Вярното послание в тези тревожни времена е солидарност

Каквото и да се случи, съдиите ще продължат да бъдат в услуга на всеки гражданин, когато трябва да се реши нуждата от прилагане на спешна мярка; винаги когато трябва да се постанови съдебен акт.

© Николай Дойчинов

Каквото и да се случи, съдиите ще продължат да бъдат в услуга на всеки гражданин, когато трябва да се реши нуждата от прилагане на спешна мярка; винаги когато трябва да се постанови съдебен акт.Хосе Матос е вицепрезидент на Международната асоциация на съдиите и президент на Европейската асоциация на съдиите. Обръщението му е публикувано на страницата на Съюза на съдиите в България.


"Това, което важи за всички други злини по света, важи и за чумата. Тя може да помогне на хората да се извисят."


Албер Камю, "Чумата"
Ужасното време, в което живеем с пандемията на коронавирус, поставя тежко предизвикателство за онези, които работят в съдебната система. Разпространението в световен мащаб на кризата с COVID-19 ни изправи за пореден път пред неизменната крехкост на човечеството.


Международната асоциация на съдиите (IAJ) представлява асоциации от 92 държави от пет континента. Глобалният характер на нашата организация изисква от нас отново специално


да припомним сериозните отговорности на съдиите във връзка с тази пандемия.


На структурно ниво прилагането на законите за извънредно положение, приети от националните органи, трябва да бъде внимателно контролирано от съдебната система. Тези извънредни решения ще се конфронтират с нормалните принципи на демократичното управление, правата на човека и върховенството на закона. Във всички страни, които решат да прилагат ограничения на конституционния ред, неизбежно ще се появи рискът от подкопаване на ролята на съдебната система.


"Цената на свободата е вечна бдителност" - известната фраза, приписвана на Томас Джеферсън, придоби в сегашния ни живот обновен смисъл.


Ето защо правителствата не трябва да се изкушават да възприемат настоящата криза като възможност да пренебрегнат основната роля на


независимите съдилища като пазители на правата на човека и гражданските свободи.


Трябва също така ясно да се признае, че карантината, причинена от COVID-19, предизвика вредни последици за съдебната дейност. Във всички страни усилията за забавяне на разпространението на COVID-19 масово повлияха на функционирането на съдебната система. Повечето съдебни дела неизбежно се отлагат или ще се отлагат, ако въобще не са спрени.


Бангалорските принципи на съдийско поведение определят, че "съдиите трябва да приемат лични ограничения, които могат да се разглеждат като тежест за обикновения гражданин и трябва да го правят свободно и доброволно". Такъв е настоящият случай и задължението на всеки съдия да служи на съгражданите си в духа на обществения дълг трябва да бъде прието с готовност. Каквото и да се случи, съдиите ще продължат да бъдат в услуга на всеки гражданин, когато трябва да се реши нуждата от прилагане на спешна мярка; винаги когато трябва да се постанови съдебен акт. Това е приложимо особено по отношение на въпроси, които засягат основни права или изискват защита на уязвими членове на нашите общности, особено на по-възрастни хора, както и на жертвите на домашно насилие например, които сега са подложени на голямо напрежение в условията на ограничения в семействата си, и на всички нуждаещи се като цяло.


Поетът Джон Дън беше писал:


"Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки човек е парченце от сушата, частица от всичкото."


Международната асоциация на съдиите, изцяло неполитическа организация, беше изградена върху основния стълб на солидарността както по отношение на съдиите, така и спрямо нашите съграждани.


Това е вярното послание за тревожните времена, в които живеем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Е тоя поет Джон Дън ни го цитират вече във всяка статия...
  Голема солидарност виждаме, всяка държава мисли първо и основно преди всичко за себе си, което е нормално.
  Интересно защо интелектуалците не коментират странният факт, че именно глобализацията, свободното придвижване на хора и товари сега е причина да се разпространява толкова бързо вирусът.
  Ако държавите имаха граници, нямаше да е толкова голям проблема. Щеше да си е регионален проблем на Китай.

  Анатема на комунизма!
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 879 Разстроено

  Посредствено исказване с претенции за интелектуалност и обилно напоено с Name-dropping.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Солидарност с кого. С кучеядците дето разпространиха заразата, може би...

 4. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  В България не се съобщава, но Путин също е имал контакт със заразен. Все още не се съобщава какъв е резултатът от тестовете на Путин.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Солидарност с кого. С кучеядците дето разпространиха заразата, може би...

 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 879 Неутрално

  В България не се съобщава, но Путин също е имал контакт със заразен. Все още не се съобщава какъв е резултатът от тестовете на Путин.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  А линк?

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#6] от "nhh18551388":

  Е гледах вчера по една от турските новинарски телевизии. Имал е контакт с човек, за който по-късно се разбрало, че е заразен.

  Анатема на комунизма!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  "Международната асоциация на съдиите, изцяло неполитическа организация, беше изградена върху основния стълб на солидарността както по отношение на съдиите.."  "Изцяло неполитическа"!? Ама в нея от българска страна не членуват ли съдия Лозан Панов и други?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ТОВА Е невярното послание!
  ВОЙНАТА Е: ЕЛИТИ ВЪРСЪС ЮЗЪРИ ПО СВЕТЪТ!
  Ако юзърите не осъзнаят, ше ги трепат кат комари. Ограничения, глад, фалити и куршуми. А елита щи врека: солидарнос, взаимопомощ, благородство, стабилнос и сдържанос.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  От статията:

  "Тя (чумата) може да помогне на хората да се извисят." - Албер Камю"

  И как ще стане когато пандемията е изсмукана от пръстите и всички хора на планетата го ЗНАЯТ?! Едно е МИЛИОНИ гниещи чумни трупове да се търкалят из улиците,а съвсем друго да има осем умрели от незнайно какво,в седем милионна България!

  Но дори и за миг да приемем,че пандемията е реална,то и тогава няма никаква гаранция,че повечето хора ще се променят под нейното въздействие. По принцип повечето хора НЕ СЕ променят през живота си. Или по-точно - "променят" се за кратко време от десет-петнадесет минути,когато поглеждат дълбоко в себе си,след което обаче отново се връщат в обичайното си състояние.

 11. 11 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  С удоволствие побликувам цялото стихотворение от Джон Дън.

  Никой човек не е остров, затворен в себе си;
  всеки е парченце от сушата, частица от океана;
  и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява,
  тъй както ако нос е бил отнесен или домът
  на твой приятел, или пък твоят собствен;
  смъртта на всеки земен жител ме отслабва,
  защото съм частица от човечеството;
  така че никога не питай за кого бие камбаната;
  тя бие за теб.

  Само бих допълнил, че след пандемията от корона вируса, богатите ще станат още по-богати я бедните още по-бедни! Който както иска, така го разбира.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 12. 12 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Извинявам се за грешките.
  Само бих допълнил, че след пандемията от корона вируса, богатите ще станат още по-богати, А бедните още по-бедни! Който както иска, така ДА го разбира.

  robin ot Crusoe
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Китай трябва да бъде разследван и даден под съд за укриване на болестта в началото и за лъжа относно истинските данни за заболелите и смъртните случаи в Китай.
  Има си международен съд. Ако Китай бяха алармирали веднага (защото те са знаели) целият Свят, ако бяха затворили веднага своите граници, то жертвите щяха да са много по-малко.

  Анатема на комунизма!
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  С удоволствие побликувам цялото стихотворение от Джон Дън.Никой човек не е остров, затворен в себе си;всеки е парченце от сушата, частица от океана;и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява,тъй както ако нос е бил отнесен или домътна твой приятел, или пък твоят собствен;смъртта на всеки земен жител ме отслабва,защото съм частица от човечеството;така че никога не питай за кого бие камбаната;тя бие за теб.Само бих допълнил, че след пандемията от корона вируса, богатите ще станат още по-богати я бедните още по-бедни! Който както иска, така го разбира.Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  —цитат от коментар 11 на робин от Крузо  До коментар [#11] от "робин от Крузо":

  Виж "Недосегната":

  https://chitanka.info/book/524-az-i-moreto

 15. 15 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Това, което важи за всички други злини по света, важи и за чумата. Тя може да помогне на хората да се извисят."

  Ако си се разболял от нелечима болест не виждам как ще се извисиш. Констатацията може да важи само за оцелелите.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Гневно

  А не да гледам Борисов със смъкнати гащи и маска наполовина на устата му, без изобщо да покрива нос.
  Умен държавен лидер поне би се снимал както трябва!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "робин от Крузо":

  Прекрасно.....не го знаех това...Поздравления..!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK