Силните и слабите страни на столичната икономика на фона на пандемията

Икономиката на София е по-гъвкава и по-добре подготвена да поеме неизбежния удар в резултат на епидемията и ограничителните мерки. Това обаче в никакъв случай не означава, че щетите, особено в краткосрочен план, няма да са значителни.

© Велко Ангелов

Икономиката на София е по-гъвкава и по-добре подготвена да поеме неизбежния удар в резултат на епидемията и ограничителните мерки. Това обаче в никакъв случай не означава, че щетите, особено в краткосрочен план, няма да са значителни.Адриан Николов е икономист и част от екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ). Пише за образование, бедност и неравенство, електронно управление, регионално развитие. Анализът му е от седмичния бюлетин на ИПИ.


В рамките на изминалата седмица, с подкрепата на ИПИ, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции изготви анализ на последиците за столичната икономика от епидемията от коронавирус и обобщение на възможните мерки, които могат да бъдат предприети за тяхното облекчаване. Тук представяме най-важните заключения от икономическия аспект на анализа и допълнителни коментари.


София реагира на кризата по значително по-различен начин в сравнение с останалата част от страната, защото икономиката на града е доста по-различна от тази на повечето други общини. Най-общо, София има много по-голям дял на услугите, от която и да било друга община, за сметка на много по-слабо застъпена преработваща промишленост и земеделие. Няма как да не споменем и туризма, който, въпреки че е сред растящите през последните няколко години сектори, не е сред ключовите двигатели на столичната икономика. По-доброто положение на столицата се обуславя и от
големия дял на търговията в общия обем на икономиката ѝ, а тя от своя страна не е особено засегната.


През 2019 г. София беше достигнала до абсолютни рекорди на пазара на труда - според окончателните данни за годината, заетостта на населението в активна възраст надхвърля 78%, а безработицата е спаднала до 1,6% (или, в абсолютни числа, малко над 11 хиляди безработни). Вследствие на неизбежното забавяне на икономиката в началото на 2020 г. обаче, изглежда че тези рекорди ще останат в миналото. Първоначалният анализ на ИПИ сочи, че силно засегнати от кризата са около 86 хил. наети, или над 10% от всички работещи в София. От тях, в хотели и ресторанти - сектор, който на практика е спрял дейността си в рамките на извънредното положение - са 35 хиляди души, а с културни и спортни дейности, също практически прекратени - други 10 хиляди.


Несъмнено, най-засегнатият отрасъл на столичната икономика е туристическият. Той обаче е относително малък - според последните изчисления, съставлява около 2,5% от икономиката на столицата, измерен чрез добавената стойност. Негативните ефекти върху сектора идват по две линии - сериозните ограничения за пътуване в хода на самото извънредно положение и спада на туристическия поток след това, в следствие, от една страна, на свиване в доходите на потенциалните туристи, от друга - на повишен страх от пътуване. Цитирани от СОАПИ прогнози на туристически асоциации поставят максималните потенциалните загуби за икономиката на София, в случай на дълготрайна карантина, на над 175 милиона лева. Допълнителен риск създава и обстоятелството, че голяма част от заетите в сектора не са с високо ниво на образование и умения, което възпрепятства лесната им преквалификация. При прегледа на рисковете за този сектор трябва да се има предвид, че в столицата се намира и


най-голямото международно летище в страната, чийто трафик ще намалее чувствително.


Търговията е най-големият сектор на столичната икономика, като формира почти 1/4 от целия ѝ обем, и дава работа на 180 хиляди души. Що се отнася до търговията на дребно, сегментът, който се занимава с продажби на храни и напитки, на този етап, изглежда слабо засегнат; анекдотични примери сочат, че на фона на преминаването на много фирми към работа от разстояние продажбите на техника също не страдат. Обратно, при луксозните стоки (и много от нехранителните стоки) имаме всички основания да очакваме спад в близко бъдеще. Струва си да отбележим и смяната на модела на работа на много фирми в търговията на дребно - експресни проучвания сочат, че има повишено търсене на покупки през интернет, и съответно - чувствителен ръст на продажбите при фирмите, които ползват този бизнес модел, особено при храните. Това важи с особена сила за столицата, която е с най-високото проникване на интернет в страната, и най-голяма гъстота на доставчиците.


Гъвкавостта на София е резултат от големия дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга на услуги; взети заедно, тежестта им в столичната икономика е съпоставима с тази на търговския сектор. На фона на ограничаването на социалните контакти и несъщественото придвижване, този сектор най-лесно успява да премине към модел на дистанционна работа и да продължи дейността си. Рисковете при него идват най-вече от


потенциалното намаляване на поръчките за софтуер на фона на глобална икономическа криза,


съчетано с обстоятелството, че ИТ и аутсорсинг секторите в София работят почти изключително за износ, което ги прави особено чувствителни към икономически трусове в Западна Европа и САЩ.


Значителен риск обаче има за свободните професии - те са с относително голям дял в стопанския живот на столицата. Те включват редица бизнес и технически услуги - от адвокати и нотариуси до архитекти и бизнес оценители. Спирането на сделките, и в по-общ план очакваното средносрочно свиване на новите инвестиционни инициативи, ще въздействат относително силно върху търсенето за тези услуги в посока намаление. Същото важи за медиите и рекламата, тъй като рекламните бюджети са обект на първите съкращения в случай на "затягане на коланите" от страна на бизнеса.


По-трудно изглежда прогнозирането при преработващата промишленост, тъй като дейността ѝ в по-голяма степен зависи от строгостта на мерките за ограничаване на разпространението на вируса;


затягането до пълна карантина ще направи работата на сектора на практика невъзможна.


Същото в известна степен важи за строителството - довършват се започнати строежи, но може да се очаква забавяне на новите строежи и ремонтните дейности в резултат на отложени инвестиции, и пазара на имоти.


Едно от важните предимства на столицата е и относително високата способност на трудовия ѝ пазар да поема нови безработни и многото свободни работни места. Прогнозирането колко от свободните места ще останат открити след началото на кризата и колко от тях ще се запълнят също е спекулативна задача, но доскоро столичния пазар на труда успяваше да интегрира практически всички работници с релевантно образование и умения, и способността му да продължава да го прави ще е от ключово значение за възстановяването след края на кризата.


В обобщение - благодарение на големия дял на услугите, и особено на високотехнологичния сектор и на търговията, икономиката на София е по-гъвкава и по-добре подготвена да поеме неизбежния удар в резултат на епидемията и ограничителните мерки. Това обаче в никакъв случай не означава, че щетите, особено в краткосрочен план, няма да са значителни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Институт за пазарна икономика"!!! Институт на който "учените" НИКОГА не са се занимавали с пазарна икономика! Гръмко име на едно голямо НИЩО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ква гъвкавост бе, който е под наем да се пише КУРБАН, а те всички са така.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  не си прав, имам приятели наемодатели, до един са се съгласили на някакво намаление на наема, който получават - един на 20 %, друг със затворен магазин на 80 %, няма къде да ходят, както се казва търсенето на нови търговски помещения в момента не е особено високо. от предприемачите си зависи да си гонят интереса все пак.

 4. 4 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Тази година очаквам София да бъде детронирана от вечния си подгласник Стара Загора като най-развития регион в страната.

  Просто в София почти няма структоопределящи отрасли и спадът ще е много голям, отколкото в регион, където се произвеждат основен дял от енергетиката, храните и медицинско оборудване и екипировка.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Очаквах нещо по-конкретно и реално от подобна статия. Авторът си е изгубил времето, а и нашето.
  Очаквах изброяване на вече мъртвите бизнеси, което би довело до спестяване на средства за екзорсизъм...

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  До коментар [#4] от "cose":

  А какво ще стане със Стара Загора през 2025, ако ТЕЦ-овете спрат или пък някои от тях минат на газ и въгледобива спадне до критични нива?
  Според мен поне София ще се възстанови след кризата, дали ще е бързо - до няколко месеца, или пък бавно - година-две, никой не знае.
  Сега можем да правим само догадки.

 7. 7 Профил на ynq18645198
  ynq18645198
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Стига с тоя "институт", това си е чисто и просто една гола фондацийка.

 8. 8 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 557 Неутрално

  В обобщение - благодарение на големите жилищни разходи на повечето
  домакинства - ипотеки и наеми, на пълната зависимост от продукти,
  които са първа необходимост( всичко трябва да се купува), София е
  най-неподготвена да поеме неизбежния удар в резултат на епидемията и ограничителните мерки. Това означава, че щетите, особено в дългосрочен
  план, ще са значителни.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 9. 9 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#4] от "cose":

  A дано, ама надали. Винаги съм предпочитал зарата обаче :)

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  " Най-общо, София има много по-голям дял на услугите, от която и да било друга община, за сметка на много по-слабо застъпена преработваща промишленост и земеделие."

  София се издържат от алъш-вериш и разкрасяване. Базата на икономиката са обслужване и самообслужване. Щетите ще са големи, но има е добра новина: Софиянчетата ще си стоят в къщи и ще пестят парите нужни за собственото им оцеляване. Ако спестят достатъчно, през лятото можем да ги вземем на морето, да се разхладят и поразкършат.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Ха ха Абсурд! Предпочитам пазара в Ухан пред нашето черноморие.
  Никога по източно от Пловдив и Стара Загора!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4384 Весело

  До коментар [#4] от "cose":

  Я се разберете с "истината" дали Ст. Загора или Габрово има най-високотехнологичното производство в света! 🤣😂

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  По-добре в Гърция :)

 15. 15 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Демек, всичко е супер благодаремие на неолибералната, либертарианска икономика в София. ИПИ е верен на себе си.

  niki
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":По-добре в Гърция :)
  —цитат от коментар 14 на Компетентен


  Може и Канарските острови, но Боко рече: Парите свършиха, действайте! Тук стана много хубаво, вие май отдавна не сте идвали. И валута няма да ви трябва.

 17. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Истината е по-различна... София и най-големите градове всъщност ще са най-засегнати от кризата, която започва. Ако не се открие ваксина и не започнат да ни заливат с положителни новини, няма как да се възстанови потреблението в скоро време. А услугите ще са най-засегнати от страха. Хората за известен период ще предпочитат изолацията. Очаквам възход на селското стопанство.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2660 Весело

  Кестените да не ги мислим , най големия брой реститути в България , да не говорим за всичкото хрантутник из разните му там министерства , ведомства и агенциики дето трошат данъци на поразия !

  ПП. да не се обидят ако забравя да спомена някои извън хилядите от силовите структори и юредическата гмеж на държавна служба , тъй че пари има - действайте ...

 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 472 Неутрално

  София е по-малко уязвима в краткосрочен и най-уязвима в дългосрочен план. Засега са си преместили офисните компютри вкъщи, но след няколко месеца като почнат западните CEO-та едни преструктурирания и един cost-cutting поради намалянето на обема работа, ще има бая хора с пръст в устата, и ипотеки за по 150к евро.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Заключението в края на статията изобщо не отговаря на написаното. Статията говори за 86 хиляди директно засегнати, това са хора, които на практика в момента почти нямат доход. След това се говори за 180 хиляди в търговията, от тези над 100 хиляди са засегнати защото освен хранителни стоки и аптеки всичко друго в момента е в клинична смърт, те затова и повечето нехранителни магазини са затворени въпреки че не са длъжни, просто никой не влиза. Всичките тия хора останали почти без доход няма как да де юрнат да харчат безразборно, така че и другите сфери ще го усетят скоро. Като отчетем и факта, че много хора в София плащат наем или ипотека нещата стават направо трагични.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#17] от "4okuto":

  Да де... Ама възходът в селското стопанство не става от днес за утре. Или жителите на столицата ще си сеят лук и домати в саксии по прозорците и ще си гледат по няколко кокошки на балкона? :)))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":

  Къде е това “тук” дето е станало хубаво. Да не би да има плажове без концесионери, които са окупирали всичко с тъпите си чадъри и шезлонги?

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#17] от "4okuto":

  А-а-а-а...! Благодарим! Аз живея почти до морето, ама "на море" ходя в Гърция или Турция. Въобще не изпитвам влечение към услуга тип "Балкантурист". В тази връзка ми е през оная работа, както за нашето море, така и за нашите милиционери и мутри, които се занимават с туризъм...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  Така е. Няма да се случи от днес за утре. Колкото по-дълъг е периодът на страх, толкова по-сериозно преориентиране от големия град към селото ще има.

 25. 25 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":
  Енергетиката съставлява 10% от икономиката на Стара Загора, което не е чак толкова много.
  И, да има някакво закриване, то ще е към 2050 г.
  А и в замяна ще има солидни компенсации за региона в рамките на 2 милиарда евро за заместваща икономика.

  До коментар [#12] от "vassilun":
  Икономиката на Стара Загора е 4 пъти по-голяма от на Габрово.

  До коментар [#13] от "Компетентен":
  Ти си ги гълтай целичките направо...
  И, ако размислиш поне малко, ще ти светне, че е много по-лесно да се дръпне шалтерът на ИТ, аутсорсинг, държавна администрация и всякакви услуги и наеми, отколкото да лишиш държавата от храна, медицина и електричество.

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Очаквах нещо по-конкретно и реално от подобна статия. Авторът си е изгубил времето, а и нашето. Очаквах изброяване на вече мъртвите бизнеси, което би довело до спестяване на средства за екзорсизъм...
  —цитат от коментар 5 на ju.li


  Че то в София , какви бизнеси, че да са мъртви?

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Производството ще стане водещ отрасъл, за сметка на туризма и услугите.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Поредната доза празнословие на ИПИ. Много лозунги и кухи фрази никакво съдържание. Грантаджии които никога не са работили нещо смислено. За което ти търсят и сметка. Какво, колко и как си направил.

 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Божеее. Услугите включват и здравеопазване и образование. В нормалните страни те глътват 40-50% от БВП. Башка наука и държава. Те за това дори в Китай услугите са над 50%.
  Ама вие си мечтаете за централна Африка. Там наблягат на производство и земеделие като процент. Само като количество не могат да го докарат.

 30. 30 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Тия общи приказки, ще ги наплякам на 2 ракии, в коментар под някоя статия във форума на Дневник.
  А къде са "цифричките" (числата, демек)!?
  Проценти тоя отрасъл, проценти оня отрасъл, проценти засичане, проценти переспектива дългосрочен, средносрочен план?

  ИТ индустрията си върви с пълна пара. На 100%. Поне от моя ъгъл, това се вижда.

 31. 31 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#26:"simChо"][/quote]

  Така мчи, откакто падна Кремиковци, в София нищо не се произвежда вече.

  Трябва да се лее чугуна! Камбани да се правят!

 32. 32 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1269 Весело

  След цялата дандания може да се появи и още един положителен разултат - обратна миграция към кой откъдето е. Нямаш бачкане в Сф, няма с к'во да плащаш квартирката, няма к' во да ядеш и т. н. по веригата - сака на рамо и при мама и тате, евентуално, най-малкото няма да плащаш наем и ще имаш нещо на масата...

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  След цялата дандания може да се появи и още един положителен разултат - обратна миграция към кой откъдето е. Нямаш бачкане в Сф, няма с к'во да плащаш квартирката, няма к' во да ядеш и т. н. по веригата - сака на рамо и при мама и тате, евентуално, най-малкото няма да плащаш наем и ще имаш нещо на масата...
  —цитат от коментар 32 на Дългия


  Че в София кво е бачкането?
  Търговийка, внос-износ, НПОта, нещо чиновник по агенции или министерства, във фирмчите за телефонно говорене с чужбина, администрация, по разни програми фронт офис асистентка, пюблик рилейшънс ....
  Ко ще им стане от коронавируса - нема да им дойдат компоненти за окомплектовка или що ..

  Докато има бюджет и администрация - и тази икономика ще си се върти ..

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#26:"simChо"]
  —цитат от коментар 31 на Тангра
  Така мчи, откакто падна Кремиковци, в София нищо не се произвежда вече.Трябва да се лее чугуна! Камбани да се правят![/quote]

  Има места - лее се чугун, произвежда се ..
  А в София си е далаверка, братче ..

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Производството ще стане водещ отрасъл, за сметка на туризма и услугите.
  —цитат от коментар 27 на hope


  Ама производството въобще не е в София ..
  Пък и май обратното ще е в сила ..

 36. 36 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Този "специалист" работил ли е нещо през живота си? НПО-та, лабораторийки" и тем подобни измишльотини не се броят.

 37. 37 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  1. "тъй като рекламните бюджети са обект на първите съкращения в случай на "затягане на коланите" от страна на бизнеса" за мое съжаление и обученията са първите сред орязани разходи.
  2. БПО е вероятно да намалеят - някои центрове могат да се върнат в Западна Европа. Но търсенето на софтуеър да намалее ... то даже може да се увеличи с очакването повечето бизнес да развият капацитет за дистанционна работа.
  3. Съгласен съм, че може (почти сигурно ще) да има намаление на наемите, а оттам и на цените на имотите. Но сторителството защо да спре? Мои познати продължават работа на строежи, а един даже започва нов.

  Никола Йорданов
 38. 38 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тази година очаквам София да бъде детронирана от вечния си подгласник Стара Загора като най-развития регион в страната.Просто в София почти няма структоопределящи отрасли и спадът ще е много голям, отколкото в регион, където се произвеждат основен дял от енергетиката, храните и медицинско оборудване и екипировка.
  —цитат от коментар 4 на cose


  Верно ли, бе? Колко мижава душичка трябва да си, за да се кефиш на така създалата се ситуация?!

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":Къде е това “тук” дето е станало хубаво. Да не би да има плажове без концесионери, които са окупирали всичко с тъпите си чадъри и шезлонги?
  —цитат от коментар 22 на Billy Pilgrim


  Има.

 40. 40 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#4] от "cose":

  Смешко, до 5 години ще затворят Мариците, просто няма кой да им плати въглеродните квоти. Идеята България да стане нетен вносител на електрическа енергия въобще не е толкова лоша , предвид кражбите и далаверите в енергетиката. Само на т. нар. "американски" централи им плащаме по над 700 милиона лева годишно абсолютно необосновано. Всички експерти , чиито мнения съм чел , обясняват че българските правителства имали право да правят "глупости", но аз мисля просто че става дума за много пари над и под масата. Та Стара Загора я чакат тежки времена, повярвай.

 41. 41 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#25] от "cose":

  Човек, спирай наркотиците. Сумата за преустройване на икономиката ни към нисковъглеродна е около 900 милиона евро (ако вече не са я орязали ) и ще я делите с други региони в страната. Още няма чернова на стратегия - поне аз не съм попадал. А след това трябва да прави конкретна програма, с кой е допустим да кандидатства и с приоритетни области. А относно парите, колко ще бъдат усвоени от обръчите е по-интересният въпрос. Единственият град за който съм оптимист в област Стара Загора е Казанлък по обясними причини. Но в района на Стара Загора, Нова Загора и Чирпан - бих инвестирал само в земеделска земя.

 42. 42 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Интересно е дали ще разтоварят държавната администрация от тези над 10,000 души, които са пенсионери и яздят на 2 коня - пенсия плюс заплата.
  Иначе ударът ще е много сериозен, особено за хора под наем или с кредити.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK