Уроците на пандемията – дневник на коронавирусната година (3)

Уилям Блейк, "Чумата в Лондон"

© портал "Култура"

Уилям Блейк, "Чумата в Лондон"



Текстът е препубликуван от портала "Култура".


Всичко във всекидневието се променя, щом става дума за живот и смърт. Редица неща изчезват или пък започват да ни изглеждат съвсем незначителни, други изплуват на повърхността, побирайки в себе си цялото ни тревожно внимание.


Повърхността е още едно от ключовите понятия, обсебили днес мислите ни. Тук, на повърхността, са концентрирани страховете ни, тук се води битката с невидимата заплаха. В момента макро- и микроравнището на света разменят местата си. Всекидневно ние и хората около нас не само тревожно отмерваме всяка дистанция или задължителните метри отстояние, но и се вглеждаме с други очи във всяка повърхност, в онова, което би могло да ни атакува оттам; на практика водим неспирна битка с невидимото с парцали и дезинфектанти.




Дали не "издребняваме"? Не започваме ли полека-лека да губим разсъдъка си, критичния си усет за случващото се?


Пандемията ни вкара в непозната преди ситуация. Учените, които спорят по нея - също.


Един от бащите на модерната експериментална медицина - Клод Бернар - формулира още в края на XIX в. тази дилема така: щом констатираме нов и тревожен факт, първо е редно да го наблюдаваме внимателно, да оставим ума си да намери една (или повече) хипотези; едва след това започваме да провеждаме стриктно контролирани опити, да проучваме резултатите, да ги тълкуваме и извличаме от тях изводи, които биха могли да ни послужат в бъдеще.


Нима този метод не е приложим с днешна дата? Приложим е, разбира се. Ала щом засега нямаме видим успех, явно не сме отчели друга последваща препоръка на Клод Бернар: Онова, което си мислим, че вече знаем, най-често ни пречи да научим нещо ново.


* * *


Интересно как във време на пандемия други неща, които често се размиват "на повърхността" или затлачват политическия живот, днес получават мълниеносна развръзка.


Епидемията не само засилва страховете сред хората, но и силно изостря чувството им за непоносимост.


Виждаме как навсякъде по света политици публично се каят за липса на санитарни мерки, за недостатъчна социална решителност, принудени са да се обясняват по всеки конкретен казус.


И ето го "родният пример" - изведнъж си отиде цялото ръководство на Българската банка за развитие, мислена в кризата като инструмент за спасяване на работни места, в който държавата ще налее 700 млн. лв. Оказа се, че близо една десета от този ресурс - 75 млн. лв. - нейният изпълнителен директор Стоян Мавродиев лично е пренасочил към "друга фирма" и "други лица", без никаква връзка с реалното производство. Както у нас често се случва.


Ала ето че онова, което минаваше в предишни времена или се замиташе "под повърхността", днес просто не минава.


Не само защото хората, бидейки в принудена самоизолация, по-зорко следят случващото се, а и защото прагът им не непоносимост е толкова изострен, че чашата на търпение бързо може да прелее и да се разрази буря.


Никой не бива да забравя това.


Затова едни е редно да се "снишат", а други да се освестят. Кой както иска да го разбира.


* * *


Друг от сблъсъците в наши дни е между статистици и лекари. Онова, което от гледна точка на статистиката е напълно закономерно, е напълно неприемливо от друга гледна точка, където битката е за всеки човешки живот.


А инак данните са си данни. Три милиарда души в света в момента са в изолация. Жертвите на коронавируса до 8 април по данни на Университета "Джон Хопкинс" са 88 574 души.


За съпоставка: азиатският грип от 1957 г. отнема живота на около 2 милиона човешки същества; хонконгският грип в периода 1968-1969 г. причинява около 1 млн. жертви.


Разликата между "тогава" и "сега" е очевидна. Какво се е променило днес, как да си обясним днешната ни тревога? Редно ли е да изследваме самото си възприятие на пандемията, а не единствено самата пандемия?


Нещата опират не само до глобализацията. Всяка епидемия е продукт на големи вълни в историята, които редуват глобалните войни (от Александър Македонски насам) с глобалния икономически обмен и проправените търговски пътища - като този на коприната например.


Днес панически твърдим, че епидемията ни е връхлетяла "отдругаде". А тя винаги идва "отнякъде". Чумата от XIV в. прониква от азиатските степи през Крим. През 1720 г. корабът "Св. Антоний" пренася в Марсилия чумната епидемия от Сирия. В началото на XIX в. vibrio cholerae напуска индийското си пребиваване, за да проникне в Европа чрез британското завоевание и вноса на индийски памук за промишлени цели.


Онова, което стъписва днес, е непонятното ни самомнение.


* * *


И пак по спора за "колективния имунитет". Медицинските аргументи са съвсем ясни. Може би само е редно да заменим израза "колективен имунитет" с онзи, който се е използвал още от времената на Дарвин - на практика става дума за "естествения подбор" - оцеляването на най-силните и жизнеспособните, и на имащите достъп до лекарства, в ущърб на най-уязвимите и по-бедните.


Арогантността на решението е пагубна. Тя може да заличи човешката история на солидарността, която не е никаква "социалистическа приумица" - става дума за наследството на юдеохристиянската цивилизация, а и на моралната философия - от Аристотел до Кант. Камю го е изразил добре в една от хрониките си: "да не оставим света да се съсипе".


Не бива в името на "светлото бъдеще" да загърбим настоящето по такъв начин, че нашият ближен да бъде оставен да гине пред очите ни.


* * *


Всички говорим за новия свят след кризата, ала никой от нас не си го представя.


Може би той ще е образ на онова, в което сме вярвали преди. Можем би дори е по-редно да не мечтаем за "нов свят", а за "друг свят"?


За какво съжаляваме най-много днес? За свободата на движение и удоволствието от свободата, за срещите с приятели, за ресторантите и баровете, за книжарниците, залите на кината, концертите и театрите, за връщане към онова, което е било "преди". А "преди" не сме го забелязвали. Може би е редно да се замислим и над други неща, които също не сме забелязвали в света "от вчера". Да размислим над онова, което не е стигало до съзнанието ни.


С други думи - "да влезем в действието", както е писано в книга "Битие", чрез повереното на човека "да обработва и пази". Да носиш отговорност и да действаш в света, означава да имаш съзнанието и за избори, които сякаш не са били наши.


Режисьорът Андрей Тарковски в края на дните си го е формулирал великолепно в своето "Слово за Апокалипсиса": Нашето духовно развитие толкова изостава, че ставаме жертви на лавинния процес на технологичното развитие. Не можем да се измъкнем от този поток, дори много да ни се иска. В резултат на което в човечеството възникна потребност от нова енергия за технологично развитие и то откри тази енергия, но се оказа, че нравствено не е подготвено, за да я използва за своето благо Във всеки случай става ясно, че сме роби на тази система, на една машина, която вече не можем да спрем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сега, когато нещата в Китай се поуспокоиха (Хубей е последната провинция, която се върна към нормален живот, и отвори границите си на 8ми Април, 76 дни след като стартира изолацията. В останалите провинции на Китай животът се върна към нормалния си ритъм още края на Февруари, началото на Март), нека прегледаме времевата линия на фактите около епидемията, откакто тя стартира в град Ухан, провинция Хубей. Така можем да си направим някои изводи за това какви са ефективните методи за справяне с кризата. Можем също да направим и някои сравнения на реакцията на азиатския гигант, с реакциите на Европа и САЩ, които сравнения съвсем не са в полза на последните.

  В средата и края на Декември в Ухан се появяват случаи на атипична пневмония. В онзи момент не е имало тестове, не се е знаело за какво заболяване става въпрос. Единственият метод за диагностика е бил скенер на белите дробове. В началото има регистрирани 7 случая, на 21ви Декември. Започва разследване, все още на провинциално ниво. На 27 Декември са известени централните власти в Пекин.

  На 31ви Декември Китай уведомява СЗО за случващото се. По онова време вече екипи в Ухан проследяват пътя на заразата на десетки случаи. В онзи момент генезисът на всички случаи може да бъде проследен обратно до рибен пазар в Ухан и все още няма доказателства вирусът да се пренася от човек на човек.

  На 1ви Януари 2020, въпросният рибен пазар е затворен и дезинфекциран, а районът е отцепен. На същия ден е уведомена обществеността в Китай като има два репортажа за деня по Китайската национална телевизия ССТВ.

  Междувременно броят на случаите се увеличава. Учените разбират че става въпрос за нов коронавирус на 7ми Януари 2020, а на 11 Януари успешно изолират вирусния геном и го споделят със световната научна общественост, което е от огромно значение за да може на ранен етап да започне работа по изнамирането на лечение и ваксина. По-късно СЗО наименува вируса САРС-Ков 2, а заболяването причинено от него Ковид-19.

  На 15 Януари изникват неоспорими доказателства, че има разпространение от човек на човек. И тук започва интересната част.

  В цял Китай буквално за часове се спират всички групови събития. Затварят всички обществени сгради, зали, храмове. Всички билетни канселации за събития или транспорт стават безплатни, за да се разубедят хората да се събират или да пътуват. Консултацията и лечението на грипоподобни симптоми стават безплатни в цялата страна с идеята хората да бъдат насърчени да потърсят лекарска помощ и да докладват състоянието си. Междувременно, всички лекари в страната са върнати на работа по спешност. (в онзи момент много от тях вече са били в новогодишен отпуск)

  На 21ви Януари се състои среща на Политбюро. След срещата, президентът Ши Джинпин прави изявление относно случващото се в което казва, че на всички нива държавата и нацията трябва да се мобилизират за борба със заболяването.

  2 дни по късно, на 23 Януари 2020 в 10 часа сутринта (на Китайската Бъдни Вечер), Китай карантинира град Ухан с 15 милионно население. Спират се всички полети, влакове, обществен транспорт. Трябва да се отбележи, че това решение се взима при регистрирани в онзи момент около 400 случая на заболели. Статистически анализ в последствие показва, че в онзи момент реалната бройка е била вече над 12,000 случая, но властите са знаели за малко над 400. ( тази информация е от статията на математика Thomas Pueyo, която горещо препоръчвам.
  https://medium.com/ @tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56 )

  ***

  Нека си припомним, че по онова време Западните медии тръбяха колко репресиращо и ненужно било всичко това и как било само демонстрация на сила. Нямало било доказателства, че карантинирането на цели градове е ефективно. Е, три месеца по-късно международен екип от учени публикуват репорт според, който навременните действия на Китайските власти са предотвратили заразяването на 700,000 души:

  https://www.japantimes.co.jp/news/2020/04/01/asia-pacific/china-wuhan-lockdown-700000-coronavirus-cases/ #.Xo_SNcgzbIU

  "China’s decision to lock down the city of Wuhan, ground zero for the global COVID-19 pandemic, may have prevented more than 700,000 new cases by delaying the spread of the virus, researchers said Tuesday.

  Drastic Chinese control measures in the first 50 days of the epidemic bought other cities across the country valuable time to prepare and install their own restrictions, according to the paper by researchers in China, the United States and the U.K., published in the journal Science."

  ***

  На следващия ден, 24 Януари 2020, Китай запечатва още 15 града в провинция Хубей, всички с милионно население, като най големия от тях е с 8 милионно население.

  На 25 Януари, 10 дни след като се доказва пренос от човек на човек, се карантинира цялата провинция Хубей с 60 милионно население.

  Това е равносилно на карантинирането на цяла Италия... за 3 дни.

  Още в средата на Януари, 7 градски болници в Ухан са превърнати в инфекциозни за борба с Ковид-19, а пациентите им са преразпределени по други болници. След като провинцията се запечатва и така се изолира огнището, буквално за дни се създават нови болници с капацитет около 1000 легла всяка. Стадиони и обществени сгради се превръщат в инфекциозни болници и карантинни отделения. 2 големи специализирани болници с капацитет общо 3000 легла са построени от нулата. Първата за около 7 дни, втората за около месец. Там се лекуват най-тежките случаи. В пика на епидемията в Ухан е имало 14 временни болници създадени за случая. Днес вече всички тези временни болници са затворени.

  По онова време кадрите на строящите се болници бяха обявени от СиЕнЕн и други Западни медии за Комунистическа пропаганда. А междувременно в Европа и в САЩ фестивали, мачове и други многолюдни събития си вървяха с пълна сила сякаш нищо не се случва, въпреки че в края на Януари вече имаше регистрирани случаи в Европа. (първите два случая в Италия са регистрирани в Рим още на 31ви Януари, а в Германия има регистрирани случаи още преди тази дата)

  ***

  Епидемиологът от СЗО, Bruce Aylward, който месец по късно (през Февруари) беше в Китай заедно с делегация от 25 международни специалисти обобщи ситуацията така: "Стадиони стават на болници с 1000 легла за 48-72 часа. Оборудвани и с персонал." На пресконференцията, която даде след прибирането си, доктор Aylward обясни много добре за какво заболяване става въпрос и как то бива успешно ограничавано в Китай. Мерките ги описа много добре: карантина и социално дистанциране, клиники извън болниците които да поемат пика на желаещите да се изследват, масови тестове и карантиниране на заразените, издирване и интервюиране на десетки хиляди контакти на доказано заразени и последващото им карантиниране и така нататък.

  След посещението си в Китай, 25те специалисти публикуваха обстоен репорт. Ето видеото от пресконференцията на доктор Aylward веднага след прибирането му от Китай:

  https://www.youtube.com/watch?v=PfR2pECJoeY

  По онова време (средата на Февруари) повечето страни по света, бяха във фаза на епидемията далеч преди Ухан от 23 Януари и мерките можеше да се приложат, дори и частично.

  За жалост обаче, основният отзвук от пресконференцията на доктор Aylward беше, че получи критики, заради това, че бил защитавал и възхвалявал комунистическия режим в Китай.

  ***

  Сега да се върнем на първите дни от епидемията в Ухан, когато се създават специализираните болници за борба с Ковид-19.

  Ще се запитате, откъде са дошли оборудването и персоналът? Оборудването и персонала ги докараха от други провинции, за да поемат пика на нуждаещите се в провинция Хубей. Всяка една провинция на Китай изпраща хиляди респиратори и хиляди медици в знак на солидарност. Китайците бързо осъзнаха, че за да поддържат хората живи им е нужна апаратура, която не е на лице в Ухан. С наличните респиратори и персонал в Ухан няма как да покрият пика на заболелите. Затова на високо ниво още в средата на Януари се взима решение да се изолира най-засегнатата провинция и в епицентъра на кризата да се съсредоточат ресурси от цялата страна. Резултатът е, че буквално за няколко дни 40,000 души медицински персонал се стичат от цял Китай в Ухан и започват работа във временните специализирани болници.

  Междувременно в останалите Китайски провинции, където епидемията е все още в зародиш, се налагат строги мерки. Там където градският транспорт или обществените сгради все още работят не може да се влиза без хирургическа маска. Навсякъде се измерва температурата на хората. А много от провинциите налагат карантинни мерки. Изчислява се че до края на Януари месец в Китай 750 милиона души са под пълна или частична карантина.

  Всяка местна власт в Китай е задължена да наложи минимум мерките препоръчани от централната власт в Пекин, но доста провинции налагат дори по-стриктни мерки.

  Една от най-важните причини за успешното ограничаване на епидемията е интервюирането на всички заразени в страната за лицата, с които са били в контакт, и последващото им издирване и тестване. От края на Февруари Китай прави по 1.5 милиона теста на седмица. За сравнение, в началото на Март в САЩ имаше направени само 1000 теста, и след като получи критика, Агенцията по Контрол на Заразните Болести в САЩ (СиДиСи) просто спря да обявява броя на направените тестове без да обясни защо.

  Колкото до издирването и тестването на контакти на доказано заразени в Китай, само в Ухан има сформирани 1800 издирвателни екипа (5 души всеки), които се занимават с издирване на контакти ежчасно. В другите градове организацията е сходна.

  По информация от Края на Февруари:

  в град Шенжен заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни.

  в провинция Съчуан при споменати 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са тествани (заболели са 0.9% от тях).

  Разбира се подобни мерки изискват големи човешки и финансови ресурси, но много от взетите мерки могат да бъдат рутинни и евтини, без да ангажират медицински персонал, и в същото време ефективни. Ето едно интересно видео, в което се засягат някои от мерките, които са взети в град Нанкин и са сработили успешно:

  https://m.youtube.com/watch?v=YfsdJGj3-jM&feature=youtu.be

  За това доколко са проработили мерките в останалите Китайски провинции говори статистиката.

  Китайските власти очакват 170,000 случая на заразени, докато реалната бройка е два пъти по-малка. Навсякъде освен в Хубей епидемията е овладяна в ранна фаза, като в повечето провинции има по-малко от 1000 заразени.

  Смъртността в провинция Хубей е около 4.8%, докато в останалата част на Китай е 0.9%. В страни като Италия или Испания смъртността тепърва ще се разбере, но за огромна жалост по най-вероятно ще надхвърли смъртността в провинция Хубей.

  От друга страна Южна Корея бързо и успешно приложи гореизброените мерки и успя да заравни кривата и да задържи смъртността под 1%.

  Какви са изводите.

  Китай беше първата засегната страна. В самото начало дори не знаеха с какво си имат работа. Трябваше да изучат заболяването от нулата и да действат на доста фронтове едновременно. Трябваше да вземат много трудни решения за много кратко време и то пред лицето на неизвестното - без да разполагат с добра диагностика и разработени методи на лечение. (Например, Китайците още в ранен етап разбраха, че за разлика от САРС, сегашното заболяване може да бъде заразно дори преди болният да има симптоми. Това наложи създаването на издирвателните екипи споменати по-горе. В някакъв момент стана ясно, че бързите тестове не дават коректни резултати. Промениха правилата за диагностика и се въведе задължителен скенер на дробовете. Китайски компании разработиха софтуер с изкуствен интелект, който да разпознава заболяването по снимка на дробовете. Това доведе до рязко увеличение на бройката заразени с около 15,000 души. Разбира се медиите на Запад побързаха да обявят това за доказателство, че Китайските власти лъжат за реалния брой заразени.)

  От друга страна в Европа и САЩ всичко, което се случва сега можеше да се предвиди преди 2 месеца. Отдавна има бързи антиген тестове, има и тестове за антитела от 17 Февруари. Отдавна е известно как протича заболяването, какви са усложненията, какво е необходимото оборудване за да бъдат поддържани пациентите живи както и какви са нужните мерки, които трябва да се вземат за да се предпази медицинския персонал. Има ги и примерите на Корея, Тайван, Сингапур, които възприеха много бързо Китайските методи на социална дистанция, тестване и изолация и овладяха кризата.

  И въпреки това навсякъде в Европа и САЩ в момента е пълен хаос.

  Та толкова за фактологията зад това защо и как на Изток някои страни си решиха проблема и се връщат към нормален живот и защо на Запад това не се случва.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Като цяло наблюдаваме пълен провал на европейската система на здравеопазване, а в САЩ се оказа, че даже няма и система на здравеопазване ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Стига си лъгал като дрът китаец, бе! Ето ти свидетелство от китайски лекар за хронологията на събитията. Китайците манипулират с благословията на СЗО до дупка данните уличаващи ги в престъпно бездействие и безотговорност, а лекарят е със заплахи за живота:

  https://www.facebook.com/100009952143606/videos/1186573271684400/

  https://l.facebook.com/l.php?u=https ://israelnoticias.com/editorial/encubrimiento-china-pandemia-coronavirus/&h=AT3kdM7jIQS-3Gcg_Q6E2KRPVoiOTFZ-5J24k07WErXuaEN911v8a4UcUw08Mc0Mmz_CzqTsiUUowuwP3UQTwvZnVHu7JCGwOI6G1Mp3Zrh-cLK_lRz3CVkPlfET&s=1

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":
  До този момент за днес имаш 32 /тридесет два/ коментара само за CV.

 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#3] от "venci4":

  "Ето ти свидетелство от китайски лекар за хронологията на събитията."

  Без съмнение най-неоспоримите свидетелства се намират във Фейсбук. :Д

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":До този момент за днес имаш 32 /тридесет два/ коментара само за CV.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Нека припечелва, че може и деца да храни, знаеш ли?.. А на тая криза пложението е мамата си джаса

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":


  До коментар [#2] от "karabastun":


  До коментар [#3] от "venci4":

  Гледахте ли обедните новини? Цитирам по памет:

  "Аутопсия в Хамбург рязко намали броя на починалите от коронавирус."

  Това значи че коронавируса е грандиозна и перверзна измама!

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#5] от "dpnps":

  Това са страници на сериозни издания във Фейсбук, и Дневник имат такава, така че не виждам проблем..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  "а в САЩ се оказа, че даже няма и система на здравеопазване ???"

  Има, но има и 29 милиона души без здравна осигуровка.

  Има и некадърни управляващи, някои от които до онзи ден дори не знаеха, че заболяването се предава асимптоматично.

  Както казва губернатора на Джорджия (с население 10.6 милиона души) след като разбрал новината: “This is a game changer!”

  https://youtu.be/P_tv7M-_rL4

  Е, добре че разбраха най-после. Вече е Април.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Абе, няма ли кой да го спре този китайски трол? Що не напишеш дадите, в които китайските лекари обявиха за вируса в социалните мрежи?
  Що не напишеш датите, в които ги привикаха в милицията за да направят декларации, че са се провинили?
  Що не напишеш датата на банкета в Ухан, на който присъстват 40 000 китайски семества.
  Що не напишеш как заварявахте вратите на хората за да не излизат от къщи?
  Още да питам ли?

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Весело

  Гледахте ли обедните новини? Цитирам по памет:"Аутопсия в Хамбург рязко намали броя на починалите от коронавирус." Това значи че коронавируса е грандиозна и перверзна измама!
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Кой канал си гледал, Алфа ТВ ли?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  "Нека припечелва..."

  Нямам нищо против. Но поне две думи за написаното от Тони Николов.

 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmbh":

  Да. И всички се позовават на публично достъпна информация и факти.

 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "puknatastotinka":

  Китай реагира учудващо бързо като за това каква огромна административна машина е. В началото, още Декемрви, са загубили две ценни седмици: от 7ми Декември когато са първите репорти от лекари (включително репорта на доктор Ли) , до 21 Декемрви, когато започва официалното разследване на провинциално ниво. Това разбира се трябва да се отчете като грешка.

 15. 15 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "gmbh":

  Ами той Тони Николов е написал само общи приказки като е направил миш-маш от някакви негови неразбираеми празни размисли,четени -недочетени неща,исторически половинчатости и ги е поръсил с щипка ББР споменаване ,за да изпълни задания.ето и да вземе хонорара...
  Затова и няма какво да му се коментира конкретно!

 16. 16 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално
 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "garatn":

  "Затова и няма какво да му се коментира конкретно!"

  Ето, как да няма? Коментариите могат да бъдат и критични и това е добре.
  Всичко останало е познатото бягане от темата. А кой го практикува е друг въпрос.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Когато от 7,5 милиарда са заразени под 0,001% ми се вижда малко странно да се говори за пандемия...

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Може би само е редно да заменим израза "колективен имунитет" с онзи, който се е използвал още от времената на Дарвин - на практика става дума за "естествения подбор" - оцеляването на най-силните и жизнеспособните, и на имащите достъп до лекарства, в ущърб на най-уязвимите и по-бедните."
  *
  Не е напълно вярно. Оцеляват младите, силните и жизнеспособните и оцеляването не се влияе толкова от социалния статус и наличието на лекарства.
  Аз винаги съм се питала как така обществото намира за морално оправдано да изпраща млади и здрави мъже да се бият на фронта, да оставя вдовици и сираци и жени, които никога няма да се омъжат, а смята за неморално да жертва старите и болните? Вижда ми се нелепо и нелогично.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "gmbh":

  "Нямам нищо против. Но поне две думи за написаното от Тони Николов."

  Прав сте. Извинявам се за спама.

  Относно статията. Сългасен съм с автора, че пандемии от този род са по-скоро естествен процес. В сегашния случай опасността е преекспонирана заради свързаността на хората по света и достъпа до информация в реално време.

 21. 21 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  [quote#11:"venci4"][/quote]

  Телевизията на истината... Често си пущам алфа-та. Много искам да съм от атака, ма все не се получава...
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Не смятам, че светът след глобалната пандемия в която се намираме сега ще се промени кой знае колко....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Разликата от кризата 2009 (която междувпрочем също съвпадна с пандемия) е че в сегашния случай икономиката не беше напълно узряла за криза, което значи, че възстановяването ще е по-бързо.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Прегледа на събитията който сте направили е добър, вижда се и предимството на властите в Китай с възможността да се прилагат доста строги и безкомпромисни мерки.
  Има обаче не ясни моменти във вашия преглед:
  Населението на Китай към 2017 е 1,326 млрд човека.
  60 млн са блокирани в провинцията.
  Казвате че около 750 млн са частично карантинирани.
  Остват все пак някакви си 500млн човека, които не влизат в обхвата на мерките и трябва да вярваме, че между тях няма заразени и че в момента в Китай нито има болни, нито има условия за повторно избухване на заразата.
  Още нещо, според последните данни, броят на заразените в Китай е 82 924 човека.
  Дори ако всички са от тези 60 млн в най-засегнатата провинция, това са под 0.14% и останалите са здрави и между тях няма заразени.
  Това според мен може да означава или че няма въобще епидемия или че с данните се работи доста творчески.
  Говорите за милионо тестове в Китай, а в САЩ при население над 333 млн, , заразените са над 466 хиляди.
  В една 7 млн Австрия са над 12 000.
  Не знам в различните страни колко теста са направени, но така като гледам цифрите, нещата някак не ми се връзват.
  То в Африка, заразените са едва ли не единици, ама май въпроса е правят ли се и какво е количеството на тестовете.
  И още нещо, всички казват, че реалния брой на заразените и можещи да разнасят заразата е в пъти, до 10 пъти по-голям от доказано заразените - това би трябвало да означав, че в Китай има 800 000 заразени, без признаци, но въпреки това епидемията там просто секна, като отрязана с нож. Не ми изглежда да е съвсем вярно.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Объркани мисли на уплашен дядка с много титли.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Имаше прекалено много спекулативни и разхвърляни коментари по темата, които не се позоваваха на факти. Затова се постарах да събера всичко, което съм прочел, и да наложа фактите върху времева линия, за да е ясно кога какво е станало.

  600-те милиона души, за които говорите влизат в обхвата на мерките. Информацията за броя на хората в пълна или частична карантина, е от края на Януари. В последствие най-вероятно се се увеличили. Но както съм написал, освен карантината има и много други мерки, които се прилагат повсеместно в цялата страна още от средата на Януари.

  Съпоставката с броя на населението в различните страни не е релевантна в случая, защото взетите мерки са коренно различни, а и различните страни са в различни етапи на епидемията. По тази логика може да се запитаме как е възможно в Южна Корея да има 15 пъти по-малко заразени отколкото в Италия, при положение, че двете страни са със сходно население. Отговорът е, че очевидно мерките в Южна Корея са взети навременно и безкомпромисно. Вече почва да се формира сериозен научен консенсус, че своевременната карантина в Ухан е предотвратила 700,000 заразени в Китай:

  https://www.japantimes.co.jp/news/2020/04/01/asia-pacific/china-wuhan-lockdown-700000-coronavirus-cases/ #.XpBtWNMzY1J

  "China’s decision to lock down the city of Wuhan, ground zero for the global COVID-19 pandemic, may have prevented more than 700,000 new cases by delaying the spread of the virus, researchers said Tuesday."

  "Drastic Chinese control measures in the first 50 days of the epidemic bought other cities across the country valuable time to prepare and install their own restrictions, according to the paper by researchers in China, the United States and the U.K., published in the journal Science."

  Китай взе тези мерки на сравнително ранен етап и може би това обяснява голямата разлика със САЩ, които дори и в сегашния момент са наложили мерки по-малко рестриктивни от мерките, които Китай налага на 23 Януари.

  Колкото до асимптоматичните заразени, последно чух в някакво интервю, че по данни от Китай, асимптоматичните носители не са чак такъв голям процент, но вече имаме и други държави с много направени тестове, така че може да се проучи. Във всеки случай, в Китай отчитат опасността от връщане на епидемията и доколкото знам в момента имат главоболия точно с подобни асимптомтични случаи.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#26] от "dpnps":

  Мерси за този коментар. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Много си точен, поздрабления...!!!)))
  А иначе, Тони даже не се и напънал да напише нещо свястно...или пък толкова си му е ъкъла (което изглежда по-вероятно)....Тони, Тони....да си жив и здрав, не се сърди...и се пази....отвсякъде....)))))

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#29] от "jvr26585378":

  Тони всеки петък си взима хонорарчето и се отчита - и той хляб яде...
  Забележи - всеки петък по някаква тема има 50 реда... / предполагам за 150 лева / , да не му търсим махна.......:)

  [email protected]
 31. 31 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  много ги хвалиш,бе,момче-тролче,ще ти кажа само,че любимите ти комунистически лидири с дръпнати очи, скриха истината за тази нова чума, така както още по-любимите ти наши партийни лидери, начело с правешкия хитрец,скриха истината за случилото се в чернобил.от комуниста- лъжец и крадец може да се очаква само измама.

 32. 32 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmbh":

  Другаря работи! Интересно колко му плащат за да е толкова ентусиазиран!

 33. 33 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 440 Неутрално

  слабичко днес от тони николов

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":До този момент за днес имаш 32 /тридесет два/ коментара само за CV.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Ами, научил си е "урока" и си го разказва на един дъх. За разлика от Тони Николов, който дори не може да го "прочете", ама прави изводи. И то какви - "стадният имунитет" бил "естествен подбор" (вътрешно видова и между видова борба).
  Продължава да съзерцава повърхностите и повърхностното без грам мисъл за "сърцевината" на произхода на (семейството), наследствеността, имунитета и здравето на държавата.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#31] от "rta48522758":

  "скриха истината за тази нова чума"

  Коя точно топка са Ви скрили? Или просто нямате топки!? Едната китайчета са отмъкнали, а другата - корейчета.

  Или ще си дуднете америко-болшевишкото кънтри как китайците са копирали "технологията" на вируса от американците и сега се правят на благодетели като предоставят генома на вируса безплатно, без монополни права и авторски възнаграждения? За какво ли изобщо го правят за "умници" не могат да четат!? Оранжевият още си мисли, че са го измамили - ако не е Китай (на търговските преговори), то ще е СЗО, Ердоган, Меркел, Путин.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  "Китай има 800 000 заразени, без признаци, но въпреки това епидемията там просто секна, като отрязана с нож."

  Всъщност, и един милиард да имаш заразени, като ги поставиш под карантина (Ухан) или самоизолация (в останалата част на Китай) за време два пъти инкубационния период (в Китай, почти три пъти), епидемията "секва" като разрязана с камък - и в момента има болни, има поставени под карантина (влизащите в Китай), но има и тестове/знание как да се процедира. Възможност за втора вълна има, но няма условия за "избухване на зараза". И в момента китайците си ходят с маски след отмяната на блокадата на Ухан. Определено са си и повишили хигиената. Поне имат едно наум.

 37. 37 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 38. 38 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 39. 39 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица

 40. 40 Профил на Камелия Романова
  Камелия Романова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 41. 41 Профил на Галина Латунова
  Галина Латунова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първият работен ден на Мавродиев в сферата на финансите е директно на поста председател на Комисията за финансов надзор, а първият му ден като банкер е на поста изпълнителен директор именно на ББР. Как се постига това?

 42. 42 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям вашите тези. Чувал съм от познати как се приготвят продуктите на Маджаров. Внимавайте и избягвайте употребата им.

 43. 43 Профил на Константина Станимирова
  Константина Станимирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Част от внушителната заплата на Мавродиев (а може би и цялата) подлежи на конфискация в полза на държавата. За целта е нужно просто Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да приложи логиката на скорошното си решение, с което в аналогичен казус установи конфликт на интереси при доскорошния шеф на БЕХ Петьо Иванов.

 44. 44 Профил на Величка Константинова
  Величка Константинова
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."

 45. 45 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво се оказва накрая, че Стоян Мавродиев е непоклатим и прави каквото му скимне без да бъде наказан за действия си ? В каква държава живеем ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK