Защо адвокатите трябва да платят цената на блокираната съдебна система

Какво стана с електронното правосъдие, което очакваме от 2006 г.?

© Анелия Николова

Какво стана с електронното правосъдие, което очакваме от 2006 г.?Адвокат Искра Кишкова, председател на "Електронна национална едвокатска платформа за сътрудничество" (@НАПС), изпрати писмо до трите власти. Заглавието е на "Дневник".


В нито един от актовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), парламента и правителството няма нито ред за електронното правосъдие. Време е адвокатите да поставим неудобните въпроси за електронното правосъдие, което очакваме от 2006 г. Защо не е осигурено от държавата и ВСС при изразходваните средства?


Защо днес адвокатите трябва да платят изцяло цената на блокирането на съдебната система в извънредното положение, като са отпратени да се справят с липсата на работа и приходи чрез "своите спестявания"?
Много милиони са инвестирани в e-правосъдие, но такова реално работещо липсва и днес гражданите са без право на защита на техните права и законни интереси, а адвокатите са отстранени.


Настояваме за предприемане на съвместни мерки:


- Спешно да се проведе широка среща между представители на правителството, на парламентарно представените партии, на ВСС и Министерството на правосъдието и адвокати и адвокатски сдружения, на която да се обсъдят мерките за спешно въвеждане в реална употреба на единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и осигуряване на дистанционната работа на адвокатите по електронен път по всички текущи дела в страната.


- Да се приемат единни правила за всички съдилища за образуване на нови дела, за начина и реда на комуникация по електронен път (изпращане на документи и връщане на входящи номера) и за дистанционно електронно вписване на искови молби, подлежащи на вписване по закон, за оповестяване в електронните портали и съдебни досиета на готовите съдебни актове.


- Да се направи план-график за служителите във всички съдилища, които да работят при спазване на епидемичните мерки, за да се осигури максимално бързо попълване на всички електронни досиета с пълния обем документи.


- Да се вземат специални мерки за най-големия и натоварен районен съд в страната - Софийския районен съд, и за административните съдилища, които все още не са оповестени като свързани с ЕПЕП, за да започнат спешно осигуряване на достъп до електронните досиета по делата.


- Следва да има единодействие при насрочването на делата от месец юли занапред и отмяна на съдебната ваканция, за да се осигури възстановяване на процесите в съдебната система.


Поискахме и:


1. Да бъде променен процентът на нормативно признатите разходи по чл.29, ал.1, т.3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за 2020 г., от 25% на 40%. Последиците от извънредното положение и свързаната с него липса на доходи са непредвидими. Намалението на бюджетните приходи от данък върху дохода ще е незначително в сравнение със загубите, които държавата би претърпяла от вливането на голям брой адвокати в редиците на безработните.


2. Да бъде предоставена безвъзмездна помощ на всеки адвокат най-малко в размер на минималния доход, върху който той следва месечно да се осигурява (610 лв.), за всеки започнат месец от извънредното положение. Предвид задължението на адвокатите да имат кантора повечето адвокати плащат наем за такава, а много пъти и вноски за кредит за купуването й. Предоставената безвъзмездна помощ следва да бъде еднаква и поради това, че не е възможно всеки от адвокатите да доказва минималните средства, които са му необходими да изпълни паричните си задължения по време на извънредното положение. В същото време повече от 30% от тази помощ отново ще се върне в държавата под формата на осигуровки и данъци.


3. Адвокатите, адвокатските дружества и съдружия да бъдат включени в кръга на лицата, които могат да се ползват от мерките по Постановление №55, когато имат наети лица по трудов договор.


4. В приетите вече текстове на §27 от закона за мерките при извънредно положение (ЗМДВИП), свързани с промяна на чл.50 от ЗДДФЛ, да бъдат включени и адвокатите, които да могат да подават годишна данъчна декларация в срок до 30.06.2020 г., като в същия срок да могат да внесат и дължимия данък по ЗДДФЛ, както и дължимите за довнасяне осигурителни вноски, след определяне на окончателният размер на месечния осигурителен доход.


5. За срока на извънредното положение върху невнесените осигурителни вноски от адвокатите да не се начисляват лихви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Ами отговора е много прост, не знам КОЕ по-точно не им е ясно на адвокатите !!!

  Те пречат на докопалите се до властта да се изкефят на мак от това, че целият ресурс на държавицата и в ръцете им. И, ... сега просто властта ще им покаже, че не ги харесва, ... цветно.

 2. 2 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Копи пейс на една молба и 300 лв такса за адвоката ,а за лекаря на първа линия ,дето си рискува живота с всеки пациент ,1000 лв ,ако работи 12 часа в рискова среда и 30 дни , в същото време ,цялата съдебна система с доходи и държавни заплати и осигуровки в пъти над тези на медиците ,а на държавните служители и здравни осигуровки от държавния бюджет ,щото са много заслужили ,адвокатите също не заслужават никаква помощ ,защото са най непочтенната част от целия правосъден процес , няма по продажни същества ,над 25 години водя дела и мога да напиша романи за тях,цинизъм е да се искат пари за нищо правене .

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  А, аз да попитам - защо българските адвокати и цялата адвокатура си мълчаха толкова години за безобразията на милиционерската партия? Защо мълчаха, когато нисокчелият Цветанов се бъркаше, все едно му е 4 РПУ, в кадруването на СГС и на ВАС? Чуваха се отделни гласове против, ама всички мълчаха и си гледаха бизнеса..и сега като настана криза почнаха да пишат за компенсации и помощи..
  Българската адвокатура е винаги отзад на събитията, винаги се тътри след тях.
  Във Фейса е лесно да пишеш, ама как един протест нема за толкова години срещу малоумщините на властта...да не изброявам всички.
  Ако не се чувстват част от правосъдната система нищо не може да ги спаси и промени. Но всички са в една лодка - и съдии и адвокати, даже и прокурорите.
  Не им се молете на тия фелдфебели, че олеквате още повече..ами се напънете за промени.
  Срам е някакъв гащник от Симеоново да дава тон на цялото правосъдие.

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#3] от "SSS":

  защото повечето от тях са в симбиоза с прокурори и съдии...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Весело

  Има лесно - да съдят вируса ...

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Любопитно

  над 25 години водя дела и мога да напиша романи за тях,цинизъм е да се искат пари за нищо правене .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  ЗАЩО не се опита ТИ да си го направиш това "нищо правене"

 7. 7 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 528 Любопитно

  Това сериозно ли? Очевидно и тук се е появила професията "фейсбук-адвокат", за разлика от професията "адвокат". Е, закономерно беше. След фейсбук-политиците, фейсбук-експерти, фейсбук-правозащитници всичко си идва на мястото.

 8. 8 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Без да съм адвокат, познавам такива, които нямат много дела или са намалели, защото преди няколко години се вдигнаха държавните такси и клиентите им като чуят какъв е минимума, който е законно уреден се отказват масово да водят дела.

  забавление и приключение
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар 2 от "edin drugii":

  Изброи много такси. Защо забравяш таксата "разходка в парка-300 лв", наложена от Бойко М. Борисов и министъра му Кирил Ананиев?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Много милиони са инвестирани в e-правосъдие, но такова реално работещо липсва и днес гражданите са без право на защита на техните права и законни интереси, а адвокатите са отстранени...."

  Може би милиарди, и всичките бяха откраднати от тандема ГЕРБ-ДПС. И БСП малко, но най-вече първите две.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  до герберастчето, което ми сложи (-). Да не би да съм сбъркал таксата (глобата)?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  ГЕРБ не обичат адвокатите. Защото са олицетворение на собствената им съдба на пишман юристи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Любопитно

  "Защо адвокатите трябва да платят цената на блокираната съдебна система"

  Ами, кат' не са станали "адвокати на Държавата" сега ще си теглят рахат!

 14. 14 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Вие, дами и господа адвокати поне имате спестявания, а по-голямата част от българите нямат такива!
  Какво ще посъветвате вторите?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#14] от "psz58488391":

  Ами тогава да спрем парите на всички държавни служители. И те имат спестявания и могат да си позволят даряване на заплатите за два месеца. И в милицията има доста чантаджии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Весело

  "Защо адвокатите трябва да платят цената на блокираната съдебна система"

  А КЪДЕ БЯХТЕ ДО СЕГА???
  Спахте! Щото ви изнасяше без електронна система!
  А сега - първи борци!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Някой да те кара да даваш на адвокат 300 лв. Напиши си сим исковата молба и си ги спести, толкова е просто. После като загубиш делото ще се сърдиш само на себе си, още по просто. Заплатите в съдебната система не са в пъти по големи от на медиците, всъщност доста от медиците получават детески пъти по големи заплати от който и да е магистрат. Какво значи най непочтителната част от събедния процес!? Ако искаш ходи на процес без адвокат за да си почтен, отново като го загубиш се сърди на себе си. Адвоката е за това, за защитава клиента, пък бил той и сериен убиец. Лекара ще откаже ли лечение на сериния убиец, за да е почтен!

 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Напълно подкрепям !
  И те са хора и семейства издържат, а сега няма по-страдащи и без доходи от самоосигуряващите се !

 19. 19 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Проекти, свързани с е електронно правосъдие са регистрирани още през 2000г., както и с електронно здравеопазване. Както и с митниците, НАП, НОИ, електронни общини и т.н. Резултатът е ръчно-крачно предоставяне на така наречените локални електронни услуги тук там с помоща на много софтуер и хардуер и резултати в графична форма - таблици, само за вътрешна употреба на чиновниците. Публичното предоставяне на резултатите е винаги филтрирано и никога вярно. Съвкупността от целия този хардуер и софтуер, многократо подменян във времето заради интересите на едно или друго лоби, надделяло при наддаването да спонсорира винаги едни и същи господари, скрити предимно в корпорацията ДПС никога не се организира така, че да изключва субективна манипулация на резултатите. Особено връзката между митниците и приходните агенции. Там грижливо бди министърът на финансите, който винаги се оказва свързан с ДПС - тези, които се представят за опозиция, но е основният играч в разпределянето на порциите. Е, как така ще се оставят на някакви си компютри да участват в разпределението на порциите. Същото важи и за обработката на изборните резултати. С две думи - морфичен резонанс...

 20. 20 Профил на Пламен Борисов
  Пламен Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако сега не стане електронното правосъдие - вероятно няма да стане никога.
  Голямата изненада за мен е нежеланието на колегите ми - адвокати. Тях не мога да разбера.
  Малцина сме тези, които не спираме да настояваме и да пишем, колко по-лесно, безопасно, време и ресурсо-спестяващо е да има електронно правосъдие.
  Въпреки това съм оптимист и съм оптимист не само заради опасността от заразата.
  Добрият стар Мърфи е казал, че хората и правителствата, започват да действат разумно едва, когато изчерпат всички други начини, а на мен ми изглежда, че неразумните начини са на изчерпване.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  Адвокатите не могат да се държат, сякаш само те са пострадалите от сегашната кризисна ситуация или пък са най - силно засегнати от нея ! Какво да кажат артистите, които и в нормални условия живеят на ръба ? А хората на една заплата, която загубиха и сега са на опашката пред бюрото по труда за регистрация като безработни ? Тези опашки станаха километрични....

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#8] от "troi":

  Така е, но минимума си го извоюваха самите адвокати.
  Хората казват: Внимавай какво си пожелаваш че може да се сбъдне.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 311 Весело

  Аз пък съм "за"!

  Само, ако може, да не е на същия принцип като системата за "случайно разпределение на дела".
  И да вземем да осветлим "черната стая в СГС", където кротко спинкат хиляди и хиляди папки по незнайно колко дела
  Ако може!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 24. 24 Профил на dzd29647696
  dzd29647696
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Помощ за адвокатите?!?
  Ами то скоро и депутатите ше пискат помощ.
  Адвокатите винаги са били най-привилегированите. Плащат значително по-ниски данъци от останалите самоосигуряващи се. Те са ЕДИНСТВЕНИТЕ хора в държавата които не плащат ДДС. Работят по уговорени минимални цени, което по същество си е КАРТЕЛ, но никой не ги закача за това. Нямат угризения да изнудват хора в нужда.
  Адвокатската професия е една от най-печелившите. Всички адвокати демонстрират изключително висок стандарт на живот, имат странични бизнеси и т.н
  Въобще не ми е тъжно за тях!

 25. 25 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Весело

  Какви времена настанаха-адвокат да моли за помощ,че ще умре от глад!Мълчахте,когато във всяка паланка се откриваше юридически "факултет",сега счупихте клона,защото станахте много. Сорри,селата плачат за по-млади и активни хора,има и за оране,и за копане,и за пасене на патки,мисирки,овце,кози и крави.Пред вас са блеснали житата!

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "samoedin":

  Като че ли се опитвате да противопоставяте на адвокатите и артисти,а и други от наемния труд. От това Бойко Борисов и Доган (Пеевски) са доволни. Дори не се знае, дали Борисов няма да застане между всичките, и да започне да раздава правосъдие?

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До 24
  "Работят по уговорени минимални цени, което по същество си е КАРТЕЛ, но никой не ги закача за това..."

  пишеш глупости, или лъжи. И това не е от незнание, а от герберастката извратеност, да настройват едни слоеве на други.

 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  То си е направо в промоция вече разхождането в парка. 20 пъти намалена е глобата.

 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#25] от "val1320":

  А ясно, те са виновни за университетите по паланките.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#8] от "troi":

  Доколкото ми е известно има и минимум на адвокатските хонорари, който адвокатите го въведоха за да няма подбиване на цените. Не са само държавните такси които спират хората.
  Според мене трябва да се подпомагат хората без доходи и спестявания, а не да се компенсират пропуснати ползи.

 31. 31 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":Без да съм адвокат, познавам такива, които нямат много дела или са намалели, защото преди няколко години се вдигнаха държавните такси и клиентите им като чуят какъв е минимума, който е законно уреден се отказват масово да водят дела.
  —цитат от коментар 8 на troi


  Преповтаряте дочутото без да имате никаква представа и да сте проверили. Таксуването на гражданските производства не е претърпявало никаква съществена промяна от над 10 г.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Някой има полза да няма електронно правосъдие и това едва ли са адвокатите.

 33. 33 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ох мамина,сладка...Тая направо ме просълзи...
  Кишкова дай си банковата сметка.Ей сега ще счупя касичката прасенце на децата и ще ти преведа парите......

 34. 34 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Има няколко неща, които явно трудно се осмислят и възприемат:

  1. В България има над 10 000 адвокати. И е очевидно, че повечето от тях не са богаташи. Работата им не е лека, а средата е отвратителна. 300 лв. за дело, което може да продължи, примерно, година и половина? Повечето от пишещите във форума няма да са съгласни даже телефона си да вдигат толкова дълго време за подобни пари.

  2. Адвокатите нямат гарантиран доход. Нито стотинка! Няма заплати, няма държавна подкрепа. Нищо. Те трябва да си изработят парите с труда си и колкото толкова.

  3. За разлика от нотариуси, съдебни изпълнители и др., които реално изпълняват делегирани от държавата правомощия и всъщност имат гарантиран доход, тъй като няма как друг да върши тяхната работа, при адвокатите не е така. Счетоводители, брокери, нотариуси, консултанти, всички вършат адвокатски услуги (някои от тях не особено законно) и всеки твърди, че няма нужда от адвокат. И наистина никой не е длъжен да ползва адвокатите, обикновено ги търсят чак когато нещата се оплескат тотално. Което означава, че самите адвокати работят във възможно най-конкурентната среда, без да имат почти никаква полза от статута си. Примери: архитектурен проект може да ти направи само архитект, медицински преглед може да извършва само медицинско лице, даже за ремонт на автомобили вече ще се иска да си регистриран монтьор. Адвокатската работа на практика се върши от всякакви хора (как се върши друг въпрос), без това да е някакъв проблем.
  3. За сметка на липсващите защита за дейността и определени приходи, адвоката има неотменими задължения. Всеки месец е длъжен да внася удръжки върху осигурителния доход, здравни осигуровки и осигуровки за пенсионно осигуряване. Дали има или няма приходи никой не го интересува.

  4. Адвокатите не могат да се осигуряват за обезщетение за безработица. Закона не го допуска. Иначе всички щяха да го правят. Смущаващо е, че дори бивши и настоящи министри не са наясно с този факт и в настоящата ситуация нагло обобщават, че който не е внасял, не може да ползва права. Само дето тези хора всеки месец плащат данъци и осигуровки и минимума е 170 лв. на месец. За да е ясно за какво става въпрос, фонд "Безработица" щеше да е в размер на 2,44 лв., но държавата не допуска самоосигураващите се лица да се ползват от него.

  5. Не съм чул адвокати да искат да се регистрират в бюрата по труда. Но при спрени и затворени съдилища, неработещи нотариуси и съдебни изпълнители, наложени мерки за социално дистанциране, те са лишени от възможност да имат доходи с предприетите от държавата действия. Какво им се казва на тези хора? Понеже сте много отворени, не разчитате на заплати, помощи и държавно рамо, понеже сте и големи умници и все ни опонирате, хайде сега, ние ще ви спрем работата, а вие се оправяйте както можете. Впрочем, задълженията ежемесечно да се начисляват и заплащат удръжки и осигуровки не са отпаднали.

 35. 35 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "psz58488391":
  За Адвокатски съвет се плаща!!!!!
  И не чакай касов бон като за геврек!

 36. 36 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Отдавна е известно, че добре подплатени магистрати произнасят свои съдебни решения и присъди, обикновено в полза на платеца! След това техните решения падаха пред съда в Страсбург и държавата плащаше обещетения. Досега на никого не беше потърсена морална и материална отговорност. Единствено американското посолство посочи един и настана вой до небето!

 37. 37 Профил на jass
  jass
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Специално за постановлението 60/40, никой не е ограничил адвокатите /наред с другите работодатели-физически лица/ да се възползват за назначените лица на трудовоправоотношение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK