Г-н Цацаров е гласувал за системата за разпределение на делата

Тя е приета единодушно през 2015 г. Сегашната гьобелсова истерия трябва да прикрие, че ВСС не си е свършил работата.

© Надежда Чипева, Капитал

Тя е приета единодушно през 2015 г. Сегашната гьобелсова истерия трябва да прикрие, че ВСС не си е свършил работата.Избори 2023

Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България" и бивш министър на правосъдието във второто правителство на ГЕРБ в коалиция с Реформаторския блок, коментира по БНР твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че носи отговорност за системата за случайно разпределение на делата в съда и че тя е манипулирана. Докладът за проверката й, който е засекретен, всъщност показва, че системата има недостатъци, но няма данни в нея да е прониквано неоторизирано. Въпреки това прокуратурата образува досъдебно производство.


Аз не съм настоявал за тази система по никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал, няма нито един факт. Нека да ви дам два факта:


Единият факт е, че тази система е приета на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест г-н Цацаров е гласувал "за" тази система.
Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015 година, може да си спомни какви бяха отношенията между мен и мнозинството на ВСС и Цацаров. Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск, в резултат на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било, е абсолютна пародия. Това, което наблюдаваме, е една


гьобелсова саморазправа с всички неудобни чрез абсолютно умишлени лъжи.


Гешев цитира имена, но не и факти. Аз ви давам конкретни факти с дати и как е взето решението от ВСС. Няма нито един цитат, който да подкрепя тезата, че аз съм натискал за тази система, и това е така, защото абсолютно не ме е интересувала тази система. Интересувала ме е старата система, която наистина беше пробита и това беше установено с доклад, който е публичен. За разлика от сегашния, който го крият, защото ще се види, че изводите, които правят, са спекулация и че абсолютно умишлено внушават истерия. Което е тотална безотговорност.


Като министър ме интересуваше предходната система да се замени с постоянно и цялостно решение. И в името на това постоянно и цялостно решение ние бяхме отделили 3,6 милиона лева на ВСС да изгради цялостна електронна деловодна система на съдилищата, в рамките на която да има и трайно решение, сигурно, за случайното разпределение на делата. Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше задължение на ВСС.


Имахме пътна карта с абсолютно конкретни параметри. Големият въпрос е защо това не е станало.


Сегашната система беше внедрена като временно решение, което трябваше да трае три или шест месеца. Нали разбирате, че това изобщо не беше важна тема за мен. Важната тема за мен беше ВСС да получи всички условия да въведе цялостна електронна система и да преминем към електронно правораздаване. Ако го бяхме направили това, сега съдебната система нямаше да е спряла.


Защо не извадят договора с фирмата? Защото ще стане ясно, първо, че е подписан с ВСС, а не с министерството на правосъдието. И, второ, ще стане ясно, че тази фирма трайно поддържа и други системи на съдебната власт. В момента ВСС, който не си е свършил работата, прикрива това с тази гьобелсова раздувка. Работната група беше направена от Висшия съдебен съвет, защото по закон отговорността за електронните системи на съдебната система е негова.


Може ли нещата, които се твърдят за мен, някак си да се доказват?


Че аз съм дал напътствия през моя IT директор и г-н Цацаров се е вслушал в тях? Разбирате ли каква абсолютна фантасмагория обсъждаме? Тази гьобелсова истерия трябва да прикрие това, че във ВСС не са си свършили работата. През 2017 г започна техния мандат и електронната система трябваше отдавна да е свършен факт.


Имам таен доклад, от който Гешев и неговият мажоретен състав може да си вади каквито иска изводи, цитати и спекулации. Но ние с българските граждани не можем да си съставим независимо мнение. Аз например мога да задам въпроса: Всъщност, за да може да влезе човек в тази система, освен квалифициран електронен подпис, който предполага идентификация на лицето с име и с ЕГН, трябва ли да знае парола, тази система в интернет ли е достъпна? Защото ако изисква юзер и парола в рамките на съдебната система, тогава тази апокалиптимна картина, която се описва, става много трудно възможна.


Аз нямам никакви съмнения, че в тази система са открити недостатъци.


Но искам да видя доклада и искам цялата общност експертно да го види и да преценим дали става дума за толкова големи проблеми или за абсолютно целенасочено раздухвана истерия.


Главният прокурор цитира моето име под път и над път. Главният прокурор се появи по националната телевизия миналата година и обянви, че аз стоя зад изтичането на данните на 5 милиона българи от НАП. Аз още чакам да ме извикат на разпит, да ми повдигнат обвинение или да се извини. Помните ли, че аз също така бях виновен за срива в Търговския регистър? Почвам да се чувствам като дигиталния демон на прокурорската република. Но нито едно от тези неща не се доказа.


Прокуратурата е орган, който работи по закон. По закон вместо главният прокурор да дава интервюта и да лее гьобелсова пропаганда, би трябвало аз да съм извикан и да давам обяснение, да има обвинителен акт, в който тези неща да бъдат доказани. Така работи прокуратурата, ако говорим за прокуратура. Само че господин Гешев се е превърнал отдавна в един политически играч и държи цялата прокуратура и цялата правосъдна система заложник на безумните си политически действия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK