Коронавирус: пет мерки, за да не се върне България десетилетия назад

Българската стабилизация зависи от положението в ЕС и мерките, предприемани от страните членки.

© Надежда Чипева, Капитал

Българската стабилизация зависи от положението в ЕС и мерките, предприемани от страните членки.Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле".


Хибридните сайтове от седмица насам изпушват. Те се надпреварват да отписват Европейския съюз и за пореден път оповестяват неговата смърт. Както, разбира се, и смъртта на еврото. Оплакват и "липсата на европейска солидарност" и я сравняват с помощта на Путин за Италия, изпратена с няколко самолета. Изобщо, как човек в една такава ситуация да не разгради ЕС и да махне всички санкции за Русия. А защо не и да кандидатства (индивидуално поне) за Евразийския съюз и рублозоната.


С тези внушения вече трябва да сме свикнали - те не са повече от семпла пропаганда на братски славянски президенти с нездрав уклон към дълговечност. В този хор на оплаквачките на липсата на европейска солидарност обаче неочаквано се включи и премиерът на България Бойко Борисов. Той героически заяви, че в кризата всички са се затворили и мислят само за себе си. Ние, българите, трябва да разчитаме само на себе си, т.е. на него.
И на подобни премиерски откровения сме се наслушали.


В крайна сметка криза е, всички са изнервени, нормално е човек да се изпусне. А и на фона на добрите неща, които правителството върши в една тежка ситуация, реторическите забежки са най-малкият проблем. Все пак, обаче, струва си сериозно да се мисли за състоянието на европейската интеграция във време на изключително остра криза. Ако ЕС не успее да излезе солидарен и ефективен от нея, хибридните сирени ще станат оглушителни.


От българска гледна точка, ако има надежда за приемлив изход от настоящото извънредно положение, то тя е свързана с интелигентни действия и масивни икономически мерки както на ниво ЕС, така и от европейските правителства и еврозоната. Тези мерки са следните:


1. В краткосрочен план ЕС ще даде финансова помощ за справяне със здравните аспекти на кризата. За България свежите пари засега са около милиард и половина евро, като в тази сума влизат неизползвани еврофондове и подкрепа за ликвидността на финансовата система. Това не е много, но е добре дошло като първи омекотител на икономическия удар. В този план са много важни мерките, които на ниво ЕС ще гарантират продължаването на движението на стоки през континента (т.нар. зелени коридори): блокирането на превоза ще е катастрофално за всички. И накрая, общо закупуване на определени материали и оборудване също би било нещо добро в тази ситуация. Примерът на Германия, която прие да лекува италиански пациенти, също е нещо, което е добре да прерасне в солидарна политика на ниво ЕС;


2. Много по-важно е какви ще са дългосрочните икономически мерки на ЕС в кризата. Част от тях вече са налице и се състоят в разхлабване на финансовите ограничения за поемане на публичен дълг и дефицит в еврозоната. Също така след кризата от 2012 година ЕЦБ вече има инструменти за гарантиране на неограничена ликвидност в извънредна ситуация, а настоящата е точно такава. Това е много важно, защото банкова криза трябва да бъде изключена като възможност още отсега. България не успя да влезе в чакалнята на еврозоната, но въпреки това трябва да настояваме за сериозни гаранции от страна на ЕС при евентуално влошаване на финансовата ситуация у нас. Тъй като сме в напреднали преговори с еврозоната и тъй като политиката ни до момента е била разумна, имаме добри аргументи да си осигурим потенциална финансова подкрепа като гаранция, която най-вероятно няма да има нужда да ползваме.


3. Истинската дългосрочна мярка за стабилизирането на икономиките в ЕС ще дойде чрез поемането на значителен публичен дълг от страна на правителствата на държавите-членки. Тази мярка би била ефективна, ако е координирана между всички: както като размер, така и като стратегия за изразходване на средствата. От ръководството на ЕС заговориха за "Европейски план Маршал", но това е метафора. Целият бюджет на ЕС е около 170 милиарда евро (колкото БВП на Гърция), така че подобен план не може да бъде реализиран от Брюксел. Задачата на ЕК ще е да координира в тази посока правителствата на големите държави - Германия, Франция, Италия и т.н.. Франция и Испания поискаха създаването на еврооблигации за справяне с тази ситуация. Това би бил дълг, зад който солидарно стоят всички европейски държави. Германия вероятно ще наложи вето над този план, защото тя традиционно е против поемането на отговорност за дълговете на другите. Но ако ЕЦБ продължи като антикризисна мярка да изкупува дългови книжа на всички държави в неограничени количества (макар и индиректно през търговските банки), солидаризирането на публичния дълг в еврозоната ще стане неизбежно. Германия едва ли ще блокира подобна мярка, защото това би бил краят на еврозоната.


4. Не е изключено кризата да доведе и до увеличаване на размера на Европейския стабилизационен механизъм - един наднационален инструмент на държавите от еврозоната. Неговите възможности към момента са да дава до 700 милиарда заеми на страни-членки в затруднена ситуация. През 2012 кризата доведе до създаването на този механизъм. Настоящата криза може да окуражи неговото разрастване. България няма пряк достъп до парите от този фонд, защото се забави с еврочленството си. Но така или иначе една по-силна еврозона би играла безспорна стабилизираща роля в България, а би могла и да окаже по-адекватна помощ на страната при изостряне на ситуацията.


5. България сигурно ще се наложи да поеме нов, значителен дълг в някакъв момент. Правителството е право да не изразходва тази възможност в началото на кризата, но и би било неразумно да няма готовност за излизане на пазарите на дългови книжа в подходящ момент. Една стабилна еврозона би облекчила много и нашата ситуация при подобна евентуалност.


Този кратък анализ цели да покаже до каква (огромна) степен българската стабилизация зависи от положението в ЕС и мерките, предприемани от страните членки. Всеки сравнително оптимистичен сценарий би залагал на успеха на гореизброените мерки. В противен случай размерите на предстоящата криза биха могли да ни върнат десетилетия назад. А идеята, че всяка страна ще се спасява поотделно, е просто пряк път към миналото. Но в неговата най-безславна форма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  "3. Истинската дългосрочна мярка за стабилизирането на икономиките в ЕС ще дойде чрез поемането на значителен публичен дълг от страна на правителствата на държавите-членки."

  Ето къде ги стяга чепика комунистите! Въртят-сучат, окото им все в харченето на чужди пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Държавицата, ... просто е занулена. СОРИ.

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  взимане на дълг няма нищо общо с комунягите. Ние сме в много по-добра позиция да вземем евтин дълг за разлика от Италия, например. И трябва да го вземем защото ако тези пари се вложат в структурни проекти на които ще работят хиляди Българи които плащат данъци и купуват стоки, връщането на дълга тогава ще е лесно.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Честно да ти кажа, ако сегашното държавно и партийно ръководство ще решава да инвестира в някакви избрани от него проекти, по-добре дълг да не се взима.
  Щото се сещам за проектите...

 5. 5 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Да припомня на публиката, че в анализа си за БРЕКЗИТ преди референдума,
  същият Даниел Смилов твърдеше, че британците няма да поискат излизане от ЕС. И че привържениците на БРЕКЗИТ ще загубят в допитването.

 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Смислени разсъждения/внушения,остава да видим дали ще се случат и резултата!Нашето правителство до момента се държи адекватно и се справя с предизвикателствата!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Още Ф-16, да трепери врага и играят кючеци военните трътеи.

 8. 8 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  аз пък честно да ти кажа, и фактическо подкрепено, България има един от най-нсиките дългове като процент от БВП. Това е рзултат от политиката на правителствата на ББ и затова мисля че няма причина да се шашкам, освен ако не мразя ББ само защото той е на власт а не някой крадлив руски комуняга.

  До коментар [#4] от "boevbisser":

 9. 9 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  аз пък честно да ти кажа, и фактическо подкрепено, България има един от най-нсиките дългове като процент от БВП. Това е рзултат от политиката на правителствата на ББ и затова мисля че няма причина да се шашкам, освен ако не мразя ББ само защото той е на власт а не някой крадлив руски комуняга.

  До коментар [#4] от "boevbisser":

 10. 10 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Браво Смилов! Печелиш връщане а хилядолетия, не, смилиони гадини :)

  age of Λquarius!
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#8] от "bkstoja":

  въпреки некои претенции към властта, за това, че не вземат нов дълг - браво.
  дано не вземат и сега, ако вземат обаче - крайно съм притеснен как ще го похарчат.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#6] от "АмброзСП":

  струва ми се, че засега се справят на здравния фронт - дай боже така и да продължи, но на икономическия....
  ще си проличи до седмица - две как бизнесът възприема мерките и тогава може да се анализира, сега е рано.

 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":
  НАздравния фронт никой нищо , все още няма наплив ,а в провинцията нито може да се изследва нещо ,нито някой преглежда някого ,всички медици са се изпокрили и не щат да са те ,така че каквото ще става ,ще става след седмици ,дано да не е страшно .

 14. 14 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Стига с тая руска помощ за Италия, вчера човек от форума постна линк към италиански вестник казващ че над 80% от доставените неща не и руските доктори на стават.

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Може пък тъпия инат на германското правителство за еврооблигациите да се изпари.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  Хайде, русофили от двата клона - БКП (БСП) и БКП (ГЕРБ), разобличавайте дружно соросоидния враг!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#17] от "Моа Преател Тайпи":

  “Смешник, ранното диагностициране позволява ранно изолиране и ограничаване на контактите.”

  Ама Перков не го ли знае това?! 👿

  Боже, на КАКВО са ги учили в тоз Варшавски договор? ...😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  " .....специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". "

  Вече във втора медия чета статията на Смилов.
  Ми не е икономист, не е наясно със сметките на държавата....
  Ако има нещо което ще се направи от това което е написал, ще се вземе като решение от правителството.

  Чудя се на хората от форума които се радват, че държавата е занулена и т.п.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#20] от "zz_s":

  “Чудя се на хората от форума които се радват, че държавата е занулена и т.п. ”

  А защо смяташ, че се “радват”? Просто констатират факта, а вие го отричате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Хайде, русофили от двата клона - БКП (БСП) и БКП (ГЕРБ), разобличавайте дружно соросоидния враг!
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Всеки ден ли ще забравяш, че точно вие лилявите нарциси сте в съюз с БСП.
  Трудно е да ти се вярва.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#22] от "zz_s":

  "Всеки ден ли ще забравяш, че точно вие лилявите нарциси сте в съюз с БСП."

  Щото Костов клекна на Нинова в събота, а на Радев в неделя, нали?

  И Костов, а не Борисов изпълнява енергийните проекти на Русия и не ще Натовски кораби в Черно море.

  Вие дори да лъжете не умеете, и за това се иска акъл...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 821 Любопитно

  "Хибридните сайтове от седмица насам изпушват. Те се надпреварват да отписват Европейския съюз и за пореден път оповестяват неговата смърт. Както, разбира се, и смъртта на еврото."
  ===========================================================================
  "Ще разочароваме онези, които вече ни виждат мъртви. Ние би трябвало винаги да имаме предвид думите на Марк Твен: "Информациите за моята смърт са силно преувеличени" - европейски комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#25] от "objektivist96":

  "Хибридните сайтове от седмица насам изпушват. Те се надпреварват да отписват Европейския съюз и за пореден път оповестяват неговата смърт. Както, разбира се, и смъртта на еврото."

  Великолепен цитат на Смилов, за който "евроатлантиците" от милиционерската партия го ругаят, наричат го "соросоид" и "антибългарин" и искат със закон да му затворят устата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Бе той Света ще се върне 1-2 века назад той ми говори за 10 години. :)

 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#26] от "Norman Granz":
  + Е,те са евроатлантици в кавички...:))))

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Даниел Смилов...

  Пак ли вие?
  Пенкелер специалист?

 30. 30 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":


  Бе той Света ще се върне 1-2 века
  —цитат от коментар 27 на realguru


  Никъде няма да се върне!
  Войната (била тя и с Коронавируса) винаги е била мотор на Прогреса!


  А ако върне с 1-2 века бройката на земното население... Земята вече е пренаселена!

 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Е, ама на това ще ти отговорят, че асфалт не се яде.

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Бедата е, че най-закъсалите държави от ЕС са и най-пострадали от вируса.
  С това печатане на пари и увеличаване на дълг нещата вървят към инфлация в цялата еврозона, а и ние покрай тях.

 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Докато на теб лъжата ти идва отвътре и проявяваш завидни умения.

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Я дай пример за това, което твърдиш.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#28] от "objektivist96":

  "+ Е,те са евроатлантици в кавички...:))))"

  Съветски хибридчици.

  По думите, които използват срещу такива като Смилов, които пишат от загриженост за България, си личи кой кой е.

  Единен хор на червени, герболяк, депесариат и десе-дружинката около Каракачанов срещу гласа на разума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  Не може гласът на разума да е някакъв в общи линии безполезен човек, който се изкарва крайна инстанция и специалист по всичко: икономика, политика, медицина, военно дело, и т.н. На безкрайната експертиза на г-н Смилов може да завиди и квартален алкохолик.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#36] от "smotlixx":

  Безполезни сте тия, дето не четете книги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Да, книги на този свят четат само и единствено Ристю Реформата и неговата весела дружина.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#38] от "smotlixx":

  "Да, книги на този свят четат само и единствено Ристю Реформата и неговата весела дружина."

  Не казвам, че са само те, но вие опредебено не сте от тях. Хайде, със здраве.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дилема":

  "Не знам, дали всички тролове са глупави, но ти определено си такъв, хаха...
  Къде видя някой толкова да надценява Смилов, бе драги ми Смехурко?"

  Ти и подобните ти едва ли схващате иронията: привърженик на Бойко Борисов да оценява интелекта и начетеността на когото и да било... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  О, привържениците на Борисов са "тъпи" според теб? Останалите "умни" като теб, които "с целите си семейства щели да гласуват за..." ,да не ги изреждам, сте по цял ден тук, за да раздавате акъл? Благодаря, но нямам нужда. Впрочем, никога не съм определяла отношението си към някого САМО въз основа на политическите му пристрастия. Щом обаче казваш, че ти го правиш, ще взема да си преразгледам позицията, нда... Все пак си умен и интелигентен... да не повярваш! Вярно, Трайчо не го направи президент, но пък сега сигурно ти носи дезинфектанти лично - за благодарност и за обща (-инска) сметка.
  Не ми отговори на въпроса! Кой, кога и къде е наричал Смилов "антибългарин"? Кой е искал със закон да му затваря устата?
  Не отговаряй. Знам, че толкова си можеш. Парата ти отива само в свирката. Дежаву!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дилема":

  "О, привържениците на Борисов са "тъпи" според теб? "

  Да.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Няма как да знаеш кой колко книги е прочел, защото не го познаваш.
  Цялата ти работа е такава - хвърляне на обвинения напосоки срещу непознати хора. Класическо тролене.
  Мен друго ми е интересно. Допреди 6 месеца теб те нямаше никакъв под вътрешните теми. Коментираше до несвяст Тръмп и Русия. Сега си почти изцяло само по вътрешни теми, и то само там, където можеш да плюеш по ГЕРБ. Времево това странно съвпада с местните избори, когато цъфна колаборацията на лилавите и тъмночервените.
  Това някакво просветление ли е, или задача спусната отгоре?

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alarmstufe: Rot":

  "Това някакво просветление ли е, или задача спусната отгоре?"

  Да, от Тръмп и Бойко едновременно. :)))))

  Непрекъснато потвърждавате това, което мисля за вас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дилема":"О, привържениците на Борисов са "тъпи" според теб? "Да.
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  Такива обобщения са винаги неверни. И издават не особено висок интелект, а крайна немощ и липса на аргументи.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  Смилов, ти ли си?

 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  Както и ти потвърждаваш това, което мисля за теб.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#44] от "Alarmstufe: Rot":

  Бъркаш, на него никой не му спуска задачи. Той, като най-умен сред троловете, им спуска указания и ги ограмотява, за да не заприличат на "герберасти".
  Затова и нивото им е такова, включително грамотността, хахах... Затова "печелят" избори... най-вече в анкетите на Дневник, където се спукват от работа.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 50. 50 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Какви са подготовката и образованието на Смилов в сферата на икономиката и финансите? Писнало ми е от пенкилери...
  Не одобрявам политиките на гербоухото правителство и предложенията парламентарните "умници" от всички цветове по темата, но, но аман, бе...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":

  "Такива обобщения ... издават ... липса на аргументи."

  Верно ли бе?

  Какви аргументи са необходими, за да ти демонстрирам очевидното: ГЕРБ, БСП и ДПС (с ченгетата от ВМРО за гарнитура) са едно и също - разклонения на БКП/ДС?

  Какви аргументи са необходими, за да разбереш, че Бойко Борисов тихомълком изпълнява програмата на БСП за пълна енергийна зависимост от, ерго икономическа И ПОЛИТИЧЕСКА обвързаност с Русия?!

  Огледай се и се ослушай, и ако някога установиш, че в отношението си към "умнокрасивите" повтаряш не просто Велислава Дърева, ами и хибридната пропаганда на Кремъл, ми се обади.

  Дотогава нямам какво повече да ти кажа.

  PS Не знаех, че трябва да съгласувам с теб и такива като теб под кои статии да коментирам. А представяш ли си ако бяхте приели закона за цензурата?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Само напомням: когато човек, работи, спестява, със спестяванията си купува облигации е едно;
  Когато някоя олигархична структура емитира хартии без стойност, срещу които получава свеж, прясно напечатан кеш съвсем друго.

  Ако някой успее да ми докаже, как точно второто се явява полезно за икономиката, ще почерпя.
  И много ми се ще журналисти, които не могат да сметнат 12х13 без ЕЛКА да не се изживяват като икономически гурута.

 53. 53 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  "Какви аргументи са необходими, за да ти демонстрирам очевидното: ГЕРБ, БСП и ДПС (с ченгетата от ВМРО за гарнитура) са едно и също - разклонения на БКП/ДС?"


  Опорка до опорката, мила моя майнольо! И това го казва човекът, който не си беше мил ръката няколко дни след ръкостискането на руското ГРУ ченге Илиан Василев?
  Да се смееш ли, да плачеш ли! Той за хибридната пропаганда на Кремъл щял да ми говори, хахаха...
  От костоварски трол да чакаш истина и аргументи е като да се надяваш слънцето да изгрее от запад. Той и "специализацията" на кременчугския "летец" в Москва ще отрече, докато в синхрон с кукловодите си от Кремъл, с Маяма и г-жа Лъжа ще плюе по Борисов и ГЕРБ, та и по държавата си... В конкретния случай заради някакъв си Смилов, който пише ли, пише и все не му се удава да улучи верния тон, дотолкова, че да го забранят със закон, хахаха....

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Много прекрасна статия, от която чудесно разбрахме, че водата е мокра! Браво, Даниелчо, ашколсун, Смилов! Нямаш си на идея каква радост изпълва сърцата ни, че ти и такива като Еужен дьо Миндя сте шаманите, а Иванов и Атанасов – лидерите на лилавия файтон! Безпомощни сте до припадък, безсилни, безидейни и безсмислени, нито можете да защитите някаква кауза, нито можете да влезете в парламента, способни сте само да мрънкате! Ами мрънкайте – никой не ви брои за живи! Някакви въпроси?

 55. 55 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Тезата как ГЕРБ и БСП са едно я засилихте в момента, в който точно ДеБЪ започна открито да помага на БСП(к).
  Бойко Борисов не изпълнява никаква програма на БСП(к). Ако беше така, те нямаше да дивеят и да му искат непрекъснато оставката. Както правите и вие, впрочем.
  Никаква енергийна зависимост от Русия няма. Белене ще се строи само ако има инвеститор, без държавни гаранции. Газопроводът през България ще пренася всякакъв газ, не само руски. Скоро ще бъде готова връзката с Гърция.
  Срамежливо пропускаш покупката на Ф16, която е залуга единствено и само на правителството на ГЕРБ. Вие не дадохте едно рамо затова. Седяхте отстрани и гледахте сеир и злорадствахте. Нещо повече, точно в този момент, когато се решаваше съдбата на сделката и атлантическата ориентация на България, избухна измисления скандал "апартаментгейт", имащ за цел да компрометира точно тези, които имаха най-дейно участие в преговорите за Ф16. Вие веднага се включихте в клакьорския хор на ченгетата и комунистите.
  Да не говорим, че Льотчика вече стана "господин Президент", а Пленелиев стана "Плевню" и "Чехлю".

  Gunter glieben glauchen globen
 56. 56 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":... Газопроводът през България ще пренася всякакъв газ, не само руски. Скоро ще бъде готова връзката с Гърция...
  —цитат от коментар 55 на Alarmstufe: Rot


  Точната формулировка е "не само руски газ". Диверсификация му казват на това в ЕК.
  Оплютият от другарите "газов хъб" прави точно това, което Путин не ще. Затова води войната в Сирия, затова прониква чрез апарата на ГРУ във всички западни държави, но най-вече е тук - в бившите т.н. "социалистически" държави. Затова идолите му като Раданчо отиват да борят ГЕРБ чак в ЕНП, затова! Не им се отвори парашутът с Патока през Варна, взеха да плюят по Турция. Не задлъжняхме за тръбите на Русия, както трябваше според тях да задлъжнеем за АЕЦ Беляне, пак надуха гайдите! Не се получи провокацията с армадата в Черно море, плюха като за последно за "лодки и платноходки", но в същото време те са канени по вечери и събития в Москва ( Иван Кръстев ), те клатят лодката както и когато на Путин му е удобно. Изобщо, пътят към ада е постлан с добри намерения, казват. Техните не са такива и пак водят натам. Посоката им е само една - Североизток, но с пари платени от Запада.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#55] от "Alarmstufe: Rot":

  "Никаква енергийна зависимост от Русия няма."

  Ако аз бях написал това преди една година, щеше да ме обявиш за копейкаджия.

  Наистина няма смисъл да се спори, дори общува, с привърженици на Бойко Борисов.

  Нека малкото останали смислени хора в този форум си зададат въпроса: Защо, след като Бойко Борисов ни измъква от евергийната зависимост на Русия, нито един комунист не критикува действията му.

  Аз приключих с тази тема.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Ако в нещо ГЕРБ и Борисов са неотклонни и последователни, то е европейското развитие, европейската общност, европейската култура и политика. Това значи, първо, че си изпълняват основното обещание към "тъпите" граждани на РБългария, и второ, че се отклоняват от евразийската пътека, в която могат да ги тикат само враговете им, каквито безусловно са другарите, пардон товарищите, от всякакъв род "българии", техните умни и красиви, "незлобливи" (да допълня Дърева), смирени, скромни и невластолюбиви (ха-ха!) поддръжници. И тролове, др. Гранц!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 59. 59 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  Гарнитурата на другара Норман Радев напълно изби и фърга масло зацапвайки неизмиваемо легендата че е начетен и възпитан десен аристократ.

  Горкият капитан Грант, сигурно му се реве на човека че едно нема поне малко кадърно в дружината

  Use your Illusion
 60. 60 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  До коментар [#56] от "Дилема":

  Не само това, @Дилема. Когато Баце разговаряше с Тръмп пред камината в Овалния кабинет, тукашните пишман-десни така бяха изтръмпнали, че им се ревеше с пълен глас! Защо, чувам някакъв немощен глас изпод опашката? Ами защото, драги ми обитатели на политическия пейзаж, Баце ясно и недвусмислено каза на Тръмп, че АЕЦ Белене не е руски проект - https://www.mediapool.bg/borisov-tramp-shvana-che-belene-e-mnogo-dobar-proekt-video-news300650.html - и че това, което се строи в България е Балкански поток и нищо друго! И Тръмп се съгласи напълно! Не е случайно, че ако за Турски поток има санкции, за Балкански поток няма! И няма да има, защото, когато стане готов, по него ще тече руски газ от Турски поток, но ще тече и азърбайджански, и американски газ от пристанището в Александруполис, и още от други доставчици като Кипър и Израел. Така че лилавите нека си плямпат – нито някой им обръща внимание, нито мнението им е меродавно и, най-важното, не могат, повтарям НЕ МОГАТ И СА АБСОЛЮТНО НЕСПОСОБНИ ДА ПРОМЕНЯТ КАКВОТО И ДА БИЛО! Някой нещо да пита?

 61. 61 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  "Аз приключих с тази тема."

  Ходи на другата! Чета те с такова удоволствие, че... даже няма да ходя да си копам ягодите. Простите селяни и селянки сме така - обичаме да се учим от грешките на другите, което значи, че от теб няма какво много да научим. Ти си безгрешен, Гранц!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  До коментар [#7] от "hasmokar":

  Или още турски потоци и ядрени централи.

 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Любопитно

  Защо, след като Бойко Борисов ни измъква от евергийната зависимост на Русия, нито един комунист не критикува действията му..
  —цитат от коментар 57 на Norman Granz


  Това някаква шега ли се явява?

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#56] от "Дилема":Не само това, @Дилема. Когато Баце разговаряше с Тръмп пред камината в Овалния кабинет, тукашните пишман-десни така бяха изтръмпнали, че им се ревеше с пълен глас! Защо, чувам някакъв немощен глас изпод опашката? Ами защото, драги ми обитатели на политическия пейзаж, Баце ясно и недвусмислено каза на Тръмп, че АЕЦ Белене не е руски проект - https://www.mediapool.bg/borisov-tramp-shvana-che-belene-e-mnogo-dobar-proekt-video-news300650.html - и че това, което се строи в България е Балкански поток и нищо друго! И Тръмп се съгласи напълно! Не е случайно, че ако за Турски поток има санкции, за Балкански поток няма! И няма да има, защото, когато стане готов, по него ще тече руски газ от Турски поток, но ще тече и азърбайджански, и американски газ от пристанището в Александруполис, и още от други доставчици като Кипър и Израел. Така че лилавите нека си плямпат – нито някой им обръща внимание, нито мнението им е меродавно и, най-важното, не могат, повтарям НЕ МОГАТ И СА АБСОЛЮТНО НЕСПОСОБНИ ДА ПРОМЕНЯТ КАКВОТО И ДА БИЛО! Някой нещо да пита?
  —цитат от коментар 60 на Santos


  Списъкът е дълъг, Сантос, а възможностите на троловете да възприемат, осмислят и отговорят - ограничени. Имай милост, учи се от мен, хаха...

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 65. 65 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Ние сме в много по-добра позиция да вземем евтин дълг за разлика от Италия, например. И трябва да го вземем защото ако тези пари се вложат в структурни проекти на които ще работят хиляди Българи които плащат данъци и купуват стоки, връщането на дълга тогава ще е лесно.
  —цитат от коментар 3 на bkstoja

  Е, ама то и да се връща ли трябвало?
  Ти да си видял някоя държава от ЕС да си е върнала дълговете? На кого да ги върне - че те се изкупуват половината от ЕЦБ с новопечатани пари. На себе си ли да ги върнат?
  Ако погледнеш от Втората Световна Война, ни една европейска държава не е върнала нищо - дълговете само нарастват. Изплащат се изтеклите облигации с издаването на нови. 70 години са я карали така, сега ще обърнат и ще вземат да връщат ли?
  Идеята на държавните дългове не е да се връщат, а да растат неограничено във времето, като се подплатяват с новонапечатани пари. Това е просто друг вид инфлация.

 66. 66 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":Тезата как ГЕРБ и БСП са едно я засилихте в момента, в който точно ДеБЪ започна открито да помага на БСП(к).Бойко Борисов не изпълнява никаква програма на БСП(к). Ако беше така, те нямаше да дивеят и да му искат непрекъснато оставката. Както правите и вие, впрочем.Никаква енергийна зависимост от Русия няма. Белене ще се строи само ако има инвеститор, без държавни гаранции. Газопроводът през България ще пренася всякакъв газ, не само руски. Скоро ще бъде готова връзката с Гърция.Срамежливо пропускаш покупката на Ф16, която е залуга единствено и само на правителството на ГЕРБ. Вие не дадохте едно рамо затова. Седяхте отстрани и гледахте сеир и злорадствахте. Нещо повече, точно в този момент, когато се решаваше съдбата на сделката и атлантическата ориентация на България, избухна измисления скандал "апартаментгейт", имащ за цел да компрометира точно тези, които имаха най-дейно участие в преговорите за Ф16. Вие веднага се включихте в клакьорския хор на ченгетата и комунистите.Да не говорим, че Льотчика вече стана "господин Президент", а Пленелиев стана "Плевню" и "Чехлю".
  —цитат от коментар 55 на Alarmstufe: Rot


  Би ли обяснил как газопровода ще пренася всякакъв газ при положение, че отсреща в Сърбия цялата газопреносна мрежа е собственост на Газпром?
  Белене е руски проект или и той не е руски? Лукойл чий е, и кой пази неговият монопол с всички сили, при положение че в нормална ситуация всяка бензиностанция би могла да внесе от Солунската рафинерия например? Защо никоя не го прави и това случайно ли е според теб?

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobyb":

  "Би ли обяснил как газопровода ще пренася всякакъв газ при положение, че отсреща в Сърбия цялата газопреносна мрежа е собственост на Газпром?"

  Много просто: на сръбската граница тоя, дето не е руски, ще го изпускат в атмосферата.

  Важното е, че Бойко им е докарАл диверсификация.

  Както докарА и снег да напълни язовиро на перничани.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  ...Би ли обяснил как газопровода ще пренася всякакъв газ при положение, че отсреща в Сърбия цялата газопреносна мрежа е собственост на Газпром?
  Белене е руски проект или и той не е руски? Лукойл чий е, и кой пази неговият монопол с всички сили, при положение че в нормална ситуация всяка бензиностанция би могла да внесе от Солунската рафинерия например?
  —цитат от коментар 66 на bobyb


  Целта на ЮП беше сръбският газопровод на Газпром да се свърже с българския такъв - също негова собственост, и той да пренася САМО руски газ, защото входът на тръбите е при Путин и отива до Италия, а през останалите държави, само си минава. При това, БЕЗ Газпром да плаща транзитни такси, нито за това, че е изграден на чужда територия. Собствеността на тръбите и земите, през които този газопровод щеше да минава, по волята на Путин щяха да са собственост на българо-руско дружество, което щеше да даде заем на България (съдружник с по-малкия дял в джойнтвенчъра), а после тя щеше да си го изплаща, заедно с потребения от нас руски газ, който досега идваше през Украйна (кранчето оттам беше спряно през една зима, помним). България щеше да задлъжнее към Газпром за неизвестно колко години с неизвестно колко пари, защото и ножът и сиренето бяха в едни и същи ръчички - тези на Кремъл.
  АЕЦ Беляне също БЕШЕ руски проект. Сега, когато България изплати всичко, което дължеше на Атоменерго строй, включително и голяма част от лихвите и неустойките по арбитражното дело, АЕЦ Беляне Е български проект, точка.
  За Лукойл задай въпросите на Костов. Защо и как продаде българската рафинерия на руснаците. Защо не се купува гориво от Солун? Ми не е вярно и справките все някъде ги има.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobyb":

  Това, което влиза у нас като азерски и всякакъв друг газ, го потребяваме ние. С което си разнообразяваме източниците и намаляваме цената. Останалото транзитираме до Сърбия, за което получаваме пари, защото тръбата е българска.
  И по-горе писах - никой няма да ни разреши по тръбата да тече само руски газ. Нали заради това не се осъществи Южен поток.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1848 Весело

  такива като Смилов, които пишат от загриженост за България,
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  Уикендът започва весело, тъпотиите се леят още от петък по пладне.
  Следващата стъпка е обявим, че "професор" Дичев и той плюе по България и българите
  само и единствено от дълбока загриженост!

  Иначе, забравил си да напишеш "такива като моят добър приятел Смилов".

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 71. 71 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobyb":Това, което влиза у нас като азерски и всякакъв друг газ, го потребяваме ние. С което си разнообразяваме източниците и намаляваме цената. Останалото транзитираме до Сърбия, за което получаваме пари, защото тръбата е българска.И по-горе писах - никой няма да ни разреши по тръбата да тече само руски газ. Нали заради това не се осъществи Южен поток.
  —цитат от коментар 69 на Alarmstufe: Rot


  Азерски и друг газ няма как да дойде по Турски поток. Бъркаш го с връзките с Турция и особено тази с Гърция, която "евроатлантика" я строи "спешно" вече 10 години.

 72. 72 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  Така че, когато Путин нахока Борисов от Турция, той знаеше какво говори, въпреки че НЕ Борисов, а ЕК спря ЮП, и то по времето на Ореха.
  Руските тролове тук също знаят как да манипулират, нда. Когато Борисов каза, че Турски поток няма откъде другаде да мине, те му се смяха до припадък. Същото стана, когато той взе да размахва карти и лансира пред ЕК идеята за "газов хъб", полудяха от подигравки. Когато пък руските тръби "кацнаха" на българската граница и Путин взе да тропа с копита, че строим бавно и газът им не може да стигне до Сърбия, почнаха да обвиняват, че е "идиот", че е изпуснал питомното и е тръгнал да гони дивото. Че краде са го обвинявали винаги, заедно с г-жа Лъжа и старата майка, отправена по руска заповед на хран илка в Брюксел.
  Знаем защо, кой и как казва на черното "бяло". Кръвта така е нахлула в очите им, та от червената омраза нищо, освен което е от полза САМО на Москва, не щат да видят и да чуят.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 73. 73 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1897 Весело

  И да не пропусна най-смешното. Путин така се ядоса на Борисов, че даде на Ердоган да го стисне за топките. Затова сега се среща с него, затова дава да му свалят самолетите над Сирия, затова прави провокации и пак кляка... Затова, не щото тук руските му кукли са си свършили работата. Некадърници са, казах го вече по-горе.
  За разлика от Смилов, хахах.... Той е кротък и добър. Пише много и с малко смисъл, но... се чете и помни най-вече. И ще остане. Да живей!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 74. 74 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#66] от "bobyb":

  Има ли някаква забрана на следващ етап да се пусне някакво разклонение накъм веста през някоя друга граница, все пак не сме оградени отвсякъде със Сърбия, нали?

  А важното е че дори преди това потреблението в България СЕ диверсифицира по тоя начин и вече не може големия кремълски брат да върти кранчето съответно господаря от Газпром да се държи като помешчик на преговорите.

  Това само от разсеяност ли се пропуска или то че има разни хубави неща за тая България с тия ганьовци нема значение :)

  Use your Illusion
 75. 75 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobyb":Има ли някаква забрана на следващ етап да се пусне някакво разклонение накъм веста през някоя друга граница, все пак не сме оградени отвсякъде със Сърбия, нали?А важното е че дори преди това потреблението в България СЕ диверсифицира по тоя начин и вече не може големия кремълски брат да върти кранчето съответно господаря от Газпром да се държи като помешчик на преговорите.Това само от разсеяност ли се пропуска или то че има разни хубави неща за тая България с тия ганьовци нема значение :)
  —цитат от коментар 74 на Saint of Me


  Сигурно нема забрана да се изхвърлят и двата реактора на росатом и да се заменят с канадски примерно. Така чеее, прав си, не е непременно руски, и газопровода не е непременно руски нищо че ще пренася само руски газ, важното е че някой ден, може и да не е само руски. Мда.

 76. 76 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobyb":Има ли някаква забрана на следващ етап да се пусне някакво разклонение накъм веста през някоя друга граница, все пак не сме оградени отвсякъде със Сърбия, нали?А важното е че дори преди това потреблението в България СЕ диверсифицира по тоя начин и вече не може големия кремълски брат да върти кранчето съответно господаря от Газпром да се държи като помешчик на преговорите.Това само от разсеяност ли се пропуска или то че има разни хубави неща за тая България с тия ганьовци нема значение :)
  —цитат от коментар 74 на Saint of Me


  А да, като спомена диверсифициране, Боко е пръв радетел, диверсифицира здраво, пари се влагат само в руски проекти, но по различни пътища, и тука ме затапи, признавам.

 77. 77 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Смилов е идиот! Или се прави на такъв, срещу сериозно заплащане.
  Тези идиотски мерки, които така напоително предъвква не издържат на никаква критика.
  Накратко се свеждат до вземане на едни големи заеми и обща солидарност с ЕС при плащането им.
  Толкова е абсурдно, че даже не ми се навлиза в подробности.
  Парите, сами по себе си не решават НИЩО. Парите са едни хартийки, които се използват, като средство за РАЗПРЕДЛЕНИЕ НА РЕАЛНИТЕ БЛАГА.
  Това че ще се изсипят едни пари, по никакъв начин няма да увеличи реалните блага.
  Те са краен брой и в условията на криза се произвеждат по-бавно, а се консумират по-бързо.

 78. 78 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#75] от "bobyb":

  Не някой ден бре бат Боби, СЕГА ЗА България Е реалност диверсификацията. Парнаджиите че връщат пари. Бейби Джийзъс ис краин, чудо!

  А това с изхвърлянето на самоварите е забавно как си го представяш, кАжи чесно, тебе ако те туриме премиерин би ли го направил?

  Ама чесно :)

  Use your Illusion
 79. 79 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#76] от "bobyb":

  "пари се влагат само в руски проекти"

  Като завода за новите ефки в Комсомолск на Амур, нали?

  Use your Illusion
 80. 80 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 668 Любопитно

  България няма друг избор освен поемане на нов външен дълг сега.
  За предпочитане е пред сваляне на валутния борд и хиперинфлация.
  При добро поднасяне, може да се разчита и една част от мъртвите 80 млрд лв в банките да се насочат към ДЦК, ако лихвата и условията за обратно изкупуване са добри. Така дори евентуалните лихви остават тук.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "А идеята, че всяка страна ще се спасява поотделно, е просто пряк път към миналото."

  Всъщност, идеята е всеки сам да се спасява, което в действителност представлява карантината и социалната изолация, опс дистанция. И не е път към миналото, както внушават празноглави гуру-та, а е път към преосмисляне на едни "атлантски" ценности на едни (либерални) консуматори. Въпросът е поставен: Или живота (правото на труд), или парите (максималната печалба).
  Големи смешници за тия, които искат да емитират дълг без да посочат кой ще го купи този дълг (някакви фалиращи пазари), кой ще го плаща (едни умиращи пенсионери) и кога ще бъде изплатен (някога в светлото бъдеще след безкрайно рефинансиране с нови дългове). Ако емитирането на глупости/дългове решаваха проблеми, да сме емитирали дългове за финансиране на "недофинансираната" здравна система или дефицита на НОИ. Или поне за 14 млн. "корана" тестове с недостоверен резултат.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2739 Любопитно

  До коментар [#80] от "magnas":

  "България няма друг избор освен поемане на нов външен дълг сега."
  От кого? Китай?
  На каква лихва и с какви гаранция (по-високи данъци)?

  "За предпочитане е пред сваляне на валутния борд и хиперинфлация. "
  Бордът е несъвместим при влизане в еврозоната. Но и при борда обезценяването на лева е обвързано с обезценяването на еврото. А то се обезценява с печатането на 360 млрд. евро годишно "на финансови облекчения" и не се забелязва (от пазарите), защото всички печатат (долари, йени, рубли, рупии). Нетният платец са пенсионните и осигурителни фондове/системи, които се крепят с "законово" неизпълнение на договорите (повишаване възрастта на пенсиониране; изключване на здравна помощ). С надеждата, че по-високата смъртност (демографска катастрофа) ще "нулира дефицита".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK