Десет спешни мерки за разхлабване на политическата карантина

Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който всекидневно си жертва животa за доброто на страната.

© правителствена пресслужба

Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който всекидневно си жертва животa за доброто на страната.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


В България опасността от случайно изпадане в диктатура по унгарски образец взе да отминава. Все още обаче политиката ни е далеч от нормалността и пребивава в състояние на излишна извънредност. Да, карантината и социалното дистанциране може да се наложи да останат още две-три седмици. Но вече е време да започнем да разхлабваме политическата карантина. Ето най-спешните мерки в тази посока:


Първо
Наложи се грешното впечатление, че управлението ни е по-добро от това в много утвърдени демокрации и едва ли не е същото като в Германия. Не, не е. Подобни заблуди трябва полека да започнат да се разсейват.


Второ


Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който всекидневно си жертва животa за доброто на страната. Ако резултатите ни засега са добри, това е заради функционирането на институции, а не заради геройството на юнаци. А най-големият юнак не е изложен на по-сериозна епидемиологична опасност от касиерките в супермаркетите. Това също трябва да започне да се осмисля. (Пояснение: институциите са системи от правила, а юнаците са натрупаности от легенди и медийни трикове. Политиката се прави от институции, макар да изглежда, че се прави от юнаци. В общия случай юнаците могат много да влошат нещата, но ако институциите не действат, те не могат да ги оправят.)


Трето


Извънредният щаб трябва да спре да се възприема като център на управлението. Защото всъщност е консултативен орган, натоварен да информира управляващите и обществеността за развитието на епидемията и за мерките, които бихме могли да предприемем на базата на научното познание и опита на други страни.


Четвърто


Фактът, че проф. Мутафчийски има униформа и е генерал, не означава, че военните са взели властта. Нито че трябва да я вземат, за да се справим с кризата. За тази широко разпространена илюзия е необходима строга карантина.


Пето


Това, че други институции, като прокуратурата например, създадоха също свои "щабове", би трябвало да се интерпретира просто като пиар стратегия. Често пъти безвкусна.


Шесто


Управлението не би трябвало да се случва на брифинги, на които законодателна инициатива имат журналистите, а щабът и Борисов вземат решението на място и в ефир.


Седмо


Не бива да се смята, че Гьоте подкрепя Борисов или Радев в техния конфликт. Гьоте със сигурност е знаел много добре, че когато в България двама юнаци спорят, нито един от тях не е по-умен или по-прав от другия. В състояние на извънредност това е още по-вярно.


Осмо


Парламентарната опозиция трябва да започне постепенно да излиза от интелектуалната си изолация и да започне да провежда кратки разходки из съществото на проблемите. Досега БСП имат почти 100% неуспеваемост в отправянето на смислени критики към правителството, което не означава, че то е безгрешно. Например: критикува се вдигането на лимита за взимане на нов дълг до 10 млрд. лева. Тази мярка е необходима не само заради нуждата от финансова гъвкавост в сегашната ситуация. Тя се налага, за да се демонстрира, че България бързо може да набере значителен финансов ресурс за подкрепа на финансовата система при нужда. Вместо да хаби сили по такива кухи теми, опозицията би трябвало да се концентрира върху разходването и на европейските, и на националните стимули за справяне с кризата. Да не се окаже, че милионите пак заминават по посока на някоя колекторска фирма. Друг пример за неуспешна критика е, че "нищо не се прави за самонаетите". Безлихвеният заем от 1 500 лв. (на месец) с разсрочване за пет години е мярка, от която те могат да се възползват. Нейната истинска стойност може и да е по-висока от раздаването на една минимална заплата еднократно. Тоест по-голям и разсрочен заем може да е по-ценен от по-малката еднократна помощ - въпрос на математика.


Девето


Европейският съюз не е бездействал, нито солидарността в него се е изпарила. Вече са осигурени 1,5 млрд. евро свежи пари само за България и ако имаме надежда за справяне с икономическата криза, тя е свързана с пакета от гигантски стимули за икономиката в ЕС и еврозоната (общо към 3 трилиона евро). Иначе предприятията ни ще останат затворени и след карантината. Така че тирадите "как сме оставени сами" е добре да поутихнат - особено тези на главния изпълнителен трубадур на републиката.


Десето


Хората не бива да се третират като стадо, което има нужда от овчар и овчарско куче, за да реши координационните си проблеми. В тази криза обаче ежедневният кастинг за овчари и кучета не спира и надмина по гледаемост "Гласът на България" и "Бедствие в кухнята". Време е кандидатите за народни овчари да се смирят. Или да се насочат към аграрния сектор.


И накрая: в извънредното положение журналистиката сякаш доби навика да се превръща в гайдата или кавала на овчаря. Време е тази чрезвичайна мярка също да започне да се разхлабва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Диктатура има в Русия и Унгария!

  Не в България !

 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 520 Неутрално

  данчо ментата пак се изцепи.
  сега няма нужда от критикарство а от единство, поне докато мине кризата.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Диктатура има в Русия и Унгария!Не в България !
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Отбора на Дидо Смилов ползва думите както им е удобно! За тях демокрацията е, каквото те кажат-това е правилното! Другите нямат думата! Ей го и сега, слага в един кюп Борисов и Фърчилков! Единият се скъсва от работа, другият си клати краката и вика "и тъй не е"! Ама ги слага наедно! Та за отбора ми е думата. Сега ще излезе Миндянския оракул и ще каже същото с други деми. След него ще е др.Минчев и т.н. познато още от Гьобелс! Ама нещо народа ИЧ не ги чува! Дава признание само на работещите а не на говорещите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  10 въображаеми постулата. Автора изглежда си мисли, че българите взимат всичко за чиста монета и не разсъждават. Никой не си мисли, че военните управляват, никой не си въобразява, че Бойко Борисов върши всичката работа, а не институциите, никой не си въобразява, че кризисния щаб управлява. А що се отнася до карантината тя трябва да продължи, защото нашата здравна система не може да приеме хиляди тежко болни и те ще умират по домовете си. Ако епидемията се разрази с пълна сила ще бъде по-зле, отколкото в Италия и Испания.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  11-то. Загубени 2 минути от живота в четене на 10 глупости.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2660 Весело

  Даниел Смилов програмен директор на Центъра за либерални стратегии...

  Сорос харесва това !!!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2897 Разстроено

  "Подобни заблуди трябва полека да започнат да се разсейват." - няма как да се случи, защото мат`риала е в ступор - стрес от жертви, стрес от мерки, стрес от журналя, които така и не измислят нЕкой и друг различен от пикантната клюка въпрос. А като се лее по всяка ТВ, че и веднагически, пряко Баш БоецА, обливайки всичко живо в държавата със светлината си, като се дават данни, удобно разделени в денонощието, като НЕ се вижда какво се случва по различните от Сф градове и села, като се взимат ВСИЧКИ решения след събитията, като се разчита, че все нещо ще се случи от само себе си, нали сме най-интелигентната нация, най-избраните, най... Системата от трикове е усвоена, така както се усвояват знайни и незнайни пари, за които отчет така и няма да има, защото КрГ е насреща и ще се дават още и още заеми... А на най-Шумния мат`риал ще се пуска и по 1500 лв, наред с безплатен електронен подпис... Периодично се вкарват нови и нови проблеми, за които истински работещи институции нито имат право, нито морал да ги разгласяват, а да работят, че да ги няма. Когато няма истина, няма да има и резултати, които да са от полза за всички. Но в България, НАЙ-КРАСИВАТА страна, отдавна разчитаме само на ген, природа, езически и християнски ритуали и на брат след брат.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  " институциите са системи от правила, а юнаците са натрупаности от легенди и медийни трикове. Политиката се прави от институции, макар да изглежда, че се прави от юнаци. В общия случай юнаците могат много да влошат нещата, но ако институциите не действат, те не могат да ги оправят" - ПР-ката на "юнака" (ако още не ѝ е бил шута в задника), да му обясни какво означава това.

  БРАВО!
  Отдавна не бях чел толкова сбит и конкретен анализ на ситуацията, в която се намира страната и митологизираните "юнаци" (всъщност, "момчета" с шкембета).

 9. 9 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Колкото и да не ми се иска да го призная, в тази ситуация е добре, че ни управляват полицаи и военни... вземането на бързи РЕШЕНИЯ в такива случаи е КРИТИЧНО!

 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2328 Весело

  Умнокрасивото безсилие пред ФАКТЪТ че България (и немалко от източните страни от ЕС) се справят ПО-ДОБРЕ от Западна Европа е пълно и поражда нелепи видения сред 'прозападните' умнокрасиви 'антикомунисти'

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Смилов е неуморен в сътворяването на безсмислени текстове с още по-безсзмислени метафори. Какви военни, какви пет лева. Според него този щаб само брифинги прави. Свършената дотук работа той не отчита.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  Първо получаваш подкрепа/представителност после пишеш новите десет Божи заповеди.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1561 Весело

  хаха ,много добро , но в държавата на мисирките, политическата карантина ще е вечна ,ура другари милиционери !

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който всекидневно си жертва животa за доброто на страната."

  А трябва да се наложи правилното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор турболиберали, начело с тримата най-големи турболиберали, които всекидневно си жертват стените на фейсбуците за доброто на страната.

  Това е правилното, вярното и доброто обществено мнение, ясно ли е ве, фашисти диктаторски мръсни?!?

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 441 Неутрално

  11-то. Загубени 2 минути от живота в четене на 10 глупости.
  —цитат от коментар 5 на Таралеж


  Почуствах се морално ограбен. 🤣🤣🤣 Чак е тъжно за четене, то бива празнодумие, ама това бие дори и на Нинова глупостите.
  Не ми е ясно защо Дневник постоянно ни навират в очите едни доста слаби анализатори.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Първо получаваш подкрепа/представителност после пишеш новите десет Божи заповеди.
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Не сте прав, колега:
  Подкрепата я има - под формата на едни зелени хартийки, представителството - ей го сайта.
  Значи авторът има пълното право (то всъщност е задължение по смисъла на Търговския закон, защото има покупко-продажба) да напише каквито заповеди му е пошепнал неговият бог.

  Замисляли ли сте се как страдат авторите, които не са успели да си намерят бог? Ни подкрепа, ни представителство, някои даже им се налага да си изкарват хляба с труд, ужас.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 523 Весело

  ХАХАХАХАХА
  Смилов е забравил да тури 11 тезис - трябва да спрем да обясняваме положението, а да го променим

  мили мои, умно-красиви, безценни говорящо-пишещи разуми, грантови пишман шамано-питийски пророчици

  имахте не помня вече колко години десетилетия, да си съберете акъла и да вземете властта, но вие продължавате да стоите у грантаджийските с мандри и да плющите на американски и немски кашкавал; и мляскайки да давате акъл;
  какъв акъл бе...
  един пожарникар, за който не е доказано че е дочел винету си играе с вас на пиян морков със съотборниците си в бистришките тигри, и вие като луди калинки продължавате да праскате текстве "Дайте да дадем"

  не става - трябва като дядовците си да хванете гората...

  банкянския пожарникар, като олд шетърхенд, щото ви познава и знае, че нямате кураж за гората, ви затвори, и не можете и в съседната градинка да отидете да протестирате, Кристал ви е далеч...

  умнокрасивци знаете ли на кого приличате - на бай тошо при царя - полунелегални - не ги преследват, но те усърдно се крият, борейки се с властта; как бай тошо и чавдарци са взели властта, като дошли руснаците; и вие чакате в дойче велската мадра, плющат ви ушите, оплаквате се от военната диктатура, фашизма в родината, и геройски строите планове за сметлото либерално бъдеще...

  смешници...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Диктатура има в Русия и Унгария!Не в България !
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Не.

  Полседната останала диктатура в Европа - това е Беларус !

  Там няма въведени мерки срещу величавия вирусен грип "коронавирус".
  Като резултат на това белруските граждани може да ходят свободно по улиците, на работа, и дори на мачове.
  Нагло е също така че диктатура Лукашенко позволява да се напуска Беларус, какво и да влизат чужди граждани ...

  Свободния свят трябва да се дигне и да натисне Беларус - и там да се забрани наглото движение на хора по улиците !
  Да настане истинска свобода както в цяла свободна Европа и да се спре свободното движение на хора !

 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1345 Весело

  Абе баце много взе да говори за Гьоте напоследък. Да не би вече да е започнал да чете втората си книга в живота? Бравос, похвално! А Смилов е точен, както винаги. Препоръчвам статията!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1345 Весело

  [quote#15:"oak17621787"][/quote]

  След изхождането под статията, би трябвало вече да се чувствате по- добре и да ви е олекнало...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Прочетох първото изречение и спрях да чета по натам...! Хвърлете поглед на първото изречение и вижте каква тъпа лъжа е пльоснал Смилов! Че в България нямало (?!) диктатура...!!!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#15:"oak17621787"]
  —цитат от коментар 22 на Kamenarski
  След изхождането под статията, би трябвало вече да се чувствате по- добре и да ви е олекнало...[/quote]

  Изказвам мнение, не разбирам защо това ви дразни, няма как всички да сме на едно мнение нали.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#25] от "oak17621787":ха-ха , жалък си ,по тъпи и ретроградни комунисти от вас милиционерите няма .
  —цитат от коментар 27 на Stewie


  Както казах и по-горе, всеки може да се разрови и в моите и в твоите коментари и да прецени за себе си. Аз си държа на моето мнение че си комуне, видно е от почти всеки твой коментар.
  Между другото аз съм превърженик на ДСБ.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Ако хората на Смилов бяха начело на държавата по време на тази болест, не ми се мисли.
  Борисов има много кусури, но в случая строгите мерки дават резултат.
  Иначе и Джонсън беше за либералните мерки...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Специалистът по сравнително конституционно право Смилов си заработва хляба с наукообразни приказки за институциите и други клишета. Такива като него, Дайнов, Райчев и пр. познават живота само от перспективата на кабинета. Никой от тях не е взимал управленски решения, камо ли да ги е осъществявал в живота. За такива анализатори Талеб казва: не си губете времето да слушате хора, които не носят отговорност за думите си. Всички помним ехидните и напоителни материали на Смилов как Брекзит няма да се състои. Същата тежест имат и сегашните му анализи. Важното е да държи правилната позиция и ДВ да плаща.

 32. 32 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 911 Неутрално

  "Наложи се грешното впечатление, че управлението ни е по-добро от това в много утвърдени демокрации и едва ли не е същото като в Германия. Не, не е. Подобни заблуди трябва полека да започнат да се разсейват."

  Едва ли някой си мисли подобно нещо, но ситуацията в България в момента по отношение на броя заразени и починали е много по-добра отколкото на Запад. Това трябва да се отчете като заслуга на управляващите и дори лидерът на опозицията Радев го признава с половин уста. Е, нито дума за това, че той лично подцени и проспа опасността.
  Що глупости се изписаха за това как щяло в България да се установи авторитарен режим и да се потъпчат правата и свободите на гражданите! Нищо подобно не се случи и на авторите на подобни апокалиптични сценарии се наложи да признаят (отново с половин уста), че са нагнетявали излишно общественото напражение.
  Трудностите в обществен и икономически план тепърва предстоят. Излизането от кризата ще бъде тежко и болезнено, което ще даде възможност на такива като Радев максимално да се възползват от ситуацията. Засега злобното му и агресивно поведение дава резултати, обратни на очаквания.

 33. 33 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 485 Неутрално

  ДС не си ли дава сметка че олеква с тези писания.Смущаваща е тази злоба на изразяване.Досега не съм прочел един смислен анализ от него.И писанията му звучат все едно работи по опорни точки спуснати от някой мразещ България.

 34. 34 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 660 Неутрално

  На Смилов все диктатурата му се привижда и то не само в тази криза. А на клетия ББ това дори не му хрумва - само търси начини как да го хареса популацията.

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stewie":

  То и ти би трябвало отдавна да си в Дума.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Абе баце много взе да говори за Гьоте напоследък. Да не би вече да е започнал да чете втората си книга в живота? Бравос, похвално! А Смилов е точен, както винаги. Препоръчвам статията!
  —цитат от коментар 20 на Kamenarski


  Абе аз останах с впечатления, че Льотчика взе да говори за Гьоте напоследък, ама щом ти казваш...
  На теб винаги може да се вярва.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1742 Весело

  Смилов е неуморен в сътворяването на безсмислени текстове с още по-безсзмислени метафори. Какви военни, какви пет лева. Според него този щаб само брифинги прави. Свършената дотук работа той не отчита.
  —цитат от коментар 11 на vista2


  А какво да се очаква от човек със следните велики титли и специализации - "програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката"?

  Но липсва нещо много важно към тази титанична образованост - като например "Есксперт по сравнителна Зелена енергетика и антропологична заедност, пернишки университет".

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#26] от "oak17621787":

  Тоя като истински аФтентичен демократ не търпи тразлично мнение.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 923 Любопитно


  "Наложи се грешното впечатление, че управлението ни е по-добро от това в много утвърдени демокрации и едва ли не е същото като в Германия. Не, не е."
  Смислов налага грешното впечатление, че сме последна дупка на кавала. Не, не сме.
  "И накрая: в извънредното положение журналистиката сякаш доби навика да се превръща в гайдата или кавала на овчаря"
  Дори и така да е, по-добре последна дупка на кавала, отколкото последен кавал на дупката.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 40. 40 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 923 Весело

  "Но вече е време да започнем да разхлабваме политическата карантина. Ето най-спешните мерки в тази посока:"
  Единадесето: ползвай овлажняващ гел.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4026 Весело

  Е , ако следва да се коментира открито , то българите си падат по т.нар. " мека диктатура " от край време , така , че за западните демокрации този факт не им е особено по сърце.....другото си смел упрек в целта , с точни попадения и поднесени типични характеристики на главните и зам.главните герои....Приятно четиво за настроение като си стоиш в дома.....

 42. 42 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Поредната проницателна, изискана, стилна публикация на г-н Даниел Смилов. Поздравления!
  Кучетата лаят, разбира се, къде разбрали, къде неразбрали каква е целта на статията. Но какво да се прави? Такова е общото равнище на повечето участници в този форум.

 43. 43 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2012 Весело

  От няколко дни се мъча да разбера посланията на улично-медийната лилава "опозиция", президента и БСП, обилно слюнково подкрепена със словесните излияния на руските тролове тук. ОБщо взето ревовете им могат да се резюмират по адресати така:
  КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО
  I. ФИНАНСОВИ ПРЕТЕНЦИИ
  1. Купувайте тестове с милиони, на каква цена, какви, с какво предназначение и каква ефективност няма значение. Като дойде моментът за новите ваксини и лекарства, ще купите и тях, заедно с нови милиони бройки тестове
  2. Подарете тестването на всеки, който се усъмни, че е болен, даже без лекарско предписание, няма значение има ли тестове, колко са и колко сте похарчили за тях.
  3. Опразнете хазната, като ни раздадете всичко, защото за два месеца обедняхме и останахме гладни на улицата;
  4. Не вземайте заеми, че после "ние" (като вземем властта) ще трябва да ги връщаме. Ние, тоест "обществото" трябва да ви контролира колко и защо харчите по всяко време по нашите си методи, разбира се - ние сме умни, знаещи, можещи, нищо че в НС ни представляват само БСП, ДПС и от време на време част от "патриотите" и "Воля";
  5. Не казвайте, че парите няма да ви стигнат само за предпазните средства на медиците, парите вие ги крадете и ги пращате по личните си сметки. Естествено, най-лошото е, че купихте американски самолети;
  II. ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕТЕНЦИИ
  1. Оставете хората на мира и махнете всички предпазни мерки срещу епидемията, защото нарушавате правата ни (следите ни, прибирате ни личните данни, пречите ни да работим, пътуваме, протестираме на улицата, както сме свикнали и т.н.) да спазваме "природните закони" , най-важният от които е естествения подбор и подкрепящата го теория за "стадния" имунитет;
  2. Вместо да обявявате "извънредно" положение, с което ни съсипвате - не можем да си щъкаме по барове, градинки и паркове, да бяхте обявили "бедствено" такова - за него няма нужда от санкция на НС, полицията и армията може да ни спасява като ни евакуира от домовете, отчуждава ги, събаря ги или ги завзема за "общо" благо.
  ...
  Мога да продължа, но се зачетох в изброените от Смилов "мерки", хахах... Смилов, това мерки ли са, и ако "да" кой ще ти изпълнява бълнуванията и то по време на криза. Борисов ли, Мутафчийски ли, НС ли, президентото ли? КОЙ, бе КОЙ?!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#4] от "Voiko":

  дали е никой, виждаме по избори

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 45. 45 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#42] от "oii34567760":

  "Кучетата лаят, разбира се, къде разбрали, къде неразбрали каква е целта на статията"
  Пропускаш кервана, ама нейсе.
  Ние с ниското ниво не разбираме проницателните, стилни и изискани господа, титуловани и хоноровани ст.н.с., доценти и професори от знайни и незнайни университети, които от висотата на своето величие ни спускат точка по точка своите постулати. Язък, прости ще си умрем.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 46. 46 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 510 Неутрално

  11. Смислов и компания да спрат да дават акъл на овластените от Конституцията и законите на страната органи и институции, как да си вършат работата, защото ако ги бяха послушали как преди месец дрънкаха, че във Великобритания всичко е цветя и рози, а тук е тъпа диктатура, сега щяхме да обсъждаме недостига от талашит и шперплат и инсинератори в една друга сфера на услугите.

 47. 47 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2012 Весело

  Това за бедственото, вместо извънредно, положение е официална позиция на ДБ, другари! Все отбор "юристи" са там - Бойкикев, Атанасов, Кънев, Панов, пък и др. Смилов. Поровете в статиите от последната седмица и ще го откриете.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 48. 48 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#42] от "oii34567760":

  "oii34567760": Трол? От изисканите и стилните, нали?
  Вас, коронката няма да ви цуне нали, щото сте изискани и стилни, като Смислов.
  Поздравления!

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Някои хора им е трудно да приемат, че в Източна Европа няма трупове. :)

  А па в България са съвсем малко и то благодарение на щаба, на институциите и в голяма степен на населението.

  Ще ми е интересно след Ковида като почне дълговата криза в Южна Европа, как след 3-5 години ще сме с по-добър стандарт от половината Европа тогава па какъв рев ще има не ми се мисли. :)

 50. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#49] от "realguru":

  "как след 3-5 години ще сме с по-добър стандарт от половината Европа тогава па какъв рев ще има не ми се мисли"

  Е то още миналата година България отбеляза растеж докато Германия беше на нула и това причини обриви и пяна в умнокрасивата общественост чиито собственици ги насъскват постоянно да сеят омраза срещу всичко българско

  Use your Illusion
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7934 Неутрално

  " едва ли не е същото като в Германия. Не, не е. Подобни заблуди трябва полека да започнат да се разсейват."
  Заблудените едва ли някой , някога ще убеди в обратното.

 52. 52 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#42] от "oii34567760":

  Объркал си се! Ние сме кервана и вие сте краставите кучета. Ние вървим, а ти джафкаш!

 53. 53 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#44] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не се разбира какво искаш да кажеш.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Dana_Teofilova
  Dana_Teofilova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Неоспорим факт е, че ежедневните полюции на Сральоф сериозно застрашават първото място по идиотизъм, стабилно задържано от тов. Лайнов в продължение на десетилетия...

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#46] от "oliverstone":

  Тогава онзи критикар-безделник би си намерил някаква работа като пограбален агент. Тази работа е точно като за него.

 57. 57 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Смилов вече почна да пише и постулати.

  niki
 58. 58 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2230 Весело

  Прекрасна статия, но се възприема само едностранно.
  За съжаление "Конституционно право", " Политика и политически науки", "Етика и морал", " Философия", "Икономика- макро и микро", както и "Основи на правото" не са предмети, задължителни за изучаване до 16 годишна възраст, така че авторът не би могъл да предизвика диалог в конктетика, а провокира само полярност на изказаните мнения. Жалко, щеше да се получи хубав спор.

  Баце да цитира Гьоте е ...Ами да кажем, че не се съмнявам, че той е запознат с:
  "Who writes anything good these days,
  Or reads with moderate intelligence!"
  И понеже е изчел повече книти от тези, които са били в Александрийската бибилиотека, може да си позволи и да препоръчваи цитира,мдам...
  Президентът да цитира Гьоте на публика, която, според ПИСА, трудно чете вече, не смятам за мъдра идея, но карай. Не е виновен той за това.

  А ако е вярно, че в тази страна има хора, които вярват, че ги управляващ разните щабове, военните или извънземните.... Ами нямам думи.
  Обаче си има и положителни страни- Каракачанов, ако са пригодили някоя палатка от резерва за униформа най-накрая (предвид оскъдицата с плат в последно време), може (вместо "Сънчо")да чете на децата "Устав на войсковата служба", шапка на предаването ще бъдат кадри от военни учения, а за музикален фон ще звучи " Велик е нашият войник". Да е в тон с всички глупости и да свикват децата, че ми е страшно в каквъв свят ще живеят. Трябва им подготовка.

 59. 59 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Смилов наистина е професор-доцент по Всичкология. Като всеки неолиберал, изучен в ЦЕУ в Будапеща на Сорос.

  niki
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Kana_Teofilova
  Kana_Teofilova
  Рейтинг: 3 Неутрално

  Прекрасна статия, но се възприема само едностранно.
  —цитат от коментар 58 на lilithi


  Лиленце, какво си говориш, чадо! Не просто "прекрасна", ами напрау "бонба", "шок", "светкавица" - аз само като изчетох първата точка и ми се прииска да възпръдна от възторг! Ти си естествено русичка, нали? Ако си и фенка на Ръдань Ленин, просто си си завършена дръгалефска простакеса и спокойно може да те настанят под опашката на коня.

 62. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Прекрасна статия, но се възприема само едностранно.—цитат от коментар 58 на lilithiЛиленце, какво си говориш, чадо! Не просто "прекрасна", ами напрау "бонба", "шок", "светкавица" - аз само като изчетох първата точка и ми се прииска да възпръдна от възторг! Ти си естествено русичка, нали? Ако си и фенка на Ръдань Ленин, просто си си завършена дръгалефска простакеса и спокойно може да те настанят под опашката на коня.
  —цитат от коментар 61 на Kana_Teofilova


  Не се познаваме, но може да ме наричате Лилит, госпожо.
  За мен всеки текст, който е грамотно написан, аргументиран, както и предполага дискусия, която би увеличила познанията ми в дадена област, както и ако е публикуван в медия, е прекрасна статия. Независимо дали съвпада или не с възгледите ми. Вярвам че в спора, смисления такъв, се ражда истината, и наистина съжалявам, че вместо да прочета мнения на списващите тук, хора, които смятам за експерти (всеки в неговата си област), способни да се аргументират, аз чета коментари, деклариращи че:
  Смилов е тъп/ Не, Смилов не е тъп.
  Простакеса съм, но не драгалвевска. Органически ми е непоносимо да живея на места без канализация. Гади ми се от миризмата.
  Уверявам ви, че естествената ми тъпота Ви е подвела, не е от цвета на косите.
  Под опашката на коня не ща, мерси. От 90% от тия, дето ходят отсреща на работа, също получавам позиви за повръщане.

  Сега, след като и аз обясних физиологичните ефекти върху моя организъм от някои неща, ще споделите ли мнение относно съдържанието на материала, по същество? Не съм лекар, не мога да помогна за газовете.
  Поне, кажете, тъп ли е Смилов или не? Че не разбрах. Шатенка съм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK