В кризата взаимната свързаност в Европа победи географските разлики

В кризата взаимната свързаност в Европа победи географските разлики

© Reuters  • Трябва да се мисли за общи за ЕС стандарти за здравна сигурност.
  • Отново е извадена на показ липсата на достатъчно сближаване между нови и стари държави членки.
  • Най-важни ще бъдат уроците, които Варшава ще извлече от действията на Орбан.


Напоследък стана популярна шегата, че COVID на български е комбинация между Костов и Виденов, две имена, обобщаващи 90-те години на ХХ век: вторият - символ на хиперинфлационната криза, а първият - на болезнените реформи, които бяха нужни след това.


Със скорошното специално законодателство, ограничаващо правата на гражданите, експерти правят много сравнения с "порядките" при комунизма. За огромното мнозинство българи обаче най-дълбоката криза, която си спомнят, всъщност е свързана с 90-те години. Оскъдицата, резките социални различия, политическата поляризация и хиперинфлацията преминаха като електрошок през обществото. Именно този травматичен опит вероятно мотивира сравнително високото ниво на обществена дисциплина във времената на извънредно положение при COVID-19.
Завръщането на силната държава е факт в цяла Европа. Премиерите и президентите, които са начело на изпълнителната власт, се радват на широка подкрепа (вече не се чува нито дума за спора кой ще наследи Меркел в ХДС). Извънредните времена изискват силни правителства и извънредни мерки - този принцип беше изведен до крайност в Унгария. Спирането на работата на парламента и решението за управление на правителството на Виктор Орбан чрез укази без краен срок предизвика бурни реакции в европейските столици.


Любопитното е, че макар ЕС да се бави със суспендирането на правата на Унгария за гласуване (процедурата от член 7) и макар Европейската народна партия все още да не е изключила партията на Орбан - "Фидес", пазарът може да свърши нужното. По-малко от 24 часа след попълзновенията на Орбан централната банка на Унгария трябваше да предприеме действия, за да спре главоломното падане на форинта. След това правителството оттегли плана си за отнемане на властта от кметовете. Седмица по-рано опитът за ограничаване на свободата на изразяване беше оттеглен от българското правителство, вероятно от страх да не бъде включено в същата категория като Унгария. По ирония на съдбата Орбан е на път да превърне в реалност опасенията на унгарците от икономическа криза, които го качиха на власт преди десетилетие.


Най-важен обаче ще бъде ходът на събитията в Полша и уроците, които партията на Ярослав Качински ще извлече от Будапеща. Засега партия "Право и справедливост" (ПиС) е готова да продължи напред с президентските избори на 10 май, които в ситуацията на коронавирус едва ли ще бъдат предшествани от истинска предизборна кампания. Тъй като опозицията е изключена от публични митинги или изяви, президентът в Полша ще спечели чрез нечестни избори. Ако ЕС и пазарът реагират твърдо срещу хода на Орбан, това може да отправи послание и към Варшава.


В политическия разказ на Качински 90-те години са синоним на опасната идеология на "отвореното общество". Затова ПиС премина към "анахронична визия за държавата - и вместо да преодолява някои отдавнашни проблеми на полското общество, тя само ще ги увековечи и укрепи", както отбелязаха Павел Зерка и Пьотр Бурас от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Основна характеристика на "модела" на ПиС е, че той се основава на директни парични преводи към семействата, а не към публичните услуги. Във времена, в които здравеопазването не задоволява нуждите на обществото, тази тактика, която досега беше печеливша за ПиС, сега вече може да се обърне срещу тях.


Това, което централноевропейските лидери с автократични мераци научиха по време на миграционната криза през 2015 г., изглежда, влиза в работа - а именно, че затварянето на националните граници може да стане бързо със или без Шенген. Засилването на консервативните инстинкти в обществата и подхранването на националния егоизъм беше много популярно в началото на пандемията. Въпреки това реалността на взаимосвързаност надви географията. Българският здравен министър се опита да забрани на камионите да влизат по маршрута до Турция и трябваше да отмени заповедта си в рамките на 3 часа. Търговските коридори в Европа продължиха да функционират и лидерите осъзнаха, че този поток е по-ценен от националистическите лозунги.


Коронавирус кризата извади отново на показ липсата на достатъчно сближаване между нови и стари държави членки, онагледявайки тезата на френския президент Еманюел Макрон (който от две години насам повтаря, че без социално-икономическо сближаване не може да има истинска интеграция в Европа). Здравеопазването не е част от правото на ЕС (Acquis) и затова е лесна жертва на колебливи реформи, слаби институции и назначения на "калинки" вместо експерти в публичния сектор.


През последните седмици паниката на правителствата в Централна и Източна Европа, че техните здравни системи няма да могат да се справят с пандемията, доведоха до изключително строгите мерки. Освен липсващите реформи в здравния сектор, който все още изглежда застинал в 90-те, кризата демонстрира и ефекта от "изтичането на мозъци" на лекари и медицински сестри на Запад. Отслабеното здравеопазване отчасти стои зад това, че източноевропейците се опасяват повече от емиграцията, отколкото от имиграцията, и гледат с песимизъм на бъдещето на децата си. Ако иска да засили европейското сближаване, ЕС не може да продължава да пренебрегва този проблем.


Успехът на Германия в справянето с пандемията чрез армия от способни лекари и медицински сестри не трябва да е в ущърб на обществата в ЦИЕ. Европа ще трябва да предложи целеви мерки в рамките на Многогодишната финансова рамка и на инвестиционните политики на ЕС. Общи стандарти за здравна сигурност, обмен на технологии и информация в областта на научните изследвания, както и по-добрата интеграция във веригата за предоставяне на медикаменти и здравни услуги биха могли да бъдат мерките след кризата, които ще изведат Европа с една голяма стъпка напред.


През последните седмици друг ефект от свободното движение на работна ръка парадоксално доведе до завръщането на милиони източноевропейци у дома. Над 200 000 българи, които работеха в чужбина и (предимно) плащаха данъците си там, се завърнаха от началото на март. В сравнение с работоспособното население в страната, което е около 4 милиона, това е значителна част - около 5%. Завръщащите се, освен че провокират притеснения, че може би внасят болестта, е възможно да се превърнат в дългосрочна грижа за правителствата, които ще получат нова порция получатели на помощи за безработни. А завърналите се със сигурност не са плащали застраховки в България. Може би е редно ЕС да използва тази криза, за да започне да мисли за обща трудова застраховка с цел да реши проблема дългосрочно.


Съдейки по способността на Централна и Източна Европа да стъпи отново на крака след няколкото големи обществени сътресения през последните десетилетия, трябва да се надяваме, че това ще стане и този път. През 90-те години силата на гражданското общество отведе региона обратно към Европа. Един нов план "Маршал", за какъвто много се говори напоследък, трябва да се стреми не само да укрепи банките, но и да заздрави тъканта на обществото. Може би ще установим, че популистката вълна е достигнала тавана си и заграбванията на власт са краткотрайни. Постигането на социална (и здравна) конвергенция на континента обаче ще остане дългосрочна задача.


Статията е от страницата на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Оригиналното й заглавие е "Централна и Източна Европа може да стъпи на крака, опирайки се на предишните кризи".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Завръщането на националните граници е факт в цяла Европа.

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  И географското противопоставяне Север - Юг е факт в цяла Европа.
  Че чак пък - ''Европа победи географските разлики'' :):):)

  [email protected]
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Достатъчен е само примера с конфликта между Франция и Италия. .....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "В кризата взаимната свързаност в Европа победи географските разлики" - жалък хибриден опит да се замаже истината - на черното да се каже бяло. Пропагандната машина ще бъде включена на макс на фона на яловите конферентни среднощни разговори на лидерите на ЕС, да сглобят някакъв що годе координиран отговор на пандемията.

  over the under
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Да се поставят на едно Виденов и Костов най-малко е липса на обективност. А иначе е както когато в ЮАР падна апртейда. След това се появи фразата: Тъмно зелените отпред, светлозелените отзад!

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Социалистически, опс глобалистки тюрлюгювеч. С две думи качествен от към пропаганда бълвоч. :-) Бяха позатихнали глобалистките лакърдии, ама явно гладен не се стои. :-) Пак ще ни почнат всякакви институти и мозъчни тръстове. :-) Грант даден, грант приет по цялата верига. Басирам се, че този "анализ" ще бъде публикуван във всички медии. През ден, два.

 7. 7 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Победи? Какво общо има заглавието със статията?!

  "Съдейки по способността на Централна и Източна Европа да стъпи отново на крака след няколкото големи обществени сътресения през последните десетилетия, трябва да се НАДЯВАМЕ, че това ЩЕ стане и този път."

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 8. 8 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо съвсем се е объркала тази жена. Всяка глобална криза води до засилване на национализма и изолационизма. А дълбочината на тази криза допълнително засилва тези процеси и това ще продължи и ще става все по-видимо в следващите месеци.

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  "В кризата взаимната свързаност в Европа победи географските разлики"
  или "Кризата победи географските разлики в Европа" ?

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Националните граници никога не са изчезвали. Най добре това се вижда на холандско—немската и немско—полската. На холандско немската много често през уикендите се проверява всяка кола за пияни, трева и нелегални или футболни хулигани. На германо полската често се проверява от немска страна за крадени вещи и нелегални. Поне на тебе, като човек разтропан и пътувашщ, не смятам, че трябва да се обясняват някои неща. Обясних го за другите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Весела Чернева е директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП)."

  При комунизма имаше идеологически и пропагандни отдели към структурите на БКП, Комсомола, ОФ-то и Профсъюзите. И други нямаше. Сега са пръснати по НПО-та и всякакви енроначинания. Но не е това важното. Кой ги финансира и как ги финансира и защо ги финансира? Атлантическата олигархия не си пести парите, за да увековечи своята власт и влияние. А рутинни изпълнители се намират под път и над път, както едно време. Нищо ново под слънцето, само дето е в пъти по-гадно.

 12. 12 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Нещо съвсем се е объркала тази жена. Всяка глобална криза води до засилване на национализма и изолационизма. А дълбочината на тази криза допълнително засилва тези процеси и това ще продължи и ще става все по-видимо в следващите месеци.
  —цитат от коментар 8 на Python


  Не се объркала, а заработва. А и заглавието е подменено!

  "Весела Чернева е директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП). Оригиналното заглавие на статията е "Централна и Източна Европа може да стъпи на крака, опирайки се на предишните кризи"

  Явно някои ги фаша шубето, да не изпаднем от ЕС...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Стига с това УКРЕПВАНЕ НА БАНКИТЕ, и толкова потрошени пари към тях!

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#10] от "DDR":

  Нямах предвид КПП-тата по границите, а например е тия искания - идеята на Министерството на земеделието за постановление, с което да се гарантира място в търговските вериги на местните производители на храни.
  От дума на дума, от искане на искане ...и хоп ! ще се национализират търговските вериги !
  ????????????????????????

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  "Германските политици искат Европа като меню: те искат Германия да бъде шампион по износ в добри времена, облагодетелствана от отворени граници и свободната търговия, а по време на криза тези политици обръщат гръб. Ето защо Еврогрупата, състояща се от финансовите министри на страните от еврозоната, не може да се споразумее за съвместна помощ между Италия и Испания”, пише Зигмар Габриел, бивш вицеканцлер и министър на външните работи на Германия......

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  А мнозинството италиански политици стигат до извода, че е възникнал въпросът: или Германия плаща за всички в Европейския съюз, за да преодолее последствията от епидемията, или Европейският съюз престава да съществува.

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Испанският премиер Санчес намекна същото.
  Или еврооблигации ,или Е.С. го чакат трудни времена

  [email protected]
 18. 18 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  И тая другарка бълнува за План Маршал.

  Идеално.Сега да каже, кой ще налее доларите в европейската икономика, щото тоя път САЩ не проявяват ентусиазъм.

  А и плановете Маршал идват след войни. С видим враг.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Извинявай, лошо съм те разбрал. А за постановлението ....
  Вчера писах, че вместо да се занимават с веригите, да направят общински супермаркети, да работят с 5% марж, да дават по 2000 лв заплата чисто на продавачките, да не получават субсидия от държавата и да работят само с местни производители. И ако се провалят, да застанат мирно пред някоя ”немска баксли” с шапка в ръка и наведена глава. Ако пък успеят, тогава веригите ще се пидравнят по тях.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Чакат го, я.

  Някои повече, други по-малко. Големи, нефункционални икономики като Италия, Испания и Франция най-много.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Разстроено

  До коментар [#19] от "DDR":

  Ми те общинските пазари си работят - само че там цари такава многогодишна / да не казвам вековна / корумпирана обвързаност, че не държавата, ами никой не може да им се меси !

  [email protected]
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Аптопо в Чехия и Словакия има една верига Кооп. Вирее предимно по селата и малките градчета (там където за другите ме е интересно). Това са някаква бивша соц верига —> даже май собствениците са бившите ръководители. Опитват се да работят предимно с местни производители. Усещането е като в хоремаг. Цените не са особено ниски. И конкурират малките магазинчета на местните хора. Дето се вика —> пълно щастие няма.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Любопитно

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Атлантическата олигархия не си пести парите, за да увековечи своята власт и влияние
  ========
  Това ще е много болезнен период......
  Към края на годината .....кризата която го споходи ,ще се усеща по висчките платформи на досегашната система. ....
  Това лято ще е относително спокойно ....понеже ще се харчат ония 'бели пари за черни дни'.....
  Като свършат и те ......тогава ще е интересното. ....
  Днес в Италия, струваща 1 евро маска ....се продава за 10......
  До миналата седмица. ....със същата сума(1е) ,в Турция можеше да се купят две маски .....а вече са и безплатни......
  Така че. .....иде края на подобни финансови недоразумения. ......
  Почнаха лека полека да демонтират .....досегашния начин за понятието 'пари'...

  Bukalemun
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Любопитно

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Атлантическата олигархия не си пести парите, за да увековечи своята власт и влияние
  ========
  Това ще е много болезнен период......
  Към края на годината .....кризата която го споходи ,ще се усеща по висчките платформи на досегашната система. ....
  Това лято ще е относително спокойно ....понеже ще се харчат ония 'бели пари за черни дни'.....
  Като свършат и те ......тогава ще е интересното. ....
  Днес в Италия, струваща 1 евро маска ....се продава за 10......
  До миналата седмица. ....със същата сума(1е) ,в Турция можеше да се купят две маски .....а вече са и безплатни......
  Така че. .....иде края на подобни финансови недоразумения. ......
  Почнаха лека полека да демонтират .....досегашния начин за понятието 'пари'...

  Bukalemun
 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  До коментар [#14] от "karabastun":Аптопо в Чехия и Словакия има една верига Кооп. Вирее предимно по селата и малките градчета (там където за другите ме е интересно). Това са някаква бивша соц верига —> даже май собствениците са бившите ръководители. Опитват се да работят предимно с местни производители. Усещането е като в хоремаг. Цените не са особено ниски. И конкурират малките магазинчета на местните хора. Дето се вика —> пълно щастие няма.
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Ще се учудите, но и в България има верига Кооп. Явно не сте ходили скоро в българско село или малък български град.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Тук имаше един форумник с инициалите ''Ненов''.....когото многократно предупреждавах ,че системата която боготвори .....е напът да изчезне. ...
  Забеляза ли как (форумника) се изгуби. ...?
  Изчезна, изпари се ....''ПУФФФ''...
  Големи късметлии сме ,karabastun. ....
  Почнахме да ставаме свидетели на нещо колосално......


  Bukalemun
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Разстроено

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Аз нямам мерак / като през 1989 - 1993 / да ставам свидетел пак на нещо колосално......
  Исках още някоя и друга годинка, докато горе-долу съм здрав , да пообиколя интересни места ... :(

  [email protected]
 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Основна характеристика на "модела" на ПиС е, че той се основава на директни парични преводи към семействата, а не към публичните услуги. "

  Мръсници бе, ПиС дават парите директно на полските граждани, вместо на активистите от НПО -тата. Как да не ги накаже ЕС?! Ама и поляците будали - предпочитат самите те да са добре финансово, вместо грантополучателите и обгрижваните от тях мигранти и джендъри.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Имах предвид друго.
  А а твоя случай е по лек.....
  Но неизбежното което ще се случи. ....вече започна....
  България е просто в безтегловността на един международен финансов 'циклон'...
  Промяната обаче ще стане .....
  В САЩ вече са разработили и програма по въпроса. ....
  От първи януари идната година , на всеки американски гражданин ще дадат специална електронна карта паспорт. Оня стария им паспорт вече ще е невалиден.....
  В него ще има всичко ......
  От пари .....до данните за постоянно или временно местожителство. ....
  Хората са го намислили и догодина ще го внедрят.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  На говедата отдавна им сложиха чипове.... !

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно
 34. 34 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Днес в Италия, струваща 1 евро маска ....се продава за 10......
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Я дай малко повече информация, линкове снимки - за това, че една маска струва 10(десет) евро в Италия :) :) :)

  От къде ви учат на тези глупости :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Националните граници се завръщат все повече - факт ! Да, има солидарност и на европейско ниво, но то е неизбежно и необходимо, но само в границите, които естествено се задават от настоящата криза. Бюрокрацията в Брюксел, безпардонния опит да се налагат чужди и враждебни на повечето източноевропейски държави политкоректни идеологии, легитимиращи лесбийството и педерастията, натрапването на " бежанците" от Африка и Азия, се оказаха много по - отблъскващи за държавите и националните правителства, отколкото каквото и да било друго и очертаха Европа на нациите, а не на Брюксел !

 36. 36 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  За кой конфликт говориш?

 37. 37 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Скоро купищата "директори" и "офиси" на брюкселската бюрокрация и разните измислени службици като тази, от която суче чернева ще бъдат закрити и госпожата ще бъде изхвърлена на пазара на труда, където с нейната меко казано непривлекателна външност ще има доста проблеми за осигуряване на прехрана.

  Не ща да влизам у затвора!
 38. 38 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Известието, че Орбан бил заплашен с девалвация на националната валута показва, че сънародника му , известен финансов спекулант и мошеник не се е отказал от мръсните си похвати.

  Не ща да влизам у затвора!
 39. 39 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":Аз нямам мерак / като през 1989 - 1993 / да ставам свидетел пак на нещо колосално......Исках още някоя и друга годинка, докато горе-долу съм здрав , да пообиколя интересни места ... :(
  —цитат от коментар 27 на karabastun


  Прекалено много депозити си натрупал.
  Ти, аз и всички останали.
  Тези пари са излишни.
  Затова, периодически и на все по-къси интервали Господарите на парите разтърсват клона за да обрулят узрелите круши.
  Средната класа съвсем се разпаса и иска дори да поглежда в чинията на елита. Няма да стане.
  С екскурзиите дотук.
  Време е за затягане на колана.

  Не ща да влизам у затвора!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Бъдещето ще покаже, кой от вас е бил прав. И друг път сте рисували черни краски около ЕС, но те не се случиха. Дай боже и сега да не излезете прави.

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 773 Неутрално

  На аФторката много и се иска глупостите в главата и да са реалност.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Идеално.Сега да каже, кой ще налее доларите в европейската икономика, щото тоя път САЩ не проявяват ентусиазъм."
  До коментар [#18] от "klecho":

  Стайнбек описва как фермер-производител на боб, сее преди войната, след това цената на боба се вдига 10 пъти и той става милионер. САЩ по време на ВСВ не дават помощи, те продават/инвестират на/в закъсалите и трупат планина от пари. Имали са пари за 5 Маршала, сега нямат. Сега са 25 трлн на червено. Евроатлантика е същата работа. Даже по-зле. Отделяното е единствено за сметка на инфлацията в Еврозоната. Няма покритие в злато, активи, даже и стока, щото стоката идва от Китой.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Поредната евромисирка която ни пробутва либерастията. Добре поне, че покрай тази епидемия позабравиха за Стамбулският ферман и "правата" на хомосексуалните... засега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#34] от "dgd":

  От къде ви учат на тези глупости :)
  ========
  Специално тая я научихме от италиански областен ръководител....
  https://youtu.be/b71ShKQjBUU

  Bukalemun
 45. 45 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Неутрално

  В кризата взаимната свързаност в Европа победи географските разлики
  ------------------

  Дрън-дрън та пляс! А истината е че Италия и Испания вече се готвят да напуснат ЕС.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Кризата направи раздалечението на Юга от Севера очевадно. Разделението Изток-Запад също се задълбочи. Статията е пълна с пожелателно мислене

  Да кажем не на педерастията!
 48. 48 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 798 Неутрално

  геносе чернева бълва брюкселски недоклатени глупости: ЕС трябва да се върне към корените си на икономическа общност и да закрие бюрокрацията в брюксел, която е напълно излишна, както и впрочев геносето чернева. но и това ще стане иначе нямаа да го бъде ЕС.

 49. 49 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#34] от "dgd":От къде ви учат на тези глупости :)========Специално тая я научихме от италиански областен ръководител....https://youtu.be/b71ShKQjBUU
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Абе ети, ти сериозно ли :) :) :) ?
  Това забавно клипче снимано в някое мазе и естествено публикувано в турскоговоримата мрежа и в канал в тубата с един последовател???

  Ясно колко са ти надеждни източниците. Следващият път ако трябва някой да каже 5 изречения относно нещо от първа ръка в Турция, трябва да се разчита на някой друг.

  Я дай някое доказателство за чудовището в Лох Нес :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#49] от "dgd":

  Ясно колко са ти надеждни източниците
  ==========
  Винаги съм го казвал......
  На наблагодари като тебе не трябва да се дава нищо....
  Особено като хленчите по тоя театрален начин...
  "Я дай малко повече информация, линкове снимки....".... (к. 34)

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK