Никой не знае какво се случва и какво ще се случи

Много съществената разлика между днешната и предишните кризи е страхът.

© Jennifer Lorenzini, Reuters

Много съществената разлика между днешната и предишните кризи е страхът.Александър Андреев интервюира за "Дойче веле" политолога Иван Кръстев - ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.


Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса?


- Ние сме в един много ранен етап и опитите да разберем какво точно се случва и колко дълго ще се случва са рисковани. Това е все едно да се опитваш да разкажеш следвоенния свят, още преди да знаеш как ще свърши войната и кой ще я спечели. За мен е важно да видим кои са разликите между сегашната и предишните кризи: голямата финансова криза от 2008-2009 година и бежанската от 2015. Смятам, че сегашната криза има много по-голям потенциал да промени света, какъвто го знаем днес.
Седем главни поуки от сегашната криза - за тях писахте наскоро в няколко международни медии. Кои са тези поуки?


- Нека да започнем с това, че тази криза предизвиква страх, а не просто тревожност. Психолозите правят отчетлива разлика между тревожността и страха, който винаги има много ясен обект. Ти знаеш от какво се страхуваш: от това да бъдеш заразен. А не си просто тревожен от чувството за неуютност и заплаха в един свят, който вече не разбираш. Това е много съществена разлика между днешната и предишните кризи: страхът. Той е чувство, което много по-мощно мобилизира хората и кара отделния човек да промени начина си на живот. Хората днес реагират по съвсем различен начин в сравнение с предишните кризи.


Затова ли днес така масово ще възвръща доверието към държавата и към властта - една от Вашите седем поуки?


- Да, ние наблюдаваме завръщането на държавата. След финансовата криза имаше много коментари на мислители вляво, които предполагаха, че както след Голямата депресия държавата ще се завърне. Тогава те главно си представяха една социална, преразпределителна държава. А днес държавата се завръща съвсем другояче: чрез политика на страха. Хората не просто толерират ограничаването на определени техни права - те са благодарни на държавата за това ограничаване. Характерното за тази криза е, че изведнъж най-голямата заплаха се оказва човекът до теб. Което пък води до един странен ефект: отделянето, необщуването, социалната дистанция се превръщат във форма на солидарност. Ти помагаш на другите, като не се виждаш с тях, като не се докосваш до тях. Сега често се повтаря, че това е криза на индивидуалистичното общество, но реакцията на тази криза е едно много по-подчертано индивидуалистично поведение.


Още един сходен парадокс откривате в "седемте поуки": пандемията е глобална, но мерките са стриктно национални. Навсякъде се затварят граници, националните държави изглеждат в подем.


- Вирусът не познава граници, а в същото време затварянето на границите се оказа първото и единственото общо решение във всички държави независимо от различните им традиции и политически системи. В момента нито правителствата, нито обществата имат ясна представа какво се случва и какво ще се случва. И най-важното за всяко правителство е да създаде усещането, че ситуацията е под контрол. Тъкмо затварянето на границите по някакъв почти мистичен начин успява да убеди хората, че, първо, правителството се грижи за нещо, и, второ, че това е път към решаване на проблема. По тази причина ние се намираме в ситуация, в която през последните седмици ЕС е суспендиран. Границите са затворени и за хора, и за стоки, пък и за правила и норми. Демокрацията също е суспендирана. В момента не е възможна каквато и да било "улична политика", във всички държави опозицията напълно е загубила смисъла си. Избори се отлагат или отменят, а ако се провеждат, това ще става в много особена атмосфера. Дори самият капитализъм в някакъв смисъл е суспендиран: наблюдаваме много силно вмешателство на държавата в механизмите, по които работят пазарите. И то вмешателство, което се подкрепя от самите капиталисти, от големи компании.


Така че ние сме част от най-големия социален експеримент, който ще се случи в нашия живот. В продължение на седмици ние вече живеем в напълно различен политически и социален режим в сравнение с това, което довчера сме мислели като "нормалност". И за мен оттук се поражда най-важният въпрос: дали това ще ни имунизира към определен тип авторитарни практики или напротив - ще ги направи много по-приемливи за нас.


Като трета поука от кризата посочвате завръщането на Експерта. Наблюдаваме го и в България: проф. Мутафчийски е по всички телевизионни канали, той влиза във всеки български дом. А доскоро Експертът беше низвергнат от популистите.


- Точно така. След финансовата и икономическа криза масово се твърдеше, че експертите нищо не разбират, че няма нужда от тях. Сега обаче, когато нашият живот е заплашен, хората не просто търсят информация - за тях вече е много важен източникът на информация. Те търсят не само медицинската експертиза на специалистите, които цял живот са се занимавали с вирусоголия например. Не, хората се връщат и към така наречените "мейнстрийм медии". В момента, в който животът ти е заплашен, вече не е достатъчно просто нещо да ти бъде интересно - става ти много важно то да е вярно.


Освен това в момента тъкмо експертите, особено в медицинската професия, са онези, които поемат и най-големия риск. Защото те не могат да се самоизолират, те рискуват живота си, за да спасяват живота на други. Това е голямата разлика с финансовата криза, когато експертите изобщо не бяха застрашени, не поемаха никакъв риск, ако прогнозите им се окажеха грешни. Завръщането на държавата и завръщането на Експерта са тясно свързани. Държавата се завръща до голяма степен именно поради това, че има монопол върху експертизата.


Една от много важните поуки според Вас се отнася до мъчителния баланс между желанието да се спасят стотици хиляди човешки животи и необходимостта да се спаси икономиката. Могат ли изобщо двете да се съизмерват?


- Този разговор е много различен в различните части на света, включително и поради много различната икономическа и демографска ситуация. Наскоро прочетох анализ на южноафрикански икономист, който казва приблизително следното: За една, според западните стандарти, бедна страна като Южна Африка, в която само 6% от хората са на възраст над 60 години, затварянето на икономиката ще убие повече хора, отколкото ако игнорираме пандемията. Не знам дали това е вярно или не - ясно е обаче, че тази криза непрекъснато променя и ще променя своя характер. Тя започна като здравна криза, но постепенно икономическите ефекти ще стават все по-видими. И все повече хора ще се интересуват как продължителните мерки на ограничаване биха повлияли върху собствения им живот: дали ще има къде да работят и какво да работят. Правителствата още в един ранен момент взеха твърди мерки и успяха да убедят хората, че действията им са правилни и важни. Но занапред тези правителства постепенно ще се раздвояват под засилващия се натиск, който ще идва както от бизнеса, така и от хора, които се страхуват, че ще изгубят работата си.


Напоследък отвсякъде чуваме едно: "Светът вече никога няма да бъде същият". Как си представяте света след края на пандемията?


- "Светът няма да бъде същият" - това го повтаряме вече много пъти през XXI век: след 11 септември, след финансовата криза, след бежанската криза. Мисля обаче, че този път това твърдение вече наистина е вярно. Този свят, който според мен вече си отиде в хода на сегашната криза, имаше една важна характеристика: ние не можехме да си представим свят, различен от него. А сега изведнъж, в рамките на няколко седмици, заживяхме в един напълно различен свят. В свят, в който например вредните емисии са рязко намалени, границите са затворени, самолетите не летят, избори се отлагат


Всичко това са неща, които хората доскоро не можеха изобщо да си представят, защото ние сме изцяло вкопани в своето всекидневие. Тази криза е по-радикална от всяка друга криза, защото тя разруши нашето всекидневие. И в този смисъл по някакъв начин обърна света към бъдещето. Съвсем доскоро, особено в Европа, се беше надигнала много силна носталгична вълна: хората през цялото време по-скоро тъгуваха за миналото си, отколкото се надяваха на някакво бъдеще - и по тази причина не мислеха много за бъдещето. Тъкмо тази нагласа рязко се промени. Сегашната криза много радикално обръща Европа към бъдещето и ни задава въпроси, които сме опитвали да избегнем досега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  Никой не знае какво се случва и какво ще се случи - но всеки разбра, че ЕС е бутафория и бошлаф в най-добрите традиции на СИВ и СССР !

  [email protected]
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Никой не знае какво се случва и какво ще се случи - но всеки разбра, че ЕС е бутафория и бошлаф в най-добрите традиции на СИВ и СССР !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Какво направи Путинова Рус??? И с кого сравняваш ЕС, че правиш такива изводи?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Германия прие 12 пациенти с коронавирус от Италия и 30 от Франция. Това съобщи в неделя в Туитър външният министър на Германия Хайко Маас. „Солидарността е ключ към преодоляването, включително коронавирусната криза,“ .
  Като се има предвид общият брой на заразените във Франция (повече от 37 хиляди) и особено в Италия (над 92 хиляди), това проявление на общоевропейска солидарност не изглежда особено впечатляващо.

  [email protected]
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Аз пък си представям, че след не повече от три месеца на хората ще им писне от ограничения и ще се подложат доброволно на стаден имунитет, пък каквото сабя покаже.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":Германия прие 12 пациенти с коронавирус от Италия и 30 от Франция. Това съобщи в неделя в Туитър външният министър на Германия Хайко Маас. „Солидарността е ключ към преодоляването, включително коронавирусната криза,“ . Като се има предвид общият брой на заразените във Франция (повече от 37 хиляди) и особено в Италия (над 92 хиляди), това проявление на общоевропейска солидарност не изглежда особено впечатляващо.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Албания изпрати 30 лекари и сестри онзи ден да помагат в Италия. Германия приема малко, но все пак приема пациенти от Италия и Франция. България мислиш ли че ще изпрати лекари и сестри подобно на Албания, хем да помагат и хем да се учат в терен. И ако реши да изпраща, представяш ли си каква ще бъде реакцията на обществеността ? Или пък да приемем пациенти от Македония или Босилеград и Цариброд?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Тъкмо затварянето на границите по някакъв почти мистичен начин успява да убеди хората, че, първо, правителството се грижи за нещо, и, второ, че това е път към решаване на проблема. По тази причина ние се намираме в ситуация, в която през последните седмици ЕС е суспендиран. Границите са затворени и за хора, и за стоки, пък и за правила и норми. Демокрацията също е суспендирана. В момента не е възможна каквато и да било "улична политика", във всички държави опозицията напълно е загубила смисъла си. Избори се отлагат или отменят, а ако се провеждат, това ще става в много особена атмосфера. Дори самият капитализъм в някакъв смисъл е суспендиран: наблюдаваме много силно вмешателство на държавата в механизмите, по които работят пазарите. И то вмешателство, което се подкрепя от самите капиталисти, от големи компании

  Квинт есенцията на един г...п@к с логорея!
  1. ЕС не е една държава, а наднационална организация на национални държави.
  Абсолютно е предвидено в договорите, че всяка една държава при опасност за обществен ред и нацията, може да затвори границите си.
  Ма преди да се пише, требе да се чете.
  2. Демокрацията НЕ Е суспендирана.
  Ние сме в съвършено непозната обстановка, при все, че от 2010 се коментира тази възможност. В такъв стрес е нормално да се ограничат някои не основни права и свободи, за да може обществото да премине с по-малко усилия и жертви през това изпитание.
  Държавата е хората, има хора без държава, но държава без хора няма!
  Да вземе и да прочете мааалко история. През ВСВ в Британия консерватори и лейбъристи сключват договор за прекратяване на политическата борба, о края на войната. Така и става ! Няма нищо лошо в това партиите да се кротнат и смирят малко.
  3. Дори глупакът путин осъзна, че избори и референдуми в пандемична обстановка не се правят. Но интервюираният с лоботомия не можа да прозре.
  Е, Макрон излезе глупак, сега французите плащат масрафа !
  4.Капитализмът не е суспендиран. Дори в САЩ имат специален закон за национализация на предприятия от критично важна инфраструктура.
  Дженерал илектрик е национализирана миналата седмица от Тръмп и произвежда САМО инхалатори и нищо друго! Но не безплатно, както си ги мисли комуниста кръстев.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Аз пък си представям, че след не повече от три месеца на хората ще им писне от ограничения и ще се подложат доброволно на стаден имунитет, пък каквото сабя покаже.
  —цитат от коментар 4 на дедо Андро


  Преди да говорите за "стаден имунетет " прочетете това и още много материали , касаещи "испанския грип " 1918 , който е върлувал 2 години , изтрепал е около 100 000 000 души /80 000 българи / и се е кротнал , благодарение на т.н."стаден имунитет ":
  За да оценим риска, произтичащ от комплексния характер на епидемичното развитие, нека се върнем към периода след Първата световна война: т. нар. испански грип идва на три вълни и се стига до масов мор, по-страшен и от скорошните битки - загиват към 50 милиона души. После болестта изчезва. Защо стихва "Големият грип"? Въпросът измъчва математици като шотландците Уилям Огилви Кърмак и Андерсън Грей Маккендрик, които разработват модели, обясняващи това развитие. Те откриват, че една епидемия не свършва "с изчерпването на бойците", щом причинителят накрая изчезне заедно с болните, които е убил, а поради формирането на "стаден имунитет", обяснява Флао, който оглавява Института за глобалното здраве в швейцарския Женевски университет "

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "Никой не знае какво се случва и какво ще се случи"

  На Кръстев май взел да му идва акъла или вече няма грантове и е почнал да говори каквото мисли. :)

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ти очакваше да им изпрати танкове, а те им приемат болните!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Когато се води война и падат жертви, демокрацията и правата на човека са най-най-най-важното нещо! Без писането на лъжи и глупости по медиите просто няма живот! Дежинформацията е като хляб наш насущний!

  Аман от болшевики, които се борят за граждански права, както се бореха за "диктатура на пролетариата" пък управляваха без да го питат тоя пролетариат в'во иска!
  Тегля ви една майна на всички "правозащитници" и "еколози"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Празни приказки. Пак.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До коментар [#5] от "DDR":

  Euractiv: Австрия внася медицински работници от България !!!
  С чартърни полети от София в понеделник са пристигнали 231 души, които да осигурят денонощна грижа за хора, останали без такава, поради пандемията от коронавирус, съобщава Euractiv.

  [email protected]
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 885 Неутрално

  И тъй като няма медицински средства, вирусът се бори с административни мерки на ограничения и изолация, които обаче ще действат няколко месеца. След това ще почнат гладните бунтове...

 15. 15 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#12] от "bgkurshum":
  +++++++++++++++++++++++++++++
  Иванчо много се сдуха вече.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  Не съм очаквал да изпратят смърфове
  '' Преди няколко седмици испанското правителство активно окуражаваше испанците да излязят на улицата, за да участват в десетки огромни демонстрации, организирани за Международния ден на жените. Запитан за риска от зараза, един министър отговори със смях. По-късно кадрите от тези прояви придобиха ужасяващо измерение. Когато човек ги гледа, си мисли за стотиците починали впоследстви. Смехът, прегръдките и аплодисментите са също толкова паметници, издигнати в памет на човешката лудост.  Поразителен контраст  Испания не беше единствената в случая. На 7 март френска община организира голям събор на смърфовете, малките сини същества, които живеят в къщите под формата на гъби, станали известни с един белгийски комикс. Според кмета на Ландерно, градът, в който се проведе съборът, участниците си купили костюмите в магазините в околността. “Казахме си, че малко лекота в този момент, няма да навреди!”. Още по-наскоро, докато президентът Макрон публично съветваше французите да бъдат двойно по-предпазливи в ежедневието си, нищо не се бе променило. Кадрите с претъпканите парижки алеи накараха правителството да наложи драстични мерки на карантина.''

  Автор: Бруно Мачаес, Quillette

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  Може да се каже по-кратко и ясно: Европа заспа с некадърните си лидери, родени от псевдо демокрацията!
  Автор: Бруно Мачаес, Quillette

  [email protected]
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  За малка и бедна страна като България ЕС е единствената възможност за развитие. Другият вариант е Евразийския съюз. Там ти ще си колхозник и ще работиш за руските олигарски - най-жестоките в света.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  А у нас някой наби карантина на учениците от грип Б между 3 и 11 март и после автоматично влезнаха в извънредното положение.

  Трябва да му дадем медал на тоя дето взе тази мярка.

 20. 20 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много тъжна статия. Години наред се страхувах, че ще си продадем свободата за няколко килограма суджук.
  Сега виждам, че съм бил оптимист - ще я дадем срещу няколко ненужни маски.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#20] от "espresso":

  Свободата да се заразим и умрем от корона вирус.
  Не, благодаря!

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1707 Разстроено

  При всяко събитие от такъв мащаб, задължително се случват няколко неща:
  Много хора ще загинат. Не ми се иска да е така, но никой не пита.
  Малцина ще спечелят много, ама наистина много.
  Много от оцелелите ще загубят много, ама наистина много .
  Някои държави ще паднат тежко.
  Други ще се въздигнат.
  Всъщност отдавна не е имало сериозно раздвижване.
  За съжаление едно създание на границата между живата и неживата материя го направи.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Много тъжна статия. Години наред се страхувах, че ще си продадем свободата за няколко килограма суджук. Сега виждам, че съм бил оптимист - ще я дадем срещу няколко ненужни маски.
  —цитат от коментар 20 на espresso


  Свободата, драги, не се продава и купува! Свободата е състояние на духа! Който се е родил свободен и в затвора е свободен! Който се е родил роб на чуждите идеи, като тебе, и сам да го оставиш пак си е ограничен повече от затворник!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alexander97":Може да се каже по-кратко и ясно: Европа заспа с некадърните си лидери, родени от псевдо демокрацията! Автор: Бруно Мачаес, Quillette
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Този Бруно Мачаес нещо за Китай не е ли казал?
  Един господин цитира гладиаторите и Цезар. Сигурно мисли, че трябва да поздравяваме Китай. :)

 25. 25 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 866 Любопитно

  "Иван Кръстев - ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена."
  Ех, ако можеше някой да внесе яснота как му изглежда един обичаен работен ден на това...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  "специалистите, които цял живот са се занимавали с вирусоголия например"

  ВирусоГолия е чудесно - за кризата, която ни чака.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 28. 28 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сегашната вирусна криза се откроява с две закономерности:
  1/ държавите действат като стадо - предприемат мерки само защото други държави вече са ги предприели. По същия механизъм действа суматохата по надуването на икономически балон -икономическият субект закупува даден актив /луковици, имот, акции, ипотечни книжа/ само защото и другите субекти купуват и цената се вдига. Енергията, която надува балона идва от алчността, а на сегашната криза - от страха. При надуването на балони, губещите са тези, които са на върха на пирамидата, т.е включили са се последни. Ако и вирусната криза действа по същия начин, може да се очаква, че най-малко ще пострада Китай, който първи преживя вирусната криза и сега излиза от нея, а най-много ще пострадат Европа и САЩ. След края на кризата е възможно Китай да се намира в положение, което е подобно на положението на САЩ спрямо Европа след края на ІСВ и на ІІ СВ.
  2/ вирусът въздейства биологично и социално-икономически по един и същи начин - имунната система е изненадана, забавя действието си и в един момент започва да атакува и здравите клетки на организма и така увеличава щетите. Вирусът удря най-тежко хората с отслабена имунна система и придружаващи болести, а в социално-икономически аспект Италия е може би най-болната от по-големите европейски държави.

 29. 29 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#23] от "lz2":

  Съвсем пестят от поръчките за тези китайски ботове. Как пък веднъж не успяват да излязат с оригинално мнение или коментар извън алгоритъмите...

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Любопитно

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Държавста ли ги изпраща или са гурбетчии? Защото албанците ги изпраща албанската държава като безвъзмездна помощ и тя си им плаща заплатите. На тези българи кой ще им плаща — Австрия или България? Ако е Австрия, това си е чист чадтен гурбет.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  "Като трета поука от кризата посочвате завръщането на Експерта. Наблюдаваме го и в България: проф. Мутафчийски е по всички телевизионни канали, той влиза във всеки български дом. А доскоро Експертът беше низвергнат от популистите."

  Мухахах, Експертът беше низвергнат от смартбютитата и грететата - интелектуално семпли хуманитари с хипертрофирано его, повтарящи до припадък едни и същи псевдоинтелектуални и антинаучни лозунги и агресивно налагащи като истина от последна инстанция набитите в главите им заблуди и откровени лъжи.
  Впрочем точно в тази медия се дава максимална възможност на все същите "финансисти, политолози, социолози" и пр. нищоправци-грантоеди да леят помия по адрес точно на Експертите, които денонощно се скъсват от работа да спасят задниците им, удобно наместени зад компютърчето на топло у дома.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  "Никой не знае какво се случва и какво ще се случи".

  Аз пък съм привърженик на тезата, че първото впечатление обикновено е вярното и в този случай ще е точно така.
  Специално по медицинската част на кризата, съм абсолютно убеден, че събдата на този вирус е да бъде низвергнат. Вируси и човек живеят заедно, откакто има хора; Господ ни е създал като безкрайно по-сложно устроени (и по-съвършени) биологични същества, при което човешкият имунитет ще си свърши работата преспокойно. За човешкия имунитет този вирус не е нищо специално, дори напротив.

  Що се отнася до социалния аспект на развитието на кризата: Също, слава Богу, отново нищо невиждано: правителствата се оказаха пристиснани от бесен обществен натиск (даже - чиста паника): "Иде убиецът вирус!", като реакцията е в отговор на натиск. Работата е там, че не по-малко действаш фактор на страха е ГЛАДЪТ. Неизбежното е, че И "капиталисти", И "работници" в един момент ще осъзнаят (те си го знаят така или иначе), че без работа няма живот. И че ефектът на неработенето има В ПЪТИ ПО-ТЕЖКА ЕКВИВАЛЕНТНА ЦЕНА, отколкото самата епидемия. И тогава ще разберем, че този път с нещата нищо не са по-различни. Нито от атентатите в Ню Йорк, нито от финансовата криза 2008 г. и т.н. Нищо ново под слънцето, животът ще си продължи - абсолютно е сигурно...

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 609 Неутрално

  това интервю е малко като обяснение на предишна статия.
  аз изобщо не съм съгласна, че държавата се връща, каквото и да значи това. държавата никога не си е тръгвала в места като българия, а в места като англия и франция, просто прави нужното, без истериите и авторитаризма на изток. още по-малко съм съгласна, че уважението към ескпертността се връщало. съдейки по реакцията у нас, хората в голямата си част дисциплинирано изпълняват заповедите на изпълнителната власт, и идиотски, и не толкова. генералът твърдо не е експерт - не защото не е професионалист, а защото той има политически функции, и се държи като политическа фигура. целия тоя щаб нерекъснатите новни и облъчване с истерия от тяхна страна - защо го няма това по други места? нищо ескпертно няма в това. в някои държави държавата им монопол върху ескпертите, да, но те не са нормалните държави, които уважаваме.

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Какво направи Путинова Рус???
  —цитат от коментар 2 на 4ort

  Ами войските й вече стигнаха до Бергамо.
  А колкото до здравеопазването, те все още не са разрушили системата "Семашко" и затова отразяването на вирусната атака е без задръстване на здравната система. За ЛГБТ-мозъците това е трудно смилаемо, ама за тях кокошките и краставиците са по-важни...

 35. 35 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 860 Весело

  До коментар [#5] от "DDR":

  България вече е изпратила доста лекари да работят в Европа. Викам, стига толкова.

 36. 36 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  ++++Това и според мен е най-вероятния сценарий! И не мисля , че Иван Кръстев със намеците си за някаква мнима нова обществена заплаха за сегашния обществен статус и още по-малко усилване на авторитарните тенденции или дезинтеграция , имат основания!
  Просто страхът и чувството за самосъхранение са силни, вследствие и на масовата психоза и правителствата, с малки изключения имат еднакъв кризисен подход.
  Нищо съществено няма да се промени и след 2-3 години това ще е само един епизод от историята. Света ще продължи напред , както е било винаги. Хората бързо забравят лошото- то е в тяхната природа. Примери бол!

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Натрапват се две очевидности - колко е важна икономиката и колко много се е променило
  отношението към ценноста на човешкия живот в положителен смисъл( в цивилизованите държави)

  klimentm
 38. 38 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "След финансовата и икономическа криза масово се твърдеше, че експертите нищо не разбират, че няма нужда от тях. "

  Зависи кои експерти. Финансистите и икономистите се провалиха с предвижданията си. На всякакви там зелени затоплисти и активисти за правата на не-знам-кои си никога не съм вярвал. Към философи, политолози и социолози съм дълбоко скептичен тъй като всичките им констатации са пост фактум.
  Виж, на лекари, вирусолози, микробиолози, продемиолози и др. вярвам много повече.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Весело

  До коментар [#35] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":

  Ако България им плаща заплатите, тогава значи, че ги е изпратила. Та кой им плаща заплатите в Европа?😉😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#28] от "mumi":

  ++++++ Добре казано! А за Италия икономическите , а може би и социалните последици ще са най-тежки. в Края на 2019г. държавния и' дълг беше 135% към БВП или над 2,7 трилиона долара и мисля , че до една година ще нарасне до 170% или около 3,4 трилиона долара при спад на БВП с около 5-7%. Не ми се ще да пророкувам , но мисля , че въпреки намесата на ЕЦБ, ще се наложи прилагане на гръцкия вариант за преструктуриране на дълга. Дано това не стане и с Испания, която е на сходно дередже Това ще удари силно върху еврозоната и върху реномето на еврото. Ще има 1-3 години на отрицателен или нулев растеж. Отделно , че е напълно възможно курса спрямо долара и швейцарския франк на еврото да мине силно под 1 до 0,85-0,90.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":

  България може да е малка, но в никакъв случай не е бедна. От колкото катастрофи се е измъкнала само за последните 120 години, години, в които в един момент бе дори и 6-та икономика в Европа, все успяваше да се съвземе и да просперира. Българина е много предприемчив, приспособим, на база това, което е преживял, вече му е в гените.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Г-н Кръстев твърди в експозето си,че след пандемията от covid19,светът ще има нужда от повече експерти и експертизи!!!!!(пази Боже) Аз обаче си мисля,че ако ни се размине апокалипсиса,светът ще има още по сигурна и бърза телевръзка между"големите" свръхсили и по голямо разбирателство между тях. Да видим фактите.НАТО се готвеше да започне военно учение в Европа и започна въоръжен десант в Германия,като прехвърли почти 32 000-на армия от САЩ,добре въоръжена с бойно въоръжение и започна подготовката му и то при бушуваща пандемия в света и то след,като започна и една ценова война.Така се наложи реакцията на другата велика сила да бъде навременна и мълниеносна срещу вируса. Започна мирен
  десант(мирен защото изпрати в страна от НАТО войска с помощ срещу епидемията от covid19,т.е. воени съоръжения без оръжие).Къде бяха воените експерти да предупредят,че ако тази помощ бе кацнала на Германска територия,щеше да стане сблъсък с непредвдими последици. Добре,че съществува разум,та се помага с мирни средства на Италия,вместо на някоя друга страна в Европа извън пакта. Така в момент,когато светът е на косъм от смърта от пандемията,Русия пак доказа с този миролюбив жест( да го наречем десант на мира),че светът има нужда не от напрежение а от разбирателство. Ако НАТО не прекратят учението(така като бе прекратена и олимпиадата)за да се победи пандемията,светът ще изглежда,като пред война и членството на Македония в пакта ще изглежда,като пир по време на война. И военната база в Косово няма да може да помогне.Даномразума все пак надделее и светът се върне скоро към нормалното си състояние.В противен случай.......


 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#40] от "glaxo11":

  Навремето еврото така и започна, с .82 или нещо такова към долара (за да съм ясен за някои с 82 американски цента се купуваше 1 евро). Но, сега всички финансово-валутни системи са в колебание, натъскът върху долара от страна на клиенти от чужбина търсещи резервна валута е много силен.
  Прав сте за Италия, отделно от държавния дефицит там банковата система от години е на границата на доста неприятни моменти за икономиката на страната като цяло, а това не е малка Гърция.
  Чета, че и в САЩ за тази година е възможно поради вируса да се стигне до 34% спад на ГДП и 15 милиона безработица. САЩ са доста по-устойчиви от Европейския Съюз с федералната си финансова и данъчна система, но явно ще преминем през "вълнуващи" моменти.

 44. 44 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 610 Весело

  Невероятно проникновение от другаря кръстев.

 45. 45 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1":

  +++++++Предимството на САЩ, освен всичко друго е и че доларът е основна резервна валута, с която се извършват над 80% от транзакциите в света и ФР може да печата долари, колкото трябват на правителството. Нищо , че дългът ще се качи от сегашните 107% на около 122% с предвидените нови заеми за интервенции и субсидиране и при спад на БВП да речем с 2,5-3%. Отделно, че има маса агенции, пенсионни и застрахователни фондове за държавни служители , които не са включени в тези числа, а са с дефицити за поне още 2 трилиона . Отделно федералните, муниципалните и др. дългове, които предполагам ( може би Вие сте по-наясно) също са за още 4-5 трилиона.
  Но дано оцелеем в тази епидемия. Желая го на Вас и близките Ви! Поздрави!

 46. 46 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#45] от "glaxo11":

  "....Отделно федералните, муниципалните и др. дългове..." имах предвид щатските, а не федералните.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#46] от "glaxo11":

  Прав сте, щатските и муниципалните задължения са понарастнали, по данни от 12.03. са над 3 трилиона - https://fred.stlouisfed.org/series/SLGSDODNS
  (добър статистически източник).
  Пиша "понарастнали, защото към края на 2019 се даваха оценки за този показател на ниво 2.03 трилиона.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Любопитно

  До коментар [#45] от "glaxo11":

  Здраве и късмет и на вас и близките ви!
  давам линк по темата за една моя бивша организация, Брукингс Института, уважавани от мен специалисти. Тематиката им е доста обхватна, а има и далеч по-задълбочени дискусии от обикновените източници.
  Интересен е и единият от авторите, Иван Т. Иванов - ако желаете кликнете на името за повече данни за този явно умен снародник
  https://www.brookings.edu/research/the-privatization-of-municipal-debt/

 49. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Анализът на интервюирания е с ниско качество, защото се основава на погрешна предпоставка, а именно, че създадената паника има основателната причина, че пандемията е истинска, а не информационно натрапена, за да свърши нещо друго, далеч от медицинския проблем.

  Каква пандемия е това, след като в САЩ преди няколко години жертвите от сезонния грип бяха 61,000 без някой да прочете и ред за това в медиите, а днес жертви от грип, които едва достигат 3,400, се ползват, за да предизвикат голяма паника, достигаща до хистерия и затваряне на света? В Италия и за епидемия може да се говори доста условно, защото само преди няколко години жертвите от сезонния грип бяха 25,000 и никой от широката публика даже и не чу за това, докато днес, когато всеки ден ни занимават с "ужаса" в Италия, жертвите едва надхвърлят 10,000 и тенденцията отива лъм плато. Разликата между миналите години и днес е, че медиите, контролирани от мощен единен център, който плаща на такива като Кръстев и поддържа измислена структура във Виена, са се заели неистово да натрапват ужасяващи числа, с които никой преди не си е и помислял да занимава публиката.

  Тази информационна манипулация се извършва с определена политическа цел, която най-мощните информационни центрове в света, такива като Bloomberg, Reuters, CBS, да изброим няколко, са си поставили, преследвайки съвършено безскрупулно и безцеремонно идеята да сринат икономиката. Веднъж тръгнала от тези могъщи инициатори, дизайнерската фалшива новина се подема от всеки регионален информационен център и се повтаря нескопосно до умопомрачение, както папагалът повтаря отново и отново думите на дресьора.

  Днешната насадена истерия извади на показ и нещо друго -- нищетата на т.нар. експерти. Тези експерти, вместо да се държат на висотата на положението си и ясно да изрекат думи за истинското несъвършено състояние на "науките" с които се занимават, да не говорим за това, че по всички критерии, които, даже и за лаика, не отговарят на пандемия, се оказаха услужливи сикофанти в ръцете на порочни политически играчи. Тези сикофанти позволиха на неинтелигентни, добрали се до власт играчи, да прибегнат до нискоинтелигентните, средновековни методи на държавната репресия за решаване на съчинен проблем. Това напълно неприемливо, лакейско поведение от страна на интелектуалците, занимаващи се с неща макар тангенциални на истинската наука, каквато е вирусологията, да не говорим за медицината като цяло, е особено видно в България. Тук слугински и демонстративно, фалшивата новина е прегърната с особено вдъхновение, въпреки въпиющата разлика в полза на България в състоянието на грипа, сравнена с много могъщи държави. От това, което ни се представя, измислената криза в България не само не е част от пандемия, но и на епидемия е трудно да се оприличи, без да изключим това, че трябва да си мием ръцете и да спазваме хигиена, както е винаги, когато има грип, а и не само.

  Интелектуалецът, по принцип, е опортюнист, който за личното си добруване е готов да масажира всяка истина, позволявайки безумства и абсурди да вадеят света. Когато обаче дойде време за конкретни физически вреди върху населението, даже и най-върлият опортюнист трябва да е роб да въздържанието и съобразяването с истинските, а не измислените реалности.

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  САЩ след корона-вируса ще иска по-слаб долар, независимо дали светът го харесва или не
  Очаквайте американският долар да поевтинее в света след пандемията.
  "Помислете за мащаба на държавните заеми, които са необходими на САЩ за изплащане на пакет от стимули за коронавирус в размер на 2 трилиона долара. Колкото по-високи са лихвите, толкова по-големи са разходите за обслужване на дълга. Белият дом няма да иска това"
  Нийл Кимбърли

  https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3077679/post-coronavirus-us-will-want-weaker-dollar-whether-world-likes-it
  Това според една медия от Хонг Конг.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2152 Неутрално


  "Сегашната криза много радикално обръща Европа към бъдещето и ни задава въпроси, които сме опитвали да избегнем досега."

  Да се надяваме, че ще намерим отговорите....

 52. 52 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Предстои да видим дали максимата на Буров, че банка и муха се убиват с вестник, ще се окаже вярна и за цялата икономика. Днешното е невиждано глобално рейдърство, но не run on the bank, а run on the economy. Засега, вестникът не върши работа, защото от поведението на Dow Jones Industrial Average се вижда мощнaта съпротива на силната икономика срещу ударите на фалшивата новина от вестника.

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Даскале, Brookings Institution е едно от най-противните местенца, развъдник на пост-модернистките бълнувания, които са съвременният разширен аналог на нацизма. Интелектуалец да е свързан с подобно свърталище не може да е повод за гордост.

 54. 54 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Тоя Кръстев пак се е овъртолил във фалшразмишленията си по новата тема, па и покрай нея пак разказва защо тово е така а не иначе....обикновен фалшив герой (по думите на вечния Тодор Колев)....само не разбирам защо дневник го препечатва от дойче веле....това е като един пръднал....а другия си мисли, че той е пръднал....Не се излагайте младежи и девойки от дневника...дръжте ниво....Ферщеен...? Поняли..?)))

 55. 55 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ето че Иван Кръстев знае много добре че тоя цирк не е за някаква настинка, а си е чиста война, която ще промени света изцяло!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Иван потвърждава че ни чака невидение и хаос. Ми ние го знаехме.

 57. 57 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Благодаря! Отворих публикацията на Иванов и Цимерман и започнах да я чета, но тъй като е 34 стр. с доста дребен шрифт и много графични анализи, ще я чета на части. Но е доста интересна и познавателна, поне в встъпителните 1-2 стр.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  "Ти знаеш от какво се страхуваш: от това да бъдеш заразен."

  Тц, работещите се страхуваме да не бъдем поставени под карантина, в едно с близките и … цялото имане.
  По-съвестните се страхуват да не са причина за заразата спрямо други … и се парализират.
  Най-съвестните са се депресирали, че са "взели едни пари" (от НЗОК) за нещо (лекарство), каквото нямат. Някои дори умират.
  И не страхът е страшното, а липсата на доверие в тая поголовна сеч на "експерти", знаещи всичко за нищото.

 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Онзи, който раздуха истерията със сигурност знае какво ще се случи.


 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  До коментар [#51] от "Един препатил":

  "Да се надяваме, че ще намерим отговорите...."

  Хм, отговори от следните сортове:
  - Китайците се справиха бързо с "короната на вируса", защото … нямат пенсионна система; защото имат тоталитарна комунистическа партия/тоталитарна, а не либерална демокрация;
  - дефицитите в социално-осигурителните системи могат да се решават с помощта на …. генното инженерство на вируси.
  - досега "гарантираната печалба" идваше от "бедните работещи". В бъдеще за да се осигури "гарантираната печалба" и при карантина, всички ще плащат данък (влог в полза) на печалбарите (при банките отчасти е направено - абонамент за банкова сметка);
  - сбъдване на комунистическия блян за отмирането на парите - вече е доказано "необходимото условие", че не струват нищо (отрицателни лихви). Остава "достатъчното" условие, че не дават живот/здраве на "задвижваните от тях"/на света.

 61. 61 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":

  Всеки на тоя свят се разболява от нещо и един ден умира. Безсмъртни и вечно млади и здрави тук на земята няма. А който продава свободата си за сигурност, накрая губи и двете.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  До коментар [#54] от "jvr26585378":

  "само не разбирам защо дневник го препечатва от дойче веле"

  Всеки цитира това, което познава! По-простите цитираме по-малко източници или тия, от които сме на хранилка.
  По-умните, изказват нови "икономически теории", базирани на собственото им умозрение … като "кривата на Лафер", "цената се определя от търсенето (на санкции) и предлагането (на ОПЕК)", "борба с климата", "ваксина срещу n+1 щам на вирус" (нечия транспортна РНК) и други "умнотии"

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#28] от "mumi":

  Италия винаги е била входна врата за всяка епидемия още от средните векове. Причините са няколко- мек и влажен климат, голяма гъстота на населението, многобройни туристи от цял свят по всяко време на годината, немърливост и небрежност, проблеми със сметоизвозването. В романа на Томас Ман "Смърт във Венеция" много добре е описана атмосферата в този град по време на холерната епидемия от 1911 г., когато властите я прикриват до последно, за да не развалят туристическия сезон и посетителите научават истината единствено от чуждите вестници и от чиновниците на чуждестранните туристически компании. Днес към всичко това се добавя и промишлената замърсеност в Ломбардия - Милано е един от най-зъмърсените градове още от 60-те години на миналия век.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#57] от "glaxo11":

  Разбира се, това четиво изисква време и за осмисляне. И аз съм в процес на четене, но трябваше да прекъсна за двучасова видеоконференция. Оказва се, че онлайн общуването прави много мълчаливи хора доста "разговорливи", особено с опцията да задават въпросите си писмено :-)

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  Да, обаче когато има адекватни управници. България успява да излезе от най-тежката икономическа криза през 1929-33 благодарение на антикризисните законодателни мерки на правителството на Народния блок, които и днес в много отношения са актуални, само че в сегашните управници не виждам никаква компетентност и желание да направят нещо реално.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#49] от "bryghtlyght":

  Истинският интелектуалец никога не е опортюнист, той защитава позицията с цената на всичко или най-малкото не става слуга на силните на деня. Представата за интелектуалеца като някакво хилаво същество, което е в услуга на властимащите е насадена в Русия.

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  До коментар [#61] от "antonio_vivaldi":

  "Безсмъртни и вечно млади и здрави тук на земята няма."

  Амброзията, еликсирът на младостта и любовната отвара са трите главни движещи икономически сили от древността.
  https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-eliksir-na-bezsmyrtieto-v-drevna-kitajska-grobnica-2151811
  Ако се затрият, никой няма да иска "да остава в историята", да прави илачи и да свири серенади. Направо затрихме "египетските пирамиди", медицината и изкуството.

  " А който продава свободата си за сигурност, накрая губи и двете."
  Ако нещо (свободата) не може да се продаде, то значи, че не струва - либерален икономически закон. Ако нещо (сигурността) струва "много пари", то се купува с много повече пари/жертви.

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Иван Кръстев никога не съм го харесвал като политолог, защото винаги се мъчи да докара от девет дерета вода, за да се нагоди към обстоятелствата на момента ,или направо казано - си е опортюнист. Когато не е усетил още накъде духа вятъра започва едни панагерици от празни ,лутащи се и хлъзгави мисли в различни посоки, че после както при врачките все нещо да успее да познае. Падна ми в очите още във вече далечната 1992 г., когато се превърна в защитник на Желев и Боянските му ливади. Появи се отново изведнъж през 1996, когато на гребена на протестната вълна отново се лепна за СДС, но след 2001 г. пак се извъртя, после пък кацна при Герб, а преди няколко години ходи на вечеря с Путин, където без малко не видя "душа в очите му " като Буш.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  До коментар [#66] от "antonio_vivaldi":

  "Истинският интелектуалец"
  Това предполага съществуването на "фалшив интелектуалец", "измамен интелектуалец", "лъжовен интелектуалец", "пазарен интелектуалец" и всичко, което и различно от Истината.

  "той защитава позицията с цената на всичко"
  Това го правят и болшевиките - "Който не е с мен, е против мен".

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  "- Точно така. След финансовата и икономическа криза масово се твърдеше, че експертите нищо не разбират, че няма нужда от тях. Сега обаче, когато нашият живот е заплашен, хората не просто търсят информация - за тях вече е много важен източникът на информация. "

  Точно обратното е! Ако през финансовата криза от 2008-2009 г. хората подлага ха на съмнения "фърлянията на боб", опс икономическите прогнози, сега искат да знаят: "как, защо и кой точно идиот е създал поредната криза", защото изобщо не вярват на "експертите", еле па тия, хванати от улицата за усвояване на грантове под формата на НПО-шки. Тъй де, кризите на ги спуска Бог, както внушават пишман-икономистите по подобие на средновековните теолози (също учени хора, експерти по броя на дявалите върху върха на иглата).
  И не е заради "заплашения живот"( ако хората толкова се страхува за живота си, никога нямаше да има войни, дори сексът щяха да спрат), а заради проваленото Бъдеще.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2142 Неутрално


  "Като трета поука от кризата посочвате завръщането на Експерта. Наблюдаваме го и в България: проф. Мутафчийски е по всички телевизионни канали, той влиза във всеки български дом. А доскоро Експертът беше низвергнат от популистите."

  Андреев , по голяма глупост не можа ли да измислиш ? Какъв експерт е хирургът-оперетен генерал ?

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#36] от "glaxo11":

  "Нищо съществено няма да се промени и след 2-3 години това ще е само един епизод от историята. Света ще продължи напред , както е било винаги. "

  Не сте прав! След всяка криза (война, епидемия, обществени заблуди-"Инквизиции") светът се променя. Променя се с малко, но съществено. Затова продължава напред, не "както е било винаги", а променен (с нови стандарти). Но същественото се оценява от следващото поколение.
  Помислете за релациите: Испански грип - антибиотици (1937 г. Флеминг) - ваксини (полиомиелитната - Джонас Солк 1955 г.) - клинични изследвания (не се пуска илач на пазара без доказан лечебен ефект) - национален календар за ваксинация- стандарти за хигиенни норми (от бебешки пелини, до водата в тоалетната);
  Или ако щете: телеграф-телефон-тутурутка- смарт (фон, таблет) -информационни сателити- облак-5G. (от една война, ПСВ, с объркани комуникации).

 73. 73 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#66] от "antonio_vivaldi":

  Няма как да не се съглася. Но такъв истински интелектуалец е интелектуалецът-герой. Това е онзи интелектуалец, който остава в учебниците. Както казах, интелектуалецът по принцип (освен героичните изключения), е опортюнист. Това се отнася вероятно до 99% от интелектуалците. Те се обучават в университетите, придобиват познания, сетне се прикрепват към определена доктрина, развиват я и в процеса се изкачват по йерархията на академичната стълбица, която им осигурява трохи за прехрана. Немалко се поставят в услуга на властта, както при комунизма, така и днес. Някои, главно хуманитари, стават храненици на извънправителствени, главно либерални (в България) или консервативни външни образувания. Никога обаче, при никакви обстоятелства не се отклоняват от грозния колективистичен консенсус, към който са се вързали, на който даже са му и съчинили грозния термин "парадигма", за да си идентифицират по-лесно несретата. Никога, при никакви обстоятелства такъв интелектуалец няма да измени на парадигмата, ако ще истината да му крещи със сто гласа в лицето, че възприетата парадигма е лъжа, даже абсурд. Тези 99% от интелектуалците няма да се противопоставят на лъжовната и абсурдна парадигма, защото само да понечат да го сторят, тутакси ще се озоват навън -- извън академията, извън ханилката на частната фондация или спонсора. А, навън е студено и там са готови да се озовават само единици -- споменатите герои-интелектуалци, интелектуалци, които не са опортюнисти.

  Споменатите от теб руски учени са типичен пример за такава интелектуална несрета. Русия е типичен пример за страна, която и при комунизма, и днес се характеризира с наука, която е слугиня на привнесени абсурдни теории не само в точните науки. Не е случайно, че тя е парий във всяко отношение изобщо на своя живот -- като се започне от общественото устройство, което и при комунизма, и днес, е привнесено отвън и се стигне до най-висшите човешки дейности, тези в точните науки. За колко руски учени си чул, които са готови да дадат живота си, борейки се с абсурдите на днешната теоретична физика? Обратно, руският учен, подобно същи интелектуален роб, с душа и сърце се присламчва към тези абсурди, даже идва тук, в щатите, за да е още по-добре платен за слугинажа си. Онези в Русия, които се опъват за нещо са някакви дребнотемни мишоци, които нямат нито ума, нито смелостта да излязат с оформени дълбоки концепции, за да се справят решително с един режим, който ги задушава. Всичко, на което се надяват е пак да дойде отвън някой Ленин с вагон злато и да почне да прави промени, които отново, разбираемо, пак няма да им харесат. Винаги някаква чужда дойка ги е люшкала и повивала като направят работата. Когато интелигенцията ѝ е робска, не е възможно страната да тъне в свобода. Когато интелигнцията ти се състои от търгаши, каквато е и българската интелигенция, когато интелектуалецът е, по думите на Wanderer, "фалшив интелектуалец", "измамен интелектуалец", "лъжовен интелектуалец", "пазарен интелектуалец" и e всичко друго, освен това, което е призван да е истинският интелектуалец, а именно, пазител на истината, борец за истина, то светът няма как да не е объркан, както е светът днес.

  Трагедията е, че истинският интелектуалец винаги в историята е изгарян на клада, а в по-ново време е игнориран (за да не го направят насила герой) и даже и тривиалните информационни технологии, така вече разпръснати из света, и те не могат да са онази трибуна на честния, възвишен и самоотвержен интелект, която да има такъв импакт, че да отнеме думата на купените дърдорковци и лакеи на режимите из световното политическо и интелектуално мильо. Даже, нещо повече, задръстването на световните информационни канали с интелектуален боклук прави цензурата на истината още по ефикасна. Като прибавим и централизирането в няколко ръце на основната информация, която населението поглъща, картината става още по-трагична. Всякакво изопачаване и подигравка с истината, като това, което наблюдаваме днес, а е и предмет и на тази дискусия, е възможно. Песимизмът по отношение на съвременното общество идва тъкмо от този погром над интелекта, който е несравним по степента на разрухата си от всякакви икономически сътресения, нежели пандемии. Икономическите проблеми, епидемиите и пандемиите идват и си отиват, но погромът над интелекта, асистиран от 99%-те процента пишман-интелектуалци остава, подкопава обществата и ги държи в истинска перманентна обща криза, от която няма да се отървем, ако не се намери начин да се промени централната власт на интелектуалното ръководство на света,, която днес е обсебена от лъжата и абсурда. Веднъж осъществено, веднъж истината възтържествувала, всякакви такива дребни хитреци, търгашчета и опортюнистчета, водещи се днес за експерти, нямат да имат друг избор, освен да се скрият из дупките си или да започнат да служат на истината.

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#69] от "wanderer":

  " Истината."

  И кой държи аршина с Истината в задният си джоб?!

  klimentm
 75. 75 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#74] от "klimentm":

  Аршинът на истината го държи онзи, който я е изучавал с единствения подходящ метод за целта -- научния метод.

 76. 76 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#73] от "bryghtlyght. Пост49 и 73 браво , поздравления

 77. 77 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":


  Аз пък си представям, че след не повече от три месеца на хората ще им писне от ограничения и ще се подложат доброволно на стаден имунитет, пък каквото сабя покаже.
  —цитат от коментар 4 на дедо Андро


  То процеса си върви и от само себе си, така че може след три месеца, а дано и по-рано, стадния имунитет да е завършен. Тези мерки само (може би) помагат на здравните системи и най-вече на болниците, да не бъдат заляти от болни, но иначе не лекуват, а просто забавят темпа на разпространение.
  Но що се отнася до интервюто и прогнозите на Кръстев, аз съм съгласен само с това, че никой не може надеждно да предскаже колко ще продължи и какъв ще е ефекта върху икономиката.
  Останалите приказки, за държавата, за разпределението глобално-национално и очаквания за колко ще е различен света след, са волни съчинения.
  Анатомически и психически хората много бързо след като мине вълната се връщат към обичайните си норми и в играта влизат инициативността, алчността, стремежа към просперитет и всичко съпътстващо, така че няма как светът да се преобърне, особено за дълъг период. Да не би след голямата криза 1930 нещо съществено да се е изменило или след двете световни войни? Да бедност, глад, човешки мъки, но мине някоя и друга година и живота продължава, при това далеч не чак толкова различен.
  Кофти е за тези, които са преки участници в тези времена, но винаги е имало прецакани поколения и превид, че от доста време не е имало чак толкова драстични ъбития, може би е дошъл момента.

 78. 78 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " А днес държавата се завръща съвсем другояче: чрез политика на страха. Хората не просто толерират ограничаването на определени техни права - те са благодарни на държавата за това ограничаване"
  Ще са благодарни до тогава, докато не видят и обратната страна на медала. Когато дойдат сметките за плащане, ще ги обхване не само страх, а и паника. Защото икономическите последици от вируса ще са по-страшни от самия вирус.

 79. 79 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer":

  Възможно е да сте прав в някой аналогии с миналото и предположения, доколкото в медицинско и технологично отношение светът винаги се е движил напред. Това всъщност е прогресът, независимо кой е двигателя или какви са мотивите. А и поуки ще се направят-логично е.
  Исках само да кажа, че някакви драматични промени, било в геополитически аспект или икономически апокалипсис не очаквам да се случат. Може да има сътресения( особено в Европа и в частност в ЕС и Еврозоната) и социално недоволство, което е възможно да пренареди някои приоритети. Но в модерната епоха света е преминал през такива катастрофи като ПСВ и ВСВ и пак се е възстановявал за по 10 години.Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK