, дори и животните мигрират и се местят, а от както има хора, винаги е имало движение към местата, където им се е струвало, че живота ще е по-лек и по-добър.
  Самите ние, самоопределящи се като българи, ту търсим и откриваме корените си от Азия до Европа и в същото време, едновремено искаме едва ли не да се изолираме и затворим днешните си граници, без да ни пречи, че един от последните ни идеали е "България на три морета".
  Та кое последно е актуално?

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Ситуации като тази, в която сме в момента, показва пълната безполезност на бърборковци като Левчев, Харалан, Кънчовците, Райчевците, Радановци и прочие паразитиращи елементи, които не слизат от медиите. Тези, които движат развитието на обществото и които трябва да се отглеждат и подкрепят с всички сили и средства, са лекари, мед. сестри, биолози, химици, физици, математици, инженери, техници, ИТ специалисти и останалите, които могат да ни извадят от подобна ситуация и които винаги са движили света напред.

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Глобализация, глобализация, но винаги трябва да имаме едно наум. В критична ситуация най-добре се справят държавите, които произвеждат стоки за директна консумация, а не разчитат само на туризъм, финанси, услуги и ИТ технологии.
  —цитат от коментар 16 на ckn29372393


  Точно ИТ технологиите са един от факторите да преживеем тази криза по-лесно.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#6] от "trj09592697":

  А ако мутацията е още по страшна за хората?

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":
  До коментар [#18] от "Барба Ганьос бе техния водач":

  Ама как умните и красивите винаги скачате, когато някой оплюе поредния чичак, бивша "златна младеж" като Левчев, Дичев, Дайнов и т.н. "Афтентично десни", дет се вика....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#20] от "Барба Ганьос бе техния водач":

  ВИОЛЕТОВО-ЧЕРВЕНИЯТ ТИ ПАТОС

  не ме увлича...

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Самите ние, самоопределящи се като българи, ту търсим и откриваме корените си от Азия до Европа и в същото време, едновремено искаме едва ли не да се изолираме и затворим днешните си граници...…….
  Та кое последно е актуално?

  Еретик
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  "Самите ние, самоопределящи се като българи, ту търсим и откриваме корените си от Азия до Европа и в същото време, едновременно искаме едва ли не да се изолираме и затворим днешните си граници..."
  Та кое последно е актуално?
  ============
  Извинявай, натиснах грешен бутон.
  Да обясня необяснимото според теб несъгласие.
  Някои хора сме против глобализма като тотално размиване или това, което се получава в сегашния момент.
  Примерно.... не искам да говоря английски. Не харесвам британската роля в нашата история и говоря на немски с немци и австрийци, на италиански с италианците и на руски с руснаците. Правя се на луд и не говоря английски, дори когато го разбирам... в ситуацията. И поляците разбират руски, ама....
  Против съм безогледната миграция. Ако един африканец има какво да работи тук, да заповяда. Но не просто щото му пече в Нигер. Нямам против да избират и българите - като не знае език и няма квалификация, могат и да не го пускат. А такива вълни от непридружени брадати деца.... забрави.
  Иначе... пътувам. Колкото мога, оставям едни пари, виждам едни работи и се връщам.
  Демек, да си ходим на гости и да се черпим, ама всеки да си знае къщата.

  Еретик
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":

  “ Вероятно ракиите ги виждаш ето тук:
  "Днес светът е едно цяло...”
  ——
  Не, не са тука ракиите. Това е пърцуцата на елементарното мислене (на автора, не Вашето, не бойте се)

  Имах впредвид несвързаносттта им... на т.нар. “мисли”... бръмченето на мушичките, дето се блъскат в черепната му кутия. Ако погледнете пасажите преди и след избрания от Вас бисер, ша намерите и годината на откриването на пеницилина, и връзката му с имунитета и със “ двете ужасяващи световни войни на 20-и век”. На следващия ред научаваме за поуката на Хораций от някакво стихотворение на някой си “Уилфред Оуен Dulce et Decorum Est”, че не е сладко да се мре “в безсмислена окопна война” , особено пък ако тя “взема милиони жертви и от двете страни”.(няма да се спирам на въпроса за смислеността на неокопните войни дето вземат по малко от милион жертви само от едната страна). После афторът ни води през “Лесното пътуване на ... умишлените измами ... и масовите психози” до нежелнието за “ нова Желязната завеса“ с алюзията “ някакъв (трудов, социалистически или друг) лагер или затвор”. Как? Ами само мушичките му знаят.

  Тия несвързаници — само от около избраното от Вас. Сега, като трябваше да го погледна повторно, виждам, че греша. Никаква ракия няма тука. Това е пиянски бълвоч от пърцуца и двулитрова бутилка бира. Ма аз казах: койт му аресва, ногу хубаво. И винарките трябва да се хранят с нещо

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 56 Неутрално

  (парадоксално, може би ще доведе дори до по-голяма социална интерактивност и взаимодействие) викъ поетъ:кааак се превежда "интерактивност" бългъролюбиви поете;(При чумната епидемия в средата на 14-и век умира вероятно половината от населението на Европа):по-последни германски проучвания:преувиличени числъ:било е по-мънинко отъ 1/3; повъхностен лалъджийски литиритурен напън ( и съ члинувъниту гриши):не се ууучудвъм нъ телишкити възторзи

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Виж сега - твоето ниво ми е ясно. Именно заради това, на хора като теб, Стюпида и Сие, комунистически отрочета като Левчев, Дичев, Смилов и т.н. им се струват върха на интелекта. То на Асан от маалата дето няма четвърто отделение инкасатора за тока му се струва недостижим връх на мисълта. Интелигентните и образовани хора виждат това, което е написано в коментар №30.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 469 Неутрално

  За московските тщфлеци и вирусната пандемия е повод за повтаряне на познатити политичски опорки.

 34. 34 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#33] от "dedalus":

  Познатите политически опорки: либералите, "умнокрасивите", се оплюват като "комунистически отрочета". И от там нататък всякакъв разговор по същество се осуетява. Дори ако става дума за вирусна пандемия.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#34] от "dedalus":

  А що - не е вярно ли? Хора отраснали като червена аристокрация, имали привилегии немислими за обикновените българи (и ни най-малко не се чувстват неудобно, даже непрекъснато се хвалят къде са пътували, когато ти до Драгоман не си можел да отидеш ако нямаш роднини там, както и къде са учили и естествено не е в Москва - там беше за плебеите), да ми обясняват какво е либерализъм, свобода и демокрация. Айде няма нужда. Искам да ти кажа, че понеже познавам лично някои от изброените - ще се изненадаш колко много от манталитета на типичното комунистическо отроче от едно време имат. Ама ти им вЕрвай...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Скучно четиво, безредни мисли, общоприети неща, очаквани изводи и нищо ново. Спокойно може и да не се прочете.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Смъртоносните епидемии тръгнали от Китай са десетки. Ето последните шест - ТОРС, Азиатски грип, Вирус Херпес B, птичи грип, свински грип и коронавирус. Най-пагубна и най-известна обаче е чумата. Черната смърт се е зародила по улиците Гуанджоу и е пренесена от монголските орди до Европа през през 1347 г. Тя отнема живота на 40% (според някои източници 60%) от населението на нашия континент. Гризачът, върху който тя паразитира е черният плъх. Както повечето от нас знаят китайците са най-мръсният народ на планетата и ядат дори плъхове. Сегашната пандемия започва разпространението си от пазар в град Ухан, който е известен с нелегалните продажби на диви животни, разбирай всякакви гадости. Който има глава да мисли, нека мисли.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 41. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Освен другото пандемията ще ускори такива явления като работа от дома. И сигурно още подобни. Освен това, предполагам, политиците ще се събудят и ще помислят за централизация на някои мерки за управление на подобни рискови ситуации.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Умилително е да гледаш израстването на младите. До онзи ден крещяха за потъпкани права. Напоследък истерията им е минала и вече гледат по-трезво на нещата! Браво!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK