И докторите "обичат децата си"

Хипократовата клетва не изключва прилагането на здрав разум и лична преценка от страна на лекарите.

© Цветелина Белутова, Капитал

Хипократовата клетва не изключва прилагането на здрав разум и лична преценка от страна на лекарите.Адвокат Елена Тодорова е от софийския офис на европейската правна кантора Schoenherr, който работи от 2004 г. Текстът й е по повод казуса с двамата пловдивски лекари, които през март публично се оплакаха от липсата на предпазни средства и добра организация на работа в условията на епидемия от коронавирус и се оказаха разследвани за всяване на паника. По информация на "Свободна Европа" става въпрос за случай с възрастна пациентка в тежко състояние в болница "Св. Мина" в Пловдив, която има симптоми, подобни на пневмония от коронавирус, но лекарите нямат възможност да я тестват. Ден по-късно жената умира от белодробна емболия, а направеното дни след смъртта ѝ изследване за COVID-19 дава отрицателен резултат. Междувременно завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Цветан Деведжиев и колегата му д-р Румен Стоилов пишат отворено писмо до областния управител и ръководител на кризисния щаб в града Дани Каназирева. В резултат от него "Св. Мина" получава няколко дарения с предпазни средства, а с голямо закъснение - и писмени инструкции как да действа при случай на коронавирус. Прокуратурата обаче се самосезира срещу лекарите.


В заглавието е използвана парафраза на част от песен на Стинг.


Повод за тази статия е информацията в медиите, че прокуратурата разследва лекарите от болница "Св. Мина" в Пловдив. "Св. Мина" е определена от кризисния щаб като болница, приемаща пациенти със съмнения за covid-19. Лекари от "Св. Мина" уведомиха чрез отворено писмо, че не са инструктирани за прилагането на протокола за прием и лекуване на болни с covid-19, както и че болницата не разполага с необходимите лични предпазни средства, с които да работят.
Права при "извънредно положение"


За първи път от Втората световна война насам България се намира в "извънредно положение". Почти няма живи юристи, които да споделят практически опит как "извънредното положение" се отразява на правата ни. Нещо повече, почти няма юристи, които да могат да си представят до каква степен едно "извънредно положение" въздейства върху онези права, с които сме свикнали да живеем. Спомняме си може би най-вече горещите дебати по приемането на член 57, ал. 3 от конституцията.


Според специалистите по конституционно право "извънредното положение" суспендира всички гарантирани от Конституцията на Република България права, освен правата по член 28, 29, 31, 32 и 37. Правата, които остават незасегнати, са правото на живот, правото никой да не може да бъде подлаган на мъчения, жестоко или унизително отношение или на медицински опити без доброволното му писмено съгласие, правото на справедлив наказателен процес, презумпцията за невинност в наказателното производство, правото на личен живот и на защита срещу посегателства против личния и семейния живот, честта и достойнството, както и правото на свобода на мисълта, на съвестта и на вероизповеданията.


Казано накратко, дори в условията на "извънредно положение" гражданин на Република България може да откаже да извършва определени дейности, ако тези дейности застрашават живота му или живота на семейството му. Това важи както за лекарите и медицинските сестри в болница "Св. Мина", така и за полицаите, за шофьорите в публичния транспорт, аптекарите, куриерите и всички професии, които на практика поддържат живота в страната в момента. Освен това всеки гражданин на Република България има право да изкаже мисълта си по съвест, а това включва и правото на всеки да изрази недоволство, да протестира.


Въпросът за професионалната етика


Всички сме чували за Хипократовата клетва. Колко нелекари обаче са наясно, че тя не изключва прилагането на здрав разум и лична преценка от страна на лекарите.


В допълнение, съгласно Кодексa за професионална етика, лекарят може да откаже лечение и консултация, когато липсват условия за изпълнение на професионалните му права и задължения или когато има пряка заплаха за здравето и живота му.


Що се касае за (медицински) персонал ангажиран на трудов договор, съгласно Кодекса на труда (чл. 284), Закона за здравословни и безопасни условия на труд (чл. 36) и Наредба 3 за минималните изисквания за безопасност, работодателят е задължен да осигурява безплатни лични предпазни средства във всички места, където осъществяването на трудова дейност е свързана с риск за здравето и безопасността на работниците. Нещо повече, Кодексът на труда забранява на работодателите да предоставят замяна на личните предпазни средства с тяхната парична равностойност и разрешава на работника и служителя да откаже изпълнението на работата си, когато възниква сериозна и непосредствена опасност за живота и здравето му. Кодексът на труда също така вменява на работник и служителя задължение да уведоми работодателя си, когато преустановява работата си поради заплаха за живота и здравето. Няма изрична разпоредба, кой начин на уведомяване е законен и кой не е. Оттук, не съществува забрана уведомяването на работодателя (дори ако това е държавата или общината) да бъде извършено под формата на "отворено писмо".


В условия на неработещи съдилища упражняването на правото е затруднено, контролът за законосъобразност също. Нека не забравяме, че "извънредното положение" не налага забрана върху възможността за преценка, както на лекарите, така и на юристите в прокуратурата и органите за досъдебното производство. В крайна сметка, както казва Стинг, "няма монопол върху здравия разум".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Абе влизането в болница стана равносилно но отвличане. Ако не ти дръпнат едни 2-3000 лева минимум те оставят на орисията ти.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  "лекарят може да откаже лечение и консултация, когато липсват условия за изпълнение на професионалните му права и задължения или когато има пряка заплаха за здравето и живота му"
  Естествено, че може, отишъл е на работа, а не да умира или да се разболява. Да не говорим, че за техния рискован и уморителен труд стимула е до 1000 лв, а в същото време заплатите на депутатите се увеличават с 1250 лв, за да даряват. Защо трябва депутатите да даряват, да се отпуснат пари директно там, където трябва.

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  За съжаление здравият разум е стока по-дефицитна дори от предпазните маски и тоалетната хАртия....

  А овластените по цял свят не обичат да им се казва публично че “царят е гол”...
  Важното е да се подкрепят тези достойни хора , които хем имат здрав разум, хем са професионалисти, хем имат позиция неудобна, която отстояват...
  Примери много - от тези лекари в Пловдив до капитана на самолетоносач, който поиска евакуирането му след заболяване на над 100 души (от 4000) който е суспендиран...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 508 Неутрално

  В нормалните държави, в момента обявяват лекарите за герои, а при нас им повдигат обвинения, защото имат "нахалството" да кажат, че би било добре да имат маски.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Юридечски тезата е изложена напълно правилно, според моето виждане, но остава все пак една сянка върху моралните основания за подобна постъпка. Ако всеки от нас в своята работа се хване за буквата и текста на законите, правилата и правилниците, живота просто ще спре и всички ще го закъсаме.
  А когато става дума за болници здраве, медицински услуги, границите между съвест, правила, морал, че и търговия става наистина тънки.

 7. 7 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  смисъла от Хипократовата клетва е като отидеш с трънче при лекаря да ти го извади, той да не те накара в замяна да му прехвърлиш цялата си собственост и себе си като собственост
  бих препоръчал на лекарите масово да си вземат отпуск по болест и да не си рискуват живота за пет стотинки, когато отменят извънредното положение да се върнат ако получат нормални заплати

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Некои хора изпаднаха в паника, като у Пловдив..

 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  В нормалните държави, в момента обявяват лекарите за герои, а при нас им повдигат обвинения, защото имат "нахалството" да кажат, че би било добре да имат маски.
  —цитат от коментар 5 на Dexx


  За маските ги подкрепям.

  Но има и нещо друго - на Запад още не съм чул в някоя болница масово да се подават оставки. А там също недостигат предпазните средства. И там (за разлика от тук) наистина е напечено и има съвсем реален риск. Просто хората там имат друго усещане за дълг и професионализъм. Това е все някой години наред да получава заплата като военослужещ и изведнъж ако стане война да каже "Аз бях до тук".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 10. 10 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 483 Неутрално

  и Богатите също плачат

  Да кажем не на педерастията!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK