Съветът на Европа: Мерките в кризата трябва да зачитат човешките права

Официалните комуникации не могат да бъдат единственият информационен канал относно пандемията. Това би довело до цензура .

© Асен Тонев

Официалните комуникации не могат да бъдат единственият информационен канал относно пандемията. Това би довело до цензура .Текстът е препубликуван от блога "Точка на достъп" на фондация "Програма Достъп до информация" (ПДИ).


На 8 април Съветът на Европа разпространи информационен документ, съдържащ набор от правила във времето на настоящата криза, адресиран към правителствата. Този набор е насочен към зачитането на човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Документът е издаден от генералния секретар на европейската организация и е разпратен вчера до 47-те държави членки.


Вирусът унищожава множество човешки животи и много други скъпи за нас неща. Не трябва да позволяваме обаче да унищожи нашите основни ценности и свободни общества, заяви генералният секретар Бурич. Тя добавя още:
Голямото социално, политическо и юридическо предизвикателство, пред което се изправят държавите членки, ще бъде тяхната способност да се справят ефективно с кризата, като същевремено гарантират, че предприетите мерки не влизат в противоречие с нашия изконен дългосрочен интерес


да запазим основните европейски ценности на човешките права, демокрацията и върховенството на правото.


Документът в обем от 9 страници се спира на някои от дискутираните през последните седмици и в българското общество въпроси като дерогацията по време на извънредно положение по чл.15 от Европейската конвенция за правата на човека. В тази връзка Съветът на Европа припомня на държавите, че всяка дерогация ще бъде преценявана единствено от Европейския съд по правата на човека по конкретните дела, образувани пред него. Припомня се още, че нотификацията трябва да отговаря на стриктните изисквания, включително пълна информация от страна на държавата за предприетите мерки и необходимостта от тях.


Краткият документ се публикува няколко дни след като правителствата на старите държави - членки на Европейския съюз (а днес вече - на 19 членки, включително България), отправиха призив мерките по време на кризата да вървят ръка за ръка със спазването на основните права.


След припомнянето на основната необходимост мерките на изпълнителната власт да бъдат под контрол от страна на законодателната и съдебната власт, документът припомня стандартите относно правата на човека. Освен правото на живот (чл.2), свобода и сигурност (чл.5), и правото на справедлив процес (чл.6) Съветът на Европа подчертава


важността да бъдат гарантирани правото на личен живот, свободата на съвестта,


свободата на изразяване и свободата на събранията.


По отношение на свободата на изразяване и свободния и навременен поток на информация се отбелязва, че е критичен фактор медиите да имат реалната възможност да отразяват темите, свързани с пандемията. Те имат ключова роля както за предоставянето на точна и достоверна информация на обществото, така и за предотвратяването на паника и за предразполагането на хората към сътрудничество. В това отношение журналистите и медиите следва да се придържат към най-високите професионални и етични стандарти на отговорната журналистика, като се въздържат от публикуване и раздухване на непроверени истории и сензационни материали.


Специално внимание е отделено в документа на достъпа до официални документи, като е подчертано, че публикуването на информация от държавните институции не трябва да се свежда до комуникация от страна на правителството ( брифинги и пресконференции ), но


следва и да се оповестяват публично важните управленски документи.


По този повод се посочва следното:


Достъпът до обществена информация трябва да се осъществява на основата на съществуващите принципи, установени в практиката на Съда в Страсбург [напр. Решението на Голямата камара по делото Magyar Helsinki [GC], paras. 156-170; amicus curiae становище по което бе представено от ПДИ и други НПО). Ограничение на достъпа до обществена информация може да се налага само по изключение и при спазване принципа за пропорционалност на целта да бъде защитено общественото здраве. Конвенцията за достъп до официални документи ("Конвенцията на Тромзо") подчертава необходимостта от прозрачност и предвижда публичните институции, по тяхна инициатива и когато е подходящо, да предприемат необходимите мерки за публикуване на официални документи с цел насърчаване на информираното участие от страна на обществеността по въпроси от общ интерес.


От друга страна, официалните комуникации не могат да бъдат единственият информационен канал относно пандемията. Това би довело до цензура и потискане на легитимните притеснения. Журналистите, медиите, медицинските специалисти, активистите на гражданското общество и обществеността като цяло


трябва да могат да критикуват властите и да проучват внимателно как те отговарят на кризата.


Всякакви предварителни ограничения по определени теми, затваряне на медийни издания или пряко блокиране на достъпа до онлайн комуникационните платформи изискват най-щателен контрол и могат да бъдат оправдани само при най-изключителни обстоятелства. Пандемията не трябва да се използва за заглушаване на гласа на подателите на сигнали ( виж Препоръка CM / Rec (2014) 7 относно защитата на подателите на сигнали ) или на политическите опоненти.


В последния бюлетин на ПДИ и ние подчертахме необходимостта да бъде подобрено публикуването на документи в интернет страниците на институциите, така че да бъде допълнена информацията от брифинги и пресконференции, която макар да е съществена за узнаване на моментната ситуация, се изгубва в информационния поток впоследствие. Необходимостта да бъдат създадени приятелски към гражданите сайтове с лесен достъп до пълното съдържание на документите, регистрите и другите важни за обществото източници на информация не може да бъде изцяло заместена от мобилни приложения с основна цел правителството да събира относими данни от гражданите.


В заключение, в rнформационния документ се припомня, че Съветът на Европа е създаден тъкмо с цел да установи мир след най-опустошителната война, известна някога. През 70-годишната си история паневропейската организация се утвърди като световен пример с уникални институции. Тя ще продължи да прави усилия да подпомага държавите-членки във времето на кризата и в периода след нея за намиране на най-точните мерки за защита на общественото здраве, утвърждаване на демократичния ред и смекчаване на социалните последици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чува ли се нещо за ужаса в Беларус?

  Там Лукашено не въведе "защита от коронавируса", митичната заплаха от СНН , ББС , и зомби-визорите :)

  ЧУва се хората какво ходели по улиците живи, падали и умирали .. кат такова раз'биш ли

  Страшно било, с военни камиони извозвали туповете по импровизирани морги скалъпени по ледените площадки набързо ...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Това в България няма да се хареса.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Грантът не прощава! Апокалипсис да настане, тези отново ще си баят същите простотии.

 4. 4 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Айде сега, наще управляващи мутри искат и армията да изкарат, за да не им пречи на айдуклъка, а тези за някакви права и то па човешки, ще ми говорят.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Някоя циганка не повикаха ли да направи магия на Орбан?

 6. 6 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Отново мурзилетата са на трудовия си пост с изплезени до коленете езици почистват големият заср@н чиновнически дирник. Тежък труд е това защото дирника продължава да произвежда и няма изгледи скоро да спре.

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Първото ЕСТЕСТВЕНО право на човека е ПРАВОТО НА ЖИВОТ.
  Всички останали права и свободи са функция на това право. Затова те могат и ТРЯБВА да бъдат ограничавани или модифицирани с оглед запазване на живота.
  Нека уважаемият адвокат ми обясни не е ли нарушено правото ни на свободно придвижване, след като са отменени полети напр. от Рим до София, а аз имам билет за утре? Е ли това основание да отменим незабавно забраната за полети?
  Всъщност какво беше този Съвет на Европа? Онова място, където през януари възстановиха срещу крупно заплащане членството на терористичната държава Русия?
  п.п. Швеция току що отново направи предложение за окончателното изключване на Москва...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Явно имаш добър слух щом чуваш за такива неща за Беларус. Аз вярвам на официалните данни, а те към момента са 1066 заразени и 13 починали в Беларус. Имам едно на ум каква страна са, но нищо повече

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Трябва ли да се зачита човешкото достойнство, или трябва да ни се карат от телевизионния екран сякаш не сме хора, а коронавируси?!!

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Вирусът унищожава множество човешки животи и много други скъпи за нас неща. Не трябва да позволяваме обаче да унищожи нашите основни ценности и свободни общества, заяви генералният секретар Бурич"
  Така е, но 73% от българите смятат, че могат да пожертват свободата си заради епидемията. Явно не им е ясно, че тези права няма след това да им бъдат възстановени. Както не вдяват, че делегирането на прекалено много права на властимащите води до тирания и диктатура.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Това е, защото Лукенко не пожела официално да пристане на Путин и сега ще трябва да се наслади на кремълските фалшиви новини.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Лукашенко.

 13. 13 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":
  Никой на никой не трябва да се кара!! Защото така се прави по време на пандемия!Предполага се, че нормалните мислещи хора ще се съобразят.

  Твот въпрос ( както е обикновенно) е:
  Трябва да ли да се карат на една особена група хора, които обичат да са контра на всичко и на всички за да могат да изпъкнат някак си??

  Отговор:
  Да, трябва. Както трябва да се поскараш понякога не децата, които искат да си граят, а е време да си лягат. Ако не искаш да ти се карат, дръж се като гоялм човек!

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#13] от "izbiram":

  Аз освен караници, заплахи и обиди от страна на премиера, друго не чувам. Към шефове на агенции, към президент, към журналисти, към пиарката си, към всички. Ако на вас ви харесва да ви се кара Бойко, а вие да му целувате ръка, това си е ваша работа. Но другите не са длъжни да търпят.

 15. 15 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Весело

  За съжаление в нашата държава има много примери, че и без извънредно положение основните права не се спазват.
  Като почнеш от подслушванията и стигнеш до многото осъдителни присъди- има много нагледни демонстрации. Дребните правонарушителни нещица, като корупция, злоупотреби със служебно положение и фаворизиране, пълнят страниците на медиите всеки ден.
  В тоя ред на мисли, да седнем да плачем-полза няма, ние все така ще си живеем в безправие, търпейки нарушаване на правата ни.

  Язък за предците ни, погинали, за да имаме, все пак, някакви права.

 16. 16 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":
  Вие сте изброила на кой се кара Баце. С изключение на президентството, всеки премиер ( не само бойко) има право да се кара на изброените. Речено по- просто, аз у нас мога да се карам, а у вас не мога! Това че на Вас ти се струва че ви се карат е защото сте все обидена. Обидена сте, защото не срещате отношенитео което смятате че заслужавате. И тук идва ужасната истина: Никой не е длъжен ви харесва!!! А оттам всеки който не ви харесва - значи ви се кара. Никой не ви се кара! На Вас никой не ви говори дори. Със здраве!

 17. 17 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  ..пардон - на журналисти също не може да се кара!

 18. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":Вие сте изброила на кой се кара Баце. С изключение на президентството, всеки премиер ( не само бойко) има право да се кара на изброените. Речено по- просто, аз у нас мога да се карам, а у вас не мога! Това че на Вас ти се струва че ви се карат е защото сте все обидена. Обидена сте, защото не срещате отношенитео което смятате че заслужавате. И тук идва ужасната истина: Никой не е длъжен ви харесва!!! А оттам всеки който не ви харесва - значи ви се кара. Никой не ви се кара! На Вас никой не ви говори дори. Със здраве!
  —цитат от коментар 16 на izbiram


  Не бих могла да се съглася. Никой премиер няма право да се кара на никого, още по- малко на работотателя си.
  Този, който в момента е премиер, нееднократно е демонстрирал просташки изказ, липса на елементарно възпитание, както и егоцентризъм, в убийствени, за правовия ред и елементарния морал, дози.
  Може да държи назидателен тон на кучетата си, но на българския народ- никога.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK