Фаворизирането на родните стоки ще наруши договора с ЕС

Постоянният стремеж към затваряне, самозадоволяване и българщина, геги, калпаци и шевици под форми всякакви, е признак за изключително ниско или липсващо разбиране за това как функционира една икономика.

© Юлия Лазарова

Постоянният стремеж към затваряне, самозадоволяване и българщина, геги, калпаци и шевици под форми всякакви, е признак за изключително ниско или липсващо разбиране за това как функционира една икономика.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук" и е по повод подготвяното постановление на правителството, което въвежда изисквания към веригите за продажбата на основни хранителни продукти. Проектът е написан от Министерството на земеделието и предвижда в магазините поне половината площ да бъде отделена за български стоки. Заглавието е на "Дневник".


Налагането чрез нормативна уредба на задължения за квоти на продажба на български стоки в магазините е мярка, несъвместима с членството на България в ЕС, в частност с правния режим на вътрешния пазар на ЕС и със свободното движение на стоки в него.


Всяка стока, произведена в която и да е държава от Европейския съюз, трябва да може да се продава свободно във всяка друга държава от съюза при същите условия, както стоките на производителите от тази друга страна. Съществува огромна и много ясна практика на Съда на ЕС по прилагането на член 34 ДФЕС, по смисъла на която всякакви, установени от държавата ограничения на вноса и продажбата на стоки от друга държави от ЕС, пряко или непряко ограничаващи обема на продажба на стоки от другите държави от съюза,
нарушават свободното движение на стоки.


Установяването на подобни държавноорганизирани изкуствени мерки, които целят да фаворизират продажбата на стоки от "родни" производители, наред с това би било във вреда на потребителите, защото ще ограничи конкуренцията, като предпостави повишаване на цени и влошаване на качеството на стоките, до които имат достъп и между които могат да избират.


Липсата на адекватни активни мерки на правителството да смекчи удара от парализирането на икономическия живот и да подпомогне оцеляването на българския бизнес не може да бъде компенсирана чрез подобни административно-командни недомислици, които поставят под въпрос ефективното ни участие във вътрешния пазар на ЕС, с всички произтичащи от това ползи за българските производители, търговци и граждани. Подобна мярка би компрометирала допълнително България като член на Европейксия съюз и би навредила съществено на икономческите ни интереси в перспектива. Изобщо възприемането на управлението на икономиката като постоянен стремеж към затваряне,


самозадоволяване и българщина, геги, калпаци и шевици под форми всякакви,


е признак за изключително ниско или липсващо разбиране за това как функционира и как се развива една икономика, какви са интересите и на бизнеса, и на гражданите в България.


Така че, ако все още има вменяеми хора в правителството, бива да озаптят авторите на подобно безумие. Да помислят за някакви реални мерки на подкрепа на бизнеса, блокиран от кризата и най-вече, адекватно да планират и да дадат на обществото ясен хоризонт за постепенното ни връщане към нормалния ритъм на живота и функциониране на икономиката.


P.S. И до момента, без подобни безумия, ние всъщност


не сме постигнали достатъчно висока степен на интегриране във вътрешния пазар


що се отнася до търговията в определени сектори, в които се наблюдава висока степен на затваряне, цени на стоки по-високи от тези в много европейски държави и най-вече, качество доста по-ниско от това в много европейски държави. Така че, ако искате накрая в тая държава да останат само безумните, арогантни и самодоволни управляващи, хранените им хора и глупаците, които изобщо не разбират каква гавра със себе си, каква липса на чувство за човешко достойнство е да търпиш подобно управление, давайте по същия път.


Само не знам кой ще издържа тази самодостатъчна и самозадоволяваща се България на българщината, калпаците, гегите и шевиците, смисълът на която започва и свършва на българската граница.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Не знаех, че България има договор с ЕС за немските вериги хипермаркети ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Явно родното производство, стимулирано от прогресивните здрави сили, върви окончателно към небитието. Ще се храним с евтин и качествен внос. Точка.

 3. 3 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  Съществува ли световен център от който "независима" България да не е свръх зависима?

 4. 4 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Напълно равнопоставено 50 на 50. Като чуя такива измекярски изказвания, аи самия факт че им се дава гласност ми става крайно неприятно!

  dame
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Една от основните пропагандни линии на медиите финансирани от АзБ - недопускана не десйтивия които могат да са полезни за българите.

  Другите":

  - защита и подкрепа на компаниите , продуктите, кадрите на англосаксонските страни - САЩ, Англия, Канда, Австралия

  - противодействие на всяко действие което може да има полза за българите

  - мачкане на самочувствието на местното бългаско население по всички линии - икономическа, културна, историческа ...

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  Доколкото знам, много български фирми производители на храни изнасят за същите тези вериги и в други страни от ЕС.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Няма ли субсидии за производство родните стоки ще са по-скъпи, което ги прави не конкурентни. То и сега ги има на по-високи цени, клиента си решава.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Оня Брюксел вече го няма...............

  [email protected]
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  "Фаворизирането на родните стоки ще наруши договора с ЕС"

  Какво фаворизиране, искат да се отдели търговска площ за български стоки

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Весело

  "признак за изключително ниско или липсващо разбиране за това как функционира и как се развива една икономика, какви са интересите и на бизнеса, и на гражданите в България." - правото в ЕС и по света, е с различно приложение в родината, а баш даскал по право трябва да е наясно с реалността. А освен, че се уповава на геги, калпаци, шевици да се трогне и да апелира ОПравляващите защо са изкривени пазарните отношения, защо така и не намират пресечни точки, защо не само от трети страни си консумираме месце, плодчета и зеленина, което пък така и не се санкционира по "договора с ЕС"? А, имало работа по полето, освен безработните да се пробва, може и с бригада, стига с т`ва асинхронно обгрижване.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#6] от "kasko":

  Не са много, защото мнозина не успяват да покрият стандартите за качество.

 12. 12 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Остави субсидиите, машинариите са ключът за палатката. Един картофопроизводител вади у нас 2 тона , в Холандия 10 от декар. У нас пшеница вадят 800 , в Германия 300.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 13. 13 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бе момче, не в договора е проблема. Качествената продукция винаги намира път до пазара. Ако имаше такава в подходящи количества и на добра цена - отдавна да е изместила вноса. Другото е изкривяване на пазара със съответните последствия за всички нас.

 14. 14 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама то нали ГЕРБ беше най про-европейската партия в Европа, а Борисов редовно позираше с Меркел ? Сега и в България разбрахме, че съществува нещото наречено протекционизъм. Нищо, че съществува много преди идеята за свободна търговия.

 15. 15 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Нихилистичните дърдорковци да видят, че Румъния, където вериги с над 2 млн. евро са длъжни да продават над 51 % румънски стоки. Изключения има само зимата за плодовете и зеленчуците. Последното не пречи на собствениците на Кауфланд и Лидъл почти да утроят инвестицийте си в Румъния за 2020 г.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#11] от "Калиевперманганат":

  Само с мушингии не става.От години търся български производител на свястно краве масло , като от едно време. Е , няма и няма.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#6] от "kasko":

  Важни са пропорциите. И не какво се изнася, а какво консумираме тук.

  До коментар [#11] от "Калиевперманганат":

  Така е. Основна теорема в родната търговия в последните години е, че вносът винаги е по-евтин и по-качествен спрямо родното производство (причините за това не се изследват, важни са фактите). Последното е презряно и единствено трябва да мре, нищо че тези земи са изхранвали няколко империи и сме учили на градинарство редица държави в Централна Европа.

 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Що за арогантен стил? Правото на ЕС не означава удари върху национални традиции със сатъра върху дръвника

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  суперарогантно изказване. този не може да има нищо общо с нищо европейско.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А на нас ....преди около десетина години ,ни беше поставено условие. ....че за да станем европейци , сме трябвали да се откажем от някои традиционни ястия ...
  Като кокореча ,например. ...

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#15] от "Легионер":

  Няма значение как е другаде в ЕС. Тук е важен гласът само и единствено на здравите прогресивни сили, които никак не харесват родното производство и се прехласват пред вноса.

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  Няма вече такива лидери у назе. Каквото решат Началниците, това се свежда до изпълнение на местния губернатор и раята.

 23. 23 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  Както се казваше в една реклама:

  "Ако радио Атлантик ви пречи на работата, зарежете работата"

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Весело

  Ама...ама...то там Грета, ядене на локални храни, въглероден отпечатък нещо там? Всъщност какъв проблем има да държиш да се храниш локално и да засилиш местно производство и вериги на снабдяване? В така създадената ситуация си е съвсем добре даже. В крайна сметка не ям договори, но ако БГ производители предложат нещо хубаво - ми защо не. Не че нещо, но някои вносни зеленчуци изобщо не са зеленчуци, това не е храна, а пластмасова бутафория.

 25. 25 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател":

  Аз съм последния човек тук, когото можеш да обвиниш в чуждопоклонничество. Като знам българите как се отнасяме един към друг , съответно и към вътрешния си пазар, нищо чудно че коментираме подобен род статия.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  И да се яде само Брюкселско зеле :) !!!

  [email protected]
 27. 27 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Я дай един линк да видим. Иначе става куйруклу ялан.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#19] от "waterfall":
  До коментар [#20] от "karatista":

  Това е положението. Свиквайте, колеги. Когато ДБ вземат властта, ще ни налагат такива и други евро-норми, които важат само и единствено за нашата страна.

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Естествено. Евро-нормите налагат други стандарти, евро-атлантически. Балканските, като цяло, следва да отидат в коша.

 29. 29 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  Като нашите производители започнат да произвеждат по-евтино от конкуренцията, търговците сами ще се избиват да продават тяхната продукция.
  Елементарно.
  Това е все едно да задъжиш някой да си купува петрол само от Русия, защото е по-скъп от петрола на СА!

 30. 30 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Няма нищо де ще ядем хлебарки:

  European Union Approves Bugs For Human Consumption

  https://www.zerohedge.com/health/european-union-approves-bugs-human-consumption

 31. 31 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#17] от "kasko":

  Водещите марки български и чужди масла съдържат едно и също. И там и тук е индустрия. Разликата е в рекламата. Ако искаш истнско масло - само от селска мандра (нй-добре нелегална) или домашно.

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#19] от "waterfall":До коментар [#20] от "karatista":Това е положението. Свиквайте, колеги. Когато ДБ вземат властта, ще ни налагат такива и други евро-норми, които важат само и единствено за нашата страна.До коментар [#21] от "eti mehter":Естествено. Евро-нормите налагат други стандарти, евро-атлантически. Балканските, като цяло, следва да отидат в коша.
  —цитат от коментар 28 на Читател


  с нищо няма да свиквам, абсурдно е такива келеши да получават трибуна в дневник

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#24] от "lil_alex":

  Това са глобални договори на международни вериги, колега. И когато местният губернатор и раята не им се противопоставят - по принцип, но особено в сегашното положение - ще разчитаме на "зелените коридори" да се изхранваме, а местното производство ще бъде постепенно ликвидирано, макар веригите да се правят, че го поддържат.

  До коментар [#25] от "kasko":

  ОК.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Мда, хич не разбираме как функционира ЕС.
  Не можем да си обясним, защо за една и съща работа, в различни крайна на този “съюз”, хората получават в пъти по-ниски заплати!
  Не разбираме и защо едни пенсионери ходят по круизи, а други стоят на студено, защото нямат пари за ток-бивши учители например.

  За това някакъв младеж ще чакаме да ни обясни, как ще купуваме немски прасета, италиански спанак и испански картофи!

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Споменаването на калпаци и геги не е нищо друго, освен опит за обида на българите. :-(
  Доживяхме адвокатите да ни обясняват как функционира и как не една икономика. Само, че във Франция примерно за зеленчуците има подобни изисквания /да са прозведени на определени км от хипермаркета/. В много европейски държави има изискване за минимален % родно производство от стоките в хипермаркетите... Айде няма да коментирам повече...

 36. 36 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Договара с ЕС отдавна не важи. Пример: отношението на "съюза" към Италия и Испания...

 37. 37 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Статията обяснява елементарно прости неща и не виждам защо са възмущенията тук. Искрено удивлява МЗ с дебилните си проекти, все едно 13 години не сме част от ЕС и общия пазар или някой ни е включил там насила.
  Други държави-членки са осъждани в Съда на ЕС и за по-малко.

  Предполагам, че т.нар. "проект" (посвенили са се да го качат на сайта за обществени консултации") тихо ще отече в канала като нечии самоинициативи.

 38. 38 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#6] от "kasko": Интересно ми е какви продукти изнасяме за тези вериги? За повече от 20г. навън съм виждал и в момента ги има Мерло и Каберне Совиньон на Домейн Бояр, Био краставици и сирене на някаква смесена Немско-Българска и т.н компания.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#30] от "pak01648646":

  Да, и това е опция. Стига да са вносни. Щото родните хлебарки и те ни идват скъпи.

  До коментар [#32] от "karatista":

  Поздравления, колега! Колкото до това дали е абсурдно да се дава трибуна на такива личности с такива тези - в "Дневник" това е закон. Обърнете внимание и на поредицата материали на "Дойче веле" за страната ни, които се публикуват тук, и не само. Времето ще покаже кой ще надделее в крайна сметка - прогресивните здрави сили или здравият разум.

 41. 41 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Още един некадърен грантоядец обижда България и българския народ.
  —цитат от коментар 39 на theduloclan

  С какво?

  Добре, нека предположим, че имаме нещо като концлагер за български стоки с 50% площ. И после - какво? Ще караме насила посетителите да купуват от там? Ще наложим ценообразуване за вносните стоки та да не са по-конкурентни или какво?

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  И къде са тези български плодове и зеленчуци,с които ще ни изхранват? През лятото българските домати на пазара достигат и 5 лева. Кой ще купува такива скъпи зеленчуци.
  направиха в Шумен фермерски магазин и след 3 месеца затвори. Кой ще купува кашкавал по 40 лева и суджук по 50 лв.?

 43. 43 Профил на nkd17647738
  nkd17647738
  Рейтинг: Неутрално

  Нихилистичните дърдорковци да видят, че Румъния, където вериги с над 2 млн. евро са длъжни да продават над 51 % румънски стоки. Изключения има само зимата за плодовете и зеленчуците. Последното не пречи на собствениците на Кауфланд и Лидъл почти да утроят инвестицийте си в Румъния за 2020 г.
  —цитат от коментар 15 на Легионер


  В България без такова задължение, веригите продават около 70% български стоки. Излез от село, иди до града, там сигурно има я Лидл, я Кауфланд. Влез и виж колко българска стока има. Особено при пресните продукти.
  Естествено няма как всичко да е българско, защото много неща само си мислим че ги произвеждаме или ако го правим качеството е трагично.
  Например българският производител на расвафовани картофи "Компир" (от Самоков), от години не работи с български картофи, а внася от Египет. Причината? Клиентите му искат постоянно качество, а доставчиците му от БГ не могат да го осигурят.

 44. 44 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#31] от "Легионер":

  Така е , ама не баш.....На едното му се назландисвам , другото го ям като свиня.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#41] от "ssg":

  Много хора подкрепят и ще подкрепят българските стоки.
  Например винаги търся български тениски вместо китайските и турски такива.

  Представи си реално стимулиране на родното производство и широка медийна кампания, ако има политеческата воля за това.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#27] от "kasko":

  https://eksisozluk.com/kokorecin-abye-girmeye-engel-oldugu-yillar--5131358

  https://youtu.be/CT98XiLunGw
  А вие продължавайте в същото темпо...да им се натягате....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#37] от "ssg":

  И аз това се опитвам да обясня на колегите, но те се възмущават. Каквото решат Началниците и прогресивните здрави сили у нас, това ще става. Раята няма думата.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Налагането чрез нормативна уредба на задължения за квоти на продажба на български стоки в магазините е мярка, несъвместима с членството на България в ЕС, в частност с правния режим на вътрешния пазар на ЕС и със свободното движение на стоки в него."
  *
  Това е така, обаче няма никакъв проблем ако купувачите предпочитат българско производство и суперите ще зареждат с повече български стоки. Т.е. не нормативното налагане, а поведението на купувачите ще предопределят какви стоки да се продават.

 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Не е точно така, защото имаме първично нарушение заложено от КОМИСИЯТА. По субсидиите на килограм продукция , България е с 25% субсидията съпоставимо с тази на Франция, Германия , Полша , Унгария, Гърция. Единният пазар означава и еднакви стартови ценови условия. За да "създадем конкурентна среда" за българската стока или я поддържаме с нефинансови инструменти ( в случая изисквания за процент търговски площи) или въвеждаме данъци определени данъци , които не са забранени от комисията. Така е в Унгария ...има определен данък за всичко вносно, и Унгария въпреки разната субсидия запазва унгарският пазар в 70% за себе си ( унгарски производители) .По горната логика ПАЗАР трябва да има за елекро енергията, и ще се купи тока само на АЕЦ. Ама магазина за енергия е направен по друг начин ........и по там няма ЛИБЕРАЛНИ ИЗПОВЕДИ.

 51. 51 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  И къде са тези български плодове и зеленчуци,с които ще ни изхранват? През лятото българските домати на пазара достигат и 5 лева. Кой ще купува такива скъпи зеленчуци.направиха в Шумен фермерски магазин и след 3 месеца затвори. Кой ще купува кашкавал по 40 лева и суджук по 50 лв.?
  —цитат от коментар 42 на Роси  яж 30 годишно италианско и испанско прошуто от 2лв и не си задавай философски въпроси

 52. 52 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#38] от "Гарван":

  И аз не знам, затова написах че съм чувал. В Метро в Букурещ съм виждал български ядки и сирене от знам ли какво, пишеше булгаряска брънза веджетала (вегетарианско сирене) ......Сетих се и за кроасани 7 дейс ,бар кода започваше с 380.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 53. 53 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":А на нас ....преди около десетина години ,ни беше поставено условие. ....че за да станем европейци , сме трябвали да се откажем от някои традиционни ястия ...Като кокореча ,например. ...
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Ние тва го минахме и успяхме да отстоим ( както и с печенето/ варенето на ракия) Борбътъ беше за шкембе чорбата и ястията от карантия. Ся дали това иазискване е дошло от ЕС или някой нашенец подобен на момчето адвокатче, аз не знам.

 54. 54 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":А на нас ....преди около десетина години ,ни беше поставено условие. ....че за да станем европейци , сме трябвали да се откажем от някои традиционни ястия ...Като кокореча ,например. ...
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Ние тва го минахме и успяхме да отстоим ( както и с печенето/ варенето на ракия) Борбътъ беше за шкембе чорбата и ястията от карантия. Ся дали това иазискване е дошло от ЕС или някой нашенец подобен на момчето адвокатче, аз не знам.

 55. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Напълно съм съгласен с адвоката и преподавател в СУ.
  Затова очаквам същите 50% шведска смядовска луканка, нидерландска бисерна ракия и бурканчета кьолнска лютеница! Както и вафли тип "народна" (от народа на Прованс)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Не разбираме и защо едни пенсионери ходят по круизи, а други стоят на студено, защото нямат пари за ток-бивши учители например...
  —цитат от коментар 34 на hope


  Нека да припомним специално за комундета като теб, че тези които нямат пари за ток са бившите строителите на развитото социалистическо общество, по воля или неволя. Тези с екскурзиите са от паразитния и гнил капитализъм.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 537 Неутрално

  получава се усещането, че зубъра е главен юрисконсулт на търговска верига...

 59. 59 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#43] от "nkd17647738":

  Не живея на село (не че има значение), но ако беше така, както казваш веригите нямаше да пищят, като ощипани моми. Веригите работят само с големите български производители, защото извиват ръцете на по-малките с условията на договорите, които предлагат.

 60. 60 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  Абсолютно вярно! Да купува кой каквото иска! Моля се само дебилизмът в МЗ да не вземе връх.

  "Широка медийна кампания", както се искаше в #46 - не. За това държави са наказвани.

 61. 61 Профил на kyp26647129
  kyp26647129
  Рейтинг: Неутрално

  Държавата спокойно може да наложи на веригите да променят централизирания си логистичен модел и да зареждат от местни производители, както и да продават определен процент стоки, произведени в близост до съответния магазин. Това се прави масово на Запад и подпомага местния бизнес, без да нарушава европейските правила.

 62. 62 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Интересно къде се продаваха досега тези продукти, че стана драма в момента? Българските производители продължават да действат като заклети индивидуалисти, които работят и продават на парче и в сектора няма никакви зачатъци за организация при продажбите, агрозаащитата, използване на обща техника. И вероятно себестойността на продукцията е по-висока по тази причина.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#53] от "Гарван":

  Ние тва го минахме и успяхме да отстоим
  =======
  Вас ви 'лапнаха' , бе човек....:)
  Вас и Румъния ....направо ви експроприираха .....по късата процедура. ...
  Дори и прилепи да ядяхте .....пак щяха да ви приемат.....
  Тогава играта беше друга ....
  Като ви прие , ЕС попречи сформирането на черноморски търговски съюз. ....
  А турския президент Тургут Йозал ....направо го отровиха ....
  Той бе един от инициаторите.....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на nkd17647738
  nkd17647738
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#43] от "nkd17647738":Не живея на село (не че има значение), но ако беше така, както казваш веригите нямаше да пищят, като ощипани моми. Веригите работят само с големите български производители, защото извиват ръцете на по-малките с условията на договорите, които предлагат.
  —цитат от коментар 59 на Легионер


  Във второто ти изречение има учебникарски пример за алогизъм. След като веригите извивзт ръцете на малките, защо работят с големите?
  Хайде ако обичаш ти и разни като тебе - подреждайте си първо мислите в главата. Казвайте си ги и на глас, ано не можете да мислите на ум. И чак когато и на вас не ви звучат тъпо, тогава ги пльосвайте тука.

 66. 66 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#65] от "nkd17647738":

  Предлагат условия които нарочно са непосилни за малките. Друго нещо неясно?

 67. 67 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  В последните няколко години бюджета на страната и на народа се пълни благодарение на фирмите производители на части за автомобили , електронни компоненти към европейската икономическа общност , дрехи пак за там , софтуер за там , кол центрове и аутсорсинг пак за там и т.н. Ако сложим протекции за българските храни , а западните страни ни сложат и те реципрочни мерки - 'Ко прайм !?

 68. 68 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Мда, хич не разбираме как функционира ЕС.Не можем да си обясним, защо за една и съща работа, в различни крайна на този “съюз”, хората получават в пъти по-ниски заплати!
  —цитат от коментар 34 на hope

  Че кой те спира да идеш на другия край, с високите заплати? Никой няма да ти иска нито виза, нито разрешително за работа. Подаваш си СВ-то и си нает.
  Възможността да го направиш е една от ползите да сме членове на ЕС. А правото на всички държави да си продават стоките тук без да им определят квоти колко % от рафта могат да ползват, е едно от задълженията ни.

 69. 69 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Dankol":

  Ще си затворят тука заводите за лагери с евтина работна ръка ли?

 70. 70 Профил на nkd17647738
  nkd17647738
  Рейтинг: Неутрално

  Държавата спокойно може да наложи на веригите да променят централизирания си логистичен модел и да зареждат от местни производители, както и да продават определен процент стоки, произведени в близост до съответния магазин. Това се прави масово на Запад и подпомага местния бизнес, без да нарушава европейските правила.
  —цитат от коментар 61 на kyp26647129


  А защо трябва да си променят логистичния модел след като им носи успех? Има други супермаркети с друг логистичен модел. Това е разковничите в този бизнес - да си перфекционизираш логистичния модел. Затова има балакии, супермаркети, хипермаркети - това са различни видове търговия, за различен тип стоки и разливен вид клиенти.
  И стига с това "на запад". Хора които от село не са излизали и като дойдат в София, прескачат трамвайната линия да не ги удари ток, ми обясняват как е "на запад".
  Бил съм в Лидл в Германия (над 3500 магазина), Франция (почти 2000), Холандия (над 400) и Гърция (250). Навсякъде е едно и също и НИКЪДЕ няма половин мазазин заделен за местни стоки. В България имат едни пикливи 100 магазина и заради тях ще си променят бизнес модела ли?

 71. 71 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  А тези изисквания ще важат ли и за Берьозките !? Демек да търсят пелмени от Банско , водка от Катуница , сельодка от язовир Искър , Квас от Каменица , чер хайвер от каракуда .....!!!

 72. 72 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Тук се сещам за великата идея на Асоциацията на земеделските производители за 14-дневен принудителен труд на безработните. Историята наистина се повтаря като фарс... Само не разбрах кои ще са бригадирите, т.е. надзирателите.

 73. 73 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#69] от "pak01648646":

  Румъния не е толкова далеч . А и Ердоган няма да ги върне в тази криза . Македония , Сърбия , Украйна ...!?

 74. 74 Профил на nkd17647738
  nkd17647738
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#65] от "nkd17647738":Предлагат условия които нарочно са непосилни за малките. Друго нещо неясно?
  —цитат от коментар 66 на pak01648646


  Ами проблема е в малките че нямат сили. Малкия като е малък, да не се все при големите. Търговеца иска поримерно по 10 тона на седмица. Малкия вика - ама аз правя по 1 тон на година. И кво? Търговеца да си държи магазина празен за да угоди на малкия ли?
  По тази логика дай да задължим Мерцедес да си промени търговската политика, защото ми налага непосилни условия (висока цена) за покупката на автомобил.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на nkd17647738
  nkd17647738
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#70] от "nkd17647738":Нема стига, вмирисан Сульо. Пищите, че ви се ограничавали изконните джендърски права да бъдете ебани в дупарите от чуждите картели, но като ви плеснат на масата как било на Запад, пак пищите "стига с това на Запад".
  —цитат от коментар 75 на kyp26647129


  Пак да попитам - ти "на запад" бил ли си или само си чувал от един дето познава брата на една дето е ходила до Сърбия?

 78. 78 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#74] от "nkd17647738":

  елементарно разсъждаваш. има ли желание има и начин.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Трябва да се приеме закон на всеки 4 седмици работа в България чуждите търговски вериги да се изнасят за по една седмица заедно със стоката си в страната от която идват. Щом за нашите камиони може, защо за тяхните бакалии да не може?

 83. 83 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Положително ще се нароят мошеници, които ще предлагат турски домати, македонски ябълки и френски картофи за български. Има и друга опасност: отново ще хукнат по селата дебеловратите и ще изкупуват на безценица продукцията, след което ще я предлагат на веригите на петорно по-висока цена. Писна ми от лъжливо патриотарство и заиграване с националистическата карта, особено в областта на икономиката.

 84. 84 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Защото не носи успех на местния бизнес, потребителите и екологията, Умньо.
  —цитат от коментар 79 на kyp26647129

  1. Защо трябва да носи успех на "местния бизнес"? Вие, въобще, къде сте бил в последните 13 години и не разбрахте ли смисъла на присъединителния договор преди това?
  2. Кое носи успех на потребителя - решава потребителят, с портфейла си.
  3. Какво общо има тук "екологията", не разбрах.

  Можете, разбира се, да искате излизане на България от ЕС и общия пазар. Ако е така - казвайте направо.

 85. 85 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#65] от "nkd17647738":

  Това,че ти нищо не си разбрал, не е мой проблем. Както виждам, други от форума са разбрали „неясната“ ми мисъл.

 86. 86 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#65] от "nkd17647738":Предлагат условия които нарочно са непосилни за малките. Друго нещо неясно?
  —цитат от коментар 66 на pak01648646


  Начи, малките като са малки, се сдружават в кооператив, ама не като ТКЗС-то навремето. Това е изключително добре работещ модел в Италия, например.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на pak01648646
  pak01648646
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#86] от "Хриси":

  Е заради такива теоритизми няколко мега корпорации на които не си и чувала имената държат 96% от светoвния бизнес

 91. 91 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#89] от "kyp26647129":

  Защо не наемете магазин, персонал, на които да плащате данъци, осигуровки и да го предоставите напълно безплатно на малките производители да продават стоката си. Но бъдете пример, така и другите ще ви последват. Иначе всеки може да словоблудства със форумите...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Владислав Димитров
  Владислав Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следват износ на мотокари за Япония, дефицит на банани, скрити пържоли под щанда. 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  "Фаворизирането на родните стоки ще наруши договора с ЕС"  Христев, трагичен си! Значи, западните плодове, зеленчуци, мляко, месо, които са с пъти по-високи субсидии, не са фаворизирани!?
  Срамна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK