Прокуратурата и изпълнителната власт сриват крехкото доверие в съда

Очевидно може би тази система за разпределение на делата в съда има проблеми, но тя беше поръчана от Висшия съдебен съвет като изработка

© Юлия Лазарова

Очевидно може би тази система за разпределение на делата в съда има проблеми, но тя беше поръчана от Висшия съдебен съвет като изработкаИван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика коментира по БНР темата за пробива в системата за случайно разпределение на делата. Според главния прокурор Иван Гешев, ако съмненията му, че системата е несигурна, се окажели верни, можело да се окаже, че "пет години не сме имали правосъдие".


За да се съмняваме в това доколко има правосъдие, трябва да поставим под съмнение независимостта и безпристрастността на съда. Очевидно, че тези два фактора не са проблем, който смущава нито главния прокурор, нито министъра на правосъдието. Защото с поведението им и с действията на голяма част от Висшия съдебен съвет (ВСС) знаем, че се избират удобни председатели на съдилища, командироват се и се разкомандироват съдии без никакъв проблем, дори се променя многократно Законът за съдебната власт.


Очевидно има подаден сигнал към Министерството на правосъдието и може би към прокуратурата отвън, тоест някой се опитва да им подскаже, че ако има проблем в системата, трябва да бъде решен. Но нека да не забравяме, че поддръжката и изборът на автоматизирани информационни системи е правомощие на Висшия съдебен съвет, записано в закона. И
преди да окупират темата и да си присвояват правомощия -


както министърът на правосъдието, така и главният прокурор, би следвало да бъдат запознати всички членове на съдебния съвет - най-малкото членовете на съдийската колегия и председателите на върховните съдилища. Те да говорят по тази тема и след това да се ползва медиен шум и да се досрива и крехкото доверие в съда от страна на прокуратурата и изпълнителната власт. Прекомерно ми се струва едно такова окупиране на темата с неясно каква цел.


Ако едни членове на ВСС знаят за проблема, защо други не знаят, защо те са в привилегировано положение? И председателят на Върховния касационен съд все още не е запознат с доклада. Докладът не е наличен и на страницата на Висшия съдебен съвет. Това е сериозен публичен проблем и трябва да стъпваме на някакви данни. А ние в случая имаме една говорилня без никакви данни и конкретни факти.


Само да отбележа, че "присъдружните дами на Лозан Панов", за които говори главният прокурор Иван Гешев, са гласували да се извърши одит на системата за разпределение на делата. Така че подобен тип хвърляне на укори в публичното пространство е абсолютно неоснователен.


Виждаме, че на главния прокурор му беше показана вратата от страна на щаба,


който контролира ситуацията с коронавируса. Неясните проверки на цени и на наличие на лични предпазни средства по аптеките предизвикаха по-скоро публичен гняв, отколкото някакво доверие в прокуратурата, и той си търси вратичка за медийна изява, изземвайки правомощия за пореден път и от Висшия съдебен съвет, и от изпълнителната власт. Това изземване на правомощия, за да печели медийно внимание, определено е дразнещо и трябва да повдигнем отново въпроса за контрола върху прокуратурата. Ако се окаже, че сега са изговорени един куп глупости в публичното пространство, ще понесе ли отговорност г-н Гешев и по какъв ред? Няма да понесе.


Ако прокуратурата е знаела за суми, които се плащат за разпределение на дела, защо си е мълчала и няма нито един магистрат, подведен под отговорност? Ако тези суми са известни на прокуратурата, защо досега няма нито едно досъдебно производство, обвинителен акт, осъден?


Във Върховния административен съд има проблеми с разпределение на делата, който е известен от години. Той не се решава. За един от членовете на ВСС, излъчен от квотата на ГЕРБ, излезе в публичното пространство, че е манипулирал дела - г-н Магдалинчев, и това не беше повод той да не бъде номиниран за ВСС.


При разпределението на всяко дело остава следа кой и как го е направил,


за да се спечели доверието на страните. Системата издава протоколи. Ако има проблем, моля да бъде изкарано публично кои са делата, кой е правил разпределението и да стане ясно.


Очевидно може би тази система има проблеми, но тя беше "извикана за живот", поръчана от Висшия съдебен съвет като изработка. Тази система отмени една далеч по-порочна, която позволяваше да се прекъсне връзката между съда, който разпределя делото, и сървъра във ВСС. И така разпределящият делото съдия да може да въведе избран от него състав или докладчик.


Ако тя има конкретни недостатъци, нека да бъдат отстранени. Няма лошо в това, че е изготвен одитен доклад. Въпросът е за какво ще бъде използван - дали за медийни цели или да отстраним някакви проблеми в правосъдието. Засега работим само със слухове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Дали пък съдът сам не си срива "крехкото доверие" с изпълненията, които прави?
  Дали авторът наистина смята, че е по-добре да се замита всичко под килима, щото тогава ще има "здраво доверие", а?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Заглавието е на ....???
  Защото г-н Брегов не търси под вола теле,а добросъвестно констатира факти и иска мерки!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално


  Гешев и Кирилов в уйдурма се опитват да отклонят вниманието от предстоящите гръмотевични провали на прокуратурата в съда по множество нашумели - благодарение на самата покуратурата и лично на Гешев - дела.

  Не им е първица да действат в тандем - те заедно излъгаха, че са изпратили искане за екстрадиция на Васил Божков от ОАЕ.

 4. 4 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  А на бас, че пак на финала ще е едно ГОЛЯМО НИЩО.

 6. 6 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Двете каки, гнилите ябълки, оправданите по Спапард, евтините вили на висши магистрати, комедийни министри със загубени адвокатски права и неясна издъжка са все висоти на българския съд, кото трудно могата да бъдат разрушени.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Вярно лие, че Институт за правни инициативи, НПО, е направило проверка на старата система за разпределение и на какво основание?
  Вярно ли е, че програмен директор на същия тогава е бил Христо Иванов?
  Вярно ли е, че на база на одита на ИПИ е избрана нова система, сегашната и тя е трябвало да бъде временно решение?
  Вярно ли е, че след като Христо Иванов става правосъден министър, системата остава за постоянно?

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  Дали пък съдът сам не си срива "крехкото доверие" с изпълненията, които прави?Дали авторът наистина смята, че е по-добре да се замита всичко под килима, щото тогава ще има "здраво доверие", а?
  —цитат от коментар 1 на pag


  Бихте ли отговорил на въпроса от статията:

  "Ако прокуратурата е знаела за суми, които се плащат за разпределение на дела, защо си е мълчала и няма нито един магистрат, подведен под отговорност?"

  Благодаря!

 9. 9 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "Прокуратурата и изпълнителната власт сриват крехкото доверие в съда"

  Е, да де.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Бихте ли отговорил на въпроса от статията:

  "Ако прокуратурата е знаела за суми, които се плащат за разпределение на дела, защо си е мълчала и няма нито един магистрат, подведен под отговорност?"

  Благодаря!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Отговорете на моите въпроси, по-конкретни са и имат отговор - Да или Не.

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5389 Неутрално

  Ами…….обикновените гласоподаватели отдавна са наясно със " симбиозата "......на всички !

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#10] от "vassilun":Отговорете на моите въпроси, по-конкретни са и имат отговор - Да или Не.
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Не зная! Няма как да отговоря на Вашите въпроси!

  Може ли Вие да отговорите на въпроса от статията?

  Благодаря!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  Подобни автори преди да пишат по толкова сериозни теми, да правят внушения, трябва под името им да фигурира цифрата на получените от тях грантове, за да може читателя да си изгради лично мнение.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Това твърди членът на ВСС Боян Новански, не са въпроси, а констатации.
  Та много по роднински е била тази риформа.
  Иначе не защитавам никого, но нещата откъм съда започват да се размирисват сериозно. Та като критикувате прокуратурата, сигурно и там има защо, не забравяйте да споменете и колегите им.

 16. 16 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Егати ,всъщност там дето минават дела за милиони,по българска традиция ,е, най-голямата корупция.

  Ръй! Ръй!
 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Вярно лие, че Институт за правни инициативи, НПО, е направило проверка на старата система за разпределение и на какво основание?Вярно ли е, че програмен директор на същия тогава е бил Христо Иванов?Вярно ли е, че на база на одита на ИПИ е избрана нова система, сегашната и тя е трябвало да бъде временно решение?Вярно ли е, че след като Христо Иванов става правосъден министър, системата остава за постоянно?
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Не, не е вярно.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":

  Значи членът на ВСС Боян Новански лъже.
  А ти кой си?

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#8:"vassilun"][/quote]

  Не се правете на паднал от Марс, колега.
  "Знаенето" далеч не е достатъчно за да "подведеш под отговорност" някого.
  Трябват и доказателства, свидетелски показания и други такива дребни подробности.
  Да не говорим как ще се намери съдебен състав, който ще осъди свой колега за нещо, което също прави.
  Припомнете си, моля, как всички съдии в Благоевград (ако не се лъжа) си дадоха самоотводи за да не участват в дело срещу СИНА на техен колега, направил ПТП в пияно състояние. Това не се оправя с никакви системи за "случайно разпределение", щото в тези отводи няма нищо случайно, а желязна мафиотска омерта.
  Развяването на "знания" по медиите, фейсбуците и форумите е патент на жълтопаветната "опозиция", която адски много "знае" за всичко и всички, а не е внесла и един едничък сигнал до прокуратурата.
  Предвиждам дежурното ви оправдание - "ма то няма смисъл, там всички са мафиоти".
  Ми пробвайте барем веднъж бе, внесете десетина сигнала срещу Пеевски примерно, да видим какво ще стане, че да убедите още някого, дали има или няма смисъл.
  Няма да го направите, защото най-идеалният и некорумпиран български съд ще ви обуе за клевета преди да кажете "либерална демокрация" по срички, щото си нямате парички.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#18] от "НеКой":

  "А ти кой си?"

  А ти кой си?

  Отговорете на въпроса от статията:

  "Ако прокуратурата е знаела за суми, които се плащат за разпределение на дела, защо си е мълчала и няма нито един магистрат, подведен под отговорност?"

  Благодаря!

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5699 Неутрално
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Иван Брегов мен не ме вълнува, тревожи ме казаното от член на ВСС...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#19] от "pag":

  "Няма да го направите, защото най-идеалният и некорумпиран български съд"

  Няма съд, кпйто да произнесе присъда без да има обвинение! Нека прокуратурата обвини някого за манипулиране на системата и тогава ще виним съда, че не се произнася с присъда!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Любопитно

  До коментар [#20] от "vassilun":Иван Брегов мен не ме вълнува, тревожи ме казаното от член на ВСС...
  —цитат от коментар 22 на НеКой


  След като статията не Ви вълнува, защо пишете коментари под нея?

 26. 26 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 39 Неутрално

  ГешеФ след гафа с пратените миционери на пазар Илиянци, а не на гарата пак реши да прави първобитен ПР. Ей, не може да изчака и един месец без селските си изяви

 27. 27 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Много добър анализ.Коментари и изводи могат и трябва да правят тези които в момента"правораздават".

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Любопитно

  До коментар [#7] от "НеКой":
  До коментар [#17] от "Nick F":

  Вярно ли е, че Иван Гешев става за главен прокурор точно толкова колкото и Данаил Кирилов става за министър на правосъдието?

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Вярно лие, че Институт за правни инициативи, НПО, е направило проверка на старата система за разпределение и на какво основание?Вярно ли е, че програмен директор на същия тогава е бил Христо Иванов?Вярно ли е, че на база на одита на ИПИ е избрана нова система, сегашната и тя е трябвало да бъде временно решение?Вярно ли е, че след като Христо Иванов става правосъден министър, системата остава за постоянно?
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Не, не е.
  Вярното е, че не Христо Иванов, а ВСС приема и отговаря за системата.
  Вярното е, че Христо Иванов вече 5 години не е министър. Какво ви пречеше досега да му обърнете решенията?
  Вярното е, че Цацаров беше главен прокурор от 2012 насам и нищо не направи срещу въпросната сегашна система.
  Вярното е, че под всяка статия ти се доказва, че лъжеш, но ти продължаваш да бълваш лъжи.

  Мръсник.

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#26] от "bacillus ":

  Погледнато обективно от това кой съдия ще гледа едно дело прокуратурата има точно толкова интерес колкото и обвиняемият.

  Така, че мнението на Гешев по въпроса е точно толкова меродавно колкото и на Цветан Василев.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#19] от "pag":"Няма да го направите, защото най-идеалният и некорумпиран български съд"Няма съд, кпйто да произнесе присъда без да има обвинение! Нека прокуратурата обвини някого за манипулиране на системата и тогава ще виним съда, че не се произнася с присъда!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Тъй, тъй, я кажи колко сигнала за престъпленията на Пеевски и Доган подадохте до прокуратурата? Все пак половината десебарки сте адвокати, чаткате ги нещата.
  Нула?
  Що тъй?

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#26] от "bacillus ":Погледнато обективно от това кой съдия ще гледа едно дело прокуратурата има точно толкова интерес колкото и обвиняемият.Така, че мнението на Гешев по въпроса е точно толкова меродавно колкото и на Цветан Василев.
  —цитат от коментар 30 на Един препатил


  Погледнато обективно, малко ми е трудно да си представя прокуратурата да извади 10 хил. евро от някакви хипотетични безотчетни фондове за да даде подкуп, че да й се падне "подходящ" съдия.
  Виж, за обвиняемия никак не ми е трудно да си представя как дава 10 хил. евро, особено ако са му запорирали стотина милиона.

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Този Гешев сапунисва цялата аудитория и старият ченгесарски обичай действа безотказно. Гешев в прав текст заяви "виновни за "коронавируса в съдебната система", "пет години няма правосъдие в България" са Хр. Иванов, К. Калпакчиев, Л. Панов и двете му присъдружни дами.

  Истината е, че посочените от него като "виновни" НИКОГА няма да бъдат признати за виновни в юридическия смисъл на това понятие (присъда). Нещо повече: Гешев НИКОГА няма да ги привлече като обвиняеми и НИКОГА няма да вкара обвинителен акт в съда срещу тях. Защото и безнадеждно неграмотният юрист Гешев има минимален инстинкт за самосъхранение да не си направи юридическо харакири чрез подобни действия. Гешев не може да не знае, че за едно обвинение са нужни минимум две неща:
  - ФАКТИ, които трябва да приведе към точно определен член на наказателния кодекс (състав на престъпление);
  - да познава закона (обективното право).

  Кои са фактите, които Гешев - колкото и да говори като на седянка пред камерите - няма да може да заобиколи, ако има намерението да търси отговорност:
  Централизираната система за разпределение на делата в съдилища в Република България е въведена с решение, взето с Протокол № 37/29.09.2015 г. на Комисията по "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" на ВСС.
  Прилага се във вскички съдилища от 01.10.2015 г.

  Решението на упоменатата Комисия е взето на 29.9.2015 г. от следните нейни членове (които са и членове на ВСС):
  - Мария Кузманова - член на ВСС от парламентарната квота, избрана по предложение на ГЕРБ; тя е заместник-председател на комисията.
  - Галина Карагьозова - член на ВСС от парламентарната квота, избрана по предложение на БСП;
  - Елка Атанасова - член на ВСС от прокурорската квота - пряк избор;
  - Юлия Ковачева - член на ВСС от съдийската квота - пряк избор;
  - Даниела Костова - член на ВСС от съдийската квота - пряк избор.

  Председателят на комисията: Румен Георгиев - член на ВСС от квотата на следователите и Михаил Кожарев - от прокуроската квота, не са присъствали на заседанието на комисията на 29.9.2015 г.

  Фактът, че въвеждането на централизираната система за случайно разпределение на делата става с РЕШЕНИЕ НА КОЛЕКТИВЕН ОРГАН на ВСС, означава едно-единствено нещо: Обвинението към когото и да било от г-дата Хр. Иванов, К. Калпакчиев, Л. Панов минава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и през обвинение към гореизброените членове на ВСС - Комисията, която е гласувала решението. Трябва да докаже съучастие на минимум шест-седем човека.
  Спирам да разсъждавам по-нататък, защото само едно изречение описва ситуацията: този човек е луд.

 35. 35 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":Значи членът на ВСС Боян Новански лъже.А ти кой си?
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  А кой е Боян Новански ? Благодарение на КОЙ е във ВСС ? Какво е обещал за да бъде избран във ВСС ?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#29] от "tamada":

  Аз те питам Христо Иванов дали е правил одит на системата и като какво това нпо е имало това право?

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Гешев и Борисов щяха да носят отговорност за думите си, ако медиите не бяха на хранилка, ако журналистите не бяха мисирки, ако политиците не бяха главанаци, ако хората не бяха овце.

 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  ГешеФФтуриата отново хаква пръскачките в градинките. Този софтуер е избран от ЦаЦата и Калпакчиев и Панов нямат нищо общо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#32] от "pag":

  Погледнато обективно, малко ми е трудно да си представя прокуратурата да извади 10 хил. евро от някакви хипотетични безотчетни фондове за да даде подкуп, че да й се падне "подходящ" съдия.....
  —цитат от коментар 32 на pag


  Първо - говорим за това кой какво иска, а не за това кой какво може или не може.

  Второ - трябва да бъдете нясно, че подкуп се дава на съдията когато прокурорът е поискал повече.

  Трето - подкуп от само 10 хил. евро е обида за всички страни в едно дело.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#37] от "НеКой":

  До коментар [#29] от "tamada":Аз те питам Христо Иванов дали е правил одит на системата и като какво това нпо е имало това право?
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  А аз питам защо питате сега? Защо не питахте в 2015 г.? И какво общо има това, което Христо Иванов е правил или не е правил чак през 2015 г. с това, което се случва сега, през 2020 г.?

  Ако не можете да отговорите на тези предварителни въпроси няма защо да обсъждаме Христо Иванов. Дайте по-добре да си говорим за Иван Костов.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Народното събрание като висш законодателен орган , няма реален интерес от НАИСТИНА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА В СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА. В съда - защото може да опре до неговите услуги , а в прокуратурата защото политическия противник и будния гражданин - трябва да се мачкат тотално! Но всичко си е до качеството на хората и "народа" !!!

 44. 44 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Умника на мама написа:
  "преди да окупират темата и да си присвояват правомощия -както министърът на правосъдието, така и главният прокурор, би следвало да бъдат запознати всички членове на съдебния съвет - най-малкото членовете на съдийската колегия и председателите на върховните съдилища"
  Умно само, че прокуратурата и министъра разбраха от сигнал до прокуратурата даден от няколко членове на ВСС и защо ли си мисля, че бяха от съдийската квота? След като видиш как те лъже умника на мама няма смисъл дда четеш на там. Не разбирам глупостта как член на ВСС Лозан Панов чака чинно същото това ВСС на което е член да му прати доклада вместо да се заинтересува от его и да си го вземе ако не е стигнал до него.
  Оправданието защо прокуратурата, ако е знаела за разпределение на дела срещу подкупи си е мълчала е същата глупост, дори това да е вярно това е бездействие, което рано или късно свършва, но ако е вярно, хората разпределили дела срещу подкуп са извършили престъпление дано и те рано или късно бъдат наказани, а не бранени като корумпето съдия пусна руската подлога да си вземе медала от Путя.

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#32] от "pag":
  —цитат от коментар 40 на Един препатил


  Аха, значи признавате, че и съдиите са корумпирани.
  Quod erat demonstrandum, казано по съдийски........

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Весело

  До коментар [#32] от "pag":
  —цитат от коментар 40 на Един препатил


  Пак не си чел с разбиране.
  10 хил. евро бил подкупът за да ти се "падне" твоят съдия, а колко ще получи той, за да отсъди "правилно" е съвсем друга бира. Чувал съм, че отнасяли в човчиците си до 30% от стойността на иска.
  Хотели не се строят лесно.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Въпросът е шум да се вдига. А как се разпределят делата в прокуратурата, Гешев не казва. А там даже няма и система, каквото каже Гешев.

 48. 48 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Вярно лие, че Институт за правни инициативи, НПО, е направило проверка на старата система за разпределение и на какво основание?Вярно ли е, че програмен директор на същия тогава е бил Христо Иванов?Вярно ли е, че на база на одита на ИПИ е избрана нова система, сегашната и тя е трябвало да бъде временно решение?Вярно ли е, че след като Христо Иванов става правосъден министър, системата остава за постоянно?
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Както винаги си от пъвите на амбразурата да защитиш статуквото на ГЕРБ, изпревари и Хамилтон днес.

 49. 49 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#29] от "tamada": Аз те питам Христо Иванов дали е правил одит на системата и като какво това нпо е имало това право?
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Ами то си беше обяснено още тогава бе, тъпан. Проверката не беше на НПО, а на ВСС с участието на НПО.
  Участници:
  - Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
  - Инспекторатът на ВСС
  - Програма за развитие на съдебната система
  - Български институт за правни инициативи (демек Христо Иванов)

  И беше проведена с решение на ВСС.
  http://judicialreports.bg/2013/04/случайното-разпределение-на-делата-в/

  Казах ли си, че си мръсник или съм забравил?
  Лъжец и Мръсник си.

 50. 50 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#4] от "nkk81":

  … Но някои са престъпници. (Макар че са назначени за пазители на закона.)

 51. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  А на какво мирише откъм Каскета?

 52. 52 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#26] от "bacillus ":

  Той нали е завършил Магнаурската милиционерска школа - толкова си може.

 53. 53 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#34] от "inn":

  Не е луд. Просто разчита, че полуграмотният масов зрител/слушател, чието основно занимание е да гледа "Нова телевизия" и да следи сайтове и вестници като "ПИК", "Блиц", "Шок" и т. н., ще приеме за чиста монета глупавите му изказвания и ще проточи лиги от възторг: "Ах, този главен прокурор - как громи престъпността!"

 54. 54 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  А впрочем защо Гешев не ни осветли по въпроса за бизнес-отношенията на и.д. негова жена Детелина Ханчева със съдружника на Ал. Ваклин? Същия този Ваклин, който навремето изигра ролята на подставено лице и накисна кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Тук не коментирам дали Иванчева е била виновна или невинна. Питам за отношенията на Детелина Ханчева с партньора на Ваклин.

 55. 55 Профил на block
  block
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#49:"tamada"][/quote]

  че е лъжец, лъжец е. ама горкия и той сигурно дечица храни...

 56. 56 Профил на block
  block
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Под каскета на Гешефрадост основно пасирани л***а има.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да проследим хронологията на събитията. На 5 февруари САЩ обявиха Андон Миталов за персона нон гратта за корупция без да съобщават публично подробности. Красивите абдали веднага писнаха - дайте доказателства. Явно подплашени от задаващата се буря ВСС поръчва от 17 февруари до 9 одита на случайното разпределение на делата, който открива, че е възможна манипулация на системата - отвън и отвътре, но без достъп до логовете. Същевременно става известен факта ИЗВЪН тази проверка, че Андон Миталов е поръчан "случайно" да обслужва Русия след външна намеса в системата. Цялата срамотия излиза наяве защото очевидно някой друг е разглеждал под лупа кой къде бърка с мръсните си ръчички. Бог да поживи Херо Мустафа! И съответно вижте какво направиха Щатите с едно леко разлайване на глутницата и го сравнете с яловите постижения на Съюза с европейските ценности в продължение на десетилетие..

 59. 59 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Естествено другарят Брегов тотално греши, че прокуратурата и правителството рушат доверието в съда. Българските власти просто логично следват фактите, посочени им иззад океана. След като българските институции поискаха доказателства, очевидно такива са били получени.

  https://www.dnevnik.bg/video/svobodna_evropa/2020/02/11/4028153_matju_palmur_gotovi_sme_da_nazovavame_licata_koito/

  Вярвам, че началото на обезпаразитяването на съда от българска страна също е внимателно наблюдавано с цел внасяне на корекции и допълнения в процеса на санитаризация.

  Вярно е, че една шепа христофили и лозанотропи ще тичат с изменени лица, но това е въпрос без особено значение за процеса.

 60. 60 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Всички са Маскари
  —цитат от коментар 4 на nkk81


  До коментар [#4] от "nkk81":

  А не е така, само вие комунистите сте
  Маскари
  —цитат от коментар 4 на nkk81

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#42] от "terminal velocity":

  "Хич ама хич нема да е лошо една дузина облечени в тоги корумпета да идат за дълго в пандиза. Ама нещо не ми се вярва да стне."

  Защо не Ви се вярва, колега! Гешев е радост! Той ще спретне един хубав обвинителен акт и дори корумпиран съдия няма да може да ги оправдае корумпетата!

 62. 62 Профил на amanotdebili
  amanotdebili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "terminal velocity":"Хич ама хич нема да е лошо една дузина облечени в тоги корумпета да идат за дълго в пандиза. Ама нещо не ми се вярва да стне."Защо не Ви се вярва, колега! Гешев е радост! Той ще спретне един хубав обвинителен акт и дори корумпиран съдия няма да може да ги оправдае корумпетата!
  —цитат от коментар 61 на vassilun


  Докато няма пречукан съдия ,няма да влязат в пътя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK