Коронавирус в България: 10 съвета как да не хванем диктатура

Защо България не подкрепи 13-те държави от ЕС, които вчера излязоха с декларация, че извънредното положение не бива да се използва неправомерно за суспендиране на демокрацията?

© Цветелина Белутова, Капитал

Защо България не подкрепи 13-те държави от ЕС, които вчера излязоха с декларация, че извънредното положение не бива да се използва неправомерно за суспендиране на демокрацията?Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".


Докато се страхуваме от коронавируса и съвсем основателно се пазим от него, има опасност да хванем диктатура. Унгарците вече го направиха: там парламентът даде безсрочни правомощия на Виктор Орбан да управлява с декрети, без никакъв контрол от страна на законодателния орган. Технически това е диктатура. Или поне трайно суспендиране на демокрацията в държава - членка на ЕС.


На фона на тази тревожна новина възниква следното питане: защо България не подкрепи 13-те държави от ЕС, които вчера излязоха с декларация, че извънредното положение не бива да се използва неправомерно за суспендиране на демокрацията? Да не би да се готвим и ние да я замразим като Орбан - или просто му съчувстваме в предприетото начинание?
Надявам се, че плановете не са такива, но все пак е редно да си припомним мерките, които трябва да предприемем, за да не пипнем и ние диктатура. Те касаят и политиците, и медиите, и обществото като цяло. Разбира се, необходима е завишена лична и публична хигиена, както и строго социално дистанциране от преносители (местни и хибридни) на антидемокрация. Но преди всичко е необходимо да покажем зрялост - тоест способност да ценим личната си свобода и народното самоуправление.


1. Ако ще се продължава извънредното положение, да не е с повече от месец.


Народното събрание (НС) трябва да се произнесе по необходимостта от такава мярка, както и да направи анализ на ефективността на предприетото дотук.


2. НС да функционира по време на извънредното положение.


Парламентът не е ресторант, който може да бъде затворен по здравни и хигиенни причини. Държавата има ресурси да гарантира функционирането на висшия си орган, който е призван да законодателства, но и да контролира изпълнителната власт. Псевдолегалистките извинения с конституцията, за да се затвори парламентът, са нелепи. Вярно е, че основният закон изисква НС да взима решения с мнозинство от присъстващите, но за да се присъства на дадено гласуване, не е необходимо то да се случва в тази или онази зала или всички да са в едно затворено помещение. Нищо не пречи да има лично гласуване с писмени бюлетини от кабинетите на депутатите, а обсъжданията да се провеждат онлайн в подходящи платформи.


3. Конституционният съд (КС) внимателно да следи съобразността на приетите мерки.


Не бива да забравяме, че имаме КС. Извънредното положение не е цялостно суспендиране на гражданските и политическите права и на конституционните принципи в страната. Каквито и ограничения да се налагат, те не бива да отиват отвъд необходимото за постигане на медицинските цели. Един допълнителен контрол от страна на КС по тези въпроси никак не е излишен в сегашната ситуация.


4. Съдебната власт да не спира да контролира действията на правителството и прокуратурата.


Извънредното положение не е разрешение за полицията и репресивните органи на властта да тормозят гражданите. Съдилищата не бива да спират да функционират, нито пък да са сервилни и беззъби към действията на държавните служители. И с добри намерения може да се стигне до неоправдано нарушаване на правата на хората. Именно съдиите са призвани да санкционират подобни извращения.


5. Опасност от разправа с неудобните и с политическите опоненти.


И преди извънредното положение определени органи (като прокуратурата и КПКОНПИ) си позволяваха да действат като инструмент за разправа с политически или медийно неудобни хора. Извънредното положение и суматохата около него не бива да се превръщат в картбланш за продължаването и засилването на подобни действия, както в случая с преследването на Прокопиеви. Те, изглежда, са подложени на нова порция тормоз заради дързостта си да притежават несервилни към властта медии.


6. Полиция, прокуратура и съд да бранят свободата на словото с повишено внимание.


Известният журналист Слави Ангелов беше пребит насред София. Това грозно и опасно престъпление и до днес остава неразкрито и ненаказано. Извънредното положение не бива да служи като извинение за лежерно отношение към сплашването на медиите.


7. Никаква дерогация на Европейската конвенция за правата на човека.


Съдът в Страсбург има инструменти, с които да оцени дали ограничаването на определени права е било необходимо за опазването на общественото здраве. Цялостна дерогация на конвенцията е неоправдана.


8. Качествената журналистика да бъде подкрепена.


В извънредното положение правителството и мнозинството се чувстват длъжни да въвеждат нови и нови забрани и наказания за "невярна информация", разпространение на паника и т.н. Това е грешен подход, който може лесно да доведе до злоупотреба. Макар че при нас (засега) бе избегнат унгарският вариант с налагането на затвор за умишлено невярно отразяване на ситуацията с коронавируса, казусът "Костадин Костадинов" показва, че и тук злоупотреби са възможни. Колкото и да са неприемливи хибридните възгледи на лидера на "Възраждане", не може просто така да му се забрани да критикува мерки на властта, които счита за неадекватни. Тук директна държавна цензура не бива да се прилага, а трябва просто да се окуражават качествените медии, които не тиражират подобни твърдения или им противопоставят убедителни контрааргументи. За съжаление управляващите не спират да дават интервюта (и държавни пари за реклама) на парцаливи кафяви медии, в които твърдения като на споменатия господин се срещат под път и над път. "Журналистите" от тези медии пък са обикновено винаги първите на брифингите и локумингите на правителството. Стана традиция (и пиар стратегия на тези издания) те първи да задават тенденциозните си, арогантни и глупави въпроси, които успяха вече неколкократно да вбесят Борисов и да втрещят Мутафчийски. Да гониш Костадинов с прокуратура, а да си отглеждаш екземпляри, които любовно наричаш "мисирки" и в чиито глави кръжат основно Костадинови мисли, е някаква странна форма на шизофрения. В Полша качествената и авторитетна "Газета виборча" е увеличила сериозно броя на абонаментите си по време на кризата. Време е и ние като общество да се замислим каква журналистика искаме.


9. Правителството да изработи план за излизане от извънредната ситуация.


Колкото и да е трудно, време е управляващите да помислят и за излизането от кризата. И китайският, и италианският опит показват, че колкото и да е тежка епидемията, до два месеца тя достига кулминацията си. Хората трябва да имат представа за времевия хоризонт - какво и кога ги очаква. Пределно ясно е, че карантината не може да продължи вечно.


10. Демокрацията често се е срутвала при тежка икономическа криза.


И накрая: от особена важност е да се избегне катастрофално икономическо срутване. Това е голяма, отделна тема. България трябва максимално добре да използва както собствения си ресурс, така и да съдейства за координирани мерки на ниво ЕС и еврозона. Тъй като мащабът на кризата е голям, ще ни трябват и външни буфери, стимули и гаранции. По всички тези въпроси е необходим енергичен политически дебат - вътрешен и в рамките на ЕС, който не бива да се карантинира.


Накратко: конституцията може и трябва да бъде интерпретирана така, че да се запази нейният дух - върховенството на парламента и на правото. Този дух не бива да се умъртвява при първия полъх на извънредност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално
 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ако бях гербер, щех да се моля на Смилов всеки ден да пуска статии - толко е обратен на намеренията си, че чак е учудващо как такъв иначе семпъл в изказа камсамолец съумява да е толко ефективен челник на герберизъма

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "8. Качествената журналистика да бъде подкрепена."
  С некой леф ли? За да стане още по "независима".

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#2] от "hhhuuunnnn":

  Ти СИ гербераст !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  За пореден път се убеждавам, че левите мозъци са необратимо увредени.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Весело

  Прав си Смилов - България в момента се управлява от Триумвирата на тримата генерали!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Отдавна сте омръзнали на всички. Развалената плоча дори вече не е досадна, вече никой не ви обръща внимание.

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  След Черепа,сега Костя Копейкин ли ще браним от злата прокуратура?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мизийски":

  Още един от Хора на милицията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Смилов се върна към старата си любоф към нумерирането.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  всеки си търси 15-те минути слава

 13. 13 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 563 Весело

  Влечението към писането на слово в доста случаи е непреодолимо силно, макар и несподелено от публиката.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  По-интересно е да ни каже кое от десетте е нарушено от Орбан досега. Ама конкретно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  10. Демокрацията често се е срутвала при тежка икономическа криза.

  Същото се отнася и за тираниите. И то в по-голяма степен...

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  10. Демокрацията често се е срутвала при тежка икономическа криза.

  Същото се отнася и за тираниите. И то в по-голяма степен...

 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Никой не го отразява от гражданството,той обаче си е намерил тук трибуна и се цепи!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Е, не сме диктатура, както и не сме нормална демокрация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Съвет 11.
  Взривяване на информационния хъб Китай-Русия-България.
  Невидимият враг е най-опасен. Единствено комунистическата власт се справя с него.
  Какво ли щеше да се случи с режима в Китай, ако медиите не бяха под контрол по време на стачките в Хонконг?!
  Беден народ лесно се управлява.

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Смислов облъчва повече от Кашпировски навремето, Корни ще ушие знамето, а той гордо ще го развява. Най-големите диктатори винаги идват след призива:"Демокрацията е в опасност!".

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя само с това се занимава.

  niki
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на block
  block
  Рейтинг: 777 Неутрално

  След Черепа,сега Костя Копейкин ли ще браним от злата прокуратура?
  —цитат от коментар 9 на uvtest


  проблема не е, че прокуратурата е погнала черепа или копейкин а начина по който го прави! ако всичко е наред и процедури и закон са спазени и най важното - главния прокурор да има някакъв механизъм за контрол който да му виси над главата, защо да не ги погнат. иначе става от типа - ама бият наште... после ама айде да биеме техните

 26. 26 Профил на block
  block
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мизийски":Още един от Хора на милицията.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  ами боклучета

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  И после като умрат много хора кой ще е виновен съда дето контролира или правителството дето изпълнява.

 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Весело

  Смислов да пусне една статия с 10 съвета как да не хванем хемороиди от лежане в къщи, повече читатели ще има.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Някои хора имат изключително нереалистична представа за собствената си важност и компетентност. Смилов, Дичев, Бойкикев и останалите на соросоидна хранилка от по-нисък калибър са отлични примери. Бойкикев искал нещо от парламента, дето няма да го помирише никогаш, тоя обяснява как да се пазела демокрацията, остава Дичев да се изока нещо на тема ЕС и Орбан примерно, за да е гротеската пълна.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 360 Весело

  уффф само тоя от дежурната група "специалисти" не се беше обаждал скоро:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 31. 31 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 780 Неутрално

  В статията разбира се има Унгария и репресираният Патрон

 32. 32 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "защо България не подкрепи 13-те държави от ЕС, които вчера излязоха с декларация, че извънредното положение не бива да се използва неправомерно за суспендиране на демокрацията?"

  Първо, защото на България не й е работа да се бърка на едно законно избрано правителство в условията на пандемия и второ, засега навсякъде има извънредно положение и когато опасността от вируса изчезне, чак тогава може да се говори за превишаване на пълномощия ако извънредното положение не се отмени.

 33. 33 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Гледам много хора не спират да ръкопляскат, докато ги превръщат в затворници.
  Хубаво е човек да чете и осмисли това, което е написано, а не само "остроумно" да коментира автора.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 34. 34 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  А, да! Защо само 13 държави са подкрепили декларацията? А? Те не са дори и половината от всички държави от ЕС.

 35. 35 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  ДВ се мятат на всяка тема за Орбан като мастии на кокал.
  Ако няма поне една статия за льошия диктатор ядящ деца на закуска, АзБ може и да спре кранчето.
  А най ме разсмя лафа за качествената журналистика. Явно смиловчетата се имат за качествени журналя :) :) :)

  Ами не са, просто не са :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  ДВ се мятат на всяка тема за Орбан като мастии на кокал.Ако няма поне една статия за льошия диктатор ядящ деца на закуска, АзБ може и да спре кранчето.А най ме разсмя лафа за качествената журналистика. Явно смиловчетата се имат за качествени журналя :) :) :)Ами не са, просто не са :)
  —цитат от коментар 35 на dgd


  Като чета какво пишеш си любител на димктатурите. Само внимавай какво си пожелаваш , може да ти се случи

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ,,Коронавирус в България: 10 съвета как да не хванем диктатура,,

  Даниелчо, ти не знаеш ли, че да нарежда за извънредно положение в страната е в прерогатива на Президента, вицепрезидента и най накрая, ако те двамата нямат физическата възможност да го направят чак тогава премиерът дава заповед за извънредно положение. Ама както се вижда нашият Президент не се е посъветвал нито с вицепрезидента, нито с премиера и изтърва коня у ряката, та премиерът требеше да са сети, че заповедта му да премине през НС за да няма нарушение на правото

 38. 38 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Норман гранц има акунт във Фейсбук: https://www.facebook.com/Normangranzz и коментира в страницата на Дневник:https://www.facebook.com/dnevnik/
  —цитат от коментар 23 на Мунчету на Боeку


  Е та?

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 659 Разстроено

  Пълно е с хора, които мечтаят за диктатура, но всъщност се виждат като риби-прилепала от страната на диктатора, а не като обекти на диктаторските последици.
  Но когато на тях им се случи, ще поумнеят, но много късно.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ,Коронавирус в България: 10 съвета как да не хванем диктатура,,

  Даниелчо, а защо Президенто ни са сети да издаде заповед за преминаване в извънредно положение, та чак премиерът требеше да я издаде. И то добре, че на време я издаде, че иначе Италия, Испания щеши да ни дишат праха

 42. 42 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#1] от "Роси":


  Става ли със съвети?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  КВи съвети ма Роске!? Прочети статията преди да се изходиш по нея!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 43. 43 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 592 Весело

  Семейство Запор-копиеви ъфкорс не е забравено.

 44. 44 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#5] от "Мизийски":Още един от Хора на милицията.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Ма само как ги усещаш милиционерите! НЕма начин да не си бил портиер във второ районно. Помислих си и за личен състав, но за това се иска поне малко......

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#33] от "The Shadow":

  “ Хубаво е човек да чете и осмисли това, което е написано, а не само "остроумно" да коментира автора.”
  ——
  Вие, изглежда, сте пропуснали кой е автора или не сте чели нищо предишно от него. То, предупреждението (дисклеймъра) си е в началото: “ Даниел Смилов” ... и е повторено дори: “Дойче веле” ...т.е. “минавайте направо към коментарите”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Kotaranz":

  “ Норман гранц има акунт във Фейсбук”
  ——
  А, бе, Тайпи, къф е тоя нездрав интерес към Грънчо?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  България не е подписала декларацията, защото е адресат, а не автор на призивите там. Получател, а не подател.
  Не мисля, че някой е канил ББ да подпише, та той да тръгне да отказва. Не е такъв човек.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 53. 53 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Един мислещ човек - ПИТА ВЛАСТТА?!
  https://plovdivmedia.bg/150510.html #.XoWM4I8G7To.facebook

 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":
  А също така тираните са идвали по време на криза. Зависи дали кризата е в началото или края на кризата.

 55. 55 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Този апологет на либералната сЛободия явно няма да остане безработен - хранениците на Сорос са надлежно обгрижвани дори в сегашната ситуация. Защо ли ми напомня за времената на "активните борци"?

  Не отговарям на хейтъри.
 56. 56 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщост съвета е само един. Стискайте здраво кълките и се молете да не ви налегне диктатурата.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Каква диктатура сънувате непрекъснато ти и неколцина лилави адвоката!? Как ще я наложи ББ с двадесетината си процента на избори, при тези отворени медии и разпасано говорене в държавата?

 61. 61 Профил на ИдиотСтаврев
  ИдиотСтаврев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel":

  Относно онова за бондовете - нямам мераци в тази посока, просто съм любопитен до къде могат да стигнат нещата с отрицателните лихви и има ли breaking point. Имам усещането, че се започва нещо много голямо, за което още не е написана дебела книга с "умна" икономическа теория в нея. Всъщност каквато и да е теория.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  "8. Качествената журналистика да бъде подкрепена."

  Проблемът в България е, че всеки, който употреби "качествена журналистика", се смята за част от нея. А на практика е тъкмо обратното- тези, които народът не приема не само като качествени, но и въобще като журналисти, най-много размахват този оксиморон.
  Но у нас това е широко застъпено. Най-корумпираните най-много крещят срещу корупцията, най- неграмотните най-много се репчат срещу еднокнижниците, най- крадливите най- силно викат "Дръжте крадеца", издулите се до шевовете с антибългарска злоба ще се спукат от грижи за България, ДС-агенти и техни издънки размахват по форумите до посиняване знамето на антикомунизма...
  И т.н. и т.н.
  И, по философията на автора, всичко това трябва да бъде подкрепено... Не знам, дали ще се намерят балъци. Аз поне не искам да ме смятат за такъв!
  Виж, дебил- става, приемам го! Но това вече е от друга опера. И тя не е от репертоара на умнокресливите.

 64. 64 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#33] от "The Shadow":

  "Хубаво е човек да чете и осмисли това, което е написано, а не само "остроумно" да коментира автора."

  Текст ли бе да го осмислиш,
  текст ли бе да го разровиш,
  ровнеш ли го, ще мирише
  и ще горчи като отрова...
  (Да ми прости Вапцаров)

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мунчету на Боeку":

  “ Тос ней Тайпито”
  ——
  Щом тъй кайш, немаа лъиш я. Ама твоя портрет е по-убаф от неговия, тъй че ни са коси

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#51] от "Willy Messerschmitt":

  "Боже колко откровени лумпени от ПИК и Блиц са прописали в Дневник!!!"
  Пише, че е от Дойче веле. Иначе авторът се подвизава във Философския факултет като гуру по конституционното право и затова списва в Култура.бг. Тъй да се каже, няма нищо общо с правото, още по-малко с Конституцията -
  "3. Конституционният съд (КС) внимателно да следи съобразността на приетите мерки.
  Един допълнителен контрол от страна на КС по тези въпроси никак не е излишен в сегашната ситуация."
  нема нищо общо с чл. 12 от Закона за Конституционния съд
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2132575745
  Философски бози, сър!

 69. 69 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#61] от "ИдиотСтаврев":

  “ Имам усещането, че се започва нещо много голямо, за което още не е написана дебела книга с "умна" икономическа теория в нея.”
  ——
  Една поне е написана, другите сигурно ще си счупят пръстите да печатат по-бързо. “ Capital et idéologie.” Аз си я взех първо на стандартен носител, ама като почнах да я чета, забелязах, че е над 1,300 страници и превключих на аудио... “само” 48 часа. Ама кат на закатанчиха по къщята и запецнах на 1ва глава.

  А туй, голямото, то се случва веднъж секи близо 10 години... върнете се мислено назад във времето... не по книжки, а по своите си лични спомени. Business/ Economic/Market cycle... my ass ... feeding time, that’s it... Гергьовден, празникът на Овчаря, денят на “У-мълчаването на агнетата” и офцете.

  Ама така си требе. Нещо лично ... и нелицеприятно, кво да се прави ... право куме та в ... огледалото. Последната май, година на стария свят, аз като прегладняла студентка се нареждам на опашка в един работнически стол в Подуене. Пред мен — групичка работници. Приказват си нещо хората, движат се полека накъмто касата, мене очите ми в шницелите. И тогава друга група застана зад мене. И те си гледат работата, никой не ме закача за нищо, приказват си за свои си работи. И тогава, изведнъж, сякаш ми се отпушиха ушите и ги ЧУХ за какво си приказват... усетих, че се задушавам, че ми няма въздуха, зарязах таблата и шницела и се чупих.

  “Пази боже сляпо да прогледа” и “сяка жаба да си знае гьола”. Да му мислят, обаче, поповите лъжички. Кво искам да кажа — ами ква-ква.

  Сички книги трябва да са под ключ, някои — с по няколко катинара, и със ограничен достъп само за вече увредените

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 70. 70 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мунчету на Боeку":

  “ а аз си мислех кат да имам стил”
  ——
  По ника посрещат, по стила изпращат, така е

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 71. 71 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Даниел Смилов ще го направим почетен член на ГЕРБ! Каквото напише все е от полза на управляващите, защото всички виждат, колко нефелни са другите кандидати да управляват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 72. 72 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Без съветите на др. Смилов българската демокрация ще загине!

 73. 73 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#39] от "Rhapsody of Fire": "Пълно е с хора, които мечтаят за диктатура"
  - Мечтае се за нещо, което го няма. От както съществува човечеството, все с диктатура се управлява. Различните наименования не променят същноста. Зная, че този факт трудно се схваща, но е така. Примери. "Цивилизованите" диктатори затвориха около 3 млд. хора по къщите, с оправданието, че ги спасяват от разбеснели се буболечки. Маскираха почти цялото човечество и го обвиниха индиректно, че не си мие ръцете. Че общата смъртност всяка година е една и съща, се оказа без значение. "Нецивилизованите" диктатори от Швеция пък призоваха населението да си живее живота и въпреки че броя на заразените расте, нищо особено не се случва. Хората се раждат и умират, а в промеждутъка, наречен живот, работят. В Туркменистан съвсем диктаторски забраниха това, което други диктатури наложиха силово. Който носи маска, санкции. За капак забраниха употребата на думата коронавирус. Няма тестове, няма паника, но диктатура бол, както и да го погледнеш. Извод:"Каквато и диктатура да предложиш на хомо сапиенс, винаги е за." Мийте си ръцете!

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":


  Става ли със съвети?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  При това, даже и да са най-правилните, кой ще ги изпълни - вижте съвет №6:
  Полиция, прокуратура и съд да "бранят" свободата на словото - да чакаме от тях, особено от първите две да свършат тази работа е...меко казано наивно.

 75. 75 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моят любим термин за екземпляри като Смилов е "писач". Разбира се той е един от многото, довели журналиститката до състоянието си на "аутсайдер" , както и медиите, които разчитат на подобни социопати.

 76. 76 Профил на block
  block
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel":

  усещам как не е имало отклик на чувства и някой е обиден

 77. 77 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Искате да кажете, че в последните 11 години не е имало диктатура ли?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 78. 78 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  4. Съдебната власт да не спира да контролира действията на правителството и прокуратурата.

  Ало, Смилов, да ти пикам на титлата "конституционалист" - според Конституцията на РБ прокуратурата е част от съдебната власт, не знайш ли, а чедо! Правиш ли разлика, видни, о, ти специалисте по конституционно право, между съд и съдебна власт?
  Такива са им на този сайт видните "специалисти".

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на block
  block
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#76] от "block":“ усещам как не е имало отклик на чувства и някой е обиден”——Не ти ли омръзна тая шизофрения с многото акаунти, бе Грънчо? Никъде не мойш да скри дребната си душица
  —цитат от коментар 79 на Gretel


  в смисъл?

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абсолютна тъпотия.

  Тоя въобще не се сеща, че след 2 седмици може да няма парламент.
  Вируса, не че нещо.
  И тогава като няма парламент ни заем може да се гласува, ни удължаване на извънредно положение.о

  Диктатура можело да стане. Алооо, не може бе.
  Няма кой да я поддържа. Нямаме полиция и военни. Как ще стане?

  Писна ми от простотии от ФБ, от форуми, от Резидентство.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK