Стоте дни на главния прокурор: "Това не е изключение. Това е стил на поведение"

Стоте дни на главния прокурор: "Това не е изключение. Това е стил на поведение"

© Велко АнгеловКакъвто човекът, такава и речта му", е казал Луций Сенека (4 г. пр. н. е. - 65 г.). По повод първите сто дни от мандата на главния прокурор Иван Гешев "Дневник" събра негови изказвания, които смята за важни и очертаващи стила му на работа през следващите 7 години. Собствените думи рисуват автопортрета на обвинител №1 по-добре от всеки друг. "Всичко е казано, няма какво да се добави", както гласи друга древна сентенция.


"Бивши главни прокурори няма."
Към предшествениците си Васил Мръчков, Никола Филчев и Сотир Цацаров на тържествената клетва в Съдебната палата при встъпването си в длъжност, 18 декември 2019 г.


Никола Филчев на клетвата на новия главен прокурор.

© Велко Ангелов

Никола Филчев на клетвата на новия главен прокурор.
"За мен и колегите ми в прокуратурата важат думите на Ейбрахам Линкълн: "Може да вървим с малки крачки, може да вървим бавно, но никога не вървим назад". Трябва да помним и думите на апостола на свободата: "Дела трябват, а не думи."
...
Чака ме най-тежкият мандат от всички досега след 1989 г."
...
"Всички прокурори са независими! Всички магистрати, включително и всички прокурори, базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Така че този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата."
От речта му на тържествената клетва в Съдебната палата при встъпването му в длъжност, 18 декември 2019 г.


"По корем да се влача, ще направя всичко, за да оправдая очакванията на българските граждани."
...
Хора паразитират върху гърба на прокуратурата, които се хранят от грантове, и втълпиха, че главният прокурор е недосегаем. Сега сме в ситуацията да обясняваме, че нямаме сестра."
В първото си интервю като главен прокурор - за "Пик", 18 декември 2019 г.


Клетвата на новия главен прокурор Иван Гешев.

© Велко Ангелов

Клетвата на новия главен прокурор Иван Гешев.


Дата и място на раждане:
19.12.1970 г., Софийска област

В биографията му, публикувана на официалната страница на прокуратурата, е пропуснато името на родното му място, 18 декември 2019 г.


"Не виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни промени. Той е политически.
...
Ние знаем, че не сме безгрешни, и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други."
...
На мен най-много ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. (...) Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат."
В интервю по БНТ, 19 декември 2019 г.


"Тук сме, за да покажем, че има държава и тя си върши работата."
На влизане в село Галиче, след като там е убита 18-годишна ученичка, 13 януари 2020 г.


"Предстоят интересни времена."
На пресконференция във Враца в отговор на въпрос, свързан с водната криза в Перник, 13 януари 2020 г.


"Ако отказите за образуване на досъдебно производство подлежат на съдебен контрол, това ще наруши конституционния принцип, че само прокуратурата привлича към наказателна отговорност."
Становище до парламентарната правна комисия, цитирано от news.lex.bg, 14 януари 2020 г.


Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на ДАНС да се извърши проверка за нивата на язовирите в цялата страна, а също така и да установи дали в стари мини не се съхраняват отпадъци.
Съобщение на пресцентъра му, 16 януари 2020 г.


"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията."
Съобщение на пресцентъра му, 29 януари 2020 г.


"Не може плюсовете да са само за богатите, а минусите да са за огромна част от другите хора през тези години. Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията."
Пред журналисти по повод издирването на Васил Божков, 29 януари 2020 г.


"Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Вярвайте ми, ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него.
...
Аз не се срещам с олигарси, имах обаждане и от Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. Н
е може главният прокурор да бъде привикан с есемеси от едно лице, вероятно същия Митко, на когото вероятно президентът Радев вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му."
Пред журналисти преди ВСС, 30 януари 2020 г.


Главият прокурор на път към ВСС

© Велко Ангелов

Главият прокурор на път към ВСС


"Съкровищата са откраднати, изкопани от българската земя, немалка част са купени от иманяри, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция, част от тази колекция има незаконен произход."
По БНТ за колекцията от антики на Васил Божков, за която държавата от години твърди, че е законна, 4 февруари 2020 г.


"Аз ви казах съвсем културно - депутата Пеевски и всеки друг депутат, министър - виждате, че има в ареста, олигарси, олигарси, които се крият в ОАЕ, Цветан Василев, когото го пази руската държава чрез сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого, мисля, че го виждате. (По делото за КТБ - бел. ред.) аз съм видял този, за когото има доказателства. Други въпроси имате ли? Как е времето в Москва?"
В европарламента в Брюксел в отговор на въпроси на журналисти, сред които Атанас Чобанов от "Биволъ", ще бъде ли разследван депутатът от ДПС Делян Пеевски, ако бъде посочен от САЩ като корумпиран, 5 февруари 2020 г."Не мисля, че има такива самоубийци. След случая с SMS-а телефонната ми комуникация е доста редуцирана. Естествено, че беше любезен SMS. С мен вече всички са любезни напоследък."
По БНР на въпрос как ще реагира при телефонно обаждане от политик, за да не се "удря" някой и дали е бил любезен SMS-ът от президентството, 9 февруари 2020 г.


"ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство, не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към наказателното производство. (...) И аз какво да направя? Да го изям ли това дело, да го скрия?
...
Това са веществени доказателствени средства (ВДС). Това не е изключение. Това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя."
По БНР в отговор на въпрос, че според авторитетни юристи разпространяването на СРС извън наказателното производство е престъпление по чл. 145 от НК, 9 февруари 2020 г.


Глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв възлoжи нa ДAНC извършвaнeтo нa пълнa прoвeркa нa цeлия привaтизaциoнeн прoцec и нa пocлeдвaщия кoнтрoл oт oтгoвaрящитe зa тoвa миниcтeрcтвa, aгeнции и други държaвни вeдoмcтвa.
Съобщение на пресцентъра му, 12 февруари 2020 г.


"За мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен."
...
"По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да го продадеш и да вкараш едни 100-200 млн. лв. за филтри за осигуряване на чистотата на въздуха и системи за сигурност. Никой не може да забрани на някой да развива някакъв бизнес, но трябва да се спазва законодателството. Ако трябва ще си продадеш яхтата, "Майбаха" и някоя и друга вила, но ще сложиш филтри и системи за сигурност. Време е нещата да си дойдат по местата. Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат. Ние ги объркахме достатъчно. Време е да си ги оправим. Скоро ще ви омръзне сигурно. Всеки ден ще има акция в страната. Ще видите до края на годината..."
Пред журналисти в Бобов дол, където е на проверка на тецовете на Ковачки, 13 февруари 2020 г.


"Ще го оправим, ще го оправим. То не е сложно. Ще си продадат майбасите, ще си сложат пречистващи инсталации и ще се оправят работите."
Във видео, разпространено от пресцентъра му от Бобов дол, в отговор на възрастна жена, която апелира "да оправи Бобов дол, да се почисти въздухът, за да има млади хора", 14 февруари 2020 г.


"Гледам, че всички дават акъл - президентът Румен Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Бойко Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета като Ковачки, политици - Нинова и Каракачанов и др. Няма да допусна прокуратурата да бъде замесена в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да каже на прокуратурата какво да прави. Те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат това, за което са ги избрали българските граждани. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политици и откровени крадци. За нас по-важно е да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани. Тези крадци да бъдат изправени пред съда и да ходят в затвора."
В репортаж от Чирпан, където лично ръководи акция срещу битовата престъпност, 17 февруари 2020 г.


"Конфискувани бяха 7,2 куб. м дърва за огрев без контролна горска марка и документ, доказващ законния произход на дървесината, 140 къса цигари и 4,6 л алкохол без акцизен бандерол."
Съобщение на пресцентъра му след акция срещу битовата престъпност в старозагорските села Хан Асарухово и Братя Кунчеви, 23 февруари 2020 г.


С вътрешния министър Младен Маринов на акция в Белозем.

© Пресцентър Прокуратура

С вътрешния министър Младен Маринов на акция в Белозем.


"Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото поле. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане."
Пред журналисти в Кричим, където ръководи акция срещу битовата престъпност, 26 февруари 2020 г.


"Колегите от спецпрокуратурата ще преценят дали да образуват досъдебно производство. Аз съм главен прокурор и не отговарям за всяка конкретна проверка. Случаят "Барселона" е рутинен и единствено представлява интерес за медиите."
В Кричим пред журналисти на въпрос какво прави по разследването за пране на пари в Барселона, което води до премиера Бойко Борисов, 26 февруари 2020 г.


Прокуратурата поздрави българите за празника с изпълненията на фолклорна група "Годлевски Великден" на своя канал в "YouTube" - "Песен за България" и "Песен за поп Партений".
Съобщение на пресцентъра му за рода, от който произхожда главният прокурор, 3 март 2020 г. От Гешевия род е и прототипът на овчарчето Калитко - изтъква "24 часа"."Ако инициирам промени в закона за адвокатурата, ще започнат писма до ЕК как съм привърженик на Сталин, Ленин и кой ли още не. Целта им е да бъде блокирана българската прокуратура, да не може да си свърши работата, да й се сложи намордник. Тогава се казва, че е признак на висша демокрация. Вижте кои са тези хора, какви интереси прокарват, на кого са адвокати, от кои НПО-та са, откъде се финансират те. Отделно съществуват и допълнителни цели - дребни политически игрички за пропаганда, да се трупа политически имидж на гърба на прокуратурата."
В интервю по БНР, 4 март 2020 г.


"Много ми е приятно, живи - здрави. Здравейте. Говорихме с кмета - може да поработим малко, на края на годината по-спокойни да са нещата по селата. То при вас не е съвсем спокойно, ама... Живи и здрави... съвсем ще спрат. Ще поработиме, ще поспрат.
Във видео, разпространено от пресцентъра му, заснето в монтанско село, където разговаря с възрастни хора на открито след акция срещу битовата престъпност, при която са открити незаконни дърва, наркотици и откраднати цветни метали, 6 март 2020 г.


Сред народа в монтанско село.

© prb.bg

Сред народа в монтанско село.


Под ръководството на главния прокурор на Република България Иван Гешев към Прокуратурата е създаден Щаб във връзка с решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., свързано с нарастващото разпространение на новия коронавирус COVID-19.
Съобщение на пресцентъра му, 13 март 2020 г.


"В качеството си на обикновен български гражданин надявам се и мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки, които взеха и някои други държави около нас.
...
"Гражданите да подават сигнали за спекула на стоки от първа необходимост и всичко важно за здравето на българските граждани."
...
"Извънредната ситуация изисква извънредни мерки. В такива ситуации един от рисковете са тези фалшиви новини, които може да предизвикват масова психоза и паника. Тази паника може да е предизвикана дори и съзнателно, което може да доведе до доста сериозни проблеми за цялата държава. Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков - 1968 година и текстовете в голямата си част са морално остарели. И сега в момента берем плодовете на това, че този Наказателен кодекс е в това състояние."
Пред журналисти след среща с ръководството на Националния оперативен щаб, 16 март 2020 г.


"Щети ще има. През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни, без бащите ни, без дядовците ни? Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява. Мерките, които трябва да се вземат, са радикални. И трябва да се мине, колкото и да звучи крайно, в режим почти на военно положение и организиране на държавата за самозадоволяване и производство на всички стоки от първа необходимост. Незабавно Банско под карантина. Това, което наблюдаваме в момента, е в реално време, защото контролирам информацията от всички прокуратури в страната. Процесите, които текат и които аз контролирам информационно, наподобяват много процесите в Италия и други страни."
От видео пред правната комисия по време на обсъждане на закона за извънредното положение, 17 март 2020 г.


"Отговорните лица трябва да действат адекватно и незабавно. Трябва да се действа с дата "вчера", защото днес вече се бавим. Призовавам за радикални мерки, ако трябва, да се въведе вечерен час и контрол на движението в големите градове."
В интервю за Нова тв, на фона на портрет на Ильо Войвода, 18 март 2020 г.


"Аз повторих много от това, което искат повечето лекари. Напоследък ми се обаждат от цялата страна."
В интервю за "24 часа" на въпрос, че неговите идеи за радикални мерки сякаш започват да се възприемат, 23 март 2020 г.


"Към момента се вижда отчетлив спад. Подозираме обаче, че това ще се промени и може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант."
В интервю за "24 часа" на въпрос за акциите му срещу битовата престъпност, 23 март 2020 г.


Главният прокурор Иван Гешев се срещна с посланика на Китай Дун Сяодзюн

© prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с посланика на Китай Дун Сяодзюн


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 601 Любопитно

  "Ловеца" на руски шпиони?

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Дневник: "Това не е изключение. Това е стил на поведение"

  :)

 5. 5 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Май, май и Гешев тръгнал с олющено куфарче Е нищо де, знаем се :-)))

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  Трябва спешно да се създаде механизъм за смяна на главния прокурор на опъ основания. Едно от тях трябва да бъде некомпетентност или липсата на нравствени качества за заеманата длъжност и този е дотам......

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  " Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане."

  И изтребители да ви доставят, заедно с пилотите и бойна готовност , няма да ви помогнат, когато ви липсва най - важното - нравствеността и почтеността. Сараите създадоха престъпността в тази държава, няма как те да се борят с нея, дори и с танкове и изтребители......

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Весело

  Еха, какъв петък се очертава!
  Ще ме плашат с коронавирус, диктатура, икономическа криза, генерали и Гешев!

  Еретик
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Каквото е писано...това ще стане ! Иначе , всеки народ си заслужава управниците …..

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":
  „Трябва спешно да се създаде механизъм за смяна на главния прокурор на опъ основания. Едно от тях трябва да бъде некомпетентност или липсата на нравствени качества за заеманата длъжност и този е дотам......”

  За избор на главен прокурор се изискват високи нравствени и професионални качества. Както се видя от близо 10 часовото обсъждане във ВСС, нравствените и професионалните качества на кандидата са на нивото и задпволителни за множеството във ВСС (около 17-18 човека). Слава Богу, имаше и хора - малцинство, които имаха друг стандарт за професионални и нравствени качества.

  И стигаме до най-важното - кой избира и по какви критерии членовете на ВСС. Половината се избират от парламента, където пък уж ние ги избираме. Другата половина се избират от съдии и прокурори.

  Иначе би било добре да има механизми, но ако пак същите хора във ВСС ги упражняват, резултатите ще са предизвестени.

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Трябва спешно да се създаде механизъм за смяна на главния прокурор на опъ основания. Едно от тях трябва да бъде некомпетентност или липсата на нравствени качества за заеманата длъжност и този е дотам......
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  То хубаво,но кой ще решава има ли нравствени качества и компетентност?"Боец",може би???

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":

  "Иначе , всеки народ си заслужава управниците ….."
  ===========
  Не оспорвам правилността на фразата, а само нейното приложение.
  Тя се казва или пише с абсолютна убеденост, когато става дума за българския народ и допуска съмнения, когато се отнася за други народи. Припомням съчувствията към управляваните от Кадафи, Саддам, Садат..... Тръмп, Орбан.

  Еретик
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  ......в интерес на истината още не мога да формирам мнение за глав прокурора......!!!!???!!!!......много е ХАОТИЧЕН.....!!!!.....когато атакува ПРЕЗИДЕНТА за момент си помислих ,че му ЛОПА ДЪСКАТА........нещо се ВЪРШИ , КИПИ се от ЕНЕРГИЯ......!!!!????!!!!.....общо взето ше ВИДИМЕ КРАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.......!!!!!......аз лично съм на мнение ,че В С С няма КАПАЦИТЕТ да избира глав ПРОКУРОРИ......!!!!.....ТОВА ТРЯБВА ДА Е ПРЕРОГАТИВ на ПАРЛАМЕНТА......!!!!!...../...имаме нужда от фина НАСТРОЙКА на КОНСТИТУЦИЯТА....../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Това да криеш къде си роден, е признак за много тежки комплекси.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Ето едно обективно мнение, дори само за първите 30 дни, дори не обхващащо заловени наркотици за над 150 000 000 лв. под пряко наблюдение на главния прокурор, запорирани милиарди лв. и имоти, унищожена имотна и телефонна мафии, арестувани стотици издирвани от закона, прибрани стотици с невлезли в сила присъди, и т. н., но "Дневник" обективно избра да посочи само: "Конфискувани бяха 7,2 куб. м дърва за огрев без контролна горска марка и документ, доказващ законния произход на дървесината, 140 къса цигари и 4,6 л алкохол без акцизен бандерол."?!
  Както и да е:
  Ина Капкова:
  "Трябват ли му на главния прокурор Иван Гешев онези прословути 100 дни толеранс, които сме свикнали да отпускаме на всяко ново лице на висок пост? Мисля, че няма нужда от тях. И едва ли го интересува.

  Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност в страната (СНИМКИ)

  И ще каже, че е на този пост, не за да го харесват, не за да се оправдава за действията си, а да си върши работата, за която получава заплата. Не 100 - и 30 дни му бяха достатъчни, за да покаже стила на прокуратурата. Като начало - добра заявка за следващите седем години - активна, бърза, непоколебима, независимо дали става дума за ало-измамници, или за хазартни играчи, или за действащи министри. "Няма недосегаеми. Ще върна чувството за справедливост на българските граждани"- това са две ключови фрази, които чувахме през последните дни, наситени на прокурорски операции съвместно с МВР.

  Гешев категоричен: Атаките срещу прокуратурата идват от олигарсите с милиарди

  След 30 години се намери най-сетне някой с реална власт, който не само да изговори това клише, а да го прилага в действителност. Ударите на закона застигнаха всеки, който си е заслужил това, без значение колко популярна и авторитетна е фамилията му.

  Иван Гешев получил SMS от президентството и обаждане от кабинета на Златев

  Общественото положение не успя да им спести неудобството от удара на закона на Божков, Баневи, Арабаджиеви, Стайкови. Видяхме и първи действащ министър в ареста - дали е невинен, или не, съдът ще си каже. Въпросът е, че не става дума за бивш властник, на когото е лесно да вдигнеш ръка, след като вече е никой. Висш чиновник - шеф на Комисията по хазарта, го последва. В полезрението на прокуратурата попадна и президентът, за когото разбрахме, че засега го пази само имунитетът. Но и на него вероятно няма да му бъде спестено разследването, ако Конституцията позволява. Наред с всички тези хора, заемащи неслучайни и високи постове, под ударите на закона при Гешев начело на прокуратурата попаднаха и наркопласьори, ало-измамници, обирджии, насилници, лихвари - цялата криминална измет, която трови живота на българина на битово ниво вече 30 години. Телефонните насилници обраха милиони от българските пенсионери, но Гешев им разказа играта, и то още като зам. главен прокурор.

  За месец само главният прокурор разби нормата, че важните клечки не ги застига справедливост. Неписан закон, с който средностатистическият българин беше свикнал да се съобразява.

  Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

  А през това време онези, които крадяха от българския народ, се превърнаха в жертви. Избелени, изгладени, лустросани авторитети, които сега жалим. Чисто и просто Стокхолмски синдром - след като си свикнал толкова години с кредото, че недосегаеми има.

  Битката на много фронтове означава и много, при това силни врагове. Въпросът е дали главният прокурор ще се уплаши от пороя от атаки, мотивирани от хората, чиито интереси ще настъпи, или ще защити реномето си на "смел разследващ"."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Сложили сте някои цитати, които не са нещо особено, а сте пропуснали главната издънка на главния прокурор.
  "Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."
  Интервю пред БНТ, 23.07.2019

  Някак свикнахме, че трите власти отдавна не обръщат внимание на Конституцията и отричат основните положения в нея. Сега вече и на четвъртата власт спря да и пука.

 18. 18 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#15] от "ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!":
  "Това да криеш къде си роден, е признак за много тежки комплекси."

  Някъде видях вметнато, че е от Волуяк, че е син на милиционер и от малък си мечтаел да стане милиционер.

 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Лелеееее . . . 'ма т'ва бургаските аптекари какво сте пили снощи бе?! Объркал си много дезинфектанта, човек! Тия, 'дето са за ръце, не се пият, 'щото виж какъв е резултатът!

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Трябва спешно да се създаде механизъм за смяна на главния прокурор на опъ основания. Едно от тях трябва да бъде некомпетентност или липсата на нравствени качества за заеманата длъжност и този е дотам......
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Извинете - такъв механизъм има. Съгласно чл. 129, ал.(2) от Конституцията главният прокурор се освобождава по същия ред, по който се и назначава - от президента по предложение на Висшия съдебен съвет.

  А основание за освобождаване съгласно същия чл. 129, ал. (3), т. 5 може да бъде:

  5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

  Мен ако питате за първите си 100 дни Гешев консумира изцяло състава на цитираната т. 5.

 21. 21 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Баси подлогата. Свирки дялкаме всякакви...

 22. 22 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  hamiltonf - многословието ти е признак на ГЪЗОЛИЗИЕТО ТИ !
  Грешев е главатар прокурор/главатар защото властта му над другите прокурори е прекалена/ , ПРОКУРОР НО не на обикновенните бългъри , а на ГЛАВАТАРИТЕ НА МАФИЯТА ДОГАН И ПЕЕВСКИ! КОГА ГЕШЕВ ЩЕ РАЗСЛЕДВА ОНОВА КОЕТО ПРИКРИ ОТ ФАЛИРАНЕТО НА КТБ , 4.5 МИЛЯРДАТА КОИТО ИЗЧЕЗНАХА ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРИТЕ , КОТО 0.5 МИЛЯРДА ОТКРАДНА МАМИНОТО ЛОЕНО НАГЛЯРЧЕ - ПЕЕВСКИ , А ОСТАНАЛИТЕ РУСКАТА БАНКА ! КОГАТО ГЕШЕВ АРЕСТУВА ШЕФА НА МАФИОТСКИЯ ПРЕХОД В БЪЛГАРИЯ ДОГАН И САТРАПСКОТО МУ ОТРОЧЕ ПЕЕВСКИ - ТОГАВА ЩЕ ГО ПРИЗНАЯ И ЗА МОЙ ПРОКУРОР - ДО ТОГАВА ЗА МЕН ТОЙ Е ГЛУПАКА КОЙТО ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ И НАКАЖАТ КОГАТО НЕ ИМ Е НЕОБХОДИМ!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "По корем да се влача, ще направя всичко, за да оправдая очакванията на българските граждани."
  А на закона, майната му. Гл. прокурор не служи на гражданите и не се съобразява с тях, а само и единствено със закона. Други са избрани да служат на гражданите.

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако са си въобразявали, че с тази статия ще извадят очи, не се е получило. Изписаха вежди. Четеш и виждаш човек с мисия, човек, повел война срещу престъпността от всякакъв калибър; човек, даващ си сметка, че ако това, което говори и това, което прави, се покриват напълно, всеки подложен на санкции престъпник или безхаберник "ще въздържа от действие" или напротив, "ще прави усърдни при изпълнения на задълженията им" много други нему подобни.

  Но разбира се, можем да си плюем по инерция, пишейки изпразнени от съдържание и съвършено несъотносими нито към говоренето, нито към действията на Гешев патетични постинги.

 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Роси, ти кои точно граждани имаш предвид? Защото гражданите биват най-различни, и на тези, дето Гешев ги е подгонил, наистина други служат. Но те не са за уважение, а за презрение.

 26. 26 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Какъвто народа, такива управниците.
  В нормалните държави, когато на хората нещо не им харесва, намират начин да се организират и да променят нещата в своя полза. При тях е изключено по време на протестите им да се организират платени контрапротести от вмирисани черни потници, от които се подават яки мускули. Когато един народ бездушно, с овчи поглед, приема налагането на свинеглави гьонсурати да го управляват, не е в състояниу да разбере унизителното състояние, в което се представя пред цивилизацията. Тук много хора при споменаването на думата цивилизация ще реагират гневно, защото за тях цивилизацията е Евразия.

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Ако са си въобразявали, че с тази статия ще извадят очи, не се е получило. Изписаха вежди. Четеш и виждаш човек с мисия, човек, повел война срещу престъпността от всякакъв калибър; човек, даващ си сметка, че ако това, което говори и това, което прави, се покриват напълно, всеки подложен на санкции престъпник или безхаберник "ще въздържа от действие" или напротив, "ще прави усърдни при изпълнения на задълженията им" много други нему подобни. Но разбира се, можем да си плюем по инерция, пишейки изпразнени от съдържание и съвършено несъотносими нито към говоренето, нито към действията на Гешев патетични постинги.
  —цитат от коментар 24 на gr52


  Много си прав, @gr52. С тази статия още веднъж и непоколебимо ни доказват, че в Дневник кипи безсмислен труд, с цел да извадят очи, а всъщност изписват вежди! Не могат да го помръднат Гешев, не могат да му кажат „копче“, не могат да променят вижданията му, нагласите му, начина му на работа, целите му, методите му, даже не могат и чрез грантодателя си да окажат някакво влияние, защото Гешев беше в Щатите и получи тотално одобрение. Така че, както казва народът в безкрайната си мъдрост „Кучетата си лаят, керванът си върви, а керванджията си го мести в другия крачол“! Така че нека си пишат, не пречат, пък и резултатът е точно обратен на техните очаквания, ама кой от тях да види? Никой! Мислех издателя на Дневник за поне малко от малко далновиден, но се оказва, че съм се лъгал! Е, признавам си! Някакви въпроси?

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1613 Неутрално


  "Стоте дни на главния прокурор...."

  С две думи - нищо, но от сърце!

 29. 29 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 9 Весело
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Весело

  Те двамата с Барба Ганьос са си плюли в устата. В милиционерското училище ли ги учат да продават ,, майбаси'' яхти и мерцедеси ?

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":

  Каквото е писано...това ще стане ! Иначе , всеки народ си заслужава управниците …..
  __------------------

  Не каквото е посано, а каквото сами си го направим.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Пак ще кажа - като протестирахме срещу него, бяхме около 300 човека. Другите сметнахте за достатъчно да се смеете на Демократична България от удобните си офис столове.
  Днес, Гешев е новия премиер. Съвсем скоро ще се разгърне това милиционерче

 33. 33 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 868 Весело

  много фойерверки ,фанфари и радост ,особено за онези които си го избраха, и най вече за недялко

 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#30] от "hodounski":

  Страшното е, че "Това не е изключение. Това е стил на поведение" и на ВСС. Мене ме интересуват не нелепите фрази на Гешев, а тиражираните неистини на ВСС - десетократно увеличените внесени от него обвинителни актове и присъди в качеството му на прокурор в СГП, разгласени като част от професионалното му CV ... Услужливо не се проверява бизнеса на жената, с която живее, произтичащия конфликт на интереси по делото Иванчева.
  Но, както е записано в Еклесиаста - "Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK