Краят на борбата "под индиго" с коронавируса

Краят на борбата "под индиго" с коронавируса

© ReutersСледването на принципа "Така правят всички" обяснява централния парадокс в отговора на Европа на епидемията от коронавируса. Кризата принуди обществата да се отдръпнат в национализъм, вместо да и сътрудничат. И все пак в същото време правителствата демонстрират неограничен ентусиазъм в копирането в същността си на един и същ пакет от политики за спиране разпространяването на заразата, независимо от факта, че обществените традиции и състоянието на здравните системи са много различни във всяка от страните от ЕС.


Това казва Иван Кръстев в коментара си за "Файненшъл таймс" под заглавие "Скоро ще приключи копирането на политики в борбата с коронавируса".


"Защо правителства, проявяващи такова нежелание да си сътрудничат в началната фаза, приемат с такова желание един и същи подход сега?", пита Кръстев.
В началото той припомня защо "да правиш като другите" наистина спасява живот. Примерът му е от нападението през 2015 г. на ислямисти срещу търговски център в Кения. Те взеха за заложници група ученици и ги подложиха на тест - ако рецитират Корана, значи са мюсюлмани, ако не могат - разстрел на място. Едно момиче християнка оцелява, защото бързо запомня достатъчно цитати. По-късно това е обяснено в книгата на Мишел Бадъли Copycats and Contrarians така: "тя спасява живота си чрез социално заучаване - като събира информация от изборите, направени от другите, и какви са последиците от това".


"Отговорът [защо правителствата избират едно и също] може би е в дълбокото различие между политиката на конкретния момент на несигурност и политиката на риска, описано от американския икономист Франк Найт в книгата му от 1921 г. "Риск, несигурност и печалба" (Risk, Uncertainty and Profit).


Найт твърди, че докато бъдещето по принцип е непознаваемо, все пък рискът е измерим. Той може да бъде оценен чрез данни, стига и преди да е имало сходни ситуации. Несигурността, от друга страна, е свързана с резултати, които не можем да предвидим или никога не сме забелязали, че се задават", пише Кръстев.


Според него пандемията от COVID-19 е именно такъв момент на неизмерима несигурност. В ранните етапи при отсъствие на масови тестове правителствата няма как да оценят щетите и ползите от социалното дистанциране или спирането на икономиката, например. Просто, за най-отговорно дейтвие се възприема допускането на най-лошото и, съответно, заемането на позиция за максимално избягване на каквито и да е рискове.


Управляването на риска е обичайната работа на демократичните правителства. Справянето с несигурността е съвършено различна игра.


Иван Кръстев


Дори да не са сигурни, че екстремните мерки действат, правителствата са длъжни при такава неизвестност да демонстрират готовност да ги предприемат, допълва Кръстев. В същото време те искат да избегнат курс, който би могъл след време да бъде поставен под въпрос от гражданите, много добре информирани какво се прави в други държави.


"Прави като останалите" се превръща в изключително важен подход за убеждаване на обществото, че ситуацията е под контрол. Както и да убеди хората да си стоят вкъщи, да носят маски, за затворят бизнеса си и търпеливо да изпълняват каквито и политики да се въведат."

Кръстев дава пример със ситуация, в която половината европейски държави въведат пълна карантина, а останалите я избягват. Политическият натиск на правителствата и от двете групи да променят курса би бил непоносим. Представете си също, казва авторът, че при еднакви данни за заразени и починали, едните въвеждат извънредно положение, а друигте - не. Подобно разминаване може да доведе до рухване на доверието и това добре обяснява защо европейските правителства копират останалите при първия удар на пандемията, макар да не са докрай убедени, че това е най-добрият поход.

Но ситуацията скоро може да се промени.


"Би било грешка да продължиш да следваш стадото, след като взимащите решения са натрупали повече информация за разпространяването на COVID-19 в страните им (т.е. ситуаията на неизмерима несигурност е заменена с такава на обикновен риск). Когато се стигне до момента да се решава кога и как държавите да започнат да облекчават строгите ограничения и как да компенсират бизнеса и работниците, разнообразието от подходи и графици ще е признак на добро здраве на системата за подбор и водене на политики."


Текстът е със съкращения, заглавието и преводът са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Когато биологичното оцеляване е под заплаха, политическите игри дразнят обществата !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  Получи се мултиплициране на грешката, която за съжаление се оказа стратегическа.
  Ако някой овенен се бе сетил, че може да има биологична или бактериологична война светът щеше да е много по-подготвен за създалата се ситуация.
  Не е важен източника(и това ще се разбере) но войната е факт и ние вкупом се оказахме неподготвени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Тогава действат законите на природата и човешките измишльотини за световен ред минават назад.
  Трябва да осъзнаем колко сме малки в рамките на вселената, да сме по- разумни в съжителството си .

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Този път Кръстев се е отдал на общи алабализми с привкус на някаква обреченост, вместо строг и стегнат анализ. Препечатаното от Дневник е доста хаотично. Явно че трябва да се прочете оригинала за да се придобие по-добра представа.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 5. 5 Профил на ewu20649470
  ewu20649470
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Започнаха по един и същ начин защото получиха едни и същи флашки с инструкции - на час по лъжичка с лека свобода за лавиране.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Весело

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":Този път Кръстев се е отдал на общи алабализми с привкус на някаква обреченост, вместо строг и стегнат анализ. Препечатаното от Дневник е доста хаотично"

  "Те взеха за заложници група ученици и ги подложиха на тест - ако рецитират Корана, значи са мюсюлмани, ако не могат - разстрел на място. Едно момиче християнка оцелява, защото бързо запомня достатъчно цитати."

  Оцелява бързо помнещия и готовия да цитира  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Звучи ми като статията на Иван Костов. За повече социализъм от Ноември 1989 в Работническо Дело.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Снимката от статията. Комуниста и кмет на Бургас Николов трябваше така да облепи пейките,а не да ги изкоренява и маха.

  По темата. Всички държави бях ПРИНУДЕНИ да изпаднат в рецесия,но всяка от тях ще излезе (или затъне още по-дълбоко!) от рецесията,по различен начин. Едни ще станат по-силни,други - по-слаби.

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Когато някой си повярва, че разбира от всичко, става дървен философ.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  "Оцелява бързо помнещия и готовия да цитира"......и рецитира....)))

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  В началото той припомня защо "да правиш като другите" наистина спасява живот. Примерът му е от нападението през 2015 г. на ислямисти срещу търговски център в Кения.
  =========
  По примерите ще ги познаете....
  И автора не прави изключение.....давайки горчив попит от миналото.
  Да , но има една подробност. ....
  На корона вируса ,тия номера не му минават....той си пердаши ,и продължава да завладява света .....
  Автори залагащи на статии от типа '' помните ли ....имало едно време, на едно място стана така''.....в случая няма да помогнат.....
  Тук вече не е достатъчно да се казва истината. ...а е нужно тя да се предвижда.
  Ето така например. ...
  ' От 01.01.2021 година ,всеки който има американско гражданство, ще бъде задължен да притежава електронна карта /паспорт ....в която ще има всичко което касае нейния притежател. '.....
  Дано автора не се обижда ,че му се дава акъл....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на hff41649850
  hff41649850
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До тук от началото на годината имаме повече от 1 000 000 починали от пневмонии, в които в по-малко от 100 000 са намерени следи от гадинката.
  Това са фактите.
  А Иван, понеже е умна глава да се замисли как стана така, че се по света се обединиха изведнъж по темата крайни националисти и визионери леви социалисти? И дали вижда аналог в човешката история на подобна ситуация?

 13. 13 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 876 Весело

  Света се уравлява от най-жалките лидери за последните 50 години.
  Като се сетя за Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Шарл де Гол и погледна сегашните им "заместници" ме хваща срам, как тези нации са успели да изтикат на върха на държавите си такива неадекватници.

 14. 14 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 511 Весело

  С примера за момиченцето с цитатите от корана, без да иска Кръстев се е обрисувал така хубаво, че няма накъде повече. И на нас ни омръзнаха неговите цитати от девет дерета, постоянното name dropping и словесни вдлъбнатини. И неусетно ставаме жертви на поток от безформени мисли в стил "либераст-фюжън". Но явно това е, което дава живителните грантове на г-на Кръстева, да е жив и здрав.

 15. 15 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 622 Весело

  Това анализ ли е, или някакъв объркан (пре)разказ? Явно авторът се чуди, към кой стол да се присламчи, ама не му стига нито акъля, нито смелостта да избере и заяви лична позиция.

  Кой ли го е натоварил, да коментира(пише глупости) за ФТ?!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 16. 16 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Света се уравлява от най-жалките лидери за последните 50 години.Като се сетя за Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Шарл де Гол и погледна сегашните им "заместници" ме хваща срам, как тези нации са успели да изтикат на върха на държавите си такива неадекватници.
  —цитат от коментар 13 на The Rock


  Тц, в сегашната система не са необходими лидери, а мениджъри на РИСКА, както и сам авторът пише: "Управляването на риска е обичайната работа на демократичните правителства. Справянето с несигурността е съвършено различна игра"

  Демек, при демокрацията (вече) не са необходими.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Света се уравлява от най-жалките лидери за последните 50 години.Като се сетя за Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Шарл де Гол и погледна сегашните им "заместници" ме хваща срам, как тези нации са успели да изтикат на върха на държавите си такива неадекватници.
  —цитат от коментар 13 на The Rock


  слушкат и папкат, и израстват в кариерата
  да имаш собствено мнение не се толерира

 18. 18 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#13] от "The Rock":

  без претенция за оригиналност бих казал, че каквито обществата - такива и лидерите

  тъй че, факт е, че имаме най-жалките лидери, но те са следствие, а не причина;
  да ги плюеш е все едно да биеш сянка
  та, трябва да започнем с това, че живеем в най-жалките европейски общества от много векове насам
  тези общества не могат да поддържат вече собствени йерархии, затова и не можем да виним лидерите им /те собствено не са лидери, а служители, поставленици, във всеки случай не на самите общества.../
  за да си обясним жалкото състояние на съвременните общества трябва да се фокусираме върху ... мрежите, които са ги оплели, но това вече не е сянка, а тъкан, и не е толкова безболезнено да се пита, пък камо ли да се разплитат или хеля пък ... бият 19. 19 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 54 Неутрално

  По принцип е прав, но силно се надявам нашите да продължат да копират, защото единственото, което могат да измъдрят е пълно затваряне на населението, че да успокоят коментиралите преди мен.
  Досега единствената им импровизация беше със свръх глобите и забраната на парковете, което показва в каква посока биха действали без директиви.
  Иначе ако имате капка мозък, ще забележите, че няма особени разлики в статистиките за държавите, предприели различни подходи, ама нямате и продължавате да обяснявате, че в Италия карантините ги спасяват, а в Швеция мрат като пилци щото нямат свръх ограничения.

 20. 20 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#18] от "samarianin":

  Така е.
  Прав сте.

 21. 21 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ipolit":


  Иначе ако имате капка мозък, ще забележите, че няма особени разлики в статистиките за държавите, предприели различни подходи, ама нямате и продължавате да обяснявате, че в Италия карантините ги спасяват, а в Швеция мрат като пилци щото нямат свръх ограничения.
  —цитат от коментар 19 на Ipolit


  айде пак отначало...
  сравнете статистиките на швеция, днаия и българия - и ще видите че има съществена разлика между карантините /дания е среден вариант/

  що се отнася до италия; италия проспа, подцени и има определена вина за мащаба на епидемията в европа...
  няма нужда да се повтаря - мача в бергамо между аталанта и валенсия е достатъчно, случаят със епидемията в бергамо е емблематичен

  по бнр след горния мач имаше репортаж преди реванша във валенсия, слушах го изумен, кореспондентката на бнр разказваше как мача е на празни трибуни, но пристигнали хилияди италиянци за подкрепа извън стадиона, в същия ден във валенсия има карнавал на огъня, или нещо подобно, и са събрани над милион и половина души, италиянците щастливи че ще участват във фиестата и купона...
  в испания още нямаше никакви мерки, имаха само няколко случая, след това пламна...
  абсолютни идиоти...

  най смелите в европа бяха холандци и англичани - вижте ги къде са сега в сравнение с по-несмелите австрия и германия, които бяха ударени преди тях, т.е. много по-непредупредени и неподготвени, но които взеха по-драстични /страхливи/ мерки, и сравнете отново статистиката...

 22. 22 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Уф, надявам се след 20 години някой нов Сноудън да ни обясни какво се е случило. То е ясно, че и нашите управници не знаят и затуй не им се сърдя.
  Ама едва ли ще се разбере преди да минат 50 години.

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Момичето в Кения е направило нещо,което е правило много пъти като са изпитвали ученици,и това не е следване на стадото ,а прилагане на усвоено умение в друга на пръв поглед напълно пазлична ситуация

 24. 24 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Гърция са затворили православните храмове за великден . Дано и в България затворят . Толкова добре се случват за сега нещата в България . Дано на цветница и великден не направим пик на много зарязавания . Бог е в сърцето на всеки един от нас . Няма да е фатално за вярата да останем в къщи на Великден и да се помолим за здраве .

 25. 25 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Нека по въпроса за пандемията да слушаме и четем специалистите по епидемии.

 26. 26 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 437 Неутрално

  В тази криза анализите на Кръстев все тичат след събитията. Три прочетох досега, и трите се чудят откъде да подхванат темата, и всеки следващ анализ е написан така все едно авторът се е отказал от предните си заключения. Понякога е по-честно просто да признаем, че някои кризи ни сварват неподготвени, да четем какво пишат другите, да почакаме докато ни се избистри някаква визия в главата.

 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Да пишеш днес за FT или NYT значи си ужасно овехтял и ментално сбръчкан. Светът е различен и далеч напред по пътя, а Кръстев вече го мързи да се вгледа.

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Иван е умен и често вижда и откроява някои важни промени и процеси преди повечето други анализатори. Харесвам това, което пише, защото се опитва да е обективен, аналитичен е и не търси сензации. От българите, които пишат не знам да има по-добър.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "Когато се стигне до момента да се решава кога и как държавите да започнат да облекчават строгите ограничения и как да компенсират бизнеса и работниците, разнообразието от подходи и графици ще е признак на добро здраве на системата за подбор и водене на политики."
  За нещастие нашата система нито е в добро здраве, нито политиците ни разбират от политики.

 30. 30 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Нека по въпроса за пандемията да слушаме и четем специалистите по епидемии.
  —цитат от коментар 25 на tims


  По Вашата логика, за проблемите с пътните катастрофи трябва да слушаме само КАТ. Ако от тях зависи, те биха забранили всякакво движение на автомобили, за да няма никакви катастрофи. Това ли е правилното решение?

  Епидемията засяга не само здравето. Тя засяга много повече икономическите аспекти на живота, отколкото здравните. Здравно са засегнати 0.3% от населението по света, а икономически - над 90% от населението по света. Защо тогава да не чуваме и слушаме икономически и социални анализатори?

  Категорично не е вярно, че ако няма ограничителни мерки, щели били да се РАЗБОЛЕЯТ всички и щели да умрат 10% от населението.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Абсолютни алабализми на тема "вишти мЪ"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Дадох си труда да намеря и изчета оригинала във ФТ на Кръстевото антрефиле. То размотава няколко теми, като в същото време избягва да постави под въпрос и просто да обясни неадекватната реакция на управлението на европейския съюз, което подобно на Кръстев тича след събитията! Кръстев очевидно е всеяден експерт и коментира проблеми, които нито познава, още по-малко пък и разбира. В един пазар и общество на свободно движение на хора, рискът поет от една група се отразява на останалите. Алабализмите с историческите примери са просто епистоларен безсмислен вятър, празен пълнеж, нищоказване с характер на информационна ентропия!
  Ще се отрази добре на автора, ако вземе няколко урока по крейтив райтинг, та бъдещите му есета да имат логическа последователност и мейн айдиъ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 33 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#30] от "Smoke":
  За епидемията, а и по всеки въпрос с възможно трагични последствия, трябва да се вслушваме в хората, които имат пряко отношение и има какво да загубят, ако някой последва съветите им. Иван Кръстев е от хората с умозрителни добре звучащи идеи, които са като хубавата музика, харесвана от много други нему подобни. Нямам спомени да е участвал в бизнес или управление на държавни структури, пълни с рискове и отговорности.
  Хората от щаба ми се виждат напълно истински и даващи най-доброто от себе си за да излезем с по-малко загуби от кризата. Натрупаните с десетилетия проблеми вътре в страната и най-вече уповаването на външни фактори, от проблеми станаха непреодолима сила.

 34. 34 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Вижте в реално време какво е положението в Ню Йорк сити по уебкамери:
  Таймс Скуеър
  https://www.earthcam.com/cams/newyork/timessquare/?cam=tsstreet
  Пето Авеню
  https://www.earthcam.com/usa/newyork/fifthave/?cam=nyc5th_str
  Сега там е обедно време. Вижте и други места и архив, ако се интересувате да видите
  Social distancing in action!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Любопитно

  "Кръстев дава пример със ситуация, в която половината европейски държави въведат пълна карантина, а останалите я избягват. Политическият натиск на правителствата и от двете групи да променят курса би бил непоносим."

  'баси текста!
  Сякаш aвторът говори за себе си в трето лице?!
  Дане би вместо лечение с плазма на прекарали Covid19 да са му нагнетили синя кръв?!
  Покрай Воскресение кьораво и сакато се пробва да ходи по водата...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK