Дълбоката рецесия е неизбежна, как да се избегне депресията

Марио Драги и наследничката му начело на Европейската централна банка Кристин Лагард, която преди това бе управляващ директор на Международния валутен фонд

© Reuters

Марио Драги и наследничката му начело на Европейската централна банка Кристин Лагард, която преди това бе управляващ директор на Международния валутен фондПо-високите нива на публичния дълг ще се превърнат в икономическа характеристика и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг, пише бившият председател на ЕЦБ в коментар за FT


Пандемията от коронавирус е човешка трагедия с потенциално библейски мащаб. Мнозина днес живеят в страх за живота си или оплакват своите близки. Действията, предприети от правителствата за предотвратяване претоварването на здравните ни системи, са смели и необходими. Те трябва да бъдат подкрепени.


Но тези действия също идват и с огромен и неизбежен икономически разход. Докато мнозина са изправени пред риска да загубят живота си, още повече хора се сблъскват с риска да загубят поминъка си. От ден на ден икономическите новини стават все по-лоши. Компаниите са изправени пред загуба на приходи във всички сектори на икономиката. Голяма част от тях вече съкращават и освобождават работници. Дълбоката рецесия е неизбежна.


Как да се избегне депресията
Предизвикателството, пред което сме изправени, е как да действаме с достатъчна сила и скорост, за да предотвратим развитието на рецесията в продължителна депресия, която ще се задълбочи от множеството неизпълнени задължения, оставящи непоправими щети. Вече е ясно, че в решението влиза значително увеличение на публичния дълг. Загубата на доходи, понесена от частния сектор, както и всеки дълг, който е създаден за запълване на празнината, в крайна сметка трябва да бъде изцяло или отчасти поет от държавните баланси. Много по-високите нива на публичния дълг ще станат постоянна характеристика на нашите икономики и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг.


Правилна роля на държавата е да разгърне баланса си, за да защити гражданите и икономиката от сътресения, за които частният сектор не може да носи отговорност и не може да поеме. Държавите винаги са правили това в условията на национални извънредни ситуации. Войните например винаги са били финансирани от увеличения на публичния дълг. По време на Първата световна война в Италия и Германия между 6 и 15% от военните разходи в реално изражение са финансирани от данъци. В Австро-Унгария, Русия и Франция нито един от продължаващите разходи за войната не е бил финансиран от данъци. Навсякъде данъчната основа е ерозирала от щетите от войната. Днес това случва заради паниката сред хората и спирането на операциите на компаниите.


Трябва да се предпазят хората да не загубят работата си


Ключовият въпрос е не дали, а как държавата да използва баланса си по най-добрия начин. Приоритетът трябва да бъде не само осигуряването на базов доход за тези, които губят работата си. Трябва да предпазим хората и от загуба на работа. Ако не го направим, ще излезем от тази криза с трайно по-ниска заетост и капацитет, тъй като семействата и компаниите се борят да поправят балансите си и да възстановят нетни активи.


Субсидиите за заетост и безработица и отлагането на данъци са важни стъпки, които вече са въведени от много правителства. Но защитата на заетостта и производствения капацитет в момент на драматична загуба на доходи изисква незабавна ликвидна подкрепа. Това е важно за всички бизнеси, за да покрият оперативните си разходи по време на кризата, било то големи корпорации или малки и средни предприятия и самонаети предприемачи. Няколко правителства вече въведоха мерки за насочване на ликвидността към затруднените бизнеси. Но е необходим по-всеобхватен подход.


Въпреки че различните европейски държави имат различни финансови и индустриални структури, единственият ефективен начин за незабавно достигане до всяка пукнатина на икономиката е пълната мобилизация на техните финансови системи - пазари на облигации, най-вече за големите корпорации и банковата система. И това трябва да се направи незабавно, като се избягват бюрократични забавяния. Дейността на банките, в частност, се простира в цялата икономика и те могат да създават пари незабавно, като позволяват овърдрафти или отварят кредитни средства.


Функциите на банките


Банките трябва бързо да отпускат заеми с нулеви разходи за компаниите, които са готови да спасят работни места. Тъй като този начин те се превръщат в инструмент на публичната политика, капиталът, необходим за изпълнение на тази задача, трябва да бъде осигурен от правителството под формата на държавни гаранции за всички допълнителни овърдрафти или заеми. Нито регулациите, нито правилата за обезпеченост трябва да затрудняват създаването на необходимото за тази цел пространство в банковите баланси. Освен това цената на тези гаранции не трябва да се основава на кредитния риск на компанията, която ги получава, а трябва да бъде нулева, независимо от разходите за финансиране на правителството, което ги издава.


Компаниите обаче няма да се възползват от подкрепа за ликвидност, просто защото кредитите са евтини. В някои случаи, например при фирми с изоставане на поръчките, където загубите могат да бъдат възстановени, те ще погасят дълга. В други сектори това вероятно няма да е така.


Такива компании все още могат да опитат да се справят с тази криза за кратък период от време и да натрупат дълг, за да запазят служителите си на работа. Но натрупаните им загуби рискуват да нарушат способността им да инвестират след това. И ако избухването на вируса и свързаните с него блокирания продължат, те могат реално да останат в бизнеса само ако дългът, нает за запазване на хората през това време, в крайна сметка бъде анулиран.


Или правителствата компенсират кредитополучателите за техните разходи, или тези кредитополучатели ще фалират и гаранцията ще бъде изплатена от правителството. Ако моралният риск може да бъде ограничен, първият вариант е по-добър за икономиката. Вторият път вероятно ще бъде по-малко скъп за бюджета. И двата случая ще доведат до това правителствата да поемат голям дял от загубата на доходи, причинена от спирането на дейностите, за да бъдат защитени работни места и капацитет.


Унищожаването на бизнеса е по-лошо от ръста на публичния дълг


Нивата на публичния дълг ще се увеличат. Но алтернативата - трайно унищожаване на производствения капацитет и следователно на фискалната основа, би била много по-вредна за икономиката и в крайна сметка за държавния дълг. Трябва също да помним, че предвид настоящите и вероятните бъдещи нива на лихвите такова увеличение на държавния дълг няма да увеличи разходите за обслужване.


В някои отношения Европа е добре подготвена да се справи с този изключителен шок. Тя има изградена финансова структура, която може да насочва средства към всяка част от икономиката, която се нуждае от нея. Тя има силен публичен сектор, способен да координира бързите реакции на политиката. Скоростта е особено важна за ефективността.


Изправена пред непредвидени обстоятелства, промяната на мисленето е толкова необходима в тази криза, колкото би била във времена на война. Шокът, пред който сме изправени, не е цикличен. Загубата на доходи не е по вина на никой от страдащите от това. Цената на колебанието може да е необратима. Споменът за страданията на европейците през 20-те години на миналия век е достатъчен предупредителен сигнал.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Весело
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Лошата новина продава —това е ясно вече на всеки. Ама новините не са само лоши. Ако не знаете как се прави —> Пуснете си през нета Россия24. Там лошите новини са от ЕС и САЩ а за същите проблеми в Русия показватжкак добре се справят. Повече оптимизъм!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Да национализираме разходите и да приватизираме печалбата. Публичния дълг не е спирал да расте както и пазарната капитализация на бизнеса

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 289 Весело

  Депресията се преодолява единствено с позитивизъм! За съжаление в живота на българина поводите за това са рядкост! Бъдете здрави! Радвайте се на малките неща, преоценете приоритетите си ! Лек и успешен ден!

  O sancta simplicita!
 7. 7 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От алчност, Капитализмът сам ще се затрие.

  niki
 8. 8 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Марио Драги май сам не е наясно какво всъщност предлага - да се пусне печатницата на пари на пълни обороти.
  Или е наясно, но го е малко срам да го каже в открит текст.
  Като споменава разходите на Италия и Германия по време на войната , що не споменава същите държави СЛЕД войната ? Да прочете Ремарк.......
  Държавата не произвежда нищо и единственото , с което разполага е взето от гражданите.
  Предложението на Драги по същество е да се одерат последните. До голо и синьо.

 9. 9 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Весело

  Повече оптимизъм!
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Именно! Например с въглеродните емисии се справяме блестящо. 40% по-малко потребление на гориво - 40% по-малко емисии. За Великден и Гергьовден даже ще отидем по-надолу.
  Почти напълно спрени самолетни полети - това даже Грета не го мечтаеше в такъв размер. Въздухът в София е по-чист от всякога.

  Когато доходите спаднат допълнително, ще започнем и да се храним по-правилно. Великите пости ще се спазват ако не по буква, то по дух. И не само Великите, а и Богородичните, Коледните, може в знак на толерантност да спазваме и Рамазана.

  Семейните ценности ще възтържествуват, благодарение на карантината - колко извънбрачни връзки се разпадат тези дни, не е истина.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Рецесията се очакваше, не може вечно растеж нагоре. Депресията се бори само с обединени усилия на цивилизованите нации и общности, друг начин няма !

 11. 11 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  точно тоя малоумник ли ще ни обяснява как да се избегне рецесията?

  https://imgur.com/a/5ROmg7b

 12. 12 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От алчност, Капитализмът сам ще се затрие.
  —цитат от коментар 7 на niki


  това не е капитализъм - прочети си Атлас надигна рамене - там има един 'капиталист', дето разчита само на помощ от държавата.

  ама ги има и истинските. другарят драги най-вероятно дори не знае, че съществуват.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много патерналистично към бизнеса звучи Драги, да не кажа социалистически. Според мен китайският вирус в икономически смисъл ще се окаже здравословен чистач.

  Обществото ни е консервативно. Въпреки агитпропа на путинките за 80% дебили. Основата е, че индивид, семейство, рода и т.н. ще се справят. Държавата е накрая в този ред. Малките и средни фирми ще се справят в огромната си част. Икономически недъгавите структури само ще пострадат от този китайски вирус. Структурите на патерналистичната икономическа политика на перестройчиците. Но за тях като структури не ми е жал. Индивидите ще останат и ще подсилят икономически жизнените стуктури.

  Помощ за големия бизнес - ДА, но само за производства в Европа. Прекъсване на зависимостта от Китай и старт на европейска икономика за европейци. Вместо национализиране само на разходите на частните компании, национализиране на самите компании.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  Функциите на банките
  Банките трябва бързо да отпускат заеми с нулеви разходи за компаниите, които са готови да спасят работни места. Тъй като този начин те се превръщат в инструмент на публичната политика, капиталът, необходим за изпълнение на тази задача, трябва да бъде осигурен от правителството
  —цитат от коментар 0 на др Драги


  Епа то така беше и при др Виденов. Преписвал е.

 15. 15 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  сега го прочетох цялото. дори хитлер не е имал толкова откачени разбирания за икономиката.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Лъжите на комунетата:

  „Парламентарната демокрация умря", "Конституцията е застрашена"

  - А разделете Корни от къневчетата. :)

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#9] от "espresso":

  "Въздухът в София е по-чист от всякога."

  С утихването на вятъра (от изток) започва да се замърсява:
  http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/mladost/

  Някой требе да го духа!

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#14] от "dosetliv":

  Е, не беше така при Жан Виденов! Централният банкер (от ДС), проф. Тодор Вълчев изобщо не "спасяваше" работни места във фирмите с 300% годишна лихва.
  Марио Драги е реформатор - готов е да прати лихвата в пространството на Лобачевски, където вземаш един бон кредит и получаваш още едни бон дар от банката … че си я "уважил". Е, требе малко време да се достигне до 100% отрицателна лихва. След това ще се въведат множеството на имагинерите (по бездомния кумец, Горанов, множеството на маргиналите) в лихвената математика. Не че това множество не е излизало на сцената - от лудитите в началото на 19-ти век до апогея на ВОСР.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гледам веднага са се извъкали некви анонимни разбирачи, които наричат как ли не ТОП централен банкер. Този материал трябва много внимателно да се прочете от слугата на Шиши и да се преведе на нечеленоразделна реч, разбираема за Баце.
  —цитат от коментар 19 на меншевик


  хахахахахаххахахахаххха

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1699 Весело

  Ше зануляваме май,а? 😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#9] от "espresso":

  Майтап няма, във Венеция се вижда дъното на каналите, а в тях плуват туристи, пардон - делфини.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#19] от "меншевик":

  Напоследък си силно неадекватен, звучиш като средностатистически пролетарий на свободна професия.

  Аргументи като "ама тоя е топ бамкер", не ми вършат работа, някои от тези функционери едвам сричат, лични наблюдения.

  Жалко, преди имаше смислени коментари. Пожелавам ти по-бързо да се върнеш към предишното си Алтер его.

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Е, не беше така при Жан Виденов! Централният банкер (от ДС), проф. Тодор Вълчев изобщо не "спасяваше" работни места във фирмите с 300% годишна лихва.
  —цитат от коментар 18 на wanderer


  То лихва имаше, ама беше проформа. Никой не я плащаше, а кога дойде падеж се тегли нов заем да се върне стария, както при фирмите на шофьорчетата на др Цецо.
  Туй сегашното къде раздуват кредит с "пари от въздуха" всъщност е експеримент на др Бернанке, преписан от японската централна банка. През 20 век, кога юдеите изгърмяли балона с акции и няколко балона с цомодитис, почнала депресия и в САЩ я борили с остеритет : затягане на коланите докато се наваксат загубите. Обаче файда нямало особена и ако не била ВСВ, сигурно още щеше да се влачи. Затова др Бернанке реши да я бори по обратен начин : вместо да седиш и да чекаш изгърмелите акции и облигации да ти ги изплатят (това много трудно става, щото паричният оборот е силно намалял : голяма част от парите са набити в балонни активи и нямат развързване) , правиш обратното : отиваш и залагаш дървените активи пред централната банка и тя ти отпуска заем. Така в циркулация се появяват вълшебни пари на мястото на загробените. Надеждата е, че като ги развъртиш, някак си ще избиеш загубите без да намаляш оборота и кога си върнеш заема на централната банка, вълшебните пари пак ще изчезнат и се връща положението отпреди балоните. Ама на практика връщането на вълшебните пари не се получава, та се налага създаването на още повече нови. Една от главните причини е, че с новите пари пак се купуват балонни активи, че там най - яко се печели.
  Та нищо чудно, ако и при остеритета, и при експеримента на др Бернанке, крайният резултат да се окаже все един и същ.

 25. 25 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#23] от "klecho":

  Нещо по темата? Не? Айде чао тогава.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Добре е казаното да се осмисли от нашите политици!
  Както един американски президент беше казал - ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО!
  И понеже г-н Борисов, г-н Радев , г-жа Нинова и прочие са много далече от иономиката дано да имат добри икономисти до тях / не включвам г-н Гечев и г-жа Радева/

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  А другия вариант, остават компаниите да си работят за да са с приватизирани- собствени решения, неподчинени на държавата и няма нужда от финансиране и национализиране на свободното движение и мислене,всеки си се оправя,както и до сега.
  След като държавата, не ти позволява собствени решения ще споделя и отговорност и ресурс.
  За жалост усещам ,че някой от тези най-държани обичащи 'комуните'' доста ще намажат лично от 'социалната' си роля.
  То, не е да не е бивало от 1980 до..

 28. 28 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Много добър анализ на Драги. Важното е да се запази институционалната микроструктура на икономиката, за да може след това да не се изгражда наново. Рискът от инфлация при икономическите стимули е по-малък, отколкото ако тези пари се наливаха при нормални обстоятелства. За да имаш повече инфлация, трябва не само да има повече пари, но и да се движат със същата скорост. В момента доста по-голяма част от паричната маса от обикновено е просто неподвижен пасив или актив по виртуални сметки и не се използва изобщо. За да предизвикат инфлация едни пари трябва да се харчат. Банкнотите и монетите са само малка част от парите, които ползваме, повечето са във вид на някакви обещания или задължения и не съществуват физически. Т.е. един има да дава на друг, сега първият като няма да даде, няма да ги има и втория (ще ги има в смисъл, че ще има да взема, ама друг път, т.е. и той няма как да ги харчи, защото по принцип очакванията за бъдещи вземания не са точно ликвиден инструмент, който да служи за разплащане; а ако не може да ги харчи, няма да допринася за инфлационния натиск; това, което се предвижда като мерки е целенасочено подпомагане за поддържането на съществуващите отношения, не за допълнителен стимул на икономиката).

 29. 29 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#14:"dosetliv"][/quote]

  Не може да се прави съпоставка между двете. Онези предприятия бяха неефективни и наливането на пари в тях беше безперспективно, защото нямаше как да излязат на загуба. В момента са на път да се затрият печеливши бизнеси. Може да се оценят като неефективни, само ако ситуацията с мерките срещу вируса стане перманентна и икономиката се нуждае от преструктуриране.

 30. 30 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 478 Неутрално

  "нямаше как да излязат на загуба" -> "нямаше как да излязат на печалба"

  в предния ми пост

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#25] от "меншевик":

  Ако ми позволиш, изказването ми е съвсем по темата. Това че този хрантутник Драги изкара 7 години на топла службица, далеч не го прави адекватен, апологетите му още по-малко.

  Още по темата: Драги е комуне, като всяко такова решава проблемите с печата. Да се дава прясно напечатан кеш на разни олигархични акули, срещу корпоративни облигации със стойност на тоалетна хартия, не само не решава въпроса, но на практика го усложнява. Предния път когато се опитаха да се изгаврят с пазара и да прецакат германския вложител чрез печатане, дойде онзи с мустачките.

  Ти нещо по темата?

 32. 32 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#24] от "dosetliv":

  В какъв смисъл един и същ, рецесия/депресия или галопираща/хиперинфлация?

 33. 33 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#31] от "klecho":

  По темата - когато след кризата 2007-2008 ЕЦБ пусна печатницата и това продължи до оня ден като как беше прецакан германския вложител? Галопираща инфлация или нещо подобно да се случи, което да изяде спестяванията? Да лихвите по влоговете са ниски, меко казано, но и лихвите по кредитите в Еврозоната са много ниски, много меко казано.
  Джером Пауъл и той ли е комуне? Ясно, във ФЕД са събрани от комунист на горе. Как изливането на кеш би довело до инфлация, че дори към настоящия момент потреблението на ВСИЧКО пада на порядъци? Председателят на ЕЦБ е пръв сред равни, той няма повече тежест от председателя на Бундесбанк или гуверньорите на другите централни банки от еврозоната, нали се сещаш? Кой ще плаща данъци след като всичко това отмине и икономиката тотално умре? Ето от друг автор, който казва подобни неща с други думи.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2020/03/27/4046610_spasenieto_na_ikonomikata_vse_oshte_e_vuzmojno/

  А това, което не е по темата е да ме охарактеризираш.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 34. 34 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#33] от "меншевик":

  2008 дълговите нива бяха няколко порядъка по-ниски.
  Така че, напечатаните пари бяха излети в държавни облигации, при тях се наду балон, това предотврати инфлацията. Сега просто няма как да се получи.
  На практика, да се печата, при положение че лихвите няма как да отлепят от кръглата нула (щото правителствата няма да могат да си плащат само лихвите по дълга) е пълен цинизъм.

  Единствената възможност е дилевъридж, при който инвеститори в дълг и фирми силно зависещи от дълг да глътнат вода.
  Наместо това, предпочитат (отново) да прецакат средната класа.
  Ще видим, ако оня брадатия немец беше жив, щеше да определи ситуацията като "революционна".
  Предния път войната се размина. Сега, по улиците на Европа е пълно с БТР-и и въоръжени подразделения. Съблюдават за спазването на карантината. САЩ обвинява Китай, че води биологическа война, а Китай САЩ че са им е пуснали вируса умишлено.

 35. 35 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Най-същественото от статията в Капитал в коментара под нея 😀

 36. 36 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#34] от "klecho":

  Някак си ми убягва смисъла на спора ни при положение, че:

  1. Драги не е президент на ЕЦБ
  2. ЕЦБ вече заяви - няма да има предварително поставени граници на подкрепата за държавите членки на еврозоната. Тоест решението е взето и без Драги. Първоначално бяха обявили само 750 млрд план, но след това казаха NO LIMITS. Но те в УС на ЕЦБ и във ФЕД са от комунист нагоре.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#28] от "Slex":

  “За да предизвикат инфлация едни пари трябва да се харчат. “
  Инфлация може да има и без парите да се харчат (Германия 1919-1924 г.), България през соца след 1979 г.
  Зависи от регулациите и от “свободата”/иновативността на икономиката (Фолксваген го удариха заради иновативността му; Гугъл и Фейсбук - също, но по друга регулация).

  “Банкнотите и монетите са само малка част от парите, които ползваме, повечето са във вид на някакви обещания или задължения и не съществуват физически. Т.е. един има да дава на друг, сега първият като няма да даде, няма да ги има и втория (ще ги има в смисъл, че ще има да взема, ама друг път, т.е. и той няма как да ги харчи, защото по принцип очакванията за бъдещи вземания не са точно ликвиден инструмент, който да служи за разплащане; а ако не може да ги харчи, няма да допринася за инфлационния натиск; това, което се предвижда като мерки е целенасочено подпомагане за поддържането на съществуващите отношения, не за допълнителен стимул на икономиката).”

  Вярно е, че повечето пари съществуват под формата на “някакви обещания” (кредити, облигации, пенсионни партиди, застраховки) и някои от тях са много ликвидни - направо ликвидират населението (демографска криза, “износ на демокрация”, “запролетяване” при невярващите на “обещания”).
  Тогава се явява по-лошото от инфлацията -стагфлацията. Цените падат и потреблението пада (поради съкращаване и на работна ръка заради снижаване на себестойността, и на потребители) ... докато въпросната стока/услуга или фирма изчезнат от пазара.

 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#24] от "dosetliv":В какъв смисъл един и същ, рецесия/депресия или галопираща/хиперинфлация?
  —цитат от коментар 32 на klecho


  Ми крайният резултат сигурно пак ще е депресия когато дълговете стигнат до ниво да не могат да изплащат и нулевите лихви. При остеритета рязко спада бизнес активността, щото няма пари и дълговете се изплащат много бавно , но количеството пари в обращение остава същото и цените на assets спадат (няма нови вересии да правят "търсене"). При метода на др Бернанке бизнес активността се запазва за сметка на неколкократно увеличение на парите в обращение пропорционално на новия дълг. Цените на assets се балонизират, щото ги купуваш с пари "от въздуха" на нулева лихва а и нямаш грижа при нужда да ги заложиш пак пред централната банка и да теглиш нов заем. Хиперинфлация няма как да се получи, понеже assets не участват в определяне на инфлацията. Има косвен ефект през балона с цомодитис (петрол, метали, зърно) и наемите като следствие от имотния балон , щото тях ги плаща матряла.
  Туй нещо в Япония го играят още от началото на 90 -те години и не могат да се измъкнат (0 лихва , 0 растеж и 0 инфлация) и 0 шанс да се върне дългът , та държавният може само да расте. Обаче в Япония 90% от държавния дълг е вътрешен и ако съвсем го закършат могат да направят една кръгла маса и да го преструктурират. В еврозоната е съвсем друга бирата Там само през Таргет 2 Италия, Испания, Португалия и Гърция имат да връщат над 1 трильон на Германия, Холандия и Люксембург, дето никога няма да стане. Ако само Италия го закъса еврото ще се капичне и всички ще се хванат за гушите. До дълга депресия обаче едва ли ще се стигне - по - вероятно е да преживеем упражнението, известно като "смяна на парите"

 39. 39 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "klecho":Някак си ми убягва смисъла на спора ни при положение, че:1. Драги не е президент на ЕЦБ2. ЕЦБ вече заяви - няма да има предварително поставени граници на подкрепата за държавите членки на еврозоната. Тоест решението е взето и без Драги. Първоначално бяха обявили само 750 млрд план, но след това казаха NO LIMITS. Но те в УС на ЕЦБ и във ФЕД са от комунист нагоре.
  —цитат от коментар 36 на меншевик


  точно това са. тъп ли си или се правиш?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Стагфлацията всъщност е инфлация, съчетана със стагнация на икономиката, не спад в общото ценово равнище. Колкото до инфлацията в следвоенна (ПСВ) Германия, не знам на какво се базира твърдението, че парите не са се харчили. Освен това скоростта на парите може да спадне най-много със 100%, докато увеличението на паричната маса там по това време е хиляди пъти по 100%, така че едното няма как да компенсира другото. В настоящия случай не е така, защото анонсираните стимули от ЕЦБ са едноцифрени стойности от БВП на ЕС.

 42. 42 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#39] от "vstoyanov":Абе ти що не си ебеш майката?
  —цитат от коментар 40 на меншевик


  понеже не съм малоумен левичар. нормалните хора си намираме партньори извън семейството.

 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  По-високите нива на публичния дълг ще се превърнат в икономическа характеристика и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг,
  ______________
  Пред всичко това които идва с либералните комундета, национализацията през соца е някаква безобидна работа!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По-високите нива на публичния дълг ще се превърнат в икономическа характеристика и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг,______________Пред всичко това които идва с либералните комундета, национализацията през соца е някаква безобидна работа!
  —цитат от коментар 43 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  точно това обяснявам от около 9-10 години.

 45. 45 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ....."По-високите нива на публичния дълг ще се превърнат в икономическа характеристика и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг.........."

  КЛЮЧОВОТО В ИЗРЕЧЕНИЕТО Е.........."и ще бъдат придружени от анулиране на частния дълг.........."

  Хайдеееее - дойдохме си на думата. Виновника за тая вирус търсете при тези с най-големи дългове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK