Много по-лесно се манипулира разпределението на дела в прокуратурата

Юли 2019 г. – Данаил Кирилов присъства на "джуркане", по думите му, на дела във Върховния касационен съд.

© Юлия Лазарова

Юли 2019 г. – Данаил Кирилов присъства на "джуркане", по думите му, на дела във Върховния касационен съд.Коментарът е от "Фейсбук" по повод започналото досъдебно производство за компютърно престъпление в системата за случайно разпределение на дела, анонсирано от главния прокурор Иван Гешев в петък с думите, че това е "коронавирус в съдебната система". "Капитал" се сдоби с доклада, направен от IT специалисти, който разкрива редица слабости в сигурността на системата. В него не се съдържат данни, че случайното разпределение е било компрометирано или някой е експлоатирал слабостите на системата. Има информация за един потенциален опит - от края на 2016 г., който според експертите е бил неуспешен. В четвъртък ще има заседание на Висшия съдебен съвет по проблема. Бившият прокурор Андрей Янкулов обаче сменя ракурса към "случайното разпределение" на делата в прокуратурата. Заглавието е на "Дневник".


Защо трябва да се подхожда критично към шума за "коронавируса" в системата за случайно разпределение на делата в съдилищата - защото за пореден път предварително се дават квалификации и оценки, а обикновено в тези случаи резултат няма. При едва започнало разследване с предмет "манипулирана ли е системата" вече се обявява на всеослушание, че е манипулирана. На разследването му остава само обективно, всестранно и пълно да достигне до вече направения краен извод. По-лесни разследвания от тия, при които всичко си е ясно, няма.


Обаче проблемът със случайното разпределение има и друг аспект. Важи по закон със същата сила за прокуратурата, както и за съда. Тоест
когато се говори за съда, хубаво е да се каже по нещо и за прокуратурата.


Манипулирането на случайното разпределение на едно наказателно дело в съда, засягащо важни интереси, трябва да се направи на три нива - обикновено има първа, втора и трета инстанция. На първа инстанция има един или двама съдии и двама или трима съдебни заседатели, на втора и трета инстанция - по трима съдии. Решенията се вземат с обикновено мнозинство. Ще си кажете, да, ама ви трябва последната инстанция, за да се реши както трябва - и това не е съвсем така, защото третата инстанция е най-често само контролно-отменителна, обикновено нито установява различни факти, нито "обръща" присъди, а когато намери, че нещо не е наред, обикновено връща делото назад, т.е. потенциално пак трябва да се търсят правилните съдии при новото завъртане. В голям съд с примерно от 50 до 20 наказателни съдии делото се разпределя между всички за определяне на докладчик. Съставът, който е започнал да гледа делото, трябва да го довърши, ако не може - започва отначало. Делото обикновено се разглежда публично.


Теоретично е съвсем възможно да се подберат правилните съдии при манипулируема система на разпределение на едно наказателно дело, но все пак имате различни нива, различни разпределения и много участници, освен това допълнителни евентуални трудности като неизменност на състава (ако не се харесва как води делото, не може да се смени), публичност.


В голяма прокуратура, ако имате примерно от 150 до 50 прокурори, те са разпределени в отдели по материя. Сред отделите задължително има и специализиран отдел за важните преписки, примерно от 5 човека. Кои 5-ма ще влязат в този отдел - решава шефът. Шефът решава и коя преписка ще влезе за разпределение между тези 5 човека в този отдел. Примерно


сигнал срещу министър няма да се разпределя изначално между 80 прокурори, а само между 5.


Ако преписката е попаднала на някого доверен, но все пак не ни харесва как работи той - нищо по-лесно от това да бъде сменен - местят го в друг отдел или го камандироват в друга прокуратура, а преписките му се преразпределят между останалите 4-ма в отдела и така друг довършва започнатото. Дори може и да дойде нов в отдела, който да получи преписките на напусналия го, за да е всичко точно с равномерната натовареност. Всичко това се случва без никаква публичност - никой никога вън от прокуратурата не знае кой какво работи по разследванията, с изключение на случаите, когато се дават пресконференции за арести и прочее и там показват и наблюдаващия прокурор. Но после какво се случва с разследването, дали наблюдаващият прокурор е сменен или не, никой никога не знае. Да не говорим че има и други "врътки", като при вече определен на случаен принцип наблюдаващ прокурор с резолюция на шефа се определя втори да му помага, защото делото е много сложно, а после първият просто отпада и повече не се произнася никога по това дело. Но това са вече по-софистицирани методи, до които даже няма нужда да се прибягва.


Тоест обективно е много по-лесно да се манипулира/заобикаля "случайното разпределение" в прокуратурата и това може да стане, без въобще да са нужни каквито и да е хакери - бели, черни или в цветовете на дъгата. Просто от самия начин на функциониране на прокурорската система (най-малкото защото без специализация не може, не ми е известна голяма прокуратура в света, в която всеки да работи всичко) следва, че трябва много повече


да се разчита на добросъвестността на шефа, който има много по-голяма власт.


Тоест много важен е и контролът върху това как се упражнява тази власт, от кого, какво и колко дълго се разследва в спецзвената, занимаващи се със случаи от висок обществен интерес, какви крайни резултати постигат и пр.


Но за това няма да чуете и дума от отговорните фактори, когато ви говорят за проблема на "случайното разпределение", който, както винаги, е фокусиран само на едно място.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Да се разследва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Манипулирането го е имало,има го и ЩЕ го има, защото КОНТРОЛЪТ Е НИСЪК или ИЗОБЩО ЛИПСВА...
  Освен това прокуратурата е една затворена система в която НЕ ПОПАДАТ НИКОГА СЛУЧАЙНИ ХОРА...

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Самото манипулиране е ЯСЕН ПОКАЗАТЕЛ,че прокуратурата е ИНСТРУМЕНТ...за обслужване не нечии интереси.
  Маските никога няма да паднат......след коронавирусът!

 4. 4 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Едва ли някой е учуден, детайлите не са толкова важни след като
  виждаме крайният резултат. В съда е същата работа.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 5. 5 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  евала, пич. каза им го в очите. да видим сега матросовците от предната стаия какво ще изходят

 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално
 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Напълно съм съгласен с тезата за прокуратурата.
  Тя, подобно на много други структури, никога не е излизала от ролята и методите, които са били въведени и изшлайфани през комунизма - затворено, непрозрачно, неподлежащо на контрол място, което може да упражнява на практика безконтролна репресия върху избрани субекти.
  Дали си върши работата може да се разбере от всички шумни дела за последните 30 години.
  Брой осъдени за КТБ: 0
  Брой осъдени за Белене:0
  Брой осъдени за изчезналите активи на България след 89-та:0
  Брой осъдени за пирамидите в България: 0
  Знам, че Вальо Топлото беше осъден; някой пишещ преди ми възрази, че и политик имало осъден по едно време за педофилия, един от общо -2-ма...нищо не знаех за тях, признавам.
  Може и да пропускам някои дребен шаран наистина или битовизъм.
  Горните са примери за милиони минимум и милиарди - говоря за корупция от която страдат всички в държавата.
  Та изобщо не е нужно да слушате какво този автор или аз или някои друг казваме.
  Гледайте фактите.
  За осъдителните дела срещу България заради прокуратурата пък изобщо и няма да отварям дума.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Весело

  ...... Втори наблюдаващ прокурор "помагащ" с резолюция на "шефа" винаги е "каскетаджия"......"случаен"....... как си требе........

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  И как манипулирането в Прокуратурата, оневинява манипулирането на разпределението на Съдиите?
  Само по това, че тия от Путинарското царство са организирани?
  ...............
  Упс... то било патиланско царство...

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Забавна защита в стил "бе аз може да съм се понаакал, ама и ти си наакан".
  Детска градина........

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Тоест прокуратурата ще става все по лоша поради невъзможността през "руски"/тад адрес да ни разпределят на наши съдии

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  И как манипулирането в Прокуратурата, оневинява манипулирането на разпределението на Съдиите?Само по това, че тия от Путинарското царство са организирани?...............Упс... то било патиланско царство...
  —цитат от коментар 9 на Tzar Vova Josei-ki


  ето ти пример от живота:

  IP Address 80.82.65.234
  Host no-reverse-dns-configured.com
  Location SC SC, Seychelles - екзотичен ИП:)

  рутер
  [LAN access from remote] from 80.82.65.234:50839 to 192.168.2.2:80, Thursday, Apr 02,2020 22:10:56

  уебсайт
  2020-04-02 15:56:27 W3SVC1 192.168.2.2 POST /cgi-bin/mainfunction.cgi - 80 - 80.82.65.234 Go-http-client/1.1 - 403 6 64

  The 403 Forbidden error is an HTTP status code that means that accessing the page or resource you were trying to reach is absolutely forbidden for some reason.

 13. 13 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Питам се как ли са разбрали, че системата е била хакната? Един от възможните отговори в духа на статията, е че тя редовно се хаква с цел да бъде определен "правилен" състав на съда и сега редовните хакващи с изненада са установили, че някой ги е изпреварил.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Забавна защита в стил "бе аз може да съм се понаакал, ама и ти си наакан".Детска градина........
  —цитат от коментар 10 на pag

  И как манипулирането в Прокуратурата, оневинява манипулирането на разпределението на Съдиите?
  —цитат от коментар 9 на Tzar Vova Josei-ki

  Изобщо не говори за оневиняване, а за това, че проблемът е общ. И няма "аз и ти", защото системата е отговорност само на един - ВСС. Не съдиите са се наакали, а ВСС, който не си е свършил работата.

  И да не забравяме, че когато се разбра, че предната система Law Choice се оказа издънка Цацаров и Гешев така и не проведоха разследване. Даже не попитаха как така изчезна архивът с разпределението от предните години.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Весело

  Може Гешев, да се обърне към вицепремиерът Марияна Николова......... Тя е "антихакерка велика".... да направи одита.......

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Прав е мисир-прокурорът, щом някъде бият негрите, това напълно оправдава педофилите. Откъде ги събират толкова отчаяни словоблудци, направо не е за вярване.
  —цитат от коментар 15 на zakkwylde


  Напротив. Казва, че действащият прокурор вижда само боя над негрите и се преструва, че не вижда педофилите, защото са "наши хора".
  Недей да лъжеш!

 18. 18 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Може Гешев, да се обърне към вицепремиерът Марияна Николова......... Тя е "антихакерка велика".... да направи одита.......
  —цитат от коментар 16 на MPetr


  направо да викат Мария Габриел

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  Аха, вече говорим не дали се манипулират, а къде се манипулират по-лесно?!
  Ще има фойерверки по тази тема...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 593 Весело

  Ах, какви кълки са заголили умнокрасивите!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То скоро няма и да има нужда да се манипулира. Остана ли някой читав там?

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  ===="...централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация", заяви Милева. - Само от това изречение може да се съди за професионалната компетентност на говорителката. Системата не е въведена от министъра на правосъдието, а от ВСС. Цацаров, Митето Узунов, Я. Тодоров, Г. Георгиева и т.н. ще бъдат ли разпитвани?======иначе уж Гешев искаше и той ...да отпадне мониторинга. Сега, като уведомят ЕК за тези "съмнения и подозрения..." Не знам. .........хахаха...... И като цяло......======= Пълни глупости с цел да се прикрият истинските далавери. Няма вариант някой от Враца да разпредели дело на СГС или друг съд. Може да извърти компютърна процедура, но това няма никакъв ефект. Делото е се носи на хартия и на председателя, той го разпределя и го връща с хартиения протокол за разпределението на деловодителя, който го дава на съдията. Ако някой може нещо да манипулира, това си е само съответният председател. За големи Балами ни вземат, ако мислят да се оправдаят, че някой отнякъде си е извършил вместо тях разпределението............

 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 871 Неутрално

  този гешеф е абсолютна калинка, но не мога да разбера защо хората не го съдят след като изтропа поредната глупост по телевизията. ясно е че в държавата на мафията никои няма да го осъди, но има европейски съд.
  трябва да станем като щатите казваш глупост, клеветиш някого, плащаш. друг начин няма с тези калинки.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Прав е Янкулов...
  В САЩ делото се разпределя от Председателя и той носи отговорност, но има и добро име!

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Мда, звучи точно като - а вие защо биете негрите?
  Излиза, че в съдът може да се прави, защото можело и в прокуратурата.
  А нали съдът уж беше перфектен, без нужда от реформи...

 27. 27 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Мда, звучи точно като - а вие защо биете негрите?Излиза, че в съдът може да се прави, защото можело и в прокуратурата.А нали съдът уж беше перфектен, без нужда от реформи...
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  разликата е, че гешев предполага, че можело било, евнтуално да се редят делата в съда, докато тук човека казва, че това е практика в прокуратурата от много време

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#27] от "lpi31580057":

  Абе след като Джок се падна на Калпакчиев и БХК даде доказателствата за примерно поведение, вече не вярвам на никакви случаЕности в съда.
  А все пак там се вземат окончателните решения.

 29. 29 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И един приятел така казваше - Отричаш, бе!
  И на калъп да те хванат, викаш - не съм бил аз.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Весело

  А в прокуратурата кога ще образуват ДП за тяхното разпределение...че ми е много интересно дали ще лъснат поръчките там!.......... Иначе на всички им е ясно........ как в "специализираните" съд и прокуратура, .....ама всичко е "най на ная".........

 31. 31 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#27] от "lpi31580057":Абе след като Джок се падна на Калпакчиев и БХК даде доказателствата за примерно поведение, вече не вярвам на никакви случаЕности в съда.А все пак там се вземат окончателните решения.
  —цитат от коментар 28 на НеКой


  разбира се. и след като за КТБ е виновна чистачката, според прокуратурата, аз също нямам съмнения

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#31] от "lpi31580057":

  За Мейдоф кой беше виновен, последният нали?
  Винаги собственикът е причината за една пирамида.
  Естествено и контролните органи.
  А чистачките при Василев вземаха мощни кредити...
  :)

 33. 33 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  ...Естествено и контролните органи....
  —цитат от коментар 32 на НеКой


  и случайният прокурор най-случайно не се интересува от Искров и Маврудиев

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#33] от "lpi31580057":

  Виж сега, одиторите са по-виновни.
  Още повече, че знам как работят по принцип.
  Но, когато си искал да излъжеш системата и си успял, ти си основният виновник.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  На Гешев съдът е трън в очите. Колко по-добре щеше да е прокуратурата хем да обвинява, хем да раздава присъди.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4444 Любопитно

  Да се разследва!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Кой "да се разследва"? Гешев? Цацаров? Пеевски? Доган? Борисов? КОЙ?

 37. 37 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 630 Гневно

  Защо мисирките не искат да питат ГЕРБ кога ще реформират прокурорската власт, която впрочем е така по инициатива на БКП и по руски модел?
  Управляват ни ченгета!

 38. 38 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Централизираната система за разпределение на делата в съдилища в Република България е въведена с решение, взето с Протокол № 37/29.09.2015 г. на Комисията по "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на ВСС.
  Прилага се във вскички съдилища от 01.10.2015 г.

  Решението на упоменатата Комисия е взето на 29.9.2015 г. от следните нейни членове (които са и членове на ВСС):
  - Мария Кузманова - член на ВСС от парламентарната квота, избрана по предложение на ГЕРБ; тя е заместник-председател на комисията.
  - Галина Карагьозова - член на ВСС от парламентарната квота, избрана по предложение на БСП;
  - Елка Атанасова - член на ВСС от прокурорската квота - пряк избор;
  - Юлия Ковачева - член на ВСС от съдийската квота - пряк избор;
  - Даниела Костова - член на ВСС от съдийската квота - пряк избор.

  Председателят на комисията: Румен Георгиев - член на ВСС от квотата на следователите и Михаил Кожарев - от прокуроската квота, не са присъствали на заседанието на комисията на 29.9.2015 г.

  Фактът, че въвеждането на централизираната система за случайно разпределение на делата става с РЕШЕНИЕ НА КОЛЕКТИВЕН към ВСС, означава няколко изключително простички неща:
  - да се внушава, че отговорност носи лице, което не е участвало във вземането на решение (Хр. Иванов, К. Калпакчиев) от юридическа страна е абсолютна идиотия. Подобно внушение може да се направи от човек, който хал-хабер от идея за представа за мисъл за право си няма. Това може да е изказване на изключително тъп, политически ангажиран човек, но не и юрист, заемащ една от трите висши магистратски длъжности в държавата.
  - наличието на ТЕХНИЧЕСКА уязвимост на системата не означава, че това е било съзнателно изискване (на практика - склоняване към престъпление) на възложилия изработката на тази система.
  - наличието на техническа уязвимост не означава, че дори изработилият системата си е давал сметка за тази уязвимост.
  - наличието на техническа уязвимост не означава, че е била използвана от точно определен човек по точно определена цел (Хр. Иванов; К. Калпакчиев или Дарт Вейдър);
  - наличието на техническа уязвимост в продължение на 4 години и половина говори само по себе си за действията/бездействията на настоящия и предишния състав на ВСС...

 39. 39 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 323 Неутрално

  +1
  от вчера се опитвам това да обясня на уважемата аудитория, но вие сте го написали много точно

 40. 40 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":

  А знаеш ли как е разпределен състава осъдил Джок на 20 години затвор/тогава нямаше никаква система за случайно разпределение/ - по това колко близко до комунистическия апарат е било семейството на обвинителя/жертвата/ - изчезнали два от записите на камери записали случката - това е пак "случайно" !

 41. 41 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Грешев няма да се кротне докато не смачка едно от малкото неща в България което не е под контрола на МАФИЯТА/нереформираната комунистическа държавна машина/ - това на адвокатската гилдия - само тя остана с до някъде НЕЗАВИСИМА от ЗАДКУЛИСИЕТО НА СЪРАЙТЕ СИМЕОНОВСКИ И САТРАПА ИМ ЛОЕНОТО ДОБИЧЕ!

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Всъщност, ГешеФФ изср@ поредната муниция за л@айнометите на ПИКливите медии. А фактите са, че фирмата е избрана от ВСС през 2015 година и Калпакчиев, Панов и т.н. не са основни участници в избора. И понеже това е така, ГешеФФ насочи вниманието към 2019 година, за извършването на одита. Щото при избора на софтуера ЦаЦата е водещото лице.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#38:"inn"][/quote]

  абсолютно вярно въпросът е защо не го съдят, според мен доста хора ще изкарат доста пари от държавата калинка.
  надям се и дневник да ни информира редовно затова кои, за какво, и кога е осъдил бг. нека хората знаят къде им отиват парите.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 520 Весело

  Мда, звучи точно като - а вие защо биете негрите?Излиза, че в съдът може да се прави, защото можело и в прокуратурата. А нали съдът уж беше перфектен, без нужда от реформи...
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  Пеевските медии обвиняват съдиите, че провеждат реформа... ти ги обвиняваш, че не искали реформа...
  Айде, млъкнете и първо се разберете какво ще говорите! :)

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Всичко е много хубаво, ама защо този пич, защо реши чак сега да проговири?
  Няма да питам защо го е направил точно тук - ясно като бал ден е....

  I Want To Believe
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK