Население на една аптека

Население на една аптека

© Велко АнгеловСпоред регистъра на аптеките, поддържан от агенцията по лекарствата, аптеките в страната са 3814. В 17 общини няма нито една аптека, а в други 37 има само една аптека.


Повече от половината аптеки са съсредоточени в големите градове - в София са почти 1000, в Пловдив - над 230, а по повече от 100 аптеки има и в Бургас и във Варна. Интересно е, че Несебър е на пето място с 91 аптеки.


В 106 общини в страната има 3 или по-малко аптекиОтносително малко постоянно население на една аптека има в черноморските общини, тъй като в активния туристически сезон населението и хората, които обслужват те на практика нарастват в пъти; аналогично е положението в Банско.


В повечето общини на една аптека се падат между 2 и 3 хиляди души. Почти всички общини, в които няма аптека, са в Северна България. Важно е да отбележим, че наличието на аптека в повечето общини не означава, че достъпът до лекарства в страната е добър. Много малки населени места нямат лесен достъп до аптеки, а на места е проблем и липсата на адекватен транспорт до голямата община.


Статията е на Института за пазарна икономика. Картата с населените места според броя аптеки вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Цялата тази сага е поради тоталната липса на контрол и ред в фармацевтичния бизнес ,което ще изиграе много лоша шега на населението , фармацевтите необезпокоявани продават свободно по свое усмотрение и лекуват ,дори се стигна до колизия с БЛС , да не минавали вече пациенти през доктори , аптекаря щял да определя лечение или замяна на лекарствата на пациента ,щото видиш ли ,нямало нужда от доктори ,наглостта достига до безкрайност .Това и алчността на фармацевтите и тоталната липса на контрол ще доведе до огромни загуби за населението и ако от някъде се издъни системата , това ще е и менно от аптеките ,защото при предните грипни епидемии ,голямата смъртност беше при пациенти ,директно лекували се от аптекари ,дрогеристи и обслужващ персонал ,без санкции от лекар ,сега разликата е ,че корона вирусната инфекция е много заразна и повторението на този модел ще доведе до невероятни последици ,но ,държавата и фармацевтите искат така , нека е така .

 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Поздравления за автора! Този процес е от 10-тина години. Аптеките се концентрерат в квартали с доста пенсионери или курортни дестинации. Имаше момент в квартала където живея за има 8 аптеки в радиус от 300 метра!!! Е, сега са 6!
  Практиката показва, че една аптека се издържа от 1000 пенсионера само от лекарствата им по здравна каса!!!! Такива са им надценките!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  "Интересно е, че Несебър е на пето място с 91 аптеки."?!
  Не става дума за Несебър, а за Община Несебър, и най-вече за "Сл. Бряг", където се намират над 80 обекта, повечето от които са със много спорна/незаконна дейност, било то помещения, неотговарящи на над 50% от изискванията, и такива, с работещи в тях всички други, но не и магистър фармацевти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Сигурно си прав, има софийски лекари които покрай спа и подобни интереси имат и аптеки в Слънчев Бряг.

 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Време е към "тровилата" и апарати за дишане.

 6. 6 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  начи да нема аптеки
  основно са кметовете виновни
  що е пълно с помещения къде
  могат да ги поканат за без паре
  и у две села мое през ден да бачка
  на кой му се бачка

 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Излишно е да се губи време по доктори за нека, които могат до минат без специализиран преглед.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Преди години попаднах на една такава курортна... казвам им аптеки-копърки!!! Същите са като такситата-копърки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Много глупости си написал. А колкото до алчността, пословичната докторска алчност, постоянно ухажвана от десетки медицински представители на фармацевтични фирми, е добре известна.
  А колкото до това, че маг.-фармацевта ще подменя лекарствата, поредната глупост, която си написал, става дума при вече очертаващите се и все по-задълбочаващи се липси на лекарства от други страни, маг.-фармацевта да заменя с наличното генерично лекарство, за да може пациента да продължи лечението си.
  И още не си се научил да поставяш правилно запетайки, което достатъчно красноречиво говори за твоята грамотност, а и не само твоята, а и на много твои колеги...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  изкуствено създадено биологично оръжие от китайците показа че европа е безпомощна защото сме общество от свободни хора . Свободата обаче трябва да победи

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  +++++++++++++++++++ Наистина глупостите в коментар 1 провокират отговор.Добре сте се справили.Колкото до партийните секретари в здравеопазването,така наречените общо практикуващи лекари,създават понякога,/някои от тях/,повече проблеми на пациентите,тъй като играят с дестрибуторите не много почтена игра.

 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Този материал на фондацията „Институт за пазарна икономика“ - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - е публикуван в 06:47 ч., по-малко от 20 мин. след съседния материал на основателя на фондацията – Красен Станчев – в 06:28 ч.! Та, по този повод можем ли да попитаме дали пък, случайно или не, въпросната „фондация“ не е станала акционер или съсобственик в юридическата форма на тук представеният ни сайт и форум? Благодарим предварително за изчерпателния отговор!

 13. 13 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Картинката ще стане още по-тежка, когато малките селски аптеки изчезнат заради т.н."Верификация"!?Запомнете тази дума.Тя задължава всички аптеки да инвестират по 2500 лв. За закупуване на компютър, софтуер, четец на баркодовете маркирани на всяка опаковка!?Ако си малка селска аптека трябва една година да "избиваш"такава инвестиция?!Никаква помощ не чакаш ни от община, ни от държава:плащаш наем, консумативи, счетоводител, патент, транспорт и не ти остава нищо друго, освен да пуснеш кепенците?!Селата около теб остават съвсем без аптека и "к'во праим"!?

 14. 14 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":

  Ннезнанието не е повод да пишеш мнения. Надценките са регламинтереси и са много по-малко от тези на храни, облекла и други стоки. Основната част от големите аптеки работят с надценка между 8 и 10 процента, единици са тези които си позволяват надценка от 20% и това са аптеки в населени места където няма втора аптека.

 15. 15 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#6] от "bruno__dante":

  Аптеките не се откриват за да се бачка, а като всеки търговски обект или фирма да се печели, та няма как да накарате фармацевт да открие аптека в село с 200 жители, че и с 1000 жители, даже да му дадете не само помещение без наем, а и някой лев дотация. Схемата е друга общината събира рецепти и осигурява покупката на лекарства на хората.

 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#15] от "tda10501756":

  Или разрешават мобилни аптеки за малките населени места

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Сега какво ще гледаме кални борби лекари срещу фармацевти ли?

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ivan_":

  Трябва да слушаме безспирни ръкопляскания през терасите..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Бойко е доктора, Гешев е фармацевта, БСП, АТАКА. ВМРО, Патриоти, ДПС са погребалната агенция.
  Това е положението за което сте гласували...

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":Ннезнанието не е повод да пишеш мнения. Надценките са регламинтереси и са много по-малко от тези на храни, облекла и други стоки. Основната част от големите аптеки работят с надценка между 8 и 10 процента, единици са тези които си позволяват надценка от 20% и това са аптеки в населени места където няма втора аптека.
  —цитат от коментар 14 на tda10501756


  А дали нямам доста приятели доктори и аптекари, или племеницата ми да работи в аптека??? Предния шеф даде един пример с едно лекарство!!! А аз преди 4 г се занимавах специално с Прадакса, кой кога как, с каква реимбурсация, колко комисионната при изписване....... Да, нямам фармацевтична магистратура!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":

  Всички тирании свършват в канафката на историята. И Китай ще иде там. С много материал за документални филми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK