Самонаетите вероятно ще са най-губещите от тази криза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Хубав текст, поздрави на авторката.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2798 Любопитно

  "Ако сте се чудили как изглежда българското население от височината на позицията на г-н Горанов" - не е късно да им уврят представите в обърканите рецепти, които се мъчат да дават. Приказката за стълбата е валидна за всяка ситуация и колкото повече хора са наясно с основните правила във всеки бизнес, толкова повече възможности ще има за ново "катерене". Прокламациите за разум със сигурност ще родят нещо повече от популизъм, защото не само количеството - брой самонаети, пари на калпак, пари от резерв и от ЕС, а най-вече качеството при всяка мярка ще даде най-бързи и желани резултати за въздигане на БГ икономика. Което е най-важното за всички. Не ще да е снишаване, а постепенно изграждане на идеи, които ако са били читави и преди заразата, ще са жизнени и след КРАЯ на хаоса. Солидарност не е само дума и пожелание, а и възможност за нови и чисти отношения - Италия и ЕС, граждани и управляващи, деца и родители... Не всичко е пари, но те трябват за всичко.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  Ами и ние моряците сме самонаети лица. Мирскре агенции са само посредници. Всяко плаване ни е по отделен контракт. Има камара колеги с кредити, поради които кредити колегите са вечно малко над черввната зона. И кво, сега и ние да искаме пари от държавата? В крайна сметка и ние плащаме осигуровки. Аз лично съм си внесъл пенсионните до края на годината, а здравните до края на следващата.
  И кво правим ся???

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  "Солидарност не е само дума и пожелание"

  Видяхте дебелия и заговирихте за солидарност!
  Къде бяхте, когато адвоката за добтр ден ви иска минимум 50 лева? А леля Гуна чисти селското училище, цялото, за 25 на ден?
  Къде бяхте, когато "бизнесмените" ни пробутваха сирене без мляко и салам без месо?
  Къде бяхте, когато строителите си слагаха по 300% печалба? Или простия фаянсаджия, дето искапо 25 лева на квадратен метър равен под, само за труда?

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2798 Любопитно

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  "Видяхте дебелия и заговирихте за солидарност!" - обобщенията са верни ако се знаят детайлите, но и лозунгите са затова, пак за детайлите - да се знаят и осъзнаят. Иначе "цитираните" примери са вследствие на досегашното ОПравление, за да останат само действията, които несъмнено ще са различни. Индивидуалните действия са важни за личността, но без вписване в обществото няма стойност, която да е измерима за всички и дали е загуба или печалба, важно е да не пречи по-нататък. Безсмислено е погледът да е от различна камбанария, защото всички сме долу и колкото по-бързо се усетим, че от позицията не зависи нищо, а трябва да има ползи само за здравето, толкова по-бързо ще се компенсират всички загуби. Все пак не е лотария, а възможности, които само ЗДРАВ човек може да използва. А какво по-силно, по-практично, по-смислено е от солидарността?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Нали имаш работа? Защо ревеш? Или сега е моментът да злорадстваш, защото са ти съдирали кожата? Като ти е било скъпо обаче, защо си ползвал услугите им? Защо не си станал един строител да си слагаш по 300% печалба ами обикаляш света по корабите? Или да си стоеше вкъщи да правиш салам без месо? Моли се да не ти трябва адвокат никога, защото и те са кът вече.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Българската държава, че е разграден частен двор е ясно.
  Винаги е била.

  Но българите, след като 10 години лапаха каквото стигне до тях от еврофондове и не направиха една сносна стачка...хайде една...за Прас Мамин...и това беше....сега просто нямат право да се обаждат.

  И самонаети и под-наети и над-наети.

  Къде бяхте когато КТБ беше разбито и разграбено?

  Къде бяхте когато Гешев изведнъж се присети, след 10 години, да подгони хазарта и - естествено - пак избирателно?

  Нечии Чужд Проблем, нали?

  Ами защо се чудите тогава, че сега на Горанов вашите проблеми са му НЧП?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#6] от "truly":

  "Или сега е моментът да злорадстваш"

  Да, така е! Не е незаконно, все още!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Не е незаконно. Но показва какъв човек си. Щом се чувстваш щастлив в кожата си, живей така! Но рано или късно позициите може да се сменят.

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Като самонает,не очаквам нищо от държавата.Надявам се да не пречи.Давам си сметка,колко е бедна,толкова че финасовия ѝ министър да не може да си плаща наема.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  До коментар [#6] от "truly":

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  До коментар [#9] от "truly":

  Хора, едва ли е злорадстване това, така като ви чета. По-скоро ми се струва справедлив гняв към псевдо-капиталистите, които знаят да си слагат добри надценки ('щото пазарът е такъв "и ти знаеш ли колко струва...."), но когато дойде момента да си понесат риска, са на първа линия за държавни помощи....

  Всъщност, това е проблемът - капитализмът е широко подкрепян в моменти на възход, кланят му се, в моменти на криза и падение всички гледат към държавата, сякаш им е длъжна. Но не може хем така, хем иначе. Или приемане, че капитализмът е също така утопичен като комунизма и се закротваме по средата, където държавата все още има глас в регулациите на икономиката и планирането й, или просто да фалират "големите капиталисти" (защото всеки си носи риска), ние ще погладуваме кой колкото може (издържи), накрая ще започнем отначало. И така до следващата криза....

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#6] от "truly":

  Стига кълнахте, злобари! Как нямате капка срам! И после се питате защо не Ви харесват.
  Хич не ни съвпадат мненията с Дечев ( изключения все пак има), но да кълнеш някого, значи си низък човек.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Защо само към псевдо-капиталистите?

  Обикновените хора не са нито капиталисти, нито социалисти.

  Те си хрупат докато им се подава и почват да мучат като спре.

  С което искам да кажа, че проблемът не е в капитализма или социализма - и двете са направени и представлявани от хора, респ. капиталисти и комунисти.

  И при двете като стане зле и започва мучене.

  Човешки е проблема, не е до социалния строй.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#11] от "911":

  Адам Смит го е казал - пазарът трябва да е свободен в рамките на благоприятното за него съществуване, за да не излезе от тези рамки трябва да се грижи държавата чрез регулации.
  Тукашните "спецове" си мислят че или пазара трябва да прави к'вото си иска или всичко да е под държавен контрол - все крайности и все вредни.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Те ще са най - губещи, защото си вадят хляба с двете си ръце и нямат на какво друго да разчитат, което е най - тъжното ! Иначе от гледна точка на големина на загубите, най - много ще загубят тия, които най - много са инвестирали и са се надявали на благоприятна икономическа конюнктура, докато си изкарат парите с печалбите, ама тях не ги мисля хептен ! Такива като строителите, дето искат по 3 - 4 000 евра на квадрат в столицата, щото " си заслужавало" ин какви материали щели да вложат.....

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Маргиналите" вс. Маргините - рунд пореден

 17. 17 Профил на Ciaran Gavin
  Ciaran Gavin
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "Мислила съм си, че трябва да има някаква възможност за застраховане за безработица или специфично осигуряване за тези хора, така както има доброволно осигуряване за болест. В предишни години имаше голям дебат за гиг икономиката (по света, не у нас), после заглъхна."

  Значи нещо като допълнителен данък или осигуровка. Ами то и сега има бизнес застраховки, покриващи форсмажорни събития:
  "Застраховка за прекъсване на дейност и производство (Business interruption insurance) Тази застраховка покрива загубите ви в случай, че ви са наложи да прекъснете дейността си или производствения процес заради пожар, наводнение, земетресение и т.н.

  Прочетете цялата статия тук >>> Бизнес застраховане за самонаети лица | Инфо за UK"  Ciaran
 18. 18 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Баце, ти кораба за 10 лева на ден ли го караш?

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 430 Неутрално

  „Колко са - статистиката обикновено не знае.“
  Е, защо да не знае? Аз като самоосигуряващо се си имам съответна регистрация, има ме в регистър, мигар бройка няма кой да засече по този регистър?
  Апропо, госпожо автор, и вашият списък на самонаетите лица не е пълен, моята професия там липсва.
  А ако не си регистриран, т.е. извън „неясната“ статистика си, взимал си кинти на ръка, не си плащал осигуровки (или си плащал „от дъжд на вятър“), ся на ква база ще чакаш помощ от държавата? Под база имам предвид конкретна цифра, не принципно положение.
  А лицата, които не плащат пенсионни осигуровки, щото няма да доживеят до пенсия, тях кво да ги правим в тая криза, освен да им пригласяме в псуването на държавата?! А сомоосигуряващите минали на ЕООД-та, за да не плащат осигуровка върху реален приход, а върху минимална заплатка, на тях как да им помогнем, освен като повикаме от някоя висока трибуна?!

 20. 20 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Простичко е. Който на каквото се е осигурявал , на тази база да му се помогне.

 21. 21 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Най-голямото достойнство на този материал е, че е обективен: аргументите са разумни и по същество, а тонът - дистанциран.
  Достатъчни са няколко страници текст, за да разбереш с какъв човек си имаш работа: дамата има акъл в главата си и като самонаета няма да остане без работа. А това означава, че няма да остане и без доходи. И след три месеца пак ще е по-богата, благодарение на ТРУДА си от масата лумпени, които сега потриват доволно ръце: "Така ви се пада, кожодери - адвокати и счетоводители...". Нищо, след три месеца всичко пак ще си е на мястото - който си мисли, че труда на адвоката и счетоводителя е надценен, свободен е да не ги ползва - става си сам адвокат и счетоводител. Между другото, само преди 3 месеца си мислех същото и за труда на фаянсаджиите (изкараха си по 200 и повече кинта на ден хората)... И те са били безкрайно прави за себе си: "Като ти е скъпо, прави си баните и плочките сам...".

  Кризата е моментна и в огромната си част е предизвикана от истерия и психоза. Тези, които не ни е страх от вируса, сме недоволни не от това, че държавата не ни е подкрепила, а от това, че с хоатичните и глупавите си действия в момента НИ ПРЕЧИ ДА РАБОТИМ...

 22. 22 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Спирам си регистрацията и няма да плащам осигуровки като земеделец след като самонаетите не са като другите! Ама наесен няма да ядете плодове и зеленчуци ... може за министъра подарък с повечко нитрати някой да прати, та да се сети от къде идва храната.

  Големите арендатори не са самоосигуравящи се земеделски производители, а всички малки такива са винаги на ръба на оцеляването.

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deaddark":

  Объркал си се. Далеч съм от това да проклинам някого. Прочети внимателно кой какво е казал.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#23] от "truly":

  "Моли се да не ти трябва адвокат никога, защото и те са кът вече."

  A да се молим да не ни трябва лекар, хлебар, мандраджия, животновъд, земеделец, погребален агент?
  Да се молим някой ден да не ти паднем в ръчичките.

 25. 25 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За всички отложиха сроковете за подаване на годишните декларации и довнасяне на данъци, само за свободните професии не го направиха. Дават ли си сметка, колко е трудно да се направи всичко по време на извънредно положение. Особенно за хората в провинцията, където масово не стига персонал, защото хората са си взели отпуските и липсват много услуги, включително, банкови и счетоводни.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Ми да! И самонаетите губят. Само самонадеяните ще спечелят.

  Judjuk
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Горановия плати ли си наема?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Текста е добър като обзор и поставяне на проблема, но както казва и автора, групата на самоосигуряващите е изключително разнообразна - от милионери, до "почти" социално слаби. Цитираното изказване на Горанов, поне спред мен, визира друга група хора, но не съм и не искам да съм му адвокат.
  Въпросът е, как може тази, вероятно доста голема група да бъде правилно диференциране, за да се помогне на тези които имат наистина нужда, а не на тези, които могат и ще преживеят не тази, а много по сериозни кризи.
  Само като пример, зъболекарското съсловие е много различно - едни са възможностите на добрите зъболекари в големите градове и там да се говори за държавна помощ е просто неуместно, да не говорим че те доста сполучливо пропускат задълженията си към фиска. Съвсем друго е положението на млади, не създали си име и работещи в по-бедни части на страната техни колеги
  Това разбира се отнася и до много от другите професии от кръга на самоосигуряващите се хора и все пак нека не забравяме, че да бъдат самоосигуряващи е техен личен избор и човек, след като е взел някакво решение, носи отговорност за него.

 29. 29 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#27] от "Пипера е много лют":

  Горанов всеки ден трябва да пали свещичка на Гешев. Наемът му е нищо в сравнение с това, което подопечната му ДКХ остави в джоба на В. Божков за сметка на държавата: над 500 МИЛИОНА ЛЕВА. Ако Гешев си спази задълженията, Горанов трябва да търка наровете много, много, много дъъълго. Щото той - министърът на финансите - е ПРЯКО отговорен за неизпълнените от ДКХ задължения, респ. - щета за бюджета над 500 млн. лв.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6672 Неутрално

  До коментар [#20] от "djb95":

  Напълно съгласна.
  Както е казал Кенеди: Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си.

 31. 31 Профил на Виктор М
  Виктор М
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Самонаетият човек е микробизнес, който гради финансов план всеки месец, за да може да си плати разходите, сметките, осигуровките, кредитите. Пет години живея така и се справям добре. Но сега поръчителите използват положението, за да не плащат. Предал съм три проекта около въвеждането на извънредното положение, с които трябваше да вържа месеца. И от трите места: "Не плащаме до второ нареждане, надяваме се да появите разбиране." Продължавам да работя и по нов проект, но ако ми спрат интернета, защото "проявявам разбиране", как ще продължа да работя?
  Да, най-прецакани сме. Бизнесът и хората на трудов договор могат да се надяват на някаква помощ, ние - не. Трябва да се справяме сами.

 32. 32 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#31] от "Виктор М":

  Много хора сме така, от много години. От мен имате +

 33. 33 Профил на Nikola Darpatov
  Nikola Darpatov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Простичко е. Който на каквото се е осигурявал , на тази база да му се помогне.
  —цитат от коментар 20 на djb95


  Точно. Елементарно е. Абсурд е държавата да ти реве всеки месец за данъци и осигуровки, да си ги прибира като стой та гледай и после да ти обяснява Горанов, че си маргинал и да се оправяш.

 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1605 Любопитно

  „Служители на прокуратурата дариха 150 000 лв. за медиците“ - https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/sluzhiteli-na-prokuraturata-dariha-150-000-lv-za-meditsite/ ! А адвокатите – кога?

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1605 Любопитно


  „Д-р Балтов: Прокурорите дариха 131 хил. лв. на „Пирогов“, лично Гешев - 10 000 лева“ - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/d-r-baltov-prokurorite-dariha-131-hil.-lv.-na-pirogov-lichno-geshev-10-000-leva-2218757 ! А адвокатите – кога?

 36. 36 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Спокойно ,всичко ще се оправи и нещата ще се върнат на нивата си от преди кризата .

 37. 37 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#21] от "inn":

  Никой не вика: така ви се пада! Хората викат: млъкнете, спрете да ми хленчите и се оправяйте както намерите за добре. Дали има разлика?! А че някой бил злорадствал, ок, сигурно има и такива, но едва ли са много.

  Запазете всички спокойствие! Кризата иде! И ще има за всички!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 38. 38 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#31] от "Виктор М":

  А га яде кюфтета, рива ли?! Вие сте като комарджия който докато печели всичко му е наред, а като загуби започва рев: върнете ми парите!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK