Разходка в парка, тичане около блока. Какво казва науката за днешните забрани

СЗО препоръчва 30 минути физическа активност на ден за възрастните и един час на ден за децата, и ако националните насоки го позволяват, това време трябва да се използва за тичане, каране на колело или упражнения навън.

© Юлия Лазарова

СЗО препоръчва 30 минути физическа активност на ден за възрастните и един час на ден за децата, и ако националните насоки го позволяват, това време трябва да се използва за тичане, каране на колело или упражнения навън.Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор на програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет. Текстът й е от "Свободна Европа".


"Изгониха ме от поляната зад блока. Някой беше пуснал сигнал, че там има деца, не само куче", разказва Юлиана, майка на три деца и собственик на лабрадор. "В същото време в кварталния парк, който в момента е забранена територия за децата, се събират кучкари, но никой не се занимава да контролира това", споделя още тя. "Това време изкара страшни неща от хората."


Ограничаването на достъпа до паркове и градинки е една от мерките, които предизвикаха големи дискусии, и продължават да създават напрежение. Разрешението за извеждане на домашни любимци, освен повод за сатира, се превърна и в пореден повод за разделение.
"Всъщност разделение няма. Заповедта на министъра на здравеопазването от 20.03.2020 г. забранява парковете за всички, и изключения за домашни любимци не се споменават. Няма последваща заповед, която да я допълва или изменя", коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. Публикуваната по-късно на сайта на министерството новина, че домашните любимци са допустими в парковете, не е източник на правото, поясни още адвокат Шаркова.


Неяснотите с домашните любимци обаче са само цветен акцент в дилемата за достъпа до парковите пространства, а в случая със София - и до Витоша. Строгостта на мерките за ограничаване навсякъде по света цели да възпре хората да се събират на едно място и по този начин - да си предават вируса. В повечето държави обаче парковете остават отворени, като се въвежда регламент как могат да бъдат ползвани безопасно.


Как е по света


Във Франция например, която е в пик на разпространението и съответно - на ограниченията, се разрешават разходки с членовете на същото домакинство или индивидуален спорт до един час в радиус от един километър от дома, като следва да се спазва дистанция от най-малко 2 метра от други хора. На солени глоби подлежат всички, които се събират нерегламентирано и не спазват наложената социална дистанция.


Сходно е положението в Германия, Англия, Гърция, Македония. Това са държави, чиито мерки за справяне с епидемията от COVID-19 приличат много на въведените у нас, и следват същия подход. Д-р Антоанета Тончева, която живее в Бавария - една от най-засегнатите германски провинции, разказва, че при тях спортът на открито дори е поощрен, стига да няма струпване на хора. "Разходките с членовете на семейството са позволени, стига да не се събира това семейство с други семейства. Детските площадки за игра са затворени, но никой не е забранил посещенията в парковете. Полицията обикаля и контролира, ако се правят пейка-партита и купони на открито, и тогава разпръсква хората".


Паркове и градини остават затворени в Италия и Испания, където излизанията извън дома са с най-тежки рестрикции.


У нас ден след въвеждането на забраната, която допуска децата (например) да се разхождат по улиците, но не и в парка, в социалните мрежи се появи петиция под мотото "Върнете ни разходките". Бегачески клубове също апелираха към Министерството на здравеопазването и оперативния щаб да не се забранява индивидуалният спорт на открито. Засега - без успех.


Какво казва науката


Науката е категорична по темата - времето, прекарано навън, е полезно за нашето здраве. В обръщението си към медиите на 20 март генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейсус акцентира, че СЗО препоръчва 30 минути физическа активност на ден за възрастните и един час на ден за децата, и ако националните насоки го позволяват, това време трябва да се използва за тичане, каране на колело или упражнения навън.


В статия, анализираща преодоляването на епидемията от испански грип през 1918 г., авторът д-р Ричард Хобдей обобщава някои научни открития, направени тогава. "Най-просто казано, лекарите открили, че тежко болни пациенти, лекувани на открито, се възстановяват по-добре от лекуваните на закрито. Съчетанието от чист въздух и слънчева светлина изглежда е предотвратило смъртни случаи сред пациентите и заразяване сред медицинските лица". Отговорът на въпроса как се е стигнало до този резултат не е еднозначен. Отдавна е известно, че слънчевата UV радиация е естественото антибактериално средство в природата, но въздействието ѝ върху вирусите не може да се гарантира. Мащабно проучване от 2005 г. например установява, че чувствителността на различните групи вируси на ултравиолетови лъчи варира твърде много. Изследователите подчертават също, че резултатите не могат да се прилагат универсално, поради разнообразните вариации според географското положение - различно време и интензивност на слънцегреене, различна влажност на въздуха и др.


Разминаването на живия живот с препоръките на учените често минават незабелязани във всекидневието ни. Но не и сега, когато всички погледи са вперени в науката, в очакване на изход от кризата.


Мерките са политически въпрос, а не научен


"Това е политическо решение." Простичкият отговор е на германския вирусолог проф. Кристиян Дростен от университетската болница Шарите в Берлин. В едно от изданията на всекидневния си подкаст за епидемията в Германия, той обяснява, че науката може да докаже ползите от ограничаването на контакта между хората, но не и с какви точно мерки да бъде ограничен този контакт.


"За много от сега наложените [в Германия] мерки, разбира се, няма научни данни, които да казват, че имаме нужда от забрана за излизане или затваряне на училищата и т. н. Има някакви начални хипотези за всяка една от мерките, но в крайна сметка всичко това е въпрос на политика", разказва Дростен, и допълва: "Трябва да кажем, че тези политически решения се взимат под емоционалните впечатления от система за грижа, поставена на колене, както е сега във Франция. Италия вече не е единствената държава в това положение. И под емоционалния натиск от високия брой починали. Стига се до тази ситуация, когато голяма част от населението не разбира, че трябва да ограничава контактите си, без значение дали полицията ще го преследва за това."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  За кучета и котки може, а за деца не може !

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Без майтап - някой мисли ли , как ще озвереят кучетата в градските паркове, като никой не ги храни - и само не ми разказвайте, че това е работа на общината, или че по вашите градове няма скитащи кучета в парковете !

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Аз лично гледам, как подивяват гларусите в центъра на Варна, като няма храна по казаните, щото заведенията не работят, няма и закуски, щото няма ученици и майки с деца ....???

  [email protected]
 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  На милиционери и пагончици за наука ще им разправяш...

 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  парковете и планините следва да бъдат отворени НЕЗАБАВНО - единствено дистанцията трябва да се следи и наказва, ако се нарушава

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  В моя град няма скитащи кучета вече десетина години

 7. 7 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 257 Неутрално

  На милиционери и пагончици за наука ще им разправяш...
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil


  #AzVervamNaGodji

 8. 8 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Това ли е наистина проблемът на проблемите днес, това ли е за което ще се хванете сега да мрънкате и критикувате?! Че за даден период няма да тичаш в парка и да синтезираш витамин Д на Витоша?!

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Абе това "тичане около блока" ми се струва опасно, в парк все пак е по-добре. Защото от редките ми посещения на места с блокове, ми е направило впечатление колко много народ виси по балконите, плюе звучно, а и изхвърля боклуци през терасите. Представям си сега някой да ти се изплюе, а съседът да си изхвърли използвани санитарно-тоиалетни материали отгоре. Не че всички го правят, но вероятността не е по-малка, отколкото да ти влезе коронавирус в лигавицата докато се разхождаш в парка

 10. 10 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 478 Неутрално

  „Паркове и градини остават затворени в Италия и Испания, където излизанията извън дома са с най-тежки рестрикции."

  Викаш, да стане като в Италия и Испания, та тогава да го направим!?

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#6] от "Митев":

  Сигурно няма и гларуси :)

  [email protected]
 12. 12 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почти всичко написано в статията е вярно, но удобно се избягват някои други не по-малко важни факти и обстоятелства. Когато се вземат решения за налагане на ограничения има и други фактори като навици, дисциплина и култура на населението. Едва ли някой може да оспори, че в България преобладава желанието за неспазване и/или заобикаляне на каквито и да било забрани, дори много хора го приемат за национален спорт. Наистина сега всички страдат от променения начин на живот, но в настоящата ситуация е много спорно кое би било добро и кое - лошо решение.

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Наложените глоби (4 милиона) досега трябва да бъдат не само опростени на хванатите разхождащи се в парковете, а да бъдат и санкционирани тези, които измислиха този закон, вреден за здравето на хората.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Весело

  Кучетата са втрещени: всички хора са с намордници.

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Мързи ме да търся, но от много далечни спомени, ми се струва, че на затворниците, вкл. за убийство, се полагат 1-2 часа дневно на ЧИСТ ВЪЗДУХ...

  По отношение на карантината - важно е да се изпълнява СТРИКТНО и БЕЗПРЕКОСЛОВНО.
  ------
  В общи линии, още когато се заговори за извънредното, призовах всяка предприета мярка да бъде вземана и с оглед на бъдещето, короната ще мине и замине, ние ще останем.
  И винаги да си спомняме за цар Пир...

  -----
  Тия дни, бродейки из интернетЯ, видях една древна Притча, която знаех, но бях позабравил и не съм я спускал тукана. Сега попълвам пропуска.

  Преди мнооооооооооооого години на един кръстопът се срещнали един Богомолец и Чумата.
  Поговорили си едно, друго, Чумата попитала - накъде си се запътил?
  Отивам в Мека на поклонение, отвърнал Богомолецът и на свой ред запитал - а ти закъде си тръгнала?
  Тръгнала съм към Багдад, трябва да прибера 5,000 души, отговорила Чумата.

  След една година пак се срещнали Богомолецът и Чумата...
  Богомолецът ѝ казал - ти уж в Багдад щеше да прибереш 5,000, а починаха 50,000.

  Чумата отвърнала - аз взех 5,000, другите от страх умряха...
  ----------

  Такива работи, трудно се постига равновесие!

 16. 16 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 478 Неутрално

  След като авторът обори полезността на маските и забраната за разходки в парка, следва да анализира смисъла от миенето на ръцете, ако после няма да си бъркаш в устата, нуждата да се затворят дискотеките, ако там ходят само млади хора и грубото посегателство на правото на човек да се зарази, ако иска да се зарази!

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това ли е наистина проблемът на проблемите днес, това ли е за което ще се хванете сега да мрънкате и критикувате?! Че за даден период няма да тичаш в парка и да синтезираш витамин Д на Витоша?!
  —цитат от коментар 8 на nniikkii


  това е много сериозен проблем, който само неграмотен не разбира

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Вместо да се налагат ограничения с мисъл за хората, те се правят срещу тях ! Та нали като спреш движението в парка, всичко това се пренася на улицата, при това още по - нагъчкано ! А движението е здраве, азбучна истина ! Защо ли пиша срещу хора, с милиционерски манталитет.....

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Взимаш детето и една каишка и обясняваш на всеки срещнат полицай, че си търсите кучето. (Шегувам се, не подстрекавам към неспазване на закона, искам да се отмени, защото е нездравословен.)

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#16] от "nniikkii":

  На това твоето се казва евтина манипулация.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#13] от "Fiji":

  От тия 4 милиона глоби, ако съберат повече от 50 бона, да се обадят !
  Предполагам, че ще има десетина баровци - не повече !

  [email protected]
 22. 22 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Опираме до разликите между дисциплинирания северняшки манатлитет (спазващ социална дистанция и без да има епидемия) и недисциплинирания южняшки темперамент, който "кара вара" ще те потупа свойски по рамото, а може и да се изкашля на половин метър от теб, без дори да се обърне на другата страна.

  Но тази история с "парковете и градините", все пак е прекалена! Толкова ли е трудно да се осигури дежурство от няколко полицаи, които да респектират с присъствието си и така да предотвратяват всякакви събирания на повече от двама, па дори и да оигуряват само поединични разходки?! Или нямаме доверие дори и на полицаите?

 23. 23 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  Да бе, да ...айде Витоша да си отдъхне от " софиянци" събират се тука на тълпи с бири и мърлят навсякъде, толкова са нагли, че на главният път спират по четири коли и целокупно се събират. Тука вече постоянно обикалят патрулки и глобяват. Ми то бива, бива тъпотия аман вече! Значи, за да се гарантира здравето на гражданите постонно трябва полицията да им виси на вратовете, ми като няма себеотговорност така е. Качило се на тумби по Витоша и се натагвало във Фейса, колко сме големи бре! И после пищи ...ама що ни забранихте...ми щото сте прости за това. За какво се стигна до глоба от 5 бона?! Да не би от високото съзнание на гражданите?

 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Начи направо съм щастлив, че си имам къща с двор и всеки ден след работа с малкия ми син сме поне 1 час навън, особено тия дни, когато и сняг ни затрупа. Радостта му е голяма, моята също, правим снежни човеци, бием се със снежни топки и воала - на имунитета няма как да му бъде по-добре. И силно се надявам, че народната милиция, която пази народните хрантутници, няма да дойде и да ми забрани да излизам в собствения си двор до 13 май, а и след това (недай си Боже), пу-пу....

 25. 25 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Парковете хайде, уж струпване на хора, но защо в Бояна и Драгалевци патрулки пазят планината и не позволяват на сами пешеходци да влизат в гората и ги връщат на улицата при хората.
  Дърветата ли пазите от вируса бе говеда?

 26. 26 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз наука не видях в тази статия.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  благодаря за смислената статия. забраната за излизане е безспорно едно от най-грешните решения на управляващите и не мога да не ги подозирам в тъмни мотиви

 29. 29 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За кучета и котки може, а за деца не може !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Децата, доколкото знам, не се налага да се изхождат навън. Да не говорим до какви злоупотреби ще доведат въвеждането на едно, две или три изключения от правилата. Както виждаме в ситуацията с кучетата, общо взето ти подават пръст, ти отхапваш цялата ръка. Ясно е, че българинът е недисциплиниран, сам трудно си налага правила. Вариантът е да му се наложат отвън. Представям си ако бъде въведено изключение за спортуване един час дневно, какво ще стане в парковете и как ще се спазва дистанцията. Във Варна и София при пълна забрана се събираха хора на по групи от 15-20 човека. Един, два или три месеца ще издържите да не разхождате разглезените си задници навсякъдето където ви хрумне. Не е толкова трудно.

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Python":

  това е вярно. но нищо не пречи да се пуснат полицаите да обикалят парковете и да следят да не се събират повече от двама.

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нещо става със "Свободна Европа", струва ми се, че нещо става и с Дневник...

  "Няколко седмици след тази оптимистична преценка Европейската комисия (ЕК) е установила, че страните от ЕС имат нужда от 10 пъти повече материали спрямо това, с което обикновено разполагат.

  Епидемията от COVID-19, която започна от китайската провинция Ухан през декември 2019, беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) за глобална заплаха на 30 януари 2020, а за пандемия - на 11 март...."
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30524777.html

  Какво дтава с медиите на Моника? :)

 32. 32 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  И на ЗДРАВЕН МИНИСТЪР - СЧЕТОВОДИТЕЛ. Той толкова си може.
  УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ!

 33. 33 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnnn":

  Най-после да видя един разумен коментар от тебе.

 34. 34 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Добре казано!

 35. 35 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "owen":

  Разбира се, че е така, стига да можеш изведнъж да удвоиш или утроиш наличните полицаи, а и да имаш възможност да си позволиш разхода. Не са лесни тези решения и каквото и да се направи ще има недоволни.

 36. 36 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":

  Ами като ще е за изхождането на "любимеца" ти, тогава изкарай го пред вратата, изчакай го да се изсере и се прибирай!... Тъкмо това трябва да разпоредят наредбите, за да няма, както настояваш, "изключения от правилата" Едно такова решение няма никакви тълкувателни варианти, а и кучето ти ще се е изходило...
  А децата са все пак на първо място хора, а не кучета, освен това са бъдещето на всеки от нас, на нацията и на човечеството, а кучето ти така или иначе след ...немного време няма да го има!

 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това със забрана за посещаване на паркове вкл. Витоша е милиционерска дивотия.

  Достатъчна е забраната за струпване на хора и толкоз, който не я спазва си носи последиците.

  В кръга на шегата ако вържа тъщата на каишка ще мине ли за домашен любимец.

 38. 38 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОК!
  Щом решението е политическо на следвашите избори да наложим политическо наказание на взелите го.
  Нито един глас за партиите в този парламент!

 39. 39 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Да сложиш децата по-долу от кучетата е перверзия.
  Това слага край на спора за приоритетите в едно общество.

 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#8] от "nniikkii":

  Физическото натоварване е абсолютно необходимо за организма. Обездвижването води до сериозни поражения на здравето и то в много области. А да обездвижиш хората (намалиш капацитета на белите им дробове) точно когато са заплашени от болест на белите дробове и всяка молекула кислород е важна е най-меко казано тъпоумие.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 452 Неутрално

  В кръга на шегата ако вържа тъщата на каишка ще мине ли за домашен любимец.
  —цитат от коментар 37 на olimpipanov


  Само ако е дърта мастия

 42. 42 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 261 Неутрално

  ...В кръга на шегата ако вържа тъщата на каишка ще мине ли за домашен любимец.
  —цитат от коментар 37 на olimpipanov


  Колегите вече се помайтапиха доста относно тълкуването за домашни любимци: хамстер в джоба, питон на врата, аквариум с рибки на гърба, и пр.

 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tsveta":

  Заради простотията гробарска. Дето сега почна да се замисля че било прекалено.
  Ай да ви светна за любимия на баце путя последни. Мерките в Москва са по-строги (ептен малоумни) ама глобата за първо нарушение е 4 хил рубли (под 100 лв), за второ 5.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":

  Разбира се отговор каква е ползата от малоумните забрани не се очаква. Нито ще се отговори какво прави държавата, че не върши смислени неща.
  Та кога ще видим резултатите от проведените многобройни изследвания на блокираното Банско? Само не ми казвайте, че града е отцепен а населението не е изследвано. Щото това не е простотия. А престъпно бездействие. От най-високо ниво на хунтата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":

  Разбира се отговор каква е ползата от малоумните забрани не се очаква. Нито ще се отговори какво прави държавата, че не върши смислени неща.
  Та кога ще видим резултатите от проведените многобройни изследвания на блокираното Банско? Само не ми казвайте, че града е отцепен а населението не е изследвано. Щото това не е простотия. А престъпно бездействие. От най-високо ниво на хунтата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":

  Разбира се отговор каква е ползата от малоумните забрани не се очаква. Нито ще се отговори какво прави държавата, че не върши смислени неща.
  Та кога ще видим резултатите от проведените многобройни изследвания на блокираното Банско? Само не ми казвайте, че града е отцепен а населението не е изследвано. Щото това не е простотия. А престъпно бездействие. От най-високо ниво на хунтата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":

  Разбира се отговор каква е ползата от малоумните забрани не се очаква. Нито ще се отговори какво прави държавата, че не върши смислени неща.
  Та кога ще видим резултатите от проведените многобройни изследвания на блокираното Банско? Само не ми казвайте, че града е отцепен а населението не е изследвано. Щото това не е простотия. А престъпно бездействие. От най-високо ниво на хунтата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров":Разбира се отговор каква е ползата от малоумните забрани не се очаква. Нито ще се отговори какво прави държавата, че не върши смислени неща.Та кога ще видим резултатите от проведените многобройни изследвания на блокираното Банско? Само не ми казвайте, че града е отцепен а населението не е изследвано. Щото това не е простотия. А престъпно бездействие. От най-високо ниво на хунтата.
  —цитат от коментар 44 на Цецо


  Отговорът каква е ползата от "малоумните забрани" е ясен- ограничаване на заразата. Не знам какви точно смислени неща очакваш да върши държавата, може би трябва да дадеш някаква конкретика, която влагаш в думата смислени. Ясно е, че държавата предприе редица мерки за ограничаване на разпространението на вируса, които очевидно работят. А работят очевидно, защото виждаме какво се случва там, където не бяха взети такива мерки навреме. И какво се случва след това, когато такива мерки вече се вземат. Така, в настоящата ситуация, най-норалното неща на света е да се каже на всеки да си стои у дома и само при необходимост да излиза навън.

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално


  "Това е политическо решение." Простичкият отговор е на германския вирусолог проф. Кристиян Дростен от университетската болница Шарите в Берлин. В едно от изданията на всекидневния си подкаст за епидемията в Германия, той обяснява, че науката може да докаже ползите от ограничаването на контакта между хората, но не и с какви точно мерки да бъде ограничен този контакт."

  Последното изречение е лишено от смисъл. Или той е загубен в превода.
  Факт е, че едва след приключване на пандемията може да се направи адекватна статистика. Сега нещата се развиват много бързо и хаотично. За доста от починалите се твърди, че не е ясно дали причината за смъртта е точно вирусът, или тежки хронични заболявания. Факт е също и че бабка на 95 оцеля след заразата, селед три седмици в болница. Трудно е да се повярва, че човек на тази възраст не страда от хронични заболявания.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аскет": "Чумата отвърнала - аз взех 5,000, другите(50000) от страх умряха..."
  Това е есенцията! За това е цялото каканижене от сутрин до вечер. За да ни уплашат, да се разболеем и ако не умрем, да станем пациенти. Страха е в основата на всички болести. Изброявам: Страх от смъртта - респираторни заболявания, Страх от гладуване - проблеми с черния дроб, Страх от раздяла - кожни заболявания и т. н. Специално за респираторните заболявания. Може да се получи задръстване на белите дробове от прахови частици, което води до задръстване на белите дробове и проблеми с дишането. Това автоматически води до отключване на биологичиския страх от смъртта. Тези неща Годжи, бойко и всички щабове и съвети може и да не ги знаят, но тези които дават заповедите, са повече от информирани.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Калво казвала науката? А стига бе! Какво казва народът! Глас народен - глас Божи! Народът каза и продължава да казва че иска да го управляват мутро-комсомолци. Нородът няма и няма да има против глупави популистични забрани, няма проеив корупция и некадърно управление. Народът вижда силна ръка и бащина загриженост в забраните за разходки и патрулиращите полицаи. Народът не вижда некадърно управление в малкото тестове, неподготвената здравна система, липсата на помощ за хората останали без доход.

 52. 52 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#17] от "hhhuuunnnn": "това е много сериозен проблем, който само неграмотен не разбира"
  - Има една представинелна извадка, която никога, при никакви обстоятелства няма да разбере за какво точно става въпрос. Независимо от въпроса.

 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Забраната за ходене в парковете е пълно малоумие. Да не би ходещите в парковете да си плюят в устите и си разменят сополи?
  Спазването на дистанция е напълно достатъчно и това трябва да се контролира.
  Още по-малоумно е да ме спре някакъв си милиционер, когато съм се запътил към вилата си, където спокойно мога да изолирам себе си и семейството.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Калво казвала науката? А стига бе! Какво казва народът! Глас народен - глас Божи! Народът каза и продължава да казва че иска да го управляват мутро-комсомолци. Нородът няма и няма да има против глупави популистични забрани, няма проеив корупция и некадърно управление. Народът вижда силна ръка и бащина загриженост в забраните за разходки и патрулиращите полицаи. Народът не вижда некадърно управление в малкото тестове, неподготвената здравна система, липсата на помощ за хората останали без доход.
  —цитат от коментар 51 на Таралеж


  Какво общо има между "забраните за разходки и патрулиращите полицаи" и "малкото тестове, неподготвената здравна система, липсата на помощ за хората останали без доход", при положение, че в останалите 90+%, където има случаи на коронавирус, същите забрани за разходки също ги има. Тоест, дори и да може да се направи някаква логическа връзка между двете неща, които да ни наведе на мисълта, че щом държавата допуска, например, неподготвена здравна система, действия й по отношение на мерките за предотвратяване на коронавируса ще са неадекватни, имаме коректив от страна на трета незаинтересована страна. Тоест идеята, че понеже не държавата не се стравя със адекватна здравна система, не се справя и с вземане на мерките срещу разпространението на коронавируса, не е много логически издържана.

 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  "Изгониха ме от поляната зад блока. Някой беше пуснал сигнал, че там има деца, не само куче"

  мдам, в тая територия най-голямото зло са децата, а следващото - родителите им

  интересно ще е да чуем, висшето управленско ниво на колко държави от ЕС е подело яростни кампании срещу децата от самото начало на кризата... и в колко от тях децата стоят затворени от месец насам

 56. 56 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#29] от "Владислав Димитров": "Ясно е, че българинът е недисциплиниран, сам трудно си налага правила".
  - На целокупния матриал все българина му пречи. И коронованата буболечка. "Вселената и човешката глупост са безкрайни! За първото не съм сигурен" - Алберт Айнщайн.

 57. 57 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако трябваше да си изтичвам 13-те км обикаляйки на 1 км от къщи, щях да изкукам още първата седмица.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 58. 58 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Rock": "Щом решението е политическо на следвашите избори да наложим политическо наказание на взелите го"
  - От кога парламента в бг взема решения?

 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#54] от "Владислав Димитров":

  Общото друже между забрана за разходка в парка и липсата на подготовка за пика на вирусът е очевидно. Чрез налагане на тази и подобни безсмислени мерки управляващите ви запушват очите за това че не правят важните мерки за спасяване на тежко болните. Тупат се в гърдите че са направили всичко. Вие им вярвате и се самоуспокоявате че “всичко” е направено. Лъжливо самоуспокоение.

 60. 60 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Владислав Димитров":Общото друже между забрана за разходка в парка и липсата на подготовка за пика на вирусът е очевидно. Чрез налагане на тази и подобни безсмислени мерки управляващите ви запушват очите за това че не правят важните мерки за спасяване на тежко болните. Тупат се в гърдите че са направили всичко. Вие им вярвате и се самоуспокоявате че “всичко” е направено. Лъжливо самоуспокоение.
  —цитат от коментар 59 на Таралеж


  Няма логика да говориш за липса на подготовка за пика на вирусът и в същото време да твърдиш, че се тупат в гърдите, че са направили всичко. Щото очевидно, когато не са подготвени за пика на вируса, не са направили всичко. И това, че взимат други мерки, различни от достатъчно тестове, например, не прави положението по-добро. Поне в моите очи. От което естествено не следва да твърдя, че щом няма тестове, карантината, като мярка за ограничаването на зараза, е нещо лошо и не следва да се спазва. Липсва ми логика в подобно умозаключение.

 61. 61 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Това с парковете е малко по-малко безумно от онова с маските. От цялата работа, единственото което постигат с тия половинчати мерки е да настройват хората срещу себе си.
  Аз мисля, че всички актове трябва да бъдат обявени за нищожни след падането на извънредното положение, тъй като мерките никак не са достатъчно ясни и справедливи.

 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#60] от "Владислав Димитров":

  Май говорим на един език но не се разбираме? Тупането по гърдите е едно, правенето на всичко възможно е друго. И не съм против карантината и социалното дистанциране, против предозирането в забраната да излезеш на чист въздух съм. Освен това пределно добре разбирам че “всичкото възможно” зависи от възможностите. За бедна страна не е много “възможно” да подготви повече болнични легла, да поръча и/или произведе обдишватели с толкова кратък срок, и е трудно да подпомогне финансово хората в нужда. Но нямаш ли чувството че даже и нищо не се опитват да направят в тази област? Освен глупавото популистично подреждане на легла в няколко зали.

 63. 63 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Тук работата стана: а пък другарко .......

 64. 64 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Тук работата стана: а пък другарко .......

 65. 65 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  парковете и планините следва да бъдат отворени НЕЗАБАВНО - единствено дистанцията трябва да се следи и наказва, ако се нарушава
  —цитат от коментар 5 на hhhuuunnnn


  Грешиш, подценяваш гадинката, дето и име и дадоха. Навсякъде се е разпространила, задържа се различно дълго в/у повърхности, ерго пр силен вятър може да се пренася на хиляди километри.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Това с парковете е малко по-малко безумно от онова с маските. От цялата работа, единственото което постигат с тия половинчати мерки е да настройват хората срещу себе си. Аз мисля, че всички актове трябва да бъдат обявени за нищожни след падането на извънредното положение, тъй като мерките никак не са достатъчно ясни и справедливи.
  —цитат от коментар 61 на maddrum


  До няколко дни в Австрия ще се въведе и задължително носене на маски на обществени места, не само в супермаркетите. А разходките в парковете са вече забранени. Сигурно има защо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Владислав Димитров":Май говорим на един език но не се разбираме? Тупането по гърдите е едно, правенето на всичко възможно е друго. И не съм против карантината и социалното дистанциране, против предозирането в забраната да излезеш на чист въздух съм. Освен това пределно добре разбирам че “всичкото възможно” зависи от възможностите. За бедна страна не е много “възможно” да подготви повече болнични легла, да поръча и/или произведе обдишватели с толкова кратък срок, и е трудно да подпомогне финансово хората в нужда. Но нямаш ли чувството че даже и нищо не се опитват да направят в тази област? Освен глупавото популистично подреждане на легла в няколко зали.
  —цитат от коментар 62 на Таралеж


  Явно говорим за едно и също нещо. Популизмът даже не го коментирам, щото той съпровожда всяко едно действие на държавата към момента. Задоволяване на моментните обществени нагласи сега и веднага, без мисъл какво ще се случи в дългосрочен план. Това е държавната ни политика. Имаше едно много интересно интервю по телевизията с един доктор, който каза, че всички респираторни апарати, които ще се закупят на практика ще бъдат неизползваеми, тъй като в България няма достатъчно доктори със специалност реанимация. Така че такива краткосрочни и ненавременни мерки, само могат да извадят на преден план проблемите, които имаме, стига да има хора, които да могат да видят голямата картина. Струва ми се, не са много на брой, което е и проблема.

 68. 68 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 7 милиарда население един от Охайо казал, друг се обадил от Бавария, някой си от Франция, или какво си мислел еди кой си преди три седмици. Въобще статийката е тип "една жена каза" - и тази жена е авторката, на която от доста време ù се плаща да насажда недоволство, гняв и ако е възможно протести и размирици. Жалка история, на много жалки екземпляри, довели журналистиката до посмешище, надяващо се да бъде аплодирано от себеподобни.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Ако9 тичаш сам в парка, с какво застрашаваш себе си или останалите?

 70. 70 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Би било чудесно да си се разхождаме свободно, но като гледам какъв вой се нададе за задължителното ползване на маски разбирам защо е нужна строгата забрана :(

  Ако ни пуснат навън пак ще започнат партита и оргии в градинките без изпозлване на предпазни средства (маски). Ще падне групово заразяване.

  Щеше да е супер схемата: свободно предвижване и работа, но задължително използване на маски както навън, така и на работното място докато отмине епидемията.

 71. 71 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Слънцето и чистия въздух навън са най-полезното нещо срещу всякакви вируси и болести! Ако тоя цирк наистина беше заради смешния вирус, те нямаше да бъдат забранени, но явно е за нещо друго!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 72. 72 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Може ли, не може ли, много приказки във форума......Много неща, от казаното там, се обезсмислят след прочитането на следното ми попаднало изречение из публикациите, "Болните от коронавирус по света вече са над милион".... Наистина е нужна разходка и в парк и в планина и покрай река, но съчетано със пълен самоконтрол за предпазване на собственото и на обикалящите ни хора здраве. Да си признаем, че това на много от нас ни липсва за съжаление....Ето защо според мене следват и тези неприятни контрамерки. Дано скоро всичко това да бъде в миналото! Бъдете здрави, пазете се!

 73. 73 Профил на mariopuzo
  mariopuzo
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Това с парковете е малко по-малко безумно от онова с маските. От цялата работа, единственото което постигат с тия половинчати мерки е да настройват хората срещу себе си. Аз мисля, че всички актове трябва да бъдат обявени за нищожни след падането на извънредното положение, тъй като мерките никак не са достатъчно ясни и справедливи.
  —цитат от коментар 61 на maddrum


  Съвпадение ли, че хората за пореден път са настроени едни срещу други? Не мисля. ;) Тази власт никога не е мислила за електората си и винаги е проявяла първичен цинизъм и некомпетентност...

 74. 74 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Слънцето и чистия въздух навън са най-полезното нещо срещу всякакви вируси и болести! Ако тоя цирк наистина беше заради смешния вирус, те нямаше да бъдат забранени, но явно е за нещо друго!
  —цитат от коментар 71 на ivo


  Вирусът може и наистина да е "смешен". Въпрос е кой се смее последен. За да стана по-ясен, ще напомня, че СЗО се наложи драстично да промени правилата за обявяване на пандемия. Преди беше 200 заразени на 10 000, сега е намколко си пъти по-малко. Нещо сбъркано има в цялата тази галиматия. Не че е трудно да се досети човек, но по-добре е да си държи езика зад зъбите, дори и да е с маска. Някой ще се смее последен. Но първо тоя "някой" ще ни разплаче майките. Вервайте ми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK