Източна Европа е на път да получи нова историческа възможност след пандемията

Колективното самозатваряне може и да е естествена защитна реакция по време на пандемия, но възстановяването на обществата няма как да се случи по същата логика.

© Юлия Лазарова

Колективното самозатваряне може и да е естествена защитна реакция по време на пандемия, но възстановяването на обществата няма как да се случи по същата логика.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


На пръв поглед всичко в Унгария през последните седмици се случва според очакванията. Премиерът Виктор Орбан надлежно обяви, че коронавирусът се разпространява от чужденците и миграцията е основната причина за настъпващото бедствие. В първата група регистрирани случаи имаше 9 иранци на академичен обмен, които бяха надлежно изгонени от държавата.


След това Орбан окончателно обяви, че миграцията и коронавирусът са две страни на една монета, и с това дискусиите приключиха. Очаквано натири и ЕС. Сега е на ръба да започне да управлява чрез декрети, докато трае кризисната ситуация, а журналистите са изправени пред заплаха от 5 години затвор за разпространяване на "фалшиви новини". Но в дълбините на обществото се случват любопитни неща.
"Хората са се побъркали. В момента продаваме пет пъти повече оръжия от обичайното за месец март. Можем да продадем 15 пъти повече от тези с гумени куршуми, ако имахме". Габон Вас има три магазина в Будапеща, които продават малки оръжия без изискване за разрешително.


"Изкупуват газови пистолети, пистолети с гумени куршуми, дори арбалети!", не спира да се чуди той. И всичко това на фона на вече съществуващите 300 000 разрешителни за по-опасни оръжия. Притесненията им са ясни: "Днес се бият за тоалетна хартия, ами утре? Когато се изпразнят магазините, хората просто ще вземат каквото им трябва", разсъждава 33-годишният Ростас. Страхът е от общ разпад на законността и реда, сякаш страната е на ръба да се озове в състояние на "война на всеки срещу всеки". При някои въоръжаването е скрит вот на недоверие към Орбан, при други завършена параноя, при трети просто презастраховане.


Европа след пандемията


Колективното самозатваряне може и да е естествена защитна реакция по време на пандемия, но възстановяването на обществата няма как да се случи по същата логика. Няма съмнение, че икономическият патриотизъм ще се завърне, от всички посоки вече се чуват призиви за потребление на местни продукти, а като се вдигнат карантините, навсякъде ще се умножат призивите за почивка в собствената държава.


Но коронакризата ще има други по-съществени последствия в рамките на Европа. Взети колективно, те представляват неочаквана възможност за Централна и Източна Европа. Сегашните унгарски и полски правителства може и да са пословични с агресивната си реторика спрямо Европейския съюз (ЕС), но с продължаваща готовност приемат милиардите евро подкрепа и със сигурност ще бъдат сред първите, които ще се усетят и използват очертаващите се шансове.


Една от базовите динамики на посткризисния период е вече очертана. Европа ще се опита да уплътни максимално идеята за своята стратегическа автономност. Възстановяването ще се случи в най-приемливата, легитимна и ефективна транснационална среда, каквато е ЕС. Още на този етап множество европейски политици и институции основават своите реакции и мерки на подобна геостратегическа логика.


След медийния шум около американския интерес към 'CureVac' германското здравно министерство обяви, че иска разработките за ваксини и активни субстанции да останат в Германия и Европа. Когато пък започнаха да кацат китайските самолети с лекари и маски, Европейската комисия (ЕК) се подсети за изкупените на безценица от китайски капитали компании в Южна Европа след глобалната криза. С решителен тон Урсула фон дер Лайен заяви, че е необходимо "да защитим европейските услуги, технологии и инфраструктура". Веднага бяха приети и нови инструкции за скрининг и стопиране на продажбата на европейски компании и критични активи в областта на здравеопазването, медицинските изследвания, биотехнологиите и инфраструктурата.


Шанс за ре-реиндустриализация


Посткризисна Европа ще види нова вълна от селективна интеграция, но тя няма да бъде най-вече на ниво правомощия. По-скоро ще се създадат и укрепят кооперативни и производствени мрежи и процеси. Някои от областите вече се очертаха и включват медицински и здравни изследвания и цялата екосистема около тях, медицински и фармацевтични продукти и техника, производство на базови субстанции, преоборудване, нови системи за кризисна реакция, европейски стратегически резерв и други.


Няма никакво съмнение, че ще станем свидетели на репатриране на производствени и продуктови вериги, които ще бъдат пребазирани на Стария континент. За Източна Европа това е шанс за ре-реиндустриализация, след като регионът вече пое значителна част от автомобилната и машиностроителната индустрия. Допълнителната регионализация на производството на храни и хранителни вериги също носи възможности. ЕС тепърва ще трябва да създава общи кризисни алгоритми и структури.


Има и още по-значими възможности, които можем да получим от оформящи се промени на ниво ЕС. Създаването на фискален стълб на еврозоната ще бъде от особена полза за нашия регион. Преформатира се финансирането за следващите 7 години и по всяка вероятност "зеленият преход" ще стане по-плавен и управляем за Централна и Източна Европа.


Вълната от нови средства за изследвания и иновации е нов шанс в доскоро подценяван сектор. Ще се увеличи и подкрепата за технологични разработки и изследвания, които все повече се изместват от глобален към регионален контекст. Различните start-ups ще получат още повече средства. Дигитализацията и европейския дигитален пазар със сигурност ще имат тласък - отново нашите стопанства и трудови пазари могат да спечелят от това.


Разбира се, новите възможности не означават автоматични ползи и качеството на управление на отделните държави ще бъде решаващо. По-умните политици вече гледат отвъд карантините и активно се готвят за задаващите се размествания. Източна Европа е на път да получи нова историческа възможност. Унгария на Виктор Орбан със сигурност е сред тези, които ще се възползват от нея независимо от удоволствието на скептичната и изолационистка реторика, с която обсипва ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Много оптимистично. Ама сега сме ТУШ.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Това с изкупуване на оръжията е много резонно ,престъпността ще се увеличи .

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Ако са умни големите компании ще изнесат възловите производства от Китай, защото това няма да е последната епидемия тръгнала от там!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Италия - 12 428 жертви.
  Испания - 8464 жертви
  Франция - 3523 жертви.
  ....
  България - 8 жертви
  Унгария - 9 жертви.

  Но Орбан бил лош.

 5. 5 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  на китай проблема не е че заразите тръгват оттам, а дивия националистичен комунизъм!

 6. 6 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Дано на робовладелците от западна Европа им светне лампичката, че "робите" от източна и централна Европа са по-ценен ресурс от цялата сган "бежанци" и емигранти.

 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Оптимистичен анализ. Само дето не се споменава България. Ще се възползва ли, или пак ще остане малко встрани и у лево? Щото преди години когато ставаше международното разделение на труда, Родината не можа да прогледне и не участва. Румъния поне си отвори едното око и макар и в края на процеса, все пак закачи нещичко.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":на китай проблема не е че заразите тръгват оттам, а дивия националистичен комунизъм!
  —цитат от коментар 5 на bkstoja


  И двете са проблем! И то много голям проблем! Тая епидемия е поредната от стотиците тръгнали от Китай, в историята на човечеството! И няма никакви изгледи да е някоя от последните, като им гледам пазарите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#8] от "lz2":

  Кога за последно беше в Китай та да знаеш пазарите им?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  много оптмистичен сценарий, и за ЕС, и за източна европа. като гледам разравиите около коронабндовете, не съм напълно убедена, за съжаление; а говоренето за създававнето на на фискален стълб на еврозоната като факт е меко казано странно. но съм сгъласна, да, че умните държави ще се опитата поне да извлекат ползи от разместванията, които неизбежно предстоят.
  ние разбира се, май не бързаме да помислим за света и нашето място в ЕС, улисани в декларации и опашки за кпп-та, и други дебилни мерки, с кото местните управляващи забавлват популацията и я държат в истерия. толкоз можем.

 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#6] от "nwj49315903":

  и защо? кое ви дава право да си мислите, че вие сте ценен ресурс, а някой от индия или от африка е сган? може би сте по-възпитан? по нищо не личи. ако обравзованеито ви е само българско, а 'сганта' е оброзавана във франция, сте и по-зле образован. за сметка на това претенциите и расизма ни край нямат.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":Кога за последно беше в Китай та да знаеш пазарите им?
  —цитат от коментар 9 на tsyrvulan


  Почти всеки ден по разните телевизии дават репортажи от пазарите им, няма нужда да ходя! А аз НИКОГА няма да отида в Китай, както и в арабска страна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#4] от "zakkwylde":

  "Италия - 12 428 жертви.
  Испания - 8464 жертви
  Франция - 3523 жертви.
  ....
  България - 8 жертви
  Унгария - 9 жертви.

  Но Орбан бил лош. "


  Да,но Унгария и България нямат някакви неизплатими трилиони евро/долари дълг!
  Забелязваш ли кои са "тежко посттадали"?
  Тея дето са с огромните дългове-Италия, Испания, Франция, САЩ!
  Германия дето е двигател и нетен донор на ЕС има учудващо малко жертви. Защо?
  Сега ще трябва да помогнем на "тежко пострадалите" и дружно да им опростим дълговете! Или поне да ди разсрочим докъмто 2099 година!
  Случайност? Верваш ли???😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  На мен ми е интересно ако жертвите на короната например в Унгария или България бяха колкото са в Швейцария а тези в Швейцария колкото в Унгария или България колко яростно умнокрасивите гьобелсаджии щяха да тръбят как злите източни диктатори избиват населението.

  Обаче дори при положение че враговете на умнокрасивата селищна система се справят ПО-ДОБРЕ с пандемията продължават да са врагове а когато при полуделите западни 'либерали' стане леш това е някак умнокрасив, възвишен леш в името на високи идеали точно както учи комунизъма че какво там значат некви си животи

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В този си вид ЕС няма как да продължи да съществува, но колко бързо ще се разпадне зависи от икономическата криза.

 16. 16 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#11] от "owen":

  На вас кое ви дава право да мислите, че не сте ценен ресурс, може би сте по-не образована от едно паки или по- не възпитана от един мароканец или пък по- мързелива от един индиец? Ако отговаряте на тези характеристики явно имате сериозен проблем и не сте представителна извадка за определението българин. Моля престанете да се държите расистки със собствените си сънародници!

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Когато пък започнаха да кацат китайските самолети с лекари и маски, Европейската комисия (ЕК) се подсети за изкупените на безценица от китайски капитали компании в южна Европа след глобалната криза... Веднага бяха приети и нови инструкции за скрийнинг..."

  ЕК не се е сетила сега, а просто сега започна да действа малко по-бързо. Скрийнинга на преките чуждестранни инвестиции го подготвиха в началото на 2019, само че тогава дадоха година и половина време на държавите да го въведат.
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_19_1052

  Защото проблемът не е в евтините предприятия от Източна Европа, а в изкупените стратегически производства и инфраструктура в Западна Европа. Например в България докъм 2019 имаше сделки за по-малко от 50 млн долара. А в Холандия за 11 млрд, във Франция - за 13 млрд, в Германия за 20 млрд, в Италия за 30 млрд, в Англия за 70 млрд...
  И докато на Изток купуваха дребни фирми, на Запад купуваха фирми като Пирели и КУКА (един от трите най-големи производители на роботи в света). Докато ние се тупахме в гърдите, че пътят на Китай към ЕС бил минавал през България, те купиха пристанището на Пирея, плюс 35% дял в Евромакс в Ротердам, 20% дял в Антверпен и построиха нов терминал в Хамбург.

  Там е основният проблем за Урсула, а не Източна Европа.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  На мен ми е интересно ако жертвите на короната например в Унгария или България бяха колкото са в Швейцария а тези в Швейцария колкото в Унгария или България колко яростно умнокрасивите гьобелсаджии щяха да тръбят как злите източни диктатори избиват населението.Обаче дори при положение че враговете на умнокрасивата селищна система се справят ПО-ДОБРЕ с пандемията продължават да са врагове а когато при полуделите западни 'либерали' стане леш това е някак умнокрасив, възвишен леш в името на високи идеали точно както учи комунизъма че какво там значат некви си животи
  —цитат от коментар 14 на Saint of Me


  ++++++++++++++++++++++++
  Абсолютно точно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Европа трябва да се специализира в изследване на джендъризма, бежанците и климатичните промени. Нека оставим науката и производството на по-изостаналите страни.

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "nwj49315903":

  има пакита образовани и има пакита необразовани. има българи образовани и българи необразовани. има българи възпитани и невърпитани. само защото някой е паки или мароканец или българин нищо не следва от това. от вашата логика следва, че ние сме автоматично сме по образвоани. не е автоматизно. има хора всякакви. това е срещу което възразявам.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "nwj49315903":

  вие разбирате че сте пар екселанс расист, нали?

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#20] от "owen":

  Не зависи толкова от образованието и расата, колко от религията. Мюсли ли е, късай-хвърляй.

 23. 23 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "owen":На вас кое ви дава право да мислите, че не сте ценен ресурс, може би сте по-не образована от едно паки или по- не възпитана от един мароканец или пък по- мързелива от един индиец? Ако отговаряте на тези характеристики явно имате сериозен проблем и не сте представителна извадка за определението българин. Моля престанете да се държите расистки със собствените си сънародници!
  —цитат от коментар 16 на nwj49315903


  Ей такива "сънародници", дето мислят, че някой е умен/работлив или обратно тъп/мързелив само защото е роден тук или там, ме карат да не афиширам много-много националността си.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Тая епидемия е поредната от стотиците тръгнали от Китай, в историята на човечеството!
  —цитат от коментар 8 на lz2

  Ето ти малко материал за ограмотяване:
  https://www.livescience.com/worst-epidemics-and-pandemics-in-history.html

 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  защо? от мюслита до мюслита има разлика като от християни до християни. хора всякакви.

 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#24] от "Rex":

  Бре, и как точно Унгария и България (членки на НАТО и ЕС) ги сравняваме с Куба и Северна Корея? Или щом някоя държава е набедена от умнокрасивата селищна система за управлявана от 'диктатори' тия неща нямат значение?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До 14

  Много много си прав ...

  Всичко на запад е хубаво без значение какъв кенев е в деиствителност ..и всичко в Бг е гадно дори и да е по добро от на запад

 29. 29 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#5] от "bkstoja":

  Националсоциализъм му се вика :)

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Ако са умни големите компании ще изнесат възловите производства от Китай, защото това няма да е последната епидемия тръгнала от там!
  —цитат от коментар 3 на lz2  До коментар [#3] от "lz2":

  Твоя пост няма нищо общо с темата! Вирусът е китайски,но психозата покрай него и спирането (с каква цел? Не се разбра!) на търговски и произвеждащи бизнеси е чист "продукт" на малоумни лидери от ЕС.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":на китай проблема не е че заразите тръгват оттам, а дивия националистичен комунизъм!
  —цитат от коментар 5 на bkstoja  До коментар [#5] от "bkstoja":

  "Националистичен комунизъм" е оксиморон и нонсенс!

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Слаб материал Шопов, доста слаб. И коронавирус се пише слято, като една дума, а не като две отделни...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  И още нещо, Южна Европа ще последва съдбата на Гърция, щото имат много дългове.

  Задават се много трудни времена. Източна Европа ще изпревари не само Гърция, ами и цяла Южна Европа и ще се доближи до Северна.

 34. 34 Профил на yasen
  yasen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Китайците били изкупували компании. Ами Германия не изкупи ли половин Гърция?
  Колкото и да им се иска на някои хора, Европа няма да е същата. За добро или лошо. Но да се хващаш като удавник за сламка в миналото е пагубно. Светът се нуждае от повече доверие, разбирателство и хуманизъм. Защото всеки ден умират по 8000 деца от глад по данни на СЗО , но не съм видял някой да спре да яде по ресторанти, гуремета, да изхвърля храни. Но нали не умират нашите деца. Западния човек удари дъното със своето лицемерие!!!

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Вятър работа е всичко това. Още преди 100 години баба Сребра е казала, че Китай ще владее планетата. За брюкселски съюз нито дума. Ние тук отдавна чакаме китайците и ще ги чакаме докато дойдат. Щото какво друго да чакаме? Бог високо - Брюксел далеко!

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  До коментар [#15] от "our12595545":

  На вас много ви се иска да се разпадне. А какво ще загубим от това, няма значение за такива , като вас.

 37. 37 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 342 Весело

  А-ха! Да смятаме ли, че в Унгария положението е най-зле? И от какъв зор се споменават Унгария и Орбан след като статията визира икономическите последици от пандемията?
  Още преди 30 години, когато китайските стоки започнаха да изместват европейските от магазините ми стана ясно, че тази работа ще свърши зле.
  Когато Тръмп заговори за връщане на работни места в САЩ всички вкупом го оплюха. Да не би сега да идват на неговия акъл? Да не би апологетите на глобализма да дават заден ход?

 38. 38 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Ако са умни големите компании ще изнесат възловите производства от Китай, защото това няма да е последната епидемия тръгнала от там!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Жалко, че не са толкова умни като теб и не те слушат.

 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Поредният празнодумец и лъже-пророк. Такива като този, ако толкова желаят да са полезни, трябва да се запишат за доброволци в някоя организация, която разнася храна за бедните и пенсионерите.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Западния човек удари дъното със своето лицемерие!!!
  —цитат от коментар 34 на yasen


  Истината е на североизток, нали, русоробе? Само че никой не иска да ходи там.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "Истината е на североизток, нали, русоробе? Само че никой не иска да ходи там."
  [quote#40:"galapagas"][/quote]

  Във време оно всички ходехме там. Сега зобкаме демократични ценности. Кой какво иска е личен въпрос.

 42. 42 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Светът се нуждае от повече доверие, разбирателство и хуманизъм. Защото всеки ден умират по 8000 деца от глад по данни на СЗО , но не съм видял някой да спре да яде по ресторанти, гуремета, да изхвърля храни. Но нали не умират нашите деца. Западния човек удари дъното със своето лицемерие!!!
  —цитат от коментар 34 на yasen


  Всъщност доста хора спряха да изхвърлят храни и се включиха в така наречените хранителни банки. В САЩ ги има някъде от 60-те години на миналия век. През 80-те се увеличиха, появиха се в Европа, а после и по целия свят.
  В Германия например има около 940 такива банки с около 2000 разпределителни центъра. Горе-долу толкова има и в Англия.
  https://www.eurofoodbank.org/en/members-network

  У нас също преди 7-8 години направиха такава и в последните години медиите често пишат за нея. Странно е, че загрижен за гладните човек като теб не е чувал.
  http://www.bgfoodbank.org/

 43. 43 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ето я и хранителната програма на ООН. Работи от 1962 и днес е в 80 държави.
  https://www.wfp.org/

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Очевидно няма как авторите в това (къде наистина, къде раздухано) драматично време, да пишат по-спокойно. Та и този текст е доста и според мен излишно драматичен, особено в оръжейния елемент. От засиленото търсене и закупуване на всякакви оръжия, може да се очаква увеличение на злополуките с тях, предвид че болшинството от закупилите, няма да проявят необходимата грижа и отговорност по неговото съхраняване.
  Иначе всяка криза отваря възможнот за промени, някъде към добро, някъде към по-лошо.
  Ха дано да сме от печелившите, но трябва и ние да се понапънем, да чакаме нещата да се случат от амо себе си, не е сериозно.

 45. 45 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Когато Тръмп заговори за връщане на работни места в САЩ всички вкупом го оплюха. Да не би сега да идват на неговия акъл? Да не би апологетите на глобализма да дават заден ход?
  —цитат от коментар 37 на ckn29372393

  Въпросът не е в глобализма, въпросът е с кого. Това ще е изводът от пандемията за света, надявам се.

 46. 46 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ето я и хранителната програма на ООН. Работи от 1962 и днес е в 80 държави.https://www.wfp.org/
  —цитат от коментар 43 на tamada


  Само да добавя, че най- големия финансов донор на Африка е ЕС. Но заради кризата с китайския вирус това ще се прекрати или сведе до минимум.

 47. 47 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#16] от "nwj49315903":има пакита образовани и има пакита необразовани. има българи образовани и българи необразовани. има българи възпитани и невърпитани. само защото някой е паки или мароканец или българин нищо не следва от това. от вашата логика следва, че ние сме автоматично сме по образвоани. не е автоматизно. има хора всякакви. това е срещу което възразявам.
  —цитат от коментар 20 на owen


  Права сте по принцип, но е важен процента на едните и на другите във всяка нация, а също и традиционните нагласи на населението. Отчитането на тези специфики не ни прави расисти, а реалисти.
  И дано не ви се случи да се срещнете с африканския расизъм. Нашите пишман расисти са такива главно на клавиатурата. Там използват ръждиви мачете. За справка - какво се случи в Зимбабве през последните 30 години например.

 48. 48 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Цитат:
  Сегашните унгарски и полски правителства може и да са пословични с агресивната си реторика спрямо Европейския съюз (ЕС), но с продължаваща готовност приемат милиардите евро подкрепа
  ----------

  От автора научавам, че Унгария и Полша не правят вноски към тоз ЕС...
  Така излиза - след като ИЗРИЧНО се пише, че вземали, а НЕ се споменава, че правят вноски, всеки остава с такова впечатление.

  Освен ако не става дума за пропаганда, де.
  В пропагандата ни логика, ни аритметика има.

 49. 49 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Освен ако не става дума за пропаганда, де.В пропагандата ни логика, ни аритметика има.
  —цитат от коментар 48 на Аскет


  Морал и обективност още по-малко !

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Оптимистичен анализ.
  —цитат от коментар 7 на tsyrvulan


  Абсолютно!
  Орбан пада всеки момент!

  Браво "Дневник"..

 51. 51 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#6] от "nwj49315903":

  ЕДВА ЛИ ЩЕ И СВЕТНЕ НА ЕВРОПАТА ТОВА....Всичката безценна маса народ от Камерун, Сенегал, Тунис, Буркина Фасо и т.н. е второ качество французи....а тия грамотните от Румъния, БГ и други са трето качество.....нормално..преди седмица ходих до Биариц...моите приатели французи ми показаха българи....разбирай български цигани...Нищо повече няма да напиша..Поздрави от Ещорил, Португалия....Пазете се...не зная от какво, но се пазете..))))

 52. 52 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  ....и кой си ти с бързия минус по мнението ми...?))) Напиши, кажи нещо за себе си.....що за цвете си..?)))

 53. 53 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rex":Бре, и как точно Унгария и България (членки на НАТО и ЕС) ги сравняваме с Куба и Северна Корея? Или щом някоя държава е набедена от умнокрасивата селищна система за управлявана от 'диктатори' тия неща нямат значение?
  —цитат от коментар 27 на Saint of Me


  Абе ти герой на Достоевски ли си ? Най-вероятно цифрите във въпросните четири бантустана са по-добри от Западно европейските защото са по-изолирани от международния трафик, а също така системите им идентифициране на носителите на вируса са на доста по-зле и се изпускат много случаи.

 54. 54 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  От автора научавам, че Унгария и Полша не правят вноски към тоз ЕС... Така излиза - след като ИЗРИЧНО се пише, че вземали, а НЕ се споменава, че правят вноски, всеки остава с такова впечатление.
  —цитат от коментар 48 на Аскет


  И защо остава с такова впечатление? Всеки знае, че източните страни получаваме много повече, отколкото даваме.
  Унгария плаща около 1 млрд евро, а получава към 6,3 млрд евро.
  Полша плаща около 4 млрд, а получава над 16 млрд.
  Когато помощта е 4-6 пъти по-голяма от вноската, то значението на вноската започва да се губи.

  Освен ако не става дума за пропаганда, де. В пропагандата ни логика, ни аритметика има.
  —цитат от коментар 48 на Аскет


  Ами недей пропагандира и няма да ти страда логиката!

 55. 55 Профил на gfo18483242
  gfo18483242
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "owen":
  Ти живял ли си с тази пасмина която ревностно защитаваш и наричаш хората расисти.Аз съм живял и мога да ти кажа че по техния календар(мюсулманските държави визирам)е някъде 1490г или нещо от този сорт,та в действителност и по умствено развитие и интелект са точно в тези години от развитието на човечеството.Иди там при тях,поживей и тогава друга песен ще запееш

 56. 56 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 669 Весело

  Снимката над статията ме развесели:
  Горещо препоръчвам солдатите и другарите от паметника да спазват социалната дистанция и да не се събират на групи от трима и повече човека!
  Как не се намери някой загрижен да ги размести...

 57. 57 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Този ЕС се оказа несъстоятелен и всички тези мантри за развитието му след вируса са меко казано, сметка без кръчмар! ЕС въобще няма да е същият, ще има много центробежни сили, които е по-вероятно да доведат до разпад, отколкото до някакво последващо взаимодействие! Всичко ще зависи от състоянието на световните лидери- Китай, САЩ и Русия! Дано само след вируса и последващата го икономическа и евентуално и политическа криза не се стигне и до световен военен конфликт!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 58. 58 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  А какво спечелихме? Изчезна над 2 млн. работоспособно младо население и работи за чужди интереси, а не за български, внася данъци и осигуровки в чужди държави, а тук здравеопазването, образованието и т.н. са в колапс, затворени училища, болници, за заводи да не говорим, обезродихме се, опедаразчихме се, заради едни безвизови пътувания!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 59. 59 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Истина е, че за съжаление много голяма част от парата на локомотива "Европа" отива в свирката, а не в колелетата. Бюрокрацията е огромна. Централизацията е слаба.
  За да бъде конкурентна като система на Китай, САЩ, Русия и др., Европа трябва да стане прагматична. Такава, каквато е била (поне в северните си райони) в зората на индустриалната революция. Същата тази индустриална революция, съпроводена с изпреварващо развитие на обществените системи е дало преднина и мощ на Европа спрямо другите региони. Има какво да научим от историята.

 60. 60 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 312 Любопитно

  До коментар [#21] от "owen":

  И това е лошо защото някое лгбтивгз така каза?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 61. 61 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#36] от "Роси":

  Ами както вие искате България да се разпадне или да се реформира, така и други хора виждат (не че искат) че ЕС или ще се разпадне или трябва сериозно да се реформира! А знаете ли как тези хора виждат реформите?! Първо трябва да се отнеме думата на вегани, затоплисти, алармисти, активисти, травестити, феминацита, социалисти, антифа и другите умнокрасиви психопатии... :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#15] от "our12595545":На вас много ви се иска да се разпадне. А какво ще загубим от това, няма значение за такива , като вас.
  —цитат от коментар 36 на Роси

  Предимствата на обединяването на европейските народи са ги видели, още в 1942 г. Паул Хаусер и Йохан фон Рибентроп.

  Дали Европа да е европейска - това е въпросът..

  А вие червените, Роси , използвате европейската идея, за реанимиране на вашия Итрернационализъм и Пролетариите да се съединяват , от всички страни ..

  Ако Обединена Европа, ще е съединяването на пролетарии от вси страни, за което трябва да заплатим с историята си и с цивилизацията си - ми по-хубаво да я няма ..

  Вие червендулите-антихристи , като измрете Роси , ще си направим наша си Обединена Европа - така, както е била първоначалната идея..

  Поздрави

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK