Барон Мюнхаузен, пари от хеликоптери и други фантазии за избягване на икономическата криза

Барон Мюнхаузен, пари от хеликоптери и други фантазии за избягване на икономическата криза

© Надежда Чипева, КапиталПандемията и мерките за ограничаване на здравните последици от нея неминуемо имат икономическа цена. Ограниченията на личния, социалния и стопанския живот са внезапен и напълно неочакван шок, който блокира създаването и потребяването на стоки и услуги. Неизменно в подобни ситуации възниква очакването държавата да влезе в ролята на спасител от последна инстанция, да замести частния сектор и с вливане на публичен ресурс да компенсира и предотврати тежкия икономически спад. В България, както и в други страни по света, не угасва вярата, че всеки проблем може да се реши с повече държавни харчове за стимулиране на доходи и потребление. Четейки за кризисните пакети в други европейски страни и стотиците милиарди евро, обещанията за които ни засипват ежедневно в информационния поток, някак примамливо звучи и у нас да стреляме с "голямата базука" и да уплашим и убием рецесията.


Разумните гласове навсякъде в Европа говорят за мерки за смекчаване на ефекта от кризата, а не за предотвратяване или избягване. Трезвата оценка е, че за този и следващите месеци на 2020 г. свиването на стопанската активност е неизбежно, а и дори при отпадане на строгите рестрикции не всичко ще потръгне незабавно постарому. Дори в Германия - която имаше структурно здрави финанси и близка до нула безработица, и почти незабавно обяви огромен антикризисен пакет от мерки - се очаква икономически спад за годината, който е вероятно да е двойно по-голям от този след финансовата криза от 2008 г.


"Хеликоптерните пари", с които теоретично може бюджетът да обсипе гражданите,
в случая обаче няма да помогнат. Ето защо идеите за раздаване на пари на работещи, пенсионери и бизнеси "на калпак" в момента не може да предотврати неизбежното свиване на стопанската активност в идните месеци.


На първо място, имаме директна забрана за извършване на определени дейности. Това е де факто изчезване на предлагането, а не спад на търсенето на определен кръг услуги. Тези бизнеси страдат, защото са затворени, не защото нямат платежоспособни клиенти. Това се отнася за широкия спектър от кръчми и кафенета до магазините за дрехи или детските клубове в търговските центрове, от частните детски градини до фитнесите и събитията и обученията. Какво точно ще се промени за тези бизнеси, ако хипотетично правителството раздаде по 100 лева (или 200, или 500) на всеки български гражданин утре? Точно нищо: те пак ще са затворени и няма да създават добавена стойност. Вероятно хипотезата е, че карантината ще свърши и хората ще похарчат получените пари точно за тези услуги точно в тези обекти след отварянето, някак да си "наваксат" за пропуснатите барове и дискотеки, но това изглежда твърде съмнително.


Същото важи и за бизнеси, които не са формално забранени, но заради ограниченията срещат значително свиване на дейността.


Когато хората работят от вкъщи, те не купуват закуски на път за офиса,


зареждат по-малко гориво в личните си автомобили, децата не купуват сок или сандвич в голямото междучасие и т.н. A междуградските пътувания са ограничени. Отново, какво би се променило, ако тези домакинства получат неочаквано по-висока заплата или директен подарък от държавния бюджет? Те няма да могат да направят пътуване през уикенда, няма да хапнат по-скъп обяд на работа или да дадат повече джобни на децата за училище.


Туризмът в момента, а и в следващите месеци, дори при по-меки ограничителни мерки не може да работи. Децата няма да имат зелени училища, няма да има лагери през пролетната ваканция, а семействата няма да купят "великденски пакети". И това не може да бъде преодоляно със стимул в доходите. Нито 13-а пенсия, нито вдигане на минималната заплата, нито административно повишаване на заплатите на държавните служители, нито щедри социални помощи, безкрайни болнични, платени от НОИ, и каквито и да са екзотични идеи могат да променят този неумолим факт.


Другият глобален аспект на кризата е


прекъсването на веригата на доставки


заради непредвидимите и динамично променящи се ограничения по границите. С други думи, дори там, където има търсене, сделките не могат да се осъществят физически и в много случаи просто страните се отказват. Няма как с повече доходи и желание за потребление да прекарате камион през границата или да отмените забрана, въведена например от австрийското правителство. И обратно - ако българска фабрика не може да изнесе стоките си заради блокаж в транспортните коридори, финансовият стимул може да компенсира загубата в баланса на отделната фирма, но в реалността имаме по-малко създадена стойност и това не се променя.


Българската икономика е отворена към външните пазари, като много отрасли създават не крайни потребителски продукти, а стоки и услуги, ползвани от други бизнеси.


Летният сезонен туризъм е в огромната си част насочен към чуждестранни клиенти. Ако те не дойдат


- поради все още действащи забрани или страх - каква е алтернативата? Държавата да насили българите с бюджетни подаръци да прекарат 7 или 10 дни на Слънчев бряг и да ходят в същите барове като младите англичани ли? Автомобилното производство в Европа де факто е спряло, вероятно ни чака "нулево тримесечие", подобно на вече случилото се в Китай. Българските компании, доставящи части, компоненти, материали, оборудване на тези заводи, ще ограничат значително дейността си, а някои вероятно ще бъдат спрени за определен период от време. И отново за вътрешните стимули у нас: дори с допълнителни средства в джоба какво точно ще си купи българският потребител от предприятие, което произвежда метални детайли, хидравлични помпи или автомобилна електроника? С какво точно българският потребител ще помогне на ИТ компания, за която бизнес клиент отменя поръчка за работа за милиони - нима едно домакинство има нужда от същата услуга, та да замести проваления договор? Как точно повече пари у домакинства и бизнес ще компенсират провалените курсове на хиляди камиони в цяла Европа, какво ще поръчаме да возят тези транспортни компании?


Разбира се,


бюджетното съображение не е маловажно


- да припомним, че износът на стоки от България е близо 60 млрд. лева (15 млрд. за тримесечие), приходите от международен туризъм наближават 8 млрд. лева годишно, ИТ и аутсорсингът на бизнес услуги също генерират приход от близо 5 млрд. лева. Как си представяме вътрешен стимул, който да компенсира 10, 20 или 30% спад на дейността заради глобална рецесия?


В момент на подобен шок крайната предпазливост и дори паниката са нормална реакция. За кратък период от време структурата на потреблението драстично се променя за почти всички. Домакинствата отлагат големи инвестиционни решения, никой не си купува автомобил или жилище, отлагат се пътувания, фирмите правят разчети и антикризисни предпазни планове. С други думи,


всичко освен абсолютно нужното за оцеляване се "вдига на трупчета".


Това е здравословен инстинкт и не трябва да се пречупва - а и не може. Ако утре получите изненадващ подарък, вероятно ще го спестите в банковата си сметка, а не да се затичате към магазина за автомобили, нито ще започнете ремонт на жилището.


Тази реакция може да бъде по-силна или по-слаба, по-кратка или по-продължителна и различни мерки с бюджетни средства могат да повлияят на това - продължителността и степента ѝ. Ако схемата за компенсиране на част от заплатите сработи, по-малко хора ще бъдат съкратени, а това от своя страна би успокоило останалите за бъдещето на работното им място. Тази мярка обаче може да действа само за предприятия, които са финансово устойчиви - оттук идва и голямото предизвикателство пред успеха на втората група мерки, свързани с улеснен достъп до нови кредити. Тези мерки, ако са успешни -


дяволът е в детайлите, които предстои да видим


- могат да въздействат на очакванията. А именно очакванията са фактор, който ще предопредели решенията както на фирми, така и на домакинства. Колкото е по-малък страхът, толкова по-малка ще е промяната на навиците за потребление и намеренията за по-дългосрочни покупки или инвестиции.


Но трябва да сме реалисти за възможните резултати от тези мерки. Запазването на работните места и подкрепата на доходите ще помогне за съхраняване на качествената работна сила, за капацитета на компаниите за бърз рестарт. В това има здрав смисъл. Може да се надяваме очакванията да не са толкова песимистични и поведението на домакинствата в по-малка степен ще мине в режим "оцеляване", с всички последици за стопанската активност по веригата на добавената стойност. Въпреки това обаче щетата е реална и независимо от доходите на българите структурата на икономиката ще трябва да се промени и ще има неизбежни губещи. Вероятно хората ще пътуват по-малко в следващите години, вероятно китайците ще купуват по-малко немски автомобили и така нататък.


Един от начините да се овладее този страх


е и през препотвърждаване на дългосрочните приоритети на развитието и съответно финансирането им с публични разходи. Ако искаме по-качествено образование, не може да има отказ от насочването на допълнителен ресурс в системата както за учители, така и за иновации и технологии. Ако искаме по-добра инфраструктура, за да привличаме инвестиции с висока добавена стойност, не може да се спира финансирането на относително консенсусни публични инвестиции в пътна и железопътна свързаност. Ако искаме намаляване на бедността и социалното изключване, трябва да се насочат средства за по-адекватни и по-добре насочени социални програми и услуги. Всичко това предполага запазване и дори увеличаване на бюджетните разходи през тази и следващите години, което ще има ефект на подкрепа на вътрешното търсене.


Анализът е на Института за пазарна икономика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  най-накрая някой с мозък. огромен контраст с полюцията на драги и фон дер лейен

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Хора, спрете с тия хора от ИПИ. Вчера, лицето Смилов, който е завършил сравнително конституционно право ни даде насоки, напълно извън образованието му. Какво е това ИПИ, това да не са суперизвестни хора от ръководството на компании..... Не, са.
  Дневник, това са хора, които нямат един ден в бизнеса. Те не са били работодатели. Не са направили нищо преди да станат анализатори. Не се поддавайте на това, да публикувате едни и също хора, без опит. Намерете шефове на действащи фирми, наши и чужди, работещи у нас. А тези от ИПИ ,..........това са ТЕОРЕТИЦИ.

 3. 3 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  макар и държавна интервенция вместо масово анулиране на регулации да не е точно 'пазарна икономика'. та може и по-добре от това предложение - но добро начало.

 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  аре бай Тиквун вместо греяна ракия да раздава мъни от джипа !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Вместо план правителството има "мерки".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Но не прочетох никакви предложения за смегчаване на удара. Като например - при 1-2 млииона безработни в рамките на месец, огромната част от които без право на помощ за безработица, какво ще ядат например? Какъв бюджет ще формира държавата през 2021 година, ако още през оставащите три тримесечия да речем 200 000 малки и средни предприятия фалират? Външен заем - добре. Но нали после ще дойде 2022 година и тези предприятия пак няма да ги има? Пак ли заем? А да не забравяме, че тези хипотетични 200 000 предприятия имат кредити - банките кво ше ги правим после?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Нормално е никой в момента да не планира купуването на кола или къща щото не се знае дали утре няма да се пресели в един по-добър свят, където няма да има нужда от тях...

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Нормално е никой в момента да не планира купуването на кола или къща щото не се знае дали утре няма да се пресели в един по-добър свят, където няма да има нужда от тях...

 9. 9 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Толкова много думи, а могат да се заменят само с две: "да, ама...".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 10. 10 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Живота на кредит свърши... следва рязко зануляване, хипер инфлация, нови пари и който е читав, оцелее и има акъл в глават ще го бъде...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 11. 11 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#10] от "dohco":

  И от къде ще дойде тази хипер инфлация, като никой нищо не купава много ми е интересно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 12. 12 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Браво Лъчо, съгласен съм с всичко. На микро-ниво е точно така, за съжаление. Но какво ще стане на макро ниво, може би в отделна статия... Например, цялата еврозона включи печатницата, еврото се обезценява (например спрямо златото), а ние не можем да печатаме и да пускаме "хеликоптерни пари", но левът като е вързан с еврото ще се обезцени автоматично и той. За нас само негативите, без позитивите...

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Историята се повтаря. Както навремето Франция е владяла Африка, понеже е имала най-добрата медицина и сега изглежда пак така ще се пренаредят нещата

 14. 14 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#10] от "dohco":И от къде ще дойде тази хипер инфлация, като никой нищо не купава много ми е интересно.
  —цитат от коментар 11 на меншевик


  от това, че никой нищо не произвежда, тикво.

 15. 15 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  и от това, че евтиното производство от третия свят няма как да дойде до тук.

 16. 16 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  и от това, че евтиното производство от третия свят няма как да дойде до тук.

 17. 17 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  2008 година имаше идея да се разхвърлят пари от самолети. Има го в стенограмите на правителството на САЩ.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 18. 18 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А тези от ИПИ ,..........това са ТЕОРЕТИЦИ.
  —цитат от коментар 2 на grayeagle


  „Отново напомням на …, чe Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.“
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

  Това е коментар на колега под друга статия!

  До коментар [#2] от "grayeagle":

 19. 19 Профил на comentor
  comentor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "ТЕЗИ, КОИТО ЖЕРТВАТ ЖИВОТ ЗАРАДИ ИКОНОМИКА, НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО"
  Сергей Гуриев -главен икономист на ЕБВР 2015-2019г.
  https://t.co/ho9jjHLCqz?amp=1&fbclid=IwAR1QM0W4Zruwel7djeyVy2Rpe-c2r71-HzToCMzn9eLbGDrbd8YD98fHwOc

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Разстроено

  какво прави една действителна и успешна допреди месец малка фабрика с 50-ина души персонал..?
  - продажбите са на практика нула...
  - производството е сведено до минимум, и доколкото го има се прави на 3 смени за да се ограничи контакта между работниците
  - всички разходи са замразени - освен сметките за ток и комуникации, нищо друго не се плаща, дори и наема за фабриката... на всеки, който няма да си получи парите е изпратено учтиво съобщение с молба да ни влезе в положението... хората разбират, защото и те са в подобно положение
  - борда се събира (онлайн) по два пъти на ден за да следи промените в обстановката
  - вчера крайната цел беше да не се уволняват работници и да има достатъчно средства да тръгне дейността след вируса
  - днес единствения начин да се мине без уволнения е ако държавата отпусне безвъзмезден заем в размер на разходите за задържане на персонала... надали ще стане но ще изчакаме уикенда...
  - другата седмица 80% от песонала ще трябва да бъде съкратен
  - не взема заем (безлихвен) защото ще трябва да го връща в неизвестна икономическа обстановка
  - ЧАКА...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Лъчо Богданов е макроикономист и уважавам мнението му.

  На мен ми се иска да споделя нещо позитивно, което наблюдавам от няколко дни в София (по разбираеми причини не пътивам никъде извън града).

  Софиянци посрещат кризата стоически, дисциплинирано и без да нарушават рестриктивните мерки. Днес имах излизане по работа и минах през центъра на града. Цари спокойствие; магазините, които трябва да са затворени са затворени; пред онези, които МОЖЕ да са отворени, има малки опашки от хора с маски на двуметрови дистанции един от друг. Не видях някой да влачи торби с тоалетна хартия. В Билла, откъдето пазарувам нещата, които жена ми е пропуснала да поръча онлайн, не се усеща липса на стоки - магазинът е зареден, както винаги. ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ПАНИЧЕСКО КУПУВАНЕ. Онлайн доставките са добре организирани, куриерите са акупатни и любезни.

  Всичко това е в странен контраст с вакханалията в Лондон, където допреди 4-5 дни баровете бяха натъпкани с безгрижни и безотговорни тъпанари при обявена пандемия. Днес Борис Джонсън и здравният им министър Мат Ханкок са обявили, че и двамата имат вируса.

  Ще се окаже, че като нация сме по-мъдри в крезата от англичаните....

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  “по-качествено образование, ...
  по-добра инфраструктура, ..
  намаляване на бедността ...”
  ——
  Наблюденията относно потенциалния резултат от сегашния държавен харчлък изглеждат разумни, скритото допускане за дългосрочна рецесия —също. Само приоритетите накрая ми се струват малко афиф... ама не ща да чукам дълго с един пръст по екрана да ги анализирам

  Едно е ясно — след като осъзнаваме, че сме в Дийп Шит, требе си стратегия за кво да се харчи, която да се разработи, публикува, обсъди и рекламира ... ама надай са Калино за китка

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":

  Правителството може и да има мерки, но няма теглилки.
  "Мерките" на правителството обявени досега са айрян без мляко.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Лъчо Богданов е макроикономист и уважавам мнението му.На мен ми се иска да споделя нещо позитивно, което наблюдавам от няколко дни в София (по разбираеми причини не пътивам никъде извън града).Софиянци посрещат кризата стоически, дисциплинирано и без да нарушават рестриктивните мерки. Днес имах излизане по работа и минах през центъра на града. Цари спокойствие; магазините, които трябва да са затворени са затворени; пред онези, които МОЖЕ да са отворени, има малки опашки от хора с маски на двуметрови дистанции един от друг. Не видях някой да влачи торби с тоалетна хартия. В Билла, откъдето пазарувам нещата, които жена ми е пропуснала да поръча онлайн, не се усеща липса на стоки - магазинът е зареден, както винаги. ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ПАНИЧЕСКО КУПУВАНЕ. Онлайн доставките са добре организирани, куриерите са акупатни и любезни.Всичко това е в странен контраст с вакханалията в Лондон, където допреди 4-5 дни баровете бяха натъпкани с безгрижни и безотговорни тъпанари при обявена пандемия. Днес Борис Джонсън и здравният им министър Мат Ханкок са обявили, че и двамата имат вируса.Ще се окаже, че като нация сме по-мъдри в крезата от англичаните....
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  не, просто в бг е капитализъм, в ук почти комунизъм. демографията също играе силна роля - в момента културно-генетичното качество на материала в източното ЕС превъзхожда западните страни с огромна разлика.

 25. 25 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Много ми се иска да прочета поне един анализ което ще се базира на разбирането, че след тази криза много неща няма да са същите, и които вместо да се предлага как да си пазим малката мизерна стабилна кочинка, да насочва към какво да се променим за да сме адекватни на новата ситуация.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#24] от "vstoyanov":

  "... в ук почти комунизъм..."

  Не почти, а направо. Аз имам много познати британци, с които работя; казват, че на Острова ставало все по-зле. Три поколения в едно и също семейство на социални помощи - как ви се струва това?! Трайно безработни семейства с 15 деца, които СЪДЯТ каунсъла да им даде по-голямо субсидирано жилище, щото булката е пбеменна с 16-то и им СЕ ПОЛАГА!

  Същевременно парите, които получават от държавата (the Dole), им стигат за къркане, храна (джънк), лека дрога и секс играчки...

  Как да не пълнят кръчмите и да не се въргалят пияни по улиците после!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#20] от "tucker case":

  Така е във всички малки предприятия .На фона на тази тъжна картина администрацията се спотайва и не бачка , но заплатите си получават ,а не плащат осигуровки. Според мен държавата вече е фалирала

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#25] от "Индивидуален паметник на културата":

  Защо мислиш че след кризата ситуацията изобщо ще се промени,Сапиенс показва удивително къса памет.

  klimentm
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#25] от "Индивидуален паметник на културата":

  Ще се променим хаотично ,без стратегия . Ще останат предпиятия свързани само с физическото оцеляване . Който има земя ще сади ,а другите ще харчат само за храна.

 30. 30 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Ами тя вече е променена. Ако приемем, че на 31 май коронавируса е преборен, на 1 юни нещата няма да се върнат към руслото от края на 2019. Нито дори на 1 юли, 1 август или когато и да било.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Толкова рядко мога да прочета от теб нещо положително за България, че няма начин да не го отбележа с един плюс.
  Сега се сещам за една българка, пристигаща от Швейцария. Не помня в този форум ли беше, или във Фейсбук. Но тя била шокирана от разликата между швейцарското летище, от което тръгнала, и софийското. В Швейцария - хаос, хора без маски, деца, въргалящи се по земята, никой не спазва никаква дистанция. В София - тишина, ред, разстояние, любезни, но безкомпромини гранични служители, всичките с предпазни средства, пътници, които чинно попълват необходимите формуляри.
  Това като контрапункт на националния нихилизъм, който обикновено ни владее, но е контрапродуктивен, а и неверен.
  България е бяла държава. Бедна все още, но бяла и уредена държава. Много малко още ни трябва за да настигнем нй-богатите страни в Европа.

 32. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Не ми се влиза в безмислени спорове, доколкото си наполовина прав..Ъп Норт е плачевно положението още от времето на Тачър.. Същото е с чернокожите из цялата страна и предимно в Лондон.Като цяло обаче, не става по-зле, даже напротив..Намалиха помощите на тез убавци доволно и в момента са на едни от най-ниските нива в Европа..Може още , де..Да одат да берат ягоди...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Без да имам присъствие в някаква фондация „Институт за пазарна икономика“, ето някои мои виждания за последици от настоящата криза в някои отрасли:

  Докато Covid-19 подчертава нестабилността на глобализираната верига за доставки, производителите вече мислят за препроектиране на техния модел за производство и доставка. Тъй като епидемията настъпва във времето, компаниите трябва да управляват ситуацията ежедневно. Това не им пречи вече да мислят за препроектирането на своя модел, тъй като този тип здравна криза или природни бедствия са склонни да се повтарят. Те посочват няколко урока, които трябва да се извлекат от тази криза, валидни за цялата индустрия, а именно:

  Диверсифицирайте доставчиците

  Вече да не зависим от един доставчик за компонент или резервна част, изглежда, че това е правило на здравия разум. През последните години обаче то е забравено в полза на единната стратегия за източници с цел максимално намаляване на разходите. Надпреварата в конкуренцията накара производителите да консолидират своите доставчици, така че да имат по-големи обеми за закупуване, да договорят по-ниски изкупни цени и да опростят управлението на веригата за доставки. Кризата Covid-19 подчертава опасностите от тази стратегия. Трябва да се върнем към конфигурация с множество източници на доставка, разпределени в различни области на света, но възможно най-близо до нас. По-скъпо е и по-сложно да се управлява. Но това е единственото решение да се избегнат прекъсвания на доставките и спиране на производството.

  Създаване на запаси за сигурност

  От години производителите се кълнат в точно навременната работа и нулевите запаси. Това е една от предписанията на Lean Manufacturing, изобретена от Toyota и която се превърна в правило във всички сектори на производството, от автомобила до електрониката и потребителските стоки. Само че така тази система не толерира и най-малката грешка. Трябва да се върнем към запасите за безопасност, поне за най-критичните компоненти. Това оставя време, в случай на отказ на доставчика, да се върнем обратно към алтернативен източник.

  Преместване на производството

  Кризата Covid-19 подчертава границите на производствения модел, разположен в Китай. Сега е моментът за преместване в съседни страни като Виетнам, а за компании от ЕС – в държавите от ЕС в Източна Европа, сред които и България. Движението работи в подкрепа на търговската война между САЩ и Китай. Новият епизод с коронавируса трябва да го усили. Но производителите трябва да продължат, като преместват поне част от продукцията възможно най-близо до центъра за вземане на решения.

  Диверсифицирайте клиентелата

  Не всички бизнеси имат едно и също въздействие. Тези, които са най-зависими от китайския пазар, са най-изложени. Единственото решение за ограничаване на рисковете от значителна загуба на оборот е диверсифицирането на клиентелата. Структуриращ подход, който обаче изисква време.

  Разбира се, не цялото производство на стоки е засегнато. Например фармацевтичната индустрия процъфтява. Но има и други сектори, като производство на услуги, които също са засегнати, като транспорт, хотели, ресторанти и като цяло туризъм. Там са валидни и други препоръки, свързани с края на епидемията.

  Става все по-очевидно, че не само най-засегнатите отрасли: туризъм, хотелиерство, производство на петрол и горива, производство на автомобили, транспорт и самолети са заинтересовани да намерят ваксина или коронавирус. Също толкова, а може би и повече, са заинтересованите в спортните събития, особено във футбола, който сам по себе си е цяла индустрия. Можете да си представите огромните пари, участващи в организацията на Олимпийските игри в Токио тази година и Световната футболна купа в Катар. Така че много сериозни фондове вече са насочени към разработването на около 20 ваксини, които са готови на един или друг етап и има предостатъчно доброволци за клинични изпитвания. Спокойно може да се очаква, че най-късно края на октомври тази година ще има поне една напълно действена ваксина и подходящи лекарства, които да противодействат на евентуалното повторение на тази епидемия.

  Ръстът на световната икономика през последните години и високото ниво на заетост ще смекчат влиянието на много слабата икономическа активност, която се очертава през следващите месеци. Според МВФ кризата идва в момент, когато световната икономика е готова да издържи този мащаб и финансовите институции са в "по-добра форма", отколкото по време на глобалната икономическа криза през 2008 г. Най-много за година потреблението ще се възстанови, ако не напълно, то поне на едни добри нива.

  И накрая - запомнете: Ако се отправим в правилната посока, всичко, което трябва да направим, е да продължим да вървим.

 34. 34 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Лъчезар Богданов прави констатации, които всеки който има поне минимално количество икономически вече си е направил.

  Само не можах да разбера какво всъщност предлага като адекватни мерки? Ясно е, че правителството е достатъчно некадърно, но това в случая не е оправдание за да си въртим дежурните либертариански лакърдии на тема "публични разходи".

  С една дума Фондация "Институт за пазарна икономика" и Лъчезар Богданов няма нужда да пращат комюникета с констатации. Трябва да напишат една смислена програма как и за какво държавния фиска да разходва публични средства така, че КРАТКОСРОЧНИЯ фискален ефект да е най-добър. В момента дългосрочен ефект не се търси, търси се краткосрочен ефект на публичните разходи, буквално да се закрепи положението за 1-2 месеца докато отмине пандемията.

  И този документ да го сложат на масата на Борисов и да му кажат "Горанов е маргинал, виж тука какво трябва да се направи"

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 35. 35 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#10] от "dohco":

  Живота на кредит свърши... следва рязко зануляване, хипер инфлация, нови пари и който е читав, оцелее и има акъл в глават ще го бъде...
  До коментар [#10] от "dohco":И от къде ще дойде тази хипер инфлация, като никой нищо не купава много ми е интересно.
  —цитат от коментар 11 на меншевик
  от това, че никой нищо не произвежда, тикво.
  и от това, че евтиното производство от третия свят няма как да дойде до тук.
  ____________________________________________
  Дончо, Дончо, - мъка, мъка. От всичките тези глупости които си написал, най-близко си до хипер инфлацията но тя ще се случи(дано не) от надуването на финансовите балони, които централните банки надуват вече 10г за да стимулират растежи.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Нещастието на България е, че ни управляват неграмотни хора.

 37. 37 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Ще има трус и ще е силен, който има други илюзии ..., ресторантьори и хотелиери и др няма да издържат и обявиха, че от 01.04 ще започнат съкращения. Дори и от досега предложените мерки от правителството достъп до тях ще може да се очаква едва в края на май (догови между ББР и търговските банки, оценка от търговските банки на клиентите им, неработеща администрация и цял куп документи, които трябва да набави бенефициента). Дори и на днешната среща на бизнес, държава и синдикати не се стигна до решение. Аз съм скептичен, че и през оставащите два работни дни ще се стигне до такова и просто ще трябва да приемем, че ще имаме 200-300 хлиляди нови безработни, за фалита на търговците не ми се мисли, той ще е с натрупани публични, частни задължения, а също и с кредити към банки. :(

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Хеликоптерите са много по-необходими на българските граждани в сравнение с разхищението за АЕЦ БелЯне и Турски поток!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#11] от "меншевик":
  Ще ти припомня това дето съм го писал след 3-4 месеца.... дано не съм прав....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 40. 40 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 69 Неутрално
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista":

  Франция не владяла Африка ,още по малко пък цяла защото е имала добра медицина, а защото е имала сравнително добра армия

  гошо
 43. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#42] от "гошо":

  ходи чети за института Пастьор

 44. 44 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Неутрално

  С неохота, но и той се съгласява с основните насоки, към които правителството се придържа:
  Ако искаме по-качествено образование, не може да има отказ от насочването на допълнителен ресурс в системата както за учители, така и за иновации и технологии. Ако искаме по-добра инфраструктура, за да привличаме инвестиции с висока добавена стойност, не може да се спира финансирането на относително консенсусни публични инвестиции в пътна и железопътна свързаност. Ако искаме намаляване на бедността и социалното изключване, трябва да се насочат средства за по-адекватни и по-добре насочени социални програми и услуги.
  А уж сте опозиционна медия.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 45. 45 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 455 Неутрално

  най-накрая някой с мозък. огромен контраст с полюцията на драги и фон дер лейен
  —цитат от коментар 1 на vstoyanov


  И двамата, които цитираш, говорят това, което 80-те % искат да чуят; тези 80% във всички европейски страни без изключение са същите 80% както у нас. Това не означава, че Германия, Италия и другите държави с функционираща демокрация, не следват презицно своите планове за излизане от криза; планове, точно както в случай на пожар, на земетресение, на война. Трагично жалко е, че повелителят на маркучите, който по професия трябва да е наясно колко жизнено важни са подобни планове за действие при извънредни обстоятелства, се грижи единствено за благосъстоянието на онези, които го инсталираха на върха на пирамидата. Няма никакво значение какво говори; по делата им ще ги познаете.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK