Забавяне по пътя към еврозоната води до отложени реформи

Това предполага също забавен растеж на доходите у нас.

© Надежда Чипева, Капитал

Това предполага също забавен растеж на доходите у нас.Разпространението на COVID-19 поставя сериозни изпитания както за здравето на хората, така и за икономиката. Българската народна банка предприе пакет от мерки, в рамките на нашия законов мандат, за ограничаване на негативните ефекти от предстоящата криза. Важна част от действията ни в настоящата ситуация
има отношение към търговските банки.


Темите, по които работим, покриват едновременно краткосрочен и по-дългосрочен, включително стратегически, хоризонт.


В краткосрочен план, мерките ни са насочени към готовността на сектора да посрещне тежестите на задаващата се икономическа криза. Успоредно с това действията на БНБ целят ограничаване на последствията от кризата
за домакинствата и бизнеса.
Банковият ни сектор навлиза в новата ситуация подсигурен за хоризонт от поне няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на много други индустрии и бизнес сфери е поставено под въпрос, подготвеността на банките в България позволява да гледаме на тях като част от решението, а не от проблема.


От голямо значение за настоящата силна изходна позиция на сектора бяха стрес тестовете, проведени от БНБ и ЕЦБ съответно през 2016 г. и 2019 г. Българските банки успешно преминаха проверките. Това с днешна дата се отнася и за двете банки, които постигнаха значителен напредък в изпълнението на капиталовите си планове след последните тестове.


Добрата кондиция на банковия ни сектор е основата, върху която централната банка като регулаторен и надзорен орган, координирано с търговските банки, надгражда и прилага мерки, съобразени с новата ситуация.


По-конкретно, настоящите ни мерки са в три основни направления.


Първо, допълнителни мерки за безпрепятствено функциониране на паричния режим и свързаната с това инфраструктура, включително за налично-паричното обръщение, платежните системи и дейностите на БНБ като фискален агент на правителството. Детайлите на тези мерки не са публични, но те най-общо целят създаване на допълнителен резервен капацитет с оглед непрекъсваемостта на критични за държавата и икономиката функции.


Второ, допълнително укрепване на капиталовата и ликвидната база на търговските банки. Възможно е мащабите на предстоящата криза да надхвърлят параметрите на негативните сценарии от последните стрес тестове. Мерките на БНБ в това направление, които вече оповестихме, възлизат на 9.3 млрд. лева. Тези мерки, които търговските банки вече изпълниха, включват капитализиране на цялата печалба в сектора, отменяне на предвидените увеличения на антицикличния капиталов буфер и намаляване на чуждестранните експозиции на банките.


Трето, регулаторни мерки, с които се дава възможност за по-голяма гъвкавост на търговските банки при облекчаване на негативните последствия от кризата за техните клиенти - граждани и фирми. В основата на тези мерки е въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се спират или отлагат плащания по банкови кредити. БНБ работи върху регулаторното третиране на свързаните с това мерки, а търговските банки - върху бизнес модела за прилагането на тези мерки по отношение на техните клиенти. Тези мерки ще бъдат активирани в близките дни на базата на критерии и насоки, приети от Европейския банков орган. БНБ е участник в процеса на приемане на тези общоевропейски насоки, в качеството ни на член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган.


Гореизброените мерки допълват други правителствени инициативи, засягащи банковия сектор, като мораториума върху наказателните лихви при забава на плащания по банкови кредити и увеличението на капитала на Българската банка за развитие със 700 млн. лева, от които 500 млн. лева за портфейлни гаранции по банкови кредити и 200 млн. лева за безлихвени потребителски заеми за граждани в неплатен отпуск.


Продължителността на предстоящия кризисен период е онзи важен параметър за определяне на нашите действия и мерки, по който все още има съществена информационна недостатъчност и несигурност. За тази цел работим върху различни макроикономически сценарии и прогнози, които се развиват в зависимост от входящата информация. В рамките на второто тримесечие на годината очакваме значително по-голяма яснота, която ще добие форма на по-прецизни разчети, за очакваните размери и продължителност на неблагоприятните ефекти, породени от ситуацията с COVID-19.


Отвъд интензитета на всички текущи и непосредствено предстоящи действия, в дългосрочен план продължаваме да следваме ориентацията за все по-пълно интегриране в европейската финансова инфраструктура.


Това е оптималната стратегия за България.


Възможно е техническо отместване на сроковете на фона на текущо неблагоприятната финансово-икономическа среда. Но няма основание за отслабване на усилията на българските институции, включително на БНБ. Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката на България.


Това предполага също забавен растеж на доходите у нас - ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, които преди това ще бъдат засегнати от очакваните във връзка с COVID-19 затруднения в икономиката.


Текстът е от електронния бюлетин на Асоциация на банките в България. Оригиналното заглавие е "Банковият сектор в условията на COVID-19". Акценните са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  Абе, влезе ли в сила зскона, дето отвързваше курса на лева от еврото? И дето уж задължавал правителството да вкара страната в еврозината при сешния курс?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката на България.

  А по-точно за какви реформи и конвергенции говорим? И в тази статия никаква
  конкретика, само празни приказки.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1789 Весело

  За какво ни в еврото? За да може ЕЦБ да отпечата трилионите и да ни се обезценят спестяванията? Плюс хиперинфлация?
  И да плащаме дълговете ба Испания, Италия, Франция, Германия? Които, о чудо!, са нсй-засегнати от вируса?
  Какво случайно съвпадение, нали???

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Никой, все още не може да каже със сигурност дали забавеното влизане във валутния механизъм ще донесе само негативи за финансовата ни система.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ама момент сега, българското правителство не направи ли току=що ревизия на бюджета, която го изстрелва извън рамките на чакалнята на валутния механизъм и банковия съюз?

  Кой ще иска да приема кандидат с рекорден бюджетен дефицит, влизащ направо с летящ старт към пакетите за взаимопомощ?!

  И кой е виновен, че се мотаха и мотаха, а накрая даже взеха да се назлъндисват ...искат ли...може ли...трябва ли...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Това предполага също забавен растеж на доходите у нас - ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, "

  А аз казвам, че растеж изобщо няма да има.
  И даже не съм шеф на банка, а пенсионер.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Никой, все още не може да каже със сигурност дали забавеното влизане във валутния механизъм ще донесе само негативи за финансовата ни система.
  —цитат от коментар 4 на nhh18551388


  Имаше статия от Прокопиев в Капитал, мисля, която добре обясняваше това.
  И краткия отговор е не, няма да донесе само негативи.
  Валутният борд има големи слабости в условия на криза като сегашната, защото БНБ като институция от последна инстанция е с ограничени възможности да се намесва на финансовите пазари.

  Членството би разрешило този проблем.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Търсене на оправдания за сегашно и бъдещи некадърни действия. Типично по български.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Точно обратното! ЕЦБ вече пусна пепатницата. Спестяванията в евро се обезценяват, цените и и флацията растат. БНБ поне няма право да пуска печатницата. Иронията е, че левът може да се окаже по-стабилен ит еврото в тази ситуация!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално


  До коментар [#7] от "Боби Колев":....... Иронията е, че левът може да се окаже по-стабилен ит еврото в тази ситуация!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  След въвеждането на Валутния борд лев има само на картинка. На практика страната е лишена от правото да има собствена валута и да печата собствени парични знаци. Това, че на банкнотите дето си разменяме са изрисувани и написани разни неща няма никакво значение.

 11. 11 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 301 Гневно

  БНБ винаги е била приятел на властта и парите и враг на народа . Изобщо сериозно хората трябва да се замислим над понятието държава и държавност- защото границите почнаха да минават личното право на съществуване.

  O sancta simplicita!
 12. 12 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 894 Неутрално

  идеален случай Българските банки да продължават да раздават необезпечени кредити на 'кръговете'
  трябва алтернатива на контролираните от правителствата пари

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":Точно обратното! ЕЦБ вече пусна пепатницата. Спестяванията в евро се обезценяват, цените и и флацията растат. БНБ поне няма право да пуска печатницата. Иронията е, че левът може да се окаже по-стабилен ит еврото в тази ситуация!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  За пореден път много бъркате причина и следствие.
  Съвсем нормално е ЕЦБ да пусне печатницата в тези условия.
  Защото това е, което би могло и би трябвало да се направи за да няма шок на пазара.
  Механизма не е измислен вчера и е помагал в много кризи.
  Естествено е, че ще има инфлация.
  Но целта е плавно спускане и плавно изкачване след това, а не шокови цени и социални безредици.
  България няма кой да пусне печатницата.
  Българите може да се събудят в условия на шокова инфлация защото просто няма държавен финансов инструмент срещу нея.
  И ако стане може да стане анархия и гражданска война - теоретично, разбира се, българите са прекалено потъпкана, пък напоследък и разглезена нация за да се случи точно това.
  Но ако не това ще е нещо друго ужасно - като Виденовата или по-зле.
  Това се избягва с наливане на пари, т.е. инфлация.
  Дали ще се печатат в България или някъде другаде е без значение.
  По закон в момента България не може да печата и не е член на банкова зона, която да обезпечи нужното наливане в един критичен момент.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  А Фибанк запуши ли капиталовата дупка/яма....Това ни спира!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Това забавяне има ли привкус на 96'-97' година, защото този не е така убедителен като професор Т.Вълчев тогавашния гуверньор?

 16. 16 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Прав си, че банките не са част от проблема.
  Те са самия проблем.
  Всички вие от централните банки, заедно с вашите господари сте за съд и присъда, която е невъзможно да излежите.
  Всичко, което се случва е по ваша вина, заради вашата престъпна спрямо човечеството дългогодишна политика.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#10] от "nhh18551388":

  Като гледам какви ги пише, не мисля че има смисъл да се опитваш да обясняваш.

 18. 18 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  За какво ни в еврото? За да може ЕЦБ да отпечата трилионите и да ни се обезценят спестяванията?
  ---------------
  Веско , Веско, коя майка вЪ ражда и кой учител вЪ учи бе мама?!?!?!?!?
  Не щем в еврозоната, щото еврото ще стане еФтино.
  Обаче да сме с горди левчета , вързани към същото това евро- нул проблемо.
  Естествено ти като един виден FX-експерт си хеджирал риска с портфейл от $, рубли, юани, паунди и биткойни.........

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Станишев беше много убедителен за приемането на еврото:
  -----------------
  "Cтaнишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC
  Публикувaнa: 26 Aприл, 2018 17:59 . Мaртин Хриcтoв

  Приcъeдинявaнeтo към eврoзoнaтa изиcквa нaциoнaлнo уcилиe. Тoвa зaяви прeзидeнтът нa ПEC Ceргeй Cтaнишeв нa кoнфeрeнция "Бългaрия в eврoзoнaтa. Икoнoмичecкaтa лoгикa cрeщу митoвeтe".
  Тoвa e трeтoтo cъбитиe oт пoрeдицaтa „Eврoпa oтнoвo нa път“, инициирaнo oт прeзидeнтa нa ПEC.
  Фoрумът e oргaнизирaн oт Cтaнишeв
  ---------------------
  Ще сме в "А" група, в джобчетата ни ще дрънкат евро и бонбонки, ще се радват на труда си хората, и ще се обичат , като братя ..
  Ей как ще е , ей как Сергей ни говори за приемането, кат за една ближна, обща веселба ..

  Неговите фенове, пак са се мобилизирали в условия на карантина , та да не спират да агитират за еврото!
  Браво!

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":


  За какво ни в еврото? За да може ЕЦБ да отпечата трилионите и да ни се обезценят спестяванията? Плюс хиперинфлация?И да плащаме дълговете ба Испания, Италия, Франция, Германия? Които, о чудо!, са нсй-засегнати от вируса?Какво случайно съвпадение, нали???
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Значи препочитате ние да си отпечатаме от нашата световно доказала се мощна валута и да си спомним хубавите 96 - 97 година.
  Това, че Тръмп хвърля трилиони долари, не виждам да е повлияло дори на китайците и да са почнали да си разпродават доларовите резерви.
  Като гледам и руснаците не са почнали да си продават петрола и газта за рубли, ами се държат за евро и долар.
  Но това е защото те са глупави и не ми е ясно защо не минават на нашия лев.
  Престанете с тези глупости, даже вашите партийни началници стискат всичко в евро и долараи, самона вас не може да узреят кратуните и вярвате на дебелите лъжи на велики финансисти като Р. Гечев

 21. 21 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ако печатането на евро от ЕЦБ генерира сериозна инфлация, може да се промени
  фиксираният курс към еврото или да се фиксира лева към друга валута. Ако сме
  в зоната, няма да имаме никакви опции, тъй като няма да има лев.
  А сега като членове на ЕС, ще имаме достъп до печатницата на ЕЦБ.
  Така че не ни трябва никакво отказване от българският лев и борда
  зад него на този етап.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 22. 22 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  "Забавяне по пътя към еврозоната води до отложени реформи"?! - обратното е: отложените реформи водят до забавяне по пътя към еврозоната.
  Кризата с вируса дойде навреме за противниците на присъединяването към еврозоната, което за пореден път се отгала.

  Истината ни прави свободни.
 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  Покрай пандемията разбрахме и кой е управител на БНБ.
  Скоро ще чуем и кои ще са сгъналите банки щото сега стрес-теста бил реален, че и "по-стрес".

 24. 24 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Те не го искат на село, а той пита за поповата къща!

 25. 25 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Според мен не е сега времето да мислим за еврозоната, нека първо да се оттървем от тази пандемия, да стабилизираме икономиката си и чак тогава да мислим за чакалнята. И в Еврозоната в момента приоритет е справянето с кризата, а не разширяването й, така че има време за всичко, няма нищо фатално в това да се изчака още малко.

  TanitaS
 26. 26 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бях в началото на март тази година в Прага, Чехия, и не съм сменял в тяхна валута. Имам една дебитна кредитна карта на Револют, зареждам я с пари по нужда и с нея плащам единствено в чужбина, има доста хакери там навън. Зареждане по сметка трае около 5 минути максимум, от другата ми сметка. За курса чешка крона към евро не съм плащал към банката такса за смяна, беше към централен курс. Но пропуснах в Прага курвите, не ги намерих на посочената улица, която я прекосих отначало до край.

  В началото на март бях планирал с полет да отида в Лондон за 3 дена общо, което заради корона wahnsinn отпадна, изцяло беше бюджет от 62€ планиран

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":

  Сега, като видим различните мерки за държавите в и вън от еврозоната , всичко ще ни се изясни.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Само еврото липсва, да ни закопае окончателно!

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Верно си в Русия))))))
  Поливното земеделие - там ти е силата,не финансите!!!
  Хумористеее........................)))))))))))!!!!!!!!!!!!!

 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Съвсем нормално е ЕЦБ да пусне печатницата в тези условия.
  Защото това е, което би могло и би трябвало да се направи за да няма шок на пазара.
  Механизма не е измислен вчера и е помагал в много кризи.
  —цитат от коментар 13 на Боби Колев


  Афърматив

  Механизъма е измислен през 1992 в Япония след изгърмяването на балона с assets. По туй време публичният дълг е бил 40% от бевепето. Действието му продължава и до днес, а публичният дълг вече е 250%
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Decade_ (Japan)

  След 2008 г механизъма бива възприет от юдеите от феда, ецебето и английската банка. От ецебето пускат 2 трильона пари от въздуха с намерение след 3 г да си ги съберат. При събирането обаче положението отива у киреча, та се налага парите от въздуха да станат 3 трильона за да се крепи "статуквото". Преди година и половина юдеите от феда почват постепенно да си събират вересиите и успяват да стопят 700 милярда. Обаче и там положението отива у ряката и в началото на тая година на банките спешно им требат 500 милярда нови пари от въздуха за да не се капичнат.
  Остава твърдо да следваме японския модел. Хубавото за нас е, че за да наваксаме изоставането, др Баце спокойно може да земе едно 30 - 40 милярда евро заеми да ги изплющим и да си подобриме бевепето.

 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Съвсем резонно е, да отложим с години присъединяването към еврозоната.И съвсем резонно е банките да искат да се присъединим час по-скоро, за да прилапат и да разполагат в парите, които ЕЦБ тепърва ще печата..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Джей Пи Морган отдавна е казал - само златото е пари, всичко останало е кредит! В момента сме дефакто в Еврозоната, но не ползваме облагите й. Дълговете на Гърция и прочие ги плащаме през инфлацията на еврото, така и така ги плащаме. Каквото и да правим основният търговски партньор на страната ни е ЕС и целия оборот се калкулира през еврото изключая ключовите борсови стоки- злато, нефт, газ, метали, който се котират в долари. Комичното е, че злато в евро не се купува. Цената му е в долари, а доларите се купуват с евро, подобно важи за нефта.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Неизбежно е да има забавяне предвид ситуацията, в която се намира светът в момента. Положението е сериозно, не знаем и колко още по-сериозно ще става. Еврозоната ще ни почака, както и ние нея. Не е чак толкова спешно.

  Приказка без край
 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":Сега, като видим различните мерки за държавите в и вън от еврозоната , всичко ще ни се изясни.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Мерките едни и същи, стоим си в къщи, маски, социална дистанция, мием ръце на провала , мажем се с крем против гъбички, занимаваме се с к.. рви мънички.

  Скоро обаче може и вън и вътре от еврозоната да има различни мерки.

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Кризата с вируса дойде навреме за противниците на присъединяването към еврозоната, което за пореден път се отгала.
  —цитат от коментар 22 на Forrest Gump


  Станишката, го помня, ги разби противниците с логика ..

  "Ще сме в А Група, в джобчето ни ще дрънкат евро и бонбонки" викаше Серго и никой не можеше да му каже "копче!"

 36. 36 Профил на army
  army
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Напълно логично е първо да гледаме да се стабилизираме напълно като страна, тогава за осъществяването на подобни бъдещи намерения за Еврозоната. Защото щетите от коронавируса не са малки и то не само за България, а усилията на всички страни за възстановяване ще са големи. Така че, нека първо да възвърнем благоприятните основи, на които да разчитаме в последствие.

 37. 37 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 538 Неутрално

  От другия месец курсът лев- евро става плаващ съгласно приетия преди месец - два закон.
  В тая суматоха ми се струва, че скоро ще има някакво промяна. Май дойде време да превалутираме личните си левови спестявания.

 38. 38 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Интересно г-н Радев!!!
  Колко кратуни или маймуни успяха да напишат подобен текст?
  А Вие г-н Радев, прочетохте ли този текст, преди да излезе от ваше име?
  Аз не бих го подписал!!!
  Срам за БНБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK