За нашия Великден и страстите български

Да бъдеш вярващ не е лесно. Да бъдеш атеист обаче е много по-трудно, много, много по-трудно. Често това, което наричаме неверие, е всъщност недоверие.

© Анелия Николова

Да бъдеш вярващ не е лесно. Да бъдеш атеист обаче е много по-трудно, много, много по-трудно. Често това, което наричаме неверие, е всъщност недоверие.Изумява ме, как сред моите приятели и моите добри познати има толкова полярни мнения днес. Защото чувам едновременно хора:


1. които се възмущават от решенията на Светия Синод за начина на празнуване на Великден и смятат синодалните старци за ретроградни и/или безотговорни;


2. други, които разбират решенията на висшия клир, но това не им отнема притесненията - те се страхуват, че докато едни умуват над сложни варианти, нещата реално ще се стекат "от само себе си", а това не е за предпочитане;
3. други, които откриват в тези решения доказателство за реакционния, както смятат, характер на духовенството, особено на висшето духовенство - свързват това със собствения си съвременен либерален мироглед и оттам подозират Синода в "средновековност" в лошия смисъл на тази дума;


4. такива, които иронизират ситуацията; понеже не взимат докрай на сериозно нищо формално и уеднаквяващо - униформите на военните, расото на духовниците, маските на лекарите - и понеже са убедени, че в крайна сметка всички са водени от едни и същи универсални, прагматични мотиви - затова и целият процес на консултации и преговори им се струва сложен танц в един публичен спектакъл, на който могат да бъдат просто зрители. И да "го преживеят" с помощта на иронията;


5. такива, които се чувстват искрено застрашени в реалния свят от действията на група хора от нереален свят ("църквата", както я наричат, без ясни очертания кое/кого включва); те смятат, че "църквата" е водена от хора, откъснати от този свят чрез своя начин на изказ, облекло, взаимоотношения и йерархия; и се страхуват, че тъй като "църквата" няма адекватна връзка със света, тя - дори неволно - може да опропасти някакви неща в техния свят;


6. други, които иронизират администрацията, "държавата" - за това, че "се разправя" със Синода по специален и извънреден начин и подозират в тези действия не църковна принадлежност и лична вяра на властниците, а лицемерие, правене на "пи-ар", чиста политика тоест, дим в очите на населението;


7. онези, които мислят, че има някаква системна грешка в нашето общество; не проумяват как е възможно (в 21-ви век, както казват) някой да се занимава с църковни аргументи и мистически теми по време на държавна криза и биологическо обсадно положение?!


8. и онези, които не разбират почти нищо от сложните богословски и практически детайли по темата (раздаване на върбови клонки, минаване под плащаница, литургически ритуали със странни имена - неща все неясни, за които те не са информирани, ограмотявани и изобщо не знаят кое какво значи) и по тази причина на отдалеченост и неинформираност, за тях целият сюжет е объркващ. В тази тема подобни хора се чувстват като чужденец в чужда държава, "не говорят езика" и единствено разбират, че има някакво вълнение, но това ги обърква и само ги отдалечава още повече от "чуждото";


9. а също и другите, които въобще считат принадлежността ни към Източното православие за голяма цивилизационна грешка и сега в тази ситуация намират само нови аргументи: "Ето, значи, католическият и протестантски свят може да вземе такива и такива решения, а "нашите" не могат, нещо им пречи". Накратко - според тези мои приятели, нашата цивилизация е от другата страна на една граница, зад стена, разделяща културите и света, също като границата между латиницата и кирилицата;


И всичко това - дори само в тесния кръг на моите познанства и дружески връзки. Странно нещо е приятелството, оказва се. Но аз не взимам думата, за да усложнявам нещата. Искам малко да ги опростя. В името на приятелството/другарството/познанството и с едните, и с другите, и с третите искам да разкажа следната кратка история. Нещо като версия, хипотеза.


Искам само ДА ВИ ПОМОЛЯ да повярвате, че за мнозина общуването с църковните тайнства не е сложен термин ("религия", "изповядване"), а е


доста просто, насъщно действие и съжителство с нещо живо.


Нека приемем, че за някого "църковните" преживявания са преживяване на общност. Тоест на любов. Ето я и моята версия/хипотеза по въпроса:


Представете си сега (или си спомнете) нещо, което не е трудно, защото всеки го е преживял. Представете си, че обичате някого, нея или него, обичате го с "прясна" и неуморена любов. Обичате свежо и пълноценно, както се обича при влюбване и с чувство на вярност. Обичате така, че тази любов изпълва и изчерпва сърцето ви и няма нужда от друго. Достатъчна е.


Сега си представете, че се появява някакво външно обстоятелство, напълно независещо от вашите чувства на любов, преданост и отдаденост. Имате си я вашата индивидуална истина за живота и любовта, имате си го човека, но пристига вашата Държава, от която сте част и то вие сте смислена, честна и достойна част, тоест - нормален гражданин сте. Държавата ви съобщава, че е разкрита опасна и агресивно действаща организация, дошла отнякъде, чужда на нас. Организация или група, която примамва в себе си нови и нови членове. И е възможно тя да е вербувала и човека до вас, вашата любов. Затова Държавата подлага на проверки и временни разделяния хора и двойки, докато не се увери, че няма заплаха - за Държавата като цяло и за самите тях, тоест - самите вас. Как реагирате вие на тези нечувани новини? С възмущение, болка и отрицание. На първо място - кой и как така иска да ви раздели от любимия човек? Нали вие сте го допуснали най-близко до себе си? Вие му вярвате, нещо повече, вие го обичате и вярвате, че и той ви обича.


Не, казва ви Държавата, това не е гаранция. Може и човекът до вас да не знае, че е завладян и превърнат в инструмент на врага. А още по-страшното е, казва Държавата, че може и вие, гражданино, да сте вербуван, кой знае? Тя, Държавата, затова е държава, а не човек с емоции и любов, за да се справя в подобни ситуации. И затова вие не сте Държава, а сте Човек, за да можете да обичате и да сте щастлив. Държавата не обича и не е щастлива. Има си друга работа.


Та при тези обстоятелства, казва Държавата, аз трябва временно поне да ви разделя от вашата любов, извинявайте, за да поогледам нещата кое как е, да си направя разследванията и проверките (нищо лично, разбира се!) и после, без да се обиждаме един на друг, пак ще бъдем заедно, кой както иска.


Тук е мигът, когато у вас избухват куп чувства.


Първо: болката. Раздялата с любимия човек е първична болка, преди да е осмислена още. Защо трябва да ви боли? Вие какво сте виновен? Нали само обичате, нищо лошо не правите?


Второ: обида. Как някой ще обижда него или нея, моята любов? Някой си позволява да мисли, че най-добрият и нежен човек на света може да иска на някого лошото? И още повече - твърдят, че тя или той може да е опасен за самия мен? Нелепо, абсурдно. Гадост!


Тези мисли, понеже засягат сърцевината на вашия свят, ви карат да изпитате несигурност и колебания, както никога досега. Изправяте се пред избори и съмнения, каквито не сте познавали. Кой ви е довеждал до подобно състояние на вътрешна дилема?


"Моят любим човек не може да е опасност за мен. Нещо повече, ако се окаже, че по някаква невнятна и невъзможна причина любимият човек НАИСТИНА ме застраши - значи и в това, може би, има някакъв дълбок и съкровен смисъл. Може би така е писано..." - и пр. и пр., почти фаталистични неща започват да ви минават през ума. За миг ви се струва, че това изпитание не е тест за Държавата, а именно за вашата любов. Ако щете, откривате, че "така е трябвало май да стане" - за да се удвои и вашата любов, да се кали в това изпитание. За да може и на практика да се уверите в това, което иначе само на думи сте обещавали - че ще е любов завинаги, че няма да искате да я заменяте с друг и друго.


А сега ми кажете как бихте се чувствали вие в тази ситуация?


Е, вече е повече от ясна метафората ми. Няма смисъл да я продължавам. Има хора, за които общуването в храмовете, тайнствата на Църквата, са вид живот, не по-малко плътен от тази връзка, която току-що поставихме на изпитание в нашата фантазирана история. И Светият синод е институция, която - по силите си, човешки сили - препредава традиции, свързани с формални на вид неща, които обаче биват преживявани от много хора по неформален начин. Преживяват ги точно като любов, като връзка с обичания човек. Това са вълнения, които всички знаем и значи не можем да не споделяме, каквито и да сме, културно, политически, нравствено.
Искам да напомня, че дори любовта, пред която всички ние сме толкова еднакви, любовта, която зависи така малко от култура или идеологически ценности - дори нея, любовта ние преживяваме по толкова различни начини. И е редно да се замислим върху този феномен на еднаквост и разлика помежду ни.
*
Има такива сред моите приятели и познати, които НАИСТИНА разбират колко деликатно е положението, своето собствено положение и това на владиците. Защото интелигентните хора знаят, че това, което чувстваш и това, в което вярваш, не винаги е лесно да бъде облечено в думи, в преки и директни послания. Особено послания, които да го изричат без възможности за грешна интерпретация. И когато тези думи ще бъдат усилени от рупора на телевизията, ще бъдат накъсани на части, копирани и разхвърляни из медии и интернет, с кавички или без. Ако са дълги обясненията, никой няма да ги чуе открай-докрай. Ако са малко и кратки, ще оставят неясни пространства.


И накрая, но не маловажно:


Има ги и онези, за които обсъждането и спорът около отбелязването на Великденските празници и епидемията носи неизменния и неизтриваем чернобилски привкус. Онези хора, с обица на ухото, които помнят как една власт и администрация веднъж пожертва народа си в името на мътна идеология и лична корист. И сега хората с будна и тревожна съвест, дори да са вярващи, дори да са православни християни, дълбоко послушни на йерархията; дори да са част от клира и негови висши фигури може би - тези хора внимават да не споделят вината на ония, които през 1986-а по някакъв начин застрашиха собствения си народ, за когото уж бяха дали клетва да мислят и да се грижат. Тази точно група хора, подложени на вътрешни съмнения и колебания, на мен ми е особено скъпа и интересна и ако щете - нейният проблем ме вълнува истински.
*
Да бъдеш вярваш не е лесно. Да бъдеш атеист обаче е много по-трудно, много, много по-трудно. Често това, което наричаме неверие, е всъщност недоверие. И често с думите "не вярвам в това или онова" или "не съм църковен човек", не значи, че хората казват "не съм душевен и духовен". Ето в това е надеждата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  На 9 ноември миналата година бях в църквата на Божи Гроб. Там всяка година на Велика Събота се събират 15-20000 човека за Благодатния огън. Тази година няма да се съберат, защото църквата е затворена. Гръцка е.
  Всички църкви в Гърция ще бъдат затворени за Великден.
  В Москва също.

  Само нашите милиционери в расо ще причестяват с една лъжичка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сутринта минах покрай Семинарията. Нямаше никакви хора при входа за църквата. БПЦ много падна в очите на хората и показа търговската си същност. Зер свещи има да се продават.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Най-после свестен текст в Дневник...

  Авторе,общото между днешната "вирусна" психоза дирижирана "отгоре" и аварията в Чернобил е само едно - тогава лъжеха,че няма авария,днес лъжат че има епидемия от коронавирус.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Онези хора, с обица на ухото, които помнят как една власт и администрация веднъж пожертва народа си в името на мътна идеология и лична корист.
  _____________________
  Ми те либералните секти станаха все антихристи писани в писанята уа:

  "Той ще говори думи против Всевишния, ще изтощава светиите на Всевишния, и ще замисли да промени времена и закони; и те ще бъдат предадени в ръката му…“

  Даниил 7 : 21, 25

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  +++++++++++++++
  ама тогава лъжеха, но не ни затваряха и глобяваха
  И ЦЪРКВИТЕ - СЪЩО [email protected][email protected][email protected][email protected]

  [email protected]
 8. 8 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 351 Любопитно

  До коментар [#1] от "xnk52647761":

  Разпенените от злоба атеисти, които си мислят, че обществото им е дало право да нарича „идиоти“ всички инакомислещи, са много по-голяма напаст за народа отколкото обикновените вярващи, които тихомълком си търсят утехата. Много по-лесно е да се лее ненавист отколкото разбирателство и съпричастност, нали?

  Аз не съм вярващ, и аз се считам за атеист, но поне уважавам вековните обичаи, които са ни запазили като народ, както и другите хора, без които аз не мога да живея. А Вие какъв сте?

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Ходя редовно на църква. Стремя се всяка неделя на литургия. Причастих се втората седмица на Великия пост. Последните недели си стоя вкъщи. Притеснявам се да не заразя някого, ако съм болен. Не зная дали постъпвам правилно. С какво е по-опасно отиването на църква от ходенето на работа /един ден работя от вкъщи, на другия от работното си място/ или от пазаруването? В близкия магазин, макар и да се спазва пропусквателен режим много често се скупчват хора.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#10] от "Norman_Grants":

  Флорентин броили се като именяк?😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  толкова е лесно да си атеист. Нужно е само да имаш критично мислене.
  Когато една религия ни казва, че нечленуващите в култа заслужават екзекуция, социално отхвърляне и вечни мъчения, говорим за дехуманизиране на хората. Подкрепяте система, която изпраща другите към непрекъснато страдание. Не за извършване на някакво геноцид или зверство. Не за увреждане на дори само на един човек. Но за престъплението да не вярваш в нещо, за което няма абсолютно никакви доказателства.

  Следователно - вярванията, за които бог предписва екзекуция, социално отхвърляне и в крайна сметка, вечните мъчения не могат да бъдат уважавани. Не бива дори да се преструва на уважение.

  И най -вече религията е фалшива утеха, тя дава извинения за съществуване на зли,несправедливи и тъжни неща, защото животът е само изпитание, за да ни изкара в небето. Обезценява живота, обезкуражава ни да намерим някакво конкретно решение на проблемите си, твърдейки, че цената за цялата тази болка е вечност на радост, след като умрем.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":+++++++++++++++ама тогава лъжеха, но не ни затваряха и глобявахаИ ЦЪРКВИТЕ - СЪЩО [email protected][email protected][email protected][email protected]
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Не може да се управлява без лъжи. Въпросът е избирателите на кого вярват. И оттам започват българските проблеми :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 792 Неутрално

  колко много похарчени букви, за да избягаме от едни много ясни разрешителни линии:
  рационално - ирационално
  отговорно - безотговорно
  солидарно - егоистично
  И, в крайна сметка, нравствено - безнравствено.

  Огромното мнозинство други "вярващи" - християни, юдеи, мюсюлмани - направиха много различен избор от тукашните лицемери.

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Велик е бедния и психоболния щото нямат нашия инструментариум на лицемерие.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  Поредната статия против решението на Борисов да не затваря църквите. А как е в Берлин, столицата на Германия, преценете сами дали е възможно това при нас, виждате ли някого с маски, от днес глобата при нас е 300 лева.

  https://www.youtube.com/watch?v=cQrbtIso6LE

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#18] от "ych40648426":

  Да съвсем са ми сложни. Искаш да кажеш, че няма Ад и рай и, че това е само една метафора? Внимавай, вървиш по много тънък лед.

 20. 20 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#4] от "ych40648426":
  Топло, топло, но малко встрани. ;)

  Офанзивата (да не казвам ревът) по форумите е от вярващите, православните християни. Видите ли това е тяхно фундаментално право, насъщна нужда, само в църква се брои еди-кой си ритуал и т.н., и т.н.
  Ето такъв, подобен на вашия, въпрос ми се ще да задам от доста време, ама към православните вярващи.

  А ако изолацията се беше случила по време на най-важния празник на нечия друга религия, щяхте ли със същия плам за защитите тяхното "фундаментално" право да посещават техния храм?

  П.П. Моля най-любезно вярващите, които твърдят, че тяхната религия е най-вярната и не признават други религии, да не отговарят (за такива като "garatn" говоря, че сами няма да се сетят). Те за мен са вРЯващи, а не вярващи!

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Ето защо решението за затваряне на църквите по време на епидемията трябваше да дойде от БПЦ. В Гърция и Русия не държавата, а духовниците решиха църквите да бъдат затворени. Можеха да намерят начин да обяснят на миряните да си стоят вкъщи и оттам да присъстват духом на всички църковни служби, гледайки ги по телевизията.
  Папата можа да го направи, само нашите - не.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ето защо решението за затваряне на църквите по време на епидемията трябваше да дойде от БПЦ. В Гърция и Русия не държавата, а духовниците решиха църквите да бъдат затворени. Можеха да намерят начин да обяснят на миряните да си стоят вкъщи и оттам да присъстват духом на всички църковни служби, гледайки ги по телевизията.Папата можа да го направи, само нашите - не.
  —цитат от коментар 21 на pamela


  Т.е. ти гледаш на миряните като на овце, на които трябва да се казва, какво да правят и какво не.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Весело

  Авторът се е втрещил, че хората не мислят еднакво!?!?! Ма как може?!?!
  Всеки с различно мнение?!?!
  Ужас!!!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  Да.
  И двете са тук.
  Както си го направим или ни го направят.

  Планетата се казва Рай, а не Ърт (Earth).
  Ние сме Рая, а не Раята.

 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Не хвърляйте бисери на свинете и
  статия с по-висок наратив на форумните
  явни комуно-путинисти-фашисти-станали за една нощ правАславни,
  защото и в единия и другия случай резултатът ще е същият.
  Иначе добър текст, благодаря.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Влюбената кратуна на Гошко не разбира, че лигавенето върху иконите и тълпите "вярващи" са добър начин за разпространение на заразата. Това, че на църковните власти им е по-близка печалбата от свещите, а не здравето на хората, не е изненада. Гошко обаче тези земни неща не ги проумява, за него права линия е всяка крива, успоредна на църковния курс. Гошко и такива като него често си навличат сами проблемите, но за тях това е "изпитание на вярата". Ако случайно се окаже в болница, пак няма да са медиците, дето му помагат, а свръхестествените сили. С една дума, простотия.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 523 Разстроено

  Най-напред пишещият горните редове трябва да се научи да се изразява ясно и разбираемо. Да се криеш в мъгляви фрази се наричаше навремето „разтягане на локуми“.
  А сега по въпроса за Великден и нашата църква. Време е да се помисли дали една църква, която след 1000 години все още смята католиците за „еретици“ може да се нарече „християнска“ или просто трябва да бъде отлъчена?! Не става дума само за българската, но и за останалите „православни“, т.е. „истински прославящи“ църкви, с изключение на руската. Руската църква прави изключение, защото нейния всеруски патриарх подаде ръка на католическия папа за разбирателство, прошка и съвместна борба против исляма. Същото направи навремето папа Йоан-Павел II, подавайки ръка за помирение и опрощение на евреите.
  Само нашите „синодални старци“ продължават да се залъгват и да лъжат народа, че са „истински“ християни!

 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  Ами да то нали за това талибаните казвате " Господ е пастир мой. Пастор (пастир), овчар. Абе като ти каьвам фс мислиш, мисли. Точно овце сте си. Е метафорично де. Ама падете трева. Пак метафорочно.

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":

  Нищо не ти се разбира.

 30. 30 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "zippie":

  Разбира се, да правят както решат.
  Със същия плам съм и против "мерките" и насилената смяна на демокрацията.

 31. 31 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#24] от "ych40648426":

  Пак не позна. Идва earth идва от древно германска дума за пръст. А това, че твърдиш , че рая е на земята те прави еретик. Внимавай.

 32. 32 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Има един лаф, че вярващите в Съдбата също се оглеждат, когато пресичат улица.
  Редно беше и вярващите да се "огледат".
  Заради тях, а и заради останалите.

 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Опитайте се да минате през КПП тата с декларирана причина,че искате да сте заедно с лщбимия човек и вижте резултата.
  А някои обичат театъра например и за тях посещението на постановка е също толкова значимо,и липсата му е също тоолкова тежка,други спортни събития и агитките,колкото и да ме дразнят ,за тях са също толкова важни.за други това са примерно танците,за трети фитнеса,за четвърти срещите с приятели в ресторант.Ако уважам нечии чуства,ги уважам при всички,ако не ,е аналогично.Нещо повече,църквата ще остане и храмовете също и тези,за които това заема място в живота им най-много временно да трябва да се задоволят с нещо,което смятат за сурогат.
  Но с културните институции ,групите за танци,ресторантите ако щете не е така.Не всички ще оцелеят и на някои ще им липсват.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  Кое не разбра, значението на думата "Пастор" Означава "овчар". А овцете сте вие.

 35. 35 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  Точно овце сте си миряните, а не както твърдиш в пост 22, че не сте. Айде у лево, много ниска топка си.

 36. 36 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак не позна. Идва earth идва от древно германска дума за пръст. А това, че твърдиш , че рая е на земята те прави еретик. Внимавай.
  —цитат от коментар 31 на Doge


  Не е Ърт, Рай се казва планетата.

  от към етикети съм имунизиран, не ми се лепят

 37. 37 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "slonsco":

  Негодувай срещу това което е затворено, а не срещу това което е отворено

 38. 38 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  "Ако са дълги обяснения, никой няма да ги чуе открай-докрай."
  Така е Тенев, дългите Ви обяснения не са убедителни, а и доста ме разочароваха.
  Нямаше нужда да плонжирате пред лоясалите ДС чернодрешковци превзели храмовете.
  По добре да бяхте написали нещо по -кратко но стойностно, в което все още смятам смятам, че сте добър....
  А наистина да си религиозен е много по-лесно и много по-удобно, защото прехвърляш отговорностите си на някой друг, макар и той да е Бог.

 39. 39 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":Точно овце сте си миряните, а не както твърдиш в пост 22, че не сте. Айде у лево, много ниска топка си.
  —цитат от коментар 35 на Doge


  бълхясало овчарско псе или коза?

 40. 40 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#36] от "ych40648426":

  earth (n.)
  Old English eorþe "ground, soil, dirt, dry land; country, district," also used (along with middangeard) for "the (material) world, the abode of man" (as opposed to the heavens or the underworld), from Proto-Germanic *ertho (source also of Old Frisian erthe "earth," Old Saxon ertha, Old Norse jörð, Middle Dutch eerde, Dutch aarde, Old High German erda, German Erde, Gothic airþa), perhaps from an extended form of PIE root *er- (2) "earth, ground."

  -----------------------
  Айде у лево, не сме помощно училище

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честно казано ми дотегна да чета излиянията на хора, които не стъпват в храм и нямат никаква принадлежност към вяра извън чинията и портфейла. Братко има хора, които ходят на обществено Богослужение не защото е средновековна традиция или така се прави. Цял ден библейски цитати от Владимир Каролев и всякакви хора, които само търсят повод да се правят на вещи във всички теми. Е тук не познахте. Бог е дух и тия, които му се покланят го правят с дух и истина. Пишете още повече, че нашите митрополити били ченгета от КГБ, пишете, че ние православните християни сме фанатици и терористи, да наистина сме такива над собствените си страсти. Да наистина Ние запалихме Рим! Радвайте се и клеветете!

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  По тази логика и папата гледа на миряните като на овце. Руският и гръцкият патриарси - също.

 44. 44 Профил на ych40648426
  ych40648426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Не само в религиите, посредниците (middle men) навсякъде са излишни.

 45. 45 Профил на velos
  velos
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Уважаеми атеисти,комунисти,невярващи и обикновени безбожници, нацията ни е оцеляла благодарение на Вярата си,като основна заслуга за това има и БПЦ. Не мога да разбера защо е целия този вой,защо са тези обиди срещу Синода,защо се поставят всички свещенници под общ знаменател ? Защото сега трябва да има враг,който да клеймим, а при бум,недай Боже, след Великден,ще си намерим и удобния виновник. А има лесно решение. След като Св.Синод твърдо отказа да затвори храмовете, най-вярващия и най-набожен във всички вселени,вместо да крещи от двора си в Банкя,да събере Щаба и всички щабчета и утре да обявят,че : От 18;00 ч на 17.04. до 05:00ч на 21.04. се затварят всички търговски обекти,с изключение на аптеките и се забранява излизането от домовете ! Съседите ни го направиха този уикенд,а само Истанбул е два пъти по-голям от България като население,сърбите също са си в тях тази събота и неделя. Нито ще има събирания по парковете,нито ще се ходи на гости,нито ще има виновни. Но пък ще пострада рейтинга...

 46. 46 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#30] от "ych40648426":

  Може ли тогава и фризьорските салони така:

  да правят както решат.
  —цитат от коментар 30 на ych40648426
  ?

 47. 47 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  В Русия църквите не са затворени, само в Гърция.

 48. 48 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Борисов го облече в една народняшка форма на редовия богомолец, какъвто чак не знам дали има, дотам стилизарано простодушно благоверие, много отблъкващо за мен. Но ходът е смел и верен - жест на покаяние, заради исторически вини на българската държава към църквата.
  По парадоксален начин, за пореден път - църквата се паказа като инстанция, която приема християнските жестове от позицията на безгрешния, когато, ако както говорим за покояние, църквата трябва да надмине покаянието на всеки покаял се, давайки пример. Реално макар да няма система на индулгенциите, мисленето на клира е в модуса на даването на индулгетции, дълбоко нехристиянски модус. Тук клирът забравя, че ако църквата е Христос на земята, то тя е такава, заедно с народа, с миряните. За миряните като неразделна еклесиална част тя се сети в поучителното си упорство. Изобщо поучението е любимият жанр на духовенството - проповедта днес го показа отново. Отново чухме упрек, вместо похвала и радост. За пореден път миряните надминаха по благочестие клира, те се показаха милостиви, а клирът прие милостта, те показаха покаяние, а клирът го прие в самозабравата на своето собствено човешко несъвършенство.
  Трудното в този смел жест на покаяние, който трябва да е пример за църковните ни водители, е че той разчита, че народът ще го разбере правилно за разлика от духовенството и ще му съдейства, като не посети службите. Ако народът не съдейство чрез непосещение, покаянието би се разкрило като безразсъдна жертва. Тъй че Борисвот тук се показва слаб, както пред църквата, така обаче и пред народа. Той има нужда от подкрепата му, за да не се провали в решението си. Ако това се получи, би било историческа победа на всички ни, би било и същинския християнски подвиг. На Великден ще ми е интересно, ще е важно не само в медицински на и в национално-духовен план.

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#33] от "slonsco":Негодувай срещу това което е затворено, а не срещу това което е отворено
  —цитат от коментар 37 на ych40648426


  Да съм казал нещо против,че храмовете не са затворени,а срещу неглижирането на едни потребности,претенции ,желания ако щете и фаворизиране на други аналогични,,дори идентнтични.И намирам това за системен проблем и риск.

 50. 50 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "xnk52647761":

  По коментарите ти си личи ,че си постоянно пиян!

  За какво ти е кръчма?

 51. 51 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Църквата на Божи Гроб ще е затворена само за огромните тълпи поклонници,които обикновено има!

  На Велика събота пак ще слезне Благодатния огън и след това пак ще има Пасхална служба!

 52. 52 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  В семинарията имаше служба и вярващите бяха вътре в храма!

 53. 53 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "ych40648426":

  Браво,направо в десятката!

 54. 54 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тsonkooo":

  Ето в друга статия от днес какво пише:
  "Ръководството на Руската православна църква обяви в неделя, че за дните на Страстната седмица (13-19 април), а ако се наложи и след това, затваря за миряни храмовете и манастирите в столицата и в Подмосковието. В храмовете ще се допускат само свещеници, помощници за провеждане на църковните служби и доброволци, организиращи излъчването им в интернет или по телевизионни канали."

 55. 55 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 436 Неутрално

  А това вече е пълен идиотизъм:
  "Въпреки приетите мерки службите покрай Великденските празници да се провеждат извън храмове, в столичния храм "Света Неделя" службата за Цветница се провежда вътре, а причестването продължава да става с обща сребърна лъжичка. За подобен проблем се съобщава и за църквии в Бургас, съобщава БГНЕС."
  https://webcafe.bg/bulgaria/vapreki-preduprezhdeniyata-v-tsarkvi-se-pravyat-prichestvaniya-s-obshta-srebarna-lazhichka.html

 56. 56 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela": В Русия църквите не са затворени, само в Гърция.
  —цитат от коментар 47 на Тsonkooo


  Цонко Цонкооо, от молитви и тролене не ти остава време да прочетеш новините. Гундяев разпореди да се затворят църквите като в Гърция. Поповете вътре, а стадото да си седо у дома.
  Само нашите алчни педераси не пускат кокала.

 57. 57 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "ckn29372393":

  Нещо сте заблуден!

  Никога никой не е обещавал да се провеждат Богослужения извън храмовете и да се променя начина на Причастяване...

  Днес не се раздаваха върбови клонки само.

 58. 58 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "xnk52647761":

  Свещенниците не могат да спрат да служат на Бог!

  Богослуженията за Празниците продължават,вярващите ликуват!

  Стягай се за Великден.

 59. 59 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Само упражнения по стилистика във форума и нищо по същество. БПЦ (куки) трябваше да обяснят защо не могат да стигнат до домовете на вярващите, и защо единствено в храмовете може да се случи празника. Всичко останало е прах в очите.
  БПЦ (куки) не в модерния си вид е в трагично състояние и не прави нищо за църквата, освен да подпява песничките подадени от боце и глутница приятели.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 60. 60 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "velos":

  На какво основание ще забранят да се излиза от домовете?
  България не е нито Румъния,нито Турция,нито Сърбия или Гърция,тук има пренебрежимо малко заразени и всички те са под лекарски контрол.
  Ако Борисов беше направил това или го направи на следващите избори словосъчетанието ГЕРБ ще е само спомен...

 61. 61 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "motochristo":

  БПЦ прави това ,което е правила служи на БОГ и воде вярващите към спасение!

  Болните ходят в болници да ги лекуват,а не обратното!
  Всеки ,който има нужда от духовен живот и Бог ще отиде в Църквата.
  БПЦ не е протестанска секта ,която да преследва хората по улиците и да им досажда по домовете...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  “ общото между днешната "вирусна" психоза дирижирана "отгоре" и аварията в Чернобил е само едно - тогава лъжеха,че няма авария,днес лъжат че има епидемия от коронавирус.”
  ——
  Матряла трябва да бъде управляван, най евтино е с лъжа и заблуда ... ма на някои заблудите им нестандартни

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 64. 64 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#4] от "ych40648426":

  “ на тълпа атеисти нпо лгбт безбожници които не са влизали в църква ме кара да ида.
  ——
  👏👏 Ако си са заразил и змреш, ша та напраим мъченик срещу тия адски изчадия

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 65 Профил на spas_spasov
  spas_spasov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Алооооу, Танев, хиляди, милиони българи са разделени от родителите си, които обичат искрено и искат да бъдат с тях през празниците! Но не го правят, защото може да им навредят! Обаче за неколцината пристрастени фенове на герои от комикси на 2000 години трябва да се направи изключение! Ай сиктир бе!

  Аз спазвам всички ограничения, лишен съм от всички малки удоволствия на живота, не мога да видя близките си роднини, но на феновете на капитан Америка и Железния човек от преди 2000 години трябва да им бъде позволено да си правят купоните и да мляскат рисунките на любимите си герои, щото иначе ще им се скъсат сърцата! Още веднъж, АЙ СИКТИР БЕ!!!

 66. 66 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Уфф, хубаво разбираме колко важно е това за почитателите на съответното божество, но ситуацията е извънредна и в общ интерес е да намалим физическите контакти, независимо дали ни се ходи на ресторант, на цирк или в светилище и това се отнася и за почитателите на всякакви култове.

 67. 67 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Колеги, на този светъл празник и моята уважаема особа има имен ден! Както повечето от вас се досещат, Норман Гранц е само псевдонимът ми във форума. Името ми е Цветко, българско красиво и автентично име гордо носено от дедите и прадедите ми!
  —цитат от коментар 10 на Norman_Grants


  Истинското ти име е Серьожа. Прекръстили са те на Цветко кога си оцветил гащите на десети ноември. Имен ден празнуваш на девети май.

 68. 68 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#58] от "garatn":

  “ Богослуженията за Празниците продължават,вярващите ликуват!”
  ——
  И оттам — както сте на калъп, право към Перлените Порти! Лек ви път!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 69. 69 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman_Grants":


  “ Името ми е Цветко, българско красиво и автентично име”
  ——
  Честит ти имен ден, Цвъчко! Да се свети името ти... макар мене Грънчо по- ми харесваше.
  И да не пропуснеш да отидеш на службата, ей! Може и повече от един път

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 70. 70 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Доста по-просто е.
  Християнин си или човек от друго вероизповедание. Или безбожник.
  Започва Страстната седмица и личните размисли и страсти на Божиите творения не са важни. Ако вярваш, то е дълбоко интимно преживяване и не става по-интензивно от приемане на причастие с обща лъжичка, без да осъждам практикуващите го, аз не познавам такива хора. Ако си лицемер и първи ред в църквата и показно милосърдие няма да спасят грешната ти душа. Ако не вярваш в нищо, остави теологичните дебати за другите и се отдай на това, което те изпълва теб. Няма никакъв риск някъде да бъдеш заразен, пътят ти не се пресича с техните.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 71. 71 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Gretel":

  Православните вярват ,че ще се спасят и ще отидат в Рая и вечно ще прибивават с Бог!
  Тукашният живот е кратък и мимолетен и е само подготовка и изпит за вечния задгробен живот.
  Описано е в Библията.
  А за вас,които се надявате да изживеете живота си без вяра ще бъде голяма изненада като се изправите да отговаряте пред Твореца,а сте пропиляли живота си за безсмислени дела или още по-безсмислена омраза към другите ...

 72. 72 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Rex":

  Възродителен процес ли провеждаш,комуне?

 73. 73 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "svoboden":

  Свободен си да си стоиш само в къщи и никъде да не излизаш!

  Ако го направиш и издържиш до края на карантината ,няма никакъв шанс да се заразиш,даже да живееш в Ню Йорк!

 74. 74 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "spas_spasov":

  Псувните не са помогнали на никого в нищо...
  Жалка картинка си!

 75. 75 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "xnk52647761":

  Смръдльо,всеки който яде месо по време на Велики пости в Ада ще яде червеи!

  Те също са месо...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#71] от "garatn":

  “ Православните вярват ,че ще се спасят и ще отидат в Рая”
  ——
  Туй хубу, ама тия които заберете със себе си ( като ги заразите щото сте са гъчкали по ваши си сборища) тях къде ще ги оставите?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "Gretel":

  Към момента в България няма нито един случаай на заразен,който да води към Църквата!
  Всеки ден има брифинг на кризисния щаб и на него винаги обсъждат кой,къде и как се е заразил
  Подавляващото мнозинство са българи завърнали се от чужбина,доктори и полицаи ,работещи на първа линия,а техните контактни се проверяват и в болшинството от случаите се установява ,че са здрави.Ако се установи положителен той се поставя под строга карантина,без право на излизане!Същото се прави и със заразените на местна почва.
  Освен това постоянно се дезинфекцира в храмовете,спазва се физическа дистанция и затова и няма никаква опасност някой да отиде на църква и да се зарази там,за разлика от претъпканите пазари,градски транспорт и магазини!
  Всички обвинения срещу православните християни и Църквата са неоснователни клевети и инсинуации...

 80. 80 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#79] от "garatn":

  Ловчанския митрополит разказа за заразен духовник на пресконференцията с Борисов.

 81. 81 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "znaya":

  Случаят, за който разказа митрополит Гавриил е за заболял в Сърбия епископ ,който е бил доста възрастен и след няколко дни боледуване е починал.
  Примера беше приведен за да се покаже,че Светото Причастие не пренася зараза,тъй като този сръбски епископ се е причастявал многократно ,заедно с другите свещеници ,които са служили с него,но след това никой от тях не е дал положителен резултат.
  Това показва,че сръбския се е заразил извън църквата ,а после не е предал вируса на никого в църквата,независимо ,че е участвал в службите.

 82. 82 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#67] от "Rex":Възродителен процес ли провеждаш,комуне?
  —цитат от коментар 72 на garatn


  Разбира се , товарищ Володя . Сега ще те почна и тебе. Да не мислиш че си ме заблудил с няколкото религиозни постинга които пусна. Силната миризма на руски партенки те издава отдалече .

 83. 83 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#80] от "znaya":Случаят, за който разказа митрополит Гавриил е за заболял в Сърбия епископ ,който е бил доста възрастен и след няколко дни боледуване е починал.Примера беше приведен за да се покаже,че Светото Причастие не пренася зараза,тъй като този сръбски епископ се е причастявал многократно ,заедно с другите свещеници ,които са служили с него,но след това никой от тях не е дал положителен резултат.Това показва,че сръбския се е заразил извън църквата ,а после не е предал вируса на никого в църквата,независимо ,че е участвал в службите.
  —цитат от коментар 81 на garatn


  Наташке , само едно много руса руска девочка може да твърди подобни дивотии. И понеже ме разпитваше за възродителния процес който провеждам на мурзилките ето ми трите предложения за теб:

  1. Да те прекръстят Гертруда, на дядо ти - героя на труда
  2. Да те прекръстят ОФелия, да другия ти дядо- председателя на ОФето
  3. Да те прекръстят КурНелия. На баба си Нели и на другата баба дето и се не знае името , ама и се знае професията

 84. 84 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Rex":

  14. и над тях се сбъдва пророчеството на Исаия, което казва: "с уши ще чуете, и няма да разберете; с очи ще гледате, и няма да видите;
  15. защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат, та да се обърнат, и ги изцеря".
  16. Вашите пък очи са блажени, задето виждат, и ушите ви - задето чуват;
  Матея ,гл.13

 85. 85 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "И всичко това - дори само в тесния кръг на моите познанства и дружески връзки"Явно общуваш само с фанатизирани "умнокрасиви" ненормалници. Ясно е, че техният кръгозор е доста ограничен и шаблонен. Не може институция на две хилядолетия, каквато е Православната църква, да се съобразява с некакви кресливи неграмотни полуидиоти, зомбирани от поредното модно-философско течение; ако го правеше отдавна да е изчезнала.Отделен въпрос е, че същите тия пищят пък да сме били провели ударно стаден имунитет. Ама иначе църквата им пречи. Препълнените автобуси в градския транспорт не им пречат обаче.
  —цитат от коментар 76 на nvi45647149


  Ей , клепарник. Българската православна църква е унищожена 1944 година. Сегашното дяволско сборище няма нищо общо нито с християнството ни с православието. Айде сега у лево, после чемодан , вокзал, Россия.

 86. 86 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#82] от "Rex":14. и над тях се сбъдва пророчеството на Исаия, което казва: "с уши ще чуете, и няма да разберете; с очи ще гледате, и няма да видите;15. защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат, та да се обърнат, и ги изцеря".16. Вашите пък очи са блажени, задето виждат, и ушите ви - задето чуват;Матея ,гл.13
  —цитат от коментар 84 на garatn


  Точно така , Наташке. Параграф 16 се отнася за истинските християни, а параграфи 14 и 15 за кагебейската сатаниска секта наречена РПЦ , за българския и филиал и за такива като тебе дето са и се продали за 30 сребърника.

 87. 87 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "xnk52647761":
  Наистина, защо трябва да четем бълвочите на религиозни и суеверни идиоти?


 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#56] от "xnk52647761":

  От утре, днес имаше поточни предавания в нета от руски църкви, ами да затварят, не ме интересува. Не разбирам как троля, със седем коментара сутринта, въпреки че след ограниченията влизам отново във форума, преди много рядко. Просто, не обичам забраните, за никого, в нищо. Приятна вечер!

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#79] от "garatn":

  “ постоянно се дезинфекцира в храмовете,спазва се физическа дистанция и затова и няма никаква опасност”
  ——
  Началото на изречението беше добро, но краят му занули всичко, което казахте. Преди разговора с Вас бях на мнение, че не бива да се ограничават свободите на вярващите стига да спазват общоприетите предпазни мерки. Вие променихте мнението ми, което се случва изключително рядко, мерси! В резултат, сега съм твърд привърженик на затварянето ня всички сборища, и на първо място църквите. Усмирителните жилетки за откачените са за защита не само на околните, но и на самите откачени

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#85] от "Rex":Еби си майката мършава тролска, педераст изнасилен!
  —цитат от коментар 88 на nvi45647149


  Ахаха, уцелихме десятката май. Айде вземай чемоданчето, плюй си на копитцата и към мавзолея на сифилистичния сатанист в Масква на положиш смирено рогца.

 92. 92 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "Gretel":

  Пиша ,което виждам и което мисля и никого не ангажирам с това,просто факти за размисъл.
  А иначе личното мнение на никой няма голямо значение,дори и твоето!
  Съжалявам те,ако си мислиш,че променяйки си мнението си по някой въпрос,то това задължително ще доведе до друго развите на нещата,все пак си само незначителен трол в рядко посещаван сайт...

  Каквото е решил Бог това и ще стане!
  За сега е Милостив и църквите са отворени.
  Започва Страстната седмица преди Великден и съм сигурен,че ще има проблеми и още атаки срещу Църквата

 93. 93 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#92] от "garatn":

  Ало, електротехниците! Забравили сте тука едно високоговорителче включено и то пращи ли пращи в авторезонанс, бедното

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 94. 94 Профил на nvi45647149
  nvi45647149
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "Rex":

  Плюс си на майка ти в путката и си еби майката тролска, какво не разбра? Айде марш сега с 300 като бита мастия да ти дойде акъла в простата тролска кратуна ...

 95. 95 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "Gretel":

  Верно този форум е пълен с ненормалници,трябва да гледам да пиша вече само на нормални!

 96. 96 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Любопитно

  До коментар [#11] от "DDR":

  Във Видинско на 5 км от Ново село има село Флорентин :).

 97. 97 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#91] от "Rex":Плюс си на майка ти в путката и си еби майката тролска, какво не разбра? Айде марш сега с 300 като бита мастия да ти дойде акъла в простата тролска кратуна ...
  —цитат от коментар 94 на nvi45647149


  Айде , айде. Тропкай с копитца към Маскве и не се разсейвай. И да не ти падне килимявчицата от рогцата че ще провалиш цялата православна оперета.

 98. 98 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#93] от "Gretel":Верно този форум е пълен с ненормалници,трябва да гледам да пиша вече само на нормални!
  —цитат от коментар 95 на garatn


  Ми аде де , цял ден ти намеквам че на руските тролове не ви е тук мястото.

 99. 99 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#92] от "garatn":Ало, електротехниците! Забравили сте тука едно високоговорителче включено и то пращи ли пращи в авторезонанс, бедното
  —цитат от коментар 93 на Gretel


  Никакво високоговорителче не е това. Това е един изключително досаден кремълско-православен трол.

 100. 100 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#92] от "garatn":Ало, електротехниците! Забравили сте тука едно високоговорителче включено и то пращи ли пращи в авторезонанс, бедното
  —цитат от коментар 93 на Gretel


  Никакво високоговорителче не е това. Това е един изключително досаден кремълско-православен трол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK