По-силен нов бюджет на ЕС ще помогне за по-модерна Европа

По-силен нов бюджет на ЕС ще помогне за по-модерна Европа

© ReutersПоследните няколко седмици обърнаха наопаки света около нас. Обичайното ни всекидневие сякаш остана в някакъв предишен живот.


Днес някои от четящите тези редове имат симптоми, мнозина познават някой болен и всеки от нас е притеснен за близките си.


Уникалното в тази ситуация е, че всички сме част от решението: всички като граждани, но и компаниите, градовете, регионите, народите и целият свят. Фалстартът, който направихме, все още ни причинява болка.
Но Европа сега стои гордо изправена. И това се дължи на прилива от съчувствие в целия Европейски съюз. В последните седмици видяхме лекари и сестри да се отзовават на призива на дълга, милиони станаха доброволци да помогнат, с каквото могат. Видяхме ресторанти, носещи храна на изтощените медици, дизайнерски марки да шият облекла за болниците и производители на автомобили да преминават към апарати за изкуствено дишане.


Тази солидарност е заразна и тя е в сърцевината на нашия съюз. Благодарение на този импулс се завръща истинската Европа. Тази Европа, която работи заедно, за да свършим нещо, което никой от нас не може да направи сам. ЕС днес помага и работи всеки ден за спасяване на колкото може повече животи, за защита на начина ни на живот и за рестартиране на икономиките ни.


През последните седмици предприехме мерки, които съвсем доскоро биха били немислими:


Направихме по-гъвкави от всякога правилата за държавна помощ, за да получи дребният и едрият бизнес нужната подкрепа.


Облекчихме бюджетните правила, както никога досега, за да могат националните и европейските разходи бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях.


Това помогна на институциите на ЕС и на страните членки да предоставят 2.8 трилиона евро за борба с кризата - най-мощният отговор на кризата в света.


Преди седмица ЕС направи още една крачка. Предложихме нова схема SURE, с която хората да запазят работата и доходите си, както и да гарантираме, че бизнесът няма да загине, докато принудително изпадна в зимен сън.


Тази схема ще предостави 100 млрд. евро в помощ на правителствата, за да подкрепи вашата компания, ако ѝ се наложи да съкрати работното време. Тя може да помогне и на самонаетите. С нея нуждаещите се ще могат да си платят наема, режийните сметки или храната, като междувременно поддържат бизнеса си жив.


В борбата за спасяване на живот решихме да предоставим всеки възможен цент от оставащите пари в тазгодишния бюджет за спешен помощен инструмент, с който да се набавят жизненоважни медицинско оборудване и тестове.


Това отразява факта, че в тази криза не може да се прилагат половинчати мерки. И такъв ще е подходът в следващите години, в които ще се опитваме да изведем икономиките си от тази долина на кризата.


За да го постигнем, ще са ни нужни огромни инвестиции под формата на план "Маршал" за Европа. А в сърцевината на такъв план трябва да залегне мощен нов бюджет на ЕС.


Предимствата са очевидни - бюджетът на ЕС е доказан инструмент за солидарност и модернизация. Със своята 7-годишна продължителност той създава сигурност у инвеститорите и повод да имаме доверие на всички заинтересувани страни.


Но точно както светът изглежда много по-различен от този преди няколко седмици, така трябва да се промени и бюджетът. Той трябва да помогне, когато икономиките са отслабени от сегашната криза и се нуждаят от онази искра, която да рестартира двигателите им и да завърти отново уникалния ни единен пазар.


Милиардите и трилионите, похарчени днес за избягване на по-голяма катастрофа, са инвестиция в бъдещето ни и ще обвържат поколения наред. Затова парите в следващия бюджет трябва да се инвестират умно и устойчиво. Трябва да помогнат да защитим онова, което ни е скъпо, но и да подновят усещането на европейските държави за принадлежност към нещо общо.


Жизненоважно е да инвестираме стратегически в нашето бъдеще - например, в:

 • иновативни изследвания
 • цифрова инфраструктура
 • чиста енергия
 • интелигентна кръгова икономика
 • транспортни системи на бъдещето


В този смисъл един план "Маршал" ще помогне да изградим една по-модерна, устойчива и стабилна Европа. Това е съюзът, който вярвам, че може да се роди от всичко това, точно както се е случвало след всяка криза в нашата история.


Това огромно усилие, тази нова Европа ще се нуждае най-вече от едно нещо: народите на Европа трябва да искат общо бъдеще, в което взаимно си помагаме.


Днес виждам из Европа да се оформя тази посока и това ме изпълва с гордост.

 • Бъдещето на Европа е в полските лекари, заминали да помогнат на Италия.
 • В чехите, изпратили 10 000 маски на Испания и други страни.
 • В самолетите, превозващи болни хора от Северна Италия към Източна Германия, или във влаковете, с които хората пресичат граници, за да им се помогне в свободни интензивни отделения в други държави.
 • В българите, изпратили защитни облекла на австрийците, и на австрийците, изпратили маски на Италия.
 • В първите бройки медицинско оборудване или респиратори и тестове, купени заедно от почти всяка държава - от Румъния до Португалия - за да бъдат изпратени в Испания, Италия и на други места.
 • Силата и солидарността на този съюз почувстваха хиляди европейци, блокирани във Виетнам, Южна Африка или Аржентина и върнати по домовете си с европейски билет.
С всяка от тези прояви на солидарност Европа се извисява малко по малко.


И не се съмнявам, че скоро Европа отново ще е изправена на крака.


Единна.


Статията на председателя на Европейската комисия бе публикувана едновременно в няколко европейски издания. Преводът и акцентите са на "Дневник"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Другари, дайте за да дадем :)

  ЕС иска да преразпределя повече. То и аз искам да преразпределям повече, ама никой не ме бръсне за слива. :)

 2. 2 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Появи се и фокусника. Сега чакаме края на фокуса.

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Карантина вече цял месец, пари няма, как ще си платя кредитите?
  Изпратено с iPhone 11 Pro Max

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Тази солидарност е заразна и тя е в сърцевината на нашия съюз. Благодарение на този импулс се завръща истинската Европа."
  аз на марс ли живея?Солидарност невиждана от 20 февруари с Италия,та чак досега,Благодаря на Бога,че не сме засегнати толкова много

 6. 6 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  тази дърта некадърна корумпирана патка – вижте бундесвера и вижте какво ще стане с ЕС. разбира се, пак наши хора ще намажат. у нас вече изчезна бюджетния излишък без обяснения за какво е издухан. чонекът на брендо вече подари 75 млн на „неизвестен“ бизнесмен.

 7. 7 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Но Европа сега стои гордо изправена. И това се дължи на прилива от съчувствие в целия Европейски съюз
  Пак едни високопарни слова.
  Закривай това ЕССР

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Гневно

  До тук освен приказки по метър, метър и половина ,друго от въпросния ЕС не излязло

  гошо
 9. 9 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1054 Неутрално  " По-силен нов бюджет на ЕС ще помогне за по-модерна Европа. "

  С колко конски сили ще е по - силен от сегашния ? 10. 10 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Весело

  Гнусни, руски тролове защо просто не се скриете, а продължавате да пишете безмозъчни тъпотии?

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Гнусни, руски тролове защо просто не се скриете, а продължавате да пишете безмозъчни тъпотии?
  —цитат от коментар 10 на yde40619288


  Щото политиците в Брюксел са тотално неадекватни.

 12. 12 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Все едно гледам, наш Рошко.
  Излезнал главнокомандващият Маринкин на парада, застанал пред микрофона, извадил листче с текст от джоба си и започнал речта си: - Уважаеми дами и господа, две кила картофи! Три кила домати и 5 краставици (ако има корнишони - две кила)! Един хляб "Добруджа"! 20 яйца! Литър прясно мляко! Кило кренвирши! Пакет дамски превръзки "Паломита"! Нови чехли... Докато чел речта си с патос и гордост, един съветник застанал до него и му казал тихичко в ухото. - Г-н. Президент, това не е речта ви, това е списъка за пазар, който ви даде съпругата ви!

 13. 13 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Браво, чичаци, само такЪви! Цялата чугунария да се впрегне да il écrit s'il le peut!

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "Това помогна на институциите на ЕС и на страните членки да предоставят 2.8 трилиона евро за борба с кризата - най-мощният отговор на кризата в света."

  За нищо ги нямат тия цифри, с които ни замерват. При 512 милиона население, това прави 5640 евро на калпак.

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Повечето от това което фон ден Лайен изброява като взети мерки, са всъщност свалени ограничения с които държавите в тази криза така или иначе нямаха никакви намерения да се съобразяват.
  Иначе, романтично послание, на който му се чете поезия.

 16. 16 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Но Европа сега стои гордо изправена. И това се дължи на прилива от съчувствие в целия Европейски съюз
  —цитат от коментар 7 на nkk81  Изглежда в Германия още върлува вируса на пропагнадата, познат от 1933 г.
  Но за успеха, на фрау фон Лайнен й трябват още 99 повторения.

  Не ща да влизам у затвора!
 17. 17 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1770 Любопитно

  Абе като видя лозунги и ми се повръща!

  Не знам защо, може да е стаден имунитет!?

 18. 18 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Малеее, тая се гласи да управлява след кризата... То бива наглост...

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Както се е засилила, още малко и ще разреши клечките за чистене на уши.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "в тази криза не може да се прилагат половинчати мерки. И такъв ще е подходът в следващите години"
  Тя ли ни е виновна, че ние сега точно това правим. Тя ли да дойде да дава акъл на нашите управляващи. И тя ли е виновна, че ние сме ги избрали такива.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  ЕС построи комунизъм за бюрокрацията и закопча бъдещите поколения в борчове !

  [email protected]
 22. 22 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бабата се прави на неразбрала. Всички помощи, които изрежда са междудържавни и нямат нищо общо с ЕС. Бюрократите от Брюксел лъснаха с цялата си некадърност и сега е проблем на националните държави как ще се справят с кризата.

 23. 23 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  ЕС построи комунизъм за бюрокрацията и закопча бъдещите поколения в борчове !
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  За съжаление времето да се плаща дълговото безумие вече не е бъдеще.
  То ДОЙДЕ.
  И се случващито се в момента е първите му симптоми.

  Не ща да влизам у затвора!
 24. 24 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Весело

  ЕС построи комунизъм за бюрокрацията и закопча бъдещите поколения в борчове !
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  Темата за дълга - любимия топик на руския трол. За твое сведение Путин е завещал външен дълг от 500 000 000 000 долара на бъдещите руски поколения. Как мислиш ще ги изплащат с тази никаква руска икономика?

 25. 25 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Газ пикаят Кремлеботите, докато путлер продава малкото респиратори, които имат на дръмб, за да просят сваляне на санкциите и високи цени на петрола.

  Марш в московия бре!

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#12] от "nkk81":

  Ха-ха-ха! Много готин виц!

 27. 27 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Щото правителствата се справят чудесно, особено в Италия, Испания, Франция...чудо на чудесата. Сега им е лесно на всички да обвиняват ЕС за насраните си гъ3ове. Сигурно и на UK, ЕС пак ще му е виновен...Подозирам и, че Тръмп ще обвини комисията.

 28. 28 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От тия няма никаква полза.

  niki
 29. 29 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само кухи лозунги и взимане на заплати. Файда, никва.

  niki
 30. 30 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки провален политик или политик от втория или третия ешалон го изпращат в Брюксел.

  niki
 31. 31 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всеки провален политик или политик от втория или третия ешалон го изпращат в Брюксел.
  —цитат от коментар 30 на niki


  Може от Бг да си ги изпащате такива и за депутати ако искате, но хората и в частност българите, които работят там са напълно зслужили местата си и преминали през ситото на конкурси. Конкурсите са с пълна анонимност, не като вашите в Бг връзкарски. И понеже тук се дръндоли за бюрокрация само да те светна, чичо, че в което и да е бг министерство има в пъти повече чиновници от едно диджи в ЕК.

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#14] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тва са кухи облигации,дето ЕЦБ ще ги излъчи . Тях ше ги налеят в големите зомби- банки като Дойчебанк,дето ги "спасяват "от 2009-та насам. Отиват за покриване на лоши кредити и дотациите на компании с преобладаващо държавно мажоритарно участие,предимно в енергийния сектор,като така ще ги подпомогнат да погълнат неизбежно падащите в киреча дребни и средни предприятия . Друга част от тях ше идат за "социал",който ше бъде опоскан до края на лятото. Въобще се очертава укрепване на банково- корпоративния феодализъм . То тва беше и целта де. Короната им дойде дюшеш.

 33. 33 Профил на jir07647107
  jir07647107
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тая освен да бълва евроболшевишки лозунги какво точно работи, некой има ли представа?

 34. 34 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дявола не е толкова черен колкото го изкарват така е и с тази криза.За баланса на бюджета е трудно НО поне наи важното ИНФЛАЦИЯТА може да бъде контролирана

  Harry Krup
 35. 35 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1054 Неутрално  До коментар [#30] от "niki":


  Всеки провален политик или политик от втория или третия ешалон го изпращат в Брюксел.
  —цитат от коментар 30 на niki


  Или ако е неизбираем . 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  ЕС и ръководителите на ЕС са тотално неадекватни.
  Вчера гледах по Евронюз (на руски) как един бюрократ от ЕС обясняваше как ЕС бил вече готов с всичко за борба с вируса. И като го питаха къде с маските и това "всичко" с което ЕС бил готов, и той каза "до 3 месеца"...

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Като всички апаратчици, и тия няма да изпуснат да се облажат от хубавата криза и да затегнат примката още повече. Перфектната патка са сложили начело на тоя курник.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  българския коменариат е изпаднал в типичното си любимо състояние да плюе де що не е е мъж с твърда ръка, пък бил той и мутра. амчи друго си е наш бойко като излезе и с думи прости ни обясни как стоят нещата и ни напсува. тая тука скудоумия ръси едни такива едно възпитано говори за мерки планове,сериозни неща. че и стара, че и жена. он че ми каже. не обичаме ние таквиз неща, ние сме хора прости.

 39. 39 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1054 Неутрално  До коментар [#38] от "owen":

  Викаш меки китки не му достигат на ЕвроКолхоза . Повече и по - меки китки начело на ЕвроКолхоза и нещата ще се оправят . 40. 40 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Не е проблема, че е жена. Тя е лекар-гинеколог по образование и има 7 деца. Кога успя да работи, да изгледа децата и да има квалификацията за шеф на Бундесфера. Там забърка едни каши с много пари и частни консултанти, та я махнаха овреме. За "наказание", както правят и у нас я предложиха за сегашният ѝ пост. Да беше като Тачър - и война води и спечели.

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Планът й Маршал го дъвчи вече 3та седмица, изглежда вече като лапсус или като нещо запецнало в гърлото й. Всички се чудим дали някога ще го изхрачи. Планът й Маршал отдавна трябваше да придобие ново име и някакви форми на действие освен нахвърляне на пари. Като даваш пари трябва да каже - вие произвеждате толкова и толкова от това лекарство, вие правите ваксина, вие правите маски за тези пари, вие пускате по 10 тира във фабриките и те почват да разнасят суровини и продукция..
  . Не виждам да има някакво развитие по планът освен добри пожелания за бъдещето. Повечето от нещата са напълно претоплени от времето преди кризата - свързаност, нови технологии и т.н.
  Тази жена да не би да е глупава, взема пасажи от предишни изказвания и ги прави свои идеи? Раздават пари все едно хвърлят вестници и с това солидарността се изчерпва - ние сме продали 1000 бройки облекла на Австрия, 2ма полски лекари са отишли в Италия и то не по молба на Брюксел? Това ли й е солидарността? Че то Китай и Русия са помогнали в пъти повече!!!
  Солидарността идва когато страните усещат подкрепа и в следствие се опитват да дадат своя принос.

 42. 42 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Такива персони не трябва да са ръководители. Не може да имаш 7 деца и да претендираш за някаква висока отговорност, по скоро ми прилича на африканките - дай да си направим сексчето, а после ако дойде бебето ще му мислим.
  Когато трябва да се справяш с кризите на тинейджъра и той има най-голяма нужда от помощ, ти какво правиш? Раждаш ново дете за да избягаш от отговорността да възпитаваш тиййна. Винаги бебето е по-простичко за гледане - нещата там се изчерпват в храна, хигиена и прахчета. За по-големите нека поеме отговорност образованието!!!
  Освен това няма време да се занимава с проблемите на съюза, като отдели по 30 мин по Скайп за всяко от децата си, едни 4 ч от активното й дневно време са си заминали.

 43. 43 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тези явно нищо не разбраха от пандемията! Парите не са всичко, важна са човещината, съпричастността, солидарността! Едни такива позабравени (заради лакомията на потреблението) човешки качества, различаващи го от другите животни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 44. 44 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#31] от "btc18521004":

  Вие какъв сте, явно не се отъждествяване с българите! Иначе гледам добре се изразявате! Нещастник!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Урсула Фон Лайен вероятно е наясно как се " калява стоманата " в модерна Европа.....

 46. 46 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ууу как се е разсмърдяло на колхозни отрепъчки под тази статия. Всичкото съветски трол на амбразурата, а в маскву линейките чакат по 15 часа с умиращи от Covid пред болниците. Вървете там, безумци!

 47. 47 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ogiigo":

  Народите от бившия соц лагер (и особено българите) да едни от най-малко съпричастните и емпатични в света. Дали т.нар. консуматорско общество е виновно, или мизерническото мислене и страхът, наложени по време на комунизма?

  https://www.livescience.com/amp/56557-most-and-least-empathetic-countries.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK