Коронавирус и медии: Мутафчийски на върха на пирамидата

Шефът на щаба е строг, загрижен генерал, който е придобил статут на "глас на съдбата".

© правителствена пресслужба

Шефът на щаба е строг, загрижен генерал, който е придобил статут на "глас на съдбата".Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Въпросът - справят ли се медиите с отразяването на емидемиологичната обстановка в страната, може да се раздели на два: достатъчно ли е количеството и надеждно ли е качеството на информацията, която те произвеждат.


Аудиторията иска още и още
По първия въпрос няма съмнение, че резултатът е впечатляващ. Толкова много никога и за нищо друго не се е говорило публично. Според някои наблюдатели дори се прекалява, което е започнало да дава обратен ефект. Нямам предвид конспиративния сценарий, че пандемията е медиен образ без реален прототип, а умерени позиции като тази на д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет, който отдава причината да има такова объркване и на факта, че имаме "твърде добра информационна система и отделният случай предизвиква генерализация".


Може и така да е, но няма как и от кого медиите да бъдат напътствани - те се подчиняват на аудиторията, а тя иска още и още от същото. Първо, защото колкото повече знае за бедствието, толкова по-успешно може да се защити от него. И второ, защото непрестанното информиране за една невидима заплаха само по себе си е терапия на страха от нея.


За качеството на предоставяната ни информация


Отговорът на втория въпрос е по-сложен и опира до достоверността на предлаганата информация, от която при бедствие буквално зависи оцеляването на хората. Защото да ги заблуждаваш в такава ситуация си е истинско виртуално мародерство. А те няма как днес да се ориентират кой ги заблуждава и кой не, ако не разчитат на изградените авторитети от вчера. Затова коронавирусът избута напред професионалната журналистика, която в мирно време се счита за скучна, с нейната запазена територия в традиционните медии. Телевизорът си върна славата. Той е интегриращ фактор за семейната общност, а когато една информация е плашеща, по-лесно я преживяваш в група.


Текат маневри и в медийната периферия. "Канал 3" и дори ПИК използват темата, за да си създават авторитет, като се надяват драматизмът на момента да разсее натрупаните съмнения. Техните представители бързат да задават въпроси преди всички, а представителите на институциите бързат да им отговарят, за да не си навлекат техния хейт.


По отношение на достоверността не много видима, но важна роля имат информационните агенции. Те произвеждат първична информация, с която захранват медиите, а не крайния потребител, така че нямат изкушението да го ухажват и привличат на своя страна. Освен това са на световния информационен пазар и в обмена помежду си дават възможност на засегнатите държави да ползват чуждия опит в борбата с пандемията.


Пирамидален информационен модел


Качеството на информацията обаче има още един критерий, на който медийното отразяване на Ковид-19 трудно издържа. Тя трябва да е плуралистична, т.е. да съдържа всички важни гледни точки по темата в тяхното многообразие и противоречивост. А такива по отношение на коронавируса съвсем не липсват. Като не става дума за произволни мнения, а за експертни позиции, зад които стоят научни авторитети. Те трябва ли да бъдат чути от българското общество? Отговорът е по-скоро не.


Възприетият у нас модел на информиране е пирамидален, на върха на който стои назначен от държавата щаб, а медиите като цяло възпроизвеждат неговата позиция. Шефът на щаба е строг, загрижен генерал, който е придобил статут на "глас на съдбата". Лично оповестява пораженията от заразата и лично преценява за какво още може да се говори. А то горе-долу се свежда до следното: стойте си вкъщи, другото не е ваша работа.


Правителството изглежда самò усети дефицитите на този информационен модел и създаде алтернатива на щаба - създаде Медицински експертен съвет. Той включи водещи специалисти и бе оглавен от един от най-просветените и всеотдайни български лекари. Но просъществува около седмица и резултатите от дейността му останаха само за "служебно ползване". А на най-активния критик на мерките, предприети от държавата - доц. Мангъров, от "най-високо място" му бе подсказано, че възраженията му са вредни за здравето и живота на населението.


От това имаме нужда


Смисълът на публичния дебат за коронавируса обаче не е да оспори правото на държавата да решава - то е дадено от конституцията. Нито да окуражи хората да не спазват социалното дистанциране - те са достатъчно уплашени, за да си го позволят, а и законодателят е приел сурови санкции. Смисълът е обществото да запази цивилния си характер и хората да не са лишени от правото на мнение. Да не губят гражданското си самочувствие, което помага на психическото им здраве, а то - на физическото. Смисълът е те да си набавят плуралистична информация за коронавируса от официалните източници, а не да я търсят в мрежата, където лесно стават жертва на фалшиви новини и слухове.


Последното се връща към шефа на щаба в нелепи журналистически въпроси, което го мотивира още повече да ограничава диалога си с медиите. И така кръгът се затваря.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Весело

  Генерале, така си ме наплашил, че първо сутрин си меря температурата и после всичко друго...:)

  [email protected]
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Много безсмислен текст. Пак някакъв опит за мрънкане, но не стана ясно какво е виновен генерал Мутафчийски за цялата работа? Човекът си върши работата, бих казал повече от прекрасно и резултатите го показват - България има най-ниската смъртност в региона и една от най - ниските в цяла Европа. Това е неоспорим факт, останалото е мрънкотене.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  66 % рейтинг е дразнещ за много политици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Направо си като във вица - Срещат се двама пенсионери и единия вика на другия - Да знаеш , станал съм като часовник, в 7 без 10 пикая, в 7 без пет се@ и в 7.00 се събуждам.
  Бастун, събуди ли се?

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Хаха, бастуне! И ако вземеш да в вдигнеш? Що ще правиш? Обаждаш се на доФтора, кашляш ли? Не? Стой си в къщи! Обаждаш се след ден, два, кашлям! Имаш ли болка в мускулите? Не? Стой си в къщи! Пак се обаждаш, всичко ме боли! А затруднено дишане? Стой до в къщи! И така докато пукнеш и те тестват, или докато се оправиш и не те тестват. Майтап си правя! Бъди здрав!!!!

 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Набавяне на плуралистична информация" - какъв хубав евфемизъм е намерил уважаемият анализатор на просташката думичка "опорки".
  Ученото си е учено!

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Неутрално

  66 % рейтинг е дразнещ за много политици.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Особено за такива с рейтинг 3%.

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Много безсмислен текст. Пак някакъв опит за мрънкане, но не стана ясно какво е виновен генерал Мутафчийски за цялата работа? Човекът си върши работата, бих казал повече от прекрасно и резултатите го показват - България има най-ниската смъртност в региона и една от най - ниските в цяла Европа. Това е неоспорим факт, останалото е мрънкотене.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  В началото Мутафчийски каза,че коронавируса е много по-малко опасен от грип Б. Но после комуниста Борисов му нашока репата и го принуди да си промени мнението. Тоест,стана подлога на Борисов.
  Ниската смъртност от грип в България,(няма никакви доказателства,че смъртните случаи се дължат на коронавируса!),е резултат от факта,че българите са бедни като църковни мишки и затова не могат да пътуват както в чужбина,така и в родината си.

 9. 9 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  'Въпросът - справят ли се медиите с отразяването на емидемиологичната обстановка в страната, може да се раздели на два: достатъчно ли е количеството и надеждно ли е качеството на информацията, която те произвеждат.'

  Всички медии отразяват ковид новините манипулативно и изкривени. Съвсем пресен пример с 24та' жертва' на ковид-а. 74 г. мъж е починал от ковид-19, след което се вмъква на опашката, че човекът е боледувал ор рак на белия дроб. Абсолютно безсмислено е това броене сутринта от Мутафчийски. Тотално ненужно при положение, че не се тества масово.

 10. 10 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Затова коронавирусът избута напред професионалната журналистика, която в мирно време се счита за скучна,"

  убав, беее. пък и скромен.
  Четеш, четеш, и аха- аха, да ти каже нещо. И вече си стигнал края/

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  Най-вярното нещо от целия текст е "стойте си вкъщи, другото не е ваша работа". Но е казано с някаква иронична подигравка. А е вярно. За да не расте взривоопасно тази зараза, не трябва да плъзваме навсякъде и да се правим на разбирачи, каквито определено не сме.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Много безсмислен текст. Пак някакъв опит за мрънкане, но не стана ясно какво е виновен генерал Мутафчийски за цялата работа? Човекът си върши работата, бих казал повече от прекрасно и резултатите го показват - България има най-ниската смъртност в региона и една от най - ниските в цяла Европа. Това е неоспорим факт, останалото е мрънкотене.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Гого Лозанов в БИТНОСТТА си на ВСИЧКОЛОГ ! Не си спомням обаче да има дори ПАРАМЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ !

 13. 13 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":

  На мама умника! Не съм вярвала, че можеш да се кефиш на такава тъпотия, че и я разнасяш и в нета. Пий си лекарствата скъпи и остави вицовете на можещите.

 14. 14 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Весело

  "Смисълът е те да си набавят плуралистична информация за коронавируса от официалните източници, а не да я търсят в мрежата, където лесно стават жертва на фалшиви новини и слухове."

  Плуралистична информация за коронавируса?! Смях! Информацията за вируса може да бъде или вярна или невярна.
  Това не е политическо събитие, което да се обсъжда от различни плуралистични гледни точки.

 15. 15 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лозанов, ти не разбра ли, че хората го харесват този генерал? Или поне го харесват в момента.

 16. 16 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 11 Неутрално

  "Може и така да е, но няма как и от кого медиите да бъдат напътствани" - Тоя си мечтае пак да напътства медиите. След като спря голите новини сугурно иска да спре и други предавания които в момента го дразнят. С малко цензура да подобри качеството на информация.

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  Генерале, така си ме наплашил, че първо сутрин си меря температурата и после всичко друго...:)
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  =Страхът е полезен, с него човечеството е оцеляло от древността до наши дни. Вредна е паниката, особено паниката на водачите и управниците.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Карабастуне, какво е това "всичко друго", което си мериш след като си измериш температурата? 😂🤣

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nick":

  Тестване е решението! Но у нас тестват само починалите!

 20. 21 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Генерала е изключително удобен на крадливото управление и послушно си изпълнява ролята - да отвлича вниманието от ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ В БГ-то!!!

 21. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За един със сигурност и взема мерки да не загуби властта си над държавата и разпределението на порциите на влияние в нея !

 22. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Не е виновен в нищо, но ниската смъртност се дължи не на мерките на някого само, а на самодисциплината, която ние, българите, имаме, преживели толкова различни кризи, свикнали да оцеляват при всякакви условия и превратности......

 23. 24 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Кара, на 56 съм и не си бях мерил температура никога! Оня ден сина, на 28, потърсил термометър и ме пита! Аз помня, че като деца им мерих температрурата, и моя спомен беше за ония живачните! В аптеката ми предложиха електронен и една мома ме изгледа учудено, че исках живачен! Те от бая години били забранени! Ее, кви години станаха, да те карат да пиеш и да не ходиш на работа!

 24. 25 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#2] от "zxp53317185":
  Да, ама плебса не може да мисли, той трябва само да мрънка! Погледнато сериозно, имаме 30 ПЪТИ ПО-МАЛКО ЖЕРТВИ, ПОПОРЦИОНАЛНО НА НАСЕЛЕНИЕТО спрямо прехвалената Британия, дето имаше здравеопазване за чудо и приказ! Те са 66 млн и имат 7000 починали (т.е. са 9,42 пъти повече от нас и имат 292 пъти повече жертви)! ю
  Дали това се дълци на здрав ген? Може и да е така! Може и онази ваксина, дето се поставя в България от 1920 г, може! Като знаем батака на нашето здравеопазване, най-вероятно се дължи на мерките, които се наложиха и на майсторлъка на нашите медици!
  Бог да пази България!

 25. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Факт е, че България се справя изключително добре в ситуацията..За разлика от много други..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "... важна роля имат информационните агенции. Те произвеждат първична информация, с която захранват медиите, а не крайния потребител, така че нямат изкушението да го ухажват и привличат на своя страна."

  Някои имат. Нашата БТА редовно превежда новини от ТАСС, която пък ги е взела от някоя друга световна агенция (АП, АФП и т.н.) само дето леко ги е пипнала и накрая излиза, че "Дневник" копира нещо, което е минало през няколко ръце. Вместо да си го преведе от източника.

 27. 28 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Продължавам да не разбирам, защо Леле Веле взеха на отговорно отглеждане слугата с папионката. Ясно защо го препечатват после по веригата - договорни задължения, готов претенциозен пълнеж, едно-друго-трето... , но защо въобще стига до конвейра...

  Единственото смислено обяснение е крепко лично приятелство с някой от БГ редакцията на ДВ.

  Човекът, който сума години беше назначен за медиен гигаексперт в регулатора на електронни медии и не направи нищичко против освинването им, сега чете периодично морал от демократичния амвон целият в бяло...
  Трябва да има някаква мярка и вкус.

 28. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  За мен информацита е силно предозирана като честота.
  А дали това е правилния подход, след като почти всички, дори и генерала не отрича, че докато вируса не мине през достатъчно много хора, епидемията няма как да изчезне от само себе си, какво означава това, което се прави?
  Означава или дълго и мъчително да караме по този начин или когато се смени режима, да избухне наново.
  А междувременно току виж и икономиката си взела довиждане.
  Иначе казано, зарзяването трябва да върви в по-бързи темпове, макар и контролирано, за да не се стигне до италианския модел. Не казвам че е лесно.

 29. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Весело

  Хахаха смях.....=====Шефът на щаба е строг, загрижен генерал, който е придобил статут на "глас на съдбата". ==== .....Нивата на река Дунав в сантиметри...... от ген.др.проф.... Мунчо....

 30. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Весело

  Щаб със съмнителен правен статут........ за алиби и буфер на правителството........ Националният оперативен щаб е създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов № Р-37/26.02.2020. Правното основание за издаване на заповедта е чл. 24, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет, който гласи:Чл. 24. (1) Работни групи за изготвяне на проекти на актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси от компетентността на правителството........................ И само това... нищо друго не е........ Нивата на река Дунав в сантиметри.....

 31. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Не го възприемам , като спасител.

 32. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Иска или не иска генералът е медийна звезда

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK