За първи път Борисов влиза в открит сблъсък с лобитата на ДПС

Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. И това срещу десетки милиони.

© Велко Ангелов

Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. И това срещу десетки милиони.Коментарът е от "Фейсбук" по повод нареждането на премиера Бойко Борисов изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев да бъде освободен от поста си заедно с целия борд на банката заради публикация за скандален заем от 75 млн. лв., предоставен на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании, разкрит от "Капитал".


Уволнението на Мавродиев и останалите директори на ББР беше крайно наложително. То е и първият случай, в който Борисов влиза в открит сблъсък с лобитата на ДПС в правителството и извън него от 2013 г. насам.


Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. Т.е.
държавата подкрепя финансово тези банки, но без да получи в замяна никакъв дял или контрол


върху тях. Държавата изглежда получава като залог единствено самата колекторска фирма - т.е. лошите кредити и неизвестно какви други обезпечения. И това срещу десетки милиони.


В началото на годината Борисов започна странен, нелеп разговор за отлагане на кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната. Мнозина подозираха, че зад това отлагане стоят


мераците на определени групировки да не допуснат допълнителен контрол върху банките,


с които работят. Сегашната ситуация само засилва тези подозрения.


Но има моменти, в които наглостта прелива и става толкова явна, че политик с чувство за самосъхранение не може да не реагира. Каквото и да е обяснението, трябват ясни отговори на много въпроси, защото нещата изглеждат зле (по думите на Дончев).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK