За портфейлните гаранции от ББР към търговските банки

Все още не е публикувана официална информация дали гаранциите ще са за вече предоставени текущи кредити, или ще бъдат за нови

© Надежда Чипева, Капитал

Все още не е публикувана официална информация дали гаранциите ще са за вече предоставени текущи кредити, или ще бъдат за новиСилвина Белева е старши адвокат в адвокатско дружество "Димитров, Петров и ко.". Текстът й е от страницата на дружеството.


С Решение №215 от 27.03.2020 г. Министерският съвет (МС) даде съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на Българската банка за развитие (ББР) чрез парични вноски на обща стойност до 700 000 000 лв.


Увеличаването на капитала ще се извърши на етапи за изпълнение на мерките за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, като конкретният размер на всяко увеличение на капитала ще се определя от министъра на икономиката в зависимост от нуждите след мотивирано предложение на ББР.
Целта на увеличаването на капитала на ББР е средствата да се използват за издаване от страна на ББР на портфейлни гаранции към търговските банки за изпълнение на конкретни мерки за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19.


Какво представляват портфейлните гаранции


Същността на портфейлните гаранции е, че ББР ще предостави гаранционна схема върху портфейлите от кредити, които търговските банки ще формират, за да бъдат обезпечени за предоставянето им на своите клиенти. Идеята е да бъде облекчен кредитният риск на съответната банка, като ББР поеме голяма част от него при длъжници, които са поставени в затруднение да изплащат задълженията си по кредита. Конкретните параметри на разпределението на риска, на начина и сроковете на предявяване на гаранциите и окончателния механизъм на приложение на мярката могат да бъдат коментирани след финализиране на договарянето на условията между ББР и търговските банки.


Целта на такива инструменти е те да гарантират необслужените кредити. Според ББР максималният ефект, който се очаква, е, че търговските банки биха могли да формират портфейл от 2 млрд. лв. кредити по тази мярка.


Кой ще може да се възползва от мерките


• 500 млн. лв. от предвидената парична вноска е предвидена да бъде използвана за издаване от страна на ББР на портфейлни гаранции към търговските банки, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период и условия. Все още не е публикувана официална информация дали гаранциите, отпускани от ББР на търговските банки, ще са за вече предоставени текущи кредити, или ще бъдат за нови такива. Очаква се да включи и текущите, и новите. Не е известно и върху кой тип кредити ще се разпростре тази гаранция - върху тези за оборотни средства или за друг вид заеми.


• 200 млн. лв. от ресурса, предоставен от държавата на ББР, ще бъдат насочени към физически лица - работещи в неплатен отпуск като резултат от пандемичната обстановка. Те ще могат да изтеглят безлихвен заем в размер до 1500 лева. Първоначалната идея е ББР да преведе сумата директно на търговските банки.


Кога ще започне реализирането на мярката


Изпратено е уведомление до Европейската комисия от министъра на финансите по реда на чл. 108, ал. 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), за да може ЕК да представи своето становище по отношение предоставянето на помощта и дали такъв план е съвместим с вътрешния пазар по смисъла на ДФЕС.
На следващо място е необходимо да се свика Общо събрание за вземане на решение за увеличаването на капитала на ББР, както и вписване на увеличението в Търговския регистър.


След осъществяването на тези задължителни стъпки се очаква ББР да обяви публично всички критерии и срокове, по които ще се реализират оповестените мерки. Гаранциите ще се издават от Националния гаранционен фонд, който е дъщерно дружество на ББР.


Всички търговски банки ли ще участват при реализирането на мерките


Не е уточнено дали сумата ще бъде разпределена между всички банки или само между конкретни, тъй като на този етап се очаква и позицията на Асоциацията на търговските банки. Решенията относно кредитирането по тази извънредна програма ще зависят и от търговските банки, като отношенията между тях и ББР следва да бъдат оформени по договорен ред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Весело

  "Все още не е публикувана официална информация дали гаранциите ще са за вече предоставени текущи кредити или ще бъдат за нови."

  - Това за мен беше достатъчно за оценка на написаното... :)
  - Остана да решим, че вече отпуснатите кредити са се случили на база бъдещи обезпечения... :)

 2. 2 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Кое точно налага отново да се увеличава капитала на ББР? Никой не задава публично този въпрос. Защо например не се взема очевидно по-адекватното решение да се предостави кредитна линия от Минфина на банката. Това в случая би свършило същата работа, или поне би довело до аналогичен резултат, поне що се отнася до заявената предварително цел на упражнението.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1200 Весело

  Трябва да платя на банкер да ми напише последната воля...

  Така всички наследници ще бъдат обнадеждени в първите няколко абзаца, а докато стигнат до заключението след 40 страници красиво засукан и сладкодумен език в стил свободна интерпретация в случай, че някои реши да го съди, ще разберат как са еднакво прецакани и как по някакъв начин даже и дължат пари на банката :D ...

  Защото преди всичко, най висшото умение на един банкер е да прави пари от нищо, абе магьосници !

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  До коментар [#2] от "Python":

  Прави се с цел да се увеличат кредитите на големите кредитополучатели на банката, тъй като не могат да надвишават определен % от капитала на банката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Абе я не се точете за тези пари. Силвеее, не се хаби излишно.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  Ако имах власт бих направил така, че всеки път, когато се теглят държавни заеми, хората, които ги теглят задължително трябва да заложат и личното си имущество и да отговарят лично, за всеки случай ако решат да злоупотребяват, като този дълг в резултат на тяхната потенциална измама не свършва с тяхната смърт ами продължава през децата им докато не се изплати :) Ей така се прави честен политик и банкер впрочем :)

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Любопитно

  Нито схемата 60 на 40, нито портфейлните гаранции, нито заемите до 1500 лв. ще сработят така, както на правителството му се иска.
  Не трябва да се приема желаното за действително - всичките работодателски организации им казаха, че мерките са неадекватни - не, та не, те знаели най-добре.
  Еми да видим.
  пп. Освен ако едни фирми на един корпулентен депутат, прочут дарител, не стана бенефециенти на правителствената щедрост.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Да дадеш на ББР още 700 млн. е все едно да дадеш на джебчийка да ти пази портфейла

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Ще ги съдим по делата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Народът е казал - насила хубост не става, мерките не са адекватни, защото не са консултирани и съгласувани с бенефециентите.
  90 % от приятелите ми казаха за служителите си - първо да си вземат платения отпуск и на борсата. От днес вече има опашки пред бюрата по труда.
  Ужасна работа, аз никого няма да уволня до края на април, след това ....

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Мен пък ми прилича на онази история за Пинокио, лисицата и жълтиците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Желая ти успех. Знаеш кога ги предвидих тези уйдурми. Хич не искам пак да се окажа прав.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#2] от "Python":Прави се с цел да се увеличат кредитите на големите кредитополучатели на банката, тъй като не могат да надвишават определен % от капитала на банката.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  именно защото няколкото свои хора са достигнали лимита

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#2] от "Python":

  Е как кое го налага - не следите внимателно какво ще се случи. Държавата налива 700 милиона в новото КТБ. Новото КТБ не дава никакви пари на бизнеса - издава банкови гаранции - тоест документарна операция, която се води задбалансово. Колко от тях ще бъдат предявени е друг въпрос.
  Нали не вярвате, че ББР/КТБ ще остави 700 милиона в БНБ на отрицателна лихва?
  Не - умното ръководство ще ги вложи в активииии - тоест ще раздаде кредити на наши хора (които и преди карантината не ходиха в парламента).
  Така, човекът който даде пари, сега ще си ги вземе с печалба.
  Та... мислете си, че това е мярка за бизнеса.
  Всъщност правителството казва на банките - давайте пари на бизнеса (ама парите на банките са частен капитал, а не държавен), пък ние ще помогнем на нашите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK