"Демократичният" вирус. Колко науки могат да се съберат на върха на COVID-19

Още един парадокс, който е нов за всички нас – хем да приемем своята безпомощност, хем – своята отговорност.

© Юлия Лазарова

Още един парадокс, който е нов за всички нас – хем да приемем своята безпомощност, хем – своята отговорност.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Политиците в много страни днес казват, че пандемията от коронавирус е въпрос "на живот и смърт". Това е екстремен език, но има учени, които го смятат за уместен. Тепърва ще си даваме сметка, че за това, което се случва в момента на целия свят, ще ни трябват гледните точки на много науки.


"Коронавирусът е демократичен, бедността не е", така би звучала днес перифраза на един от популярните изрази на немския социолог Улрих Бек "Бедността е йерархична, смогът е демократичен". Бек е автор на една от най-коментираните модерни теории в социологията - за рисковото общество, в което днес се намираме - новата форма, следваща индустриалното общество. Това е общество, което произвежда все повече "демократични" рискове, тоест те не засягат една или друга група или класа, а всеки и всички. Същевременно рисковото общество произвежда все повече безразличие - на принципа "когато всичко ражда опасности, вече нищо не е опасно."
Наука, която ни е връстник


Доколко опасна е наистина кризата с Covid-19, която преживяваме? Може ли Covid-19 да се превърне в колективна травма и катастрофа? Дали тя ще продължи тенденцията на натрупващото безразличие, или ще я спре?


Факт е, че тези въпроси все още нямат отговори и че отговорите им биха били много комплексни. Ако досега Covid-19 е коментиран предимно от гледна точка на епидемиологията и вирусологията, както и от гледна точка на икономиката, тепърва анализът ще изисква гледните точки на много други науки - социологията, изследванията на катастрофи, психотравматологията.


Изследванията на катастрофи, например, едва от края на 80-те години на миналия век стават част от социалните науки и бележат забележителен скок. Тоест разбирането, че природните катастрофи имат общо с човека и променят нагласите му към света, е част от науката по-малко от половин век.


Днес ние знаем, че възприемането на едно събитие като катастрофа зависи не само от степента на неговата разрушителност, но преди всичко от уязвимостта на засегнатата социално-икономическа система, от доминиращите манталитети и от общественото разделяне на отговорностите.


Истински новото: "невидимата" загуба на възрастен човек


Пародоксално на пръв поглед, но въпросът за смъртта е хем централен и предизвиква цялата мобилизация около Covid-19, хем остава в периферията на нашето внимание. Covid-19 предизвиква всекидневно смъртта на стотици хиляди хора по света. Според Световната здравна организация (СЗО) 95 процента от смъртните случаи в Европа са на хора над 60-годишна възраст. Над половината от починалите са над 80-годишни.


По-голямата част от тези хора са в зенита на живота си. Всички те си отиват без традиционното за нашата цивилизация индивидуално изпращане - траурна церемония, погребение, присъствие на близките. Те си отиват без разказ, без история, все малки елементарни неща на личния траур. Заплахата от зараза и грижата за следващите прави траура невъзможен.


Тъй като ние все още не знаем мащаба на пандемията, колко дълго тя ще бъде с нас, кога ще се намери лекарство, не знаем и колко дълго ще ни съпътстват тези липсващи разкази и какво ще направят те с нас като общество. Това е ново. Тази уязвимост на всички нас е нова. Ако вярваме на израза, че с всеки възрастен човек си отива една библиотека, сега всеки ден от лицето на земята изчезват хиляди библиотеки. Обедняваме безмълвно.


Екстремният език като необходимост


Вероятно има много причини да изтласкваме темата в периферията. Днешното общество, в което се намираме, постоянно ни кара да се занимаваме с други въпроси - как да сме по-дълго млади, как по-дълго да участваме и да консумираме от живота навън. Безпомощността, която съпътства старостта и умирането, не е приятно чувство. Тя изисква поглед навътре.


Мурай Щайн, автор на редица книги върху аналитичната психология на Карл Густав Юнг, предупреждава, че психолозите в момента не могат да дадат надежда. "Ако дадем надежда, то тя ще бъде фалшива надежда". Затова той приема изразите на политиците, заимствани от военната терминология ("въпросът е на живот и на смърт", "ние сме във война"), за напълно адекватни и уместни - "ние имаме нужда от този екстремен език, за да мобилизираме ума, да го фокусираме".


Още един парадокс, който е нов за всички нас - хем да приемем своята безпомощност, хем - своята отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Доколко опасна е наистина кризата с Covid-19, която преживяваме?
  Може ли Covid-19 да се превърне в колективна травма и катастрофа?"

  Вируса вече е колективна травма и катастрофа. Някой да го каже на
  другарката от Свободна Европа.

  " Covid-19 предизвиква всекидневно смъртта на стотици хиляди хора по света."

  И това ли е по според СЗО?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Цитат:
  Covid-19 предизвиква всекидневно смъртта на стотици хиляди хора по света.
  --------

  За мен короната продължава да си е дибидюс...

 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Стотици хиляди дневно ли станаха бре? Едните лъготят,тия мажат след тях,баси!Журналята нещо не са си синхронизирали опорките. Тая да не е за края на април бе?

 4. 4 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Хубава статия ! Но няма да се хареса на консуматорската снобария от целия политически спектър в страната . Богатите не обичат бедните защото виждат себе си без пари , младите не обичат старите защото виждат себе си след 30-40-50 години , здравите не обичат болните защото знаят че и те могат да се разболеят !

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Тва като вица ,дето сабахлем на 9/11 .Звъни израелския премиер в Белия Дом и казва:"Господин президент ,съболезнования за загиналите в атентата срещу кулите близнаци. Ако можем с нещо да помогнем...","Кви кули бе ,кви атентати?!" "Опа ,то у вас още няма седем бе,извинете,часова разлика..."

 6. 6 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 365 Неутрално

  "... с всеки възрастен човек си отива една библиотека..."
  ...
  Много точно казано!

 7. 7 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Covid-19 предизвиква всекидневно смъртта на стотици хиляди хора по света."

  Що за глупост?

  И какво значи "в зенита" на живота си? Да не се има предвид "в залеза"?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на hjz08488654
  hjz08488654
  Рейтинг: 33 Весело

  Къде е Църквата сега да обясни на всички, че Бог ни наказва за греховете ни. Да се смирим и да приемем, че ще прибере при себе си толкова от нас, колкото пожелае. Останалите да не се крием, а да се оставим на божията милост....

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dankol":

  "убава статия ! Но няма да се хареса на консуматорската снобария от целия политически спектър в страната . Богатите не обичат бедните защото виждат себе си без пари , младите не обичат старите защото виждат себе си след 30-40-50 години , здравите не обичат болните защото знаят че и те могат да се разболеят !"
  ==========
  Всъщност, ти си го казал по-добре от статията.

  Еретик
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  Според специалисти, свинския грип е по - смъртоносен от сегашния вирус. Тогава нямаше извънредно положение, шаш и паника. Защо е тази психоза сега?

 12. 12 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Според специалисти, свинския грип е по - смъртоносен от сегашния вирус. Тогава нямаше извънредно положение, шаш и паника. Защо е тази психоза сега?
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Вируса на Ебола имаше смъртност над 60% и пак нямаше психоза. Въпроса е не колко е смъртоносен даден вирус, а колко се разпространен и колко лесно се заразява. Короната вече е буквално в цял свят, а болните вече гонят 1 300 000 с тенденция до края на др седмица да са над 2 000 000.

 13. 13 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "hjz08488654":

  Ако Бог ни наказва за греховете, то тогава защо убийците и другите престъпници си живеят и нищо не им се случва? Защо умират или страдат от тежки болести невинни деца и млади хора?
  Подобни твърдения за Божие наказание са гавра с болните и страдащите, демек заслужили са си го! Още по-идиотското обяснение, че са наказани за грехове на предците.
  Ако имаше справедливо възмездие за греховете нямаше да има полиция, съд и затвори.

 14. 14 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Всъщност изобщо не сме на война, ние сме само на военно учение, организирано от страхливи и неуки командири. Корумпираният вирус не е нищо повече от парче генетичен код, произведен от човешки клетки в случая. И не ни е обявил война, друг е въпросът дали човечеството не си е обявило война на самото себе си. Просто заради гъстотата на населението на някои места, на същите тези места се пръкват и за в бъдеще ще се пръкват все повече подобни вируси. Но въпреки тях човечеството няма да изчезне, накрая ще се окаже, че гъстотата на населението си има Горна граница и се саморегулира. Казах...

  73! Go Go
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Ми демократичен ни е вируса! Подарък от демократична Европа. Висша форма на евроатлантическа демократична ценност. Специален подарък. Донесоха го берачите заедно със спестената валутка.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "...95 процента от смъртните случаи в Европа са на хора над 60-годишна възраст. ... По-голямата част от тези хора са в зенита на живота си."

  От личен опит го казвам - това не е зенитът, това е в най-добрия случай късен следобед...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Не е достатъчно да е смъртоносен,за един вирус.Но,и да е заразен.Короната е твърде зарязен!

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Я?!От кига Ухан е в "демократична Европа"?!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Според специалисти, свинския грип е по - смъртоносен от сегашния вирус. Тогава нямаше извънредно положение, шаш и паника. Защо е тази психоза сега?
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Един простичък въпрос: Откъде дойде "свинският грип"?

 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Стотици хиляди дневно ли станаха бре? Едните лъготят,тия мажат след тях,баси!Журналята нещо не са си синхронизирали опорките. Тая да не е за края на април бе?
  —цитат от коментар 3 на pavur


  Ами вярно е. Ежедневно по света от различни болести умират по 180 000 души. ЕЖЕДНЕВНО! Е, и? Короната за три месеца утрепа 50 000 души. Много по-страшно е, когато са малко, защото могат да станат повече. Треперете, нещастници, демек...
  И те треперят, пред очите ми примери бол.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#6] от "Julius":
  "... с всеки възрастен човек си отива една библиотека..."
  ...
  "Много точно казано!"

  Е,и? Някой сега се е събудил и видял, че хората умират, на по десет на месец както отчита генерала Мутафчийски, по 30 дневно:
  https://www.nsi.bg/bg/content/3006/умирания-по-области-общини-и-пол
  за 2018 г. Общо за страната починали 108 526, мъже- 56 367, жени- 52 159.
  Тези като умираха, що не бяхте "солидализирани" с тях? Защото нямаше опасност за Вашия живот!?

  И какъв е проблемът "библиотеката да си отива", ако е прочетена; изхвърлена е порнографията от нея, заблудите и баласта, породени от невежество на агресивни простаци?

  Иначе, лицемерието е винаги точно на място.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  "Висша форма на евроатлантическа демократична ценност."

  Тия ценности се менят в зависимост от "вятъра на печалбата". Но се сбъднаха мечтите на Грета Тунберговците - климатът ѝ се изчисти:
  - самолети не летят;
  - круизерите закотвени в едно със създаващите излишен боклук;
  - автомобилите спрени от движение;
  - децата са минали на домашно обучение, в пълна социална изолация и напрегната от глад семейна среда. Тургаме край на борбата със затлъстяването.
  - богатите се солидаризират с бедните, губейки капитали на борсите;
  - "умните" инвеститори (от петролната индустрия на Тръмп) предлагат все повече санкции (квоти, мита, забарни) за да си осигурят … по-голяма печалба в "светлото климатично бъдеще"
  - дишането (на СО2) стана платено. Засега един лев на час (3.5 лв. за маска, която след три часа не предпазва). Въпрос на време е да се сложи филтър ( и се увеличи цената на издиханието) за оцелелите от "защитните санкции".
  Само се чудя как още никой пролетарски, глобалистичен пророк не е издигнал девиза "Санкции от всички страни съединявайте се!"

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#23] от "wanderer":

  Да така е защото смъртта става видима, всичко се брои пред очите ни, всички са застрашени, канцлери, принцове и граждани
  Всички са безсилни , няма как да се спасиш можеш само да чакаш или да намалил шанса но няма къде да се скриеш, има усещане и за ненужност и безсмисленост - земята продължава да се върти а слънцето да изгрява и залязва а ти който си се смятал за важна част от ставащато се оказваш едно голямо нищо!

  klimentm
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#21] от "alexsilver":

  "Един простичък въпрос: Откъде дойде "свинският грип"? "

  За последният "свински грип", за който СЗО алармира през 2010 г. преди да беше дошъл и принуди европейските здравни системи да се презапасят с Тамифлу, се твърди, че е тръгнал от Мексико. Така и не стана ясно дали мексиканските свине-предприемачи са вдигнали производителността чрез "спестяване" на хигиенни норми и/или чрез сгъстяването на операциите и операторите на единица площ.
  Но консуматорът винаги има право! … на евтино свинско.
  И да, в България беше обявена грипна епидемия, зорлем и полувинчато - не се затвориха обществени сгради (училища, събрания -народни, частни), дори и плановите операции не бяха отменени. Само здравният министър, Божидар Нанев, беше подведен под наказателна отговорност от прокуратурата, че е спазил Закона (закона за обществените поръчки) и препоръките на тогавашния "национален оперативен щаб" (постоянно действа национална комисия по епидимология и заразни заболявания).
  Епилог: прокуратурата беше осъдена от Б. Нанев за 100 хил. евро; "за добре свършената работа" прокурорката беше повишена за съдия в Висшия административен съд; две години по-късно Джи-пи-тата раздаваха закупените противогрипни препарати безплатно (като бонбонки) поради изтичащия им срок на годност.
  Рош беше най-печелившата компания на нюйоркската фондова борса за 2010 г.

  И един простичък въпрос: Беше ли създадена ваксина след епидемията от САРС през 2003 г.?
  Това е за фейк-новинарите, които обещават ваксина в близкото "светло бъдеще" (месец -два-три-дванадесет).

 27. 27 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Авторката показва своята „безпомощност, хем - своята отговорност“.
  Защо редакцията на „Дойче веле“ и „Дневник“ допускат такива безпомощни
  и интелектуално бедни статии да бъдат публикувани?
  Защо не погледне на проблема (като психолог) върху big data за CV -19.
  Може би няма време или знания.
  Жалко.

 28. 28 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Весело

  Психическите последствия от живота в тоталитарна среда. Боже, опази!

  niki
 29. 29 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В днешно време никой не работи нещо смислено, само се занимават с такива "науки", създадени от някакви милиардери-меценати.

  Разюзданият, десен, финансов Капитализъм направи хората в индусттиалните държави зимбита за 40 години, и такива като авторката се опитват да им обясняват колко са ок.

  niki
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  Аз не се страхувам. Но съм изнервен - чувствам се като потенциален престъпник-заразоносител, ако и доброволно да съм в практическа карантина и да излизам (по спешност), маскиран като нинджа (с цел предотвратяване на психоза у околните).
  Изнервен съм, че избирателно се фокусираме върху невежеството на някои (как се смята смъртност, например), вместо разумно да се представя пълната картина.
  Все пак въпросният вирус почти с нищо (като механизъм) не се различава от коя е да е наша РНК. Няма как да спрем "механизма" на Живота. И въпросът е: "Искаме ли да убием Живота си или да подобрим Имунитета, индивидуален и обществен?"

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#30] от "wanderer":

  Имах предвид хората изобщо не само теб или мен!

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Весело

  В днешно време никой не работи нещо смислено, само се занимават с такива "науки", създадени от някакви милиардери-меценати.Разюзданият, десен, финансов Капитализъм направи хората в индусттиалните държави зимбита за 40 години, и такива като авторката се опитват да им обясняват колко са ок.
  —цитат от коментар 29 на niki


  Ами не,не ги направи зомбита колкото и да не ти се иска! Хората там изпитват по голямо доверие помежду си и към държавата си отколкото у нас дето уж не сме зомбита!

  klimentm
 33. 33 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Истинските науки са математика, физика, химия , биология и техните приложни и междудисциплинарни науки - информатика, инженерни науки,медицина и др. . Хуманитарните станаха прекалено много, особено социологическите, юридическите, икономическите. Например проф. д.ю.н. Г.Б. (конституционно право), проф. д-р И.Д. (социална антропология) , доц. д-р (конфликтология) доц. д-р (история на българската администрация).

 34. 34 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#33] от "Пламен Данаилов":

  Да, това не се науки, а професионална подготовка на чиновници и многознайковци по фондации.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 35. 35 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 645 Неутрално

  В днешно време никой не работи нещо смислено, само се занимават с такива "науки", създадени от някакви милиардери-меценати.

  Разюзданият, десен, финансов Капитализъм направи хората в индусттиалните държави зимбита за 40 години, и такива като авторката се опитват да им обясняват колко са ок.
  —цитат от коментар 29 на niki


  Съгласен съм с първата част на коментара ти. Втората е пришит популизъм. Класическа манипулация с полуистина.
  Затова имаш минус от мен. Не че те интересува.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":

  "Демократичният" вирус ако си беше някакъв обикновен щяха да заговорят за него чак като стане пандемия или 1 на хиляда започнат да заболяват!
  Майнстрийма започна да грачи колко е опасен когато в Китай имаше 200 болни, нищо демократично няма в това по-скоро е рекламна кампания и подвеждаща новина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#33] от "Пламен Данаилов":

  Медицината не е истинска наука! Иначе нямаше да се чуват тъпотии от рода на:
  "Ми, не знам, ама сигурно е от стрес!"

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 39. 39 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Не казвам, че вирусът е безобиден. Но е безкрайно удобно изивнение за много неща!
  Дори ПСР тестовете не са особено надеждни. Показват наличието на вируси, или на корона вируси, но не непременно на COVID-19
  Обяснено тук https://youtu.be/PXxsJHQmeGU

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Коронованият вирус. Целият свят в краката му.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Много приказки за нищо, уупс за единия хонорар. :)

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Любопитно
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2246 Весело

  Вестникар ли?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  От една страна е вярно, че броят на заразени и починали е стряскащ, особено в световен мащаб. От друга страна, ако се съотнесе към броя на средно статистистическия брой умиращи за месец, да не говорим за година, ще се види, че няма кой знае какви изменения или повишения.
  Разбира се за всеки отделен случай, това е една трагеди, всички роднини и близки хора го преживяват, но ако има нещо, което е наистина необичайно, това са големите проблеми на здравните системи, които не могат да поемат такива повишения в кратковременен период заболели и за влиянието върху икономиката в резултат на предприетите мерки, почти еднакви в различните страни.
  И при всяко положение мисля, че е за предпочитане, че жертви на тази епидемия са основно по-възрастните, а не по-младите, най-малкото ще е глътка въздух за различните пенсионни системи ( шегичка Уили и аз съм сред по-старите:)).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK