Какво се случва, докато България е в извънредно положение

Здравето на българите едва ли е онова, което е мотивирало решението за удължаване на извънредното положение заради коронавируса.

© Велко Ангелов

Здравето на българите едва ли е онова, което е мотивирало решението за удължаване на извънредното положение заради коронавируса.Анализът на политолога Евгений Дайнов е от "Дойче веле".


Ако си стигнал до извод А, вече си длъжен да видиш и онова Б, което е след него. После В и така нататък. И докато стигнеш до Я, може да се окажеш в някоя прокълната земя. Да, анализаторството е понякога доста неприятно за анализатора занимание. Защото може да го заведе там, където той не иска да бъде. Но анализът е въпрос на разум, а не на щение. И затова нямаш право да се отказаш по средата.


Да вземем извънредното положение заради коронавируса и всякаквите свързани с него заповеди и контра-заповеди. От каква гледна точка да анализираме тази ситуация? Би трябвало да можем да го сторим в рамките на науките за управлението и за политиката, положени в рамките на конституционната демокрация - тоест, системата, при която добилият власт не може да я упражнява както си иска, защото покрай нея има конституционни заграждения, които не я пускат на воля.
Да започнем с извод А


Знаем, както от анализи, така и от интелигентни наблюдения, че властта в България явно не желае да функционира в рамките на подобни ограничения. Затова възможностите за конституционно-политически анализ са пренебрежимо малки. Трябва да се върнем в епохата преди конституционната демокрация и да анализираме не системата и функционирането на властта, а мотивацията на властимащите.


Това е извод А, който си го знаем от години. Но кое е онова Б, което следва? Наблюдавайки вече десетилетие мотивацията на властимащите, бихме могли да стигнем до извода, че те не управляват в името на общото благо. Множеството закони и всекидневни практики, пряко противоречащи на това благо, са доказателство за това положение. За чие тогава благо управляват? За благо, което не е общо, а е частично - на различни групи, котерии и индивиди. Това е видно от стотиците т.нар. лобистки закони, които се гласуват в полза на една или друга група "бизнесмени" или дори в полза на конкретни бизнесменски персони. Спомнете си "поправката Артекс", "поправката Домусчиев", "законът Цеко" и пр.


Оттук извод В: управлява ни олигархия (по Аристотел - група могъщи мъже, управляващи в свой интерес; жени в тази работа обикновено няма). Извод Г е очевиден: щом ни управлява олигархия, значи всяко нейно действие, афиширано като подкрепа за някакъв публичен интерес, е всъщност действие в подкрепа на някой частичен интерес.


Ако извод Г е правилен, то веднага изниква извод Д: всичко, свързано с извънредното положение, макар да е афиширано като подкрепа на публичния интерес, всъщност има за цел да обслужи някой частичен интерес. Как би изглеждал този интерес?


Олигархичното управление означава постоянно присвояване на ресурси,


които инак (тоест, в една конституционна демокрация) не принадлежат на присвоителите: публични ресурси (средства на данъкоплатците), споделени ресурси (природата), чужди частни ресурси (фирми на други хора).


За да не се вижда кой какво присвоява, трябва да се въведе режим на не-виждане на действията на властта. Именно това е една от страните на въведеното извънредно положение. Първо, решенията се взимат извънредно и на тъмно и не подлежат нито на всекидневен парламентарен, нито на всекидневен съдебен контрол. Второ, забранени са публични събирания и така протестите стават невъзможни. Трето, медиите са затапени със заплахи за преследване за съобщаването на "неверни" информации. Защото, разбира се, властта е запазила за себе си правото да тълкува кое е вярно и кое не е. Четвърто, за всеки случай се нанася удар върху Прокопиев, чиито независими медии са известни с това, че виждат какво и как присвоява властта. Целта е да млъкнат не само неговите издания - наблюдавайки тяхната съдба, всички останали също трябва да млъкнат. И да не гледат.


Да се върнем на извод Д. Дори информационната завеса, спусната покрай извънредното положение, не може да скрие видимите признаци какво ще се присвоява или вече се присвоява. Първо, излишъкът е похарчен, без да е отчетен. Това са пари на данъкоплатците. Както и обявените 10 милиарда нов заем, които в крайна сметка също са публични средства, тъй като публиката ще ги изплаща. Независимо кой и как ще ги похарчи. И няма разбивка за това кой и защо ще получи тези 10 милиарда.


По темата за споделените ресурси: отново се гори боклук в някои ноторно известни ТЕЦ. Подновен е напънът Странджа и южното Черноморие да бъдат залети с бетон. Неминуемо ще се разчуе и за други подобни инициативи.


А що се отнася до чуждата собственост, онова, което вече се вижда, е подновеното усилие да бъде конфискуван бизнесът на Емилиян Гебрев, за да бъде даден другиму. Това няма как да не е само върхът на айсберга. При толкова много бизнеси, съзнателно отслабвани от политиката на управляващите, няма как в момента покрай десетки и стотици фирми да не се навъртат акули от национална и местна величина.


Последният извод


Питате за извод Е? Не е ли очевиден? Извод Е гласи: тъй като за присвояването на всичко това се иска технологично време, две седмици преди края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни. Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова, което мотивира това решение.


Харесва ли ми този извод? Не ми харесва, естествено. Бих искал да живея в страна, в която властта се грижи за общото благо - тоест, и за моето. Но не живея в такава страна. Оставен съм да се оправям предимно със собствените си ресурси. И затова е от извънредно значение да знам кой какво точно иска да вземе от мен.


Грозно, но истина. А както е известно, истината е животоспасяваща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Дайна,

  Предвид абсолютно адекватните мерки на правителството се малага "извод Ъ"
  и той е: Властта ще я вземете га цъфнат налъмите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Извънредното положение осигурява на всички 20 пъти по малко болни от другите държави в този момент и още толкова по малко смъртност от заразата , ако някой не е наясно ,може да влезе на живо в контакт с такива болни и да пробва резултата .

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  не е редовен човека! упражнение в доказване на безсмислици като носи вода от сто места! Но защо ДВ му дава трибуна, явно е че тезите му нямат нищо общо с реалността, е меко казано странно.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  И, ... се случва, че касовите апарати които са свързани с НАП-а НЕ работят.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii": ами болните ги карат да боледуват в къщи!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Ми какво да кажа...малко пресилено може би и на моменти дори с очевидни пропуски, но много далече от изсмукано от пръстите.

  Управлява ли се България от олигархична структура?
  Управлява се.
  Знае ли се масово, че се краде на всички нива във властта?
  Знае се.
  Удря ли се по критичните медии и инакомислещите?
  Удря се.
  Прие ли се закон за 10 милиарда заем без каквато и да е информация, да не говорим за гаранция как ще се хачат?
  При се.
  Единственото ново е тезата за това защо е удължено извънредното положение.
  Не зная дали е вярна, т.е. дали това е истинската причина.
  Но със сигурност им дава време да действат на тъмно и е факт, че се активизираха...точно сега, когато цялта държава е блокирана.
  Трябва да си много тъп да вярваш, че е съвпадение и точно сега прокуратурата повдига поредно обвинение срещу Прокопиев, сякаш няма по-важни и спешни задачи.
  Ако бяха подгонили Прокопиев заедно с останалите мастити приватизатори можеше и да им се вържа.
  Но така избираелно...някой друг път!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Дайнов, картите така са раздадени, че ще разбереш какво е разиграването едва след като се случи. Шайката и прислугата просто трябва да бъде изметена. Уви, отвън чакат други койоти за да влезнат... Едиаствено слугите на султана печелят. Балансът е ценно нещо.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Весело

  Евгений и мутрите му колеги си чешат езиците.

  Има ли страната управление? Няма.
  Има ли администрация? Няма.
  Има ли мъдри мутри? На изчезване са.
  Има ли сто лица? Вече са 99, един го утепахме.
  Има ли НИ? Ич дан' ти!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  Знаем, както от анализи, така и от интелигентни наблюдения, че .....
  =====
  Поне да бяха го казали по рано.....
  Статията е за интелигентните. ..тоест за умните и красивите. ....
  Или да обяснят какво е интелигентно наблюдение. ...

  Bukalemun
 12. 12 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Наблюдавайки вече десетилетие мотивацията на властимащите, бихме могли да стигнем до извода, че те не управляват в името на общото благо."

  Обаче при тройната коалиция и преди това не баше така, нали
  другарю Дайнов?
  Това което си изброил си вървеше и преди извънредното положение,
  ще си върви и след него.

  "Последният извод

  Питате за извод Е? Не е ли очевиден? Извод Е гласи: тъй като за присвояването на всичко това се иска технологично време, две седмици преди края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни. Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова, което мотивира това решение."

  Е, това е черешката на тортата, били продължили извънредното
  положение, че времето за крадене не било достатъчно. Все едно вируса
  го няма вече, а може да се краде само при извънредно положение.

  Слабо, другарю Дайнов, много слабо.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Дайна, Предвид абсолютно адекватните мерки на правителството се малага "извод Ъ"и той е: Властта ще я вземете га цъфнат налъмите.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Най ми харесва, че тестове се правят само за Бг да прости. Каква управленска мъдрост съчетана със самороден интелект струи от това ешение да не се тревожат ненужно хората. Единственото което не мога да реша е кого обичам повече китайските или руските другари.. Може би 40/60, но все пак да изчакаме директивите отгое.

 14. 14 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ич сан чи = го

  Я да видиме колко си антилигенген и колко моеш да сметаш

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Прокопиевите апапи са много смешни! критикуваха гешев за щяло и нещяло докато видяха че гешев може да им отреже главите и млъкнаха като насрани деца!
  —цитат от коментар 9 на bkstoja
  Не съм съгласен с насраните деца. Имаме такива хубави сравнения - Стамболийски например.

 16. 16 Профил на Вагината ДСБ / ДеБъ
  Вагината ДСБ / ДеБъ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „нанася удар върху Прокопиев, чиито независими медии са известни с това, че виждат какво и как присвоява властта.“- от Статията
  --------------------------------------------------------------------------
  Дайнов е абсолютно прав. Цялата статия е истина.
  Но този цитат е най-скъпо заплатен.

 17. 17 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Трябва да се върнем в епохата преди конституционната демокрация и да анализираме не системата и функционирането на властта, а мотивацията на властимащите.

  Само чети глупостите ,които е писал тоя.Звучи като общ текст ,за пред първокурсници в университета.Вади от 9 извора вода и си изсмуква от пръстите неща колкото да напише нещо ...

  Да има теза ,да каже с кое е несъгласен и да каже кво предлага то няма нищо за което да се хванеш ....просто невиждан смисъл в написаното .

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Лесно му е на Дайнов - той така се наимунизирва ежедневно, че никакъв коронавирус не може да го събори. Единствената реална заплаха за него е цирозата на черния дроб.
  Е, от време на време вижда бели мишки и даже му ги публикуват, но то е страничен ефект от имунизационния процес, да проявим разбиране.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  „нанася удар върху Прокопиев, чиито независими медии са известни с това, че виждат какво и как присвоява властта.“- от Статията--------------------------------------------------------------------------Дайнов е абсолютно прав. Цялата статия е истина.Но този цитат е най-скъпо заплатен.
  —цитат от коментар 16 на eju47647781


  Въпросните медии БЯХА независими.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Любопитно

  До коментар [#16] от "eju47647781":

  дам

  има ли някой филолог, който да обѢсни как една медия може да е едновременно и нечия, и независима? Примерно, котката я виждам само като огладнее и дойде да я нахраня. Това прави ли я независима?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  За практически доказателства как държавата действа по време на извънредно положение може да прочетете 2 материала в сайта на в. Сега - в първия се разказва как за пореден път МВР променя правилата за минаване през КПП и създава поредния хаос, а във втория - как съответните институции увъртата за цените, на които България купува медицинско оборудване и лекарства.
  Та така, не убивайте вестоносеца.
  пп. То не че като няма извънредно положение държавните органи не правят каквото си искат и се поправят само при груб уличен натиск, но сега всичко им е разрешено.

 22. 22 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До 3 Bkstoja и до 7 Боби Колев

  И аз това написах общи приказки ,от 10 извора вода ,изсмукани от пръстите ..сигурно заради карантината му е доскучало и е решил да драсне на дневник един текст да чете коментарите

  Олигархията ...
  САЩ с 24 трилиона външен дълг ..олигархията въобще не се е облагодетелствала от тия пари ..Банкери ,политици ,и прочие ..
  Италия с 2.5 трилиона дълг ..там няма ологархия ..

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Стига ве! Щом навън има вятър, това е пряко доказателство, че в България има олигархия! Доказва го и липсата на лунотресения! А какво по-голямо доказателство от липсата на вулкани на Марс?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Няма такъв весник. И малките деца, или по-точно тъкмо те знаят, че това е конзола за видео игри.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#14] от "xAlan Blackmore":

  Ок..... Ама нищо не разбирам

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  И аз, не се притеснявай. Така съм си, неразумен, без капка разум :)

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Той и сам не се разбира, но поне е забавен.

 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  Кафето винаги е по-добро с виденията за бели мишки и розови слонове на Пророк Генчо.

  Малко в конспектен вид е нахвърляно и личи че не е минавана черновата поне още веднъж да го шлифова и добави умнокрасива революционна орнаментика понеже дори аматьорчетата знаем че няма good writing, only good rewriting, може би поръчката е била експресна но като цяло три кафета се изпиват с кеф, браво

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":

  Каква България, бе? Ти да не живееш на луната?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Интересно колко ли ще продължи това извънредно положение? Да не се окаже по некое време, че ген. Мутафчийски ни приканва: "- Останете си вкъщи за коледа!"... Иначе Дайнов е прав за всичко. Препоръчвам анализа!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 34. 34 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извод А е очевиден - Дайнов е софист. Следователно според извод Б козата и овцата са едно и също. Питате за извод "Ц"? Дайнов едновременно е коза и овца. Колко грозно, но истина. Та.... това излезе от болната му логика, че държавата е измислила и вируса - което е извод Я.

 35. 35 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Има интервю в ютюб с Наом Чомски казва се -Coronavirus what’s at stake ..Ако говори някой английски тук,гледай струва си .

  Говори за това ,че коронавируса може ще бъде преодолян ,но другите опасности като глобалното затопляне ,ядрена война или залеза на демокрацията ще имат необратими последствия ..
  Говори още за тиранията на корпорациите и как примерно е било по печелившо да се правят кремове вместо ваксини и това е една от причините да сме неподготвени за пандемията ..и идвам тук и чета на Дайнов глупостите празен текст с някви сложни думи без съдържание ...който нищо не казва .

 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Питате за извод Е? Не е ли очевиден? Извод Е гласи: тъй като за присвояването на всичко това се иска технологично време, две седмици преди края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни. Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова, което мотивира това решение."

  Значи според аналлизатора, удължаването на извънредното положение е да се усвои нещо. И това писано при доброволната му изолация на село, за да заработи нещо си.

  Аз пък да пусна един извод Ж: настоящата пандемия, ще избистри супата и ще изхвърли пяната от подобни аналлизатори, политици, журналисти.....  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дайна, Предвид абсолютно адекватните мерки на правителството се малага "извод Ъ"и той е: Властта ще я вземете га цъфнат налъмите.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  T.Н "ВЛАСТ" САМА ЩЕ СИ ОБЕРЕ КРУШИТЕ ,КОГАТО СЕ ОКАЖЕ ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРИБИРАТ ТРУПОВЕТЕ ПО УЛИЦИТЕ...
  И ТОГАВА "ЩЕ НАСТАНЕ ТАКЪВ ЖИВОТ..."

 38. 38 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Колко взема Дайнов за тия статии в смисъл съвсем сериозно питам ,то е ясно кой обслужва политически ..

  С какво го уговарят от Позитано ..с пари с работа с какво ?

  То 10 години да плюеш по някого ..без значение дали син /червен зелен безплатно едва ли ще е .

  Слави 5 години плю боко ,накрая си направи партия .

 39. 39 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересно колко ли ще продължи това извънредно положение? Да не се окаже по некое време, че ген. Мутафчийски ни приканва: "- Останете си вкъщи за коледа!"... Иначе Дайнов е прав за всичко. Препоръчвам анализа!
  —цитат от коментар 33 на Kamenarski


  КОЙТО КАЗВА ,ЧЕ ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪРЖИ ОТ АСОЦИАЛНИ КРАДЛИВИ ЧЕНГЕТА ВИНАГИ Е ПРАВ...
  ОСТАВА ШАНСЪТ ВИРУСЪТ ДА ОЧИСТИ ВЛАСТТА ПОТОМСТВЕНИТЕ "УПРАВЛЯВАЩИ"...МАКАР И ЧАСТИЧНО..ЩОТО С "ИЗБОРИ" ЯВНО СА ВЗЕТИ МЕРКИ ТОВА ДА НЕ СТАНЕ...

 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И тва нещо се води анализ. 😁😁😁 Петокласник по-стройна логична верига щеше да построи.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...има ли някой филолог, който да обѢсни как една медия може да е едновременно и нечия, и независима? ...."

  Дори самоосигуряващите се не са независими (зависят от клиентите си), но това не пречи да има обективни медии, и необективни. Малко сложно звучи за чугунените глави, но само със заеми цяла една държава не може да се издържа (дори и административния й апарат). Безработицата устремно расте, туризмът е пропилян, а досегашният опит сочи, че за възстановяването му ще са необходими поне 2 години. Извънредното положение не може да продължи вечно, и събирането на едно място не повече от двама (както иска Марешки), така че и протести ще има.

 42. 42 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важно е Дайнов да си напише какво е разбрал за да покаже за пореден път, че остарява, но не поумнява.

 43. 43 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Весело

  Според Гената,управляващите да сега крадяха,за това си гласуват ИП за да могат да крадат.Ако някой схваща логиката,да пише на лични.

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Макар че авторът се казва Генчо, анализът е на ДВ.
  Та се чудя, като се водим партньори с Германия, дали там биха приемали и отпечатвали редовно едни анализи на БТА, които им казват колко не ги бива.
  Все ще се намери един недоволен Ханс, непомирисал власт да ги напише.
  Или големият брат сега се казва Германия?
  Нищо, с него сме почти свикнали.

  Еретик
 45. 45 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези, които твърдите, че на Бойко му е много гот да сме в извънредно положение и всеки ден да е на пангара да взима решения, които едва ли някой от вас иска да взима в момента нали осъзнавате, че звучите не по-малко абсурдно от средностатистическия антиваксър или конспиратор който твърди, че 5G донесе вируса. Нямам против опозиционното говорене, но когато се поднася с абсурдни тези няма как да предизвика нещо друго от снизхоителна усмивка.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. Тези, които твърдите, че на Бойко му е много гот да сме в извънредно положение и всеки ден да е на пангара да взима решения, които едва ли някой от вас иска да взима в момента нали осъзнавате, че звучите не по-малко абсурдно от средностатистическия антиваксър или конспиратор който твърди, че 5G донесе вируса.
  —цитат от коментар 45 на dzenlandia


  Изглеждаше доста нахилен и в приповдигнато настроение последния път като го гледах. Скъсва се от дебелашки шеги. Що не му е гот, смяташ?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Я кажи поне за смъртта на "либерастията"
  —цитат от коментар 48 на Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките


  Ти да си чул последно време загрижени вопли за "клетите"?А нещо за правата на ЛГБТИ,за ИК ?Гретето да си чул да се обади?Либерастията оттече, в следващите няколко години светът ще е зает със справянето от последствията на кризата и хич няма да му се занимава с глупости.

 50. Ти да си чул последно време загрижени вопли за "клетите"?А нещо за правата на ЛГБТИ,за ИК ?Гретето да си чул да се обади?
  —цитат от коментар 49 на uvtest


  Говориш за някакъв период от 2-3 седмици? Да, чул съм. Иначе е показателно, че наричаш правата на хората "глупости".

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Дали автора е прав във всяка една стъпка на построената логическа поредица, може да се спори.
  Аз дори бих се върнал към началото на текста, където той декларира, че в процеса на безпристрастния анализ, човек може ( а в случая това е авторовия анализ) да стигне до неприятен за анализатора резултат. Точно в това твърдение бих си позволил да се усъмня, защото едно е да направиш математчески анализ и каквото се получи такова - плюс или минус, все едно. Математическите действия и правила са непоклатими.
  Доста по различно е при политическите анализи, където в общия случай автора има предварително изградена позиция и води анализа по такъв начин, че да докаже правотата на предварително заетата позиция.
  С това не искам да кажа, че няма никаква истина в написаното - напротив, дали управляващите са слуги на народа или просто използват власта и за своя полза, мисля че почти всички сме наясно. Примери от предкризисната практика, колкото искаш, така че няма защо да очакваме, че нещо кой знае колко голямо се е променило в резултат на епидемията.
  В същото време, няма как да не направим сравнение с другите държави и техните правителства и решения, които не са много по-различни от това, което става у нас.
  С това не казвам че в БГ всичко е ОК, напротив, навсякъде хората на които т.н. народ, със своя глас им дава мандат да управляват, са склонни да припечелят от това и до какво опира, къде е разликата между различните места по света -ами в размера. Колкото по-малко е покрадва, колкото по-добре е регламентирана , контролирана и опазенавластта от тези крадливи рефлекси, толкова по-добре. Бих казал че в нашия случай не кризата и епидемията, а липсата на относително добре действащи институции, особено в правно-охранителната част е нашата болка и тя няма никаква връзка с днешната ситуация. Това е нещото, което ние като избиратели и ( а дано ама на дали) граждани, трябва да решим.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Сега имаме олигархия, а около една година, след като преминем през това, което е в момента, олигархия няма да има. Който не вярва, може да сложим по един бас.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 53. 53 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Искрено му пожелавам да не се разболява. Както пуши и пие е в рисковата група отвсякъде. Тогава друга песен ще запее.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Извънредното положение осигурява на всички 20 пъти по малко болни от другите държави в този момент и още толкова по малко смъртност от заразата , ако някой не е наясно ,може да влезе на живо в контакт с такива болни и да пробва резултата .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Ок, но самото извънредно положение е само печелене на време. Какво правят с това време е важно - разкриват ли интензивни легла, организират ли и по какъв начин доставки на медицинско оборудване и консумативи и тестове? Имат ли идея какво да се прави след това?
  Защото ние сега си спазваме карантината... обаче това не може да продължи вечно. После ще излезем по улиците и ще ги ши**ме през панталоните. Така ще стане.

 55. Прокопиевите апапи са много смешни! критикуваха гешев за щяло и нещяло докато видяха че гешев може да им отреже главите и млъкнаха като насрани деца!Но ББ явно е по-мек защото не са спряли да му публикуват смешни цитати подплатени с още по-смешни снимки, като правило винаги извън контекста.До коментар [#7] от "Боби Колев":
  —цитат от коментар 9 на bkstoja


  Да бе, ако се прибави и контекста Боку изведнъж става изтънчен мислител...

 56. Ок, но самото извънредно положение е само печелене на време. Какво правят с това време е важно - разкриват ли интензивни легла, организират ли и по какъв начин доставки на медицинско оборудване и консумативи и тестове? Имат ли идея какво да се прави след това?
  —цитат от коментар 54 на block


  Ето тук, разбира се, шайката няма да има и хабер как точно да проведе мерките. Иначе да натириш хората по домашни зандани не им е проблем - там философия голяма няма. Но в извеждането на страната от кризата, ако дай боже свърши изобщо, ще лъсне гербавата безидейност, некадърност и корупция. Само се замислете: тези хора уцелили ли са нещо от първи път, дори и в днешно време? С маски - без маски. Увеличаваме заплатите - замразяваме заплатите. 5000 лв глоба - 300 лв глоба. Обществена поръчка за коли на столична община - отменена обществена поръчка.

 57. 57 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всеки наличен бокулизачески ник е строен тук, за да напише - при това многократно - колко лош пич е Дайнов.

  Е за тва Дайнов си е Дайнов - само като си отвори устата и изправя бокулизачите на нокти!
  А някои приритват дори само като мернат името му!

  Ма кво да се прави - навсякъде дивата комунишка сган е първосигнална.
  Като потомствения комуняга, който я предводителства.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 58. 58 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Олевяването на прогресариата - дело тонкее.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 59. 59 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 657 Весело

  "Оттук извод В: управлява ни олигархия (по Аристотел - група могъщи мъже, управляващи в свой интерес; жени в тази работа обикновено няма). "

  От тук се налага извода: А бе дайте да си изберем КорНи и МаяМа и заедно да потеглим към "светлото бъдеще".
  Посочил е Дайнов и "лошите олигарси" Цеко и Домусчиев.
  посочил е е добрият Прокопиев. Ама в светлината на прозрението, че сред олигарсите няма жени, то какъв ли е Прокопиев (нищо лично, г-н Прокопиев. Просто Дайнов).

  Но е е хубаво да се правиш на ментор и да говориш откровенно невярни неща.

  "на края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни."

  Извънредното положение се удължава с 30 дни от 13,04,2020 до 13,05,2020.

  Дайнов, народът е казал: една лъжичка л..на разваля цяла каца с мед. горната фраза разваля всичките ти умнотии, написани в статията.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "тъй като за присвояването на всичко това се иска технологично време, две седмици преди края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни. Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова"
  И това ще го видим и разберем, малко след извънредното положение. И какво? Дебилите пак ще ръкопляскат. Те толкова могат.

 61. 61 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Цитат от статията:

  "Наблюдавайки вече десетилетие мотивацията на властимащите..."

  Ясно. От преди това десетилетие не е имало властимащи и "олигархия (по Аристотел - група могъщи мъже, управляващи в свой интерес; жени в тази работа обикновено няма)", щото Гергов вчера закупи Пловдивския панаир, а пък Нинова /изключение от дефиницията!/ онзи ден - Техноимпекс!...

  Все се заричам да не чета интелектуалните дефекации на Дайнов, ама...

  Иначе харесвам Дайнов, но на сцената и с китара в ръка...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Предполагам, че колегата cinik най-адекватно може да обясни какво се случва, но може би става по-късно или е зает другаде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Костов каза нещо в смисъл, че да се управлява държава не е като да се свири на китара. Бих добавил като аматьор, а не професионалист.
  След като първоначалните реакции бяха как се суспендирали гражданските свободи, как се забранявало на гражданите да се събират и протестират и как ген. Мутафчийски го готевели за президент(?!) сега следващата мантра е как ще се окрадат парите от заемите. Значи, бизнесите не функционират, държавата не получава приходи от данъци и осигуровки, общините от общински фирми, наеми и такси, но държавните разходи си вървят и заплати, пенсии и помощи за безработица се плащат, а болниците се нуждаят от извънредно финансиране. Освен това има отвсякъде искания за подпомагане на бизнесите и самонеатите. А пари откъде?
  Дори да се спрат някои проекти, които са в ранна фаза, спирането на проекти, които вече се изпълняват ще доведе и до съкращаване на работници.
  Е, очакванията за голям брой жертви не се сбъднаха. "Разкапаната" ни здравна система се справя много добре в сравнение с други по-развити държави, а това е много фрустриращо за някои индивиди.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Какво да се случва.

  Центъра на Отворено общество, който се намира в Ню Йорк гори буквално. Грантовете също. Тези проповядващи за отворени граници, първи са се изолирали в къщите си и не смеят носа да си подадат навън. :)

 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Бре, много критики отнесе Дайнов, мно-ого. И то за какво? Ами, за нищо, пардон, за едно единствено нещо. Какво е то? Истината. А тя е? КРАДЕ СЕ. България е подложена на грабеж. Огромен грабеж- по документи!

 69. 69 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#62] от "Един вампир броди из Европа":

  Бате шнуре, ъндеахме се умнокрасифците на ковида ън яхнеме търгедията ама тия изфърфелки ънщът мрът. Ин ги смениме тактиката ън ги плашиме с онова дето го ънпрайха девесетте наще позитански батковци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 70. 70 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 580 Неутрално

  След чумата в 14 век,когато половин Европа е унищожена започва Ренесанса,защото всичко старо като управляващи тирани е ликвидирано.Най-добрите произведения на изкуството се създават тогава,няма цензурата на църквата.Сега ,ако на хората им писне от тези ченгета,дето 70 години ни управляват вече,ще стане добре.

 71. 71 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":

  Посмех се сутрин рано :)
  Някой трябва да объне внимание на Дойче Зелето, че българската редакция им е гола-вода...Танте Меркел прати на Боко пожелания да е - Все така Силен - а тука кво пишат - Олигархия бил....не може така...да се реши финално от Зелето - от наште ли е или не е от наште? Даже имаха една весела статия Зелето, че Хитлер се чудел - съюзник ли му е България, не му ли е ...и Зелевата работа същата. https://www.dw.com/bg/българите-не-слушали-хитлер/a-15534945

 72. 72 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова, което мотивира това решение."

  В цяла Европа удължиха извънредното положение. Интересно каква е била мотивацията на другите правителства?

 73. 73 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318
  06:15, 06 апр 20
  Неутрално
  Дайна,

  Предвид абсолютно адекватните мерки на правителството се малага "извод Ъ"
  и той е: Властта ще я вземете га цъфнат налъмите.
  не му мърдъ моооонумент нъ бааааааатеВИбойку:(само не ми пей,чи штели сми съмички дъ се освободим отъ турчилятъ и чи съвтскътъ армиъ съ ни я нъбутъли:имъхми си "цървуля" баеНИтошу (туй ми викухти вие антикумунистити):"тук и сигъ" си имъме бааааатеНИбойку:къде ве другаре е притиснителното: (май след години ни чакъ "реееепликътъ":кой ни скааачъ е батебойковист);азъ съм за бааатитто дъ векувъ,штото тъковъ сееееленете много пошънтъвяхъ по него:(нълагъ се дъ съм вулгарен и циничен по Сартър:той викъ:нъ вулгарното :(и циничното отговръ е съ "по-") :(сигурно политкоректно шъ мъ зъбършът):(гаааден съм съ глупацити)

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Интересни игри на мисълта. От времето на Аристотел май нищо не се е променило - има ли ресурс (стоки, роби, стъклени мъниста, шарени хартийки и т.н.), ресурсът ще се усвоява. За да спре предполагаемото разграбване, трябва или ресурсът да свърши (сценарий "ледникова епоха", примерно), или хората да станат ангели (сценарий "Армагедон"). Оптимистичен вариант - нещата си остават както винаги.

  master
 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  На основата на привидно верни твърдения, Дайнов прави напълно погрешни изводи.
  И като за капак, накрая сам не си харесва написаното.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii": ами болните ги карат да боледуват в къщи!
  —цитат от коментар 5 на ban


  Да, леко болните са в къщи. Но влизат в бройката.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Няма поредно обвинение на прокуратурата срещу Прокопиев, а има запор. Запорът става след съдебно решение.
  Пробвай пак.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Нищо лично , както за всяка мярка има и теглилка , така е с личното мнение на всеки !

 80. 80 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Както обикновено Евгени Дайнов се опитва да отвори очите на природонаселението. Както обикновено платеното гербъво тролство го псува. Но с псувни не можеш да промениш, подмениш, опровергаеш и омаловажиш фактите. Извод Я: гербъвите тролове нямат ресурс, експерност и потенциал за да заслужат средствата, които получават. То кой ли техен съпартиец има?

 81. 81 Профил на Виктор М
  Виктор М
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "xAlan Blackmore":

  Да, ето ме, филолог, обяснявам как една медия може да е частна и независима. Тук е много важно уточнението - от кого е независима? От държавата. Тя не е независима от частния си интерес и няма как да бъде. Но е една от малкото медии, независеща от ресурсите на държавата пряко. Така ясно ли е? Тук, апропо, не е нужен филолог, а специалист по логика. Но по съвместителство мога да услужа.

 82. 82 Профил на Виктор М
  Виктор М
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изумен съм колко много почитатели на диктатурата и "здравата ръка" има в Страната на розите. И нищо чудно, преизбират ГЕРБ за вечни времена вече толкова години. Искат си Бащица, искат си остен, искат си бой. Ми ето ви го. Честито. А Дайнов е напълно прав.

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Бре, много критики отнесе Дайнов, мно-ого. И то за какво? Ами, за нищо, пардон, за едно единствено нещо. Какво е то? Истината. А тя е? КРАДЕ СЕ. България е подложена на грабеж. Огромен грабеж- по документи!
  —цитат от коментар 68 на Мърмор


  Ето какво става в мътната вода:

  "Нов голям съмнителен кредит на ББР: 75 млн. лв. за свързана със "С. Г. груп" компания"

  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/04/06/4050919_nov_goliam_sumnitelen_kredit_na_bbr_75_mln_lv_za/?p=0&ref=id #comment-7

  klimentm
 84. 84 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 492 Любопитно

  В този момент Президентът Радев и Корнелия Нинова трябва да покажат отговорност пред народа и последват съвета на д-р Москов (екс здравен министър) да отидат и се заразят с „коронавируса“, да го преболедуват и по този начин ни убедят, че карантината и носенето на маски не е необходимо и можем да правим каквото си искаме!

 85. 85 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 492 Любопитно

  Докторе Мангъ.ов, защо не направиш като много световни лекари, които са се заразявали за да изпробват на себе си изобретените лекарства и ваксини. Последвай съвета на д-р Москов, зарази се с Ковид-грип, преболедувай го и след това раздавай компетентни съвети!

 86. 86 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 388 Весело

  Можем да продължим и завършим този анализ с извод Ю) прекаляването с ракия води до прогресивно затъпяване като при др. Дайнов, и извод Я) с такива гурута умнокрасавците ще дойдат на власт точно никога.

 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Бре, много критики отнесе Дайнов, мно-ого. И то за какво? Ами, за нищо, пардон, за едно единствено нещо. Какво е то? Истината. А тя е? КРАДЕ СЕ. България е подложена на грабеж. Огромен грабеж- по документи!
  —цитат от коментар 68 на Мърмор


  Верно!!!
  Верно, бе!
  Мърморко е абсолютно прав!
  КРАДЕ СЕ!
  Стартът е на 09.09.1944 г.!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 785 Весело

  "Четвърто, за всеки случай се нанася удар върху Прокопиев, чиито независими медии"

  Дайна, това е най смешно от цялото ти творение! За да го напише това човек си трЕбЕ много ракия или много парА. Може и двете.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Grigor Nikolov
  Grigor Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK