Как коронавирусът засилва социалните различия в САЩ

Как коронавирусът засилва социалните различия в САЩ

© Associated PressВелислава Петрова е доктор по социология и културна антропология от университета "Париж Декарт" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е преподавател в специалността "Културология" на Софийския университет. В момента живее в САЩ, където е гост-изследовател по програмата "Фулбрайт" в Калифорнийския университет, Бъркли. Занимава се основно с градски изследвания и икономическа етнография.


Всички бяхме изумени, когато на 11 март президентът Доналд Тръмп обяви затварянето на границите на САЩ за страните от Шенген за период от 30 дни. Колеги анулираха лекции и започнаха трескаво да запазват самолетни билети, опитвайки се да се съберат със семействата си.


Още по-изумени и уплашени обаче бяха всички, когато затвориха училищата. Учителката на сина ни казва, че не е виждала това в 30-годишния си стаж като преподавателка. Дори по време на горските пожари в Калифорния от последните години, когато въздухът е бил почти невъзможен за дишане, децата са пропуснали само един учебен ден.
На 16 март шестте най-засегнати от коронавируса области в Калифорния обявиха т.нар. shelter in place (буквално "подслон на място" - код на Националната метеорологична служба на САЩ , който предупреждава в критична ситуация хората да останат там, където се намират - бел. ред.). Става дума за население от порядъка на 6.7 млн. души, разположено в района с най-висок стандарт на живот в САЩ - около град Сан Франциско. Shelter in place обикновено е мярка, която се въвежда по време на природно бедствие или животозастрашаваща авария и цели да постави хората в по-безопасна среда, докато опасността отмине. В университета ни заплашиха с дисциплинарни наказания, ако не я спазваме на територията на кампуса, което също се оказа прецедент. Постепенно заповедта се разпространи на територията на целия щат.


Засега забраната, поне в Калифорния, е свързана със струпванията на хора на едно място, разходките, спортът и извеждането на домашни любимци са възможни, ако се спазва дистанция от 6 фута (около 2 м) с хора, с които не споделяте едно и също домакинство. Ограничен е достъпът до детски площадки и някои видове паркове, но не всички. Забранени са и всички неосновни икономически дейности, като дефиницията за основни е доста гъвкава. В неделя губернаторът на Калифорния се възмути и порица гражданите, че не спазват препоръките и са се юрнали по плажовете, но засега никой не плаши с по-строги мерки. Вследствие на това много бизнеси затвориха, други преминаха само на доставки с намален персонал.


Всичко това се случва на фона на президентската кампания, в която очевидно темата за здравеопазването, общественото здраве и въобще социалния договор ще е централна. Доналд Тръмп на няколко пъти дава знаци, че иска да върви в посока отмяна на мерките за изолация, и то в близко бъдеще.


Постепенно акцентът в публичния дебат се измества към икономическите последствия от предприетите мерки и в полето на републиканците и демократите това се обсъжда по различен начин. Докато републиканците настояват на мерки, пазещи основно големия капитал, демократите предложиха собствен набор от мерки от над 1000 страници, които опонентите категоризират като "социалистически", "нямащи нищо общо с борбата и последствията от коронавируса". На 25 март Сенатът прие единодушно пакет от мерки в размер на 2 трилиона долара, за който тепърва ще разберем какво съдържа в детайли.


Атомизация или солидарност


Когато се говори за икономически последствия, те имат две перспективи. От една страна, това са компаниите, които търпят загуби, но в другия край се намират служителите, които ще понесат основно тежестта на случващото се. Кризата, неяснотата, породена от новия вирус, и неготовността на различните социални системи да посрещнат опасността много засилват социалното неравенство и в общество с ниска социална защита би могла да доведе до повече индивидуализация и затваряне в малки класови общности.


Основният въпрос е дали ситуацията би засилила атомизацията в американското общество, или би я смекчила към една по-солидарна система. Разбира се, за това ще има значение и изходът от предстоящите президентски избори. Все пак за култура, построена върху ценностите на личната свобода, индивидуалния избор, състезателността и индивидуализма, е малко вероятно да видим революционен обрат.


Предприетите ограничителни мерки правят много по-ясно видими социалните неравенства в една територия, в която те вече са силно изразени заради технологичния бум от последните години и заселването на много високоплатени специалисти от ИТ сектора. Спазването на мярката е невъзможно за много хора, поставя уязвимите групи в още по-трудно положение, защото върху тях пада не само тежестта на собственото им оцеляване, но и невъзможността да се грижат за децата си.


Ето няколко примера за това как се отразиха мерките на икономическия живот, за да обясня какъв е ефектът върху хората:


Във Фриймонт в завода на "Тесла" освободиха наведнъж 7000 души от общо 10 000. Засега според официалното съобщение на компанията те са в 14-дневен платен отпуск, но не се знае какво предстои. Някои магазини затвориха изцяло, като например гигантът за преоценени стоки TJX Companies, който затвори както магазините, така и онлайн търговията си. На други се наложи да се преориентират единствено към онлайн търговия. Uber, които в момента имат рязък спад на употребата на услугата си, поискаха помощ за подкрепа на шофьорите си, безпрецедентна стъпка засега, защото досега компанията се бореше активно срещу това шофьорите, които ползва, да не бъдат квалифицирани като работници, т.е. да нямат трудова защита и ангажименти към тях.


Сектор, който преживява голяма промяна, е този на ресторантите. В седмицата след обявяване на shelter-in-place предлагането на употребявано ресторантско оборудване в сайта craigslist рязко скочи. Много известни ресторанти затвориха врати напълно и се разделиха окончателно със служителите си, някои обещаха 14-дневен платен отпуск на служителите си, но при продължаване на мерките в сегашния им вид е малко вероятно да продължат със защитата им.


Последните седмици индексът Dow Jones падна с 1/3, което се отразява директно на натрупаните пенсии, защото американската пенсионна система е капиталова.


Когато изолацията е привилегия


Как коронавирусът засилва социалните различия в САЩ

© Associated Press


Разбира се, избухването на кризата с вирус COVID 19 неимоверно засилва усещането за несигурност навсякъде по света и поставя под въпрос дългосрочното планиране. Специфичното в ситуацията в САЩ е, че тя се случва на фона на голяма социална несигурност, която е част от нормата на трудовите отношения. За да се подкрепя икономическият растеж, Калифорния е един от щатите, които се придържат към т.нар. at-will-employment - законодателна политика, която позволява бързото и без довод уволняване на работници, а достъпът до медицински грижи е обвързан и с работния статус, така че смяната или загубата на работа водят до временна липса на медицинска застраховка или до такава на непосилна цена.


Но основният проблем идва от това, че спазването на заповедта за shelter-in-place е въпрос на социално положение и е вид привилегия. За много американци тя означава загуба на работа и ресурси, което - без налична система на обществено осигуряване - ще доведе до много рязко увеличаване на бедността.


В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството за всички, а само за отделни категории служители и дори и за тях не е платен (т.нар Family and Medical Leave Act, или FMLA). На 19 март беше публикуван временен акт за платен отпуск към съществуващия FMLA, специално третиращ епидемията от COVID-19. Той обаче се отнася за работодатели с до 500 служители и работещи в държавния сектор, като не покрива обезщетенията на служители, свързани със затваряне на бизнеси или фалити. Както и навсякъде другаде, работата от вкъщи е вариант за практикуващите ограничен брой професии - най-често т.нар. бели якички и ИТ специалисти, но много други, които са изложени на много по-чест контакт с хора, нямат тази възможност и продължават да работят или губят работата си, защото тя изчезва.


Въпреки че САЩ са една от най-високотехнологичните в световен мащаб държави, достъпът до здравеопазване е изключително неравномерен. Все още не е напълно ясно какво би струвало на всеки човек едно потенциално лечение и какво биха платили застрахователните компании. Преди около седмица президентът Доналд Тръмп се похвали, че се е разбрал със застрахователите да покриват цената на лечението. Бързо бе опроверган, че става дума само за тестването, което дори няма да бъде покривано от застрахователите, а от федералния бюджет.


В пресата бе публикувана сметката от болницата на пациентка със съмнения за коронавирус на стойност 35 000 долара, които тя трябва да плати от джоба си, защото е в момент на смяна на работа. Все още не е известно как ще се покрива лечението за много групи хора или как ще имат достъп до него хората без дом, за които е предизвикателство и спазването на заповедта за подслоняване и социална дистанция.

Нормалният живот ще се върне след абсолютно ненормалния


Проф. ген. Венцислав Мутафчийски,

Председател на кризисния щаб


На фона на опасността от обедняване, на засилването на усещането за лична несигурност и нарастващите сметки за здравеопазване пред Доналд Тръмп ще има няколко избора и никой от тях няма да е лек. Какво ще се случи с обществения договор в САЩ предстои да научим и значение за това ще има кой ще е претендентът на демократите и в каква посока ще тръгне предизборната кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  Сега е момента другаря Бърни да поведе САЩ към светлото бъдеще! Жалко, че от DNC му подляха вода и нема видим тоя чутовен експеримент!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 2. 2 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 274 Весело

  3.3 милиона съкратих за една седмица - 10 пъти повече от всеки друг. Другата мисля да си подобря рекорда. Добър съм, голям съм беее.

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Весело

  Как беше приказката? Народът си заслужава управниците. Заслужавате си оранжевия. Сега не се оплаквайте.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  Заслужиха си ги всичките от Рейгън, насам ..Затова сега производствата са в Китай, средна класа няма , а първите трима по богатство, притежават повече от половината население на САЩ..А не беше точно така 80-те и началото на 90-те.. Иначе статията разглежда резултати от процеси, които текат от десетилетия и Тръмп е малка част от тях..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Не виждам нищо весело, за разлика от №1 и №2.

 6. 6 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Забавно се получи. Ето детайли за помощния пакет:

  https://www.npr.org/2020/03/26/821457551/whats-inside-the-senate-s-2-trillion-coronavirus-aid-package

  Преди две години Тръмп и републиканците дадоха Tax cut на богатите и корпорациите. Големите корпорации вместо да ги вложат за служители, започнаха да си купуват и надуват цените на акциите - buybacks. Сега 500 милиарда отиват пак за тях, защото иначе щели да фалират и служителите ще останат без работа, а пък цените на акциите им се изсипаха и никой не иска да ги търгува. Забавно се получи.

 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  „В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството…
  достъпът до здравеопазване е изключително неравномерен…
  сметката от болницата на пациентка със съмнения за корона вирус на стойност 35 000 долара, които тя трябва да плати от джоба си“
  *****************************************
  Егати тъпата държава. Българите които отидоха да живеят там се оказаха най-излъганите българи!

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":


  До коментар [#5] от "stedim":

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Както и да го погледнем, кофти ситуация.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не виждам нищо весело, за разлика от №1 и №2.
  —цитат от коментар 5 на stedim


  Първия не е по темата, втория явно е сарказъм.

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Да ги засилва?
  Социалното неравенство никога не е било толкова голямо, колкото при капитализма.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  Чакайте да дойде на власт Сенилният. Тогава ще дойде веселото.

 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#9] от "Goldmantelziesel":

  С риск, да влезем в излишен спор, коментар 1 е точно по темата, доколкото социалното неравенство е в основата на кампанията на Сандърс.Всъщност, ако социалист по убеждение има шанс да бъде Президент на САЩ, то е именно в такава ситуация.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Колко глупости са изписани в тази статия, не е истина:
  "американската пенсионна система е капиталова"
  "вирус COVID 19"
  "Калифорния е един от щатите, които се придържат към т.нар. at-will-employment"
  "достъпът до медицински грижи е обвързан и с работния статус"
  "В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството за всички, а само за отделни категории служители"

  Дамата да се придържа към тясната си специалност, за чието усъвършенстване американските данъкоплатци плащат в момента. Изобщо никаква дума не може да става за генерализация, щом става въпрос за САЩ. Съвсем настрана основни груби пропуски в познанията за функционирането на трудовите пазари, здравното осигуряване на федерално ниво, между различните щати, дори общини и населени места.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 14. 14 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#5] от "stedim":

  Отдавна не е весело, за половината население на САЩ.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 15. 15 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1463 Весело

  Да ги засилва? Социалното неравенство никога не е било толкова голямо, колкото при капитализма.
  —цитат от коментар 10 на Taiga


  Който не работи - не трябва да яде

  -- руска мъдрост

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 16. 16 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1463 Весело

  Егати тъпата държава. Българите които отидоха да живеят там се оказаха най-излъганите българи!
  —цитат от коментар 7 на trj09592697


  така е

  българите масово се изнасят от САЩ и Западна Европа и емигрират в русия

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 17. 17 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Чакайте да дойде на власт Сенилният. Тогава ще дойде веселото.
  —цитат от коментар 11 на puknatastotinka


  Ако има живи след Дебилният...

 18. 18 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Мда имах си хас статия за США, да не бъде обърната
  Вие ако знаете какво е в Рассия

 19. 19 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  На това се вика "номера на китайката".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 20. 20 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  Американците винаги са били сплотена нация и бедствията ги карат да пренебрегнат социалната разлика и да стъпят на крака. За разлика от нас, за съжаление.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 21. 21 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  Ориндж Ман бад! Бад бад бад!!!

  Либерастията е ОСОБЕНО жалка опитвайки да яхне короната

  Facing Worlds
 22. 22 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Въпреки че САЩ са една от най-високо технологичните в световен мащаб държави, достъпът до здравеопазване е изключително неравномерен."

  Вчера Дневник имаше статия за българка в САЩ която от страх да не я одерат в "болницата" останала дома и умряла. Тва е положението - янкито за едно обикновено измерване на температура и налягане трябва да плати най-малко пет хиляди долари и избора да умре като куче дома но няма да отиде при лекара, че шансите "болницата" и банката да му вземат къщата са огромни. Важно в филмовето имат къщи с базейни!

 23. 23 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 582 Разстроено

  Мдааа... таковали са му мамата на пролетариата в САЩ... :(

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Истинският световен лидер е лидер по всичко!

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 820 Неутрално

  В момента 3.3 милиона са се записали в бюрата за безработни, а този процес едва сега започва. Така че не може да се очаква нищо добро. Напомня ми за ситуацията във филма "Уморените коне ги убиват", дано не стигнем такова падение.

 26. 26 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#20] от "proventuss":

  "За разлика от нас, за съжаление"

  Ъмпх, бай Българ се държи повече от чудесно засега, пупупу да не е уроки и да нема отпускане щото сме у прелюдията още.

  Стига с това самобичуване. Даже вече презапасяването е рядкост, хората си пазаруват там как си им е по график оптимално и конвейра бичи на пълни обороти. Ся кой има магазин за хъсъ че направи пеликанска гуша, нема лошо де, после па те че арчат за захарен памук у парка и таблети и така

  Facing Worlds
 27. 27 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 582 Разстроено

  българите масово се изнасят от САЩ и Западна Европа и емигрират в русия
  —цитат от коментар 16 на FourOhFive


  Хахаха, руски тролеееее!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5088 Весело

  Там поне имат опит със сегрегацията и Ку-клукс-клан.....

 29. 29 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 582 Разстроено

  В момента 3.3 милиона са се записали в бюрата за безработни...
  —цитат от коментар 25 на proza


  Това са само записалите се в седмицата от 15 до 21 март!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 30. 30 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "В пресата бе публикувана сметката от болницата на пациентка със съмнения за коронавирус на стойност 35 000 долара, които тя трябва да плати от джоба си, защото е в момент на смяна на работа. "

  А после някои се чудят защо щатите залитат по социализма.

  Сега беше момента оранжевия тъпак да покаже на какво е способен. Америка е огромна държава с огромни способности и ако те не се справят ясно къде е проблемът.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":Заслужиха си ги всичките от Рейгън, насам ..Затова сега производствата са в Китай, средна класа няма , а първите трима по богатство, притежават повече от половината население на САЩ..А не беше точно така 80-те и началото на 90-те.. Иначе статията разглежда резултати от процеси, които текат от десетилетия и Тръмп е малка част от тях..
  —цитат от коментар 4 на Noise


  какво общо имат 80-те с 2020-та? нали се сещаш колко от тези най- богати хора са с бизнес в интернет, какъвто изобщо бизнес никой не си е представял 80-те.....

 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 866 Неутрално

  интересна статия безспорно - във всички държави ще лъснат доста проблеми пренебрегвани последните години, да не кажа десетилетия, включително в БГ

 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Баба ми навремето повтаряше една поговорка, ето, че дойде време и аз да я повторя:
  Недейте плака на чужди гробища.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  "Докато републиканците настояват на мерки, пазещи основно големия капитал..." - това си е откровена лъжа. Първоначалното предложение на републиканците предвиждаше по 500 милиарда за бизнеса (не само за "едрия", макар че за човек с биографията на дамата и здрав комунизъм в кръвта вероятно "чорбаджия-изедник" е всеки дето не е на държавна хранилка, а има дюкян в който ремонтира часовници) и 500 милиарда за домакинствата. После другарката Пелоси се опита да извива ръце и да прокара недоразумението Green New Deal. В тия над 1000 (май към 1400 бяха) страници, се включваха неща като:
  - Задължаване на щатите да приемат унифицирани закони за гласуване, улесняващи измами, многократно гласуване и гласуване на нелегални
  - субсидии за ВЕИ
  - раздаване на пари за студентски заеми на кило
  - задължение на фирмите да следят и да ДАВАТ на властите данни за етническия и полов състав на ръководните си органи, както и данни за заплащането по етнос и пол (познайте за какво са и данните на другарката)
  - забрана на университетите да искат и да "издават" гражданския статус на студентите (демек - дали не са нелегални, в САЩ това се има предвид, не на коя държава са граждани)
  - увеличаване правата и правомощията на профсъюзите
  - специални провизии, защитаващи всякакви чужденци (включително нелегални), а не американските граждани (нормално - голяма част от избирателите на ДП не са американски граждани, а много не са и между живите отдавна, но пак "гласуват" на всички избори) - автоматично подновяване на визи, забрана за екстрадация и т.н.

  Това е само най-общо. После що ги обвинявали, че мерките били пълен соц, прокарване на адженда нямаща нищо общо с епидемията и т.н. Въобще - чудя се откъде намират госпожи като тази боркиня за единний светлий комунизъм, дето се е изокала с горното писание?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#31] от "carmello":

  Нали се сещаш, че преразпределението на богатства е резултатът от неолибералната глобализация, не от появата на интернет..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":

  Общото е че в тия години Рейгън и Тачър премахнаха дуржавниъе регулации с наивната вяра в свободния пазар, който се саморегулирал. Е те тва е резултатът. Може и да се саморегулира, но с цената на огромни социални сътресения

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Тук ша влезем в спор, доколкото тези $500млрд да върха на айсберга..Ени $4 трл чакат да бъдат преразпределени именно през банките и големите корпорации..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално
  „В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството…достъпът до здравеопазване е изключително неравномерен…сметката от болницата на пациентка със съмнения за корона вирус на стойност 35 000 долара, които тя трябва да плати от джоба си“*****************************************Егати тъпата държава. Българите които отидоха да живеят там се оказаха най-излъганите българи!До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":До коментар [#5] от "stedim":
  —цитат от коментар 7 на trj09592697


  Най-излъганите българи, но не се връщат от там тук. Говори се за около 500 000 излъгани. Не всички са високо платени Айти специалисти.
  На дъщеря си съм забранил дори да си мисли за връщане!
  Обещал съм ѝ работа в Разград с платен апартамент и пак не иска да се върне!
  Да си видял опашки за виза пред посолствата на Куба, Раша, Венецуела?
  Имам доста приятели и познати там. Никой не ми се е оплакал, че е излъган!
  Не знам що така.

 39. 39 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Голяма каша. Горе ти постнаха разбивка - 500 милиарда са за едрия бизнес. За който се предпалагаше, че няма да легне на държавата.

  " гласуване на нелегални" - това ми е много любопитно. Хем нелегални, хем имат право да гласуват. С пръстов отпечатък или как? Въобще съшито с бели конци, язък за моренето на колегата да пише.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Баба ми навремето повтаряше една поговорка, ето, че дойде време и аз да я повторя: Недейте плака на чужди гробища.
  —цитат от коментар 33 на simval


  Аааа - кака ти Велислава Петрова хич не плаче на чужди гробища. Знаеш ли колко и е хубаво там на издръжка на американския данъкоплатец, да социализира с други професори-комунисти в Бъркли (сещаш се - от тия дето соц не са и помирисвали, ама ходят с тениски на Гевара, пушат трева и плюят на американския флаг) и да пише "научни" статии на тема "Вината на белия човек в епохата на пост-колониалното неравенство във възможностите и липсата на визия за по-голямо дайвърсити в бордовете на директори" ("Занимава се основно с градски изследвания и икономическа етнография" означава точно това).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Ето това е лидерството на оранжевия.И само ще става по зле.

  General Motors MUST immediately open their stupidly abandoned Lordstown plant in Ohio, or some other plant, and START MAKING VENTILATORS, NOW!!!!!! FORD, GET GOING ON VENTILATORS, FAST!!!!!!

  Мислех да сложа настроение весело , но много скоро всичко това ще е много тъжна картинка.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 42 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "Goldmantelziesel":

  Трябва да си спася приятелчетата от Боинг, Форд. Бедните да го духат.

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "На дъщеря си съм забранил дори да си мисли за връщане!
  Обещал съм ѝ работа в Разград с платен апартамент и пак не иска да се върне!"
  До коментар [#38] от "Alexander97":

  Ми щото си и забранил.


 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "Имам доста приятели и познати там. Никой не ми се е оплакал, че е излъган!"
  До коментар [#38] от "Alexander97":

  Срам ги е да си признаят.

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":Голяма каша. Горе ти постнаха разбивка - 500 милиарда са за едрия бизнес. За който се предпалагаше, че няма да легне на държавата. " гласуване на нелегални" - това ми е много любопитно. Хем нелегални, хем имат право да гласуват. С пръстов отпечатък или как? Въобще съшито с бели конци, язък за моренето на колегата да пише.
  —цитат от коментар 39 на Goldmantelziesel


  Видях кой какво е постнал, но не и това, което ти твърдиш. А понеже явно не знаеш - в някои щати (обикновено държани от демократите) не е разрешено да ти искат ID за да се регистрираш да гласуваш. Всеки опит това да се промени е нападан като "расизъм", щото според "не-расистите" демократи и SJWs, черните и латиносите са толкова зле, че не могат да си извадят документи. Което естествено нито е вярно, нито е причината - искат да могат не-граждани да гласуват, щото 100% гласуват за тях. Иди се ограмоти някъде по темата и пак ела.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#37] от "Noise":

  Е аз говоря за първоначалното предложение, както и каката в статията. От там насетне вече е друг въпрос и не съм се интересувал честно казано.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":Нали се сещаш, че преразпределението на богатства е резултатът от неолибералната глобализация, не от появата на интернет..
  —цитат от коментар 35 на Noise


  нали се сещаш колко е голяма ролята на интернет за тая глобализация?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Ситуацията вече е извън контрол.

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Разстроено

  Лелееее - погледнах ѝ профила във ФБ на госпожата. То по-зле отколкото си мислех. Естествено имаме точно общите познати, които очаквах... Има постната статия как най-богатия 1% от хората в САЩ живеели средно 10 г. повече от най-бедния 1%. Е на това му викам аз нАука на световно ниво! Кой би се сетил, че това е възможно, хеле пък да си представи причините?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Офтопик: Май вчера писах за самолетоносача Рузвелт , където бяха открити трима заразени е днес броиката скочи на 23 и за момента кораба е на котва в пристанището на Гуам и е под карантина. Спомняте си круизния кораб в Япония е тук ще е много по зле. Там поне имаха имаха минимална социална изолация докато на Рузвелт подобно нещо е невъзможно.
  Флотилията самолетоносачи са емблемата на военното превъзходство на щатите , но и това няма да бъде пощадено от вируса.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":

  Начи, Тръмп се опитва да запази световният ред, какъвто го познаваме, като раздува оше балона и практически bailout-ва всичко наред, според мен разчитайки , че доларът ще стои резервна валута и така ще изнесе тежестта и инфлацията по света.. Тоест, целият свят да плати сметката на САЩ..В некви тъмни, дълбоки и непознати води сме..Ще гледаме..Във всеки случай, никой балон не може да бъде раздуван постоянно и безкрайно.Се иде момента на "пук"...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#49] от "Тюфлекчия":

  Е тя е социален антрополог..Това и е работата..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 53 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 327 Неутрално

  The Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act (CARES Act) – which the House of Representatives is expected to vote on Friday – includes the funding for the African Development Fund (ADF), the African Development Bank (AfDB) and the International Development Association (IDA). 11 милиарда за международни организаций. Подмогащи бедните в Африка Браво на демократите начело с мумията Пелоси

 54. 54 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Не знам колко са зле американците и колко са "добри" демократите, но навремето, през 2010 гледах репортаж за чернокожо семейство, в което три поколения бяха безработни, дядо, син и внук. Цоцаха социала и възхваляваха Обама. Това е да те управляват социалисти,
  мечта за някои съфорумци.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 55. 55 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#38:"Alexander97"][/quote]

  Вярвам ти, бе : -)
  Точно дъщеря ти е „Айти специалист“. : -)
  Аз говоря за другите 499 999 българи които продават пица и мият тоалетните по хотелите. Няма срамна работа!
  Срамно е да лъжеш, че си „Айти специалист“, а в действителност миеш кенефите в САЩ и да идваш в България за да си оправиш зъбите.

  До коментар [#38] от "Alexander97":

 56. 56 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#45:"Тюфлекчия"][/quote]

  Колега, не ми казвайте какво да правя - не е нужно да бъдете арогантен простак, простак е достатъчно. И за въпроса - значи в тези щати, които описвате, мога да влизам колкото пъти си поискам и да гласувам където си поискам и никой няма да ми поиска нищо? Мога вероятно да вляза от друга държава и да гласувам 50 пъти. Вярвате ли си на глупостите?

 57. 57 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#47] от "carmello":

  Това, пак повтарям, не е причината за преразпределението на богатството в западните общества.Не бъркай причината със средствата..Причината е неолибералният модел на глобализация и унищожаването на промишлената база за Запада, с изнасянето на производствата в държави от Третия свят.Можеш да погледнеш всеки стат от началото на този процес, та до ден днешен.И всичко е в една посока...Все повече wealth се концентрира в ръцете на все по-малко хора, за да стигнеш до момента, в който:

  Almost 40% of American adults wouldn't be able to cover a $400 emergency with cash, savings or a credit-card charge that they could quickly pay off, a Federal Reserve survey finds.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 58. 58 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#51] от "Noise":

  Щатите са НАЙ-самодостатъчната икономика на планетата с НАЙ-яката армия.

  И Сенсей Доналд. Три седмици, едната Йончев, нема по-яки

  Facing Worlds
 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#1] от "Noise":

  На калпавия безпартиен, партията му е крива!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Братле, пак си се нагълтал с конспирации от брейтбарФ и (дез)инфоуорс. В САЩ няма масово гласуване на неграждани, документираните случаи или опит за подобно гласуване са единични. На последните избори нарушенията се вършеха от тръмписти, като едно лелче дето се пробва да гласува в повече от 1 избирателна секция ама не се получи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на Eli Pesheva
  Eli Pesheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Страхотна статия! Информативна и полезна!

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#56] от "Goldmantelziesel":

  Май нещо не се разбрахме. Аз нямам нито намерение, нито желание да казвам на който и да било какво да прави. Казвам, че ако искате да комуникирате с мен по дадена тема, трябва да имате минимална подготовка, а не да ми задавате подобни безмислени въпроси. Темата за измамите в гласуването в САЩ се коментира от много време и има тонове информация, а Вие ми реагирате все едно това е невъзможно по дефиниция. Нали се сещате, че не сме баш тука в Източна Европа измислили тия мурафети. Затова казвам да прочетете първо и после ще коментираме. И препоръчвам сам да се поинтересувате, а не да разчитате на разни колеги от форума (гледам че вече са се изказали от последна инстанция), дето си пишат ей така - да защитават другарите демократи и нямат проблем да лъжат най-нагло (аз поради тази причина не се занимавам с тях от години).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#6] от "Черен хумор на кило":

  Именно - га ядоха кифтета не рИваха. Когато споменах за този очевиден факт, независимият и обективен даскал ме обвини в неинформираност понеже не съм живеел в САЩ. Ама така го разбират капитализЪма тръмпистите - яко помпане на сток маркета и като опре ножът до кокала - бейлаут. Същия филм го гледахме и 2008 при предишния стабиляга - Буш младши. После “лошият” Обама трябваше да им чисти обора и за благодарност те раздухаха истерията за акта му за раждане. Републиканци, сър!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Братле, като има тонове “информация”, я дай да видим доказателствата за “милионите нелегални”, които гласували според Тръмп? Щото една жена казала не е много информативно, особено като знам на какво партенки кълвеш...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Обаче днес имаме новина! Стюпида беше принуден да признае (в защита на братския режим на др. Конте в Италия), че никой не е виновен за ситуацията, като даже не изключи изрично Тръмп, Орбан, Качински и т.н. (за което вероятно ще бъде порицан в клуба "Млад, умнокрасив, безработен и ядосан"). Ето неговият шедьовър на изящната словестност:

  Айде стига бе. Има няколко психопата тука, които се занимават само с това кой какво бил казал. Ми не само Мангъров, и Мутафчийски го е казал. И не е само той. И идола на политически некоректните, Тръмп, го каза. Това в случая няма значение. Никой не можеше да предвиди тази трагедия, стига сте говорили глупости.
  —цитат от коментар 21 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#13] от "FourOhFive":

  Дай по перата несъответствията, както си ги посочил. Ако ти се пише , де. Реално никой не знае много за тяхната система.

 67. 67 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Не щяха Обама Кеър, сега ще ядат на Обама черния...
  Орнажевия перчем сега да го видим.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 68. 68 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#50] от "Jalis Ironhammer":

  Разликата е, че на криизния кораб бяйа все пенсии, а тук са млади здрави и корави момчетии. Ще го избутат за 14 дни и туй ще е. 0.5% смъртност да имат, това е на 1000 човека 5, а то няма да е и толкова за този възрастов диапазон.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 69. 69 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#63] от "vesolr":

  Аре стига глупости, бе!Чистил Обонго...С трилиони дефицити..Очисти са и той, та наду още балона..Сички правят едно и също от 2001 насам..Войни и дефицити..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 70. 70 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#58] от "Saint of Me":

  Требе се наблегне на армията, ма са оказа ,че в днешните условия, най-яката армия е практически безполезна.Справка, Афганистан, Ирак...Ено е да сеалиш диктатор в некоя стряна от Третия свят, друго да установиш трайно, успешно присъствие..Не виж , че ги наритаха и у Афганистан, и у Ирак..След трилиони похарчени, резултат никакъв.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 71. 71 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#13] от "FourOhFive":Дай по перата несъответствията, както си ги посочил. Ако ти се пише , де. Реално никой не знае много за тяхната система.
  —цитат от коментар 66 на grayeagle


  Ето:

  "американската пенсионна система е капиталова" - Американската пенсионна система (Social Security) е бюджетна. Дамата има предвид допълнителните пенсионни осигуровки, които, макар и масови, са доброволни, които са инвестирани във фондовата борса. Капиталови могат да бъдат и допълнителните пенсионни фондове на общински служители и прочие. Но основната, федералната, общата пенсионна система в Америка НЕ е капиталова.

  "вирус COVID 19" - вирусът е SARS-CoV-2, COVID-19 е заболяването след зараза с вируса.

  "Калифорния е един от щатите, които се придържат към т.нар. at-will-employment" - никой към нищо не се придържа, просто няма регулация на трудовия пазар. Има колективни трудови договори през профсъюзите, или индивидуални такива, които са между работник и работодател и често са съвсем неформални. Аз за 25 години в Америка никога не съм подписвал формален трудов договор, най-много съм приемал оферта за работа, в която наистина се съдържа at will клауза, но тя може да бъде както в ущърб на работника, така и на работодателя. Работодателят трябва да бъде готов работниците му във всеки един момент да напуснат, както и работникът да бъде готов във всеки един момент да загуби работата си. Това поставя нещата в съвсем различна перспектива от тази, която спекулативно се опитва да бъде прокарана в статията. От една страна работодателите правят всичко възможно да задържат работниците си. Дамата да се поразходи из тек-компаниите в Бей Ериа и да види какви безумни глезотии има за Фейсбук, Гугъл, Нетфлиск и подобни. От друга страна, работниците имат много по-сериозно отношение към спестяванията си, като нормата, която се възпитава от най-ранна детска възраст в Щатите е да имаш спестявания за покритие на поне 6 месеца житейски разходи.

  "достъпът до медицински грижи е обвързан и с работния статус" - достъпът не е обвързан с нищо. На никого не може да бъде отказана спешна медицинска помощ. В Калифорния, например, има чудесно функционираща комбинация от частни застраховки и застраховка за хора с ниски доходи, напълно финансирана от Щата. Това може би не е случая във всички щати, но поне в Калифорния никой няма проблем да получи здравна помощ.


  "В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството за всички, а само за отделни категории служители" - отпускът по болест не е гарантиран за никого. Отделните щати имат различни закони за болничния отпуск. В Калифорния, например, работодателят е задължен да плати три болнични дни в годината. В квадратните щати може и три дни да няма

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 72. 72 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#13] от "FourOhFive":Дай по перата несъответствията, както си ги посочил. Ако ти се пише , де. Реално никой не знае много за тяхната система.
  —цитат от коментар 66 на grayeagle


  Ето:

  "американската пенсионна система е капиталова" - Американската пенсионна система (Social Security) е бюджетна. Дамата има предвид допълнителните пенсионни осигуровки, които, макар и масови, са доброволни, които са инвестирани във фондовата борса. Капиталови могат да бъдат и допълнителните пенсионни фондове на общински служители и прочие. Но основната, федералната, общата пенсионна система в Америка НЕ е капиталова.

  "вирус COVID 19" - вирусът е SARS-CoV-2, COVID-19 е заболяването след зараза с вируса.

  "Калифорния е един от щатите, които се придържат към т.нар. at-will-employment" - никой към нищо не се придържа, просто няма регулация на трудовия пазар. Има колективни трудови договори през профсъюзите, или индивидуални такива, които са между работник и работодател и често са съвсем неформални. Аз за 25 години в Америка никога не съм подписвал формален трудов договор, най-много съм приемал оферта за работа, в която наистина се съдържа at will клауза, но тя може да бъде както в ущърб на работника, така и на работодателя. Работодателят трябва да бъде готов работниците му във всеки един момент да напуснат, както и работникът да бъде готов във всеки един момент да загуби работата си. Това поставя нещата в съвсем различна перспектива от тази, която спекулативно се опитва да бъде прокарана в статията. От една страна работодателите правят всичко възможно да задържат работниците си. Дамата да се поразходи из тек-компаниите в Бей Ериа и да види какви безумни глезотии има за Фейсбук, Гугъл, Нетфлиск и подобни. От друга страна, работниците имат много по-сериозно отношение към спестяванията си, като нормата, която се възпитава от най-ранна детска възраст в Щатите е да имаш спестявания за покритие на поне 6 месеца житейски разходи.

  "достъпът до медицински грижи е обвързан и с работния статус" - достъпът не е обвързан с нищо. На никого не може да бъде отказана спешна медицинска помощ. В Калифорния, например, има чудесно функционираща комбинация от частни застраховки и застраховка за хора с ниски доходи, напълно финансирана от Щата. Това може би не е случая във всички щати, но поне в Калифорния никой няма проблем да получи здравна помощ.


  "В САЩ отпускът по болест не е гарантиран от законодателството за всички, а само за отделни категории служители" - отпускът по болест не е гарантиран за никого. Отделните щати имат различни закони за болничния отпуск. В Калифорния, например, работодателят е задължен да плати три болнични дни в годината. В квадратните щати може и три дни да няма

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 73. 73 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#70] от "Noise":

  Щатите наритаха саддам за под норматив а че не могат да направят от Ирак Япония, Южна Корея или Западна Германия е фейл на либерастията, последните що годе свободни от военния вариант на комунизъма (то па Запада ся се лъзна по по-коварния, умнокрасивия) сме източняците благодарение на такива като Сенсеица Тачър и Свети Роналд, тия ако бяха сега умнокрасивците щеха им викат ултрадесни чернокафеви фашета, виж бачи Вичо как ги възпалява :)

  Facing Worlds
 74. 74 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#16] от "FourOhFive":

  Засега знам само 1 изнесъл се за Русия и то не е българин - Сноудън.

 75. 75 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#51] от "Noise":Щатите са НАЙ-самодостатъчната икономика на планетата с НАЙ-яката армия.И Сенсей Доналд. Три седмици, едната Йончев, нема по-яки
  —цитат от коментар 58 на Saint of Me


  Последната "екстра" сигурно обяснява защо сега САЩ са рекордьор с короната и все повече се откъсват. Ма нищо, MAGA и челобитие пред оранжавия вожд и всичко ще е тип топ.

 76. 76 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Добър материал, реално оценяващ рисковете и ситуацията в Америка. Само с добавка че са съчетани две бедствия в едно и също време. Короновирусът и президент-вирусът. Което прави ситуацията още по-тежка.

 77. 77 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#75] от "293 случая на 1 милион население. И 4 смъртни случая на 1 милион Виж другите държави

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Кои са тези щати? Неправомерното гласуване в САЩ е углавно престьпление.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#75] от "bobyb":

  Баце, Щатите са НАЙ-желаното място на планетата за емиграция и всякакво джиткане от сульо пульо и кучето им и точно Сенсея като зима мерки по тая линия го овиква либерастията че е гаден расис, айде малко по-сериозно

  Facing Worlds
 80. 80 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#78] от "7777":

  "Неправомерното гласуване в САЩ е углавно престьпление"

  Не и когато е ПРАВИЛНО, за 'демократите'

  Facing Worlds
 81. 81 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Тази дама е гений. За 6 месеца откакто е в САЩ е разбрала всичко за живота в тази страна.
  Всички, които попадат в Бъркли (университет на щата Калифорния) веднага прогледват и разбират всичко за живота. Причината е специфичната комунистическа среда, с която е известен Бъркли.
  Най-хубавото за читателите на Дневник, е че тази дама има само още 3 месеца да пише подобни глупости и ще трябва да напусне САЩ за поне три години, в които няма право да посещава и работи в САЩ. Такива са условията на стипендията „Фулбрайт“.
  Поздрави от САЩ

 82. 82 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Тюфлек, престани да лъжеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Точно тази социална несигурност представлява златния шанс на Бърни Сандърс да бъде избран за президент, който е един наистина честен и почтен човек в сравнение с мафиотите Тръмп и Байдън. Стига разбира се американският истъблишмънт, т.е. техните Пеевски и Домусчиев да го допуснат до номинация.

 85. 85 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":


  "Е аз говоря за първоначалното предложение, както и каката в статията. От там насетне вече е друг въпрос и не съм се интересувал честно казано."

  Е, то за да лъжеш няма никакъв смисъл да се интересуваш изобщо. Даже ако не си информиран, е по-лесно с лъжите.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  "Темата за измамите в гласуването в САЩ се коментира от много време и има тонове информация, а Вие ми реагирате все едно това е невъзможно по дефиниция."

  То тонове информация наистина има, но ти определено не си чел нищо освен малоумна пропаганда по темата.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":Тюфлек, престани да лъжеш.
  —цитат от коментар 82 на


  Не онемай смисъла на животуването му.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#15] от "FourOhFive":

  Нали, също като фразата - "Честен милионер/богаташ не съществува"

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 89. 89 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "koevip":

  "Тази дама е гений. За 6 месеца откакто е в САЩ е разбрала всичко за живота в тази страна."

  Остави глупостите и кажи какво не е вярно.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 90. 90 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#73] от "Saint of Me":

  И?!Садам го няма, а днешните управляващи искат американците да напуснат Ирак и се движат към орбитата на Иран със светлинна скорост..След хиляди убити войници и трилиони похарчени, какво спечелиха САЩ от премахването на Садам и войната в Ирак?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 91. 91 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#69] от "Noise":

  Трилионни дефицити по време на най-голямата криза... до сега. Станала по време на републиканците. А сега Тръмп трупаше трилионни дефицити по време на ръст, щото е гениален Економист. Колко ли ще е дефицитът за тази и следващата фискални години, некви идеи, познавачо?  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 92. 92 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Saint of Me":


  "Не и когато е ПРАВИЛНО, за 'демократите'"

  Я, Ламбю станал специалист по гласуването в САЩ. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 93. 93 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#78] от "7777":

  Noncitizen Voting Is Easy

  The United States does not currently issue any general-use document intended to confirm both identity and citizenship. While a U.S. passport may be used for both these purposes, it is a travel document. Most people seek a passport when planning a trip and only a relatively small proportion of the population holds a passport at any given time. 9

  As a result, the preferred form of documentary identification in the United States is the drivers’ license. Drivers’ licenses are issued by the states, pursuant to a widely varying body of state-specific laws and regulations. Currently, twelve states and the District of Columbia allow illegal aliens to obtain a drivers’ license.10

  Congress attempted to address these issues with the Real ID Act, enacted May 11 2005, which established standards for state-issued licenses and other identity documents – including verification of immigration status. However, only 24 states and territories are currently compliant.11 Many of the allegedly compliant states have continued issuing licenses and state ID cards to illegal aliens and short-term visitors.12 Others – such as Delaware Utah – have continued to issue “driving privilege cards” or other non-license documents.13

  The intentions behind the Real ID Act also continue to be thwarted by certain provisions of the NVRA. These provisions, known as the “Motor-Voter Law,” require state departments of motor vehicles to act as voter registration proxies. The information supplied by license applicants doubles as voter registration information and the registration process has become nearly automatic. Because so many states continue to issue driver’s licenses to noncitizens, it is relatively easy for aliens to commit voter fraud through the Motor-Voter system. When renewing a driver’s license by mail, they simply check the boxes indicating that they wish to be registered as voters and affirming that they are a U.S. citizen. Most often, they are added to the voter rolls without any attempt to verify the applicant’s citizenship.

 94. 94 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#87] от "7777":

  Превод трябва ли ти или ще се справиш сам

 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Да не си американец в днешно време!

 96. 96 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "bobo59":

  "The Federation for American Immigration Reform (FAIR) is an anti-immigration organization in the United States.[6] The group publishes position papers, organizes events, and runs campaigns in order to influence US immigration policies. The Southern Poverty Law Center classifies FAIR as a hate group with close ties to white supremacist groups.[7]"

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#87] от "7777":Превод трябва ли ти или ще се справиш сам
  —цитат от коментар 94 на bobo59


  Дай източника на този текст.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "7777":

  Източника са расистчетата от FAIR.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#93] от "bobo59":"The Federation for American Immigration Reform (FAIR) is an anti-immigration organization in the United States.[6] The group publishes position papers, organizes events, and runs campaigns in order to influence US immigration policies. The Southern Poverty Law Center classifies FAIR as a hate group with close ties to white supremacist groups.[7]"
  —цитат от коментар 96 на


  Така си и мислех.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#96] от "⎮":

  Ти от клуб Poverty Ли си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK