За скандалния кредит на ББР трябва да си отидат и отговорните министри

"Демократична България" настоява за смяна на министрите на икономиката и финансите.

© Юлия Лазарова

"Демократична България" настоява за смяна на министрите на икономиката и финансите."Дневник" публикува позицията на "Демократична България" по повод заповедта на премиера Бойко Борисов за отстраняването на директора и борда на Българската банка за развитие, чиято оставка беше обединението поиска ден по-рано.


Демократична България многократно е алармирала за лошото управление на Българската банка за развитие (ББР) и е настоявала за търсене на отговорност на нейния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев. Ние поискахме неговата оставка и вчера, във връзка с информацията за отпуснатия кредит от 75 милиона на колекторска фирма.


Телевизионното гилотиниране на борда на ББР от страна на премиера Борисов обаче е много повече бягство от политическа отговорност, чрез изгаряне на поредните "бушони", отколкото решение на проблемите, свързани с тази банка.
В последните години ББР все повече се превръщаше във финансов


донор на българската едра олигархия, вместо в инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес.


Особено болезнено започна да изглежда това обстоятелство на фона на бедственото положение на българските предприемачи в резултат на пандемията. В момент, в който цялото общество очаква бърза, решителна и ефективна помощ за запазване на предприятия и работни места, правителството отговаря с мъртвородени мерки, но затова пък гарнирани с обичайната агресивна пропаганда и поднесени с изключително арогантен тон. На всичко отгоре, на обществото се съобщава, че огромна част от отпуснатите публични средства ще бъдат прокарани именно през обременената с тежки съмнения в злоупотреби ББР, в която ще се налеят 700 милиона лева. А днес (в сряда - бел. ред.), с действията си, лично премиерът призна, че върху тези пари контролът е силно съмнителен.


Реалният проблем не е просто в една отделна сделка, а в дългогодишната липса на политическа отговорност за състоянието на ББР и все по-ясно очертаващия се провал на правителствения икономически отговор на пандемичната криза. Ето защо, считаме, че освобождаването на борда на ББР е признание за наличието на проблем, но изобщо не може да бъде достатъчно за неговото решаване.


Необходимо е ясно поемане на отговорност на политическо ниво,


като предпоставка за реални структурни промени в управлението, отчетността и модела на работа на банката за развитие.


За да може обществото да има каквото и да било доверие, че обстоятелствата около скандалната сделка няма да бъдат заметени, че на мястото на Мавродиев няма да бъде назначен нов сламен човек на сараите и приятелските кръгове на властта, и че в ББР ще настъпи истинско обновление, трябва да бъдат отстранени поне министрите, които непосредствено отговарят за настоящото положение. Тези, които осигуряваха политически протекции за Мавродиев и цялостния модел на олигархично обсебване на ББР, тези, които са допуснали тази скандална сделка - със своето знание или безотговорно незнание - и които са непосредствено отговорни за провала на пакета от кризисна икономическа помощ, трябва да бъдат сменени. Това са министърът на икономиката и министърът на финансите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  А стига бе? И като си идат някои корумпирани министри? Какви министри ще дойдат? Света вода ненапита? Некорумпирани??!!

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Държавата на мафията няма работа из банките. Там е мястото на БНБ. Извадете всякакво участие на държавата в банки. Спрете да наливате пари и готово. БНБ да ги контролира изкъсо и всичко ще е наред... Ако изчистим милиционерите от властта, разбира се... И този път лустрацията трябва да е до девето коляно и девет години да не припарват до държавна длъжност.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Далаверата е ГОЛЯМА, имало е салам за всички. Сега да си одат да си го ядат, ... и да заделят за прокуратурата, че и те ядат салам.

 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Докато искаме оставки няма да се оправим никога, и да си подадат оставките какво, ще дойдат други - обикновенно по-послушни.

  Време е да започнем да искаме не Оставки, а присъди.

  Нагледахме се всички тези години на:
  некадърни депутати, приемащи ужасни закони
  нагли финансисти
  пирамиди
  сляпа прокуратура и т.н.

  Вчера Маврудиев се пени, че държавата ще искара 30 милиона от тази сделка, супер, ако обаче не изкара, кой ще му потърси отговорност?
  Щом е толкова сигурен, че сделката е префектна - да си заложи заплатата. След 10 години ако няма обещаните от него резултати да върне всички държавни пари получени под една или друга форма? Ако ли не - на съдия изпълнител. Дали пък тогава лошите отпуснати кредити от държавни банки няма да намалеят поне малко?

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Весело

  Министърът на икономиката не знаел, министърът на финансите не знаел - той и за Божков не знаеше, премиерът не знаел....

 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Интересното е ,че далаверата си продължава ,защото всички знаят ,че явно няма кой да ги хване ,кое гарантира ,че и другите 700 милиона ,няма да бъдат раздадени на наши фирми ,под погледа на всички контролиращи органи ,които мълчат и не казват нищо .

 7. 7 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А аз си мислех, че уволнените вече трябваше да са в затвора.
  Щото това си е като награда в сравнение с милионите, които
  откраднаха пред очите ни. Обаче ДБ само оставки ги интересуват.
  По-смущаващото е че Гешеф никакъв го няма, а иначе си пада
  по показните акции. Дали не е взел и той едно голямо парче от
  баницата и сега се прави на разсеян?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 8. 8 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  ОСТАВКА, СЪД, КОНФИСКАЦИЯ, ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР!

  Един работен ден да се счита за 2 прослужени. Пранги, по една кирка и да копат проход под Шипка!

 9. 9 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  Кредитът ще се отмени ли?

 10. 10 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чакайте, чакайте, никой не си е отишъл. "Когато Бойко Борисов говори - фактите мълчат".

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/04/08/4051814_kogato_stoian_mavrodiev_govori_-_vnimaite_s_faktite/

 11. 11 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Когато Бойко Борисов говори - фактите мълчат".

  08 Април 2020
  Сделката със С.Г. Груп е изрядна и ще донесе на ББР печалба от 30 млн. лева
  https://bbr.bg/bg/news

  Управление

  НАДЗОРЕН СЪВЕТ
  Лъчезар Борисов Председател
  Митко Симеонов Зам.-председател
  Велина Бурска Член на НС
  УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
  Стоян Мавродиев Председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор
  Румен Митров Зам.-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор
  Николай Димитров Член на Управителния съвет и изпълнителен директор

  https://bbr.bg/bg/about-bulgarian-development-bank

 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 291 Неутрално

  поредият бушон. нищо няма да се промени

 13. 13 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Разстроено

  А стига бе? И като си идат някои корумпирани министри? Какви министри ще дойдат? Света вода ненапита? Некорумпирани??!!
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Долен некадърник и мерзавец. Единственото му "умение" е че изпълнява мокрите поръчки на шопара Пеевски.

  —цитат от коментар 42 на mastikata


  Пеевски е малкият проблем. Големият е Борисов, който се гушка със абсолютно всички мафиоти. И това, видите ли, го прави незаменим и безалтернативен.

 14. 14 Профил на enz54649623
  enz54649623
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Министърът на икономиката не знаел, министърът на финансите не знаел - той и за Божков не знаеше, премиерът не знаел....
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Не, Борисов не е Мафията, те са невинни деца-идиоти-ГЕР

 15. 15 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Мавродиев е нагъл нечистоплътен престъпник и мародер. Дъно на човешката утайка в морален и човешки план. Това човекоподобно има очите да излезе в национален ефир, да ръси лъжа след лъжа и да довърши с изказването, че "Моралът се измерва в цифри". Мисирката Ризова пак мигаше с влажните си кравешки очи и задаваше само удобно мазни въпросчета.
  По темата за ББР, Свети Георги Груп и двете банки се изговори много и пак няма да е достатъчно за циничната арогантност на това леке Мавродиев и тези, които му дърпат конците. Мавродиев казал, че Борисов бил силно подведен. Обяснявам в какво: фирма с приход 2 хил лева и без печалба получава финансиране от ББР в размер на 75 милиона, а самият Мавродиев казва, че "след няколко години държавата щяла да получи дивидент от 30 милиона". Пояснявам още малко: Фирма с приход 2000 лева за "няколко години" ще върне кредит от 75 милиона и ще реализира печалба значително над 30 милиона, за да може държавата да има дивидент в този размер. Ако правилно разбирам какво казва Мавродиев, значи той има разбирането, че говори на пълни малоумници.
  Мавродиев признава, че 75 милиона кредит отпуснат от ББР може да се счита за помощ за две банки. Сега остава да разберем, дали е получил разрешение от министъра на финансите за тази помощ, което доколкото си спомням е задължително. Като споменахме министъра на финансите Горанов, тези двамата не се различават много - и двамата обслужват Пеевски, и двамата живеят в огромни апартаменти без да плащат наем и без да са тяхна собственост, и двамата са мръсници и престъпници.

  Само във Фрог: Мавродиев като Горанов ползва безвъзмездно огромно жилище и знае офшорките на властта
  https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-osven-goranov-mavrodiev-bezvazmezdno-polzva-ogromno-chujdo-jilishte.html

  Освен индулгенцията "освобождаване-консул" този индивид трябва да бъде съден и затворен за поне 10-20 години в затвора за мародерство и корупция в особено големи размери по време на пандемия веднъж и още по толкова за КТБ. Освен него тези по веригата, които са допуснали подобна гавра с българския данъкоплатец и с неговите пари. Горанов, Караниколов и най-вече този, който ги е събрал и нищо не става без негово знание и повеля - министър-председателя Бойко Методиев Борисов.

 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Бизнеса с лоши кредити има и тъмни страни, най-вече това кой и кога ги е взимал.

  agent
 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Демократична България" поиска да бъде уволнен управителя на ББР. Ще бъде уволнен целия управителен съвет, защото отпускането на такъв гарантиран от държавата кредит е наистина скандално. Но уволнението на министри в такъв момент е най-малко неуместно, освен ако са замесени в корупционна практика.

 18. 18 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добра идея, да си отидат ресорните министри. Но нали чрез тях плащаме от бюджета "данък стабилност" на задкулисието, нещо подобно на плащането на ромската общност.Затова най-напред неограничено във времето извънаредно положение , в противен случай ще повторим 2013г в много по-тежък вариант.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нещо се изкривява информацията за този кредит... чудя се защо...
  Няма ли да се представи мнението на Маврудиев по въпроса - вчера имаше интервю с него....

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Подопашни страсти, все пак наближава Страстната седмица.

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кой подведе Борисов и защо?

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Гневно

  Как така да си отидат. Не може просто да си отидат.
  Трябва да настанят в затвора.

  подпис
 23. 23 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Прогнозата се сбъдна засега половинчато. Очакваше се първо Корнелия да иска политическата отговорност, последвана от Радев, но редът е променен. Първо Демократична България, сигурно още днес Корнелия и после Радев. На това се казва риболов в мътна вода. Възможно е кредитът за Пощенска банка и Общинска банка /всъщност парите са за оздравяване на банките, чрез въпросната фирма/, та възможно е да има някакъв проблем. И той вероятно е свързан с обезпечението, което фирмата е декларирала, за да вземе парите, с които да изкупи лошите дългове на банките. Нали, простичко обяснено, се разбира, че нищо не остава в тази фирма. Или по-подробно? Въпросът е дали 500 милиона обезпечение, от които 150 милиона в имоти са неполучени обезщетения от неизправните длъжници. /Над 7 хиляди на брой/. И каква е гаранцията, че фирмата ще успее да събере макар и част от тях? Но, общо-взето, без емоции, трупане на политически точки и пр. нещата изобщо не са шокиращи и драматични. Шокиращо и драматично е искането за министерски оставки точно в тоя момент. Да ползваш страданието, лишенията и страха на хората да трупаш политически актив е нелицеприятна работа. Друг въпрос е дали Мавродиев наистина е кадър на руснаците /бил лансиран за ББР от Атака, според друга публикация на "Дневник"/ Караниколов май също е номинация на Атака. Това е същностен проблем. Но сега не му е времето да се нищи. Точно сега, не.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Велков":

  По интересно е когато Борисов се усети, че са го подвели. Първо беше скандала с джуркането на дела , ще се стигне и до оправдателните присъди на добри олигарси.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 268 Неутрално

  ... затова някой хубав ден ще се появи Народен съд 2 и ше помете тоя "цвят на нацията" ненагледен....
  —цитат от коментар 24 на 911

  Народен СЪд 2 няма да има , друаре, примирете се. Красная армия няма да се появи, а вие не сте толкова гладни и необразовани като дядовците си. Само за писане зад клавиатурите ставате и за призоваване към революция... ама някой друг да я свърши.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Финансовите резултати на ББР са много добри и това покзва, че мениджмънта се справя отлично, другото са глупости и непрофесионално говорене.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Министърът на икономиката не знаел, министърът на финансите не знаел - той и за Божков не знаеше, премиерът не знаел....
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Ми като не знаят какво става в тази държава да ги махаме тогава и на тяхно място да сложим такива които знаят.
  Личности, коит не знаят какво да правят докато са на власт, не трябва да стоят там.
  Очевидно те не са за тази работа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Весело

  Обидно за интелигентността на публиката е да се твърди, че в малка държава като нашата и с такъв премиер какво се случва в единствената държавна банка е неизвестно.
  Сегаааа, кога Борисов ще реагира е съвсем друга тема - по скромното ми мнение обичайно го прави или за да отстрани неудобен участник, или за да предотврати по-голям политически скандал, който може да се разгори до него.

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Като отпадне разпределението на дела (през руски адреси разбира се) удряш свидетел по дела

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  Финансовите резултати на ББР са много добри и това покзва, че мениджмънта се справя отлично, другото са глупости и непрофесионално говорене.
  —цитат от коментар 29 на svoboden


  Експертът по финансов надзор svoboden се добрал до истинските данни и експертно се изока

 35. 35 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Необходимо е разследване, защото ако е вярно твърдението на някои спецове, че Мавродиев е набеден, цялата дандания е излишна.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Тази банака е създадена с основна цел не да трупа пари, а ДА ПОМАГА развиъието НА МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС (а не на олигарси).
  Разбира се, че ББР не трябва да отива на загуба, но тя има и друго много по-съществено задължение, което значи че опитите ти за защита са неправилни и фалшиви.
  Особено ако взетия заем е предназанчен за заробване на хора взели заеми, заради спадане на бизнеса поради корона вируса. Това си е просто мародерство....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Я гледай ти! Отговорните министри нищо не знаят и са подведени! Ми, за чий стоят там? Май, само да замазват и прикриват далаверите, а? А баце, като девица - пак целия в бяло. Кой ли му сра в гащите, пардон, в управлението? Тц, тц, тц!

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vlado Nikolov":

  Ами да, подведени са от невярна информация, подадена от ДБ. Защо?

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кой излъга, че активите на фирмата, получила кредита е 2 000 лева?
  Оказа се, че са 500 милиона, от които 150 милиона са недвижими имоти...

  Така ли се гради имидж?
  С лесно оборими лъжи?

  Такова падение не съм очаквал...

 40. 40 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  [quote#34:"ewu20649470"][/quote]

  Ето от нета
  https://www.economic.bg/bg/news/12/bbr-s-blizo-50-rast-na-pechalbata-za-devetmesechieto.html

  Банката е добре, трябва внимателно да се разследва този заем - на първо четене звучи много зле.

 41. 41 Профил на Мадам Фани
  Мадам Фани
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#38] от "Велков":

  Кой ли е ретранслаторът на ДБ в правителството? Кой шушне в ухото на премиера? Някой?

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Мавродиев е напълно изряден, защото е изпълнил акуратно и безпрекословно онова, за което е сложен начело на СИФОНА: източил е стотици милиони държавни пари в частните джобове на свързаната с ДПС олигархия.

  Той е един образцов служител и заслужава да бъде награден с консулски пост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Тези лоши кредити,дето са закупени от Св.Георги,като са такава ценност и ще носят такива печалби,закъсалите банки защо ги продават? И защо са наречени лоши кредити,а не златни кокошки? Нещо ми напомня продажба на набълбукана фирма на ломски циганин.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#15] от "SaveBG":

  “...мародерство и корупция в особено големи размери по време на пандемия...”

  Тази пандемия им дойде като манна небесна на айдуците от ГЕРБ/ДПС. Сега ще видим как се “усвояват” милиард и половина помощ за справяне с кризата + десетина милиарда нов дълг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Тези лоши кредити,дето са закупени от Св.Георги,като са такава ценност и ще носят такива печалби,закъсалите банки защо ги продават? И защо са наречени лоши кредити,а не златни кокошки? Нещо ми напомня продажба на набълбукана фирма на ломски циганин.
  —цитат от коментар 43 на Майндърбайндър


  Фирмата зад това дружество има страшно лоша слава, въобще в такъв момент на криза да дадеш заем на дружество за събиране на дългове е отвратително.

 46. 46 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Преди два дни написах, че аз искам оставката на:

  1. Стоян Мавродиев - ББР
  2. Министъра "Бездомник" Владислав Горанов
  3. Провинциалната счетоводителка - председател на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова
  4. Началника-пожарникар на изброените до тук Бойко Методиев Борисов
  5. Пекинската патица - позволила да бъде внесено за гласуване предложението за дофинансиране на ББР със 700 млн. лв - Цвета Караянчева

  Днес продължавам да искам същото, каквито и "извинения" и оправдания за ни чул, ни видял да ни представят!

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#43] от "Майндърбайндър":

  Ето отговора:

  Всъщност Мавродиев си върши работата за която е назначен и за която получава една от най-високите заплати, ако не и най-високата в държавния бизнес.. Какво ви каза за СТ Груп?. Че основната част от средствата ще отидат за изпълнение на схема за изкупуване на лоши кредити от две банки /хайде да познаем кои са те от раз/ Като им налее ликвидност, банките ще могат в мътните води да си оправят портфейлите, а някои "изключителни", включително корпулентни, кредити за пореден път да сменят титуляра на държателя на дълга. За да се загуби връзката.

  Акцията е "перфектна". Примерно 250 милиона лоши кредити на Банките на Олигарсите се купуват за 75 милиона лева - от колекторската фирма, т.е. за сумата колкото е кредита. Това са пари, на практика безотчетни, защото с тях се спасяваме от коронавируса в условията на извънредност.

  В проблемния пакет на двете банки има кредити, които не трябва да се пипат /на нашите/ и такива които може са пипат /на другите/. Тоест едни малки и средни бизнес ще ги притиснем до стената, ще го заплашваме със съд с ЧСИ и ще си върнем парите. Дори и "нашите", от кумова срама могат да върнат една десета от кредита и затваряме нещата. Дългът е изчезнал.
  Банката Х /от двете дарлинг банки на властта/ го е отписала от баланса си, може и печалба на декларира. "Нашите" кредитополучатели вече нямат дълг, няма и производства срещу тях, остават с чисто кредитно досие.

  Компанията СТ Груп е типична "шел" компания, във всеки момент може да фалира.

  И пак "нашите банки" получават реални пари, срещу продажбна на пакети от лоши кредити, които знаят че няма да бъдат върнати, ако останат у тях. Поне тези на корпулентните.
  И така ще глътнат глътка въздух.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":

  Подопашни страсти, все пак наближава Страстната седмица.
  —цитат от коментар 20 на pag


  Ще Ви се да са подопашни. ББ поиска оставката на брифинга, публично, за да няма връщане назад. С други думи - "или аз, или той".

  Забавното е, че министрите му го бойкотират демонстративно, а в ПИК и сателитите му като 24 часа статиите са "амии.... от двама ви май не трябва да си тръгва Мавродиев."

  ББ пробва и успя "или аз, или той" с ЦвЦв. Сега, когато държавата е по-силна от всякога, от нея ще зависят и харчове, и спасяване, и потапяне, и отнемане на бизнеси, залогът е по-висок и като нищо ще му свият перките.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  Щом става въпрос за банка, пари, вложители и кредитополучатели, не е трудно да се говори с конкретни числа, дати, имена, нали? Иначе, само с общи приказки и метафорични есета, звучим като вирусолога от Шипка, с неговите лупинги на мисълта.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#34] от "ewu20649470":

  “Експертът по финансов надзор svoboden се добрал до истинските данни и експертно се изока...”

  Вчера герболяка си бяха глътнали езиците от шаш и паника и основните защитноци на ОПГ-то гузно мъшчаха.

  Днес са раздадени новите опорни точки: сделката е изрядна, защото е гарантирана с бъдещи вземания на мутрите и с ... дълготрайни активи за половин милиард.

  И, разбира се, Демократична България са виновни за всичко.

  Няма такова безочие.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Ето нещо от така омразната на комунисти, “патриоти” и мутромилиционери Свободна Европа:

  ББР и Стоян Мавродиев

  Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и целият ѝ директорски борд бяха уволнени по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причина за решението му е отпуснат от ББР кредит в размер на 75 млн. лв. на фирмата с приходи от 2000 лв. „Свети Георги Груп“, свързана с дружеството за събиране на дългове „С. Г. Груп“.

  Въпросът е защо изобщо Мавродиев е бил избран на оглавява тази банка през 2017 г., след като към тази дата биографията му вече е била достатъчно спорна. Това е само една от реакциите на експерти след изненадващото решение на премиера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Малко се поизложиха ДБ със "скандалния" кредит...
  Даже и троловете им са наясно... иначе щеше да има вече 300 поста... слабата активност е показателна...

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ама уволнени ли са... че аз не съм сигурен...
  Някои сладури не могат да разсъждават нещо...

 54. 54 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#53] от "Велков":
  Велков, велков, не се изказвай по икономически теми, моля.

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Любопитно

  Няма нито подведени, нито неразбрани, нито ощипани моми в този безмислен театър. Има едни обгрижвани сараи, един бивш бодигард от Живкова школа и един непосилен данък Кремъл, който всички ние плащаме чрез сараите ! Кое и какво не е ясно дотук ?

 56. 56 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Вчера герболяка си бяха глътнали езиците от шаш и паника и основните защитноци на ОПГ-то гузно мъшчаха.Днес са раздадени новите опорни точки: сделката е изрядна"
  —цитат от коментар 50 на Norman Granz


  Там е работата, че май не са герболяка, каквото и да си мислят. На практика тръгнаха срещу ББ, когато ПИК даде тон.

  До няколко дни ще настъпи безценния миг, когато трябва да избират между работодателя и ББ и тогава ще гледаме сеир.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 57. 57 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  До коментар [#46] от "Косьо Генчев":

  Стига с тия оставки и последващо преместване на завет и топло.
  Това не е истинско поемане на отговорност.

 58. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело

  Допускам, в известна степен, че Прайм Министърът е подведен, или е в неведение, относно далаверите на Мавродиев в ББР, поради некомпетенността си, за сетен път доказана от последиците, от "отговорните" действия на "компетентните" крадци на държавна ясла. По-голямо доказателство, от мигновената Му реакция, едва ли е необходимо! ;)
  Но това не снема тъсенето на отговорност от, назначените от Него, министри!
  От там нататък следва и Неговата отговорност... ;)

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Като си избират гласоподавателите такава власт, това и получават, свестните хора у нас, считани за луди, друго не им остава, освен един театър, лично на мен обаче който изобщо не ми липсва ! Вече ми се повдига даже от него ! Но това е - никой не ни пита, освен за данъци и пари в тая сарай структура , наречена държава.....

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#56] от "espresso":

  “Там е работата, че май не са герболяка, каквото и да си мислят. На практика тръгнаха срещу ББ, когато ПИК даде тон.”

  ББ е expendable, под герболяк имам предвид защитаващите статуквото, политическия картел около Сараите. Те лесно ще се преориентират към следващия непогрешим спасител на нацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  Ау, тук се говори срещу султана. Аз си тръгвам.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 62. 62 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със сигурност е много хубаво всички корумпирани да си отидат, но това никога не се е случвало в България и едва ли ще сме живи да го видим. А това дори не е най-скандалната сделка. Направете така, че да спечелите избори и покажете, че сте по-добри от тези. Засега и в Парламента ви няма..

 63. 63 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "Тези, които осигуряваха политически протекции за Мавродиев и цялостния модел на олигархично обсебване на ББР, тези, които са допуснали тази скандална сделка - със своето знание или безотговорно незнание - и които са непосредствено отговорни за провала на пакета от кризисна икономическа помощ, трябва да бъдат сменени..."

  Въпросът е дали състояниети на ББР е такова, каквото твърдят от ДеБе или каквото е отразено в стрес тестовете и в одита и(това, което върди Мавродиев).
  Когато иде реч за кадруване в банковата система, хайде да не забравяме кой протежира, артелчика Славчо Христов и подвизаващият се в Белград мустакат тарикат...

  I Want To Believe
 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "boevbisser":

  Защо? Ти забраняваш?!?
  Я кажи в какво не съм прав?

 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  А стига бе? И като си идат някои корумпирани министри? Какви министри ще дойдат? Света вода ненапита? Некорумпирани??!!
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Няма такава теория никъде по света!
  Не може измамници като мавродиев и министрите които са действали заедно с него, да си седят по местата тихо и кротко защото нямало кой да ги смени!
  Несменяеми демек!
  Несменяеми мутри...

  Ами върхушката на герб със същата логика може да каже че и парламентарните избори са излишни, защото според проучванията въпросните мутри са единствени без алтернатива и поради това са несменяеми...

  Няма незаменими хора!
  Колкото повече калинки спуснати от герб бъдат сменени, толкова по-добре за страната!
  Разбира се, най-добре е да бъде сменен комуниста борисов, защото гнилоча, калинките и руснаците проникват най-вече през него...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Министърът на икономиката не знаел, министърът на финансите не знаел - той и за Божков не знаеше, премиерът не знаел....
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  За какво стоят там и получават заплати от обществото, след като нищо не знаят?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#63] от "2.5":

  "Въпросът е дали състояниети на ББР е такова, каквото твърдят от ДеБе или каквото е отразено в стрес тестовете ..."

  И какво е отразено в стрес тестовете?

  ББР и ПИБ са двете банки, които НЕ ГИ ИЗДЪРЖАХА. Заради тези две банки не бяхме допуснати в ERM-2. Не е хубаво да се лъже.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#65] от "Рим":

  "Няма незаменими хора!"

  Има - Путин!

  Когато пиша, че България все повече заприличва на Русия, знам какво говоря.

  В Русия ги залъгват: Абе, Путин не е идеален, ама представяте ли си да дойде Зюганов?!

  Нещо подобно е и тук.

  Ако Бойко Борисов, респ. Путин е най-доброто, което нашите две нации могат да излъчат, ... довърши ми мисълта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  Някой от ДБ управлявал ли е финансова институция? Бил ли е инвеститор в нещо, освен в апартамента си?

 70. 70 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#39] от "Велков":
  "Кой излъга, че активите на фирмата, получила кредита е 2 000 лева? Оказа се, че са 500 милиона, от които 150 милиона са недвижими имоти... Така ли се гради имидж? С лесно оборими лъжи? Такова падение не съм очаквал..."

  Еееех Велков, Велков . . . . то бива човек да е лапнишаран, ама т'ва твоето е с "куку' отгоре!

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално


  « Ние поискахме неговата оставка и вчера ... «


  Е, и ?
  Вие от « Демократична България « можете да искате каквито си пожелаете оставки и ефектът ще бъде такъв, какъвто би бил, ако аз поискам нечия оставка . Вие не желаете да разберете, че трябва ВКУПОМ да си подадете оставките, да дойдат нови хора които да обединят десницата и влезнат в НС, а тогава вече искането на оставки ще има съвършено друг ефект .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#64] от "Велков":

  Какъв съм аз, че да мога да ти забранявам, пиши си на воля, но се излагаш, а не изглеждаш глупав.
  Ще опитам да ти обясня, ако разбереш - разбереш
  - ББР въобще не трябва да кредитира по устав голям бизнес, камо ли такъв, не е създадена за това, сегааа, защо Борисов не уволни Мавродиев още първия път, като даде пари на Техномаркет и на Вълка - можеш да питаш него. Само за това, че има отпуснат подобен кредит, може да ги уволни.
  - Мавродиев твърди, че така подпомагал правителството по време на кризата - създавал ликвидност в другите банки. Ами то правителството не го е молило и упълномощавало. Ако примерно премиерът и министрите бяха казали - за да помогнем и понеже БНБ не може заради борда, през ББР ще вкараме ликвидност - добре, няма такова нещо обаче, това е опашата лъжа на Мавродиев, за да спаси кожата. Но даже и така да е - защо се минава през колекторска фирма, а не се сключва сделка направо с двете банки?
  - колекторската фирма действително има жалки обороти и активи 2018 г. Дали ако ти идеш в ББР с подобна фирма и им кажеш - абе има тука една сделчица, дайте ми 75 млн. лв. да я направя, много добре е обезпечена, дали ще ти дадат?
  - и най-голямата щуротия, която си написал - премиерът бил подведен. За какво точно и от кого е подведен, както твърди Мавродиев - финансовият експерт, който всъщност е юрист и няма ден подобен опит преди да стане главен изпълнителен директор на държавната банка. А що са му дали лиценз за банкер - въпросите към БНБ, другите юнаци, кото заедно с него проспаха КТБ.
  Борисов е най-осведоменият човек в държаватаа и така и трябва да бъде, подведен, не знаел - айде моля.
  Та така.

 73. 73 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#57] от "ewu20649470":
  "Стига с тия оставки и последващо преместване на завет и топло. Това не е истинско поемане на отговорност."

  Преместването "на завет и топло" трябва да дойде едва след оставките. Няма как да стане иначе при положение, че сме се сдобили вече с главен Каскет и главен КОНПИр.

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  От Фактор, който иначе безрезервно подкрепя властта:

  Още през 2016 г. „Групата за натиск” алармирахме за ситуацията в Българската банка за развитие (ББР) и за това, че вместо да подпомага малкия и среден бизнес (както е записано в устава й), финансира активно представители на едрия капитал, някои със сериозни финансови затруднения! Това заяви пред Faktor.bg бившият десен депутат Петър Славов. Той припомни, че заедно с Методи Андреев и Мартин Димитров през ноември 2016 г. са направили съвместното депутатско питане към министъра на финансите Владислав Горанов, който е принципал на финансовата институция.

  "Още тогава близо 50% от размера на раздадените кредити бяха на значителна стойност - по 2 мллн. лв. и нагоре всеки, но не и насочени към малки и семейни фирми! Отпуснати са 101 кредита между 1 и 5 млн. лв. на обща стойност 219 млн. лв. И още 40 кредита над 5 млн. лв. на обща стойност 475 млн. лв. Така, 4 г. по-късно, стигаме до сегашните безобразия със скандалния кредит от 75 млн. лв. към 1 колекторска фирма", изтъква Славов. Според него в днешната задача се пита:
  - Кое (КОЙ) накара министъра през 2016 г. да ни откаже извършване на външна независиа проверка на банката, уверявайки ни, че "няма проблеми"?
  - Ще бъде ли извършена такава проверка сЕга, когато, очевидно, проблеми има?!
  - Има ли някой (наивен) да вярва, че смяната САМО на Изпълнителния директор (защото това е единствената промяна в борда, заявена към 8.04. в Търговския регистър) ще промени нещо в начина на управление на банката?
  Що за министър трябва да си, щом подопечната ти банка готви отпускане на заем за 75 млн. лв. (над 10% от капитала й ), а ти не знаеш?"

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Г-да от Демократична България, проблема не е в ръководството на ББР , проблема е защо въобще има държавна банка. Ако вие назначите ръководство на банката, то откъде ще бъде, от друга държава или друга планета.

  Мирослав Владимиров
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А защо никой не говори ОТНОВО за банковия надзор. Къде е шефа на БНБ? Кой позволи на мавро да си прави каквото си знае?

 78. 78 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 619 Неутрално

  А аз си мислех, че уволнените вече трябваше да са в затвора.Щото това си е като награда в сравнение с милионите, които откраднаха пред очите ни. Обаче ДБ само оставки ги интересуват.По-смущаващото е че Гешеф никакъв го няма, а иначе си падапо показните акции. Дали не е взел и той едно голямо парче отбаницата и сега се прави на разсеян?
  —цитат от коментар 7 на dream_er


  Демократична България ли да ги вкара в затвора?
  Те са политическа партия и настояват за понасянето на политическата отговорност!
  За криминалната и наказателната си има други институции.

 79. 79 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#75] от "Miroslav Vladimirov":

  Точно така, докато има държавна банка, ще има и далавери. А и ситуацията е коренно променена спрямо 1999 г., когато беше учредена банката. Сега вече няма полза от нея.
  За държавната енергетика да не отварям дума....

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Няма значение какво искат тези неграмотни дърдорковци. Те дори не знаят за какво става въпрос. Как можеш смислено да опонираш на нещо и дори да заявяваш искания, когато си некомпетентен и необразован смотаняк?! Тази партийка е приют за дебили, които никога няма да управляват, просто защото са дебили с кокоши мозъци и голяма уста. Кой нормален човек би гласувал за тях?! Версията на Мавродиев е логична. Разминаването е между целите и конкретната сделка. Отговорността на министрите е повече от спорна.

 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Отново омразната на комунисти и милиционери Сбоводна Европа:

  Как е възможно да си консултирал дружества, уличени за участие в схема за пране на пари от наркотрафик, а да станеш най-скъпоплатеният държавен служител? Логично ли е да ръководиш финансовия надзор, а да не носиш отговорност, след като изненадващо фалира една печеливша частна банка?
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30543106.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  даааа.
  и аз получих такъв отговор
  от познат, когато спорехме за кмета на софия.
  каза. ама предтсавяш ли си да дойде мая манолова.
  аз му казах да гласува за демократите, а той нещо
  съвсем загуби интерес. просто чиновниците
  и схемаджиите тежат повече от негласуващите
  малки бизнеси, програмисти и хора навън.
  за съжаление.

 86. 86 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":
  "Подопашни страсти, все пак наближава Страстната седмица."

  Да беше поне научил, че Страстната седмица означава седмицата на страданията, а не на страстите. Само секс ти е в главата на теб!

 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#70] от "Косьо Генчев":

  Що? Я ме опровергай!

 88. 88 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Много негостоптиемен тоз бай Ставри, па и туроператора му го е налегнала карантина, проверява само тези с висока температура комай

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Далаверата е ГОЛЯМА....
  —цитат от коментар 3 на 442


  Далаверата е много голяма!
  Фирма за даване на заеми взима заем от държавата.
  После ги използва за да даде заеми задлъжни стотици хара със загубили бизнеса си малки фирми и понеже няма бизнес, фирмата заемодател се сдобива с голям брой роби, които да изнудва на воля.
  Това е "лов на риба в мътна вода", а в условията на тази пандемия се нарича мародерство.
  Да не говорим, че цялата далавера се крепи на пари получени от обикновените данъкоплатци.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  До коментар [#9] от "ewu20649470":

  Не. Мавродиев каза, че той е финализиран и всичко е законно. Но не каза, според кой закон. Защото ББР е създадена да подпомага малки и средния бизнес , а не няколко олигарси.

 91. 91 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Весело

  До коментар [#82] от "Anna_Teofilova":

  На човек трябва да не му пука или да бъде като шредер

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  До коментар [#39] от "Велков":

  "Оказа се, че са 500 милиона, от които 150 милиона са недвижими имоти..."

  В Имотния регистър на чие име се водят имотите? Със сигурност на фирмите-длъжници на Пощенска и Общинска банка.
  В полза на кого са вписани ипотеките/обезщетенията? С голяма вероятност в полза на Пощенска и Общинска банки или техни свързани дружестства.
  Какво има към момента на кредита от ББР, което да "развява" Свети Георги и върху което да се учреди обезпечение в полза на ББР? Сал едни 2000 лв. оборот, месечната заплата на банков инспектор.
  Свети Георги какъв финансов и кредитен опит има? Като на цар Киро или по-скромен?

 93. 93 Профил на anna_teofilova
  anna_teofilova
  Рейтинг: Неутрално

  Свети Георги какъв финансов и кредитен опит има? Като на цар Киро или по-скромен?
  —цитат от коментар 92 на wanderer


  Може би колкото на тези, които искат оставките на министри?

 94. 94 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#92] от "wanderer":

  Нещо не схващам. Ако действително е налице 5-6 пъти по-голямо обезпечение от размера на кредита, защо изобщо вземането се определя като лош кредит, предава на колекторска фирма и пр., когато нормалното е да се пристъпи към реализиране на обезпечението?

 95. 95 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#94] от "klecho":

  именно, именно

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#94] от "klecho":

  Аз не зная какво е обезпечението. Мавродиев каза, че е супер за ББР. Но не каза дали фирмите-длъжници на двете банки “горят от желание” активите им да бъдат заложени в полза на ББР. Ясно е, че със закона за извънредното положение двете банки не могат да “пипат” обезпеченията -активите на фирмите. Дори и лихва не могат да начисляват. Но ако Свети Георги се яви кредитор (от последна инстанция), фирмите се строяват пред Свети Петър, ако и да са били коректни длъжници.
  Не стана ясно как ще бъде вписано в полза на ББР обезпечението (в Кредитния регистър) и/или ипотеката (в Имотния регистър) като няма връзка между фирмата-длъжник (собственикът не е съгласен или има нов собственик) и ББР. Ако ставаше толкова просто, един фирмен актив щеше да бъде залаган по няколко пъти в полза на различни трети лица (банки, колектори, тъщи, офшорки).

 97. 97 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#96] от "wanderer":

  Няма как да са коректни длъжници, би било прекалено нагла инсценировка.

  И, което е логично, иначе цялата врътка се обезсмисля, и да е имало някакви активи на масата, те нямат, и не могат да имат, юридически характер на годно обезпечение.

  Или, по терминологията на Цецо Василев, налице е е инвестция чрез Special Purpose Vehicle.

  Ще платим, ама пОзаран.

 98. 98 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Разбира се, че принципалът - министърът на икономиката и заместникът му мигом трябва да бъдат чибосани! Абсолютно са знаели - зам.министърът е надзорник на Мавруда и е гласувал за далаверата, за която мошенниците са взели поне 10 процента от въпросния кредит като комисионна от мутрите. Ако ББ не приключи с тази нагла паплач /министърът на икономиката е от "патриотите"/ и не се проведе КОНКУРС, ако трябва и с международно участие за шеф на банката, тази паплач пак ще се намъкне да "усвоява"....

 99. 99 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 498 Весело

  Вий сте направо ненаситни.
  Главата на Мавродиев падна , в общи линии, за да се угоди да вас, сега искате и министри, утре и на Бойко.
  Както се казва, апетитът идва с яденето.
  Но въпреки това дайте малко по- скромно, не насилвайте късмета си
  Отделно , светът е малък и Гешев дебни от всякъде, а някои тук не са с кристално чиста съвест, все пак.

 100. 100 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Тези дебили дори не знаят за какво става въпрос. На кого му пука какво искат! Може да искат да управляват България и ЕС. Или да искат оставка на папата и английската кралица. Не могат да управляват и кокошарник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK