Карантината – мост или врата (дневник на коронавирусната година)

Ако нещо стопля сърцата ни в цялото това бедствие, то е, че се преосмисля отношението към старите хора.

© Велко Ангелов

Ако нещо стопля сърцата ни в цялото това бедствие, то е, че се преосмисля отношението към старите хора.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Карантината по особен начин обрамчва реалността. Захваща я в своето менгеме, маскира я почти до неузнаваемост, а на физическата дистанция е отредена почти вездесъща роля. Ето защо не възнамерявам да анализирам епидемията като такава, което си е работа на вирусолозите, отчитащи промените в санитарната обстановка, а ще обърна поглед към измененията в обществото вследствие на карантината, някои от които са вече видими с просто око. Към отношенията между хората, които търпят рязък обрат в резултат от кризата.


Днес най-често споменаваната дума е "дистанция". Освен думите "маска" и "карантина", които са донякъде нейни заместители. Дистанцията между хората по улиците бавно, но непрекъснато се увеличава, без това непременно да води до отчуждение. Доказват го безкрайните телефонни разговори, мрежовата комуникация с хора, с които отдавна не сме били в контакт. Виждаме го и по неудобството, с което минувачите извръщат глави, докато се разминават с нас, или докато чакаме на опашка пред магазините.
Вярно, вече никой не ви спира на улицата, за да ви попита нещо или да го упътите. Времето на страха силно редуцира случайните запознанства, спонтанните приятелства, ненадейните гостувания, пътуванията, влюбванията от пръв поглед. Сигурно има и изключения. Нищо чудно - преди или след края на епидемията - да възникнат любовни изповеди, посветени на срещата отдалеч с "прекрасната маска".


Дистанцията не угасва, само подклажда въображението.


***


Странно как никой тези дни не се сети да напише поне няколко реда за връзката между "маска" и "личност". А етимологията между двете понятия е съвсем пряка: от гръцкото prosopon през латинското persona, откъдето тръгва и съвременното понятие за политически персонализъм, свързан с личността на човека, за онова, което не може да му бъде отнето при никакви обстоятелства, произтичайки от достойнството му на човешко същество.


Всичко тръгва от античната театрална маска - prosopon - която актьорите са държали пред лицата си на сцените в амфитеатрите, докато играели трагедийни или комедийни роли. Разбирането за "маската" (prosopon) било чисто физическо - като за необходимото дистанциране от съ-участниците в представлението (зрителите). На което ясно указва и представката pros (пред) - онова, което е изнесено пред очите и устата. Последното е особено важно в латинската етимология за persona, водеща началото си от глагола per-sonare - от онова, което звучи през видимостта ни.


Карантинната ситуация значително преобръща тези смисли, без да заличава най-главното -


зад всяка маска се крие лице, както зад всяко лице е скрито едно човешко същество.


Маскарадността на Новото време, идеята за човека и неговите маски е съвсем друга тема, на която ще се спра по-нататък.


Изначалният рефлекс на Античността е съвсем различен: "personam non appetivi" - "не пожелавай да носиш маска" настоява Цицерон в "Pro Murena".


А ето че във времената, в които живеем, това просто се налага.


***


Върхът (пикът) и платото са други две от метафорите на карантинното време. Замислете се колко много съдби се крият зад тези статистически криви. От снощните новини в италианските телевизии виждам, че все повече се говори за излаз към платото. Дано е така.


Лъчът на надеждата отново и отново обвързва карантината със светата четиридесетница, чийто завършек задава упованието на милиони хора в Европа.


А иначе кризата, която преживяваме, е тест за човечеството. Тя ни показва кои сме и ни поставя на място. Показва ни какво можем и какво не. Кара ни да се замислим защо можем да трансплантираме органи, но не можем да спрем вируса.


Принуждава ни да преосмислим собственото си самодоволство,


повърхностната ни и доста наивна вяра в прогреса.


Тези дни френският историк и журналист Жак Жюлиар, мой учител от докторантските ми години в Париж, написа прекрасно есе, в която сравни съвременния човек с "кашлящ Прометей", дълбоко поразен от случайната среща на пазара в Ухан между някакъв плоден прилеп и цялата човешка лакомия и безотговорност. И ето как в резултат от тази случайност един вирус разлюля градената с векове цивилизация, помитайки из основи всякакви самонадеяни проекти за триста години живот и за така наречения "трансхуманизъм". Върнахме се поне век назад - с меренето на температурата ни три пъти дневно и тревожно вслушване във всяко неволно закашляне.


***


Особено показателно е и как съвременният свят бе дълбоко поразен в най-карнавалния си хедонизъм. От близо седмица срещам млади хора по улиците със странни маски, докато изведнъж си дадох сметка, че те просто носят онова, което имат под ръка - маските си за Хелоуин.


Не знам доколко и дали изобщо им вършат работа. Но изведнъж си дадох сметка, че във вече затворилите врати магазини за забавления в Европа навярно има огромен брой карнавални маски или костюми за Хелоуин. А в момента текстилната промишленост на континента тепърва се учи да разкроява и шие медицински маски и защитни костюми.


Карнавалът, който изпреварва защитата на живота. Още един от парадоксите на нашето време.


***


Ако нещо стопля сърцата ни в цялото това бедствие, то е, че се преосмисля отношението към старите хора. Кризата е биологически и икономически разрушител, но и морален ускорител: тя наложи физически маски на лицата ни, но пък други (в това число и мисловни) прегради паднаха.


Въпреки страховете си от вируса, възрастните хора започнаха да се усещат не като социални бреме (както, уви, гледаха на тях доскоро), а като обект на грижа. Някои от тях плахо го споделят пред медиите. Социалният патронаж заработва все по-реално, появиха се и немалко доброволци. Мнозина искат да помогнат на възрастните с каквото могат в трудните времена. Все повече хора си дават сметка, че само солидарността може да ни помогне да оцелеем.


Колкото и да е невероятно, коронавирусът е на път за промени нашите прагматично-икономизирани общества. Днес социалното излиза на преден план пред икономическото: икономиката търпи огромни щети от карантината, но пък това е цената, която трябва да бъде платена, за да бъдат спасени онези, които са най-уязвими от болестта.


Над това си струва да се замислим, защото е нещо безпрецедентно: може би пред очите ни се ражда


нов проект на солидарността, който ще пренареди по друг начин съществуващата социална йерархия.


***


Един образ от есето "Мост и врата" на големия немски социолог Георг Зимел (1858-1918) тези дни не ми дава мира. В него той настоява, че цялото равновесие в нашия социален живот се крепи върху съвместяването между моста и вратата - между онова, което ни свързва, и онова, което ни разделя.


Мостът е необходимата предпоставка за всяка социална връзка; изграждането на мостове е специфичното човешко постижение, отличаващо ни от животните; човешката воля за свързване предполага завършек, надмогващ разделението. И обратното, вратата е друго социално постижение: тя е излаз, акцентиращ в една или друга посока, който релативизира или индивидуализира социалната връзка. Мостът преодолява дистанцията, докато вратата задължително я налага.


Казано другояче, "преди" епидемията "мястото правеше връзката". Сега връзката между хората е друга, тя вече се "делокализира".


И за да се върна към образа от есето на Зимел, опитвам се да си представя света след карантината чрез тези понятия. Какъв ще бъде той? Свят на ново "съединяване на разединението" след цялата претърпяна болка и всички понесени загуби? Свят на нова резигнация и свиване в себе си, на функционално оцеляване, в което "животът отвън" пак няма да е толкова значим, колкото "животът вътре"? Или междинен вариант - този на "прозореца", в който "вътрешното" привидно ще се родее с "външния свят"? Предстои да видим.


Кризата е на път да взриви много представи и да разклати немалко очевидности. От нас зависи да превърнем кризата в надежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Маската. Всеки се крие зад някаква маска! Някои успешно, други не толкова, а някои пък криенето им е пълен провал.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2": Ти от кои си? На вас май всичко ви е провал(макар и не винаги пълен)!

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Отншението към старите хора не е преосмислено, То винаги е било сдържано уважение. Станало е по-видимо.

  Древните актьори са носели маски, защото в огромния античен театър маската, значително по-голяма от главата, се е виждала по-добре. Освен това един актьор е играл по няколко роли. Есхил въвежда втория актьор, Софокъл - третия.

  Еретик
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Кога ли маските ще паднат?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Весело

  Ето и един хубав виц за маските - прибирам се в къщи с жена ми и като си свали маската, а гледам друга жена.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2": Ти от кои си? На вас май всичко ви е провал(макар и не винаги пълен)!
  —цитат от коментар 2 на angeles


  Вие сте от тия, които не можете да се скриете зад никаква маска! Точно заради ВАС написах тоя коментар! Заради вас, които искате правителството да се провали и заедно с него и държавата, да умрат стотици и хиляди човека, само и само да докажете, че ГЕРБ не могат да управляват! Хубаво сте го намислили, само дето няма да стане! Слагате маската на демократи и мислете, че ще излъжете някого! вие, които не понасяте и най-малкото различна от вашето мнение сте демократи толкова, колкото Сталин е бил демократ! Хубавото е, че поради некадърността си да се скриете зад демократичната маска всички ви разпознават и ви държат в карантина с 3% доверие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Горкичкият !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2": Пич,само те попитах,от кои си! Нито ме интересува за какво говориш,какви проценти бълнуваш, много отдавна не завися от шайката (Тенкс гад). А че ГЕРБ не могат да управляват е мое лично мнение( сърбал съм им попарата),бъдещето ще покаже! Благославяй гируто и бъди здрав!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Кризата ще отмине и всичко ще бъде забравено, има твърде много 'бял шум'около нас който заглушава истинските опасности. Кой си спомняше испанската треска до вчера, а тя е отела повече живот от двете световни войни?!

  klimentm
 10. 10 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "нов проект на солидарността, който ще пренареди по друг начин съществуващата социална йерархия."

  И този книжен плъх си мечтае вируса да ни докара
  комунизъм - най-страшният вирус познат досега.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 11. 11 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#8] от "angeles":
  Ангеле не стана ясно кво си сърбал..

  ¯\_(ツ)_/¯.
 12. 12 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":
  Ти на 300 години лиси...та преживе испанската треска..

  ¯\_(ツ)_/¯.
 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Ако някой ви каже, че един човек не може да промени света, питайте го за този дето изял прилепа...

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Интересно, първона1алното значение на prosopon бързо бива обогатено и става синоним на "лице, израз, характеристика на същността на личността". Оттам и още в ранното христианство се развива тезата за двуединството на Христос като човешко и божествено начало. Та, струва ми се пресилено да отъждествяваме маските за коронавируса със същността на днешната личност, по-скоро е на страха и грижата (за себе си, за околните).
  Оопс, да не се унасям, на мен не ми плащат за словесни еквилибристики :-)

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#11] от "Соломон Дермоедов": Дълго е за разказване ! Не че ми се е сърбало!

 16. 16 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1": То ходи лягай ,че е късно май при теб! Да не изядеш точилката!)))

 17. 17 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#15] от "angeles":
  Мога да ти прата по Федекс кленов сироп...и алуминева лъжица за сърбане..

  ¯\_(ツ)_/¯.
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално
  До коментар [#17] от "Соломон Дермоедов": Органик, грейд Б нали??? За зимата! Мерси, сърбай спокойно!

 19. 19 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако някой ви каже, че един човек не може да промени света, питайте го за този дето изял прилепа...
  —цитат от коментар 13 на puknatastotinka


  Не е от изяждане на прилеп.
  Както повечето корона вируси преминава от птица на животно и от животното на човек.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Моноспектакъл за електронен театър? Интересно надграждане на отмиращия радиотеатър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не зная до колко ще се промени живота ,но вече участвах в онлайн разпивка.

  5ar8
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Любопитно

  До коментар [#21] от "5ar8":

  Махмурлука после офлайн ли беше?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Да и е продължителен.

  5ar8
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#23] от "5ar8":

  Малко тренировки. Трябват повече.

 25. 25 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Принуждава ни да преосмислим собственото си самодоволство, повърхностната ни и доста наивна вяра в прогреса."

  Хич не е наивна вярата в прогреса. В миналото при епидемии са умирали милиони и цели континенти са се обезлюдявали.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#25] от "ckn29372393":

  Не прогреса е видим с просто око, но мерките с които се борим с вируса - карантина са от 15 век.

  klimentm
 27. 27 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Неутрално
 28. 28 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  Дай пример за мерки от тоя век.

  Примерно следене както в Азия?
  Неее! Тогава щеше да биеш тъпана на защитата на личните данни.

  Масово тестване? Ми то НЯМА тестове. И неможе да мрънкаш, че не сме се запасили от по-рано, предполагам се досещаш защо.

  Е, предлагай модерна мярка...

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 29. 29 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Подобни текстове свободно съчинение /по-картинка/ в печатните медии се правеше когато трябва спешно да се запълни празно каре.
  Реало написаното не е по темата, а е чист генератор на трафик - в заглавието има КАРАНТИНА и КОРОНАВИРУС
  Останалото е несъществен пълнеж.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  Поредното упражнение с перото. Несполучливо, но пък длъжко...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":


  Кризата ще отмине и всичко ще бъде забравено, има твърде много 'бял шум'около нас който заглушава истинските опасности. Кой си спомняше испанската треска до вчера, а тя е отела повече живот от двете световни войни?!
  —цитат от коментар 9 на klimentm


  Споделям вашето мнение. Уважам и чета с удоволствие автора, но неговата теза, както и на доста други при това далеч не слуачйни автори, че след днешната епидемия и въобще ситуация, света ще бъде много по-различен, спред мен не е и не може да бъде вярна.
  И казвам това не защото мисля, че хората са лоши или аз съм черен песимист, а защото хората имат базисни и много устойчиви във времето характерни черти - желание да се живее колкото може по-добре и да просперира, по начина по който всеки един си представя това и в това състезание, което никога не е спирало, средствата за неговото спечелване и резултатаите от него са почти едни и същи. Така че ще мине и замине епидемията и след нейния ( дано по-скорошен) край, живота ще си продължи и едва ли ще бъде по някакъв много по-различен от преди начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK