Чумата трагически разтърсва дървото на живота

Владислав Тодоров

© Юлия Лазарова

Владислав ТодоровПисателят Владислав Тодоров даде интервю на Кремена Димитрова в сайта "Артакция". Той е доктор на философските науки, преподава кино и литература в Пенсилванския университет. Първата му книга "Адамов комплекс" излиза в София (1991). В САЩ издава втората си книга - "Червен квадрат, черен квадрат: Органон за революционно въображение" (1995). Следват "Малък парадокс за театъра и други фигури на живота" и "Хаотично махало: политическа публицистика". Американските списания "Постмодерна култура" и "Челси" публикуват първите му белетристични опити. Автор е на два екранизирани романа - "Дзифт" и "Цинкограф" с филмово заглавие "Цветът на хамелеона".


Здравей, Влади, дано те намираме в добро здраве. По какъв начин тази принудителна изолация ни променя?


- Зависи колко дълго ще продължи това аварийно гранулиране на обществото, превръщането му в единични физически лица, съществуващи в режим на невротично разбягване. В състояние на страхова невроза и всеобща фонова тревога, фантазираме края на световния и личния си ред. Светът наоколо опустява. Пустото пространство расте и се пълни с провидения.
"Заразата - това са другите" става буквално условие на живота. Шест стъпки е широка граничната бразда, която разделя моя суверенен ад от този на ближните. "Светът няма да бъде същият" стана гръмко клише. Може би се движим към един по-добър свят от този, който напускаме, един не така охолен, но трагически очистен свят, населен с едно по-състрадателно, по-естествено устроено човечество.


Продължава ли преподавателската ти дейност?


- Класната стая от реална се превърна във виртуална. Физическият свят отпадна като вместилище на чумата и ние сме спасени в цифровия. Има някаква занимателна перверзия в това да надничаш в личните пространства на своите студенти, а те в твоето, докато ги зареждаш със знания.


Остава ли ти време за писане? Какво четеш по време на изолацията? Четеш ли повече?


- Писането и четенето, особено наум, са състояния на крайно, бих казал, килийно усамотение. В момент на вселенски мор самотата ме паникьосва. Вкъщи гледаме филми, защото гледането на филми може да бъде задружно състояние.


Как реагират хората в Америка? Приемат ли по-строгите мерки, или държат на свободата си повече, отколкото на сигурността?


- Въпросът за свободата и правата пренебрегва това, което ни убива. Цялото световно просвещение помръква, губи смисъла си пред това, което по условие отрича живота, няма пощада, не подбира и сее смърт. Бедствията не се договарят. Гражданският протест срещу геноцидни микроорганизми е нелеп. В прагов момент като този идеята за свобода и правата става форма на библейска суета, нещо като да ти се услажда ликьорът с реването на борда на "Титаник", преди да се нагълташ със солена вода и водорасли.


Oгънят се бори с огън, а не с книжни ценности, залегнали в учредителни документи. Задачата е една, да се очертае демографията на заразата, да се раздалечат хората, за да се съкрати откосът на смъртта. Парадоксът на решението се състои в това, че както с тероризма, то може да създаде по-голям проблем от самия проблем.


Страхът от смъртта се парира от жаждата за живот, антагонизмът на първичните нагласи обръща кривата, а не афектите на ума и силата на словореда. Това, което е страстна жажда да бъде, се опълчва с неимоверна сила срещу това, което го отрича. В това се състои оздравяването. Занимава ни агонията на молекулата на живота. Тази агония е потресаваща. Всичко друго е умотворение, силни или слаби метафори, кабинетно фразьорство, фабрикувана реалност.


Смяташ ли, че пандемията може да ни промени като общество?


- Безусловно, защото чумата трагически разтърсва дървото на живота, трансформира суетата, либералния унес, самозаблудите, прояснява изходните състояния, измъква скритите краища на безкрайната човешка душа.


Днес народите се намират пред трагическа дилема - как да се съвмести правото на физическо оцеляване на всеки един човек с правото на икономическо оцеляване на обществото. Ако запазиш едното, като го заключиш, губиш другото. Иска се жертвоприношение като това на Агамемнон. Кое от двете да загуби, войната или дъщеря си. Нещо като да оцелеем, преминавайки между Сцила и Харибда, без да отрежем невидимата ръка на пазара и без да погубим хората.


Сподели ни неща, които правиш по време на самоизолацията?


- Както се разбира, не пиша и не чета, иде ми да цепя дърва и да режа клони, но невинаги намирам сгода и материали за това.


Може ли това, което ни се случва на всички днес, да се отрази в някакъв позитивен смисъл на изкуството?


- Да кажа за прозата. Прозата трябва да се излекува от простодушието, аналог на глупостта в изкуството. Изкуството е опасно оръдие на духа, с което можем да разбием атома на тази умна гадина човека. А той е дарен с избухливо ядро съставено от ирационални частици. Да спрем да разводняваме ядрения човек, чиито сълзи са тежка, а не топла вода. Никой не може да създаде правилен човек по документи, били те изготвени от писателски или европейски съюзи. Човекът е самородно отклонен от правия път, божествено нисша безпризорна твар, скита се в мирозданието с вечно изплезен език. Никакво изкуство, та дори мор като днешния, не може да му натрие носа. Гледайте какво се случва с двадесет и две годишната красавица Ава Луиз. Вместо да се влюби и с обич да подходи към ближните, тя ближе тоалетната чиния в самолета. Защо? За да предизвика чумата, дето дебне под седалката, и с език да зашлеви шамар на обществения страх от смъртта. По човешки съвършен, самосезирал се, бравурен субектът ближе отходните места и се снима с телефон, за да развъжда себеподобни в мрежите. Върви го претвори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  Ха, гранулирано общество :)

 2. 2 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човек ли са интервюирали или автомат, опитващ се да изпльока предварително приготвени (за други цели) изрази на базата на 1-2 думи от въпроса?

  Поне половината отговори са напълно неадекватни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Може би се движим към един по-добър свят.... ???
  До коментар [#1] от "Fiji":

  ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА БИЛА

  Три деня простите хора

  как магазините бранят. Градските кафета

  трепетно затварят след на Бойко ревът.

  Паники ужасни! За пореден път

  гъсти орди лазят към местната Била

  и пенсионери кашлят, със секрет я заливат.

  Овце след овце! Глупак след глупак!

  Охраната безумна сочи табелата пак

  и вика: “Стойте! По 20 се влиза!”.

  И тълпата се стряска – ще свърши ориза!  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  “Давайте навътре!” чу се от вратата,

  и, без да чакат миг, се втурнаха стадата.

  И с нов дъжд кошници, чанти и колички,

  готови да се бият, ще се запасяват всички.

  Бутат и се блъскат, без сигнал, без ред,

  всякой гледа само да бъде по-напред

  И белия си дроб на вирус да изложи,

  но още едни макарони в торбата да сложи.

  Ченетата тракат. Касиерки реват,

  “Взимайте по-малко, стоката е кът!”

  Не сещат ни жега, ни жажда, ни страх –

  трябва да вземат консервите с грах.

  “Не ни плаши вирус!” –

  в очите се чете.

  “Ако останем без хартия,

  да мрем – по-добре!”

  Няма ни гелове, ни една маска.

  На опашката се киха

  и всеки се стряска.

  Служителка иде, ще нарежда стока

  и всички се втурват в тази посока.

  “Грабвайте хартия!” – някой се изкряска

  и стада безумни хвръкнаха завчаска.

  Касиерки тръпнат, друг път не видели

  без промоция тъй да пазаруват пенсионери.

  Йоще миг ще опразнят и тоз магазин,

  после трябва да се запасяват и с бензин.

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  …………………

  И днес йощ’ по новините за вирус говорят,

  всички се панират, но какво да сторят?

  Как се бори пандемия заразна

  със стомаси пълни, ала глава тъй празна?

  Горан Петков

  [email protected]
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Слабо. Не съзирам червената нишка на проблема на нашето време - борбата със злодея Орбан.

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Добър е! Не е много известен сред населението, но е добър!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Весело

  Как беше?
  "Снощи слезнАх до мазата да си налея антивирусно, но чумата ме хвана!"

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Мор, та мор!? Айде стига с това предозиране, допълнително засилващо паниката у по-лабилните!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  И аз не мога да чета от 10-на дни . Като прочета едно изречение 3 пъти без да го разбера и на мен ми иде да цепя дърва , ама няма къде ...

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Доста тъжно и скептично интервю. За жалост отразява "потиженията" на хомо сапиенс от 21 век на морално и духовно ниво болезнено адекватно.
  Казвала съм и преди. Човечеството от години навлезе в ДЕволюция. Хванахме се за материалното и комерсиалните капанчета на бизнеса. изобщо не ни пука, че докато една част от Човечеството гладува/особено деца/ , то останалата изхвърля тонове храна.
  Хомо сапиенс забрави основното си предназначение. Да бъде човек.
  Май не е трябвало да слизаме от дърветата. Или сме забравили да вземем душите си със себе си.
  Ей така, за черни дни. Като тези. И бъдещите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#14] от "Реми":

  Постиженията на Сапиенс през 21 век са неоспорими и безспорни. По малко войни,убииства и престъпления,увеличаваща се продължителност на живот и качество на медицинското обслужване,осъзнаване на важноста на човешкия живот и неговата уникалност,увеличаване на качеството на живот на всеки от нас. Все неща които вече не се нуждаят от доказателства,разбира се това е само началото и зависи от нас как ще продължим

  klimentm
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Въпрос на жизнен опит, лични наблюдения...всеки има право да пречупва събития през собствената си призма.
  И ако сега не се научин на човещина и смирение, дотук бяхме.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Не знам това дали ще е достатъчно да се събудим.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Смъртоносните епидемии тръгнали от Китай са десетки. Ето последните шест - ТОРС, Азиатски грип, Вирус Херпес B, птичи грип, свински грип и коронавирус. Най-пагубна и най-известна обаче е чумата. Черната смърт се е зародила по улиците Гуанджоу и е пренесена от монголските орди до Европа през през 1347 г. Тя отнема живота на 40% (според някои източници 60%) от населението на нашия континент. Гризачът, върху който тя паразитира е черният плъх. Както повечето от нас знаят китайците са най-мръсният народ на планетата и ядат дори плъхове. Сегашната пандемия започва разпространението си от пазар в град Ухан, който е известен с нелегалните продажби на диви животни, разбирай всякакви гадости. Който има глава да мисли, нека мисли.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той е доктор на философските науки,"

  Това буквален превод на PhD ли е?

  Защото страницата му в UPenn твърди, че е доктор на славянските науки.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мизийски":

  ++++++ Добро четиво за глобалистите (ако са все още живи!)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мизийски":

  "Смъртоносните епидемии тръгнали от Китай са десетки..."


  Когато правите подобни стигматизиращи изказвания е добре да можете да ги подкрепите с факти, иначе рискувате да изпаднете в голословие. А фактите в случая съвсем не са на ваша страна.

  Може да прегледате този линк. Вижте колко пъти се среща думата "China" в таблицата и сами си направете изводите.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemicsе

 25. 25 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "Реми":

  потиженията - от пот и унижение ли иде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK