Ако искате да спазваме заповеди, поне ги спуснете ясно

Бележките от общината са на странни места в парка и човек трябва да ги търси, за да ги прочете, но за сметка на това ги няма там, където е забранено влизането.

© Янина Здравкова

Бележките от общината са на странни места в парка и човек трябва да ги търси, за да ги прочете, но за сметка на това ги няма там, където е забранено влизането.Ограничава се събирането на групи от хора в открити пространства(паркове, градинки, детски площадки, спортни и кучешки площадки); спазване дистанция от 2 метра между лицата; забранява се използването на съоръжения на детски площадки и спортни обекти", гласи призив за спазване на мерките срещу коронавирус в парк в един от големите столични квартали, разлепен от районната община. Паркът е силно посещаван в мирни времена, има детска площадка, заведение и фитнес на открито. Бележките от общината са на странни места в парка и човек трябва да ги търси, за да ги прочете, но за сметка на това ги няма там, където е забранено влизането - например на самата детска площадка; тя естествено не е и оградена с предупредителни ленти, нито пък самият парк; предупреждение няма и при фитнес зоната, която продължава да се ползва при хубаво време, при това от повече от двама души.


Никъде в близост до и на самите уреди няма предупреждение, че използването им е забранено.

© Янина Здравкова

Никъде в близост до и на самите уреди няма предупреждение, че използването им е забранено.


Заповедта на министъра на здравеопазването обаче гласи: "Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места". А общината в този квартал призовава за ограничаване на събирането на групи в паркове и градини, забранила е ползването на детската площадка, но не и влизането в парка - само е ограничила събирането на групи в него. Кое от двете ограничения следва да спазва гражданинът - да не влиза в парка или да не се събира на групи в него? Ако пък
спази грешната разпоредба, може да бъде глобен с 5000 лв.,


ако се появи полиция. Което и се случва.


В призива си към гражданите въпросната община не цитира заповедта на здравния министър, вероятно защото я тълкува по собствен начин и се позовава единствено на "обявеното извънредно положение". Подобно калинковидно изпълнение от страна на дадена община би било дребнотемие в нормални времена, но проблемът в сегашните форсмажорни е, че повечето забрани и заповеди се налагат по подобен начин, така че гражданинът, който не е оправдан за незнанието на закона, за което го грози огромна глоба, да бъде не улеснен в спазването им, а безкрайно объркан. А и нали уж тези забрани са за общото благо, а не самоцелни садистични властови прояви - редно е гражданите да ги познават, за да могат да ги следват.


Само последният пример със съществувалото под 24 часа задължение всички граждани да носят маски, каквито част от тях нямат, е показателен за маниера на издаване на заповеди и свеждането им до знанието на тези, които трябва да ги спазват, т.е. цялото население, да не говорим за обяснения, които да убедят и мотивират хората да ги следват.


На 30 март министър Кирил Ананиев нареди: "Всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице". И толкова. На 31 март сутринта шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски обясни, че въпросът пазят или не маските още няма ясен отговор, но мярката се налага, защото така направили в Израел и Австрия (всъщност в Австрия хората са длъжни да си сложат маска в магазин, а маската им се дава безплатно пред магазина), и мотивира безумното решение с типичния си маниер: Налагаме това изискване, за да отдалечим във времето по-крути и страшни мерки. Без повече обяснения, но за сметка на това генералът разясни заповедта на здравния министър - че тя ще има гратисен период, несъществуващ в заповедта, а също и че не касае всички обществени места, а тези по смисъла на Закона за здравето, което обаче отново не е упоменато в заповедта - "болници, банка, градски транспорт, администрация, приемни, магазин, аптека. Например едно телевизионно студио не е обществено място - там има контролиран достъп", обясни Мутафчийски. Още един пример - ден по-рано той обяви, че е "абсолютно забранено да се правят всякакъв вид разходки" на места, различни от пазаруване, аптека, работа и за плащане на сметки. При положение че поне към този момент


заповед за забрана на разходки по улиците и извън парковете няма.


"Когато се говори за коронавируса, има отместване на темата - дали има маски и други дребнотемия", назида за поредна сутрин генералът публиката. А часове по-късно заповедта за задължителните маски беше отменена, защото нямало консенсус в обществото. А консенсус няма, защото обществото нито разбра какво му заповядват - къде да носи маска и къде не, нито му обясниха защо.


За да се спазват заповеди, те трябва да са ясни и точни и показани на видно място, така че да може да се следват. Тук дори не става дума за луксове, които да се обяснят с нормален тон на гражданите, така че те да бъдат мотивирани и убедени в смисъла от спазването им. Дори не и за липсата на елементарни информационни канали - например сайт, на който да са събрани и преведени на човешки език всички съвети, инструкции и заповеди(а не пуснати pdf файлове, озаглавени заповед номер еди коя си); или горещи телефони с достатъчно линии и оператори, така че всеки да знае къде и от кого да се осведоми за елементарни неща (медиите правят каквото могат, за да отразяват всичко възможно по кризата, но те не могат да тълкуват или допълват неясни инструкции, още повече че постепенно хората престават да ги следят, защото посланията са хаотични, плащеши и назидателни и създават допълнителна тревожност във и без това все по-усложняващия се живот). А просто за това инстутициите да се стиковат какво точно ни забраняват, да ни го съобщят ясно и точно и да съсредоточат малко повече енергия и ресурс в информиране на гражданите, а не в заплашването им. Защото иначе просто няма как да спазваме заповедите.


Така е спрян достъпът на деца до площадка до магазин от верига супермаркети. Явно при желание се намира и начин.

© Янина Здравкова

Така е спрян достъпът на деца до площадка до магазин от верига супермаркети. Явно при желание се намира и начин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Някои могат без заповеди, който не- пътува...

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  Който не може да заповядва , не получава изпълнение !

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  А танго две напред, три встрани , четири назад и една обратно по време на криза, води до катастрофа !

  [email protected]
 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  И на мен не ми харесват много от мерките, аз също губя както нерви, така и няколко хиляди лева, които в нормални обстоятелства бих заработил, също така не одобрявам никоя от крайностите, но пък и ми писна да чета толкова много хленч, рев, плач и обструкции. Тези хора сякаш забравят, че положението е извънредно не само на думи и не само по разпоредби. Никой не може да бъде докрай безупречен, вкл. и различните видове власти дори и при най-добро желание (справка - навсякъде по света). И затова прекаленото политиканстване в тези дни е признак на много ниска култура и слабо възпитание!
  Ето сега и тази г-жа издребнява по най-жалкия начин!

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Носим си последствията (не само в България) от това кои са политиците и какви са /НЕ СА/им умствените възможности. Хората с достойнство, с логично мислене, с управленчески възможности отдавна бягат от политиката. “Назначихме” да ни управляват хора прости, глупави, неморални, незнаещи и неможещи. И сега плащаме с живота и здравето си.

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2578 Разстроено

  "дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика." - докато ТЯ пише, а ТЕ спускат нелепи, отричащи се или непоследователни заповеди, ще сме на тоя хал. Декларации с кратка трайност, маски с ДА или НЕ, танго ли, валс ли, лудна народа, а до юни не ни мърда карантината. Дано се наситят на парите, които ще Освояват. Калинките отдавна цвъкат по върховете и отърване няма...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  Ае, сега! Издребнявали били хората. Виж фуражките могат да пишат на едро заповеди вече трета седмица, дето се събират на ЕДНА СТРАНИЦА! И не могат да ги напишат точно и ясно... Хората били издребнявали!
  Тази една страница с ограничения е вероятно най-скъпата страница в историята на човечеството като се вземе предвид колко заплати са изтекли из куп министерства за 3 седмици.

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Автора очевидно бърка призив със заповед и в този смисъл не виждам как да й се помогне.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Четох, че и глобите намалили...

  А ето какво се е случило в първия ден след въвеждането им:

  "„В този момент се появи един цивилен господин. Извади някаква карта, легитимира се набързо и ни поиска личните карти. Естествено – орган на реда, изисква ми документ за самоличност, давам го. Отиде с тях до немаркирана кола, даде ги на една жена вътре и след това каза, че ще ни пише актове за „безцелно стоене“. Второто, което каза, беше: „Обжалвайте ги, ще паднат“..."

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30520860.html

  Ето така се "прилагат мерките" - приближава се някакъв мъж, показва някаква карта и ти тресва акт за 5,000 лева.

  След което НАП ти прави запор на сметките и почва ходене по мъките.

  Прочетете целия материал стрева си да знаем къде отиват парите от данъците ни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митев":

  Това изобщо не е политиканстване. Положението е извънредно и тези, които отговарят за положението, трябва да се постараят да са извънредно полезни на обществото. Не може само обществото да проявява разбиране към тях и да им прощава грешките в тези трудни времена, а те да забравят, че времената са трудни най-вече за обществото и че са негови слуги, а не господари. Ако искат да ги уважаваме, трябва и те да ни уважават. Държат се така сякаш само тях ги интересува дали ще живеем, или не, а нас не ни интересува. Забравят, че в тази война ние, хората, не сме врагът, а заедно с тях сме партньори и трябва да ни приемат като партньори с нужното зачитане и съобразяване.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  И на мен не ми харесват много от мерките, аз също губя както нерви, така и няколко хиляди лева, които в нормални обстоятелства бих заработил, също така не одобрявам никоя от крайностите, но пък и ми писна да чета толкова много хленч, рев, плач и обструкции. Тези хора сякаш забравят, че положението е извънредно не само на думи и не само по разпоредби. Никой не може да бъде докрай безупречен, вкл. и различните видове власти дори и при най-добро желание (справка - навсякъде по света). И затова прекаленото политиканстване в тези дни е признак на много ниска култура и слабо възпитание! Ето сега и тази г-жа издребнява по най-жалкия начин!
  —цитат от коментар 4 на Митев
  Бе ти не виждаш ли какво става!?Под благородната загриженост за населението и местните щабове и те започнаха да издават ограничения каквито им скимне.Добре,съгласяваме се извънредното положение да продължи,но да кажат каква е целта-нула заразени за денонощие,да не минаваме 4000 хиляди заразени и 100 починали-не повече от 10 заразени и 2-ма починали на седмица,какво гоним!?Какви са целите!?Нека да обяснят.

 13. 13 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  "Ако искате да спазваме заповеди , поне ги спуснете ясно."
  Може и да стане ако са наясно какво искат и защо. Но имам чувството , че повечето се грижат , да не им падне рейтинга.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#10] от "Norman Granz": Какъв ти е дертът на тебе? Само униформени ли да налагат наказания? Практиката с цивилните полицаи е най-ефективна срещу тези които не спават правилата. Във Виена е пълно с такива и официално е заявено, че ще има все повече цивилни полицаи навън.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Като пренатегнеш гайката , тя се къса . Като продължат с милиционерските глупости и остроумничене ,никой няма да изпълнява ,а съдилищата ще имат работа . Ама милиционерите няма да платят обезщетенията

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  "Ама милиционерите няма да платят обезщетенията..."

  Предполагам, че тия седмици и месеци ще има мощна вълна от желаещи да се влеят в редомете на милицията.

  Като след девети септември.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 660 Гневно

  По стар виц от тоталитаризма:
  – А бе Зайо, защо си без маска?

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 660 Гневно

  Основен принцип в управлението е, че ако искаш нещо да се случи, то трябва да мотивираш подопечните ти да го свършат. Естествено има и негативна, и позитивна мотивация. Резултати се постигат с комбинация от двете придружено от ясна информираност както за положителните ефекти, така за евентуалните санкции.

  Или както го е казал народа „тояга и морков“. Ама тоягата и моркова трябва да се размахват, за да ги видят хубаво всички, а не само да те дебнат в засада, за да те халосат с тоягата по главата в милиционерско/катаджийски стил.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#16] от "hodounski": И в Австрия ли има милиционерски глупости? До 30.03.2020 са наложени над 7000 глоби. Законът за епидемиите е от 1950г. Парламентът на страната осъвремени глобите и сега масово се налагат. Дори ако отидеш да пазаруваш в магазин, който не е в твоят район те глобяват. Така се постига необходимата дисциплина. Иначе всички в интензивното, особенно дъртите партийни активисти.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#19] от "MyTwoCents":

  "... да те дебнат в засада, за да те халосат с тоягата по главата в милиционерско/катаджийски стил."

  Колега, обърнете внимание на пост № 10. В цитирания материал от Свободна Европа (ненавиждана от милиционерите и преди, и сега) потърпевшият, който пише с името си, споделя, че въпросният цивилен мильо му е казал: „Обжалвайте ги, ще паднат“...

  Разбирате ли за какъв формализъм, за каква лична дезинтересираност от носенето на службата става дума?! Или може би човекът просто си е давал сметка за абсурдността на онова, което го карат да върши ... и което падна на другия ден...

  Също като безумието на комуно-гербаджийското парламентарно мнозинство да въвежда ФИКСИРАНИ ЦЕНИ на стоки и услуги и поголовна цензура за "ФАЛШИВИ НОВИНИ" (като тази, която Свободна Европа публикува).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#20] от "Гарван":

  Дърти , млади , там няма ред ...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Те толкова могат, не им се сърдете. Тука всеки се оправя, както може.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 660 Гневно

  Разбирате ли за какъв формализъм, за каква лична дезинтересираност от носенето на службата става дума?!
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Анджек де. Вместо да има информационна кампания с ясни послания какво е отговорно поведение, ни се занимаваме с изменения и допълнения на букви и точки до пълен абсурд.

  @)----,--'--
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Не се притеснявай. Когато изметете шайката от власт и на мястото на Караниколов дойде Гечев, глобата от 5000 лв. ще ти струва по-малко от 1 евро.

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#16] от "hodounski": И в Австрия ли има милиционерски глупости? До 30.03.2020 са наложени над 7000 глоби. Законът за епидемиите е от 1950г. Парламентът на страната осъвремени глобите и сега масово се налагат. Дори ако отидеш да пазаруваш в магазин, който не е в твоят район те глобяват. Така се постига необходимата дисциплина. Иначе всички в интензивното, особенно дъртите партийни активисти.
  —цитат от коментар 20 на Гарван


  Ми те значи в Австрия са погребали демокрацията!

  Въвели са диктатура!

  Ползвали са милиционерски номера!

  Аз имам права бе, ей!

  Никой не може да ми казва къде и кога съм можел да излизам- аз съм демократ бе, ей!
  ........

  Следват няколко мъдри цитата- като този за "Свободата, Санчо", и "който предпочете сигурността пред свободата- губи и двете", след което ясно обяснявам, че съм чел 2 вагона книги...

  Публикивам анонимно това си мнение в няколко форума, заяждам се с няколко "трола", наричам Мутафчийски- Муфтаджийски, с което давам своя дан в борбата за свобода! 😂😂😂

  После- докато разбивам блокади- да ходя на места, де не ми се е ходило- хващам тъпия вирус, и- подсмърчайки- отивам при "милиционерите" и Муфтаджийски- да меекуват- щото те са "длъжни бе, ей!"... 😂😂😂😂

  Демократите ми, те... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#26] от "И пак се регнах за ужас на модератора психопат":

  "Щото критерият ти за пресяване на достоверност е:

  -- добре звучи --> вярно
  -- не ми се нрави --> лъжа..."

  Не е този.

  Свободна Европа - вражеска централа.

  Блиц - хубаво и родно, любя го, тача го и го милея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  В нормалните държави цивилни служители на органите на полицията НЯМАТ право да налагат санкции за административни нарушения.
  Мога да се движат в цивилни автомобили но не могат да са без униформи.

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#15] от "Гарван":

  И какво ще гледат цивилните полицаи във Виена, дали си си пуснал обелката от дъвката на улицита , а не в коша ли?

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  "назида за поредна сутрин генералът публиката."
  ***
  Гнус и отврат.
  Само това словоблудство на авторката показва поръчковост, пристрастност и всичко друго, освен искрена загриженост за здравето на българите.
  Във времена като днешните, подобно поведение е равносилно на национално предателство. Да саботираш хората, натоварени с огромната отговорност да се справят с бедствието, да говориш за генерал Мутафчийски с насмешка, е поведение, достойно само за презрение.
  Аз, като гражданин и данъкоплатец, като свободен българин, смятам, че правото на здраве и живот е най-висшето право. И няма да се съглася някакви изпълзяли незнайно откъде индивиди, да поставят под съмнение действията на упълномощените да се справят с това ужасно предизвикателство хора!

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan_":

  "В нормалните държави цивилни служители на органите на полицията НЯМАТ право да налагат санкции за административни нарушения."

  Естествено! Обясни го това на онези, които твърдят обратното, не на мен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Малоумни са тези,които дават такива заповеди!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Те толкова могат, не им се сърдете. Тука всеки се оправя, както може.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Важното е, че ти можеш много. Всеки форумец ще го потвърди.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan_":

  "В нормалните държави цивилни служители на органите на полицията НЯМАТ право да налагат санкции за административни нарушения."

  Цивилни служители обикаляха ЦЪРКВИТЕ в България преди десети ноември, за да записват кой ходи да се черкува. (Сега са убедени православни, разбира се.) Организацията им се наричаше ДС - питайте ГЕРБ, там половината са такива.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#22] от "hodounski": Да не стигаме до там да има ред за интензивното, че геноссе Норман отпада. Дърт е и ред ще се даде на някой млад. Пък бил той и православен, комунист или путинист. Затова стойте си в къщи и спазвайте правилата.

 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan_":"В нормалните държави цивилни служители на органите на полицията НЯМАТ право да налагат санкции за административни нарушения."Цивилни служители обикаляха ЦЪРКВИТЕ в България преди десети ноември, за да записват кой ходи да се черкува. (Сега са убедени православни, разбира се.) Организацията им се наричаше ДС - питайте ГЕРБ, там половината са такива.
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Агент Сашо 11 (Илиян Василев) никога не се е занинимавал с това. Той е изпълнявал по-важно задачи на Партията.
  Затова го харесваш и цитираш под път и над път.

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan_":"В нормалните държави цивилни служители на органите на полицията НЯМАТ право да налагат санкции за административни нарушения."Цивилни служители обикаляха ЦЪРКВИТЕ в България преди десети ноември, за да записват кой ходи да се черкува. (Сега са убедени православни, разбира се.) Организацията им се наричаше ДС - питайте ГЕРБ, там половината са такива.
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Агент Сашо 11 (Илиян Василев) никога не се е занинимавал с това. Той е изпълнявал по-важно задачи на Партията.
  Затова го харесваш и цитираш под път и над път.

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Гнус и отврат. Само това словоблудство на авторката показва поръчковост, пристрастност и всичко друго, освен искрена загриженост за здравето на българите.Във времена като днешните, подобно поведение е равносилно на национално предателство.
  —цитат от коментар 33 на Alarmstufe: Rot


  Сто процента деветосептемврийци като са завземали властта, са внедрявали подобна логика.
  —цитат от коментар 36 на И пак се регнах за ужас на модератора психопат


  Деветосептемврийци са завземали само мандри- с по един мандраджия вътре... Нищо друго не са завземали.

  А властта им бе дадена на тепсия- от едни от Азия.

  Вече после кво вземане падна... Ма тва е една друга тема.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#39] от "Гарван":

  Какво значи ,,да не стигаме до там "? Ти вече го пожела на половината форум ... и да те светна - в Австрия по улиците няма цивилни ченгета . Курц излиза и по човешки обяснява . Не се прави на маймуна и на по-умен отколкото е .

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Какви фуражки пишат заповеди? Министърът на здравеопазването ги пише...

  Неграмотен, ама дава акъл... сигурен съм,че и от футбол разбираш...

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Демонстрираш незнание по процедурата...

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Аз съм сигурен, че тая кака ги спазва и без да има нужда от държавата да и казва.

  Ама нали трябва да се реве срещу държавата. :)

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#45] от "Велков":

  Ти смяташ ,че той ги пише без одобрението на Барба Ганьос и Годжи? Един наивник на средна възраст ?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#48] от "hodounski":

  Не смятам, знам.
  Генерал Мутофчийски предлага, Борисов одобрява/има си хас да е друго/, здравното министерство изготвя...
  А това с Годжи-то... нали знаеш какво демонстрираш? Може да имаш полова зрялост, но трябва и ментална...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#49] от "ppj03316395":

  “решително се кръсти, смъква маската и цалува иконата...”

  Това истина ли е?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#49] от "ppj03316395":“решително се кръсти, смъква маската и цалува иконата...”Това истина ли е?!
  —цитат от коментар 52 на Norman Granz


  А не бе, бате....
  https://m.facebook.com/andon.staykov/videos/10222209456524677/

 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#50] от "Велков":

  Това го кажи на генерала .Той се държи като шоу мен .Прекалил е с гледането на Слави. Само полова зрялост не стига ...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#44] от "hodounski": Курц го обясняваше в началото. Първата седмица полицаите само предупреждаваха. След това налагат глоби. Zivilstreife - teilweise Zivile Einsatzgruppe – ZEG, Fahndungs- und Kontrolltrupp, Zivile Aufklärungsgruppe oder Zivile Verkehrsüberwachung.

 57. 57 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#53] от "ppj03316395":

  Това е върхът !

 58. 59 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1552 Весело

  До коментар [#49] от "ppj03316395":“решително се кръсти, смъква маската и цалува иконата...”Това истина ли е?!

  —цитат от коментар 52 на Norman Granz

  -------

  А не бе, бате....
  https://m.facebook.com/andon.staykov/videos/10222209456524677/
  —цитат от коментар 53 на ppj03316395


  A стига де, това е някакъв фотомонтаж, така чевръсто генерала да си завира муцуната в иконата не е реално!


  До коментар [#57] от "hodounski":


  До коментар [#55] от "Norman Granz":


  До коментар [#53] от "ppj03316395":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 59. 60 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Тези заповеди могат да ме изпълнят само с носталгика. Като чедо на соца генетично ми вменено да изпълнявам заповеди, които някой по-просветен от мен издава, защото той знае по-добре. Но, тъй като соцът е дефектирал по рождение, особено в БГ, няма как да не се съзре и точката на прецакване, което ме прави скептичен към всяка заповед. След като нещо е задължително да бъде носено, то е редно този, който те задължава да го носиш, да ти го осигури. Не му е работа на този да ти дава уроци по шев и кройка, защото било "дребнотемие". Дребнотемие щеше да бъде, ако не искаме да носим маски, защото ни загрозяват прекрасните профили. Но ние все пак искаме да носим, ама няма откъде да ги вземем. Също така не разбираме от шев и кройка, и няма и причина да разбираме.
  Приликата между добрият стар соц и сегашното време, е че заповедите се издават от хора, които хал-хабер си нямат, откъде хората ще си набавят това, което трябва да е задължително за носене, при това и с изискванията за качество.

  CONTADOR GRATUITO!
 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#59] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Фотомонтаж, баба ти.
  Случката я рапортуваха и по bTV, макар че там тактично спестих самите кадри.

 62. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Много по-важно е наредбите да са РАЗУМНИ. Пълно безумие е идеята, че когато си в закритото помещение на мола 2м са безопасна дистанция а когато си на открито в парка са опасни.

  Когато една наредба е безумна хората почват да чувстват властта като свой ВРАГ. И да търсят всякакви възможни начини да не се подчиняват. Отдавна е доказано, че робството е неефективна обществена система. Е, някои които не са чели повече от една книга може и да не го знаят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1552 Весело

  До коментар [#59] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Фотомонтаж, баба ти. Случката я рапортуваха и по bTV, макар че там тактично спестих самите кадри.
  —цитат от коментар 62 на ppj03316395


  Виж, не съм в България. Та не гледам български ТВ'програми, където по всяка вероятност обсъждат подобни...изцепка да го нарека е меко казано.

  Та...заслужавам поне два виртуални шамара (по врата, ако може😀) за това че се усъмних коджа ми ти генерал, шеф на щаба "на короната" , и медик при това, публично да се изхрачи върху сурата си, и да направи това което ЗАПОВЯДВА на другите да не правят: Да наруши най елементарните правила за хигиена с това мляскане на иконата...

  Йе*м ви генерало, йе*ем ви медико, както вървеше онзи виц за лордо и шопо.
  До коментар [#62] от "ppj03316395":

  -----------------------
  Много по-важно е наредбите да са РАЗУМНИ. Пълно безумие е идеята, че когато си в закритото помещение на мола 2м са безопасна дистанция а когато си на открито в парка са опасни. Когато една наредба е безумна хората почват да чувстват властта като свой ВРАГ. И да търсят всякакви възможни начини да не се подчиняват. Отдавна е доказано, че робството е неефективна обществена система. Е, някои които не са чели повече от една книга може и да не го знаят.
  —цитат от коментар 63 на Fred


  Да те успокоя-идиотите с тяхните малоумни наредби не са само и в България а и по нашенско. Имаме СЪЩАТА наредба: Забранен е престоя в открит парк-опасно било. Нищо че най близкия човек в парка е на 40-50 м' от теб.... Но пред супера на опашка на 2 м' един от друг е ОК. А в супера (НЕ, НЯМА еднопосочни маршрути за пазаруване) сме и по близо кат' се разминаваме по пътеките между щандовете...

  До коментар [#63] от "Fred":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 65 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 239 Неутрално

  В тоя честен форум систематично ме мародерират, когато споменавам генерал Годжи.
  Не разбирам кого се счита, че обиждам - генерала или Годжи?

  #AzVervamNaGodji

 65. 66 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Гневно

  До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
  Абсолютно вярно и доста лицемерно, което е всъщност отблъскващо.
  Колкото до статията - не мога да разбера за колко безпросветна намира аудиторията си авторката, след като е задала въпрос, онагледен с първата снимка към статията и в нейният край сама е отговорила правилно на него - с последната снимка и коментарът под нея.
  Когато искаш да свършиш една работа - търсиш начин. Когато не искаш да я свършиш - търсиш причини.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 66. 67 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 397 Неутрално

  И Господ да говори на тъпаци, все тая.. Днес чета съвети към Генерала от една женица със"студио по маникюр", от "цензуриран художник", от изпълзяли русофили, чайна-фили и фили- на фуражката. Плебс!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK