Стоте дни на главния прокурор: "Това не е изключение. Това е стил на поведение"

Стоте дни на главния прокурор: "Това не е изключение. Това е стил на поведение"

© Велко АнгеловКакъвто човекът, такава и речта му", е казал Луций Сенека (4 г. пр. н. е. - 65 г.). По повод първите сто дни от мандата на главния прокурор Иван Гешев "Дневник" събра негови изказвания, които смята за важни и очертаващи стила му на работа през следващите 7 години. Собствените думи рисуват автопортрета на обвинител №1 по-добре от всеки друг. "Всичко е казано, няма какво да се добави", както гласи друга древна сентенция.


"Бивши главни прокурори няма."
Към предшествениците си Васил Мръчков, Никола Филчев и Сотир Цацаров на тържествената клетва в Съдебната палата при встъпването си в длъжност, 18 декември 2019 г.


Никола Филчев на клетвата на новия главен прокурор.

© Велко Ангелов

Никола Филчев на клетвата на новия главен прокурор.
"За мен и колегите ми в прокуратурата важат думите на Ейбрахам Линкълн: "Може да вървим с малки крачки, може да вървим бавно, но никога не вървим назад". Трябва да помним и думите на апостола на свободата: "Дела трябват, а не думи."
...
Чака ме най-тежкият мандат от всички досега след 1989 г."
...
"Всички прокурори са независими! Всички магистрати, включително и всички прокурори, базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Така че този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата."
От речта му на тържествената клетва в Съдебната палата при встъпването му в длъжност, 18 декември 2019 г.


"По корем да се влача, ще направя всичко, за да оправдая очакванията на българските граждани."
...
Хора паразитират върху гърба на прокуратурата, които се хранят от грантове, и втълпиха, че главният прокурор е недосегаем. Сега сме в ситуацията да обясняваме, че нямаме сестра."
В първото си интервю като главен прокурор - за "Пик", 18 декември 2019 г.


Клетвата на новия главен прокурор Иван Гешев.

© Велко Ангелов

Клетвата на новия главен прокурор Иван Гешев.


Дата и място на раждане:
19.12.1970 г., Софийска област

В биографията му, публикувана на официалната страница на прокуратурата, е пропуснато името на родното му място, 18 декември 2019 г.


"Не виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни промени. Той е политически.
...
Ние знаем, че не сме безгрешни, и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други."
...
На мен най-много ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. (...) Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат."
В интервю по БНТ, 19 декември 2019 г.


"Тук сме, за да покажем, че има държава и тя си върши работата."
На влизане в село Галиче, след като там е убита 18-годишна ученичка, 13 януари 2020 г.


"Предстоят интересни времена."
На пресконференция във Враца в отговор на въпрос, свързан с водната криза в Перник, 13 януари 2020 г.


"Ако отказите за образуване на досъдебно производство подлежат на съдебен контрол, това ще наруши конституционния принцип, че само прокуратурата привлича към наказателна отговорност."
Становище до парламентарната правна комисия, цитирано от news.lex.bg, 14 януари 2020 г.


Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на ДАНС да се извърши проверка за нивата на язовирите в цялата страна, а също така и да установи дали в стари мини не се съхраняват отпадъци.
Съобщение на пресцентъра му, 16 януари 2020 г.


"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията."
Съобщение на пресцентъра му, 29 януари 2020 г.


"Не може плюсовете да са само за богатите, а минусите да са за огромна част от другите хора през тези години. Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията."
Пред журналисти по повод издирването на Васил Божков, 29 януари 2020 г.


"Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Вярвайте ми, ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него.
...
Аз не се срещам с олигарси, имах обаждане и от Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. Н
е може главният прокурор да бъде привикан с есемеси от едно лице, вероятно същия Митко, на когото вероятно президентът Радев вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му."
Пред журналисти преди ВСС, 30 януари 2020 г.


Главият прокурор на път към ВСС

© Велко Ангелов

Главият прокурор на път към ВСС


"Съкровищата са откраднати, изкопани от българската земя, немалка част са купени от иманяри, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция, част от тази колекция има незаконен произход."
По БНТ за колекцията от антики на Васил Божков, за която държавата от години твърди, че е законна, 4 февруари 2020 г.


"Аз ви казах съвсем културно - депутата Пеевски и всеки друг депутат, министър - виждате, че има в ареста, олигарси, олигарси, които се крият в ОАЕ, Цветан Василев, когото го пази руската държава чрез сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого, мисля, че го виждате. (По делото за КТБ - бел. ред.) аз съм видял този, за когото има доказателства. Други въпроси имате ли? Как е времето в Москва?"
В европарламента в Брюксел в отговор на въпроси на журналисти, сред които Атанас Чобанов от "Биволъ", ще бъде ли разследван депутатът от ДПС Делян Пеевски, ако бъде посочен от САЩ като корумпиран, 5 февруари 2020 г."Не мисля, че има такива самоубийци. След случая с SMS-а телефонната ми комуникация е доста редуцирана. Естествено, че беше любезен SMS. С мен вече всички са любезни напоследък."
По БНР на въпрос как ще реагира при телефонно обаждане от политик, за да не се "удря" някой и дали е бил любезен SMS-ът от президентството, 9 февруари 2020 г.


"ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство, не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към наказателното производство. (...) И аз какво да направя? Да го изям ли това дело, да го скрия?
...
Това са веществени доказателствени средства (ВДС). Това не е изключение. Това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя."
По БНР в отговор на въпрос, че според авторитетни юристи разпространяването на СРС извън наказателното производство е престъпление по чл. 145 от НК, 9 февруари 2020 г.


Глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв възлoжи нa ДAНC извършвaнeтo нa пълнa прoвeркa нa цeлия привaтизaциoнeн прoцec и нa пocлeдвaщия кoнтрoл oт oтгoвaрящитe зa тoвa миниcтeрcтвa, aгeнции и други държaвни вeдoмcтвa.
Съобщение на пресцентъра му, 12 февруари 2020 г.


"За мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен."
...
"По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да го продадеш и да вкараш едни 100-200 млн. лв. за филтри за осигуряване на чистотата на въздуха и системи за сигурност. Никой не може да забрани на някой да развива някакъв бизнес, но трябва да се спазва законодателството. Ако трябва ще си продадеш яхтата, "Майбаха" и някоя и друга вила, но ще сложиш филтри и системи за сигурност. Време е нещата да си дойдат по местата. Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат. Ние ги объркахме достатъчно. Време е да си ги оправим. Скоро ще ви омръзне сигурно. Всеки ден ще има акция в страната. Ще видите до края на годината..."
Пред журналисти в Бобов дол, където е на проверка на тецовете на Ковачки, 13 февруари 2020 г.


"Ще го оправим, ще го оправим. То не е сложно. Ще си продадат майбасите, ще си сложат пречистващи инсталации и ще се оправят работите."
Във видео, разпространено от пресцентъра му от Бобов дол, в отговор на възрастна жена, която апелира "да оправи Бобов дол, да се почисти въздухът, за да има млади хора", 14 февруари 2020 г.


"Гледам, че всички дават акъл - президентът Румен Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Бойко Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета като Ковачки, политици - Нинова и Каракачанов и др. Няма да допусна прокуратурата да бъде замесена в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да каже на прокуратурата какво да прави. Те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат това, за което са ги избрали българските граждани. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политици и откровени крадци. За нас по-важно е да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани. Тези крадци да бъдат изправени пред съда и да ходят в затвора."
В репортаж от Чирпан, където лично ръководи акция срещу битовата престъпност, 17 февруари 2020 г.


"Конфискувани бяха 7,2 куб. м дърва за огрев без контролна горска марка и документ, доказващ законния произход на дървесината, 140 къса цигари и 4,6 л алкохол без акцизен бандерол."
Съобщение на пресцентъра му след акция срещу битовата престъпност в старозагорските села Хан Асарухово и Братя Кунчеви, 23 февруари 2020 г.


С вътрешния министър Младен Маринов на акция в Белозем.

© Пресцентър Прокуратура

С вътрешния министър Младен Маринов на акция в Белозем.


"Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото поле. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане."
Пред журналисти в Кричим, където ръководи акция срещу битовата престъпност, 26 февруари 2020 г.


"Колегите от спецпрокуратурата ще преценят дали да образуват досъдебно производство. Аз съм главен прокурор и не отговарям за всяка конкретна проверка. Случаят "Барселона" е рутинен и единствено представлява интерес за медиите."
В Кричим пред журналисти на въпрос какво прави по разследването за пране на пари в Барселона, което води до премиера Бойко Борисов, 26 февруари 2020 г.


Прокуратурата поздрави българите за празника с изпълненията на фолклорна група "Годлевски Великден" на своя канал в "YouTube" - "Песен за България" и "Песен за поп Партений".
Съобщение на пресцентъра му за рода, от който произхожда главният прокурор, 3 март 2020 г. От Гешевия род е и прототипът на овчарчето Калитко - изтъква "24 часа"."Ако инициирам промени в закона за адвокатурата, ще започнат писма до ЕК как съм привърженик на Сталин, Ленин и кой ли още не. Целта им е да бъде блокирана българската прокуратура, да не може да си свърши работата, да й се сложи намордник. Тогава се казва, че е признак на висша демокрация. Вижте кои са тези хора, какви интереси прокарват, на кого са адвокати, от кои НПО-та са, откъде се финансират те. Отделно съществуват и допълнителни цели - дребни политически игрички за пропаганда, да се трупа политически имидж на гърба на прокуратурата."
В интервю по БНР, 4 март 2020 г.


"Много ми е приятно, живи - здрави. Здравейте. Говорихме с кмета - може да поработим малко, на края на годината по-спокойни да са нещата по селата. То при вас не е съвсем спокойно, ама... Живи и здрави... съвсем ще спрат. Ще поработиме, ще поспрат.
Във видео, разпространено от пресцентъра му, заснето в монтанско село, където разговаря с възрастни хора на открито след акция срещу битовата престъпност, при която са открити незаконни дърва, наркотици и откраднати цветни метали, 6 март 2020 г.


Сред народа в монтанско село.

© prb.bg

Сред народа в монтанско село.


Под ръководството на главния прокурор на Република България Иван Гешев към Прокуратурата е създаден Щаб във връзка с решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., свързано с нарастващото разпространение на новия коронавирус COVID-19.
Съобщение на пресцентъра му, 13 март 2020 г.


"В качеството си на обикновен български гражданин надявам се и мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки, които взеха и някои други държави около нас.
...
"Гражданите да подават сигнали за спекула на стоки от първа необходимост и всичко важно за здравето на българските граждани."
...
"Извънредната ситуация изисква извънредни мерки. В такива ситуации един от рисковете са тези фалшиви новини, които може да предизвикват масова психоза и паника. Тази паника може да е предизвикана дори и съзнателно, което може да доведе до доста сериозни проблеми за цялата държава. Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков - 1968 година и текстовете в голямата си част са морално остарели. И сега в момента берем плодовете на това, че този Наказателен кодекс е в това състояние."
Пред журналисти след среща с ръководството на Националния оперативен щаб, 16 март 2020 г.


"Щети ще има. През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни, без бащите ни, без дядовците ни? Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява. Мерките, които трябва да се вземат, са радикални. И трябва да се мине, колкото и да звучи крайно, в режим почти на военно положение и организиране на държавата за самозадоволяване и производство на всички стоки от първа необходимост. Незабавно Банско под карантина. Това, което наблюдаваме в момента, е в реално време, защото контролирам информацията от всички прокуратури в страната. Процесите, които текат и които аз контролирам информационно, наподобяват много процесите в Италия и други страни."
От видео пред правната комисия по време на обсъждане на закона за извънредното положение, 17 март 2020 г.


"Отговорните лица трябва да действат адекватно и незабавно. Трябва да се действа с дата "вчера", защото днес вече се бавим. Призовавам за радикални мерки, ако трябва, да се въведе вечерен час и контрол на движението в големите градове."
В интервю за Нова тв, на фона на портрет на Ильо Войвода, 18 март 2020 г.


"Аз повторих много от това, което искат повечето лекари. Напоследък ми се обаждат от цялата страна."
В интервю за "24 часа" на въпрос, че неговите идеи за радикални мерки сякаш започват да се възприемат, 23 март 2020 г.


"Към момента се вижда отчетлив спад. Подозираме обаче, че това ще се промени и може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант."
В интервю за "24 часа" на въпрос за акциите му срещу битовата престъпност, 23 март 2020 г.


Главният прокурор Иван Гешев се срещна с посланика на Китай Дун Сяодзюн

© prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с посланика на Китай Дун Сяодзюн


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK