Невидимата война – дневник на коронавирусната година (1)

Да не си мислите, че задължителното миене на ръцете с топла вода и сапун е от толкова отдавна?

© Loren Elliott, Reuters

Да не си мислите, че задължителното миене на ръцете с топла вода и сапун е от толкова отдавна?Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портала Култура и сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. Съставител на тритомника с есета на Георги Марков. Хоноруван преподавател в СУ "Св.Климент Охридски". Автор на книгите "Пропуканата България" ("Хермес", 2015) и "Българската дилема" ("Хермес", 2017). Текстът му е от Портала Култура.


Извънредното положение е не просто излаз от нормалната ситуация, то е специфичен разрез на времето, в което живеем. Възприемем ли карантината като "стоп-кадър", би трябвало да признаем, че този "кадър" прави очевидни доста неща, за които преди не сме си давали сметка. Над някои от тях - като "крехкостта на живота" - често и охотно размишлявахме и то в литературно-философски план. Като "история", състояща се от множество "истории", случили се някъде "там". Епидемията също бе част от тази "история": като фон на средновековните хроники и на "мъртвешкия танц" (Dance macabre), на "Декамерон" на Бокачо, "Дневник на чумавата година" на Дефо, "Пир по време на чума" на Пушкин или разказите за "испанския грип" след Първата световна война.


Неща, случвали се някога, които в никакъв, ама в никакъв случай не биха могли да се случат с технологично развита и дигитална цивилизация като нашата! Е, да, някога е било "така", се казваше с "историческо снизхождение". Ала ето че
сянката на масовата смърт, прогонена преди 75 години от Европа, пак легна отгоре ни,


започвайки да коси из Европа най-възрастните и най-уязвимите. И каквото и да си говорим, към каквото и да се устремени мислите ни и обществените и медийните ни дебати, те неизбежно придобиват характера на "дневник от коронавирусната година". И тъй като не съм вирусолог, ще водя бележките си като културолог, търсейки паралели и базирайки се на дългогодишните си занимания с медиевистика и четенето на "чумни хроники". "История", предполагаща особен разрез и прочит на настоящето.


***


Какво смайва най-много в момента, в онова, което наблюдаваме край нас? Това че политика и епидемиология неизбежно се смесват. И няма как да не е така.


XXI в. трябваше да е век на изкуствения интелект, на иновациите, на неудържимия икономически и научен прогрес, на дигиталната икономика и електронното управление. Ала ето че една "класическа епидемия", без изобщо да я банализирам или подценявам, една масова епидемия, с каквато човечеството се е сблъсквало нееднократно през вековете, бързо ни смачка фасона.


Тя ни върна поне век назад. Постави на колене високотехнологическата ни цивилизация и ни преподаде конкретни уроци, които ще трябва тепърва да учим в "деня след" Когато и да е той.


Каква е най-първата равносметка?


Че "невидимият враг", този връхлитащ вирус, няма как лесно и бързо да бъде пометен от някаква "невидима" (или дигитална) ръка, както напомнят тези дни вирусолозите, опитвайки се да ни обяснят, че няма чудодейно лекарство. И че за момента не може да се каже много, защото се знае малко.


А пък най-сигурната санитарна мярка наистина смайва, тя допълнително смачква фасона на технологичното ни развитие - да мием многократно ръцете си със сапун и топла вода.


Сякаш наистина се връщаме век назад. Дори по-рано. Лично мен това ме връща към докторантските ми семинари в EHESS в Париж и срещите ми с големия френски историк Жан-Пиер Губер, който изнасяше специален курс върху "Раждането на хигиената".


Да не си мислите, че задължителното миене на ръцете с топла вода и сапун е от толкова отдавна? От Жан-Пиер Губер знам, че то масово навлиза в Европа едва в края на XIX в., почти с появата на новата българска държава. Първо се въвежда в Австроунгарската империя, сетне във Франция и Германия.


Името на първопроходеца, въвел тази задължителна санитарна мярка, е д-р Игнаций Земелвайс,


унгарски предшественик на Пастьор, който през 1846 г. така предотвратява няколко епидемии, върлуващи сред родилките във Виенската болница. Доктор Земелвайс прави щателно проучване, "обследва" ситуацията и стига до извода, че господа студентите и близките, посещаващи клиниката, внасят там заразите, които рязко вдигат смъртността. Той въвежда задължителното измиване на ръцете със сапун и стоплена вода, с което ситуацията е овладяна. Същата мярка, с не по-малък успех, преборва още няколко епидемии от зарази и започва масово да се прилага в градски условия (които поради струпването на хора са и най-епидемиологични).


Оттам и ритуалното поливане на госта в леген, докато той си измие ръцете със сапун - ритуал на прогреса от края на ХIX в., далеч по-ефикасен от всякакви "мокри кърпички" в технологичния ХХI в.


***


И още за старите предизвикателства пред новия XXI в. Казвам стари, защото удивително добре познати се оказват и лекарствата, които помагат в борбата с коронавируса. Замислете се само: парацетамолът, чиято по-стара версия помним от деца - като амидофен. Хлорохинът, ползван от всички околийски и санитарни власти срещу маларията между двете световни войни навсякъде в Европа, включително в България. Маските с марли, които днешната европейска промишленост тепърва се учи да шие. Най-смайващи за мен продължават да са снимките не само от българските аптеки, но и от тези във Франция, Италия и Испания, където четем: "маски няма!".


Смайващо е как с претенциите си да е фар от Първия свят,


Европа внася жизненоважни медицински субстанции от развиващите се страни


и е толкова зависима в доставките си за тези базови лекарства от Китай, Индия и Пакистан. Днес фабриките за висша мода в Европа тепърва се учат да разкрояват и шият маски. В моите детски спомени във всеки лекарски кабинет висяха марлени маски, които се използваха в грипно време, дори бабите ни имаха такива, скътани в скрина. Спомен от "испанката".


Една възрастна жена тези дни ме подсети и за "кръщелните лъжички". Всяко бебе при кръщаването си задължително получава в дар сребърна (често поименна) лъжичка, с която го захранват индивидуално и която ползва само то. Друг съществен опит от епидемиите и "испанския грип", който изобщо не е "празна традиция".


В момента парфюмерийната промишленост в Европа пък започва да произвежда дезинфектанти. Историята на "кьолнската вода" или на "одеколона" е особено показателна в това отношение и едва ли има смисъл да я разказвам тук. Ала тя също е част от "аромата на времето".


***


Днес много - и заслужено - се пише и говори за "хората на първа линия". За тези, които поемат удара на "невидимата напаст", правейки щит около останалите с телата си.


Освен героите на тази "първа линия (лекари, сестри, аптекари, полицаи и др.) струва ми се, че трябва да се замислим и за онези от "втора линия" (за шивачките в Калофер и другаде, за касиерките в супермаркетите, изложени с часове на опасност, за


служителите, които дезинфекцират обществения транспорт, за социалния патронаж,


който прави всичко възможно възрастните хора да не напускат домовете си и да оцелеят). Дано някоя вечер има аплодисменти за тях.


Войната - била тя и "невидима" - е особена взаимовръзка между фронт и тил. Нека не го забравяме.


***


Днешният страх е проекция на страхове, познати от Средновековието: черната чума от 1348 г. идва от Близкия изток, за да удари Медина и Марсилия. Ала след нея има поне още четири големи зарази. И тук няма как да не си спомня за "Хрониката" на парижкия монах кармилитан Жан дьо Венет (1307-1369), от чиито описания на епидемията гърлото просто се свива: той педантично описва как на много улици в Париж от двайсетина души живи остават само двама; как телата на покойниците биват зашити в зебло и изнасяни от домовете с каруци.


Масовата зараза е градски феномен, дължащ се до голяма степен на пренаселеността.


Затова и "социалната дистанция" - тогава, а и сега - е толкова важна мярка.


В Елзас или в Нормандия си отива около 70-80 % от населението. Имената на най-пострадалите градове и днес ни звучат "странно познато" от френските новини - Мюлюз, Колмар. Особено стряскащо е описанието на Жан Басен как хората през XIV в. панически напускат Нормандия: Мнозина се довериха на морето, за да избягат било в Бретан, било в Англия, ала трябваше да вкусят от тъжния хляб на смъртта в морските дълбини, или пък, вече заразени от своите болни спътници, да погинат, още преди да стигнат обетованите брегове.


Винаги при подобни случаи данните се оспорват. Бил съм на семинари на медиевисти, ученици на Жорж Дюби, които хладнокръвно разпердушинваха прочутия "Дневник на парижкия буржоа", воден между 1405-1419 г. В този анонимен дневник се настоява, че само в периода между 8 септември и 8 декември 1418 г. заразата е покосила във френската столица 100 000 души (при 200 000 население). Навремето подобни спорове ми изглеждаха въпрос на статистика. Днес статистиката се чете другояче, като въпрос за оцеляването.


***


Най-яростни спорове в средновековните "чумни хроники" се водят по това "кого удря заразата?". Нека пак припомня, че поне до XIX в. "чумата" е събирателно наименование за всяка вирусна епидемия, покосяваща масово населението.


И така, казват ли ни нещо тези спорове за днешните "рискови групи"? В средновековната медицина господства убеждението, че заразата поразява най-силно двете крайности - "благородните по темперамент" (сангвиниците), както и "най-меланхолните" (поетите по душа), които е най-добре да следват строга карантина вкъщи.


Самият аз бях смаян, когато разбрах, че


през Средновековието има над 300 медицински трактата, посветени на заразите.


Сред тях особено се откроява Compendium epidemiae (писан през октомври 1348 г.). В него, а и в други подобни трактати се въвежда едно важно разграничение - дали епидемията се разпространява по въздуха, или не. Папският лекар Ги дьо Шолиак има конкретни размисли в тази насока, без да са запазени препоръчваните от него санитарни мерки.


Интересното е, че през Средновековието размишляват не толкова за "дистанцията" на отстоянието между хората, колкото дали има "инфектирани зони" в самия въздух. И в тази насока охотно прибягват до астрологията (поне тя ни е спестена напоследък), която пък очертава "зоните на взаимодействие" в разваления въздух. Всичко било въпрос на съчетание на три планети (Сатурн, Юпитер и Марс), както и предстоящата поява на кометата. Разлистих тези дни медиевистките изследвания на Жоел Бланшар, Жан-Ноел Бирабен и Джовани Клерико по въпроса, но никъде не попаднах на ролята на "ретроградния Меркурий". Това ще да е някакво днешно нововъведение.


***


Особено сериозна е връзката, която в Средновековието правят между края на заразата и глада и мизерията, които настъпват впоследствие. Жан дьо Венет е категоричен: "светът не излезе по-добър, а по-лош от бедствието". Недоимъкът след епидемията е поразяващ:


навсякъде цените се удвояват - както за стоките, така и за храните.


Настъпва "социален безпорядък", с който властите навсякъде трудно се справят. Дезорганизира се и образованието, масово не достигат преподаватели, покосени от бедствието. Монахът кармилитан заключава: милосърдието оскъдня, безправието изобилства. След епидемията, пак според него, се случват множество необичайни неща: масово се раждат близнаци, дори тризнаци, а пък младенците най-често имат по 20 или 22 зъба в устата, вместо, както е нормално, по 32.


Големият трубадур Гийом дьо Машо също ни е оставил важно свидетелство: Петел вече не кукурига, за да извести часовете през нощта, агнето не следва майка си навсякъде, вълк дебне плячката си, окото човешко не се радва вече при вида на ширналите се зелени поля, нищетата се засилва навсякъде и поглъща народа... А по въпроса колко може да трае всичко това, друг съвременник - Жан дьо Рокетайад свидетелства: Все още нищо не сме видели. Необходимо е векът да бъде преобърнат...


Питам се как ли трябва да четем това свидетелство от XIV в. с днешна дата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Интересно четиво, което само ни показва, че няма нищо ново под слънцето.

  Бъдете здрави!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  До коментар [#3] от "Моа Преател Тайпи":

  Имаше един като теб дето преди години скапваше темите с подобни многометрови коментари.
  Забравил съм му никът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Ами, можеше да се каже и без таква солидна демонстрация на образование:

  Дойде време разделно.
  Новото е просто добре забравено старо.
  Ще стане вероятно по-зле.

  И все пак, смея да кажа, че човечеството като цяло не е поставено на колене.
  За разлика от предишните кризи сега има учени, които имат кандидати за ваксини.
  Изкуствените торове общо взето решават проблема с изхранването, а образованието и науката правят онези 2 от 20 души на улица да са по-скоро 18 от 20.

  Разбира се, никакъв вирус не може да причини на хората онова, което сами могат да си причинят...това не се е променило.

  Но все пак не сме в същото мракобесие, в което са били предшествениците.

  Човечеството знае кой е врага, има ДНК-то му и вече има кандидат ваксини.
  Въпрос на време и тестове е да се намери работеща (естествено, заедно с рисковете да се окаже по-страшна от болестта която лекува).

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Интересно четиво, което само ни показва, че няма нищо ново под слънцето.Бъдете здрави!
  —цитат от коментар 1 на Дългия  До коментар [#1] от "Дългия":

  Това четива е напълно безинтересно и безсмислено поради простата причина,че днешната "епидемия" е изсмукана от пръстите! Измислената коронавирус епидемия може единствено да се въведе в учебниците по история или политология като пример докъде е стигнал идиотизма и деградацията на "елита" на ЕС.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  През Средновековието епидемиите от чума са били РЕАЛНИ,днес - епидемията от коронавирус е ВИРТУАЛНА. През Средновековието хората са реагирали адекватно на чумната епидемия,днес - "елитите" насилват хората да стоят под карантина и им отнемат свободите под претекст,че се борят срещу епидемия,която съществува само в тяхното въображение! Въпрос,кои хора са нормални - тези от Средните векове или нашите съвременници? Риторично питам.

 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Епидемията, от която страдаме, е сравнително безобидна в сравнение с чумата и холерата от онова време, а и поради високото ниво на хигиена - има вода в жилищата, сапуни, спиртни разтвори. Тогава не ги е имало (достатъчно и повсеместно), а и не се е отдавало значение на хигиената.
  Но помислете за друго. Да се поклоним на нашите праааааа-деди! Ако те не бяха оцеляли в онези страшни времена, нямаше сега да тракаме по клавиатурите точно ние. Други хора щяха да пишат коментари тук, а нас просто нямаше да ни има.
  Темата довежда и до друга мисъл. Развитието на човечеството е хубаво нешо, но не бива да се злоупотребява. Курорти в далечни страни, бързите пътувания на големи систанции разнасят заразата за няколко месеца из целия свят. Преди още да е изучена и да се намерят поне предпазни средства, да не говорим лечение и ваксинация. Западна Европа и САЩ са засегнати главно заради курортистите и международния трафик. тезаи неща не бива да се забраняват, но да се използват прекомерно е ... доста вредно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Това не е първата, няма и да е последната пандемия тръгнала от варварския свят. Не се ли вземат радикални мерки спрямо дивашките им обичаи, идващите вируси няма да са толкова милостиви. Както виждаме светът не е подготвен, а така ще е и следващия път.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на автора, не натоварва и не натрапва нищо. А до спецовете с теорията, че епидемията е измислена, ще кажа само, че имам позната кардиоложка в Торино. От началото на седмицата всички млади хора със средна възраст 40 без придружаващи заболявания, които е приела, са мъртви. Тя самата в момента е заразена и под карантина. Молете се да не идва при нас в такава степен, защото на живо не е като пред клавиатурата...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  " Спиралата на живота, често е непредвидима. Струва ти се, че отгатваш , намираш следващия сегмент и тогава внезапно и неочаквано се изплъзва от ръцете ти, губиш почва под краката си, нямаш идея къде ще те отведе , единственото , което ти остава е да наблюдаваш ! "

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сатана Ликующий":

  . "Западна Европа и САЩ са засегнати главно заради курортистите и международния трафик."

  Така е, но основната прична за плашещия брой заразени са възможностите на богатите страни, които им позовляват да изследват много по-голям брой хора и това води до съвсем естествени резултати - откриват се повече заразени. Вижте Индия, която граничи с Китай, знаем какво е социално-икономическото положение, а броя на заразените е очевидно невярно малък.
  Това важи и за много други страни.
  Така че, най-вероятно разпространението е относително равномерно и както доста от епидемолозите казват, докато вируса не премине през достатъчно голям брой хора ( говори се за 70 и повече проценти) няма да преминем пика и епидемията да отмине . Хубавата страна на това е, че много хора вече са минали тази фаза, без да разберат.

 13. 13 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Блестяща статия.
  Някой неграмотни във форума не им допада образованието на г-н Николов. Добре е, че имаме останали ерудити в тази безмозъчна територия.
  Други изкараха пандемията за измислена. Добре би било да го кажат на италианците и испанците.

 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  А, ето още една много прекрасна статия, от която чудесно разбрахме, че водата е мокра! Браво, Тони, ашколсун, Николов! Нямаш си на идея каква радост изпълва сърцата ни, че ти и такива като Еужен дьо Миндя и Смоливчето сте шаманите, а Иванов и Атанасов – лидерите на лилавия файтон! Безпомощни сте до припадък, безсилни, безидейни и безсмислени, нито можете да защитите някаква кауза, нито можете да влезете в парламента, способни сте само да мрънкате! Ами мрънкайте – никой не ви брои за живи! Някакви други демонстрации на безполезна и безсмислена, назубрена начетеност, която да демонстрира колко аФторът е „умен и красив“, ще има ли? М? А да, и продължавайте да смятате другите за тъпи и грозни! Така ще изтъркате жълтите павета под опашката, че ще се наложи да ги сменят! Някой нещо да пита?

 15. 15 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 55 Неутрално

  при положение,че един наномикрон всяка година ни пощурява,къде тогава сме тръгнали на марс. годишно до 12 пъти всякакви микроби ни дращят зверски гърлото и ни шкуркат нервите, правят ни непоносими, как да обясним тогава това свръхвъоръжаване,как да оправдаем (е) произвеждането на все "нови марки" и на какви ли не други лудории. Г.Флобер го е казал,че колкото по-технологичен ще става земята,толкова хората по нея все повече ще оглупяват.светът се управлява от психопати (политкоректно му викъми:"личностово разстройство") и са го превърнали въ глобален шизофренен социум

 16. 16 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Че "невидимият враг", този връхлитащ вирус, няма как лесно и бързо да бъде пометен от някаква "невидима" (или дигитална) ръка,"
  - Правилно е поставен врага в кавички, което означава, че този враг, не ни е враг. Вирус е латинска дума и означава отрова. Трудно може да се приеме, че има такова чудо, като заразяване от отрова. Как де се дправим с нещо, което го няма и отгоре на това няма свойството да заразява, освен ако отровения не бъде изяден.

  "както напомнят тези дни вирусолозите, опитвайки се да ни обяснят, че няма чудодейно лекарство. И че за момента не може да се каже много, защото се знае малко."
  - Вирусолозите се опитват да обяснят, но плебса вярва на коремни специалисти, пожарникари и откровени идиоти, а вирусолозите трябва да изчакат реда си. През това време ще бъдат съсипани много човешки съдби, ще се разделят семейства, ще се намразят стари и млади. Ако бяхме приели ИК, щяха да ни смачкат с повече финес и на слугите Сатанаилови, може би нямаше да се налага да пристъпят към груб диктат, който част от народа започна да нарича фашизъм.
  Коронованата буболечка се оказа сполучливо прикритие за икономическита, политическа и нравствена безпътица, в която попаднаха властелините на света. Трагичното е, че процентите на проф. Иво Христов, нарастнаха значително.

 17. 17 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев": "Човечеството знае кой е врага, има ДНК-то му и вече има кандидат ваксини."
  - Интересен оптимизъм. Вирусолозите не познават "врага", не знаят как да се справят с него, но човечеството знае. Отгоре на всичко знае и ДНК-то на нещо, което никой не е виждал? Вирус означава отрова, а за отровите има антиотрови(антидот). А ефикасността на ваксините се основава на вица за мишленцето, което като обикаляло празния капан казало: "Къде ли е онова хубаво сиренце." Мишлето е имунната с-ма, а сиренцето е ваксината. Грешката е в неотчитането на отношението мозъчна функция-външен дразнител. При ваксините мозъчна дейност- вътрешен дразнител. По отношение на външните дразнители, мозъкът притежава разделителна способност, различава ги. За вътрешните дразнители има обобщен подход - не прави разлика, не ги разпознава и действа по един и същ начин. "Всяко чуждо тяло, каквото е съдържанието на ваксините, се разгражда, обезврежда и изхвърля от организма, за което се хаби жизнена енергия. Докато се възстанови изхабената енергия организма е предразположен към заболявания." За да е устойчив на заболявания организма(имунитет) трябва да го снабдим с 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини. Като добавка трябва да се пазим от силен стрес, от страх за любими хора, страх от смъртта, от гладуване и от още много страхове. Който трябва ги знае тези неща и затова е целия цирк( Да не си помислите, че бойко, Щаба и 80-те% ги знает тези неща). Уплашения човек се подчинява лесно. Целта е тотален контрол. Нещо неясно?

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Повече пари за наука и образование,друг път пред човечеството просто няма! Способни сме да променим и ускорим биологичната и сациална еволюция на вида сапиенс, единственото мислещо същество не може и не трябва да чака със скръстени ръце!

  klimentm
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#14] от "Santos":


  Трогателно!

  klimentm
 20. 20 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#13] от "timtim": "Някой неграмотни във форума не им допада образованието на г-н Николов".
  - Дали на някого допада нещо или не зависи не от грамотността, а от интереса. Да си образован не означава, че си прав. Всеки който е завършил някаква образователна степен е образован. Въпросът е в какво си се образовал, как си се образовал и кой те е образовал. И най важното как прилагаш наученото и в чия полза. Щото тези които ни лъжат денонощно, и те са образовани. Някой убийци и крадци също са образовани. Че е образован г-н Николов, спор няма, но че трябва да продължи да се образова, повече от наложително. Със всички е така.

 21. 21 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51": "откриват се повече заразени"
  - Колко заразени ти трябват? Веднага ти ги давам. Няма заразени, бе пич. Има отрови. От отрова можеш да умреш, но не можеш да се заразиш. Може и да отровиш някого, но само ако те изяде. Специално за тебе си правя труда, за да разбереш, че информациите за заразените са силно преовеличени.
  Китай е работилницата на света. Там въздуха е отровен. При работеща индестрия идва момент, когато хората не издържат и ето ти епидемия. Като спряха заводите, въздуха се прочисти и епидемия няма. Тезата за супер мерките, които взели китайските власти е залъгалка за наивници.
  Пожар в химически завод през януари много близо до Барселона в гр. Тарагона. Не случайно първо се започна от Барселона тук в Испания, че уж е корона вирус. 89 годишен господин от Мадрид, напуснал старчески дом, за да не умре, незнайно от какво, защото 22-та починали уж от вируса, но не доказано. Повечето персонал напуснал от страх и никой не им чисти стаите и не им се пере бельото.

  Пожар в Ю. Корея на хим.завод в началото на март.

  Голям пожар на хим.завод в Бергамо,в началото на март. Ето защо измират точно там най-много не от вируса, а от точно този пожар. Миналата година е имало масова ваксинация на възрастните хора в Италия....свържете точките.
  Дали всичко това е случайно или преценен поетапен нарочен "инцидент"?
  Страха и карантините(изолацията) убиват, не предпазват от нищо.
  Вижте как руснаците се предпазват от "вируси" - https://youtu.be/XXzql-0LEoc?t=101
  Руснаците са разбрали за какво става въпрос, ние още караме на гола вяра.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#21] от "Георги Славчев":

  Много го осукваш! Кажи си направо болката с две три изречения де!

  klimentm
 23. 23 Профил на block
  block
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#6:"deaf"][/quote]

  а, кажи сега за 5G-то :) кажи и за кемтрейлса

 24. 24 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Слава богу, поне един човек в България призна, че не е вирусолог...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK