Работни места в риск: първи поглед върху засегнатите отрасли

Работни места в риск: първи поглед върху засегнатите отрасли

© Цветелина Белутова, КапиталТекстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански загуби, като макроикономическите измерения почти сигурно ще надхвърлят спада след финансовата криза от 2008 г. Тук правим начален опит да очертаем различния тип негативни въздействия върху отделните сектори на икономиката. Базираме оценките си на широк кръг данни за структурата на стопанските отношения, ключовите пазари и продуктовата специализация, като се опитваме да отчитаме и най-новите данни за дейността и затрудненията в различните типове производства. Най-общо, разглеждаме 3 ефекта:


- Пряк (незабавен) ефект. Това е непосредственият ефект от забраните и ограниченията - включват се както вътрешните мерки, например за ресторанти, спортни и културни прояви, търговски центрове, така външни, например ограничения в пътувания в чужбина, отменени полети и др.
- Косвен (средносрочен) ефект. Тук обобщаваме различните непреки въздействия, които с голяма вероятност ще се проявят в месеците, следващи отмяната или смекчаването на преките забрани за дейност и ограничения пред социалния живот. Последиците ще са както от спряната работа и понесените загуби заради противоепидемичните мерки, така и заради неизбежната промяна в структурата на потребление и очаквания спад на заетостта и доходите.


- Зависимост от външни пазари. Независимо дали става въпрос за незабавни и средносрочни въздействия, за някои отрасли водеща е динамиката на вътрешния пазар, докато за други решаващо е възстановяването на дейността и поръчките на чуждестранните партньори.


Силата на въздействията илюстрираме чрез оценка в 3 степени: "слабо" (1), "средно" (2) и "силно" (3). Оценките трябва да се приемат с голяма доза условност, като отправна точка за дискусия, и ще бъдат динамично променяни при получаване на актуални данни за развитието на кризата. Същевременно отчитаме, че всички сфери на стопански и обществен живот ще претърпят трансформация, включително и публичните услуги, и следователно дори дейностите, за които прогнозираме "слаб" ефект, почти сигурно ще понесат финансови щети и ще се наложи да се адаптират.


Фокусът е върху работните места в риск, като в таблицата са посочени данни за общия брой на наетите лица в отделните икономически дейности. Дейността на самонаетите лица не е отчетена, което предполага, че общата заетост по сектори е по-висока, като това е особено характерно за селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, както и за някои видове професионални услуги. Важно е да се посочи, че дори за силно засегнатите отрасли голяма част от компаниите ще се приспособят и ще успеят да продължат дейността, и съответно ще съхранят част от служители си. В този смисъл "заетост в риск" не трябва да се разглежда като прогноза за очаквано закриване на работни места за целия отрасъл, посочени в таблицата.


Работни места в риск: първи поглед върху засегнатите отрасли

* Селското стопанство се характеризира с голям дял на самонаетите лица
** Данните за 2019 г. са приблизителни, и в двата сектора има значителен брой самонаети лица


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Тоя път поне хубаво са избрали снимката. Не стига, че ресторант, ами и италиански!

  Еретик
 2. 2 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Цялата икономика стана червен картон за Марио Метушев. Горанов каза, че при лошия сценарий 3% спад, а само туризма ни е 10% от БВП. Ръста на безработицата и спада на потреблението ще ударят всички сектори.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Всички отрасли, всички професии са застрашени и всички ще бъдат засегнати. С изключение на най-ненужната професия. С изключение на търтеите. С изключение на държавното чиновниче.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Не спряха да броят стотинки значи ! Абе хора?!?!

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Добива на метални руди слабо зависел от външните пазари. Тия клатик.ци наистина за нищо не стават.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  2008 г. безработица не е имало.
  Сега най-засегнати са някои нехранителни магазините и ресторантите и фирмите свързани с тяхната дейност. Частино е засегната икономиката.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  хм, точно пък селското стопанство при този ръст на цените би трябвало да се изстреля, ако успеят да си задържат работниците де. Иначе приятна таблица

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  И по средата на гова бедствие онези, дето една събота вечер ЕДИНОДУШНО гласуваха да погребат икономиката, а на другия ден - в неделя - ЕДИНОДИШНО си оттеглиха вота ...

  ... решиха да си вдигат заплатите...

  Ето така са ставали революции, граждонски войни, дефенестрации и гилотинирания.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Дон Балон
  Дон Балон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маргиналиии!! Кога ще се научите да работите бе, стига цоца на тоз социал!! Пряк ефект, косвен ефект, работни места нямало, тинтири-минтири. Я бързо мотиката, я. Само цоциал ви в главите.

  Аз съм the best прос голфър айляк
 11. 11 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 554 Неутрално

  хм, точно пък селското стопанство при този ръст на цените би трябвало да се изстреля
  —цитат от коментар 8 на karatista

  Селското стопанство няма да храни милионите чуждестранни туристи тази година, така че и там ще има срив.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#11] от "atropin":

  е тия туристи като не са в България няма да ядат ли? Ще се научат на износ без това беше крайно време

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Дневник, можехте малко по-голяма картинка на таблицата да сложите, като оригиналната от ИПИ например. Изцъклих се докато прочета какво пише във вашата.

  https://ime.bg/images/phpThumb.php?src=/var/images/tablica_empl_040320_1.png&w=730

 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Ще поемете ли курс към въоръжена борба? Зер, много мандри се навъдиха, пролет идва, гората се разлиства, чевермета бол.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Аз от години си работя онлайн от вкъщи. Почивам когато си поискам с чаша Дом периньон на шезлонга на горната тераса или в коженото кресло в библиотеката.
  —цитат от коментар 4 на Norman_Granz


  :)

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на Укроп
  Укроп
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Според една кърджалийска устакярка, заплатите на депутатите щели да останат високи, за да дарявали. Благородници, какво да кажа - трето поколение цървули, чиито дедовци на 09.09.1944 г. са слези от балкана след обяд, като са се качили там сутринта. Не за друго, а за да започнат разкулачването. Гербаджиите и феновете им са неразличими от другарите Живков, Царо, Борисов, Гечев, Гошеф, Таско Ерменков и прочие милиционери.
  Сега остава да мобилизират електората си с тояги, за да вразумяват народа да не вземе да се зарази с корона вирус - например да започнат с разбиването и разграбването на магазини в моловете би било добро начало.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman_Granz":

  “ Аз от години си работя онлайн от вкъщи.”
  ——
  👏😆

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Земеделските производители имат идея. Който е безработен и получава пари от държавата да е задължен да работи през тези месеци в селското стопанство.

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Червеникавият цвят (на таблицата, де) обяснява много неща. А цифричките на заетите по отрасли очертава нация от строителни работници и продавачки. Напраихте го прехода към... кой минал век?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman_Granz":

  И твоята не е никак лесна. Хиляди дамаджани Дом Периньон заминаха, а няма кой да те види, да се похвалиш. Хубаво че е селския форум 😆

 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  За всички бедни и обедняващи в момента, които са загубили надеждата, да кажа, че Доли Партън, едно от 12-те деца на семейството, е видяла за пръв път тоалетна чиния с течаща вода на 12-годишна възраст.
  Сега има стотици милиони, но никога не е забравила какво е да живееш с любов, вместо с много пари и вещи. Та така, сетете се, че нещата се обръщат и престанете да мислите за лошото. Ценете това, което имате, но за което сте забравили.
  https://www.youtube.com/watch?v=h7I_9MMcWvk

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дилема":

  Искаш да акжеш че в САЩ нямат течаша вода и са външни тоалетни в някои части

 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Весело

  Тъй, тъй. Нужници, чалга и любов да има, пък милионите сами ще си дойдат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#22] от "Дилема":Искаш да акжеш че в САЩ нямат течаша вода и са външни тоалетни в някои части
  —цитат от коментар 23 на 1001


  Нещо такова искам да кажа, но не с мои думи, хахаха... Това Доли си го е написала в автобиографията, а и от текста на песента й се вижда.

  Тъй, тъй. Нужници, чалга и любов да има, пък милионите сами ще си дойдат.
  —цитат от коментар 24 на 7777


  Тъй, тъй... Чалгица, гюбеци - така преживяваме, другарю!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 26. 26 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#22] от "Дилема":Искаш да акжеш че в САЩ нямат течаша вода и са външни тоалетни в някои части
  —цитат от коментар 23 на 1001


  Нещо такова искам да кажа, но не с мои думи, хахаха... Това Доли си го е написала в автобиографията, а и от текста на песента й се вижда.

  Тъй, тъй. Нужници, чалга и любов да има, пък милионите сами ще си дойдат.
  —цитат от коментар 24 на 7777


  Тъй, тъй... Чалгица, гюбеци - така преживяваме, другарю!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#25] от "Дилема":

  Радвам се, че сте му намерили колая, другарко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста повърхностен и аматьорски опит за анализ, като почти всичко, което излиза като продукт на този псевдоинститут.

 29. 29 Профил на constantinmitreff
  constantinmitreff
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Дневник, можехте малко по-голяма картинка на таблицата да сложите, като оригиналната от ИПИ например. Изцъклих се докато прочета какво пише във вашата.https://ime.bg/images/phpThumb.php?src=/var/images/tablica_empl_040320_1.png&w=730
  —цитат от коментар 14 на Ом  Доста повърхностен и аматьорски опит за анализ, като почти всичко, което излиза като продукт на този псевдоинститут.
  —цитат от коментар 28 на Python


  Цял "институт" да изцвъка една таблица с данни от НСИ е голямо геройство и професионализъм. Говори за огромна икономическа мисъл. Че даже да сложиш оценки от 1 до 3, да гледаш в тавана и да ги раздаваш. Отделно тази таблица може да бъде подготвена за около три (3) минути от всеки с базови познания по charting techniques в ексел. Лошо, колеги, лошо:)


 30. 30 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ох, добре, че икономиката ни е три реда....

 31. 31 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стагфлация явно е непозната дума за бг джурналята.

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 32. 32 Профил на Марин Маринов
  Марин Маринов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едва ли аз разбирам нещо, че да коментирам - но като чета си мисля, че в държавата само полицията армията БДЖто и не знам още други да са държавни даже църквата не е държавна, но всички частни фирми очакват помощ от държавата днес, даже най-здравите фирми са най- настоятелни. Заема да го вземат, веднага че после може да няма всеки взема и не връща. Сещам се за гърците. Живи здрави бъдете...

 33. 33 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 463 Любопитно

  Всички отрасли, всички професии са застрашени и всички ще бъдат засегнати. С изключение на най-ненужната професия. С изключение на търтеите. С изключение на държавното чиновниче.
  —цитат от коментар 3 на Таралеж


  веро ли? за тва ли маса агенции минаха на 4-часов работен ден?
  Червеникавият цвят (на таблицата, де) обяснява много неща. А цифричките на заетите по отрасли очертава нация от строителни работници и продавачки. Напраихте го прехода към... кой минал век?
  —цитат от коментар 20 на Gretel


  доколкото разбрах и вие сте продавачка, в кой век сте?

 34. 34 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#26:"Дилема"][/quote]

  не знам дали е жива, но в момента требе да е над-90-те, или говорим за преди 80 години в Среден запад. У наше село , да речем, половината се сдобиха с такива последните 10-15 години

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Весело

  Земеделските производители имат идея. Който е безработен и получава пари от държавата да е задължен да работи през тези месеци в селското стопанство.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Поредните*, дето не внимават какво си пожелават. Така де, ако някой не може да си намери работа в града, със сигурност ще им съсипе я трактора, я пръскачката или реколтата ако принудително им стане "ратай".

  ---------------
  *Предполагам, че това е било изср...измислено от нЕкой политик, а не от арендатор или фермер.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Рязка подкрепа за Народния съд ли виждам?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK