Високата култура и неграмотният безработен са еднакво маргинални за властта

За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка.

© Цветелина Белутова, Капитал

За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка."Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и нямат връзка с държавата."


Финансовият министър Владислав Горанов, слава богу, най-сетне изясни от високите телевизионни трибуни , че не е имал предвид самоосигуряващите се адвокати, архитекти, художници, писатели. Той дори се зачуди защо са се обидили, та и Комисията за борба с дискриминацията сезирали - как въобще им е минало през ума, че той, министърът, ще нарече маргинали представителите на такива елитни професии и таланти... щом си плащат осигуровките.


Много преди да науча думата маргинал на български, я научих в часа по френски от френския вестник "Юманите", от който учителката ни прочиташе по нещо, за да осъвремени интереса ни извън Русо и Юго. Та тя, учителката, ни преведе думата маргинали като... безработни хора. Знаете, че при капитализма има безработни, додаде с естествена идеологическа убеденост.
Самоизключването? То е взаимно


Как става самоизключването? И дали маргинали са само ромите, които не изпращат децата си на училище, за което намеква Горанов?


За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка. А за да не си безработен, трябва да имаш образование, професия, занаят. Преди време синдикален активист ми разказа как прекосил нарочно пеша западните квартали на София до центъра, за да огледа средните професионални училища от близкото минало, в които се придобивала професия, и преброил поне седем-осем някогашни училища, изоставени, порутени, с изпочупени прозорци.


Така че именно от трайно безработните, за които бюрата по труда не могат да предложат никаква работа и накрая поемат да берат портокали и ягоди по света, а сега световната епидемия ги връща, се рекрутират маргиналите. Те са плодът на всяка радикална промяна, или реформа, която се прави от случайници на власт, виждащи най-много до върха на носовете си, стимулирани единствено от целта да стоят на власт.


Печалба за здравеопазването или произвеждане на маргинали


Държавата в лицето на финансовото министерство има пряка отговорност за изключването на големи групи хора, сред тях и безработни, конкретно от задължителното здравно осигуряване. От старта на здравната реформа с въвеждането на задължителното здравно осигуряване през 1999 г. до 2010 г. възстановяване на здравноосигурителните права беше възможно, като се платят вноските за една година назад. И немалко хора, включително безработни, си възстановяваха правата, за да не останат съвсем извън борда, поне за здравето си.


През 2010 г. периодът стана 3 години. Мнозина се разколебаха и само такива, които се срамуваха да бъдат смятани за декласирани типове и много им се искаше да бъдат третирани като редовни граждани, ако се разболеят, се навиха да платят за три години назад здравните вноски.


През 2015 г. задължителният период беше удължен на 5 години. Е, майната ви, рекоха си желаещите да се класират. Гледайте си работата. Ще я карам без здравни права. Да мра. Ще си остана маргинал.


През тези години Владислав Горанов е неизменно в Министерството на финансите и е вземал решения.


Най-малкото като заместник-министър (2010 г.), и министър (2015 г.).


И докато довчера той недоумяваше защо свободните професии са разпознали себе си в думата "маргинал", за която пък изрично подчерта, че не била обидна, в неделя призна, че и на тях ще им бъдела отпусната помощ. "Краткосрочно с безлихвени кредити, с идеята, че тяхната дейност след 2-3 месеца ще продължи."


Само че финансовият министър не направи разликата между краткосрочната помощ за един артист и сигурното умиране на целия културен живот заради пандемията. На театъра например - вековното упование в "оня различен съвършен свят", символът на глада на цели поколения за... просто за Култура. Иронията се натрапва - високата култура и неграмотният безработен са еднакво маргинални.


Така че Горанов е прав в едно - ако думата маргинал е обидна, то далеч не е само за маргинала.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Въпроса е дали адвокат който кара Порше и се осигурява на минималните задължителни прагове е маргинал . За мен - Да !

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3218 Весело

  Той и Хайдрих е бил високо културен ... а Хашек трайно безработен ...😉
  Пък и двамата са играли за кофти пичовете. Единия за кафявите, другият за червените. Та толкоз за културата, безработността и обществото 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Главанаците не харесват мислещи хора. И това е нормално защото още Й.В го е казал - политици имаме достатъчно даже в излишък. На нас ни трябват изпълнители! Просто нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили!

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 953 Неутрално

  По-добре маргинал отколкото слуга на Шиши и Домуса.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "
  Така че Горанов е прав в едно - ако думата маргинал е обидна, то далеч не е само за маргинала."
  Щом се отделя време и се пише по въпроса в момент на всеобща "битка " със спасявянето от един "коварен противник " - причините са 2 : Първо - отвличане на внимание от най-сериозния проблим.
  Второ - може би и журналистите като Петя Владимирова са се почувствали маргинали ! ЗАЩО ЛИ ????

 6. 6 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  Браво, Петя!

  Gunter glieben glauchen globen
 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  ".....нямат връзка с държавата......" Няма такива хора в България........ Как така, нямат връзка с държавата..... Та има ли човек, дето поне ДДС да не плаща.......акциз....?.........кви са тея простотии....... всички имат връзка с държавата......!!!!!....

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Несериозно и безсмислено е да се експлоатира до крайност тази тема. Има къде по-важни въпроси.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Весело

  До коментар [#4] от "Големи яйца:)":

  " По-добре маргинал отколкото слуга на Шиши и Домуса."

  Виждам, че доста съфорумници не са ти харесали поста, т.е, мислят обратното:

  По-добре слуга на Шиши и Домуса, отколкото маргинал !

  Ми напълно обяснимо с подобен премиер, партии във властта, тотално оскотяване по всички възможни фронтове, лакомията и простотията като единствен начин на общучане и разбиране с другите ( аз съм прост и вие сте прости - ша съ разберем).......

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dankol":

  И кой е тоя адвокат. Аз съм в тия среди и адвокат с Порше, който се осигурява на минималния праг не познавам. Не познавам и адвокат с Порше. За кого се отнася. Всичките адвокати с големи възможности/няма да са над стотина/ се осигуряват на максималния праг. Отделно праговете им се определят служебно от държавата, защото самоосигуряващите се нямат представители нито в Тристранния съвет , нито в Правителството. Каквото се руши от министерски съвет/понеже от няколко години нямат разбирателство с Тристранния съвет/, се прави като задължение и се изпълнява. Адвокатите внасят и авансови вноски за данък общ доход, на всяко тримесечие. Имат и задължителна застраховка "гражданска отговорност".

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Весело

  До коментар [#1] от "Dankol":

  " Въпроса е дали адвокат който кара Порше и се осигурява на минималните задължителни прагове е маргинал . За мен - Да !"

  Ми да, ама за да може един адвокат да кара Порше или каквото и да е друго луксозно возили, нали се сещаш чии схеми обслужва и на каква цена ? И какви са хората в тези схеми и на КОЙ ! То вариантите не са особено много !

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Весело

  До коментар [#3] от "telqk":

  " Главанаците не харесват мислещи хора. И това е нормално защото още Й.В го е казал - политици имаме достатъчно даже в излишък. На нас ни трябват изпълнители! Просто нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили!"

  telqk и той се опитва да си позволи незавидния лукс да проявява някакви форми на мислене, които опасно го отдалечават от така наложеното у нас слагачество и изпълнителен манталитет, та затова и не е долюбван особенно от едни стари познайници..... !
  На времето на всичко, което кажеш, различно от шаблона, в казармата викаха: ти кво бе, отваряш ли ми се сега, а ?
  Днес тоя манталитет се е запазли и това словосъчетание ти кво, се изговарят като една дума : тикво, за по - кратко, като така се вижда ясно, че казармения манталитет си е на всички нива в обществото ни ! Или някой мисли нещо друго ? Ти кво ? Отваряш ли ми се ? Ш ?

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка."

  Това осмисля целия материал... Или думите на Горанов? Та маргинал е най общо (макар и неточно) е човек/група която не се вписва в обществото и обикновено претендира за собствено "общество". И лозунги разбира се, "умните сме 2%"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Според днешните критерии Исус Христос също попада в групата на неграмотните маргинали!

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Частична "маргиналицация" може да има .... но ".....хора които нямат връзка с държавата......" в България няма !!!!!!! .....Само луд може да го твърди......

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Милиционерите предпочитат да слугуват НА ШИшИ и Гела ,затова бичат минуси

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dankol":

  Кой адвокат ,ще скрие доход като знае ,че Радостта му диша във врата

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Нито един не коментира културата, а Петя сравнява това.
  И фин министърченцито!
  Що така бе Мименца?
  Щото си я карате така, крепители на ГЕРБавия!

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#3] от "telqk":

  Главанация, сър!

 20. 20 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 456 Весело

  "Висока култура".... е нещо което съществува само в главата на Бравопетя ...... запазено място като за оная пача с голите тела от месо

 21. 21 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 829 Весело

  "Финансовият министър Владислав Горанов, слава богу, най-сетне изясни от високите телевизионни трибуни , че не е имал предвид самоосигуряващите се адвокати, архитекти, художници, писатели."

  Непредубеденият слушател/читател веднага разбра за кои слоеве от обществото става дума, само адвокатите се хванаха за думите на министъра. Е, те адвокатите винаги така правят, хващат се за думите на някого, изопачават им смисъла за да си докажат тезата.

 22. 22 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Дребнотемие.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 23. 23 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  И тънкообидност.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#21] от "ckn29372393":

  - Как се познава кога адвокат почва да лъже?

  - Когато започне да говори!

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#10] от "grayeagle":

  Едно Порше-Бокстер на старо,но в перфектно състояние може да се купи за 20хил.лева. Не е скъпо.
  Навсякъде по света почти всички профсъюзи са тайни агенти на правителството и работодателите и им вършат мръсната работа. Адвокатите прекрасно знаят това и ето защо не членуват в профсъюзи.

 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Циганите нямат самосъзнание, език, писменост и религия. Това са характеристиките на човешкото същество. Нека добавим, че циганите не обичат хигиената, не искат да учат и мразят да работят. Затова пък вършат 92% от престъпленията, издържат се от помощи и се оплакват. Такива създания са мъртъв товар върху икономиката, обществото и държавата. Те трябва да бъдат влачени от останалите, за което са нужни кански усилия и огромен финансов ресурс.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 27. 27 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Интересното е че Горанов е поредният, който след като се изказа неподготвен започна да се оправдава с етимологията. Хората не са успели да го разберат какво е искал да каже, преди това хората не бяха разбрали и Караянчева. Ех, тези хора....

  Marinov
 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "През 2015 г. задължителният период беше удължен на 5 години. Е, майната ви, рекоха си желаещите да се класират."

  Да не се оплакват желаещите, щото не помните ли, че Москов искаше да е 15 години и Бойко го подкрепи. :)

  Непредубеденият слушател/читател веднага разбра за кои слоеве от обществото става дума, само адвокатите се хванаха за думите на министъра. Е, те адвокатите винаги така правят, хващат се за думите на някого, изопачават им смисъла за да си докажат тезата.
  —цитат от коментар 21 на ckn29372393


  Първо, не бяха само адвокатите.
  И второ, какво изопачаване, бе? Горанов ясно каза:
  - граждани, които са социално слаби;
  - граждани с работодател;
  - граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези те са социално изолирани;
  Човекът конкретно раздели обществото на 3 групи и специално уточни, че който не е безработен, инвалид, пенсионер или наемен работник е социално изолиран. Е, как хем иска да си плащаш социалните и здравни осигуровки, хем те нарича социално изолиран?

  И трето - хич не е умно тъпотиите на министъра да бъдат защитавани с тъпи приказки под статиите. :)

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#27] от "Marinov":

  Затова човек трябва да внимава какво казва, а после да си стои зад думите.
  Отделен въпрос е, че десетки медии само чакат да бъде казано нещо двусмислено, за да се възползват..

  Еретик
 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Що въобще се коментират глупостите на Владислав Горанов......... Няма смисъл..... Никога няма да се извини...... Тая "порода"....... не се извинява......при тях тва е по голям "грях" .........думата "извинявай" и "съжалявам" не съществуват........ Забранени са!!!!

 31. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#21] от "ckn29372393":
  - Как се познава кога адвокат почва да лъже?
  - Когато започне да говори!
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Е, ти измисли най-тъпата защита на правителството. Абе човек, вицепремиерката Захариева и минситърът на правосъдието са адвокати. Току-що ги нарече лъжци. :)

 32. 32 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":

  Просто е забравил да изключи самонаетите.
  Това беше повод адвокатите първи да се наредят в редичката на чакащите помощи.

 33. 33 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  До коментар [#4] от "Големи яйца:)":" По-добре маргинал отколкото слуга на Шиши и Домуса."Виждам, че доста съфорумници не са ти харесали поста, т.е, мислят обратното:По-добре слуга на Шиши и Домуса, отколкото маргинал ! Ми напълно обяснимо с подобен премиер, партии във властта, тотално оскотяване по всички възможни фронтове, лакомията и простотията като единствен начин на общучане и разбиране с другите ( аз съм прост и вие сте прости - ша съ разберем).......
  —цитат от коментар 9 на samoedin

  Не, не е по-добре да си слуга на никого! Нито на тия двамата, нито на ония лилавите, по чичо Митко.
  Аз съм един от тези, които са "сложили минуси" и на двама ви.
  А разгадаването на не особено трудният въпрос, защо минусите преобладават за сега и при двете ви мнения, оставям на очевидно вродената ви интелигентност.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#23] от "olexander":

  Халтура!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  В държава, в която кумирите са чалга певачите, анцузите и БМВ-тата, както и да направим някаква далаверка, за да изкараме едни пари без да работим, ми се струва, че маргиналите са повече от споменатите в статията. Маргинал да си е състояние на духа и мислите, а не това, как изглеждаш. Много зле облечени и външно занемарени хора са по-чисти и извисени от нагиздените с модни дрешки и коли парвенюта. Справка: Генерал Деси.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#18] от "Alexander97":
  Амчи как!? Културата, разбира се коментира тя!
  Като няма риба и ракът е риба, нал тъй?
  Бравопетя!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#28] от "tamada":
  Мне, не каза това.
  Сега всички сме си вкъщи и сами си гледаме телевизията, та и сами можем да чуем кой, какво казва и да видим кой, какво прави.
  Така че не ни пробутвай хибридните си флашки, ами сподели нещо, което ти е в компетенцията - Другарката Терешкова сега ще я правите ли Герой на Матушка Русь или само ще ѝ удвоите пенсията?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 38. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#28] от "tamada": Просто е забравил да изключи самонаетите.
  —цитат от коментар 32 на ckn29372393


  Е, то понеже в България има 30-40 групи граждани, а не 3-4, та е забравил някои. :)
  Точно като предния финансов министър на Бойко - Симеон Дянков. Когато чак на третата си година на поста въведе данъка върху лихвите от влогове заяви: "Ама то всички в ЕС имат такъв данък. И аз като бях в САЩ плащах такъв. Даже мислех, че тук също го има и чак сега разбирам, че няма."
  Те ти финансов министър, който публично заяви, че не знае какви данъци има в държавата. И не само това, ами така заяви, че не познава дори личните си финанси (щото няма начин да няма свои влогове и да не вижда, че не му се удържа данък).

  Е, Горанов е абсолютно същият - говедо, дето не се усеща какво приказва пред народа.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Според речника, маргинален е принадлежаш на някаква граничан зона, или като второ значение - незначителен. Не безработен. Ако имаме 50% безработица, със сигурност няма да са незначителни :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 407 Неутрално

  За посредственият човек и гения, и идиота изглеждат по един и същи начин.
  И озъбеният, и усмихнатият човек също.
  Стона от удоволствие, и пъшкането от болка също не винаги са различими.

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  "...възстановяване на здравноосигурителните права беше възможно, като се платят вноските за една година назад. И немалко хора, включително безработни, си възстановяваха правата, за да не останат съвсем извън борда, поне за здравето си."

  Владимирова, поне да се беше понапънала да открие на каква сума възлизат въпросните осигуровки...

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  А онея с яхтите маргинали ли са?

  Bobokov: Prezident-Pl.Uzunov, дай знак кога мога да звънна на началника. Оня началник, дето на генерал-майор Стойковoтo - "но сега почнаха вече официални писма да пращат, все нещо трябва да отговоря", се чува да казва: "Знам ги. Това са абсолютни простотии. Ще пратя Митко"
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  Такова е нивото на управляващите.

 45. 45 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Весело

  "...възстановяване на здравноосигурителните права беше възможно, като се платят вноските за една година назад. И немалко хора, включително безработни, си възстановяваха правата, за да не останат съвсем извън борда, поне за здравето си."
  Владимирова, поне да се беше понапънала да открие на каква сума възлизат въпросните осигуровки...
  —цитат от коментар 42 на 2.5


  Поне да се беше напънал да вденеш, че казва съвсем друго - когато прагът беше нисък повече хора плащаха.
  А сумата не се знае колко е. Но май всъщност намалява. Пробваха се преди нея да научат - още при Москов, когато вдигнаха прага на 5 години. Първо се оказа, че само 20 000 души са се възползвали от възможността да платят за 3 години.
  https://offnews.bg/zdrave/minimalen-efekt-ot-ideiata-na-moskov-da-plashtame-poveche-za-da-si-va-636927.html

  После в началото на 2019 Горанов каза, че неосигурените за
  - 2015 са 645 хил.
  - 2016 са 705 хил.
  - 2017 са 719 хил.
  тоест на практика неосигурените не са се уплашили и са се увеличили.
  Справка от 28.02.2019
  https://www.minfin.bg/bg/wreply/2019-02/10627

  Обаче есента на 2019 каза съвсем други числа. Че за:
  - 2016 били 778,7 хил.
  - 2017 били 733,8 хил.
  Справка от 14.11.2019
  https://www.minfin.bg/bg/wreply/2019-11-14

  Не мисля, че може да получиш реална представа за събраните пари от един министър, който в рамките на само 9 месеца ти дава две съвсем различни числа.
  Така или иначе увеличаването на сумите в края на втората справка няма значение. Минималната заплата от 2016 до 2018 се вдигна с около 21%, съответно и сумите се вдигнаха... само че с по-малко от 21%. Излиза, че строгата мярка няма ефект и събраните пари намаляват. :)

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2559 Любопитно

  Не съм чел статиятар щото на госпожата глупостите си ги спестявамр ама да попитам - тя за висококултурна ли се въобразява?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":

  Наистина "чукча не читател, а писател", но считам че не е редно да се включвате с коментари под статия, която сам признавате, че не сте чели. А ако наистина Ви интересува дали авторката възприема себе си като висококултурна или не, не е това канала по който може да получите достоверна информация.

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Ако самоосигуряващия се е осигурявал на минималния праг-напр.500 леваьа сега иска да го компенсира някой за реалните 3000 лева на месец-ами няма как!Да не е лъгал!Иначе, се рафвам че Браво Петя е на линия-нека се пази,че да не дойде Коронтата,дето я нямало уж сред умнокрасавците!Пък и Прокопи едва ли ги е осигурявал нормално-от къде ще събере за яхтичка ,Милинкия!

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#47] от "writer6":

  Браво Петя е ясна.От сега мога да кажа Бля-бля-ГЕРБ-бля-бля-Борисов-Бля-бля-Гешев-бля-бля-диктатура-бля-бля!Познал ли съм!?

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#3] от "telqk":

  Само кой Ви излъга,че сте от "мислещите"?!

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#20] от "NoBrainNoPain":

  Е,те умнокрасивите са потомци на червената номеклатураьобслужвала комунизма,и по-тази причина е била "виока" .Сега децата и те са "висококултурни" .

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#23] от "olexander":

  И най-вече -изобщо не се отнася до адвокати или Бавопети!

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#33] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  За тях има чернобял свят-или си слуха на добриянолигарх Прокопи,или на неговия враг-Делянчо.Не харвсваш Прокопи-значи харесваш Пеевски.Няма трети вариант,както в чернобялата им вселена няма друго,освен двата цвята.

 54. 54 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":

  Не Ви разбрах...

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#43] от "Kuro Rivera":

  Тихо,че на Него-Шефаьс ми запорирали една яхта тия гадове!

 56. 56 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":
  Мне, не каза това. Сега всички сме си вкъщи и сами си гледаме телевизията, та и сами можем да чуем кой, какво казва и да видим кой, какво прави. Така че не ни пробутвай хибридните си флашки...
  —цитат от коментар 37 на Чичи (Ice Man's fan)


  Твоите лъжи нещо съм ги пропуснал, но още не е късно да ти перна един зад врата. Да не мислиш, че като изтриете новината и видеото от своите медиите, тя ще изчезне напълно бе, мръсник?
  https://www.actualno.com/viewpoint/goranov-i-marginalite-koito-krepjat-ikonomikata-pravosydieto-naukata-i-kulturata-ni-news_1446348.html

  Айде да видим какво точно каза Горанов!
  "Имаме една доста модерна социална система, която разглежда всички възможни хипотези.
  Тези граждани, които довчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, но работодателят ги е освободил попадат веднага във обхвата на риска безработица, който е покрит социално осигурен риск и то не за месец или два.
  Тези български граждани, които са социално слаби продължават да се ползват от системата на социална закрила, която не съществува по повод на кризата.
  Тези български граждани, които заедно със работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си във следващите няколко месеца по повод на кризата и изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата за да ги запази и да получат 100% възнаграждение.
  Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях."

  Да, казах че са 3 групи, а той спомена 4, но другото е по-важно - че системата била разглеждала всички възможни хипотези и маргиналите не били попадали в нито една от тях. Което е долна лъжа.

 57. 57 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#56] от "tamada":
  Отдавна стоиш в къщи и си се сдухал. Разбирам те.
  Никакъв смисъл няма в думите ти, както и в неистините, които продължаваш да тиражираш. Не мога да ти забраня да го правиш, нито искам. Твое право е да си пишеш и говориш каквото искаш. Просто да не си мислиш, че повече от двама трима, неособено информирани тролове ще са на мненине, подобно на твоето.
  И понеже сме в карантина, няма да те докладвам на модераторите. Всеки има нужда да изпуска напрежението в тези трудни дни. Разрешавам ти да ме псуваш безнаказано, до края на принудителните мерки.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 58. 58 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#56] от "tamada": Отдавна стоиш в къщи и си се сдухал. Разбирам те.Никакъв смисъл няма в думите ти, както и в неистините, които продължаваш да тиражираш...
  —цитат от коментар 57 на Чичи (Ice Man's fan)


  Все съм чел тъпи коментари в Дневник, но да виждаш видеозапис от пресконференцията плюс дословна транскрипция и да ги наричаш "неистина" ... този е от най-тъпите. :)

 59. 59 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Весело

  [quote#56:"tamada"][/quote]
  "Да, казах че са 3 групи, а той спомена 4, но другото е по-важно - че системата била разглеждала всички възможни хипотези и маргиналите не били попадали в нито една от тях. Което е долна лъжа."
  Ти му викаш Куме Иване, оно търчи... дано я знаеш до края...
  Или ще се криеш със смокиново листо зад т.нар. смисъл на думичката "маргинали" и контекста в който се използва от Горанов?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK