ББР и държавата. Коя е "тихата" банка, която вдигна толкова шум

Само от видимата част на кредитния портфейл на ББР може да се направят изводи, че над 1/3 от заемите на банката са били към политически свързани лица, които са и извън определението за малък и среден бизнес.

© Надежда Чипева, Капитал

Само от видимата част на кредитния портфейл на ББР може да се направят изводи, че над 1/3 от заемите на банката са били към политически свързани лица, които са и извън определението за малък и среден бизнес.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


В България има само една държавна банка - накратко се казва ББР. При ударната приватизация на българските банки преди близо две десетилетия беше поставен въпросът как държавата ще провежда своята икономическа политика. В отговор през 1999 г. беше създадена специална държавна Насърчителна банка. Днес тя съществува под името Българска банка за развитие (ББР) и е все по-голям играч на кредитния пазар, като управлява все повече ресурси.


Само преди три дни премиерът Борисов уволни "на живо" през телевизионния екран цялото й ръководство във връзка с кредит от 75 милиона лева за колекторска фирма за вземания, предизвикал силно негативна реакция във времена на идваща криза на кредитния пазар с невиждани от десетилетия размери.
Докато беше доста по-скромна като активи, ББР трудно привличаше общественото внимание. Днес обаче се множат въпросите как работи тази банка, каква е нейната цел и кои са нейните клиенти. Има ли разлика между нейната заявена и истинска политика? Какъвто и да е отговорът, зад действията или бездействията стои преди всичко правителството.


Откъде тръгна ББР


Банката беше създадена през 1999 година с 99.999% държавно участие и 0.001 % - на Банка ДСК. Според нейния специален закон държавното участие не може да е под 51%. Контролът в началото беше в Министерството на финансите, а преди няколко години беше променен и сега принципал на банката е икономическото министерство, което определя надзорен съвет. Този съвет избира изпълнителните директори.


През последните години ББР се превърна от малка в средно голяма банка за българските стандарти. Според последния отчет за 2018 г. активите й са 2.9 млрд лева (за цялата група на ББР, което включва банката и дъщерни дружества като гаранционен фонд, микрокредитиране, лизинг, факторинг и т. н.)


През последните години и особено след идването начело на Стоян Мавродиев през 2017 г. банката става все по-активна в директното кредитиране - ръстът е 50% само през 2018 година, а според междинния отчет за шестмесечието на 2019 г. това положение се запазва. Последният пълен отчет на ББР за цялата 2019 г. не е публикуван.


Неслучайно Мавродиев е на снимките при много от официалните срещи на правителството с европейски и азиатски партньори - привлечените средства от международни финансови институции и проекти също нарастват сериозно.


Нарастващо значение, повече пари


Увеличеното кредитиране и откриването на нови бизнеси като новоучредени дъщерни дружества за лизинг и факторинг е само част от причината за видимия ръст на ББР, другата е привличането на нови проекти и партньори. Освен финансирането, предназначено за други банки (он-лендинг финансиране), ББР става основен разпределител във все повече международни проекти. Два от тях заслужават специално внимание.


Освен по програми по плана "Юнкер", от края на миналата година ББР по споразумение с Европейската комисия (ЕК) е прилагащ партньор и по една от най-големите програми за безвъзмездна помощ на ЕК - Механизмът за свързване на Европа. Само одобрените дотук проекти са за 417 милиона евро. Тези пари отиват директно в държавни бенефициенти от транспортния сектор, каквото е държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), но и в частни фирми като пристанището в Бургас, където концесионер е фирма на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Финансирането е безвъзмездно за всички одобрени проекти.


През 2018 година ББР подписа и споразумение с Китайската банка за развитие за 1.5 млрд евро, 300 милиона от които са отпуснати по инициативата "16+1". Тя предвижда китайската страна да отпусне 2 милиарда евро на страни от региона, от които основният пакет, според правителството, идва за българската страна. Парите ще отиват за съвместни проекти, синдикирани заеми, както и за фондове за дялово участие, тоест - в частния сектор.


Само от тези два проекта - а международните партньорства на ББР са официално над 10 - активите на банката ще нарастват сериозно в следващите години. Не е трудно да се предвиди - съвсем скоро държавната банка, която само допреди три години беше извън списъка на десетте най-големи в страната, ще е измежду основните на пазара. И ще разпределя все повече пари.


Кого кредитира ББР


По мисия банката трябва да провежда държавната политика и да подпомага стартиращи, иновативни и експортно ориентирани предприятия, да инвестира в публично-частни проекти и в изостанали региони. Според последния публикуван отчет директните кредити към фирми и физически лица са за 1.6 млрд лева, а 99% от клиентите на банката са малки и средни предприятия. Тоест от обявените 2 495 дружества не повече от 25 не отговарят на формалните критерии.


Въпреки че е държавна банка, ББР - както и другите банки - няма задължение да оповестява своите кредитополучатели. Затова информацията за това кого всъщност кредитира ББР може да се получи само ако се следят имотни и фирмени регистри за косвена информация (особен залог, вписване на обезпечение и т. н.), както и фирмените отчети.


Нека да видим обаче какво е истинското положение с кредитите на ББР, тъй като критериите за малко и средно предприятие може да са подвеждащи - например, по критерий брой заети служители всяко предприятие под 250 души е малко предприятие. За сравнение, самата ББР отчита 210 служители към началото на 2019 г.


Най-големият клиент на държавната банка например се оказва строителна компания, регистрирана в момчилградското село Груево буквално месеци преди финансирането й през 2019 година от ББР с близо 150 милиона лева заем. Целта на заема е купуване на друга строителна фирма, като и при двете има видими фирмени връзки с известен бизнесмен извън кръга на малкия и средния бизнес - Румен Гайтански. Последният е известен освен с концесията за чистотата в София и със съдружието си с Ахмед Доган, почетният председател на ДПС. И с прякора си - Вълка.


Ограниченията за кредитиране - спазват ли се?


По закон ББР няма право да кредитира няколко определени групи юридически лица като спортни и неправителствени организации, влючително политически. Само преди три години години обаче това предизвика немалък скандал - фирми, свързани с члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов - "Международен панаир Пловдив" АД и "Слънчев ден резидънс" АД - получиха общо 31.8 млн евро заеми от ББР.


Проверка на прокуратурата не намери нарушение в този заем, но за всеки случай уставът на ББР беше променен на общо събрание на банката. Клаузата за забрана на финансирането на политически партии и свързани с тях лица вече важи само за политически партии и свързаните с тях политически организации, а не за фирмите на политици. Тоест утре би могла да се финансира и фирмата на Ахмед Доган за пристанище Варна, или охранителната фирма на премиера Борисов и това няма да бъде нарушение на устава.


По закон ББР няма право да кредитира и фирми с неизвестен краен офшорен собственик. Това ограничение също се оказва заобиколимо - от 2014 г. банката работи с "Булгартабак холдинг", който е приватизиран от австрийска фирма с неизвестен лихтенщайнски собственик. Това не се вижда от нито един отчет на ББР, въпреки видимите ипотеки в нейна полза. От гледна точка на изискването за прозрачност буди въпроси и веригата "Техномаркет". Общото й с "Булгартабак" е политическата връзка - и в двете закратко беше акционер депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез своя официално декларирана фирма.


Така, само от видимата част на кредитния портфейл на ББР, може да се направят изводи, че над 1/3 от заемите на банката са били към политически свързани лица, които са и извън определението за малък и среден бизнес.


Кризата COVID-19, още повече пари


Кризата с коронавируса дава още повече ресурси на ББР. Преди два дни ЕК одобри схема от 500 милиона лева за увеличаване на капитала на ББР, които ще се ползват за гарантиране на кредити за пострадалия от кризата бизнес. Други 200 милиона лева са предвидени за гаранция за безлихвените заеми от 1500 лева, които правителството обеща на засегнатите от кризата физически лица.


Общият пакет от мерки за борба с кризата е все още неясен, но са ясни параметрите - до 10 милиарда лева. А името на Българската банка за развитие е първото, което се споменава, когато премиер и министри заговорят за икономическите мерки против кризата. Нали ББР по условие е банката на властта? На официалната, а, изглежда, и на неофициалната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ало, Европата, добре, че беше Капитал да ви светне как стават нещата. вие, разследващи журналисти нямате ли? или чакате на готово? сега е лесно да се пишат статии. да бяхте и вие бръкнали в лайната

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Цитат по един друг повод и една друга банка от настоящ министър:
  "Чувам от вас, че парите обичат тишината. То и крадците обичат тишината" - депутатът Емил Димитров-Ревизоро към Стоян Мавродиев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси за #КФН

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  За докопалите се до властта винаги има каци с мед. Винаги има и нЕкой друг дето е маскарата, когато нещо излезе на Яве.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Всеки, който е създал банка я е създал преди всичко за СОБСТВЕНА употреба !!!
  Това е първия закон на италианските банкери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Липсват доста детайли за да го нарека добра разследваща журналистика, но ако написаното е вярно е поне едно ниво над повечето други медии, с изключение на Биволъ.

  ББР е КТБ 2.0.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1242 Гневно

  ББР не е КТБ 2.0! Много по-лоша е, защото е:
  а) държавна и
  б) няма масови депозанти, т.е. при банкова паника няма да фалира.
  Накратко: ако няма революция (или поне протести), тя ще си съществува и ще продължава да върши перверзиите си.

 8. 8 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  ББР не е КТБ 2.0! Много по-лоша е, защото е:а) държавна иб) няма масови депозанти, т.е. при банкова паника няма да фалира.Накратко: ако няма революция (или поне протести), тя ще си съществува и ще продължава да върши перверзиите си.
  —цитат от коментар 7 на john_3volta


  +

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Тази банка и 10 милиарда лв да раздане на техни си фирми, няма кой да и търси сметка. Общо взето, не се знае какви имоти, какви обезпепения и на каква РЕАЛНА стойност са заложени и дали ако банката си поиска парите обратно, няма да се окаже, че насреща тя, т. е. ние ще пием една студена вода. Защото с нашите пари се кредитират едни близки фирми на властта - на Пеевски, Гайтански, Домусчиев и др. такива.

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 737 Неутрално

  На всички вече трябва да е станало кристално ясно че, Борисов е платена кукла на конци и момче за поръчки на шопяря Пеевски и Доган. Имайки предвид милиардите и милионите, които допусна да бъдат откраднати от българския данъкоплатец в посока Русия през прокси партията им ДПС и нейните производни има само един термин, който би описал този примат и той е национален предател. Сараите са го хванали за малките топчици и го въртят в изгодни позиции за поредния грабеж и мародерство разчитайки на нарцистичната му жалка натура.
  Докато въпросното лице Борисов си прави One Man Show-то по телевизора, крещи на хората и публично се самопоздравява и самозадоволява, все повече се вижда, че ББР се превръща в поредното КТБ, което сарайските паразити ще опоскат, а сметката ще я плаща изпадналият в летаргия и карантиниран български данъкоплатец.
  Българският "народ" трябва да разбере едно нещо. Мизерното си съществуване той дължи на предателството на една страхлива мутра, която за да остане на власт и да получава отчисления от далаверите на Сараите е загробил цял един, някога велик народ. Докато не разбере, че съединенето прави силата той винаги ще бъде преебан от тези престъпници кютайки на екзистенц минимума.
  На тези мародери, социопати и престъпници, които ви "управляват"не им пука за вас. За тях вие сте просто гостоприемник, върху който те паразитират. Вие сте просто прецаканата страна в паразитната симбиоза, и им служите както за храна, така и като среда за обитаване. Ако не го осъзнаете на време, ще си умрете без време. Защото въпроса отдавна е на живот и смърт. Или ние или те. Стига вече!!!

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Накратко казано, ББР е банката на мафията в България.

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Аз не мога да разбера следното.
  Значи Борисов уволнява Мавродиев и обкръжение. Не знаем ПРИЧИНАТА за това обаче. Били дали държавен заем от 75 млн. на куха фирма... А защо сега не започнат да ги разследват и да връщат тези пари?

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  Всъщност е съмнително всичко около България......ами , това са фалшиви новини и как иначе би се обяснило още мърдането на починалия.....няма как !

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  И друго! Нали в тая банка има надзорен съвет. Те какво правят та не контролират отпускането на подобни средства дали е законосъобразно?
  Каква е работата на Надзорния съвет на банката? Да си барат топките ли?

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Любопитно

  До коментар [#9] от "troi":

  Винаги се знае кой борави с дадена сметка.
  На кой не му е ясно това?....

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Или понеже няма КТБ сега ББР трябва да я ,,замести”?
  Еййййй вие горе мафиотите ......?

 17. 17 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 692 Любопитно

  ББР-Българска Банка за Разхищение.
  Главници, лихви, такси по кредитите се плащат от...данъкоплатеца.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  " Проверка на прокуратурата не намери нарушение в този заем, но за всеки случай уставът на ББР беше променен на общо събрание на банката. Клаузата за забрана на финансирането на политически партии и свързани с тях лица вече важи само за политически партии и свързаните с тях политически организации, а не за фирмите на политици. "

  Престъпници, обгрижвани от официалната власт с цел кражбата на парите на всички нас ! ОПГ на властта !

 19. 19 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Милен Велчев и Красимир Кътев са в групата кандидати, обсъждани в Сараите за новите управители на ББР. Лансирането на конкретни лица на ключови позиции в изпълнителната власт, правосъдната система и медийният сектор в последно време, на фона на намека на разпределителя на порции, в предновогодишното си слово, че за сега ББ ще остане на власт, говори недвусмислено, че се подготвя нов политически проект, с играчи, произхождащи предимно от средите на реализираните комунисти - техните наследници. Подбора се прави от лица с по-благовидно изражение, които да подменят агресивно-глуповатите муцуни с произход, предимно от средите на нереализираните комунисти в сегашното управление, които очевидно в очакваната свръх напрегната ситуация от многото безработни, няма да са в състояние да овладеят взривоопасното политическо и икономическо напрежение. Това е сериозен риск за корпорацията Д(п)С.

 20. 20 Профил на lvc38650855
  lvc38650855
  Рейтинг: 5 Весело

  Ники Капута изваден от гюбрето.

 21. 21 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "troi":

  И на фирма Casa Barcelelona може би?
  Нещо чува ли се за тази скромна фирмичка..откъде ресурс за бутици, има ли други "инвестиции" мутрето?

 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Докато се наредим след Северна Корея ли смята Бойко да играе ролята на параван пред Европа в угода на Библиотекаро-сарайската мафия? Въпросът е, какви са целите на Китай използвайки за пробив руските петоколонници?

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Красомир КАТЕВ отвреме-навреме го виждам около банката и се питам той защо не е в затвора заради онази катастрофа от 2012. Да не би другарите му във властта, освен с добра работа, да са го уредили и с оправдателна присъда?

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Българският род, все още се тутка, вече 30 години, около счупената си каруца, и чака "Неволята" да му я "оправи"! И се доверява на знайни и незнайни юнаци, кандидати за Спасители от бедата, а не запретне ръкави сам да си помогне!

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Същото, каквото правеха надзорните органи в случая "КТБ". Тоест - нищо.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Не ми се вярва в САЩ да има подобна държавна банка.
  Наистина не знам дали имат, но не очаквам да имат.

  подпис
 27. 27 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези дни излезе, че ще се ускорим към еврото.

  Една от пречките досега беше ПИБ. Явно тази пречка ще бъде преодоляна, интересно как.

  Какъвто съм мнителен трипроцентов подопашник, все ми се струва, че ще използват разхлабването на правилата за държавна намеса в банките покрай епидемията и ще налеят в ПИБ малко подкрепа за дребния бизнес. Да видим как точно.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Има и жена в НС, не говори така.

 29. 29 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1349 Весело

  Т'ва са сигурно нек'ви инсинуации и зловредни оклеветявания за ръководството на ББР и в частност, за Стоян Мавродиев. Та той, човекът е въздигнал до таквиз висоти дейността на банката, за каквито могат само да му завиждат. И му завидяха. Подведоха любимия ни премиер да стъпи накриво, а доказателства никакви. Даже никой и не бил и чул за не'кви проблеми. То ако имаше проблеми, уважаваният от нас г-н главен прокурор Иван Гешев щеше на момента да вземе правилно отношение по въпроса. Нали видяхме всички, как подгони той "престъпната приватизация", как натири Черепа чак на майната си, с извинение, как разнищи косъм по косъм делото КТБ, как неистово се мъчи да намери някакви, дори и малки доказателства за окошарените "олигарси", както и за тези, които все още не са окошарени. И работи, човекът, в тандем с главния ни КОНПИр, както и с уважавания от всички нас правосъден министър - най-добрият юрист на управляващата ни партия, а в този случай и с брилянтно-почтения ни министър на финансите.
  Та не ги разбирам аз тез' непочтителни статии. ще трябва да се постъпи, явно, както с госпожата от Българския фармацевтичен съюз.

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":

  Ами точно. Те им излизат лайната ама след като се размиришат...

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#27] от "espresso":


  ..забрави и Инвестбанк!...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8485 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Че той този надзорен съвет да не е подбран от случайни хора. Там са все изпитани и проверени кадри. Ето, например зам. министър на икономиката, назначен лично от Караниколов. Той затова сега се пени по телевизиите и твърди, че е направил проверка и всичко е законно.

 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  Роси, логиката води само натам. Както и да се опитват да се измъкват-просто НЕ ВЪРВИ!
  БАЛАМИТЕ ВЗЕХА ЧЕ СВЪРШИХА...

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Нормално е в държава за частна употреба и държавната банка да е за частна употреба , както и прокуратурата и разните бордове и хранилки . В крайна сметка сега е момента да се удари кьоравото както по времето на Жан Глупака още повече ,че инфлацията ще я надуят от ЕЦБ до Стагфлация . Значи въпрос на уреждане е кой да вземе кредит и да върне говна . Затова и Мутрата забрави за консенсуса и бърза да се залепи за източника на парите . Цоцане ща пада , а той е слугата на Мафията която ще цоца . Хич не го е грижа за друго освен да не си загуби властта и да не го подгони службата . засега си има прокурорче , така че яко ще се краде

 35. 35 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Не ми се вярва в САЩ да има подобна държавна банка.Наистина не знам дали имат, но не очаквам да имат.
  —цитат от коментар 26 на Иван K


  Не само в САЩ, а и в почти всички страни по света има такива банки. Навсякъде те са символ на държавността и са отлично капитализирни. Германската KfW, например е с балансово число над 500 милиарда евро, американската ЕКСИМБАНК с доста повече. Това са финансови институции, които подкрепят приоритетите в икономическата политика на държавата си и нейния експорт. Навсякъде по света т.нар. "либерална общност" налита върху тях като бик на червено, ама дойде ли криза или да се спасява бизнеса, неминуемо се опира до тези институции, щото частните банки показват на държавата среден пръст.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  "БАЛАМИТЕ ВЗЕХА ЧЕ СВЪРШИХА..."

  Ами не,баламите нивга не свършват,виж колко скоро след КТБ се повтаря същата история!

  klimentm
 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Навсякъде те са символ на държавността
  —цитат от коментар 35 на nhh18551388


  Бах тая държавност, дето ББР й е символ.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 678 Весело

  бойко и шайката дори не подозират какво прави банката,сигурен съм:))

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  За мене това си е КТБ Номер 2!

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално

  Да се разследва и ако се открият нередности да се вземат мерки преди фалит като КТБ.

 41. 41 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Абе щастието, рядкото щастие каскет Гешев не ги ли излови тези бабички -бандитки с незаконната ракия ,че да почне да върши работа най-накрая?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 44. 44 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 107 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 45. 45 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 111 Любопитно

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица

 46. 46 Профил на Камелия Романова
  Камелия Романова
  Рейтинг: 16 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 47. 47 Профил на Галина Латунова
  Галина Латунова
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Първият работен ден на Мавродиев в сферата на финансите е директно на поста председател на Комисията за финансов надзор, а първият му ден като банкер е на поста изпълнителен директор именно на ББР. Как се постига това?

 48. 48 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.

 49. 49 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Подкрепям вашите тези. Чувал съм от познати как се приготвят продуктите на Маджаров. Внимавайте и избягвайте употребата им.

 50. 50 Профил на Константина Станимирова
  Константина Станимирова
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Част от внушителната заплата на Мавродиев (а може би и цялата) подлежи на конфискация в полза на държавата. За целта е нужно просто Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да приложи логиката на скорошното си решение, с което в аналогичен казус установи конфликт на интереси при доскорошния шеф на БЕХ Петьо Иванов.

 51. 51 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Хора според вас нормално ли Стоян Мавродиев да си прави буквално каквото пожелае безнаказано? До кога ще продължава така ? Ясно е че наглостта му няма край!

 52. 52 Профил на Величка Константинова
  Величка Константинова
  Рейтинг: 102 Неутрално

  "Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."

 53. 53 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 98 Неутрално

  И какво се оказва накрая, че Стоян Мавродиев е непоклатим и прави каквото му скимне без да бъде наказан за действия си ? В каква държава живеем ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK